12. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 6. 2007

Příspěvek pamětníka k článkům o bývalých komunistech atd.

Motto:
Největší a nejstrašnější ironií života je, že v kterémkoli okamžiku můžeme být hloupí. Všichni se toho bojí a každý je radši svině než blbec. Stará písnička. Důvod je v tom, že každý blbec je taky svině a že to není nikdy obráceně. Je myslitelná moudrá svině. Existuje však naopak dobrý blbec? V určitém okamžiku snad, ale život blbce spočívá jen v samých sviňárnách, protože nevědomost ho přivádí do situací, z nichž se nemůže dostat jinak než tím, že porušuje pravidla sociální hry.

Caesare Pavese

Na tom, že bývalí komunisté, estébáci atd. jsou stále u moci a u lizu, není skutečně nic překvapivého, jak zcela správně podotkl Pavel Letko. Nakonec, kdo jiný by měl být u moci? (1) Při každé společenské změně, ať už je to násilná revoluce nebo relativně pokojná restaurace kapitalismu, jako po roce 1989, lidé, kteří v závěru obyčejně nejvíce vytěží ze změny, jsou ti, kteří byli v klíčových pozicích bývalého režimu. Ne viditelní prominenti, symboly moci, s těmi se obyčejně fyzicky nebo alespoň symbolicky zatočí (jsou rychle nahrazeni novými symboly, s kterými se zatočí později taky), ale ti, kteří mají informace, kontakty a zkušenosti s vnitřním mechanismem mocenského a ekonomického aparátu.

Jinými slovy: oficielní fasáda moci se může zhroutit, ale skutečná funkční struktura zůstává a přežívá, protože to je to jediné, co lidé znají a čemu věří, že to bude fungovat. (2)

Sloupek
Kateřina Komorádová

Měkkým světlem
fackovalo kolemjdoucí
do tváře
a ze stromů nedočkavě
sbíralo
poslední zrnka rozsypaného
léta.

Sklizeň začala.

Z časopisu Dobrá adresa 1/07

12. 6. 2007

Je toto ta chvíle, kdy Georgi Bushovi ukradli v Albánii hodinky?

Na začátku této reportáže na You Tube má prezident George Bush, když se zdraví s jásajícími davy, na levé ruce hodinky. Asi v 56. vteřině se mu u levé ruky objeví čísi prsty a hodinky jsou pryč.

Video už zhlédlo více než 30 000 lidí. Většina komentářů se přiklání k názoru, že Bushovi tam ty hodinky ukradli. Americké velvyslanectví v Albánii popřelo, že by tomu tak bylo. Ať nám tedy ty hodinky ukážou a záhadu jednou provždy objasní, míní list Guardian ZDE

Americká televize odvysílala reportáž, podle níž Bushovy hodinky nebyly ukradeny, ale dal si je do kapsy ZDE

Petr Nachtmann dodává: ZDE jsou lépe vidět detaily inkriminované události - kamery společnosti NBC běžely na druhé straně.

Chorvatská televize se pokusila ukázat, kudy se hodinky pohybovaly: ZDE

12. 6. 2007

Ne základnám Parkanové:

Vážená paní
JUDr. Vlasta Parkanová
ministryně obrany České republiky
Tychonova 1
160 01 Praha 6

V Praze 12. června 2007

Vážená paní ministryně,
vyslechli jsme Vaši píseň, kterou jste nabídla jako dárek prezidentu Spojených států Georgi Bushovi k jeho návštěvě v naší zemi. O tom, co nabídnete jako občanka, si můžete rozhodnout sama, avšak jako poslankyně a ministryně smíte nabízet jen to, co Vám dovoluje ústava České republiky.

Ústava nemá ustanovení, že státní moc je v rukou poslanců, senátorů nebo ministrů, Vy jste se však zachovala, jako by tomu tak bylo. Proto Vám připomínáme povinnost respektovat a uplatňovat z ústavy toto:
12. 6. 2007

Tony Blair zaútočil ve svém úterním projevu, nedlouho před odchodem z premiérské funkce, na sdělovací prostředky. Obvinil je, že loví jako "nezvladatelné bestie, a trhají lidi i jejich pověst". Přiznal, že začal ve svém premiérském úřadě tím, že se spoléhal na vládní "spin", propagandu, avšak dodal, že se televize a tisk za deset let jeho vlády podstatně zhoršily.

12. 6. 2007

Simon Kelner, šéfredaktor deníku Independent, konstatoval v úterý, že je pro jeho list "odznakem cti", že na něj zaútočil ve svém projevu odcházející britský premiér Tony Blair.

Kelner dodal, že považuje výroky Tonyho Blaira za potvrzení toho, že ostře kritický postoj listu Independent vůči válce v Iráku je správný: "Blair se mýlil, my jsme měli pravdu."

12. 6. 2007

Členské země NATO a země bývalého sovětského bloku od úterý jednají ve Vídni uprostřed napětí mezi Moskvou a Západem o klíčové dohodě o kontrole zbrojení z doby po ukončení studené války.

Rusko 23. května požádalo o mimořádné zasedání k prozkoumání Dohody o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, která byla podepsána v Paříži r. 1990 a jejímž cílem bylo vytvořit zbrojní rovnováhu mezi oběma bývalými znepřátelenými bloky. Rusko požádalo o toto jednání, protože "nemůže volně přesunovat svá vojska po svém území," řekl šf ruské delegace Anatolij Antonov v pondělí ve Vídni.

12. 6. 2007

Ministři obrany z 26 členských zemí NATO budou jednat o americké raketové obraně a o Afghánistánu a Kosovu během dvoudenního zasedání v Bruselu ve dnech 14.-15. června. Setkají se také poprvé s novým ruským ministrem brany Anatolijem Serďukovem, v rámci jednání rady NATO-Rusko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 6. 2007

Ruský prezident Putin navštíví Spojené státy začátkem července a"doufám, že americká strana oficiálně zveřejní svůj názor, své rozhodnutí k tomutu návrhu. Pak by mohly začít konzultace," sdělil ruské tiskové kanceláři šéf ruského generálního štábu Jurij Balujevskij. "Soudě podle reakce amerického vedení a mých vojenských kolegů, Spojené státy byly návrhem šokovány a udělal na ně velký dojem," dodal Balujevskij.

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 6. 2007

Americký odvolací soud:

Americký federální odvolací soud ostře odsoudil politiku Bushovy vlády, v jejímž rámci Spojené státy zadržují osoby podezřívané z terorismu. V pondělí rozhodl, že americká vláda nesmí zadržovat podezřívaného agenta al Kajdy, zatčeného v Peorii koncem roku 2001, donekonečna.

Rozhodnutí amerického odvolacího soudu ve Virginii znamená, že americká vláda musí propustit Aliho Saleha Kahlaha al-Marriho, osobu, která má povolení k pobytu v USA, z vojenské vazby a buď ho postavit před civilní soud, nebo ho deportovat ze země, nebo ho osvobodit.

Americký generální prokurátor Alberto Gonzales konstatoval, že je zklamán rozhodnutím odvolacího soudu a že se ministerstvo spravedlnosti proti tomuto rozhodnutí dále odvolá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

11. 6. 2007

tisková zpráva Iuridicum Remedium

Od 12. dubna tohoto roku začaly být vydávány čipové karty nazvané "opencard" nebo také Univerzální karta Pražana. Podle tvrzení zástupců Magistrátu, který do projektu investoval více než 100 miliónů korun, budou lidé moci kartu používat při platbě na parkovacích automatech, karta má také nahradit čtenářské průkazy v Městské knihovně, legitimaci MHD a umožnit přihlášení k internetovému portálu magistrátu, kde si zájemci budou moci vyhledat informace o své osobě. V první fázi má být vydáno Pražanům 50 tisíc karet zdarma, poté si již zájemci mají za kartu sami zaplatit.

"Projekt nebere ohledy na ochranu osobních údajů Pražanů," varuje Filip Pospíšil z nevládní organizace Iuridicum Remedium. "Jméno, datum narození a pohlaví držitele si může bez jeho vědomí a na dálku přečíst v podstatě kdokoliv," uvádí zástupce organizace.

"Navíc služby, které byly občanům dříve poskytovány anonymně, jako například placení za parkovné, budou nyní spojené se jménem. Firmy tak mohou sledovat chování jednotlivých zákazníků," dodává Pospíšil.

Dick Marty na zasedání Výboru pro lidská práva při Radě Evropy, foto REUTERS/Jean-Marc Loos
12. 6. 2007

Zpravodaj Rady Evropy Dick Marty obviňuje CIA z ilegálního věznění a mučení

Nová, v pořadí už druhá zpráva švýcarského senátora Dicka Martyho (FDP) pro Radu Evropy, zveřejněná devatenáct měsíců po prvních obviněních, považuje za dokázané", že CIA udržovala v Polsku a Rumunsku tajná vězení. Obě, jak v polských Starych Kiejkutach , tak v rumunském Mihail Kogalniceanu - byla "přímo a výhradně provozována CIA". V Rumunsku věděl o existenci tajného vězení CIA sice prezident, ale už ne předseda vlády... "Musíme vidět důkazy", volá Wolfgang Kreissl-Doerfler, člen výboru Evropského parlamentu, který také zkoumal otázku tajných vězení CIA v evropských zemích.

K tomu: "Polsko a Rumunsko potvrdilo, že provozovaly tajná vězení CIA"

"Německé zatloukání v aféře CIA

12. 6. 2007

Příspěvek paní Zuzany Šlaisové "Rudí zmetci" je nádherný a jsem skutečně rád, že jej BL uveřejnily. Zvlášť poslední věta je perla.

Takže tímto krmí ta smečka rudých zmetků ty prosté lidi, skutečně poctivé zemědělce, kteří dřou od rána do večera na svých polích, které jim milostivě vrátilo tamní JZD.

Myslí si paní Šlaisová, že Rudí zmetci chodí dům od domu jako svědci Jehovovi? Docela by mě zajímalo, jak si paní představuje onu technologii dopravy závadné informace do hlav prostého lidu.

12. 6. 2007

Tak jsem se z dozvěděl, že svými názory a přesvědčením se kvalifikuji do kategorie "komunistický zmrd" nebo "rudý zmetek". A to je jen reprezentativní výběr korespondence. Nevím, jestli si pan Čulík nenechal v rukávě ještě nějaká další sdělení od skupiny občanů odlišného mínění, píše Petr Březina.

Příliš mi nevadí, být komunistickým zmrdem vedle pana Čulíka, s jehož postoji sice nezřídka plně nesouhlasím, ale jemuž jsem vděčný za možnost se vyjádřit k věcem, které pro sebe považuji za podstatné. Snad by bylo lepší pominout poštěkávání těchto hyen a věnovat se smysluplné diskusi. Bohužel ale je to pro naši současnou společnost symptomatické a budeme-li tyto jevy přehlížet, mohli bychom brzy začít sklízet trpké ovoce netolerance, agresivity a diskriminace jiného názoru. Takže se vlastně kruhem vracíme tam, odkud jsme vyšli, k negativním jevům, které jsme (aspoň doufám) chtěli překonat. Tolik na úvod.

Měl bych pár poznámek k některým článkům.

12. 6. 2007
Poznámka k článku Lukáše Rázla "Teď jde do tuhého: Bush je nahý"

Způsob vyřízení této nabídky ze strany Ruska se přímo nabízí samotným technickým provedením celého systému MDA. Zakavkazsko může v ideálním případě hostovat předsunuté radary včasné výstrahy, aniž by tím byl dotčen a zpochybněn zamýšlený páteřní radar a raketová sila ve střední Evropě. Z toho důvodu považuji Putinovu nabídku spíše za povedený PR tah na světové veřejné mínění v situaci, kdy je ve hře i možnost, že by Rusko nedokázalo zabránit ani záměru USA tento typ radaru v Gruzii nakonec přeci jen umístit. ZDE

12. 6. 2007

Technický systém MDA přece dovoluje přijmout na ruské základně osádku amerického vysílacího a kontrolního stanoviště dat radaru ruské stanice, převzít interface formátu dat, postavit satelitní vysílač a kódovou stanici, napojit se do řídícího centra radaru optickou datovou sběrnicí, a sdílet prostor na ruské základně... Jako ukázka upřímnosti argumentace (Írán jako osa zla a důvod stavby brdského radaru) je to nejrychlejší a nejméně finančně náročné řešení. A nádherná ukázka upřímnosti při praktické realizaci článku 8, odst. 1, 2, 3, 4, 5 a 7 římské dohody NATO-Rusko...

12. 6. 2007
Čtenář Petr Štika napsal svému poslanci i senátorovi, viz níže.

"Myslím si, že v mainstreamových informačních médiích funguje určitá autocenzura a že si většina profesionálních žurnalistů uvědomuje, že vybočením z oficiálního proudu se dostávají do izolace, která jejich kariéru může dost utlumit," poznamenává.

Vážený pane senátore

Rád bych se touto cestou připojil k převládajícímu názoru české veřejnosti a požádal Vás jako zástupce zvoleného za oblast mého bydliště o prosazování kroků, které by znemožnily budování vojenských základen cizích velmocí na území České republiky. Máme veliké štěstí, že jsme součástí tak významného spravedlivého vojenského uskupení, jakým je NATO, a že můžeme Spojené státy Americké považovat za svého spojence, avšak myslím si, že pokud mají být na našem území budovány jakékoliv vojenské objekty, musejí tyto podléhat predevším velení Armády České republiky a je zcela nepřijatelné, aby ležely na ostrůvcích výsostného cizího území, kde možná ani nebudou pod velením sil NATO (pokud si to tak dotyčná světová velmoc bude někdy přát).

Podstatné již bylo řečeno, dále nemusíte číst, nemáte-li čas a chuť.

12. 6. 2007

tisková zpráva Iuridicum Remedium

Nevládní organizace Iuridicum Remedium (www.iure.org) vyhlásila třetí ročník soutěže o největší slídily. V rámci právě otevřeného nominačního kola Big Brother Awards může veřejnost přes www stránky projektu (www.slidilove.cz) posílat své tipy na komerční firmy i státní instituce, které nejvíce zasahují do soukromí občanů. Z navržených kandidátů vybere výherce porota složená z odborníků na nové technologie, právníků, obránců lidských práv a novinářů. Výsledky soutěže budou oznámeny na slavnostním večeru, který se uskuteční 14. listopadu v Experimentálním prostoru Roxy / NoD.

12. 6. 2007

(příběh člověka, který jel na Hlavní nádraží Praha na kole)

Denny Hozman, student hry na klavír, jezdí už dva roky po Praze na kole. Především proto, že je to pro něj nejrychlejší způsob dopravy a trošku si při tom protáhne tělo. Když ho však jednoho květnového dne, kdy potřeboval zajet vlakem do Rudné, napadla pošetilá myšlenka jet na vlak na kole, potkal se s přístupem typicky českým. Kdo že měl takový přístup? Zkrátka úplně všichni, od zloděje až po policajta.

George Bush, Andrea Merkel a Vladimir Putin v německém Heiligendammu na schůzce G8
12. 6. 2007

Putinova nabídka na společné využití radaru v Ázerbájdžánu, která zazněla na summitu G8, je testem vzájemné důvěry USA a Ruska. Summit G8, který se sešel minulý týden v Německu, dodržel tradici -- nic neuspěchat, příliš neutrácet, ale slíbit.

Do slovníku přinesl nové slovní spojení -- "Heiligendammský proces". To by mělo označovat soubor zásad spolupráce skupiny G8, nerozvinutějších států tvořících dohromady 70 % světového HDP, a rodících se velkých ekonomik Brazílie, Číny, Indie, Mexika a Jižní Afriky.

12. 6. 2007

Největší drama hospodářských dějin Švýcarska, kterým bylo zhroucení světoznámé letecké společnosti SWISSAIR, skončilo koncem minulého týdne skandálním rozsudkem. Všech devatenáct osob, obžalovaných curyšským státním zastupitelstvem za kolaps firmy, způsobený podvodem na věřitelích falšováním dokumentů, porušením povinností při správě svěřeného majetku a předkládáním nepravdivých informací, bylo v plné šíři osvobozeno a odškodněno.

12. 6. 2007

Ke konci čtyřicátých let jsem byl kluk a to, co psaly noviny a říkal rozhlas, mě tak moc nezajímalo. I když je pravda, že doma po roce 1948 jsem stále slyšel kritiku na režim, protože jsem byl z úřednické rodiny, která obecně znárodnění nevítala. Mě ale nejvíc přesvědčilo, že něco není v pořádku, když byl za podivných okolností zrušen Junák a já, i když jsem v něm nebyl dlouho, jsem poznal čestnost a respektování svobody myšlení jednotlivce, přesto, že jsme byli jednotní.

12. 6. 2007

Americký prezident George Bush jednal v Bulharsku o amerických plánech na postavení raketového štítu v Evropě. Bulharská vláda, nadšený spojenec USA, je znepokojena, že se Bulharsko nebude moci podílet na americké protiraketové obraně, která má zahrnout základny v Polsku a v České republice, informují stránky BBC.

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 6. 2007

Václav Hudec, starosta Štítova v BBC:

Internetové stránky společnosti BBC vydaly rozhovor ZDE s Václavem Hudcem, starostou vesnice Štítov, která leží nedaleko místa, kde má být postaven americký radar jako součást kontroverzního štítu raketové obrany, uvádějí stránky BBC.

Hudec v něm mj. konstatoval:

"Všichni lidé v mé vesnici - celkem je nás tu 44 - mají námitky proti plánům na výstavbu radarové stanice pro vojenskou raketovou obranu.

Naším hlavním důvodem znepokojení je zdraví. Lidé jsou velmi znepokojeni ohledně dopadu radiace z radaru na jejich zdraví a nikdo nám neposkytl dostatečné informace.

Také nám nebylo řečeno, jaký radar tu bude postaven, i když nám bylo sděleno, že jich bude víc než jeden.

Několik odborníků nám řeklo, že měkké tkáně lidského těla, zejména oči, by do určité vzdálenosti mohly být postiženy. Víc nevíme.

12. 6. 2007

Možná by bylo vhodné nechat velmi operativně přeložit hit ministryně obrany Vlasty Parkanové Dobrý den, prapore hvězd a pruhů pro ázerbájdžánské posluchače. Doporučuji překladatele Emila Souleimanova , absolventa UK Praha. Píseň by se jmenovala Gün aydin, Salam, bayragi ulduz zolagdan a k jejímu nazpívání by možná rád přispěl ázerbájdžánský ministr obrany generálplukovník Safar Abijev.

Tak takovéhle maily mi chodí od té doby, co u speciálu Air Force One zaklapla dvířka a prezident Spojených států si odletěl do Německa pro diplomatickou facku. Chci vědět, jakými slovy se bude teď vymlouvat, že nepřijal nabízenou ruku přítele Vladimíra, který chce přispět ke světovému míru otevřením radarové základny protiraketové obrany Strategických vojsk Ruské federace v Ázerbajdžánu - pouhých 300 km od hranic Íránu... Bush bude muset vysvětlit, proč chce stavět radar v Brdech, když tvdí, že jde o obranu před darebáckými státy a ne o kontrolu nad Ruskem a jeho základnami a testovacími polygony či Evropou a jejím kosmickým programem. Falešný argument se Bushovi vymstil. A tak je nahý král k smíchu, stejně jako trampská ministryně obrany.

11. 6. 2007

Parkanová a Vyčítal v ruštině:

Весь мир перелистывал ежедневную прессу,
весь мир оставил разговоры,
я приветствовал Вас
пожатием руки и поднял глаза вверх.

12. 6. 2007

Čtu teď ty veletoče stran svobody. Sám jsem byl vždy názoru, že svobody má v daných kulisách člověk tolik, kolik si jí dokáže vzít a ne na úkor druhého. Ve stylu Kollárově "Sám svobody kdo hoden svobodu zná vážiti každou ..."

Svoboda Villonova byla asi jinou entitou, než byla ta Seifertova a ještě jinou, než je svoboda třeba Lucie Bílé. Je to, co máme teď, ta kýžená svoboda (banány bez fronty, možnost cestovat, vhodit co čtyři roky hlas pro stranu a zapomenout)?

Mám prosbu: Obrať se redakce na někoho, kdo tomuto pojmu dnes opravdu rozumí! Požádejte ho nebo ji ať nám o tom kvalifikovaně napíše! Je příznakem mé svobody, že mě v různých situacích ženou do ráje klackem nebo ne?

Masaryk se tomu takto elegantně vyhnul tím, ze to nelze, ono se to ale dnes a denně děje. Proto prosím o takový kvalifikovaný náhled, jak je to obecně s pojetím svobody nyní.

Britské listy čtu proto, že se jiným nepodobají a nejsou znehodnoceny přisprostlou diskuzí, a proto prosím o kvalifikovanější stanovisko moudrého(ých), abych si byl schopný utřídit pocity nad pojmem svoboda, píše Jaroslav Klíma.

11. 6. 2007

Mám jen droboučkou technickou poznámku k těžbě uranových rud u nás. Číslo 100 milionů tun se mi zdálo poněkud vysoké, a jelikož mne to samotného zajímalo, tak jsem v rychlosti zapátral a našel tyto zdroje ZDE a ZDE ze kterých mi (snad se nepletu) vyplývá, že to množství bude asi spíš někde nad 100 000 tunami.

I tak se myslím jedná o fantastickou mezinárodní loupež a jasný důkaz, že altruismus se na úrovni mezinárodní politiky příliš nevede. Budiž nám to ponaučením pro dnešek i pro budoucnost, píše Ivan Koutník. Ivan Koutník

11. 6. 2007

Lituji, že mi právě tvrdý boj o přežití v tomto systému nedává víc času, abych mohl náležitě odpovědět panu Cvekovi za jeho osobní útok na Josefa Víta, jehož příspěvky patří k tomu nejlepšímu, co na Britských listech vychází, míní Miroslav Kočí

. Snad jenom malou poznámku: V každé společnosti existuje určité procento lidí vysoce agresivních a bezohledných. Někteří, ti méně inteligentní, skončí jako zločinci ve vězení. Část ale díky své dravosti nachází v kapitalismu báječné herní pole. Tito lidé jsou oproti nám ostatním v kapitalismu zvýhodnění, protože mají postatně vyšší toleranci stresu, bolesti a únavy, ale i mnohem menší morální zábrany vůči ostatním lidem, neschopnost soucitu, solidarity a empatie. Neustálá soutěž a boj je jejich živlem, stejně jako pro vlky či žraloky. Viz o tom zajímavý článek na Britských listech ZDE

11. 6. 2007

Podbrdské Recesistické Divadlo (P.R.D.) čtenáře BL z Podbrdska i odjinud srdečně zve na divadelní představení hry NA KARLŠTEJN! aneb Hole in one, které se koná v pátek 15.6. 2007 od 19:30 v Klubu Labe v Hořovicích.

Tato původní česká hra je hořkou komedií o sladkém životě v konzumní společnosti a její část je věnována i "brdskému" radaru.

P.R.D. je v současné době s velkou pravděpodobností jediným českým divadlem, které se k tomuto aktuálnímu tématu na jevišti odvážně a s humorem vyjadřuje. Zejména bychom chtěli pozvat občany a představitele obcí, v nichž se ohledně radaru pořádalo místní referendum, píše Zdeněk Samec.

11. 6. 2007

Přikládám zajímavý text, ve kterém Rudolf Kučera spolu se svým kolegou z revue Střední Evropa Luďkem Bednářem označují nacismus a komunismus "největšími zly nejen 20.století, ale celých lidských dějin". V textu dále vyzývají k "dekomunizaci naší společnosti ve všech jejích oblastech".

Překvapuje mě, že se politolog Kučera podepsal pod takový text, jestliže byl v členské evidenci na ÚV KSČ veden jako člen KSČ ke dni 24.11.1975 (Rudolf Kučera, nar. 10. 4. 1947 v Praze, členem základní organizace "ČSAV - Ústav pro filos. a soc. Praha 1" -- evidence se nyní nachází v Národním archívu).

Pokud zastává bývalý člen normalizační KSČ Rudolf Kučera takto radikální názory, nechápu, že nezačal s "dekomunizací" u sebe a nestáhl se z veřejného života. Nebo byl snad Kučerův text psán účelově a autor jej nemyslel vážně?

11. 6. 2007

Jsem zděšen příspěvkem p. Cveka -- "Pan Vít a ráj s ostnatým drátem", píše Leopold Kyslinger.. Autor používá k dehonestaci p. Víta šablonu (pomijí faktické znění a souvislosti, útočí na city, je svrchovaně osobní, citaci nahrazuje spekulací), která byla víc než typická pro minulý režim. Použil dokonce slovní arsenál, kterým kdysi operovala legenda normalizační publicistiky, pan Svatopluk Kojzar.

11. 6. 2007

Francie, země rekordů. Nejvyšší vítězství pravice v dějinách V. Republiky kalí vysoká míra voličské neúčasti. Ačkoliv Svaz pro lidové hnutí (UMP) prezidenta Nicolase Sarkozyho dosáhl v 1. kole parlamentních voleb rekordního skóre 39,56% (podle vyjádření ministryně vnitra po sečtení ze ¾ sečtených hlasů k 22.30 hodině), druhý rekord kalí entuziasmus. Neúčast byla totiž vysoká: 39,17%.

11. 6. 2007

Právě skončený summit G8 znovu potvrdil, že zažité předsudky jsou hlavními měřítky, s jejichž pomocí bohaté státy chápou problémy chudoby a rozvojové pomoci. V tomto ohledu si nelze nepovšimnout, že většina názorů na tuto otázku se vyznačuje dvěma zásadními rysy: Afrika rovná se chudoba, zájem o Afriku je snadnou cestou k dosažení morální výše humanitarismu a odpovědného státnického kréda.

11. 6. 2007

Po třech dnech soudního jednání dospělo obnovené trestní řízení proti Rostislavovi Roztočilovi k nepravomocnému rozsudku. Senát Krajského soudu v Praze předsedkyně Oldřišky Rysové ho odsoudil k trestu odnětí svobody v trvání 13 let, z nichž již má za sebou přibližně pět a půl roku. Výsledek není úplně neuspokojivý, protože proti původnímu stavu došlo ke snížení trestu. A nelze jej v žádném případě považovat za konečný, protože obhájkyně podala na místě odvolání. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Není ale pravděpodobné, že se odvolá, protože soud přesně vyhověl jeho návrhu. Vzhledem k procesním i věcným pochybením, jež soudkyně Rysová od převzetí případu nakupila, nelze vyloučit zrušení rozsudku odvolacím soudem.

(Autor je členem spolku Šalamoun.)

11. 6. 2007

Je v zájmu tohoto státu, této vlády i Jiřího Čunka samotného, aby se jeho případ dostal před justici. Ne že by -- bohužel! -- české soudy byly důvěryhodnější než česká policie nebo česká prokuratura, ale přece jenom jsou nezávislejší na exekutivní moci. A exekutivní moc, čili naše vláda, musí mít enormní zájem na tom, aby její místopředseda Čunek obžalován nebyl, neboť kdyby k tomu došlo, rozpadla by se. Takový rozpad vlády neohrožuje tolik budoucnost naší vlasti, neboť vláda je slabá a neschopná, stojí na dvou přeběhlících a její nejsilnější strana se nezmohla na to, aby vyvolala předčasné volby a chopila se své historické šance. Krach dnešní koalice by byl problémem pro její ministry, kteří by přišli o koryta. Proto se nechávají velmi nedůstojně držet Čunkem v šachu, proto se také tato vláda pro historiky zřejmě stane vládou Čunkovou, nikoli Topolánkovou. Ale chtěl bych se ještě vrátit k soudnímu procesu.

11. 6. 2007

Odboráři jsou proti snižování počtu zaměstnanců v kultuře, Nejistý osud Design Centra ČR, Nedostatku peněz v rozpočtu na kulturu se bojí další iniciativy umělců a pracovníků v kultuře, to jsou titulky novinových článků, v nichž se odráží stanovisko vlády k potřebě a užitku kultury pro českou společnost. Nevím, kolik procent z těch 9 000 státních zaměstnanců, kteří by měli do roku 2010 odejít z veřejného sektoru, připadne na pracovníky organizací řízených Ministerstvem kultury, znepokojující je již myšlenka, že v kultuře je "přelidněno" a "přefinancováno." Nevím, na základě jakých statistických údajů vláda k takovému rozhodnutí dospěla a co všechno považuje za rezort kultury podle moderních měřítek. Škála odvětví, jejichž činnost lze považovat za kulturu, a jejich ekonomická síla se totiž v posledních letech výrazně změnily. Ne však u nás.

11. 6. 2007

Zlým potížistou, který nechtěl pochopit nutnost západní civilizace bránit se proti raketám blízkovýchodních států, bylo až do čtvrtka Rusko. Jenže Putin přišel s překvapivým návrhem na společnou protiraketovou obranu Ameriky a Ruska v Zakavkazsku, která by posloužila bohulibým americkým úmyslům stejně dobře. A navíc by odtamtud protiraketová obrana přikryla celou Evropu, nejen její část. V důsledku tohoto návrhu je George Bush ve svém rozhodnutí, kde budou radary stát, jak ten král z pohádky - "nahý". Teď musí Bush s pravdou ven a my se dozvíme, o co mu skutečně jde. Podle toho jak Američané přistoupí k ruskému návrhu a kde nakonec vztyčí své radarové antény poznáme, "kdo" je skutečným cílem protiraketové obrany. A jaké konsekvence z toho můžou platit pro nás.

12. 6. 2007

...publikujeme několik komentářů Immanuela Wallersteina, které pravidelně překládá pro Britské listy Rudolf Převrátil a my jsme je opomněli vydat v minulých týdnech či měsících. Přeci jen někdy domácí politika a trapasy s ní spojené zastínily události mezinárodní... Čtenářům se omlouváme a knihovnu Commentaries, která je už několik let tématem Britských listů, kompletujeme nyní. | red

Immanuel Wallerstein - Commentaries TÉMA BL

12. 6. 2007
z angličtiny přeložila Míla Hradečná

V roce 1941 Henry Luce prohlásil dvacáté století za století americké. Od té doby s ním většina analytiků souhlasí. Ovšem dvacáté století bylo více než jenom stoletím americkým. Bylo to století dekolonizace Asie a Afriky. Bylo to století jak kvetoucího fašismu tak komunismu jako politických hnutí. A bylo to století jak velké deprese tak neuvěřitelné, neslýchané expanse světové ekonomiky v 25 letech po konci II. světové války.

Nicméně to bylo americké století.

12. 6. 2007
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Existují pouze dva seriózní plány -- možná bychom měli hovořit o spiknutí -- jak ukončit válku v Iráku. Pro mnohé bude překvapením, že na jednom z nich pracuje George W. Bush a na druhém Moktadá al-Sadr. Oběma plánům je společné výchozí konstatování, že irácká válka je šlamastyka, v níž proponenti těchto plánů každým dnem stále víc prohrávají. Ale jinak jsou tyto dva plány či spiknutí v naprostém rozporu.

Když jdou věci naprosto špatně, realisté se vzdávají maximálních cílů a snaží se spokojit aspoň s něčím podstatným. Takže je třeba si položit analytickou otázku, co je naprosto podstatné pro George W. Bushe a co pro Moktadá al-Sadra.

12. 6. 2007
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Nicolas Sarkozy, právě zvolený francouzský prezident, řekl ve svém prvním povolebním prohlášení, že Francie zvolila změnu. Tvrdí-li politik, který přišel k moci, že je za změnu, není to nic neobvyklého. Myslí to Sarkozy vážně, a pokud ano, o co mu jde? Jeho zvolení se ve Spojených státech interpretuje jako příchod nejpřátelštějšího prezidenta v dějinách Páté republiky. Tím Sarkozy nepochybně je, ale znamená to, že se změní francouzská zahraniční politika?

Měl bychom začít analýzou důvodů, pro něž byl zvolen.

15. 2. 2007
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Francouzi mají rčení fuite en avant, což se často překládá jako "překotný spěch". Tento překlad však nevystihuje jeho skutečný význam. Fuite en avant je něco, co dělá člověk stojící na prohru a vidící záchranu v tom, že bude dál a s větším úsilím dělat totéž co dosud nebo něco ještě horšího. Člověk, který doufá, že v nově vzniklé situaci budou lidé považovat za nutné, aby ho podpořili. Zamýšlí Bush něco takového v Íránu?

1. 5. 2007
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Roku 2007 si připomínáme padesáté výročí nezávislosti v Africe. Datuji ji počínaje 6. dubnem 1957, kdy se britská kolonie Zlatonosné pobřeží stala nezávislým státem Ghanou. Byla to první kolonie v oblasti, které se tehdy říkalo subsaharská Afrika, jež získala tento status. Vůdcem hnutí, které uspělo v boji za nezávislost Ghany, byl Kwame Nkrumah. Celý svět pozdravil tento den jako mezník v dějinách Afriky a poslal na oslavy v Akkře své vedoucí představitele. Z Británie přijela princezna z Kentu a ministerský předseda sir Harold Macmillan. Spojené státy vyslaly viceprezidenta Richarda Nixona.

15. 3. 2007
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Vědci nás už asi padesát let varují před nebezpečími proměn zemského klimatu způsobených člověkem. Ovšem v posledních dvou až třech letech došlo ke dvěma podstatným změnám situace. Zaprvé byla zveřejněna řada autoritativních zpráv různých vědeckých skupin dokazujících, že tato nebezpečí jsou nejen reálná, ale že nastupují mnohem rychlejším tempem, než se vědci domnívali před pouhými pěti lety. Jak nedávno řekla německá kancléřka Angela Merkelová, "není pět minut před půlnocí, ale pět minut po půlnoci".

1. 4. 2007
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Každý ví, že Spojené státy prohrály válku v Iráku. Politika ve Washingtonu je dnes prostě sérií manévrů mezi republikány a demokraty, při nichž jde o zaujetí takové pozice, ve které by volební cenu za toto fiasko zaplatila druhá strana. Bude další porážkou Afghánistán? Je tomu šest let, co Usáma bin Ládin předpověděl Spojeným státům, že dopadnou stejně jako Sovětský svaz. Měl pravdu?

15. 4. 2007
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Evropská unie právě oslavila padesáté narozeniny, výročí podepsání Římských smluv 25. května 1957. Z tehdejších signatářů se ho jako jediný dožil Francouz Maurice Faure, který se o současném stavu vyjadřuje s určitými obavami. Titulek deníku Le Monde věnovaný výročí události hovoří o "sklíčenosti" Evropy z Evropy a titulek v International Herald Tribune o "znepokojení". Bezprostřední příčinou tohoto málo slavnostního rázu padesátých narozenin bylo odmítnutí návrhu nové evropské ústavy v referendech ve Francii a Nizozemí roku 2005.

1. 3. 2007
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Spojené státy, Severní Korea a další čtyři mocnosti účastnící se šestistranných rozhovorů (Čína, Jižní Korea, Japonsko a Rusko) vydaly 13. února společné prohlášení, kterému ministerstvo zahraničí USA říká "denuklearizační akční plán". John Bolton, jeden čelných neokonzervativců a dřívější Bushův velvyslanec u OSN, ho okamžitě odmítl jako "šarádu, která vysílá naprosto nesprávný signál všem, kdo by po světě rádi šířili jaderné zbraně". Prezident Bush popsal dohodu jinak. Řekl, že rozhovory představovaly "nejlepší příležitost k využití diplomacie" a že dohoda je "prvním krokem" směrem ke "Korejskému poloostrovu bez jaderných zbraní." Kdo má pravdu?

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2007 Americký radar nechceme   
12. 6. 2007 Bulharsko chce také americkou protiraketovou základnu   
12. 6. 2007 Dopis senátorovi a poslanci   
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Radar v Ázerbajdžánu namísto brdského je realistický Štěpán  Kotrba
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu   
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Ruská základna v ázerbajdžánské Gabale Jiří  Csermelyi
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil
5. 6. 2007 Americký Kongres vyškrtl z obranného rozpočtu výdaje na stavbu protiraketové základny v Polsku   
4. 6. 2007 Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace Jan  Neoral
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral
1. 6. 2007 Antirakety Česko nemohou ochránit Jan  Neoral

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin

Čína RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2007 Spojené státy jsou stále proti dohodě o skleníkových plynech   
2. 6. 2007 Nekompetence a podvádění při obchodu s emisemi skleníkových plynů ohrožují boj proti globálnímu oteplování   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
1. 6. 2007 George Bush zlikvidoval naději, že by schůzka G8 mohla schválit plán proti globálnímu oteplování   
25. 5. 2007 USA odmítly německý návrh pro summit G8 na boj proti globálnímu oteplování   
23. 5. 2007 Světové emise CO2 jsou vyšší než nejhorší modelovaný scénář   
21. 5. 2007 Klimatické změny, globální darwinismus a náboženský fanatismus Kamil Vladislav Vaněk
19. 5. 2007 Ne, Blaire! Americký dar na rozloučenou britskému premiérovi   
16. 5. 2007 Placatá, nikoliv kulatá Země   
16. 5. 2007 Klaus a úroveň českého mediálního diskursu Jan  Čulík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2007 Domov E. B.  Lukáč
11. 6. 2007 Létobraní Kateřina  Komorádová
5. 6. 2007 * * * J. H. Krchovský
4. 6. 2007 Maminka Tomáš  Koloc
31. 5. 2007 Hodina mezi psem a vlkem Kateřina  Komorádová
30. 5. 2007 Ještě jednou o Strahově Jiří  Podešva
29. 5. 2007 Smutky Jan  Skácel
22. 5. 2007 Najdu si klidné místo Petr  Štengl
21. 5. 2007 Slová Milan  Rúfus
18. 5. 2007 Noční udice Jan  Skácel

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2007 Mařilo Německo vyšetřování skandálu CIA? Štěpán  Kotrba
5. 6. 2007 Bush nemá rád matky usmrcených vojáků Tomáš  Krček
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   

Český film RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2007 Tajnost dnešního českého filmu Tomáš  Koloc
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík
29. 5. 2007 Tajnosti: Snad nejhlubší a nejpozoruhodnější film z poslední doby Jan  Čulík
28. 5. 2007 Vratné lahve: Sentimentální variace na známé téma Jan  Čulík
23. 5. 2007 Zemřel filmový režisér Pavel Hobl   
14. 5. 2007 Konec básníků v Čechách Jan  Čulík
14. 5. 2007 Jak básníci neztrácejí naději Jan  Čulík
10. 5. 2007 Byli jsme to my? Jan  Čulík
4. 4. 2007 Vítězslav Tichý a jeho pozoruhodná sbírka českého filmu Jan  Čulík
20. 3. 2007 Tmavomodrý svět Jan  Čulík