23. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 4. 2008

Americký odborník na mučení odsoudil svou vládu za to, že dovoluje při výsleších používat techniku "waterboarding", mučení vodou v době, kdy přichází do britských kin děsivá reklama proti této praxi, kterou vydala organizace Amnesty International (můžete ji zhlédnout ZDE).

Sloupek
Egon Bondy

Co bylo před rokem
to už je minulost
co bude za rok
to třeba nebude

z neznámého zdroje. Mezi svých druhých Deset básní vybral Jan Kadubec.

23. 4. 2008

Ani NATO, ani Evropská unie nejsou schopny poskytnout dostatečné bezpečností záruky, aby to uchlácholilo strach Polska, zejména vzhledem k tomu, že Rusko nyní sílí. Takže vláda ve Varšavě chce, aby americká protiraketová základna v Polsku byla součástí americké bezpečnostní záruky. Podle listu International Herald Tribune to uvedl polský ministr obrany Bogdan Klich.

Češi mají podobné obavy, dodává list, a tento měsíc na summitu NATO v Rumunsku ukončili rozhovory s USA ohledně protiraketového systému, i když údajně tento systém nemá v úmyslu je ochránit proti Rusku.

23. 4. 2008

Jako trpaslíci jsme odsouzeni do role vazala

Pan Stančík píše, že politici se stali loutkami finančních skupin.Nemíním to autorovi vyvracet, ostatně jsem s ním částečně téhož názoru.

Nicméně, mohu mu zcela jednoznačně odpovědět na výrok "Som Slovák, Európan a nepoznám jediný objektívny dôvod, prečo by sa napríklad moja krajina mala stať rukojemníkom mocenských a finančných záujmov USA a spoločností ako Halliburton, Lockheed a podobne."

No přece proto,aby se jeho krajina nestala rukojmím mocenských a finančních zájmů společností jako jsou Gazprom, Lukoil, nebo Rosněft.Tak proto, míní Vojtěch Rosol.

23. 4. 2008

Deutsche bank nařídila zaměstnancům:

Největší německá banka Deutsche Bank byla postižena globální úvěrovou krizí tak silně, že nyní vydala oficiální memorandum svým vedoucím pracovníkům, že od nynějška už nebude hradit z diet jejich návštěvy v bordelu a platby za sledování pornografických kanálů v hotelích. Memorandum bylo prozrazeno týdeníku Spiegel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

23. 4. 2008

Reaguji na zprávu, kde se pan ministr Julínek rozplývá nad úspěchy své regulační finty, jejíž výsledkem je, že počet návštěv u specialistů (!) se snížil o 28 procent, že lékárníkům i přes jejich obavy nepoklesly tržby a že lidé předepisované léky vyměnili raději za ty volně prodejné (znáte je z televizní obrazovky). Pro mne je to statistické potvrzení toho, že lidé při problémech už nejdou za lékařem, ale že si sami nasazují domácí samoléčbu.

23. 4. 2008

Také "demokraticky"!

Pro příklad nechoďme daleko. Ale raději hned přejděme z našeho malého písečku na velkou scénu, USA. Demokratická strana v USA měla před letošními prezidentskými volbami okamžitě psychologický náskok před republikány (před "Velkou starou stranou"), už tím, že republikánský prezident Bush se ve svém druhém funkčním období těšil jen malé popularitě; také pro oběti na životech ve válce v Iráku. (Ta válka efektně skončila po několika desítkách hodin a teď trvá již pět let; nehledě na stovky miliard dolarů, vynakládané i proto každoročně na zbrojení.) V sérii primárek se také okamžitě zdálo, že demokratický tábor měl jakoby jednoznačnější východisko k volbě svého kandidáta -- od počátku se již kvůli předchozím celonárodním průzkumům zdálo, že bez problémů zvítězí Hillary Clinton(ová). Naprotitomu v republikánském táboře hned bylo vážných kandidátů nejméně pět.

23. 4. 2008

Minulý rok jsem coby externí spolupracovník Člověka v tísni navštívil lidskoprávní happening, který tato organizace pořádala na Střeleckém ostrově v Praze. V "antikubánském stanu" jsem narazil na senátora Štětinu, který si navlékl umělý plnovous a jal se recitovat krátkou pasáž ze spisů Fidela Castra. Divadlo to bylo dojemné.

Poté, co jsem obešel výstavku věnovanou porušování lidských práv na Kubě a nenalezl ani zmínku o Guantánamu, jsem přítomné organizátory na tento fakt upozornil.

Hrobové ticho mi bylo odpovědí. Skutečnost, že podle zpráv Amnesty International je v kubánských věznicích drženo protiprávně méně vězňů než na Guantánamu, jsem se v agitačním stanu nedozvěděl.

Přesto považuji Guantánamo za malicherný přestupek proti měšťácké morálce spáchané Spojenými státy ve srovnání s obludnými hrůzami jimi spáchanými a přetrvávajícími v nejchudším státě západní hemisféry -- Haiti -- zemi nepříliš vzdálené od jedné z posledních pekelných bašt bolševismu - Kuby.

Zdroj: ZDE ZDE

23. 4. 2008
Pokus o překlad článku Borise Cveka "Proč jsem pro radar" - do jazyka minimálně dvacet let starého pouze záměnou některých klíčových slov. Možná jsem to neudělal dokonale, ale pro ilustraci podobnosti způsobu myšlení to snad stačí. Výsledek posuďte sami, tvrdí čtenář Jiří Šindelář.

Mé důvody pro podporu vstupu vojsk? Předně nejsem pacifista a mám, abych tak řekl, leninský názor na svět (bez silné bratrské pomoci se nelze bránit reakcionářům a reakcionářem může být nakonec kdokoli). Dále jsem prosovětský a považuji SSSR, i se všemi chybami, za reálnou záruku socialismu - věřím Sovětům, že to ("internacionální pomoc"), co dělají už od dob Stalinových, je správné. Věřím jim víc než českým nebo evropským politikům. Varšavská smlouva, to je ostatně totéž co SSSR - z vlivných států Varšavské smlouvy je Rumunsko poraženou zemí bez silné armády (zemí, která je tím, čím je, čili vyspělým socialistickým státem se silnou dělnickou třídou), jen díky SSSR - Sověti třeba okupovali NDR po dlouhou dobu po válce a nezdá se, že by sovětská přítomnost NDR byla ke škodě - jako přítomnost Němců nám po roce 1939. Dále Jugoslávie je mimo vojenské struktury Varšavské smlouvy - a Polsko je vždy na straně SSSR.

23. 4. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Známé staré přísloví zní, že si může člověk klidně odnést domů, co má psáno černé na bílém, ale možná jen proto, aby si to tam spálil, protože člověk ještě nikdy nemohl věřit všemu, co se vytisklo, a jen málokdy může věřit tomu, co bylo napsáno záměrně proto, aby tomu lidi věřili.

23. 4. 2008

EA│ Podle vyjádření vysoké představitelky Komise se Unie musí bránit proti rozprodávání strategických energetických aktiv do zahraničí. Někteří členové sedmadvacítky s takovým postojem ale nesouhlasí. Napětí s blížícím se hlasováním o energetické liberalizaci v EP a Radě stoupá.

23. 4. 2008

EA│ Tím EÚ v mimoriadne a nezvykle silnom zastúpení deviatich komisárov plus predseda EK Barroso navštívi 23. a 24. apríla Čínu. Ide o najväčšiu delegáciu európskej exekutívy, ktorá pristane na cudzej pôde za účelom bilaterálnej návštevy.

Oficiálnym dôvodom návštevy je otvorenie dialógu a čínskym premiérom Wen Ťia-pao a čínskou vládou, ktorý sa sústredí na výzvy súvisiace s klimatickými zmenami a udržateľným rozvojom. Na programe je tiež stretnutie s prezidentom Chu Ťin-tchaom. Barrosa bude do Pekingu sprevádzať deväť komisárov komisár pre životné prostredie Stavros Dimas , komisár pre energetiku Andris Piebalgs , komisár pre vedu a výskum Janez Potočnik , Benita Ferrero-Waldner, komisár pre vonkajší obchod Peter Mandelson Luis Michel, komisár pre zaměstnanost, sociálne záležitosti a rovnosť príležitosti Vladimír Špidla,, Meglena Kuneva a László Kovács.

23. 4. 2008

tisková zpráva

70% Čechů, kteří si nepřejí umístění vojenské základny USA na našem území, se stalo neviditelnými. V nejsledovanějších českých médiích se jednostranně prezentují téměř výhradně názory menšiny, která radar chce. Ve "veřejnoprávní" televizi více než rok chybí vyvážený dialog a demokratická výměna názorů.

Proto zítra, 23.dubna v 16 h. vyrazí od Národního divadla v Praze řetěz naprosto bílých lidí, který bude představovat 70% "neviditelných" občanů ČR nesouhlasících s radarem. Půjde se po trase Národní divadlo -- kolem metra Národní třída -- Vodičkova -- Václavské nám. -- Muzeum -- metrem na Pražského povstání -- a pěšky k České televizi, kde bude happening zakončen.

Happening nese název "70% Čechů je neviditelných" a pořádá ho Humanistické hnutí.

23. 4. 2008
communiqué de presse

Les 70 % des Tchèques, qui n’acceptent pas l’installation de la base militaire USA sur notre territoire, sont devenus invisibles. Les médias tchèques les plus influents donnent presque exclusivement la parole à la minorité qui veut le radar. A la télévision "publique", c’est l’absence de dialogue équilibré et d’échange d’arguments démocratique depuis plus d’un an.

23. 4. 2008

Obdržel jsem mnoho dopisů v reakci na deklaraci k petici proti radaru uveřejněné na webu www.nechciradar.cz. V dopisech jsem byl požádán o některá vyjasnění, která by mohla zajímat i čtenáře Britských listů. Otázky se týkaly především tohoto bodu deklarace: "Jakákoliv smlouva, kterou naše vláda uzavře s vládou USA ohledně umístění vojenské základny USA na území České republiky, nebude mít žádnou legální hodnotu..."

23. 4. 2008

Reaguji na souhrn z eseje Joeho Costella uveřejněný v Britských listech dne 21.4.2008 pod názvem "Wall Street a Washington giganticky selhávají".

Stojíme na počátku ekonomické krize, která může vyústit v rozsáhlý válečný konflikt. Na rozdíl od autora se však domnívám, že prvotní příčiny současné krize však lze posunout již do období těsně po II. světové válce, kdy jsme byli nejenom na Jaltě "předáni" do péče bratrského Sovětského svazu (za což se máme Americe nyní odvděčit poskytnutím prostorů pro umístění radaru), ale i v nastavení bretton-woodského měnového systému s převládající hegmonií dolaru a jeho zvláštní funkce, tzv." petrodolaru" a povinnosti centrálních bank držet část devizových rezerv právě v dolarech, píše ekonomka Květa Lauterbachová.

22. 4. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V posledních letech v Německu neustále rostl počet bohatých lidí, a to nejen těch, kteří se z daňových důvodů stěhují jinam. S tím se splnil příslib výhod privatizace, ale možná jinak, než si většina německého obyvatelstva myslela. Ví se totiž, že se tím taky daleko vice otevřely tzv. sociální nůžky a část středních vrstech někdy už nemůže spát, jaký má strach z pádu. Že se ale taky vyplnilo to, před čím varovali někteří ekonomové, na to poukázal Spiegel online, když psal o rostoucím významu nízkých platů v Německu, kde už brzo v této věci dosáhneme americké poměry a brzo je i předstihneme.

23. 4. 2008

Trnavský římskokatolický arcibiskup Ján Sokol sloužil oslavnou zádušní mši za válečného zločince a prezidenta válečné Slovenské republiky Jozefa Tisa. Stalo se v pátek 18. dubna 2008, v den 61. výročí jeho popravy, v bratislavském kostele Blumentál. Mše byla sloužena u oltáře s podobiznou Jozefa Tisa a jeho standardou z doby, kdy stál v čele pronacistického slovenského státu. Informaci přinesl slovenský zpravodajský web SME. V Česku toto téma zajímá pouze internetový portál Eretz.cz.

Slovenská republika přijala -- a důsledně aplikovala -- rasové zákony, které byly věrnou kopií nacistických rasových zákonů a je zřejmě jediným státem světa, který nejenže poslal své obyvatele židovského původu na smrt do koncentračních a vyhlazovacích táborů, ale ještě za to nacistům platil. Deportováno bylo více než 70.000 slovenských Židů, z nichž přežila jen malá část, připomíná server Eretz.cz

Eretz, Max Blaustein: Slovenský arcibiskup Sokol sloužil oslavnou mši za válečného zločince Jozefa Tisa ZDE

SME: Sokol slúžil omšu za Tisa ZDE

Eretz, Max Blaustein: Slovenský arcibiskup Ján Sokol velebil válečného zločince Tisa a Slovenský štát ZDE

TA3 - Kontroverzné výroky arcibiskupa Jána Sokola ZDE
SME: Zväz židovských obcí vytkol Sokolovi, že obhajoval vojnový štát ZDE
23. 4. 2008
účastníci konference uspořádané 12. 4. 2008
OV KSČM Praha 1, 6 a 7, Praha-východ, Mladá Boleslav a ÚR KSM

ŠOK│ Tento text pochází z útrob Rudého domu v ulici Politických vězňů. Redakční a stylistická práce jednoho z čelných představitelů soudruhů z Pražské rady je docela čitelná díky jeho tradiční a svérázné expresivitě. Obdobný text byl publikován i v časopise Dialog, rozdávaném v průchodu tamtéž, ačkoliv jeho vydavatelé se na KSČM obracejí jako na pravicové úchylkáře - odštěpence od opravdové leninské tradice komunistického hnutí. Sdělnost tohoto textu nejvíce určitě ocení ti, kterým není 70-80 let. To je u některých organizací nejčastější věk členů. Zajisté zejména ty mladší, byť levicově myslící občany-voliče podobně úderné formulace přesvědčí o nutnosti podpořit při nejbližší příležitosti radikální levici v podobě KSČM. Například vstoupit k rozpuštěným mladým komunistům. Pokud kdokoliv v KSČM bude myslet či hovořit takovýmto jazykem - byť jen neoficiálně, tak tuto stranu čeká osud strany Fausta Bertinottiho. Propad do nevolitelnosti a bezvýznamnost senilnějících starců, které minuly dějiny. Lidé, bděte. Neeee.... Lidé, čtěte... A nebo jinak: soudruzi v KSČM, přemýšlejte.

Únor 1948 zahájil přeměny, jež naší zemi polidštily, jako žádná jiná doba. Teď mizí jedno za druhým - i práva, převzatá od ústavy listopadového převratu. Reformistické korouhvičky tomu nezabrání. Zájmy demokratické většiny uhájí důsledná, rozhodná, iniciativní politika, jež triumfovala právě před šedesáti lety.

23. 4. 2008

V paraguayských prezidentský volbách zvítězil kandidát levice Fernando Lugo. Potvrdil tím tak předpovědi, které ho označovaly za jasného favorita voleb. Bývalému biskupovi se tak podařilo ukončit více než šedesátileté období vlády pravicové strany Colorado. Někteří protivníci Lugu obvinili z obdivu k "chávismu", jiní ho dokonce spojovali s kolumbijskou guerillou FARC. Lugo se sice ujme prezidentského úřadu až v srpnu, jedna věc je ale jasná, Paraguay stojí na rozcestí, a právě Lugo se možná stane jedním z hlavních strůjců klíčových změn.

23. 4. 2008

Internetové servery dne 21. 4. přinesly část výroků ministra Nečase zodpovědného kromě jiného i za rodinnou politiku, které pronesl na Konferenci o rodině v Senátu. „Ženeme se příliš za penězi, je třeba zlepšit prestiž rodiny“, hlásaly titulky.

Tak jsem se zamyslela, co pan ministr v uplynulých dvou letech pro zlepšení prestiže rodiny udělal, a vyšlo mi následující.

23. 4. 2008

ŠOK│ Na otázku, kam se poděl návrh Strany zelených o referendu, o kterém mluvil jejich předseda Bursík a po něm i mediální mašinérie strany, došla odpověď. Kupodivu nikoliv od tiskového oddělení Zelených, ale od čtenáře Luďka Belána , který se snažil od Petra Hrdiny ze strany Zelených získat 23. 5. 2007 text návrhu zákona o referendu, který Zelení předložili vládě. Dozvěděl se, že "Zelení jdou cestou vlády - pokud se nám podaří, za nějakých podmínek, vyjednat návrh zákona o obecném referendu ve vládě, pak je reálné, že návrh projde. Pokud ve vládě neuspějeme, pak návrh nemá šanci. " Luděk Belán dostal v květnu 2007 přepracovaný návrh vytvořený 29. 1. 2007 z textu, původně vytvořeném v roce 2006. Parlamentu nebyl nikdy předložen.

Poslední předložený návrh na referendum z 13. 4. 2007 od Zdeňka Jíčínského , Jiřího Paroubka, Michala Haška, Bohuslava Sobotky a dalších (ČSSD) - tisk 192, 26. 10. 2007 byl v 3. čtení zamítnut hlasy koalice ODS, KDU-ČSL a SZ ZDE

19. 1. 2007 předložený návrh Zuzky Bebarové - Rujbrové , Vojtěcha Filipa, Stanislava Grospiče, Pavla Kováčika a dalších (KSČM) zamítnutý 14. 3. 2007 v 1. čtení hlasy koalice ODS, KDU-ČSL a SZ ZDE
návrh Ondřeje Lišky, Martina Bursíka, Kateřiny Jacques, Věry Jakubkové, Olgy Zubové a Přemysla Rabase (SZ) vytvořený 29. 1. 2007, dodnes prý "v připomínkovém řízení ministerstev" - nikdy nepředložen Sněmovně ZDE
23. 4. 2008

Jeden čtenář se v mailu velmi kriticky vyjádřil o mém "rádoby směšném" článku na BL. Souhlasím s ním v jedné věci a to, že v médiích je málo hodnověrných informací o Romech. Rozhodl jsem se tedy na jeho dopis zareagovat "rádoby vážným" článkem, v němž chci stručně shrnout něco málo z romské historie. Jsem přesvědčen, že bylo by dobré, aby se určité znalosti o Romech dostaly do obecného povědomí.

23. 4. 2008
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Nicolas Sarkozy změnil tón, aby působil proamericky. Roku 2007 se vydal na speciální návštěvu do Kennebunkportu, aby se v útulném prostředí setkal s Georgem W. Bushem. Protože ani jeden z nich nemluvil jazykem druhého, museli mít tlumočníky. Takže snad mi bude dovoleno tlumočit, o co šlo.

Ano, Sarkozy používá diskurz, který zní americkým uším mnohem lépe, než mluva řady jeho předchůdců. Ano, je to dnes staré spolehlivé Německo s konzervativní kancléřkou, kdo podle všeho dělá vládě Spojených států mnohem větší starosti než stará nespolehlivá antiamerická Francie. A ano, zdá se, že Sarkozy používá tutéž rétoriku jako Bush v záležitostech Íránu a Izraele (i když zatím ne Iráku).

22. 4. 2008

Na stránkách Britských listů se poslední dobou objevují výtahy z různých článků, obviňující volný trh a "neoliberalismus" za současné problémy nejen v USA. Nevím, jestli je míchání správných faktů s nesmysly záměrem autorů nebo pouhou neznalostí, ale nechápu, že se lidé, kteří tyto články pro Britské listy shrnují, nad tím nepozastaví, diví se Ondřej Palkovský.

Konkrétně v tomto článku například autor vyvolává dojem, že neoliberalismus, reagonomika a monetarismus jsou prakticky totéž. Zmatení asi vzniklo podle starého úsloví "kdo lže, ten krade", protože ekonomové, kteří prosazovali jedno, často prosazovali druhé a souhlasili s třetím.

Zákrok policisty Čermáka proti Kateřině Jacques na 1. máje 2006 - foto Michal Vlk, BL
22. 4. 2008
◄ Zákrok policisty Čermáka proti Kateřině Jacques na 1. máje 2006 - foto Michal Vlk, BL

Policista Tomáš Čermák, který zbil 1. máje 2006 tehdejší kandidátku do Paralmentu a vedoucí vládní sekce pro lidská práva Kateřinu Jacques (SZ), když demonstrovala proti neonacistickému Národnímu odporu, byl odvolacím soudem zproštěn obžaloby. Bývalý policista chce nyní omluvu nejen od politiků, kteří prohlásili bezprostředně po medializovaném útoku Čermáka, že se policista musel zbláznit, ale přivítal by omluvu i od samotné Jacques. Policista bude po bývalém premiéru Paroubkovi a bývalém ministru vnitra Bublanovi požadovat "přinejmenším omluvu". Řekl to v pořadu Partie televize Prima. "Byl jsem obětní beránek," řekl Čermák, a chce se znovu vrátit do služby - "do odpovědné funkce". Po policii bude požadovat náhradu ušlé mzdy. Čermák podle svých slov postupoval proti Jacques v souladu se zákonem a zákrok nebyl tak hrubý, jak se mohlo zdát.

Policejní násilí na Prvního máje TÉMA BL

23. 4. 2008

Rád bych stručně reagoval na ironický článek "Řidiči kamionů jezdí bez nehod a jsou to vyzrálí profesionálové" ) od pana Petra Wagnera. Ten byl reakcí na pořad ČT - Události, komentáře ze dne 27. 3. 2008 po jehož zhlédnutí jsem byl také pohoršen. Ovšem jiným směrem, než autor zmiňovaného článku. V onom pořadu pan moderátor Jakub Železný jedná neprofesionálně a nevystupuje nestranně. Pořad je možno shlédnout na webových stránkách České televize ZDE, píše Josef David, který provozuje web pro mladé profesionální řidiče.

23. 4. 2008

Rádi bychom reagovali na kritický článek "Cyklisté všech zemí, spojte se!" autora Františka Řezáče, který Britské listy zveřejnily dne 17. 4. 2008. Františku Řezáčovi vadí, že jsou české dálkové cyklostezky málo kvalitní, tedy jejich povrchy nejsou tak rovné a hladké, aby cyklisté mohli jet velmi rychle, a zároveň mu vadí i přítomnost dalších uživatelů cesty, například maminek s kočárky, píší Hanka Hermová a Tomáš Kvasničkaz České mountainbikové asociace.

22. 4. 2008

Článek Borise Cveka, v němž popisuje proč podporuje stavbu amerického radaru v Čechách, je pozoruhodný tím, jak v něm slova ztrácejí původní význam a historický kontext. I tak ale jde o důkaz - nechtěný ovšem - že lidská blbost a její doplněk zvaný devotnost poddaných jsou nezničitelné.

22. 4. 2008

Komu ku prospěchu? Štepán Kotrba má ve svém článku nemálo pravdy. Přesto mě při jeho čtení napadlo čapkovské "pozor na pravdy, kterých je jenom trochu".

Soud rozhodl a já jsem dalek toho, plést si právo a spravedlnost. Nicméně podívejme se na situaci s odstupem a následky.

Z neznámé úřednice je jedna z nejznámějších političek, prakticky nezastavitelná při jakékoliv verbální konfrontaci.

22. 4. 2008
tisková zpráva Britských listů

Podle internetového výzkumu iAudit International stoupla v březnu 2008 doposud rekordní návštěvnost a čtenost Britských listů. Britské listy dosáhly několika rekordů v celé své historii: Počet unikátních návštěvníků dosáhl prozatím nejvyšší hodnoty 197 340 UIP (únor 2008 - 186 151 , březen 2007 - 154 725, březen 2006 - 142 754, březen 2005 - 95 045 ), počet návštěv serveru dosáhl rekordních 545 626 (únor 2008 - 529 051 , březen 2007 - 431 070, březen 2006 - 358 536, březen 2005 - 250 669 ), počet stažených stran byl také rekordní - 1 393 701 (únor 2008 - 1 323 300 , březen 2007 - 1 073 923, březen 2006 - 860 753, březen 2005 - 608 358 ). Jeden milión přesáhl poprvé v lednu 2007. Reach - podíl na trhu - mezi internetovými uživateli serverů na doméně .cz v březnu 2007 posílil na úroveň 4,36 % všech unikátních návštěvníků českého internetu v měsíčním průměru, což je meziměsíční nárůst o tři desetiny procenta, meziroční nárůst o 1,11%.

Týdenní návštěvnost Britských listů za poslední březnový týden byla 59 175 unikátních návštěvníků, 121 436 návštěv a 311 390 zhlédnutých stran. Denní návštěvnost v poslední březnový pracovní den 31. 3. pak byla 15 222 unikátních návštěvníků s 20 423 návštěvami a 52 899 zhlédnutými stranami. Průměr se pohybuje okolo 15 tisíc unikátních návštěvníků a 20 tisíc návštěv už prakticky od února a má kontinuálně stoupající tendenci ve všech ukazatelech s výjimkou "prázdninových" měsíců. Britské listy sledují návštěvnost prostřednictvím výzkumů iAudit kontinuálně už od října 2004.

podrobnosti na stránce iAudit ZDE

21. 4. 2008
reakce na rozhovor v deníku právo pod titulkem "My, diplomati, si stejně jako lehké děvy partnery nevybíráme "

...než nevybíravý pseudodiplomat. K čerstvě uveřejněnému rozhovoru Alexandra Kramera v Právu, 19. 4. 2008 s jakýmsi prozatímním ministrem zahraničí České republiky alespoň pár slov. Předem bych chtěl zdůraznit, že se nijak nepokouším zmíněného pana knížete - pardon, již od dob TGM je u nás používání šlechtických titulů zakázáno – tedy pana Karla Schwarzenberga zesměšnit, nebo dotknout. Mé úvahy a závěry pouze přirozeně vyplývají z toho, jak sám na otázky novináře deníku Právo odpověděl. Ze zmíněného rozhovoru je patrné, že se pan S. v zájmu českého státu (a tedy jeho občanů – většina sem, většina tam) prostituuje rád.

22. 4. 2008

a odhad jejich budoucího vývoje

Bohorovný klid (možná jen předstíraný), že dostatečná a cenově dostupná nabídka potravin v ČR je zajištěna, se mi jeví jako nezodpovědný.

Česká republika se zatím chová, jako by riziko nedostatku potravin, dalšího růstu jejich cen a možných vážných důsledků těchto jevů v oblasti sociální a v národním hospodářství neexistovalo. Domácí zemědělství dlouhodobě chřadne, stavy hospodářských zvířat klesají, orná půda i té nejlepší bonity je zastavována luxusními domy a bazény, zabírá se pro průmyslové zony, parkoviště, letiště, dálnice.

Nevšímáme si toho, že v řadě vyspělých zemí se vrací téma zvyšování potravinové soběstačnosti, akcentuje se ochrana zemědělských půd, přechází se na kolejovou dopravu, která je výrazně šetrnější v nárocích na půdu a životní prostředí. Stále věříme v oslnivé perspektivy rozvoje automobilového průmyslu. Obávám se, že toto přehlížení možných rizik je nezodpovědné a diskuse na téma dlouhodobé koncepce domácího zemědělsko-potravinářského sektoru a jeho pozice v národním hospodářství je žádoucí.

Autor je agronom, řadu let se zabývá problematikou světové produkce potravin, mezinárodního agrárního obchodu a problematikou hlavních agrárních komodit.

22. 4. 2008

Spojené státy severoamerické zřejmě propadly psychóze strachu. Zatímco vytrvale mluví o budování protiraketového štítu proti hypotetickým raketám ze Severní Koreje a Íránu, začaly rozvíjet další program pro hlídání družic na nízkých drahách. Pro příští jaro připravují start deseti specializovaných družic v systému SBSS (Space Based Space Surveillance). Mají startovat na nosiči Minotaurus ze základny Vandenberg v Kalifornii.

21. 4. 2008

Výměnou za až nemravný nadbytek spotřebního zboží se Američané vzdali většiny své politické moci.

Rádi bychom aspoň skromným dílem přispěli k úvahám na téma, co je vlastně Amerika, jaké jsou americké ideály a do jaké míry se dnešní politická praxe v USA vzdálila myšlenkám zakladatelů Unie, proč a za co bychom měli či neměli být Americe jako Češi vděčni (a zda vůbec tu vděčnost vyjadřovat) a co na současném stupni vývoje USA naopak ohrožuje nejen samotné Američany, ale i celý svět.

Autorem rozsáhlého eseje, jehož souhrn zde dnes předkládáme, je Joe Costello, americký mediální a energetický poradce, dlouholetý politický aktivista, mj. manažer a poradce v neúspěšných presidentských kampaních demokratů Jerryho Browna (1992) a Howarda Deana (2004). Zamýšlí se nad politickou historií USA posledních 30 let a nad dalším směřováním Spojených států. Měřeno americkými reáliemi lze jeho názory nazvat radikálně levicovými, především tam, kde se zabývá samosprávou nebo vztahem politiky a ekonomiky.

17. 4. 2008

ADVERTISEMENT

The University of Glasgow is advertising a new permanent position of Lecturer in Czech Studies. The successful candidate will have native or near-native knowledge of Czech, will be fluent in English, will have a postgraduate qualification, will be a charismatic teacher, and as a research scholar, he/she will have proven ability to attract outside research funding.

The salary will be on the Research and Teaching grade, level 7, £30,013 - £33,780 per annum.

Further particulars HERE

21. 3. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V únoru 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 236.86 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 29.2.2008 částku 288 237.81Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa
14. 4. 2008 Čínská velvyslankyně varovala před ochlazením vztahů   
11. 4. 2008 Olympiáda v Číně Beno  Trávníček
10. 4. 2008 Zvěrstva v Číně a sinoromantismus   
10. 4. 2008 Spolupráce Evropy a Číny: desetiměsíční výukové programy pro manažery   
10. 4. 2008 V Číně jsem nebyl, ale je to tam hrozné Aleš  Uhlíř
10. 4. 2008 K Číně   
10. 4. 2008 Romantismus nenávisti a gradual transition Štěpán  Kotrba

Tibet RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů   
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová
25. 3. 2008 Čínská velvyslankyně: Kdyby čeští poslanci měli nezávislé informace, rozhodovali by se jinak   

Zelení RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2008 Hele, kámo, nemáš pár zbytečnejch drobáků?" Martin  Gřeš
11. 4. 2008 Zásadně nesouhlasíme s rozhodnutím vlády udělat z fakultních nemocnic "nevýdělečné" akciové společnosti   
11. 4. 2008 Ondřej Neff mluví už i do zdravotnictví Petr  Wagner
9. 4. 2008 Příklad práce České televize, jak se novinářství dělat nemá Petr  Wagner
9. 4. 2008 Budeme obětí obchodu s vlastním zdravím? František  Řezáč
7. 4. 2008 "Reforma" zdravotnictví Petr  Wagner
21. 3. 2008 Zdravotnictví a pojištění Vladimíra  Bošková
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip
24. 11. 2007 Práva žen jsou lidskými právy   
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   

Írán RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2008 Senát: Utržení psi na lovu Štěpán  Kotrba
19. 4. 2008 Ještě větší blbec, než jsme doufali Petr  Štěpánek
17. 4. 2008 Rada Českého rozhlasu: Kterak zveřejnění Kubiceho zprávy bylo vlastně činností, na kterou se zákon a Kodex nevztahuje   
17. 4. 2008 Štěpánek možná není členem Rady ČTÚ Štěpán  Kotrba
12. 4. 2008 K dementi pana Veselovského:   
9. 4. 2008 Kterak aktivista Sudetoněmeckého landsmanšaftu obelhal Český rozhlas Petr  Nachtmann
6. 4. 2008 Je Jařab Zelených? Jacques tvrdí, že ano. Jařab tvrdí, že ano. Štěpán  Kotrba
27. 3. 2008 Rádio bez reklamy? Jinde nemožné Lukáš  Rychetský, Jiří G. Růžička
16. 3. 2008 Proč není k dispozici pořádné zpravodajství? Monika  Binke

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2008 Zelení zřejmě rozhodnou osud radaru. Jak? Andrea  Cerqueirová
7. 4. 2008 Americký radar v balení pro české zelené Oskar  Krejčí
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší
3. 4. 2008 Balistická hloupost Jiřího Paroubka Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Diskreditace hnutí Ne základnám pokračuje - jenže selektivně Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Mladá fronta Dnes si najala na diskreditaci hnutí Ne základnám specialisty z řad pravicových extremistů Štěpán  Kotrba
17. 3. 2008 Langerovo posílení rozvědky a snížení bezpečnosti Česka umístěním radaru Zdeněk  Maršíček

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2008 Jak rozdělit zásoby plynu v Turkemistánu?   
15. 4. 2008 Těžba ropy v Rusku klesá   
8. 4. 2008 Kosovo v geopolitických hrách o energie, aneb ropovod do Evropy, nebo do USA?   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Írán vyměnil petrodolary za eura a přesvědčuje k tomu i OPEC   
18. 3. 2008 Těžba ropy v Rusku - méně je více   
10. 3. 2008 Válka s mloky Lovelocky Karel  Dolejší
4. 3. 2008 Jak je to s rezervními fondy Ruska   
3. 3. 2008 Rusko a Srbsko podepsaly dohodu o jižní větvi plynovodu   
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času   
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2008 Polsko chce, aby byly Spojené státy třetím sloupem jeho bezpečnostní strategie   
21. 4. 2008 Proč jsem pro radar Boris  Cvek
21. 4. 2008 Konečně důkaz: Radar pro Brdy bude teprve vyvíjen!   
19. 4. 2008 Neoral: Zdrojem moci jsou občané a žádný Topolánek se vztyčeným prostředníkem Jan  Neoral
17. 4. 2008 BBC: Americká protiraketová obrana "nebude fungovat"   
16. 4. 2008 Theodore Postol: Znepokojující otázky o raketové obraně   
15. 4. 2008 Povídání o ničem Jan  Neoral
15. 4. 2008 ČT zrušila pořad o americkém radaru   
14. 4. 2008 Globálna neonormalizácia Eduard  Chmelár
9. 4. 2008 Můžeme si dělat, co chceme, ale politici to neposlouchají