5. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 2. 2009

Den po vyřazení smluv o americkém radaru z programu jednání sněmovny se největší české deníky stavějí k této zprávě opravdu pozoruhodně. MF Dnes o ní informuje na straně 2, stejně jako Právo (na konci článku s názvem "Nemocného Kvapila párovali komunisté"). Za důležitější, první strany hodné, totiž pokládají fotografiemi doplněné články "Panenka Barbie slaví padesátiny" (MF Dnes) nebo "Čeští olympionici mají nové šaty" (Právo, s fotkou Kateřiny Neumannové v roli modelky).

Přitom je dost důvodů domnívat se, že vzhledem k posunu názorů v USA a trvajícímu odporu většiny poslanců si vláda už nedovolí předložit smlouvy o radaru sněmovně znovu, kauza cloumající posledního dva a půl roku českou politikou vyšumí do neurčita a jako přece jen zlomové datum bude zpětně hodnocen právě 4. únor 2009, kdy k vyřazení vládního návrhu z jednání sněmovny došlo.

5. 2. 2009

Včera jsem se na své bývalé alma mater, na půdě Filosofické fakulty Univerzity Hradec Králové zúčastnil za Britské listy tiskové konference, která následovala setkání zástupců akademických senátů filosofických, pedagogických, teologických, uměleckých, humanitních, ale i lékařských, farmaceutických, přírodovědeckých, matematicko-fyzikálních, technických, právnických, a dokonce i ekonomických fakult českých univerzit. Předmětem jednání byl společný postup proti nebezpečí zavedení tak zvané Bílé knihy terciálního vzdělávání ministra Lišky, která se snaží o finanční a zájmové propojení českých univerzit se soukromou ekonomickou sférou a o "znormalizování" výstupů těchto fakult v zájmu chystaného propojení.

Na tomtéž místě se v říjnu minulého roku sešli děkané českých filosofických fakult, aby premiéru Topolánkovi a ministru Liškovi adresovali následující provolání:

5. 2. 2009

Vláda ČR svým usnesením z 26. ledna vzala na vědomí tzv. Bílou knihu terciárního vzdělávání a uložila ministru školství vtělit ji do návrhů zákonných úprav. Tento dokument v různých podobách a s různými argumenty doporučuje posílit roli soukromého podnikání ve vysokoškolském vzdělávání a výzkumu. Do budoucna navrhuje poskytovat státní dotace i soukromým vysokým školám, podporovat větší participaci komerční sféry na výzkumné činnosti z veřejných zdrojů a dosadit zástupce této sféry spolu s dalšími tzv. "externími aktéry" do řídících pozic univerzit a vědeckých rad. Z konkrétních opatření navrhovaného partnerství veřejného a privátního sektoru zmiňme například "vypisování témat doktorských prací ve spolupráci s podnikatelskými subjekty" nebo "vznik plnohodnotných profesorských pozic vázaných na konkrétního komerčního partnera." Ten samý dokument se zároveň obává "rezistence stávající akademické obce."

5. 2. 2009

◄ Bezpilotní prostředek Pčela-1 firmy Jakovlev - ilustrační foto

Rusko v tyto dny poněkud zmírnilo rétoriku ohledně plánu namířit na plánovanou americkou protiraketovou základnu ve Střední Evropě rakety Iskander-M. Současně však velmi intenzivně vyvíjí prostředek, který má účinnost těchto raket ještě zvýšit, domnívá se zahraniční editor agentury UPI Martin Sieff.

5. 2. 2009

Organizátoři čtvrteční manifestace za realizaci Kaplického knihovny zažívají horké chvíle. Pražský magistrát jim totiž na poslední chvíli zamítl žádost na postavení profesionálního ozvučeného a osvětleného pódia, píše Pražský deník ZDE

5. 2. 2009

Dále píší ve verdiktu sžíravě oba soudci: "A nadto, ve světle dlouhé historie práva a demokracie, které sdílíme se Spojenými státy, bylo podle našeho názoru velmi obtížné si představit, že by demokraticky zvolená vláda, která je povinna se ze svých činů zodpovídat, mohla mít nějaké racionální námitky proti zveřejnění takového shrnutí, v němž její vlastní činitelé informovali o tom, jak oni sami zacházeli s vězněm, a v němž nejsou žádné citlivé výzvědné informace.

Opravdu jsme nečekali, že demokracie, v níž vládne zákon, bude předpokládat, že soud v jiné demokracii potlačí shrnutí důkazů, vypracovaných jejími činiteli, týkajících se obvinění z mučení a krutého, nelidského či ponižujícího zacházení, bez ohledu na to, jak politicky výbušné to může být."

Soudci ve středu dodali: "Je zjevně naprosto správné, aby byly veškeré podrobnosti přiznání ohledně zacházení s Mohamedem, jak o nich informovali činitelé Spojených států, byly zveřejněny."

Britská vláda byla ve středu z mnoha míst obviněna, že se vymlouvá na "zájmy bezpečnosti státu", a potlačuje proto důkazy o tom, jak CIA mučila vězně, který je stále zadržován v zálivu Guantánamo.

4. 2. 2009

SKANDÁL V BRITÁNII

Britští soudci rozhodli, že jednoho z tajných dokumentů, které poskytla americká vláda - je to text obsahující sedm odstavců a pětadvacet řádků textu - vyplývá, že "lze argumentovat, že proti Mohamedovi bylo používáno mučení či nelidské či ponižující zacházení". Podle deníku Times tento rozsudek znamená, že není vyloučeno, že bude proti těm příslušníkům britské rozvědky, kteří byli přítomni, zahájeno trestní stíhání.

Britští soudci: "Není možné, aby jedna demokratická země ovlivňovala soud v jiné demokratické zemi"

Celé středeční odpoledne a večer se britská média, televize, rozhlas i tisk na internetu, podrobně zabývaly ostrou kritikou Spojených států, kterou zveřejnili dva soudci britského Nejvyššího soudu v souvislosti s případem etiopského vězně v Guantánamu. Binyam Mohamed, občan s trvalým pobytem v Británii, podal žádost k Nejvyššímu soudu v Británii, aby byly odtajněny dokumenty amerických výzvědných služeb, v nichž je prý podrobně popsáno, jak s ním americké úřady zacházely. Soudci britského Nejvyššího soudu rozhodli, že je skutečně ve veřejném zájmu, aby tyto informace byly zveřejněny, avšak Spojené státy pohrozily, že pokud to Británie učiní, Spojené státy přestanou poskytovat Británii výzvědné informace.

"Není možné, aby jedna demokratická země ovlivňovala soudy v jiné demokratické zemi," praví se v rozsudku britských soudců.

4. 2. 2009

Důkazy o tom, jak byl v Guantánamu mučen muž s trvalým pobytem v Británii, musejí zůstat utajeny, rozhodl britský soudce, v důsledku amerických hrozeb.

Konzervativní poslanec David Davis interpeloval vládu, aby vysvětlila roli MI5 v případě Binyama Mohameda

Důkazy o tom, jak byl občan s trvalým pobytem v Británii mučen v táboře v zálivu Guantánamo a co o tom věděla britská MI5, musejí zůstat utajeny v důsledku vážných výhrůžek, které Spojené státy učinily Velké Británii, konstatoval ve středu britský Nejvyšší soud.

Michael Marčák: Měl jsi pravdu, Indiana Jonesi, až sem Češi zakopali Lisabonskou smlouvu !
5. 2. 2009

5. 2. 2009

Atomový hřib umělecké skupiny Ztohoven v oblasti Krkonoš na obrazovce České televize zůstane bez trestu. Proč? Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila každému z tvůrců pokutu 50.000 Kč. Soud rozhodnutí Rady zrušil. Soudkyně Naděžda Řeháková jako důvod zrušení pokuty od vysílací rady uvedla, že Rada překročila roční lhůtu, ve které ze zákona může pokutu udělit. 17. června 2007 se Ztohoven nabourali do vysílání ČT. Rada se začala případem zabývat 26. června 2007. Právní moci nabyla pokuta udělená Kalábovi v souvislosti s datem doručení až 30. června 2008.

Zmeškání lhůty je považováno v právním světě za nejhrubší pochybení - nedbalost při výkonu praxe. Rada je ze zákona správním orgánem státu.

5. 2. 2009

Šéfové finančních institucí na Wall Street, kterým poskytuje pomoc americká vláda z peněz daňových poplatníků, nebudou smět mít od nynějška vyšší plat než půl milionu dolarů ročně. Vyšší odměnu mohou dostat pouze formou akcií, které však budou realizovány teprve, až finanční instituce splatí všechny své dluhy státu.

Obamu rozčílily astronomické platy a prémie pro šéfy bankovních institucí, rozdávané jim ještě dlouho po vzniku finanční krize. Tak John Thain, který byl nedávno odstraněn z vedení banky Merril Lynch, vydal 1,2 milionu dolarů na vymalování své kanceláře, i když nyní přislíbil, že to splatí. Balík na odchodnou pro Sanforda Weilla, bývalého ředitele Citibank, která nezbankrotovala jen proto, že jí americká vláda poskytla 45 miliard dolarů, zahrnoval užívání podnikového letadla zdarma až do roku 2016. Weill se nyní také této výhody vzdal, stejně jako platu 175 000 dolarů ročně za "poskytování konzultací" a dalších prémií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

5. 2. 2009

Rusko ve středu reagovalo rychle a nabídlo prezidentu Obamovi vstřícnou ruku ohledně amerických plánů na velké škrty v jaderných zbraních. Sergej Ivanov, náměstek ruského premiéra, konstatoval, že Rusko je připraveno podepsat s USA novou smlouvu o strategických raketách.

"Vítáme prohlášení od nové Obamovy vlády, že je ochotna zahájit rozhovory a dokončit do roka podepsání nové rusko-americké dohody o omezení strategických útočných zbraní," řekl Ivanov, dříve neústupný ruský ministr obrany.

Podrobnosti v angličtině ZDE

5. 2. 2009

Prezident Obama zařadil iniciativu „kupuj americké“ do stimulačního balíčku pro americký průmysl, který je nyní schvalován Senátem USA. To vzbudilo velmi silné reakce Kanady, EU a dalších zemí, a média, včetně českých, se ujala role zdviženého prstu před americkým obchodním ochranářstvím. Protože však doposud nikdo kromě vyvolených neviděl navržený text zákona, je docela možné, že se jedná jen o situtaci, která v USA existuje skoro osmdesát let, která je však nyní dobře „prodávána“.

5. 2. 2009

O UMĚNÍ JINAK 1.

Byla jsem hodně zvědavá na cyklus Zlatá šedesátá na ČT 2. Jsem totiž pamětník. A tak jsem zavzpomínala. Proč bylo umění takovou výsostnou hodnotou? A bylo vůbec? Jezdila jsem například do Kroměříže na Ars film. Ano, jistě nás všechny zajímalo umění. Ale nakonec jsme šťastně každý večer končili v místních barech a hospůdkách a hledali pohlavní spojence. Tak jsem se seznámila se slavným kameramanem Jozefem Ort-Šnepem. Seděla jsem na vysoké židli za barem a odrážela (doslova) všelijaké obšourníky, jednoho dokonce oběma rukama přímo na zem. Jozefovi se to nejspíš líbilo a seznámil se.

5. 2. 2009

My novináři jsme byli zvyklí s přehledem komentovat dění v politice, ekonomice a všem, co projde kolem nás. Všechno s vědomím, že ,,nás" se to moc netýká, protože se to odehrává ,,tam někde venku". My novináři jsme si mysleli, že víme. Houby víme.

My novináři jsme si mysleli, že nás nic netýká. Dorazila ekonomická krize a náhle není ,,tam někde venku", ale otřela se i o média. Týká se.

5. 2. 2009

ANALÝZA

V poměrně dramatické atmosféře, která ovšem doprovázela spíše wrestling než skutečný boj, Poslanecká sněmovna včera schválila letošní mise vojáků Armády České republiky v zahraničí. Nejvíce sporů se týkalo mise v Afghánistánu. Jak ale ukázala obecná rozprava, souboj se odehrál v dávno známých mantinelech: nejen veřejnost, ale ani poslanci nejsou informováni o skutečné sociálněpolitické situaci v Afghánistánu. Je pozoruhodné, že i zprávy o ztrátách vlastních vojáků, nemluvě o ztrátách nepřátelských bojovníků a o zabitých civilistech, zůstávají utajovány. Informovanost je dokonce nižší než v případě Iráku. Vina padá především na bruselskou centrálu NATO , ale i na vlády členských států Aliance. Ty záměrně tají zprávy z bojiště a vytvářejí tak manipulativní mediální prostředí. Jako by se někdo snažil udělat z války v Afghánistánu zapomenutou válku. Zapomenutou válku, která tvá více než dvě dekády.

4. 2. 2009

REAKCE ZÁSTUPKYNĚ OMBUDSMANA

28. 1. byl v Britských listech zveřejněn článek "Zavádění otrokářského řádu: výsledek arogance zaměstnavatelů vůči zákoníku práce“ obsahující otevřený dopis zaměstnanců a.s. Crystalex premiérovi. Pominu-li skutečnost, že se zaměstnanci Crystalexu s žádným podnětem na veřejného ochránce práv neobrátili, jak je v článku uváděno, obsah otevřeného dopisu svědčí o nedostatku povědomí pisatelů článku o právech zaměstnanců. Je až s podivem, že se mezi nimi nenašel nikdo, ani např. odborová organizace, kdo by je alespoň rámcově o právech poučil.

4. 2. 2009

KD│ Tajná studie údajněnaléhavě žádá Baracka Obamu, aby změnil dosavadní strategii ve válce proti Talibánu, napsala agentura AP. Měl by přestat klást důraz na budování demokracie, zaměřit se na zničení základen povstalců uvnitř Pákistánu a pomoci pákistánským ozbrojeným silám.

Doporučení zpracovaná Sborem náčelníků štábů jsou údajně součástí širšího přehodnocení politických cílů afghánské války, na něž naléhá šéf CENTCOMu generál David Petraeus a s ním i další velitelé. Existuje totiž důvodná obava, že ambiciózní politické cíle formulované Bushovou administrativou jsou pro USA jednoduše nedosažitelné. Jedním z požadavků generálního štábu je údajně také ohled na to, co chtějí samotní Afghánci, namísto aby vláda v Kábulu hrála jen roli nástroje k dosažení amerických cílů.

Podle anonymního vyjádření úředníka Pentagonu může ale trvat ještě celé týdny, než Obamova administrativa zveřejní dlouhodobou afghánskou strategii.

Zdroj: ZDE

3.6.2008, Dolejší, K.: Afghánistán: Čekání na strategii ZDE
4. 2. 2009

Tisíce cizinců čekají na rozhodnutí Topolánkova kabinetu

Ministr vnitra Ivan Langer, známý z policejního spisu Krakatice též jako "Íčko", prohlásil na prahu Nového roku, že hodlá rázně "řešit" těžkou situaci řady zahraničních pracovníků, kteří se kvůli ekonomické krizi ocitli na dlažbě a úplně bez prostředků. Jeho "akční plán" počítal s tím, že je policisté budou aktivně vyhledávat, pomohou jim a následně je budou vracet zpět do jejich domovské země.

5. 2. 2009

Ani USA s Obamou zatím nepřinesly království nebeské...

Musí to být kouzelný proutek na všechny neduhy, a v rozsahu překračujícím veškerou představivost. Přitom automaticky s doprovodným rizikem, že nakonec musí být kdekdo zklamán, protože zrovna na jeho (její) naděje zatím ještě nedošlo. Mám teď samozřejmě na mysli to, co se tak či onak nyní spojuje přímo s novou administrativou Baracka Obamy. Pokud jde přímo o tu "naději", pak prý B. Obama během primárek uplatnil termín "naděje" (kromě hesla o "změně"!) zhruba 450-krát. S ohledem na globální provázanost ekonomiky stávajícího světa a vinou nemalé zátěže málo krytými úvěrovými obchody přímo v USA má teď celý svět na krku hospodářské přibrzdění, které mnozí stále nazývají jen "recesí", jiní už "depresí", a další dokonce přímo "krizí".

4. 2. 2009

Se zájmem jsem si přečetl rozhovor s novým, univerzálním ministrem, momentálně pro místní rozvoj. Jeho poznámka o vyhazovu pro lidi, kteří neumějí jazyk, nezní až tak od věci. Stejně jako pro jiná ministerstva by mohlo znít, že alespoň vysokoškolské vzdělání je podmínkou. Nicméně jeho neuvěřitelně xenofobní prohlášení, že nejsme žádní Asiaté, abychom jezdili s hordou tlumočníků, je opravdu zcela nepatřičné a hloupé.

Ty důvody jsou dva. Jednak kolik z našich vládních činitelů je opravdu schopno se domluvit nemateřským jazykem? To za prvé.

5. 2. 2009

Barcelonské cíle

tisková zpráva Evropského parlamentu

Evropský parlament přijal zprávu týkající se mezigenerační solidarity. Poslanci jejím prostřednictvím žádají členské státy, aby do roku 2010 zavedly zařízení pro péči o děti pro 90 % dětí ve věku od tří let do věku povinné školní docházky a pro nejméně 33 % dětí ve věku do tří let. Parlament rovněž žádá přijetí opatření k lepšímu sladění rodinného a pracovního života. Poslanci prostřednictvím zprávy o nediskriminaci na základě pohlaví a mezigenerační solidarity poslankyně Anny Záborské (EPP-ED, Slovensko, KDH), kterou přijali poměrem hlasů 358:271:28, připomínají, že pojem mezigenerační solidarita se neomezuje pouze na péči o děti, ale týká se také odpovědnosti vůči starším a závislým osobám. Míra zaměstnanosti žen s malými dětmi v EU je pouze 62,4 % oproti 91,4 % zaměstnaných mužů.

5. 2. 2009
Článek byl napsán anonymně z důvodu ochrany autorky i její školy

Ve škole pracuji již několik desítek let. Nejprve jako učitelka na základní škole, poslední desetiletí jako zástupkyně ředitele základní školy. Za svoji praxi jsem vystřídala čtyři školy ve dvou krajích.

Krátce po nástupu na své první pracoviště jsem byla kolegyněmi náležitě proškolena a seznámena se vším, co se ve školství děje. Nejděsivěji působilo vyprávění o kontrolách z inspekce, které však kolegyně vždy uzavřely krásnou průpovídkou: „Přijít můžou, odejít musí“.

5. 2. 2009

Na jedné straně rozumím šikanovaným pedagožkám, že se bojí o zaměstnání a o důchod - zvláště teď, v době krize a nezaměstnanosti. Na druhé straně se mi z té dvojí morálky, která ví kdo je nahoře a kdo je dole, chce zvracet. Jak takto frustrovaný, bázlivý učitel má být autoritou, vzorem svým žákům?

1. 2. 2009

There is very little detailed information, available on the web in English on various aspects of Czech literature, culture and politics, as well as on the value system of contemporary Czech society. We have thought it useful to bring together on a single web page various articles in English, dealing with various aspects of life in the Czech Republic. Many of these have been written by Jan Čulík, editor of Britské listy, as material for his students at Glasgow University in Scotland.

Na webu je velmi málo podrobnějších informací o české literatuře, kultuře a politice v angličtině. Rozhodli jsme se na jedné internetové stránce dát čtenářům k dispozici soubor článků v angličtině právě na tato témata. Autorem většiny z nich je šéfredaktor Britských listů Jan Čulík; mnohé z nich vznikly jako materiál pro jeho studenty na Glasgow University ve Skotsku.

5. 2. 2009

Evropa potřebuje novou bezpečnostní architekturu

Jan Hamáček
vydáno jako Mehr Sicherheit von Vancouver bis Wladiwostok v Süddeutsche Zeitung 4. 2. 2009

Česká republika, stejně jako ostatní postkomunistické státy střední Evropy, se v devadesátých letech rozhodla pro zajištění své bezpečnosti zvolit princip kolektivní obrany, a to vstupem do NATO. V dané době to byla jediná možná a smysluplná alternativa. Členství v alianci dalo občanům nových demokracií pocit jistoty a bezpečí.

5. 2. 2009
Jan Hamáček
Süddeutsche Zeitung, 4. 2. 2009

Die Nato sollte den Vorschlag Russlands für eine neue Sicherheitsarchitektur in Europa ernst nehmen und Moskau stärker in das westliche Verteidigungsbündnis integrieren. Zuvor muss sich die Allianz allerdings selbst über ihre Ziele und Prioritäten klarwerden.

5. 2. 2009

Prezident Kyrgyzstánu, Kourmanbek Bakijev, oznámil v pondělí v Moskvě konečné datum uzavření americké základny na území této bývalé asijské republiky, které bude zveřejněno "v blízké budoucnosti," oznámily ruské agentury. "Kirgizská vláda rozhodla o stanovení konečné lhůty pro přítomnost americké základny na území Kirgizstánu a v blízké budoucnosti toto rozhodnutí oznámí," prohlásil prezident Bakiev na konci svého setkání se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem.

5. 2. 2009

Zn.: Potřebuji peníze na střechu nad hlavou, bych mohla inzerovat spolu s dalšími obyvateli, kterým jejich zastupitelé privatizují bydlení bez ohledu, zda to ti lidé chtějí, zda si mohou ze svého platu či důchodu byt koupit, či nikoliv. Argumentace, že jim ho prodají za polovinu ceny, než je tržní, tedy za nějakých pár stovek tisíc, je moc nepotěší, pakliže ty stovky tisíc nemají.

Slavíme dvacet let výročí svobody a demokracie, vítězství tržního kapitalismu, v této souvislosti se nabízí rekapitulace a porovnání.

5. 2. 2009

Podle L.Willetta z londýnského ústavu Royal United Services Institute se blíží okamžik, kdy nesporné klimatické změny, projevující se mimo jiné i v rychlém tání arktických ledovců a následném zpřístupnění arktických lodních cest, povedou k radikálnímu zvýšení přítomnosti bojových plavidel v této oblasti, jejichž účel bude spočívat v podpoře nároku příslušných zemí na nově se formující naleziště energetických surovin. Nebude se ale jednat o nějaké vojenské outsidery. Na bohatství arktických oblastí si budou vedle severských států uplatňovat nároky i USA, Kanada, Rusko, ale patrně i Čína a současné úvahy o nutnosti přítomnosti sil NATO v této oblasti hovoří samy o sobě. Bez velkého přehánění lze konstatovat, že nám vzniká docela dobrý důvod pro budoucí válku.

5. 2. 2009

Pán Kropáč poslal do BL otázku, ako dopadla na Slovensku ta jejich "měnová reforma".  Nie som si istý, že proces prechodu na jednotnú menu Európskej únie vystihuje pomenovanie reforma, jednoducho Slovensko prijalo spoločnú menu EÚ. Predpokladám, že väčšinu čitateľov z Čiech a Moravy bude zaujímať to, ako tento proces vnímal bežný človek. Upozorňujem, že nasledovný výklad je môj subjektívny pohľad, resp. opisuje to, čo som mal možnosť vidieť vo svojom blízkom okolí. Podobne ako väčšina Slovákov mám však k prijatiu Eura neutrálny postoj, takže nasledujúce informácie by nemali byť zvlášť tendenčné, píše čitateľ BL, podnikateľ František Petro z Bratislavy.

5. 2. 2009
reakcia na otázku čitateľa Kropáča ohľadom zavedenia eura na Slovensku

V prvom rade: nenastala žiadna katastrofa, významné zlyhania rôznych systémov ani žiadne iné škody, čo by stáli za zmienku. V rámci duálneho obehu Sk a eura od 1. do 16.1.2009 mali niektoré inštitúcie (ako napr. pošty) zmenené (skrátené) otváracie hodiny, čo možno vysvetliť zvýšenou náročnosťou spracovania hotovosti. Niektoré prevádzky (napr. niektoré novinové stánky) sa duálnemu obehu vyhli jednoducho tak, že v novom roku prvý krát otvorili až 17.1.2009, píše čitateľ Ing. Marián Fillo z Žiliny.

4. 2. 2009

Vždyť máme s tím neoimperiálním Ruskem spoustu společných zájmů

Česká politika trpí impotencí. Tato impotence se projevuje jako absence vlastních, promyšlených a strategicky zdůvodněných postojů. Vykonávají ji lidé, kteří se etablovali v průběhu nekontrolovaného bujení ve veřejném prostoru v devadesátých letech, jimž se bohužel přizpůsobuje i menšina s intelektuální úrovní a morální integritou. Je to směska chaoticky vznikajících stranických, osobních a lobbyistických zájmů formovaných mezinárodními tlaky, v nichž se tvaruje podle aktuálního tlaku "nadřízených" globálních mocností. O to víc se ale snaží dávat najevo, jak suverénním hybatelem mezinárodního dění česká politická reprezentace vlastně je. Vše začíná a končí frenetickým ujišťováním o "potenci" před místním, informačně bohužel retardovaným publikem. Vleklé jednání české vládní administrativy o americké raketové obraně a její proklamace v této věci jsou toho skvělým příkladem.

4. 2. 2009

Dobrý den,

rád bych reagoval na mail pana Kadlece, kterého tímto zdravím. Jeho dotaz jsem poprvé četl na stránkách blisty.cz, a pokud vím, ani do Člověka v tísni nevolal.

Nad vyhlášením sbírky pro Gazu jsme dlouho a vážně uvažovali. Problém by byl v efektivitě pomoci, která je jednou z priorit působení Člověka v tísni. Na místě nepůsobíme a neetablované organizace se těžko za tak krátkou dobu zorientují v určení potřebných příjemců pomoci, píše Tomáš Urban z mediálního oddělení organizace Člověk v tísni.

5. 2. 2009

Bydlím na vesnici. Bylo to krásné a idylické bydlení do chvíle, než se nám 150m od domu zjevil silniční obchvat. Hluk by ještě někdy šel vydržet. Co se ale vydržet nedá, je topení naší sousedky. Paní bydlící asi 70 m od našeho domu produkuje ze svého komína hustý žlutý dým, který zamořuje naši ulici po celou zimu. Situace je taková, že se nedá vycházet ven, větrat, nebo nedejbože pouštět ven děti. Prostě to nejde! Paní je duševně trochu mimo poté, co jí před cca 24 lety zemřel manžel a není s ní možná jakákoliv diskuze. Vzhledem k tomu, že je nějakou vzdálenou příbuznou starosty, nedá se ani čekat pomoc od obecního úřadu, píše čtenář Karel Mojmír.

5. 2. 2009
reakce na článek čtenáře Karla Mojmíra "Žlutý dým jako pokračování polemiky s článkem Štěpána Kotrby "Zelená představa o řešení ekonomické krize: Rodiny špinící ovzduší by měly platit vyšší daň"

Nepřizpůsobivé, psychicky narušené, černovlasé... Pomočené. Hladové. Špinavé. Chudé. Bezcenné. Čistý vzduch i čistá rasa se dá budovat různě.

Tlusté bílé dítě se dá vychovávat také různě. Většinou jsou vzorem hodným následování rodiče. Rasismus i agismus může být i dědičný, jako součást kultury. Když selže lidství, solidarita a schopnost vnímat potřeby celku, obce, státu, společnosti, nastupuje právo síly. Násilí. Závist. Zloba. Netolerance. Pokud není tato lhostejná, krutá společnost schopna solidarity s handicapovanými, s potřebnými, nemá co dělat mezi vyspělými státy. Nemá právo se nazývat demokracií. Nemá co dělat v civilizované Evropě. Fašismus napáchal zlo už v jednom století. Je opravdu generačně nepřenositelnou zkušeností, že se může skrývat i za touhou po čistším vzduchu?

Přál bych čtenáři Mojmírovi, aby se nedožil doby, kdy o 24 let přežije svou manželku... Mít některé sousedy je opravdu za trest.

31. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V lednu 2009 přispělo celkem 187 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 243.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 114 952. 65 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,816.91 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
2. 2. 2009 O freudovské cestě k univerzáliím aneb Nezobecňuj z jednoho případu, zobecňuj ze dvou Karel  Dolejší
2. 2. 2009 150 milionů na televizi je málo Štěpán  Kotrba
31. 1. 2009 O filosofech, manažerech a nenápadném půvabu buržoazie Karel  Dolejší
29. 1. 2009 Hospodářská situace se stále zhoršuje   
28. 1. 2009 Krize: Nevědomost, nebo neprofesionalita? Jaroslav  Ungerman
27. 1. 2009 O příkladném jednání Richarda Fulda, neboli Když si někdo nechá za něco platit, ale pak se odpovědnosti vyhne Uwe  Ladwig
26. 1. 2009 ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš Štěpán  Kotrba
26. 1. 2009 Prerastie globálna kríza do megakrízy? František  Škvrnda
23. 1. 2009 Ekonomická krize utajeným pohledem odborů   

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2009 Spasitel světa konečně přišel. No a? Miloš  Dokulil
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
4. 2. 2009 Prezident Obama se chce dohodnout s Ruskem na radikálním snížení jaderných zbraní   
4. 2. 2009 Rána pro Obamu: Tom Daschle byl donucen rezignovat   
4. 2. 2009 Tajná studie Pentagonu požaduje revizi cílů afghánské války   
3. 2. 2009 Mise na Mars? Ani náhodou Petr  Litoš
2. 2. 2009 Immanuel Wallerstein: Jak předělat Ameriku: Obamovy dvojznačnosti Immanuel  Wallerstein
2. 2. 2009 Odchod Matúš  Holý
30. 1. 2009 Potrebná zmena Radovan  Geist

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2009 Člověk v tísni by v Gaze rád pomohl, ale nemá tam zkušenosti a infrastrukturu   
3. 2. 2009 Kde je Člověk v tísni, když jsou lidé v tísni?   
2. 2. 2009 Izrael hrozí "tvrdou a nepřiměřenou" reakcí na nové odstřelování palestinských raket   
31. 1. 2009 Tony Blair: Je nutno vyjednávat s organizací Hamas   
30. 1. 2009 Turecký premiér hněvivě odešel v Davosu z pódia kvůli hádce o Gaze   
27. 1. 2009 Obama zahajuje diplomatické úsilí vůči Blízkému Východu   
26. 1. 2009 Článek podepsaný Arnoštem Lustigem, i když s jakýmkoliv obsahem, bývá uveřejněn vždy   
26. 1. 2009 Konflikt v Gaze a mezinárodní solidarita Milan  Valach
24. 1. 2009 Kontroverze: Vysílat či nevysílat humanitární reklamu pro Gazu?   
23. 1. 2009 BBC: Co udělala moje rodina Izraeli?   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
21. 1. 2009 Plynová krize a slabost Ruska Pavel  Urban
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů   
16. 1. 2009 Putin o plynu v německé televizi   
16. 1. 2009 Bielorusko a Ukrajina sa nelíšia iba o faktor priepustnosti plynu   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman
27. 10. 2008 Rumunsko a Rakousko zrazují Nabucco   

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   
24. 2. 2008 Nikdy více bolševizaci ČR   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Vidět mladšího člověka na cestě k volbám bylo jak vidět bílou vránu   
27. 10. 2008 Černé bláto a zelená bažina Štěpán  Kotrba

Pákistán RSS 2.0      Historie >
16. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Pákistán: Obamova noční můra Immanuel  Wallerstein
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
29. 11. 2008 Times of India: Spojené státy, Británie a Izrael poskytují Indii zpravodajskou pomoc   
24. 10. 2008 "Americké rakety" zasáhly školu v Pákistánu   
8. 10. 2008 Rakety Hatf - jaderná pěst Pákistánu Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Lukáš  Visingr
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba
25. 9. 2008 Přestřelky v Pákistánu: konečně se Američané přiznali   

Čína RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   

Zelení RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2009 Zelení volným pádem Milan  Daniel
31. 1. 2009 Bursík píše Kuchtové Martin  Bursík
31. 1. 2009 "Demokratická výzva": Ustavena vnitrostranická frakce Strany zelených   
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2009 Vlk se ani tentokrát nenažral: další rozhodnutí RRTV zrušeno pro nezákonnost Štěpán  Kotrba
5. 2. 2009 Kateřina a Barbie důležitější než radar Václav  Hála
3. 2. 2009 Už je to tady: trh s videoobsahem se začíná pomalu hroutit   
28. 1. 2009 Proč vedou média proti Drymlovi a Rathovi totální válku? Petr  Wagner
24. 1. 2009 Kontroverze: Vysílat či nevysílat humanitární reklamu pro Gazu?   
22. 1. 2009 Proboha, jsi vůbec "Robert"? A není to fuk?! Miloš  Dokulil
8. 1. 2009 Koncert CHCI WAVE ZPĚT!   
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke
29. 12. 2008 Americký televizní moderátor Dan Rather uštědří Bushovi zřejmě další ránu   
23. 12. 2008 Jednání Rady Českého rozhlasu je neobhajitelné a nelogické, je třeba prošetřit, zda není zkorumpována, tvrdí poslanec   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí
4. 2. 2009 Bude v České republice vyhlašována "presstitutka" roku? Mojmír  Babáček
4. 2. 2009 Tajná studie Pentagonu požaduje revizi cílů afghánské války   
28. 1. 2009 Britská vláda "musí zveřejnit" záznam kabinetních jednání o válce v Iráku   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
20. 1. 2009 Vyšetřování antraxových útoků - konflikt vědecké pravdy s mocí Mojmír  Babáček
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
17. 1. 2009 Konec Bushovy éry v USA Robert  Bartoš
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
26. 12. 2008 CIA získává afghánské válečné magnáty rozdáváním viagry   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
28. 1. 2009 Nabucco proslavil sbor otroků Miloslav  Štěrba
14. 1. 2009 Něco se konečně povedlo Jan  Čulík
14. 1. 2009 Ať žije David Černý! Andrew  Stroehlein
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
31. 12. 2008 Tři oříšky nejen pro Popelku, neboli O iracionálnostech konce roku Uwe  Ladwig
31. 12. 2008 Jak Evropská unie brání demokratizaci Íránu   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
5. 2. 2009 Kateřina a Barbie důležitější než radar Václav  Hála
4. 2. 2009 Mrtvá česká politika a zoufalá deformace veřejného prostoru Bohumil  Kartous
4. 2. 2009 Prezident Obama se chce dohodnout s Ruskem na radikálním snížení jaderných zbraní   
4. 2. 2009 Londýnský analytik: Zdá se, že Írán podporuje stoupence americké protiraketové obrany v USA   
4. 2. 2009 Čurdová: "Máme společný problém: americkou základnu" Anna  Čurdová
2. 2. 2009 Rusko je "zklamáno Obamovým postojem k protiraketové obraně"   
29. 1. 2009 Nejen technické aspekty radaru v Brdech Petr  Pokorný, Milan Hlobil, Stanislav Kaucký

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda