26. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 2. 2008

Kolik času ušetří průměrný český občan zrušením víz do USA?

Evropská unie vyzvala Českou republiku, aby nepodepsala dohodu o zrušení vízového styku se Spojenými státy. Agenturu AFP o tom informoval zdroj ze slovinského předsednictví EU. Problémem se budou zabývat ve středu velvyslanci zemí EU a o den později i ministři vnitra zemí EU na zasedání v Bruselu.

K tomu "ČR se stává klackem, jímž budou USA bít Evropskou unii" ZDE

Sloupek
Inka Machulková

o kterých jsem nevěděla v Praze
mi teď prší nad hlavou
a mokré hlasy povídají
bez ustání, že mi dají --
Ale co?
První slovo bude
Klec.

z knihy Neúplný čas mokré trávy, Host 2006. Mezi svých Deset básní vybrala Kateřina Komorádová.

26. 2. 2008

DOKUMENT

K níže uvedenému závažnému dokumentu nám napsal jeden informovaný činitel, jehož totožnost je redakci známa:

"Grantová komise nechce tancovat, jak Pražský magistrát píská. Její členové se stali předmětem jakéhosi honu na čarodějnice, protože kladou odpor při rozdělování grantů. Zatímco ředitelé některých Magistrátu nakloněných soukromých divadel, která žádají o granty, vystupují v mediích (TV NOVA, Radiožurnál), kde zpochybňují odbornost Komise a její fungování, samotní členové komise jsou vázáni mlčením. Přitom jde o velké peníze a svobodu Komise přidělit granty na základě svého svědomí.

Přiložené prohlášení bylo v pondělí večer odesláno do ČTK. Schválně, zda ho zveřejní. Většina pražské kulturní veřejnosti je klamána, kam a kolik peněz půjde. Grantová komise je vydírána tím, že zdržuje přidělení peněz. Nicméně zmíněné granty o které jde, nemají s kulturou nic společného, nebo nesplňují podmínky vypsané magistrátem."

Vyjádření členů komise Rady HMP pro udílení grantů hl.m.Prahy v oblasti kultury a umění ZDE

26. 2. 2008

Začíná jít do tuhého

Jak se zdá, začíná jít do tuhého. Topolánek jede do USA (dělení telete?), blíží se summit NATO (pravděpodobně bude odsouhlasena záštita nad výstavbou radaru v ČR). Modří ptáci v rozporu s většinovým veřejným míněním jedou stále stejnou trasou, ber, kde ber a proti vlastním občanům. Zelení zrádcovsky vůči svým ideálům zarytě mlčí. Sociální demokraté - mlčí. Komunisté - škoda se vyjadřovat. Lidovci - bože netrestej. A co my, lidé? Budeme také mlčet, třeba opět "na věčné časy a nikdy jinak"?!? ptá se Soňa Hromátková.

Máme být loutkami odvádějícími daně - bez práva spolurozhodovat, jak se s nimi naloží?

26. 2. 2008

Přes odpor dvou třetin veřejnosti směřuje Topolánkova administrativa k dohodě o umístění amerického radaru. Podle ministra Ivana Langra půjde o "zatraceně dobrou dohodu" (pan ministr zjevně intelektuálně vyrostl na četbě Rodokapsů), takže občané nemusejí mít žádné obavy. Přesto je zjevně mají. Co s tím?

26. 2. 2008

O tom určitě není spor, že DŮKAZ nemůže být nikdy získáván mučením. Já osobně jsem zásadně, vždy a zcela proti mučení, ale nevím, co bych dělal, kdyby někdo, kdo zjevně zná nesmírně důležitou informací pro záchranu mnoha lidských životů a zároveň nechtějící mluvit, byl v moci policejních orgánů.

Mučení může být krajní, nouzovou, zcela ilegální, ale jedinou možnou (v daném případě) cestou, jak se dostat k zásadním INFORMACIM (ne důkazům!). Na uvažování Romana Jocha se mi zásadně nelíbí to, že činí z mučení něco akceptovatelného. Mučení by mělo být naprosto neakceptovatelné, ale ve zcela výjimečných případech by mělo být tolerováno a bráno jako krajní, nouzový způsob získávání informací. Jako DUKAZ je nepřijatelné absolutně a bez výjimky, píše Boris Cvek.

K tomu dodává Jan Čulík: Velmi zajímavým příspěvkem do debaty ohledně toho, zda je přijatelné obětovat jednotlivce zájmům celku, je film Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala. Scénář napsal Jiří Křižan:

26. 2. 2008

tisková zpráva

Iniciativa Ne základnám pořádá ve středu 27. 2. happening s názvem Topopes. V rámci tohoto happeningu proběhne "odchycení" předsedy vlády Mirka Topolánka v psí podobě a posléze předání jeho páníčkovi na americkém velvyslanectví.

"Tímto happeningem se snažíme upozornit na to, že česká vláda v čele s panem Topolánkem při jednáních o radarové základně nehájí zájmy obyvatel, ale naopak se k administrativě USA chová podobně poslušně a oddaně, jako věrný pes ke svému pánu." uvedl Jan Májíček, mluvčí iniciativy Ne základnám.

26. 2. 2008

Izraelský šéf armády generál Gabi Aškenazi řekl vojákům, kteří právě absolvovali Výcvikovou školu pro důstojníky izraelské armády, že by mohli být vyzváni, aby ukázali své schopnosti. Aškenazi řekl novým důstojníkům, že Izrael čelí mnoha hrozbám a že "nemůže zaručit, že nebudeme muset v blízké budoucnosti jednat." S ohledem na výsledky druhé války v Libanonu generál uvedl, že budoucí konflikty musí skončit rychlým a rozhodným izraelským vítězstvím.

podrobnosti v češtině Israel.cz ZDE

Israel Today: Israeli army chief: War is coming ZDE
Amalgámové plomby
26. 2. 2008

Přestože skandinávské země zakazují amalgamové zubní výplně pro jejich negativní dopady na lidské zdraví, v Česku nedají zubaři na tyto plomby dopustit. "Tyto výplně užíváme 150 let, a známe jejich pozitivní i negativní stránky, ale o bílých plombách nevíme prakticky nic," argumentuje prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek. Upozorňuje, že základem bílých výplní je pryskyřice, která může obsahovat alergizující složky a nehodí se údajně pro všechny zákroky.

Oldřich Janeba, Deník: Amalgámové plomby? Stomatologové je stále hájí ZDE

ČTK: Zubaři radí: plomba z lepšího amalgámu déle vydrží, ale platí se ZDE

Brutální zkratky, vnímatelné jako píárová lež se ovšem dopustila redaktorka ČT24 Jana Benediktová, když uvedla, že jen plomby zdraví nebezpečné hradí zdravotní pojišťovny. Zavádějící, polopravdivý a tudíž lživý je i titulek zprávy. Takhle se dělá politika i byznys ve zdravotnictví. A tak tomu napomáhá médium, které by mělo být médiem veřejné služby a přinášet ověřené, vyvážené a snad i dokonce pravdivé informace, tlumočené bez klamavého úmyslu... Česká televize. Vaše televize.

Jana Benediktová, ČT24: Plomby hrazené pojišťovnou škodí pacientům i životnímu prostředí ZDE

26. 2. 2008

SKY│ Spojené státy s největší pravděpodobností hledají vhodné alternativní řešení pro umístění základen evropské části protiraketového systému pro případ, kdy by s Polskem a Českou republikou nedospěly k tolik vytoužené dohodě o jejich zřízení a provozu na jejich území. To bylo údajně hlavním důvodem nedávné tajné návštěvy ředitele americké Agentury protiraketové obrany (MDA) generála Henry Oberinga, který ve Velké Británii zjišťoval, zda by taková alternativní možnost umístění EBR radaru, případně i antiraket původně plánovaných pro ČR a Polsko připadala v úvahu a co konkrétně by obnášela v případě, kdy by tyto dvě země nakonec jejich žádost zamítly.

26. 2. 2008

tisková zpráva

Aktivisté se shromáždí ve středu 27. února od 12.30 to 13.30 před Bílým domem, naproti Lafayette Parku, kde přivítají českého premiéra Mirka Topolánka s transparenty proti navrhované americké radarové základně v České republice. Topolánek byl pozván na návštěvu k prezidentu Georgi Bushovi a radarová základna má být hlavním tématem jejich jednání. Proti radaru se staví 70 procent českého obyvatelstva a američtí míroví aktivisté budou demonstrovat u Bílého domu, aby ukázali, že podporují boj proti radaru. Protest koordinují organizace Campaign for Peace and Democracy a Democracy and Foreign Policy in Focus.

26. 2. 2008

A press release

NEW YORK, N.Y., February 25, 2008 -- Protesters will gather on Wednesday, February 27 from 12:30 to 1:30 pm in front of the White House, across from Lafayette Park, to greet Czech Prime Minister Mirek Topolánek with signs opposing a proposed U.S. radar base in the Czech Republic. Mr. Topolánek has been invited to visit President George Bush, where the radar base will be one of the main items on their agenda. The radar is opposed by 70% of the Czech population, and U.S. peace activists are demonstrating at the White House to show that they support the fight against the radar. The protest is coordinated by the Campaign for Peace and Democracy and Foreign Policy in Focus.

26. 2. 2008

Zažívám pocity existenciální hrůzy, když mi pomalu docházejí jen zlomky souvislosti z reality politické a světové. Zrovna včera jsem sledoval zprávy ČTK, které z různých stran informovaly o Topolánkově cestě do USA a citovaly všechny možné, že o radaru ještě rozhodnuto není, a tudíž si Topolanek jede popovídat do Bílého domu jen o samých "výhodných" věcech pro náš národ, např. o zrušení víz, píše Martin Šilha.

26. 2. 2008

Snahy krajní pravice o etablování svých struktur na evropské resp. unijní úrovni neustávají. Ačkoliv v listopadu minulého roku se v Evropském parlamentu v důsledku vnitřních sporů rozpadla krajně pravicová frakce ITS (Identita, tradice, suverenita), existující od 15. ledna 2007 (frakce měla 20 členů, z nichž nejvíce (7) reprezentovalo francouzskou Národní frontu, sjednocovací pokusy neustávají.

26. 2. 2008

UMĚNÍ KRÁVY OSLOVIT

"Ona ta kráva nás už ani neumí oslovit. To je neuvěřitelný. Donutíme je ke spolupráci silou, kaťuško. Políbení, martin

Zcela unavený jsem se v pozdních nočních hodinách dočetl o mailu Martina Bursíka a jeho reakci, kde vysvětloval, že příslušný mail obsahově nebyl určen té, které se mohl zdát, že by obsahově určen býti mohl. Vzdor pozdní noční hodině a díky tomu, že jsem předtím nic nepožil, mne hned napadlo, že si takto šarmantně Martin nekoresponduje s Kateřinkou o Olince, ale, že jde u vicepremiéra o problematiku s výraznými státobezpečnostními prvky. Zašifrovaně. Takže po odkliknutí se i další čtenáři mohou dozvědět, na co myslel vicepremiér, když klikal.

26. 2. 2008

tisková zpráva

Včera 25.února 2008 se okolo páté hodiny odpolední na náměstí Jana Palacha konala protivládní demonstrace, pořádaná Pražskou radou KSČM, Komunistickým svazem mládeže (KSM) a dalšími radikálně levicovými skupinami. V den 60. výročí proslulých únorových událostí využili komunisté akci k protestu proti všeobecnému zdražování, zpoplatnění zdravotnictví a vládní demontáži sociálního státu. Ústředním heslem shromáždění bylo ,,Za socialismus".

26. 2. 2008

tisková zpráva

"Bojovat proti komunismu je nutno, pořád od rána do večera, všemi prostředky, které jsou k dispozici" říká Ivan Medek.

. Občanské sdružení Dekomunizace, o.s. vyhlašuje grafickou soutěž s názvem Nechci mít na triku další totalitu! Soutěž navazuje na dřívější úspěšný projekt Trikem proti komunismu a tentokrát je zahájena symbolicky v den šedesátého výročí komunistického puče.

Soutěž upozorňuje na stále vrůstající vliv komunistů a ochotu našich politických elit s nimi aktivně spolupracovat na budoucnosti naší země. Soutěž Nechci mít na triku další totalitu! poskytuje prostor jak profesionálním designérům a grafikům, tak všem ostatním tvůrcům, k vyjádření názoru na tuto situaci.

26. 2. 2008

Ještě jednou si dovolím reagovat na články a maily, které přišly jako reakce na můj příspěvek. K článku pana Tupáčka:

Nejde o to zda kritizujete všechny novináře nebo jen některé a jde-li vám hlavně o zaujatost a zášť. Ono totiž samo o sobě psaní v novinách proti Paroubkovi mi někdy připomíná situaci, že se člověk boji otevřít kalendář, aby na něho nevykoukl Paroubek. O tom, že si mnoho věcí zaviní sám snad ani nemusíme polemizovat. Pravdu však máte v tom, že dnes už z Paroubka není hulvát, ale upravený robot z dílny PR agentur.

26. 2. 2008

Občanská demokratická strana -- Regionální sdružení Ústeckého kraje ( dále ODS ) a Česká strana sociálně demokratická -- Krajská organizace Ústeckého kraje ( dále ČSSD )

uzavřely na základě voleb do Zastupitelstva Ústeckého kraje ve dnech 5 -- 6.11. 2004 "Dohodu o povolební spolupráci pro volební období 2004 -- 2008 v Zastupitelstvu Ústeckého kraje" ( dále jen dohoda ).

26. 2. 2008

J. Macháček by v prezidentských volbách USA podporoval McCaina

Jako Arizoňana, který dobře ví, jak je arizonský senátor a pravděpodobný republikánský stranický kandidát pro prezidentské volby John McCain populární mezi žurnalisty ("umí" poskytovat rozhovory a věnuje novinářům tolik času, kolik chtějí), mně nepřekvapilo, že McCain získal na svou stranu mnoho novin, jako např. New York Times, New York Post, a také hlavní arizonské noviny, The Arizona Republic. Byl jsem ale překvapený, když se podporující článek objevil také v Hospodářských novinách - a i když zatím pochybuji, že McCainův úspěch v primárních volbách byl podporou českých novin nějak ovlivněn, možná ten článek ("Jan Macháček: "Můj kandidát John McCain") ovlivní to, jak McCaina vidí Češi. Díky tomu, že jsem McCainovi poměrně blízko (a to doslovně - tento příspěvek píšu v kavárně vzdálené asi sto metrů od jeho tucsonské kanceláře), myslím, že k české diskusi o něm mohu asi dodat něco relevantního.

26. 2. 2008

Za ideového otce komunistického totalitarismu bývá považován Karel Marx. Ovšem nic není více vzdáleno pravdě. Ideovým otcem totalitarismu byly předcházející autoritativní režimy vládnoucí po staletí jak na našem území, tak v Rusku. Obdobně se zneužívá tato historická zkušenost k diskreditaci levicových humanitních ideálů, s nimiž ovšem neměla prakticky nic společného, a to přesto, že se k nim komunisté propagandisticky hlásili. Pokusím se to alespoň stručně naznačit v níže připojené ukázce z mé knihy Marxova filozofie dějin (nakl. L. Marka, Brno 2005, mírně upraveno).

Marxův radikálně demokratický projekt byl v našich podmínkách, stejně jako předtím v Rusku, přečten očima lidí, vyrostlými pod autoritativní mocí císaře (resp. cara) a jediné pravé církve. Sebeosvobození bylo proto chápáno jako vedení osvícenými, morálními spasiteli.

26. 2. 2008

Pan Řezáč v souvislosti s únorovými událostmi, od nichž uplynulo 60 let, píše: "že to byla skutečně "vůle lidu", která se tehdy prosadila". Já nevím, jak může někdo stanovit, co je "vůlí lidu" -- jsou to možná volby či referendum, ale i tam je výpověď o "vůli lidu" vždy dost omezená (záleží na položení otázky, na výběru politických stran a osobností). Vůle lidu se také velmi často mění, typický je propad popularity u strany, která se dostane k moci tím, že byla mezi lidmi populární (volili ji).

26. 2. 2008

Politický model stojící na pluralitě názorů ve společnosti se opírá o politické strany. Pokud jde o ty české, poučený volič nemá z čeho vybírat. Léta zvažuje, zda za těchto okolností vůbec k volbám chodit, a jde-li, vybírá obvykle nejmenší zlo. Proč tedy neoprášit systém starý jako lidstvo samo a nevolit přímo? Nejen hlasy straníků a jejich spřízněnců, ale všech občanů?

25. 2. 2008

Pan Šimůnek ve své obhajobě legalizace tortury označil autory opačných názorů (články MUDr. Roman Joch (Občanský institut): Legalizujme mučení, BL 22.2.2008 a Legalizace tortury jako mučení "hodnými lidmi" podle MUDr. Romana Jocha, BL 22.2.2008) za "sveřepé obhájce humanity" či "společenskovědní odborníky navyklé bezuzdně blábolit bez korekce".

Paříž 1968, Daniel Cohn Bendit
26. 2. 2008

Srdce válečného vysloužilce se zachvělo, když jsem si přečetl článek Studenti protestují proti chování menz, a rozhodl jsem se při této příležitosti obdařit českou pobouřenou mládež vzpomínkou na podzimní Paříž osmašedesátého.

Koleje a menzy měla tehdy pod komandem "levičácká" Union nationale des étudiants de France ( UNEF), která nekompromisně a úspěšně bojovala proti zvyšování cen jídel v menzách a nájemného na kolejích, občas i na barikádách v Latinské čtvrti. Že by se mohly menzy a koleje privatizovat, v bonapartistické Francii tehdy nenapadlo nikoho, pokud si vzpomínám.

◄ Paříž, La Sorbonne, květen 1968, Daniel Cohn-Bendit

26. 2. 2008

DOPIS POSLANCI EP LIBORU ROUČKOVI

Vážený pane poslanče Roučku,

Chtěl bych vám připomenout, že vy i 23 vašich českých kolegů v Europarlamentu (EP) -- bez ohledu na to, jakou politickou skupinu kdo z Vás reprezentuje - jste do svých funkcí byli zvoleni občany ČR. Osobně jsem volil právě vás, ale kdo koho v ČR volil, či nevolil do EP, na tom v souvislosti s předmětem mého dopisu vlastně nezáleží. ODS i KSČM mají od počátku k zahraniční politice EU zásadní výhrady, ČSSD je sice údajně nemá, ale nejnovější zahraničně-politické stanovisko EU odmítá, zbylé hrstce je to, myslím, celkem jedno. Neznám také v ČR žádnou politickou entitu, jež by neproklamovala jakýsi druh solidarity se Slovenskem. To je (nikoli samo) zásadně proti stanovisku EU v otázce k níž se zde vyjadřuji.

Kosovo, přesněji jeho svévolné vytržení ze Srbska, jež, jako nástupnický stát Jugoslávie, je zakládajícím členem OSN, je předmětem tohoto mého dopisu.

26. 2. 2008
Caroline B. Glick: Kosovo's stark warning, The Jerusalem Post , pondělí 25. února 2008

Vlivný izraelský list The Jerusalem Post zveřejnil ve čtvrtek 21. února t.r. významný článek Caroline Glick s názvem  Drsné varování z Kosova.  Podle autorky je nezávislost Kosova vyhlášená s podporou USA hluboce znepokojivá. Tím, že vytváří precedent legitimního odtržení nespokojených menšin, oslabuje dlouhodobou životaschopnost mnohonárodních států. Destabilizuje tím už tak těžce zkoušený mezinárodní systém založený na státech.

"Problémy se zpolitizovanými menšinami mají dnes tak rozdílné státy jako Kanada, Maroko, Španělsko, Gruzie, Rusko a Čína. Precedent Kosova jim dělá velké starosti. Dokonce i USA mají latentní problém se suverenitou kvůli stále více zpolitizované hispánské menšině žijící podél hranice s Mexikem. Jednoho dne se mohou potýkat s domácími důsledky vlastní podpory nezávislosti Kosova na Srbsku," píše C. Glick.

Čína
26. 2. 2008

Je okupace části ruského území Čínou nevyhnutelná?

JU│Na  ruském internetovém serveru Nezavisimaja gazeta v části, která se věnuje nezávislým analýzám vojenské problematiky, se A. A. Chramčichin, vedoucí analytického odděleni Institutu politických a vojenských analýz, zabývá analýzou čínské politiky a jejím důsledkům pro Rusko.

Píše, že v posledních veřejných vystoupeních představitelů RF byla zcela opomenuty hrozby pro Rusko ze strany Číny. Je to podle něho velice nezvyklé, zejména všimneme-li si vojenského a demografického potenciálu Číny a také všimneme-li se základních koncepcí, kterými se řídí vedení ČLR.

26. 2. 2008

Podle zpráv v tisku byl v pátek (22.2) v německém Braunschweigu odsouzen do vězení bývalý předák odborů automobilky Volkswagen Klaus Volkert na dva roky a devět měsíců. Oficiálním důvodem byl podíl na podvodech a zpronevěra firemních prostředků. Jak podváděl tento odborářský boss svůj závod? Vystavoval falešné faktury za neexistující práce nebo vykrádal firemní konta? Nikoli - tento zločinec se léta obohacoval tím, že si říkal o prémie, které mu zaměstnavatel s radostí dával. A zaměstnavatel mu dával i mnohem více. Součástí výhod vyplývajících z funkce byly i návštěvy nočních erotických klubů dokonce i v Thajsku a dalších sex poskytujících destinacích. Odborář si tak přišel asi na dva miliony euro.

26. 2. 2008

Zlí jazykové tvrdí, že právě s výkřikem „Rusové přicházejí!“ se v květnu 1949 vrhl z okna v 16. patře léčebny James Forrestal, první minstr obrany USA. Důkazy pro to neexistují. Právě tak jako neexistují pro řadu dalších konspiračních teorií snažících se vysvětlit jeho smrt. Přesto příběh o posledních slovech Jemese Forrestala, byť možná smyšlený, dokresluje věrně atmosféru doby, kdy se mnozí politici hrdě hlásili k heslu „Raději mrtvý, než rudý!“

26. 2. 2008

Dobrý večer Všiml jsem si článku na Britských listech "Kypr povede komunistický prezident" převzatého částečně z ČTK a LN, dále je ale anotace s větou:

"Toto úsilí vyvrcholilo v 50.letech 20.století, kdy teroristická organizace EOKA (Národní organizace kyperských bojovníků) začala vraždit kyperské Turky a Brity."

Tato věta je s dovolením lživá, nevím, kdo tento krátký úrivek sepsal, ale měl by být lépe informován: ZDE Nechci nijak omlouvat řeckokyperský podíl na tragedii ostrova, což nebyla vina EOKA bojující proti Britům ale EOKA B, která vznikla mnohem později (1971) ZDE vedená nacionalistou Grivasem, podporovaným řeckou juntou a turecké teroristické organizace TMT tzv. šedých vlků: ZDE, podporující britské a turecké separatistické snahy.

Mrzí mne že taková desinformace nebo zavádějící nepřesnost byla v Britských listech publikována.

Chci zdůraznit to, že lví podíl na největších zvěrstvech na řeckokyperském a tureckokyperském obyvatelstvu měly teroristické organizace EOKA B a TMT.

Ve článku to bohužel vyznělo, že za vše jsou vinni jen Řekové, a příjde mi to jako převzata propaganda, píše Angelos Papadopoulos.

25. 2. 2008

ZÁKLADY STUPIDOLOGIE:

František Koukolík, Jana Drtilová

František Koukolík poznamenává: Autoři mají zato, že racionalitu v širokém smyslu a kritické myšlení v politice užívat lze. Prosíme však pozor: kapitoly racionalita a kritické myšlení jsou z knihy Koukolík, F., Drtilová, J. Život s deprivanty II. Základy stupidologie. Praha, Galén, 2002. Rukopis byl dokončen v roce 2000. Citovaná literatura pochází převážně z devadesátých let minulého století. Výzkum mezi tím pokročil, což kniha nepostihuje.

Současnější fakta a souvislosti v tomto směru najde motivovaný čtenář v knihách Koukolík, F., Drtilová J. Vzpoura deprivantů. Nové, přepracované vydání, Galén, Praha 2006; Koukolík, F. Sociální mozek, Karolinum, Praha 2006; Koukolík F. Proč se Dostojevskij mýlil? ( O vědomí, empatii, altruismu, lásce, zlu a religiozitě), Galén, Praha 2007.

K tomu: František Koukolík, Jana Drtilová: Propaganda a logické klamy ZDE

25. 2. 2008

V neděli 24.února večer vysílala ČT tématický večer k výročí Února 1948. Bývá to vždy taková "Babiččina krabička", pásmo starších televizních vykopávek k různým tématům, čímž se dá jaksi zastřít nedostatek nových pořadů. Tentokrát se však povedlo zařadit po sobě pořad nový s pořadem z roku 1998. Míněny jsou tituly "Únorové variace" a "Šest dnů, které otřásly demokracií". V prvním pořadu vystupovali pánové Med a Kosatík se svými názory na dané téma a jejich vstupy byly doplněny dokumentárními záběry.

Moc se mi to nelíbilo a byl bych to nechal bez připomínek, jsa již zvyklý na nízkou úroveň současné politické publicistiky v ČT. Pak jsem se ale přemohl, otevřel si ke chlebíčkům ještě jedno pivo a jal se sledovat pořad další.

25. 2. 2008

Zaujal mně Váš článek o dezinterpretaci Února, zejména ta pasáž, kde píšete o chování partají, které připomíná současné poměry. Když jsem to četl, vzpomněl jsem si na knížku Antifierlinger -- politické paměti 1945-49, kterou napsal v první půlce padesátých let Ivan Dérer. Knížku jsem po roce 1989 vydal vlastním nákladem jako první díl trilogie Dérerových politických pamětí. Bohužel k vydání dalších částí nedošlo. Nicméně ten první díl, je velmi aktuální, upozorňuje Vít Černý.

25. 2. 2008

Paní Anna Garčicová uveřejnila dne 22. 2. v BL článek Vláda deprivantů. Dovolil bych si přidat devět poznámek.

25. 2. 2008

Ordál nebo také boží soud byl ve středověku iracionální důkazní prostředek při rozhodování soudních pří, kdy o výsledku sporu či obvinění měla rozhodovat „boží vůle“, která se mohla projevit např. během ordálu. Zkouška mohla být ohněm, vodou, soubojem či přísahou. Za dozoru náboženských představitelů se během ordálu mělo dokázat, jaká je boží vůle. Absurdita ordálu byla zjevná, ale v případě zkoušky vodou např. při obvinění z čarodějnictví to byla skutečně „rarita“.

25. 2. 2008

Jelikož Evropská unie odbourává nejen hranice států, ale i kapitálu a morálky, dostalo na 2 300 zaměstnanců firmy Nokia - nepočítaje dalších 2 000 subdodavatelů - „pravý hák“ od „neviditelné ruky trhu“. Jejich zaměstnavatel opouští Bochum a stěhuje se do Rumunska, přesněji do města Cluj-Napoca, jednoho z center Sedmihradska. Pro názornost, jak tudíž prakticky funguje „zákon trhu“ Anno domini 2008, jej trochu „zviditelníme“.

25. 2. 2008

Posílám zprávu ze čtvrté části mé performance "Oprátky na prodej", která byla součástí festivalu "Tremor" dne 9.listopadu 2007 a při které jsem reagoval na krizi bankovního systému, způsobenou neuvěřitelnou chamtivostí bankovních zlodějů a zbohatlíků a za kterou jsem byl v Americe postaven před soud, píše Milan Kohout.

K tomu: Lekce tržní ekonomiky ZDE

24. 2. 2008

Cestující mezi různými zeměmi Evropské unie, anebo cestující, létající domácími lety, budou muset předat britské vládě obrovské množství dalších informací, včetně čísla svého mobilního telefonu a podrobností o svých úvěrových kartách. Je to součástí balíku nových "bezpečnostních" opatření, která požaduje britská vláda. Údaje se budou skladovat 13 let a budou využívány k vytváření "profilů" podezřelých osob.

11. 2. 2008

Při pročtení Čulíkovy obsáhlé knihy o současném českém filmu Jací jsme zůstává v mysli snad jen povzdychnutí, že se česká filmologická obec nechala v reflexi současné kinematografie předběhnout Janem Čulíkem. I Čulíkovy Britské listy se již delší dobu specializují na dobývání aktuálních prvenství žhavě ukvapenými komentáři, aby ostatním mnohdy ukázaly, že tudy cesta nevede.

Lucie Česálková, Literární noviny

Kniha je k dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE. Ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
12. 2. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V lednu 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 56 692.22 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.1. 2008 částku 246 031.56 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 783.89 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý
14. 2. 2008 Komunista Maštálka: Pouze politik, který si "zašpinil" ruce pravicovou politikou minulých let, dokáže něco změnit Jiří  Maštálka
13. 2. 2008 Jana Bobošíková na Hrad! ...? Jan  Hamáček
13. 2. 2008 Chladné ANO pro radar i NATO je totéž, co teplé NE - rozhodně nikterak vřelé vztahy k USA Martin  Martínek

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek
19. 2. 2008 Jak jsem onemocněl   
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   
8. 1. 2008 Vadí mně platby za děti, za pacienty v komatu   
8. 1. 2008 Je možno chudým napomoci před "reformou zdravotnictví" použitím výjimečného legislativního prostředku? Vladislav  Černík

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
22. 2. 2008 Vzkaz TV Prima: Než takovéto zprávy, to raději žádné   
21. 2. 2008 Barbora Tachecí je pryč. A co Rada? Irena  Ryšánková
21. 2. 2008 Češi jsou přesyceni reklamou v elektronických médiích   
21. 2. 2008 Rozhlas by měl otevřít diskusi o tom, jak by měl Radiožurnál vypadat Boris  Cvek
15. 2. 2008 Jiřina Jirásková pokřtí Lucii Bílou v roli malé černé gorily   
13. 2. 2008 Stálá komise pro sdělovací prostředky bude rozhodovat o odvolání Marie Ptáčkové Štěpán  Kotrba
12. 2. 2008 Je DAB digitální rozhlasové vysílání slepou uličkou?   
9. 2. 2008 Studio ČT poskytuje podporu Václavu Klausovi Bohumil  Kartous
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
8. 2. 2008 Volba prezidenta ČR: K čemu je neaktuální Český rozhlas? Jakub  Rolčík

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2008 Radar nebude pod velením a řízením NATO, říká generál Obering Daniel  Solis
5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
1. 2. 2008 Podílela se firma STEM na manipulaci veřejného mínění ve věci amerického radaru? Jakub  Rolčík
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl

Čína RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2008 Čína obvinila Spojené státy, že používají dvojí metr   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková
2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen   
29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2008 Mučení jako důkaz, aneb Jiří Křižan byl věštec Boris  Cvek, Jan Čulík
23. 2. 2008 How to resist death Jan  Čulík
22. 2. 2008 Czech Cinematography 1989 - 2007   
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede   
19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík
30. 11. 2007 Jací jsme   
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2008 Aktivisté proti americkému radaru v ČR přivítají českého premiéra před Bílým domem   
26. 2. 2008 Protesters Against US Radar in Czech Republic to Greet Czech Prime Minister at the White House   
26. 2. 2008 Mějme sílu a odvahu myslet...   
26. 2. 2008 Je nejvyšší čas ukázat naši společnou vůli Soňa  Hromátková
23. 2. 2008 Radar nebude pod velením a řízením NATO, říká generál Obering Daniel  Solis
22. 2. 2008 Raketová obrana funguje   
20. 2. 2008 Volební program Strany zelených a realita elektromagnetických zbraní Milan  Hlobil
13. 2. 2008 Chladné ANO pro radar i NATO je totéž, co teplé NE - rozhodně nikterak vřelé vztahy k USA Martin  Martínek
7. 2. 2008 Americký systém protiraketové obrany by zvýšil pravděpodobnost vzniku jaderného konfliktu   
5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král