19. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 4. 2005

úterý 19.00: Novým papežem v katolické církvi byl zvolen konzervativní kardinál, osmasedmesátiletý Němec Joseph Ratzinger. Přijal jméno Benedikt XVI.

19. 4. 2005

Jon Snow, moderátor Chanell Four News, úterý 19.05: Spojíme se nyní živě s naším reportérem Jonathanem Millerem vysoko nad Svatopetrským náměstím. Jonathane, když jsme viděli detailní záběr tváře nového papeže, vypadalo to, že je velmi spokojen. Vypadal jako muž, který dosáhl svého. Poslední papež nechtěl být papežem. Tenhle chlap to, jak se zdá, strašně chtěl?

19. 4. 2005

Zdá se, že se kardinál Ratzinger utekl do konzervativní ortodoxie ze strachu před vizí anarchie, jakou zažil během studentských nepokojů a ze strachu před marxismem na Tubingenské univerzitě, kde v roce 1968 vyučoval stejně jako profesor Hans Kung. Na rozdíl od Ratzingera zůstal Kung liberálem, a proto mu odebrali právo na škole dál učit, píše britský pravostředový deník The Times a pokračuje:

Kardinál Ratzinger se narodil v Bavorsku jako syn protinacistického policisty. I když byl donucen být členem Hitlerjugend, nebyl nadšeným členem této organizace a poté, co byl s armádou vyslán do Maďarska, dezertoval a riskoval tak trest smrti. Zajali ho Spojenci. Po propuštění vstoupil do semináře.

19. 4. 2005

"Jako Velký Inkvizitor pro matku Řím, je Ratzinger silně aktivní ve službách Pravdy: opravuje teologické omyly, umlčuje disidentské teology, vykořeňuje kacířství, kdekoliv to ukáže svou ošklivou hlavu - a tak, v důsledku toho, získal poněkud nechvalně známou pověst v liberálních sdělovacích prostředcích a u 'osvícené' inteligence na pseudokatolických univerzitách."

www.ratzingerfanclub.com (v současnosti přehlcená stránka)

19. 4. 2005

Široce se očekává, že Joseph Ratzinger, nově zvolený papež Benedikt XVI., jemuž bylo minulou sobotu 78 let, bude udržovat silně konzervativní linii Jana Pavla II., míní britský konzervativní deník Daily Telegraph a pokračuje:

Tento německý kardinál byl důvěrníkem papeže Jana Pavla II. a zuřil proti "chtivosti" a "samostatnosti" v římskokatolické církvi a odmítal veškeré pokusy církev zmodernizovat.

Ratzinger je zuřivý odpůrce liberálních katolíků. Odmítá svěcení žen na kněze, sňatky pro kněží, je proti homosexualitě a proti komunismu, který charakterizoval jako "ostudný". Nedávno se postavil proti přijetí Turecka do Evropské unie. Argumentoval, že vpustit tento převážně muslimský národ do Evropy by bylo "obrovskou chybou".

19. 4. 2005

Čtenářka Mirka Látalová vyjadřuje svůj názor:

Raději se k novému papeži nevyjadřujte. Vy kurvy!!!!!!!!!!!!Hovada!!!!!!Děvky!!!!!!!!!Zemřete strašnou smrtí!!!!!!!!!!!!Debilové!!!!!!!!!!!!
19. 4. 2005

Václav Moravec se rozhodl odejít ze svého nedělního diskusního pořadu v České televizi v důsledku nekorektnosti českých politiků, kteří nejsou schopni respektovat základní pravidla korektního vztahu novinář-politik. V posledních týdnech často odříkali účast v diskusích na poslední chvíli a politické partaje se snažily diktovat televizi, kterého politika do diskuse vyšlou.

Nejde o nic nového, píše Jan Čulík. Tento nátlak praktikují politické strany na české televizní stanice už léta, jak dokazuje tento článek Andrewa Stroehleina z 13. května 1998. Je nutno podotknout, že když v tomto článku Stroehlein, který tehdy pracoval v ČT, oznámil svůj úmysl toto vyděračství českých politiků a politických stran vůči České televizi zveřejňovat, byl velmi rychle z ČT propuštěn. (V současnosti pracuje - už léta - pro jednu mezinárodní novinářskou organizaci.)

Avšak je možné, že k všeobecnému dojmu, že "co politik, to svině", přispívají i cyničtí novináři? Diskusi k tomu v těchto dnech rozvířil renomovaný moderátor Channel Four News Jon Snow:

19. 4. 2005

Dlouho mi něco nesedělo na publicistickém pořadu ČT Bez obalu (z dílny tandemu Šíma -- Čermák), tedy kromě samotné skladby politika - někdy sport. Je na něm podivné to, že tento pořad, respektive jeho názorovou šíři zajišťují jen samí novináři a navíc jsou to z velké části ti stejní (Neff, Mitrofanov, Komárek, Tomský, Slonková). Novináři dělají interwiev s jinými novináři o tom, jak vidí svět LN, MF, Právo a HN, což je v podstatě jen přenesení tisku na obrazovku. Je to něco jako rešerše - pouhý souhrn faktů o tom, jak někdo popsal problém - nikoli snaha jít do hloubi nějakého problému, ale jen soupis literatury k problému. Jedná se ale o literaturu dobře známou, tak proč ta snaha?

Místo aby tento pořad názorovou šíři vytvářel, tak ji naopak spíš zužuje na pár jedinců, kterým byl z nějaké veřejně neovlivnitelné moci svěřen dohled nad názorovým rozsahem společnosti.

Jan Matonoha: Bez obalu - Czech made: Arogance, ignorance a patronizace jako společenská strategie a kulturní kód?

19. 4. 2005

K výjimečnému kariérnímu úspěchu vede traumatizace v dětství

Před mnoha lety byl mým šéfem muž, který donutil dva své podřízené, muže a ženu, kteří právě ukončili svůj milostný vztah, aby pracovali na počítačích těsně vedle sebe. Udělal to čistě pro vlastní zábavu, vzpomíná úvodem svého článku o nové studii psychopatie mezi vedoucími pracovníky reportér listu Guardian Oliver James.

Nyní jsou konečně k dispozici důkazy, že vedoucí pracovníci se skutečně svou patologií odlišují od většiny z nás. Případové studie, které vypracovali psychologové, tvrdí, že "úspěšní psychopati" opravdu existují. Jsou většinou charakterizováni jako emocionálně zcela nevzrušené osoby s povrchním šarmem. Jsou to osoby, které jsou ochotny jiné lidi bez hranic zneužívat, aniž by pociťovaly jakékoliv výčitky. Od zločineckých psychopatů s narušenou osobností se odlišují jen tím, že si dávají pozor na to, aby dodržovaly zákony - jsou méně impulzivní.

Dosud byly takovéto případové studie většinou jen náhodné. Belinda Boardová a Katarina Fritzonová ze Surrey University se rozhodly prozkoumat, zda existují nějaké podobnosti mezi osobností podnikatelských manažerů, psychiatrických pacientů a hospitalizovaných pachatelů trestných činů. Výsledky, které byly zveřejněny minulý měsíc, jsou dost šokující.

Michael Marčák: Těch chlapů se nebojím slečno, ale státní orgány by se mnou pak pěkně zatočily !
19. 4. 2005

Martin Maxa
19. 4. 2005
Martina Maxu vyšetřují policisté kvůli napadení přítele jedné z finalistek soutěže Miss 2004 v ostravském hotelu Imperial. Trestní oznámení podal 31letý Martin Hejsek z Plzně, ovšem podle svědků incidentu zpěvák pouze bránil ženu, kterou Hejsek ze žárlivosti bil pěstí. Policie zpěváka podezírá z trestného činu ublížení na zdraví a výtržnictví.

Martin Maxa dostal od ostravského okresního soudu dvouletou podmínku. Tolik strohá zpráva z tisku. Neznám detaily případu pana Maxy, ale přesto se domnívám, že taková rozhodnutí jsou špatná nejen pro odsouzeného občana, který se "provinil" tím, že sobě nebo jinému chtěl pomoci, ale zejména pro celou společnost. Máme sice právní ustanovení o nutné obraně i krajní nouzi a dokonce v poslední době máme i soudní rozhodnutí, která bránicím se "pachatelům" přiznala právo na obranu, ale podle mého názoru je špatná celá filozofie postupu státních orgánů.

Každý pachatel, který porušuje zákon, by si měl být jasně vědom, že ponese všechny důsledky toho, že oběti nebudou jeho jednání trpět a nebudou je trpět ani ostatní slušní občané. Že se nenechají zmlátit do bezvědomí, že si nenechají krást tašky a peněženky, že si nenechají vykrádat byty a auta a hlavně, že nebudou žít v soustavném strachu, že je nějaký lump přepadne a oni budou bezmocní.

Británie: Občan má právo bránit se proti násilníkovi ZDE

19. 4. 2005

Britská vláda, policie a prokuratura zahájily informační kampaň, zaměřenou na veřejnost, podle níž mají lidé doma právo bránit se proti zlodějům - i kdyby při tom měli cizí osobu, která pronikne do jejich bytu, zabít.

19. 4. 2005

Přímá demokracie v České republice jako politika Strany zelených?

Česká republika vstoupila do šestnáctého roku své novodobé, demokratické historie. Demokratický systém České republiky se ale dostává do velmi nebezpečné krize. Obyvatelstvo ztrácí víru v demokratické instituce. Dlouhodobě klesá volební účast. Zatímco v roce 1990 při volbách do České národní rady byla volební účast 96.8%, v roce 1992 85.1%, v roce 1996 do Poslanecké sněmovny 76.1%, o dva roky později 74% a v roce 2002 již pouze 58.2%. Při volbách do jiných institucí bývá ještě dramaticky nižší.

Česko má velké problémy s korupcí, která prorůstá státní správou až na komunální úroveň. Podle zprávy Transparency Internacional z října roku 2004 je Česko ve vnímání korupce ze 133 zemí světa zařazeno až na 54. místě vedle Bulharska a Brazílie.

Politici jsou ze svých funkcí takřka nesesaditelní, zájem občanů, který není totožný se zájmem radnice je neuskutečnitelný. Obyvatelstvo rezignuje. Nabízí se hned několik otázek.

19. 4. 2005

Nevím, zda na Vás stejně jako na mne padá pocit bezmocnosti při sledování současné politické scény a způsobu jejího jednání při řešení stávající politické krize. Asi je nejvyšší čas začít rozmýšlet o tom, jak v budoucnosti přímo zapojit co nejvíce občanů do rozhodování o svých problémech. Kde je zakopaný pes?

Michael Marčák: To je v pořádku, Karkulko, jsem teď na straně hodných babiček
19. 4. 2005

19. 4. 2005
Vít Zvánovec

Má žádost o opravu některých chyb v článku Petra Gočeva "Švarcsystém: spor o flexibilitu práce" byla publikována jako článek pod redakčním nadpisem "Proč publikují Britské listy články od ekonomických fachidiotů?" a vzbudila polemickou reakci. Nejprve reagoval ŠOK, který sepsal noticku Chytrej jak rádio... Potom reagoval autor původního textu "Rada Evropy směrnice vydává..." dále jen "autor", a jeden čtenář v noticce "Krátce a nesouvisle o papežově pohřbu a fachidiotech" dále jen "čtenář". Vzhledem k tomu, že tím diskusní články k mému textu, který na hlavní stránce Blistů vydržel jen několik hodin, utichly, dovolím si zaslat své vlastní vyjádření.

19. 4. 2005

Není-li mnohé z toho všeho jen pouhá hra "na jako"?

Nás v České republice možná stále vzrušuje, že kupodivu vládní krize sice dále trvá, ale jako kdyby se přitom nikoho valně netýkala. Vláda přece vládne (včetně uzavřeného obchodu s Telefónicou), bezpečnost vzduchu v ČR budou konečně strážit ode dneška --- 18. dubna 2005 --- moderní Gripeny (i když na leasing), důchodci nadále pobírají své penze ve stanovené výši, po českých silnicích si to stále sviští kamiony se zbožím (i když tranzit probíhá pod cenou), o sobotách a o nedělích jsou české super- a hypermarkety plné kupuchtivých zákazníků, nezaměstnaných má ČR zhruba 10 %, úspěšní uchazeči o gymnaziální apod. studium si dnes vypotí svůj další studijní postup, fotbaloví funkcionáři zakopali zatím do autu personální řešení krize důvěry ve svůj sport neúspěšnou volbou nového vedení, atd. Takže nic nového pod sluncem?

19. 4. 2005

Ve Velké Británii vznikla poslední dobou velká konkurence v nabídkách broadbandového připojení na internet. Ceny tohoto připojení proto radikálně klesají. Minulý týden snížila firma UK Online cenu svého broadbandového připojení na internet na méně než 10 liber (430 Kč) měsíčně. Očekává se, že to vyvolá mezi ostatními poskytovateli broadbandového připojení cenovou válku.

19. 4. 2005

Není pravda, že české knihovny mají právo zpoplatňovat přístup k internetu, píše v souvislosti s rozhovorem o "Knihovně v Ostravě Zdeněk Matušík:

Přečtěte si, prosím, pozorně, znění § 4 Knihovního zákona (viz na konci).

Z něho vyplývá, že knihovny by mohly zpoplatňovat přístup ke zdrojům, za něž musejí samy platit, dle ustanovení § 4 odst. 1 písm. d) v souběhu s ustanovením §4 odst. 2 však nesmějí vybírat za "umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního zařízení" - jinými slovy, nesmějí vybírat poplatky za poskytování přístupu ke zdrojům "volného Internetu", což je ovšem převažující část poptávky.

návrh nové knihovny
18. 4. 2005
Rozhovor s Jiřím Carbolem, náměstkem hejtmana pro kulturu Moravskoslezského kraje - KDU-ČSL

"Budeme mít novou knihovnu. Krásnou budovu v centru Ostravy. V létě útočiště před rozpáleným městem, v nocích studijní klid v podněcujícím prostředí volného výběru knih. Schůzky u nadýchaného cappuccina se světovým tiskem na stole budou příjemnou součástí dne, tak jak tomu bylo před sto lety. Znaven výstavou moderního umění usnu na lehátku a budu snít o knihovně, kde je každý vítán, třeba i bezdomovec. 'Knihovna už nebude pouze pultem, kde dostaneme vyžádaný komínek knížek a rychle pryč, ale pavilon inteligentní komunikace volného času' a zábavy."

Avšak, doslechl jsem se, že knihovna nebude v centru, nebude mít kavárnu, v létě tam nebude příjemně, v noci nebude otevřená, nebude spolupracovat s ostatními knihovnami, všechny knihy nebudou volně přístupné, zdřímnout nebude na čem, bez čtenářského průkazu se na knihy ani nepodíváme a o mediotéce si můžeme nechat zdát možná v příštím tisíciletí...

18. 4. 2005

Nepodařené sestavování případné Kohoutovy vlády s evropským zadáním je neomluvitelnou prohrou těch základních politických instinktů, které silná demokratická politická strana má mít. Jistěže v průběhu stupňující se vládní krize k budoucímu nezdaru přispívali mnozí, nakonec ji ale završila krátkozraká zaslepenost - shýbat se pro drobné, když kolem poletují bankovky vyšších nominálních hodnot, nesvědčí ani o dobré orientaci v prostoru, ani o zdravé schopnosti rozlišovat podstatné od méně podstatného.

18. 4. 2005

SOCIOLOGICKÝ VÝZKUM

Protikladné trendy ve vývoji spirituality a sekularizace české společnosti a mladé generace

Česká společnost bývá často charakterizována jako sekulární, materialistická a ateistická. V médiích můžeme slyšet výsledky i mezinárodních výzkumů, které tvrdí, že Češi patří v Evropě k nejmaterialističtějším a nejateističtějším národům. Jak je obvyklé, již se z médií nedozvíme, na jaké otázky respondenti odpovídali, tím méně metodiku výzkumu. Ve výzkumu platí dvojnásob to, co známe z přísloví: "Na hloupou otázku, hloupá odpověď" či "Jak se do sudu volá, tak se ze sudu ozývá".

Michael Marčák: Teď když to prasklo, vám to mohu prozradit. Nejsem váš anděl strážný, ale řídící orgán
19. 4. 2005

18. 4. 2005

ANALÝZA VLÁDNÍ KRIZE

Páteční a sobotní sdělovací prostředky byly zaplaveny chybnými úvahami politických komentátorů o noční nedohodě vyjednavačů koaličních stran.

Krom úmyslného zkreslení, kdy novinář "dělá politiku" místo aby čtenáře, posluchače a diváky informoval, byla nejčastější chybou antropomorfizace politických stran. Novináři mají představu, že politické strany jsou živoucí bytosti uvažující jako lidé především o tom, co jim přinese největší prospěch a nejmenší újmu. Také vyznávají totemismus.

Věří, že v těle stran dlí duch špatný nebo dobrý.

18. 4. 2005

Navazuji ještě jednou na článek v Britských listech z 15. dubna a děkuji všem, kteří mi vyjádřili souhlas a podporu.

V článku, který vzbudil tolik pozornosti, jsem se však přece jen dopustil jedné nepřesnosti. Vyčetl jsem současným pracovníkům teoretického pracoviště KSČM (TAP) Josefu Hellerovi a Miloslavu Formánkovi, že svoje nadějné úvahy z předlistopadového období nepřetavili do ucelenější koncepce systémových změn.

McHambáč
18. 4. 2005

Po přečtení článku v Lidových novinách "Mekáče" by mohly být inspirací pro školní jídelny se člověku vybaví otázka. Co jedna, plno otázek se člověku samozřejmě vybaví... Třeba: zda autor opravdu ukončil svou ontogenezi v jedenácti letech, jak nepřímo naznačuje, zda přece jen neplatí Zemanova teorie o blbství a jeho novinářích nebo kolikátého že je vlastně dubna.

18. 4. 2005

Už Karel Čapek psal: Pozor na pravdy, kterých je jen trošku. Redaktor Bokůvka na mnoho aspektů stravování (i školního) zapomněl. Zkusím to vzít po pořádku...

(Autor je lékař, biochemik a podnikatel.)

16. 4. 2005

Tak trochu jiný svět Lidových novin:

Jedním z nejúspěšnějších amerických dokumentárních filmů se v současnosti stal snímek Morgana Spurlocka Super Size Me (Má nadměrná velikost). Režisér v něm sleduje sám sebe, jak drasticky ztloustl, když se měsíc živil pouze jídlem od McDonaldů. Film Super Size Me se stal v Americe finančně čtvrtým nejúspěšnějším dokumentárním filmem v historii. Vyvolal velké množství pochvalných recenzí ("Zábavné, dojemné a historicky významné", napsala Sharon Waxmanová v New York TImes) a získal několik prestižních cen. Všeobecně je známo, že stravovat se v McDonaldu není zdraví prospěšné.

Nevědí to snad jen v Lidových novinách. Tam publikoval v pátek 15. dubna Petr Bokůvka, "redaktor Slovenského rozhlasu" ("redaktoři Slovenského rozhlasu" jsou asi hodně izolovaní od světa? :)) neuvěřitelný článek "Mekáče" by mohly být inspirací pro školní jídelny. Píše se v něm mj:

"Na otázku, zda je existence toho druhu jídel, který Česku představil [McDonald], přínosem pro společnost, existuje jednoznačná odpověď - ano. Snad největším pozitivem rychlého občerstvení jsou změny ve stravovacích návycích školáků. Fast foody se okamžitě staly pro děti novým hřištěm, kde si dají k jídlu, co chtějí, kde je dovoleno loudat se, mluvit a kde se také utužuje parta. Proč se potom divíme, že si za kapesné od rodičů odskočí do fast foodu, kde se jich usměvavá dívka zeptá "co si dáte"?"

Zveřejňovat PR články, které vyloženě mohou poškozovat zdraví dětí, je přece jen už tak trochu moc. Když už se píše o dětech, vznesme na adresu "redaktora Slovenského rozhlasu" Bokůvky dětskou otázku: Je blbej, nebo navedenej?

Informace o filmu Super Size Me a jeho úspěchu na Edinburském filmovém festivalu BBC

18. 4. 2005
Týmy, které se skládají ze soukromých firem, nevládních organizací a členů výzkumných organizací, dostanou "předběžně uzavřené" smlouvy na znovuvýstavbu zemí, které dosud nebyly zničeny.

Zprávy o korupci a nekompetentnosti skrývají větší skandál: vznik dravé formy kapitalismu, založeného na katastrofách, který zneužívá zoufalství a strachu lidí, vzniklých v důsledku katastrofy k provádění radikálního sociálního a hospodářského inženýrství.

5. srpna 2004 založil americký Bílý dům Úřad pro koordinaci rekonstrukce a stabilizace. Šéfem tohoto úřadu se stal bývalý americký velvyslanec na Ukrajině Carlos Pascual. Úkolem nového úřadu je vypracovat složité plány po "dobu po válce" pro až 25 zemí, které dosud vůbec ve válce nejsou. Podle Pascuala bude jeho úřad schopen zkoordinovat tři rozsáhlé operace znovuvybudování celé země zároveň ve třech částech světa, přitom každá taková operace bude trvat "pět až sedm let", píše Naomi Kleinová v americkém časopise The Nation a poznamenává: Je zcela správné, že vláda, která se věnuje neustále preventivní dekonstrukci má nyní permamentní úřad pro trvalou preventivní rekonstrukci.

19. 4. 2005

Od ledna 2004 do března 2005 stoupl počet zhlédnutých stránek o 176 %.

Průměrný počet unikátních návštěvníků v říjnu 2004 byl v pracovní dny 5 735, v sobotu a v neděli 2 611. Počet návštěv za říjen 2004 byl 177 312, v pracovní dny 6 989, o víkendu pak 3 067 denně. Návštěvníci si za říjen 2004 zobrazili celkem 397 990 stránek, v pracovní den průměrně 16 290, v nepracovní den 5 591. 78% návštěvníků je z českých domén, 8% ze Slovenska. Čtenáři se o Britské listy zajímali v pracovních dnech zejména od 8 - 14 hod, o víkendech pak od 10 -20 hod. Britské listy se podílely na provozu všech monitorovaných serverů za sledovaný měsíc z 1,65%. Počet unikátních IP u Britských listů adres byl v říjnu 2004 49 715, u serveru ČTK/Neris České noviny tomu bylo 75 105, čili jen o 51% více.

Zdroj: iAudit 200410 PDF

Průměrný počet unikátních návštěvníků v březnu 2005 byl v pracovní dny 7 487, v sobotu a v neděli 3 506. Celkem navštívilo Britské listy v březnu 95 045 unikátních návštěvníků. Počet návštěv v témže období byl 250 669, v pracovní dny 9 399, o víkendu pak 4 345 denně. Návštěvníci si za březen tohoto roku zobrazili celkem 608 358 stránek, v pracovní den průměrně 23 477, v nepracovní den 8 548. V lednu 2004 tento ukazatel činil okolo 8 500 stránek v pracovní dny a okolo 3 200 stránek v nepracovní dny. 73% návštěvníků je z českých domén, 8% ze Slovenska. Čtenáři se o Britské listy zajímali v pracovních dnech zejména od 8 - 14 hod, o víkendech pak od 10 -22 hod, což ukazuje na trvající vysoké procento čtenářů s profesionálním firemním připojením. Britské listy se v březnu 2005 podílely na provozu všech monitorovaných serverů za sledovaný měsíc z 1,74%.

Zdroj: iAudit 200503 PDF

Britské listy připravují v podstatě dva lidé, zadarmo...

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   

XXXII. sjezd ČSSD RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2005 Fšimsisi? Miloš  Dokulil
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
29. 3. 2005 Budoucnost sociálního státu v éře globalizace: S čím počítáme? S čím smíme počítat? A co se vlastně děje? Jan  Drahokoupil
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   
26. 3. 2005 Gross: Ekonomika roste, Česká republika se stala šampiónem, ale ti voliči... Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Sociální demokracie nemá právo odejít do opozice Stanislav  Gross
26. 3. 2005 Přestaňme se konečně podbízet ODS Miloš  Zeman
26. 3. 2005 Zeman: V ČSSD jsou jedni, kteří žijí pro tuto stranu, a druzí, kteří žijí z této strany Irena  Ryšánková

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 Rétorika konfliktu kolem Literárních novin Vít  Janeček

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
19. 4. 2005 "O čem" ta naše současnost "jako" je Miloš  Dokulil
18. 4. 2005 Gross v Sedmičce a neschopný Topolánek Boris  Cvek
15. 4. 2005 Cesta slepou ulicí znamená nutnost návratu Ivan  David
15. 4. 2005 Grossovo "ani náhodou" zelenoluční "řešení" vládní krize Miloš  Dokulil
15. 4. 2005 Něžní mystifikátoři Jan  Polívka
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala
11. 4. 2005 Víme ještě, kdy vznikla Grossova aféra a jaký má obsah? Zdeněk  Jemelík
9. 4. 2005 Vždyť jsme se přece tak snažili... Irena  Ryšánková
8. 4. 2005 Premiér Gross by měl počítat s pohřbem každý den Štěpán  Kotrba
8. 4. 2005 Které je vlastně ono "Grossovo" řešení? A která je nejlepší varianta? Štěpán  Kotrba

Český film RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík

Zelení RSS 2.0      Historie >
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?   
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
19. 4. 2005 Katolická církev potvrdila svou konzervativní orientaci   
19. 4. 2005 Channel 4 News: Závažná témata jako kondomy při AIDS v Africe budou za tohoto papeže potlačena   
19. 4. 2005 "Velký inkvizitor Ratzinger"   
19. 4. 2005 Reakce z katolických kruhů   
19. 4. 2005 Ultrakonzervativní důvěrník Jana Pavla II. bude pokračovat v jeho práci   
19. 4. 2005 Ratzinger: "Rocková hudba je nástrojem protináboženství"   
18. 4. 2005 Je ve vás Království Boží ? Petr  Sak
18. 4. 2005 Morální povinností každé instituce je pomáhat proti AIDS   
15. 4. 2005 Vysílání České televize pro věřící přestává být pro věřící? Jan  Lipšanský
15. 4. 2005 Co je císařovo, není Boží Fabiano  Golgo

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban
22. 12. 2004 Světské Vánoce a modré banány Václav  Beneš
21. 12. 2004 Gayové a nedorozumění Milan  Valach
20. 12. 2004 Homosexuální lobby? Jaroslav  Zvěřina
19. 12. 2004 Bush chce zakázat drama s možným homosexuálním obsahem   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
1. 4. 2005 Program československé vlády Národní fronty Čechů a Slováků   
1. 4. 2005 Košický vládní program - důležitý krok KSČ na cestě k únoru 1948 František  Hanzlík
1. 4. 2005 Rusko během 2. světové války III.   
24. 3. 2005 Rusko během 2. světové války II.   
23. 3. 2005 Rusko během 2. světové války I.   
22. 3. 2005 Stalingrad během blokády V.   
21. 3. 2005 Stalingrad během blokády IV.   
18. 3. 2005 Stalingrad během blokády III.   
18. 3. 2005 Mníchov a jeho alternatívy Daniel  Šmihula
18. 3. 2005 Krajčíri gardistických uniforiem Martin  Krno

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
22. 2. 2005 Českým učitelům chybí osobnost, ne etický kodex... Filip  Sklenář
21. 2. 2005 Pedagogická komora a etický kodex učitele Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
19. 4. 2005 Prázdný obal Bohumil  Kartous
15. 4. 2005 Vysílání České televize pro věřící přestává být pro věřící? Jan  Lipšanský
15. 4. 2005 Biskup už dávno nepomazává panovníka a prezident nechodí ke zpovědi Štěpán  Kotrba
14. 4. 2005 O církevních odbornících na všechno Filip  Sklenář
13. 4. 2005 V televizi nemají církve dostatečný prostor   
13. 4. 2005 Kultúra (po)sväte(ne)j stupídnosti Marek  Lukáč
13. 4. 2005 Česká televize musí sloužit všem, tedy i katolíkům   
12. 4. 2005 Alert news iDnes: rychlejší než informace Irena  Ryšánková
12. 4. 2005 Vysílatel veřejné služby musí společenské stereotypy zpochybňovat, nikoliv je potvrzovat Jan  Čulík
4. 3. 2005 STV: Médium plné prekvapení Igor  Daniš

Karol Wojtyla - papež Jan Pavel II. RSS 2.0      Historie >
19. 4. 2005 Reakce z katolických kruhů   
18. 4. 2005 Morální povinností každé instituce je pomáhat proti AIDS   
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala
14. 4. 2005 Kritici ďáblovi Bohumil  Kartous
14. 4. 2005 Není politikou katolické církve nechávat umírat miliony lidí   
14. 4. 2005 Co je horší: kritizovat mrtvého papeže anebo způsobovat smrt lidí? Jan  Čulík
13. 4. 2005 BL: Útoky hodné soudruha Grebeníčka   
13. 4. 2005 Kultúra (po)sväte(ne)j stupídnosti Marek  Lukáč
13. 4. 2005 Krátce a nesouvisle o papežově pohřbu a fachidiotech Rudolf  Převrátil
13. 4. 2005 Co přinese papežův pohřeb Bohumil  Kartous