31. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 7. 2007

Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?

  • Není pravda, že je to obranný systém. Rusko má asi 5700 aktivních jaderných hlavic. Sila v Polsku budou obsahovat jen 10 antiraketových hlavic. Nejpravděpodobnějším strategickým účelem systému protiraketové obrany je zlikvidovat zbývající ruské či čínské rakety, které se nepodařilo zničit americkým preventivním úderem.

  • Brown si musí být vědom, že toto je americký program protiraketové obrany. Jeho součástí nejsou žádné plány na obranu jiných zemí. Součástí nejsou žádné plány na obranu jiných států.

  • Protože to dosud nefunguje, protiraketová obrana je dosud největším globálním korytem. Potenciál pro výdaje je neomezený. Pro americký zbrojařský průmysl selhání znamená trvalý komerční úspěch.

  • Britská vláda předala své zařízení, omezila parlamentní demokracii a ohrozila svůj národ čistě ve prospěch cizí mocnosti. Diplomatická cena tohoto idiotství je nevyčíslitelná.

  • Tak jako válka v Iráku, americký program protiraketové obrany zhoršuje problémy, o nichž tvrdí, že je řeší.

Britský premiér porušil slovo a všechny nás ohrozil tím, že dovolil, aby si Američané postavili na severoyorských vřesovištích protiraketovou základnu.

Jediným krátkým prohlášením v parlamentu porušil ministr obrany Des Brown minulý týden sliby dvou premiérů, potenciálně uvedl parlament v omyl, pomohl pohřbít mezinárodní dohodu a zatáhl Británii do nové studené války. To je docela hodně, vzhledem k tomu, že jde jen o tři nepříliš srozumitelně napsané odstavce, píše v úterním Guardianu George Monbiot a přináší několik nových argumentů do diskuse o raketové obraně, o nichž se v ČR dosud nemluvilo (na článek nás upozornil Ivan Kytka):

Možná vám to úplně uniklo, ale není to vaše chyba. Během 48 hodin, než se britský parlament rozešel na letní prázdniny, vydal 46 politických prohlášení. Je to už dlouhá britská tradice: jak se poslanci a novináři rozjíždějí na dlouhé letní prázdniny (parlament se znovu sejde až v říjnu), vláda zveřejní obrovskou řadu důležitých rozhodnutí, o nichž se nedá debatovat. Příslib Gordona Browna, že bude respektovat parlamentní demokracii, netrval příliš dlouho.

A tak, bez konzultací a bez diskuse oznámil britský ministr obrany, že základnu Menwith Hill, odposlouchávací stanici na severoyorských vřesovištích, budou používat Spojené státy pro svůj systém raketové obrany. Poté, co byla britská vláda zatažena Bushovou vládou do počátku dvou vojenských porážek, přijala nyní další globální chiméru Bushovy vlády.

Oficiální prohlášení Dese Browna tvrdí, že účelem systému protiraketové obrany je "odstranit vznikající hrozbu od teroristických států". To je tvrzení, kterému dokáže věřit jen idiot, anebo britská vláda. Pokud, jak tvrdí Bush a Brown, má systém sestřelovat mezikontinentální střely, které vypálí Írán a Severní Korea (střely, mimochodem, které tyto země nemají a možná je nikdy mít nebudou) proč se stavějí podstatné součásti tohoto systému v Polsku a v České republice? Aby se provokoval ruský medvěd pro legraci? Vladimír Putin reagoval na Bushovo bluffování v červnu tím, že nabídl umístění základen protiraketové obrany v Ázerbajdžánu a v jižním Rusku, které jsou Íránu daleko blíže. Bush ho odmítl a potvrdil své rozhodnutí postavit základny ve východní Evropě, čímž jasně dal najevo, že jejich skutečným účelem je sestřelovat ruské střely.

Ani není přísně řečeno pravda, že je to obranný systém. Rusko má asi 5700 aktivních jaderných hlavic. Sila v Polsku budou obsahovat jen 10 antiraketových hlavic. Nejpravděpodobnějším strategickým účelem systému protiraketové obrany je zlikvidovat zbývající ruské či čínské rakety, které se nepodařilo zničit americkému preventivnímu úderu.

Tento strategický účel je ale až na druhém místě po bezprostřednějším zájmu. Protože to zatím nefunguje, protiraketová obrana je dosud největším globálním korytem. Potenciál pro výdaje je neomezený. Nejprve bude nutno překonat celou řadu obrovských - a možná nepřekonatelných - technických problémů. Pak se systém bude muset neustále rozvíjet, aby byl schopen reagovat na protiopatření, která vypracují Rusko a Čína - mnohonásobné hlavice, falešné střely, radarové štíty, balóny, kamufláž a kdoví co ještě všechno. Pro americký zbrojařský průmysl selhání znamená trvalý komerční úspěch.

Ale to není jediný způsob, jímž Browne, jak se zdá, uvedl parlament v omyl. Tvrdil, že má ujištění z USA, že "Velká Británie a ostatní evropští spojenci budou chráněni prvky tohoto systému, který [Američané] navrhují rozmístit v Polsku a v České republice".

Brown si musí být vědom, že toto je americký program protiraketové obrany. Jeho součástí nejsou žádné plány na obranu jiných zemí. Součástí nejsou žádné plány na obranu jiných států. Britská vláda předala své zařízení, omezila parlamentní demokracii a ohrozila svůj národ čistě ve prospěch cizí mocnosti.

Diplomatická cena tohoto idiotství je nevyčíslitelná. Už to vyžadovalo, aby Spojené státy odstoupily od smlouvy zakazující balistické střely, bilaterální dohody uzavřené mezi Spojenými státy a Sovětským svazem v roce 1972. Tato smlouva přežila konflikty studené války i rozpad Sovětského svazu, avšak nikoliv George Bushe. Naděje, že by tato smlouva mohla být obnovena, je nyní pohřbena fakty na území Polska, České republiky a Británie.

Před čtrnácti dny Vladimír Putin suspendoval další dlouhodobou smlouvu: smlouvu o konvenčních vojenských jednotkách v Evropě, která omezovala vojsko a vojenské zařízení, které Rusko smělo hromadit na svých hranicích. V reakci na americký protiraketový program testuje Rusko novou verzi své jaderné střely krátkého doletu Iskander a vyvíjí novou mezikontinentální střelu s několika hlavicemi, RS-24. Jejich účelem, podle ruského náměstka premiéra Sergeje Ivanova, je "překonal všechny existující i budoucí systémy protiraketové obrany". Rakety Iskander budou rozmístěny na evropských hranicích a zaměřeny na Polsko a Českou republiku. Rakety středního doletu budou zaměřeny na Menwith Hill.

Bushův program protiraketové obrany téměř určitě znamené likvidaci i dohody o zákazu jaderných střel středního doletu, a zrušení každé následné dohody o omezení strategické ofenzívy (která vyprší r. 2012).

Na otázku, zda je to začátek nové studené války, odpověděl Putin: "Samozřejmě, že se vracíme do té doby. Je jasné, že jestliže se část americké jaderné výzbroje objeví v Evropě a podle názoru našich vojenských odborníků nás ohrožuje, pak jsme nuceni podniknout odpovídající kroky v reakci na to. My nejsme ti, kdo zahajují nové závody ve zbrojení v Evropě."

Tak jako válka v Iráku, americký program protiraketové obrany zhoršuje problémy, o nichž tvrdí, že je řeší.

Toto všechno, jak jistě doufáte, značně zajímá naše poslance, kteří o tom už dlouho požadují debatu. V únoru souhlasil Tony Blair, že se tato debata bude konat. "Jsem si jist, že tuto debatu budeme mít v parlamentě i mimo parlament. Až dostaneme nějaký návrh, vrátíme se k tomu a předložíme ho."

V dubnu řekl Des Browne poslancům, že "Británie neobdržela žádnou žádost od Spojených států, abych směly používat britskou leteckou základnu Menwith Hill pro činnosti spojené s raketovou obranou." Až do minulého týdne bylo toto všechno, co parlament věděl. Teď se dovídáme, že Amerika tuto žádost předložila a britská vláda ji přijala, aniž měli poslanci možnost ji prodebatovat. Browne byl v parlamentě ve středu, kdy pronesl určitá oznámení o letadlových lodích a vojenském rozpočtu. Protože je přednesl osobně, mohlo se o nich debatovat, i když - což je ostudné - žádnou opozici nevyvolaly. Ale prože Des Browne věděl, že proti rozhodnutí o Menwith Hillu se poslanci zuřivě postaví, vydal ho formou písemného prohlášení, o němž není možno diskutovat.

Jako všichni na levici v Británii jsem chtěl věřit, že politika Gordona Browna bude pokrokovější než politika Tonyho Blaira. Ale jak se Brown ponižuje před vládnoucím křeslem impéria, uvědomuji si, že ti z nás, kteří požadují aspoň mírně nešílenou zahraniční politiku, budou od nynějška v permanentní opozici. Brown dokázal, že je jeho vláda stále ještě mesmerizována big byznysem. Svým návrhem, aby byly podezřelé osoby drženy ve vazbě po dobu 56 dnů bez obvinění Brown zdá se sdílí Blairovu nedůvěru ke svobodě. Teď, jediným kradmým rozhodnutím, prokázal své pohrdání vůči parlamentu i své nadšení pro projekt neokonzervativců. Jaká naděje nám zbývá?

Zdroj v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       31. 7. 2007
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?
31. 7. 2007 Nesmyslné zkreslování informací v ČRo 6 - proboha, proč?
31. 7. 2007 Amerika prodá na Blízký východ obrovské množství zbraní
31. 7. 2007 Česká média zkreslila informace o postoji nového britského premiéra v USA
31. 7. 2007 Nerozborné bratrství
31. 7. 2007 Je to jiné, než když tam byl Blair
31. 7. 2007 Zmatek v překladech anebo "jemné rozdíly"? Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Zemřel Michelangelo Antonioni
31. 7. 2007 V hlavní roli dotace. Anebo Kalousek? Lukáš  Jelínek
31. 7. 2007 Lidská komedie o létajích vepřích, plkajících vrabcích a všech ostatních Bohumil  Kartous
31. 7. 2007 Bylonebylo Bohumil  Kartous
31. 7. 2007 Nežijeme (nejednou) "mimo mísu"?¨ Miloš  Dokulil
31. 7. 2007 Jak racionalizovat podnikání žen: k plotně s nimi ! Anna  Čurdová
31. 7. 2007 Západ Bohuslav  Binka
31. 7. 2007 Duchovní delimitace Michal  Kuklík
31. 7. 2007 Když stůl kulhá aneb prokletí mediální nezodpovědnosti Jan  Motal
31. 7. 2007 Jen dočasný mráz mezi Moskvou a Londýnem? Jiří G. Müller
31. 7. 2007 Německá vláda se rozhodla privatizovat železnici Richard  Seemann
31. 7. 2007 Referendum? I kdyby byla většina pro radar! Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Myšlenka dne (včerejšího): Dosti Nicolase
31. 7. 2007 Po nás potopa -- aneb odpověď panu Cieslarovi Pavel  Čámský
31. 7. 2007 Chci hlasovat proti radaru, prostě protože se mi nelíbí. Mám na to právo
31. 7. 2007 Je správné, pokud práva občanů omezují moc lékařů David  Zahumenský
31. 7. 2007 Ještě naposledy o Libyi Petr  Wagner
30. 7. 2007 Neschovávejme své názory za referendum Jiří Š. Cieslar
30. 7. 2007 Já jsem na to káp... Jaroslav  Klíma
30. 7. 2007 Chci se stát opavským Žibřidem Talmanem Petr  Nachtmann
30. 7. 2007 Klvaňa - Člověk s komunikačními schopnostmi té nejvyšší úrovně Jan  Raszyk
30. 7. 2007 České zdravotnictví: šetření na úkor pacientů
30. 7. 2007 J. S. Bach zdarma
30. 7. 2007 Soumrak utopií (prvá část) Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
30. 7. 2007 Překvapení! Český tisk ignoruje Topolánkovo lhaní v parlamentě
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2007 Referendum? I kdyby byla většina pro radar! Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Po nás potopa -- aneb odpověď panu Cieslarovi Pavel  Čámský
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
30. 7. 2007 Neschovávejme své názory za referendum Jiří Š. Cieslar
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Kongresové jednání o raketové obraně bylo naopak "menším vítězstvím pro Bushe"   
28. 7. 2007 Bush do buše, vlastně do Brd Pavel  Čámský
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
27. 7. 2007 Pane premiére, nepřeháníte to už více, než je únosné? Jan  Neoral
26. 7. 2007 Karel Havlíček Borovský o referendu k americkému radaru   
25. 7. 2007 Referendum by se mělo vyjádřit k morálnímu aspektu radaru Jaroslav  Klíma
25. 7. 2007 Nesmysly a lži kolem referenda aneb jsou USA sexy? Michal  Kuklík
25. 7. 2007 Topolánku, co nás ochrání před ruskými jadernými raketami? Josef  Vít
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech
20. 7. 2007 65 % občanů nesouhlasí s vybudováním radarové základny v ČR, nesouhlasí i 36% voličů ODS   
19. 7. 2007 Chytilová, Kocáb a Töpfer před polednem o radaru Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Noam Chomsky: Poselství pražské demonstraci Noam  Chomsky
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
19. 7. 2007 Rusko odmítá účast na mimořádném zasedání Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě   
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
17. 7. 2007 Evropa a konvenční ozbrojené síly I.: Od Helsinek po Vídeň Zdeněk  Brousil