19. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Martin Maxa
19. 4. 2005

Oko za oko, protože jinak to nejde - a basta!

Martina Maxu vyšetřují policisté kvůli napadení přítele jedné z finalistek soutěže Miss 2004 v ostravském hotelu Imperial. Trestní oznámení podal 31letý Martin Hejsek z Plzně, ovšem podle svědků incidentu zpěvák pouze bránil ženu, kterou Hejsek ze žárlivosti bil pěstí. Policie zpěváka podezírá z trestného činu ublížení na zdraví a výtržnictví.

Martin Maxa dostal od ostravského okresního soudu dvouletou podmínku. Tolik strohá zpráva z tisku. Neznám detaily případu pana Maxy, ale přesto se domnívám, že taková rozhodnutí jsou špatná nejen pro odsouzeného občana, který se "provinil" tím, že sobě nebo jinému chtěl pomoci, ale zejména pro celou společnost. Máme sice právní ustanovení o nutné obraně i krajní nouzi a dokonce v poslední době máme i soudní rozhodnutí, která bránicím se "pachatelům" přiznala právo na obranu, ale podle mého názoru je špatná celá filozofie postupu státních orgánů.

Každý pachatel, který porušuje zákon, by si měl být jasně vědom, že ponese všechny důsledky toho, že oběti nebudou jeho jednání trpět a nebudou je trpět ani ostatní slušní občané. Že se nenechají zmlátit do bezvědomí, že si nenechají krást tašky a peněženky, že si nenechají vykrádat byty a auta a hlavně, že nebudou žít v soustavném strachu, že je nějaký lump přepadne a oni budou bezmocní.

Británie: Občan má právo bránit se proti násilníkovi ZDE

Samozřejmě, že by proti pachatelům měla především zakročit policie, ale ta nemůže být všude a bohužel není ani tam, kde by být měla. Mimochodem zkuste někde -- mimo okolí parlamentu a spřátelených velvyslanectví -- začít volat o pomoc a schválně si změřte, jak dlouho to budete muset dělat, než přijde policie. Obávám se, že by přišla jen proto, že by jí někdo zavolal -- že rušíte noční klid.

Pachatel, který v noci vleze do rodinného domku, by měl počítat s tím, že ho vyděšený majitel zastřelí, aniž by se napřed půl hodiny přesvědčoval, jestli je to hodný nebo zlý zloděj. A jestli někdo začne mlátit nějakou ženu, nebo vás, měl by počítat s tím, že sám dostane "přes držku". Každý občan má právo na svou osobnost a na svou hrdost a tu mu nikdo nesmí brát tím, že mu zakáže chovat se statečně, občansky uvědoměle a čestně jen proto, že se bude bát -- ne pachatele, ale státních orgánů. Nejsme ovce, které musí v hrůze čekat, až je sežere vlk.

Právě proto je všechno špatně. Například ve věci zloděje, který vykrade dům, ukrade auto a najede s ním na policisty (!) a je tím už i vrah, považuji za neuvěřitelně špatné, že mne televize opakovaně informuje o tom, že se zkoumá -- odpovědnost policistů. I když je to samozřejmě na místě, považoval bych za správné, že pokud se -- výjimečně -- neprokáže opak, měly by všechny sdělovací prostředky (a policie sama !) informovat jen o tom, že pachatel, který se takto zachoval, byl zastřelen -- a basta !

Považuji rovněž za naprosto nevhodné, aby bránící se lidé museli následně podstoupit celé martýrium trestního řízení -- aby někdy po létech byli velkoryse osvobozeni. Proč to, k čertu, neodloží už policie ? Co v takových případech dělá státní zástupce ? Pominu-li, že porušují své povinnost, jaký tihle lidé vysílají signál do společnosti ? Jednoznačný. Vykašlete se na všechno a na každého. Když uvidíte, že někoho vraždí, znásilňují, okrádají, nestarejte se o to ! Nestarejte se o to, jinak budete mí s námi pěknou polízanici !

Když sleduji chování státu, mám velmi silný dojem, že stát se neustále chvěje obavou, aby zločinci nebyli poškozeni na svých právech, aby je někdo neodposlouchával, nezadržoval, nebo, nedej bože, aby se jim při páchaní zločinu něco ošklivého nestalo. Oběti už státní orgány příliš nezajímají.

Přes tento jasný trend postupu státních orgánů, vyzývám znovu všechny -- nebuďte ovce a vlkům vyražte zuby, jestli vás budou chtít kousnout. Sice si ihned poté sežeňte dobrého advokáta, ale je to pořád lepší, než žít v malosti a strachu. A pokud jde o ty státní orgány -- dejte jim najevo, že jsou tady hlavně pro vás, slušné lidi, a ne pro zločince. Braňte se jim, stěžuje si na ně, volte politiky, kteří budou ochotni změnit toto klima ve společnosti. Zkrátka dělejte všechno, co vám zákon umožňuje. A dělejte to, alespoň vy, pořádně!

Autor je nejen karikaturista, ale i právník

                 
Obsah vydání       19. 4. 2005
19. 4. 2005 Katolická církev potvrdila svou konzervativní orientaci
19. 4. 2005 Channel 4 News: Závažná témata jako kondomy při AIDS v Africe budou za tohoto papeže potlačena
19. 4. 2005 Ratzinger: "Rocková hudba je nástrojem protináboženství"
19. 4. 2005 "Velký inkvizitor Ratzinger"
19. 4. 2005 Ultrakonzervativní důvěrník Jana Pavla II. bude pokračovat v jeho práci
19. 4. 2005 Reakce z katolických kruhů
19. 4. 2005 Mohou za cynismus veřejnosti vůči politikům novináři?
19. 4. 2005 Prázdný obal Bohumil  Kartous
19. 4. 2005 Je váš šéf psychopat?
19. 4. 2005 Michael  Marčák
19. 4. 2005 Oko za oko, protože jinak to nejde - a basta! Michael  Marčák
19. 4. 2005 Británie: Občan má právo bránit se proti násilníkovi
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
19. 4. 2005 Strana z nouze -- aneb nabídka změny volebního systému! Vít  Klíma
19. 4. 2005 Michael  Marčák
19. 4. 2005 Ještě jednou o švarcsystému a o právním fachidiotismu Vít  Zvánovec
19. 4. 2005 "O čem" ta naše současnost "jako" je Miloš  Dokulil
19. 4. 2005 Británie: radikálně klesají ceny broadbandu
19. 4. 2005 Knihovny v ČR nesmějí zpoplatňovat internet
18. 4. 2005 Knihovna v Ostravě? Jan  Mech
18. 4. 2005 Definiční formule politiky se vyčerpává Petr  Pospíchal
18. 4. 2005 Je ve vás Království Boží ? Petr  Sak
19. 4. 2005 Michael  Marčák
18. 4. 2005 Úloha osobnosti, úzkost, strach, nebezpečí a tajemné síly Ivan  David
18. 4. 2005 Ještě jednou o KSČM -- omluva Josefu Hellerovi a Miloslavu Formánkovi Michael  Kroh
18. 4. 2005 Kečup v žaludku i v hlavě Bohumil  Kartous
18. 4. 2005 Jídlo a realizace v McDonalds Petr  Wagner
16. 4. 2005 Lidé se vyhýbají McDonaldu kvůli tloušťce, LN jej doporučují jako náhradu za školní jídelny! Jan  Čulík
18. 4. 2005 Války a katastrofy jako příležitost k ukradení majetku
19. 4. 2005 Podle nezávislého auditu se zvedl počet návštěv Britských listů za pět měsíců o 41 %
22. 11. 2003 Adresy redakce