17. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 4. 2007

Na univerzite Virginia Tech v městě Blacksburgu ve Spojených státech usmrtil ozbrojenec 32 osob a sám přišel o život.

Během dne tam došlo k dvěma incidentům, v intervalu dvou hodin. Na studentské koleji byli usmrceni dva lidé a pak na strojírenské fakultě zahynulo 30 osob a sám střelec. Patnáct dalších osob bylo zraněno. Policie dosud ozbrojence neidentifikovala, protože u sebe neměl žádné dokumenty.

Sloupek
Kateřina Komorádová

Mžourám do tmy a
ta zase mžourá na mě --
tuhle hru spolu hrajeme už měsíce.
Hlavně ráno, když do okna
narážejí tisíce
pichlavých světel,
co za tmy jedou tam a za tmy zase<
zpátky.

Po Rýně se válí šedavé nebe,
co klouže po špičkách kostelů,
a nechává za sebou krvavou
stopu raněného těla --

"Přijď zas, bledý tuláku,
co sám se s tornou ploužíš
krajem a s měsíční
květinou
ve vlasech vléváš mi stříbro
do ticha, co slyšíš uvnitř
mě."

Mžourám do tmy a
ta zase mžourá na mě --
a přitom se bráním spánku, abych
viděla bílo pod sebou,
jak někdo v noci převrhl
slánku
na patchwork polí a luk,
odkud v mlze přicházíš.

Svítá.

17. 4. 2007

Vědci tvrdí, že radiace z mobilních telefonů způsobuje záhadný rozpad kolonií včel.

Vypadá to jako záplatka obzvláště nepravděpodobného hororu.Avšak někteří vědci varují, že mobilní telefony mohou vést k obrovskému nedostatku potravin, protože likvidace včel povede k selhání světového pěstování plodin.

17. 4. 2007

Listoval jsem včera v čekárně u britského očního optika několika časopisy, jaké v takových čekárnách bývají, víte, jako u zubaře. Zaujal mě lifestylový časopis Natural Health - Přirozené zdraví. Na str. 11 jsem si přečetl "Recept na to, jak se cítit šťastný". Proč? Je to 10 bodů, některé z nichž se mi v dnešním českém prostředí zdají zcela neaplikovatelné. Že by opravdu Britové měli jiný hodnotový životní systém? Posuďte sami. |

17. 4. 2007

Nicolas Bárdos-Féltoronyi, emeritní profesor na Katolické univerzitě v belgické Lovani, napsal ve stati nazvané Geopolitika dobytí severovýchodní Evropy Západem tuto větu: "Z hlediska vojenského jsou Polsko, Maďarsko a Česká republika zcela závislé na Spojených státech amerických. Stať tohoto politologa se sice zaměřuje na Pobaltí, nicméně zemím Visegrádu je v ní věnována pozornost také, neboť Bárdos-Féltoronyi se zabývá aspekty výměny dřívějšího sovětského vojenského vlivu v Pobaltí za vliv USA, což se obdobně děje i ve střední Evropě.

Když v roce 2002 poskytly Litva a Lotyšsko svůj vzdušný prostor k dispozici USA, a stejně tak zpřístupnily Spojeným státům i bývalé sovětské vojenské základny (například základna Zokňa na severu Litvy), umožnily Spojeným státům strategické přiblížení k Rusku, kontrolu nad Finským zálivem a bázi pro vzdušné spojení s Afghánistánem. I když je ekonomicky Pobaltí napojeno na skandinávské země a energeticky zůstává závislé na ruských zdrojích, vojensky se stalo nesporným strategickým partnerem USA.

17. 4. 2007

Shodou neradostných okolností moji dnes za dva dny pět a padesátiletou manželku postihla mozková příhoda (dne 3. června 2005) a tak se na probírané téma dívám z té dosud nepublikované strany.

Hrůzy, které jsem se svými dospělými dětmi nedávno prožíval vydají na úděsný román o nezájmu, nekvalifikovanosti a bezohlednosti, která se stala vlastní části lékařů Slezské státní nemocnice v Opavě.

Zatím co příslušnice této "elity" mou manželku málem připravila o život zanedbáním základních povinností lékaře na akutním příjmu interny, jiní zdravotníci téže nemocnice na oddělení ARO museli po čase o ten pro mne nenahraditelný život těžce bojovat, neboť jejich kolegové z Fakultní nemocnice v Ostravě - Porubě jim moji manželku doslova jako pytel brambor šoupli s diagnózou: vigilní kóma po operaci mozku + akutní zápal plic + trombóza v ochrnuté pravé horní končetině a v rámci zdravotnické "kolegiality" byla manželka MRSA pozitivní - to znamená, že byla v Ostravě infikována na léky rezistentním stafylokokem, píše Jiří Kramář z Raduně.

17. 4. 2007

Monitor Jana Paula:

Dobře, pan Wagner to nakousl, řeknu to ze své přímé každodenní zkušenosti na plnou hubu: Sestry posedávají v sesternách, poslouchají rádio, sledují televizi, občas napichují ampulky, sem tam připraví infúzní roztok, vymění plný pytlík s močí a sem tam jsou vidět, jak rozdávají teploměry. Přeháním, ale kdyby chtěly, tak by pacienty musely tzv. pokrýt, aby žízní a hladem netrpěli. Všechny sestry nejsou takové, ale většina ano a lékaři mlčí, promenádují se svými cedulkami, občas se optají a zapisují do knih. Neříkám to rád, ale nemohu si pomoci.

16. 4. 2007

Pan Knapovský se zřejmě v životě o nikoho takto nemocného (a nepohyblivého) nestaral, jinak by nemohl psát blbosti, upozorňuje Jarmil Chládek. Zkuste si v běžně vybaveném bytě vykoupat nepohyblivého a často nespolupracujícího člověka (starého se stařeckou demencí cukrovkou a nadváhou). Je vůbec problém ho dostat do vany a potom z ní. Sám jsem si to rok vyzkoušel (s matkou), takže vím, o čem píšu.

Co se týče pozdějšího pobytu na LDN-ce, na stolku úhledně uložená konvice čaje a šálek, ale co je to platné, když pacientka (moje matka) tam jednak nedosáhne a když, tak pouze, aby čaj rozlila, protože na to nevidí a brýle nemá? Ostatní záležitosti obdobně.

Co se týče vybavení (třeba koupelny atd.) tam je zařízení uzpůsobené pro tyto činnosti, čili úplně jiné možnosti.

Někdy se mi to už ani nechce číst.

17. 4. 2007

Kanada:

Shodou okolností se právě v pondělí 16. dubna zabývala redakce novin The Ottawa Citizen problémem stavu v kanadských nemocnicích. Zatímco jsme četli v Britských listech o situaci v nemocnicích českých, zde čteme o tom, že každý rok umírá v kanadských nemocnicích téměř 24 tisíc (!) pacientů na chyby nemocničního personálu. Zprávu o tom podal Kanadský ústav pro informace (Canadian Institute for Information). Je neuvěřitelné, že počet takto zemřelých lidí je vyšší než součet všech úmrtí na dopravní nehody, AIDS a rakovinu prsu! A tak to jde rok co rok.

17. 4. 2007

Divím se, že čtenář pan Knapovský by chtěl ponechávat nemocniční léčbu (!) na příbuzných, píše Miloš Kaláb. V České republice mě udivuje, že lidé nechápou tu skutečnost, že stát, to jsou oni všichni a jako takoví jsou schopni či měli by být schopni dosáhnout větších věcí než by mohli dosáhnout jednotlivci nebo jejich skupinky.

Ti lidé si snad neuvědomují, že by společnost svými názory zatáhli do společnosti prvobytně-pospolné, kde každý dělal všechno s primitivní produktivitou. Oni by chtěli, aby rodiče učili své děti (kdo jiný je lépe schopen své děti učit?), aby zdraví příbuzní ošetřovali a léčili své nemocné příbuzné, aby ženy vařily a nepřekážely mužům v práci - a co ještě?

16. 4. 2007

Británie:

Britské ministerstvo zdravotnictví pravidelně zveřejňuje statistiky týkající se úrovně léčebné péče v jednotlivých nemocnicích. Najdete je ZDE

Jednotlivé nemocnice jsou podle kvalitý lékařské péče děleny do čtyř kategorií: tříhvězdičkové nemocnice, dvouhvězdičkové nemocnice, jednohvězdičkové nemocnice a nemocnice bez hvězdičky. Výsledky pro rok 2005 jsou ZDE

17. 4. 2007

V Britských listech byly publikovány články, ukazující situace pacientů s chronickými nebo terminálními onemocněními. Je nesporné, že k popisovaným věcem skutečně dochází, že situace těchto pacientů rozhodně není taková, jak by bylo optimální vzhledem k jejich zdravotnímu stavu ve smyslu snahy o jeho zlepšení.

Abychom však dokázali takový stav řešit, je nutné se ptát po jeho příčinách. První z nich je nesporně to, že atraktivita takových nemocných je malá -- což je ještě umocněno současným důrazem na úspěch a viditelná pozitiva. Ve srovnání s krásnými pozlátky z televizní reklamy je chronicky nemocný nebo starý člověk úplná nula.

17. 4. 2007

V úterý 3. dubna prezentovali členové české vlády na pozadí reklamy několika soukromých firem hlavní rysy "batohu" opatření na příjmové a výdajové straně rozpočtu. V tomto článku se budu věnovat především reformě daní. Již před zveřejněním všech detailů se nechal ministr financí Kalousek slyšet, že na reformě daní všichni vydělají. Toto své tvrzení zopakoval i během prezentace. Zároveň dodal, že daň z příjmů fyzických osob zůstane i nadále progresivní.

Obě tvrzení již během následné debaty vyvrátil analytik ČSOB Tomáš Sedláček. Poukázal na to, že zastropování plateb na sociální a zdravotní pojištění vede ve spojení s rozšířením daňového základu k tomu, že od částky 80 tis. Kč měsíčně se daň z příjmů stává daní degresivní a to nehledě na to, zda chápeme pojistné odvody jako kvazidaně, nebo jako součást příjmu, jak se snažil argumentovat Kalousek. Nepravdivé je též Kalouskovo tvrzení o tom, že na reformě daní vydělají všichni i při zohlednění zvýšení snížené sazby DPH.

Sedláček vypočetl, že na reformě daní prodělá 27 % poplatníků. Počítal však se zvýšením cen zboží a služeb zatížených sníženou sazbou DPH pouze o 2 %, s odůvodněním, že ceny se zvýší méně než jak by odpovídalo zvýšení sazby daně.

17. 4. 2007

Již od počátku tohoto roku se česká ultrapravice snaží znovu zaujmout veřejnost. Čerstvý pokus, jak se prodrat z politického suterénu naziskinheadských hospod a chuligánských kotlů na fotbalových stadionech (tj. jejích přirozených základen), se soustřeďuje na pořádání mnoha, úzkostlivě legálních, shromáždění a pochodů. Nyní si chtějí vykračovat i na Prvního máje.

17. 4. 2007
Už zase Mnichovice, i IP adresy jsou stejné. Navíc se snaží získat potvrzenky o přečtení, píše Petr Nachtman, který nedávno upozornil ZDE, že z mnichovické komunitní sítě jsou rozesílány pod nejrůznějšími jmény z jediné IP adresy maily na podporu Yekty Uzunoglu.

Na jeho článek reagoval Jiří Mareš, správce komunitní síce Mnichovicka, který uvedl, že rozesilateli spamů byl k síti zablokován přístup. Pak jsme od pana Mareše dostali další zprávu, že se rozesílatel spamů omluvil a uvedl, že už spamy rozesílat nebude, tak mu bylo připojení obnoveno.

Spamy z Mnichovic však chodí dál, jak nás v pondělí informovalo několik čtenářů.

Co s tim? ptá se Petr Nacthmann.

17. 4. 2007

V dubnu zatím padlo v Afganistánu osm kanadských vojáků, ale tato situace se nijak neprojevila na náboru nováčků do kanadské armády. Otázka, zdali má smrt šesti vojáků v jednom dni a vlastně v jednom obrněném vozidle, smrt jiných dvou o několik dní později a zranění několika dalších vojáků nějaký vliv na nábor, zajímala reportéra Kellyho Egana do té míry, že navštívil náborové středisko v Ottawě. Domníval se, že by v této době patrně nikdo nezvedl ruku na výzvu, zdali se někdo hlásí do armády - ale mýlil se. Především ho udivilo zjištění, že pro některé lidi je smrt vojáka uvolněním pracovního místa, které je možné vlastní osobou zaplnit.

16. 4. 2007

aneb co politická korektnost dala a vzala

"Společnost odsuzuje některé naše veřejné činitele za jejich úmyslné či neúmyslné xenofobní výroky. Nemohou za to, xenofobie je nejen v nich, ale v každém z nás. Zakódovala ji do našich mozků vyšší moc, kterou je pro jednoho příroda, pro druhého Bůh, pro třetího Alláh či Manitou. A vyšší moc dobře věděla, proč to dělá! Aby různé národy a různá náboženství držela od sebe. Tvůrci všech těch spojených států, unií a mezinárodních společenství nikdy nepřiznají, že promíchávání obyvatel na zeměkouli je proti přírodě, proti vyšší moci."

Ivan Mládek, Deníky Bohemia 6. 4. 2007 ZDE

Znáte ten pocit, když zahlédnete nějakou cizí osobu, která vás nějak, úplně bezděčně zneklidní? Může být podobná někomu, ale nevíte komu, může být jakkoli postižená nebo prostě odlišná. Pamatuji se na pocit fascinace, když jsem poprvé, bylo to někdy na samém počátku osmdesátých let, uviděl Asiata, pravděpodobně vietnamského dělníka. Nemohl jsem od něj odtrhnout pohled a usilovně přemýšlel, jestli nevidím Indiána - což bych považoval za životní zážitek. To se mi splnilo až o řadu let později.

17. 4. 2007

Další otázky k radarové základně

Inspirován "otázkami Štěpána Kotrby i čtenáře Krásy" na téma základny, radaru a bych si dovolil do pléna předhodit další, na které -- alespoň dle mého názoru -- se ještě ani nikdo nepokoušel odpovědět, ani tato témata diskutovat:

17. 4. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Nový návrh na spásu německého hospodářství: hodinová mzda € 3,00

Ekonomové jsou studovaní lidé. Někteří jsou prý dokonce i chytří. Lidé si někdy myslí, že by to mělo platit hlavně pro ty, kteří jako moudří hospodářští poradci pracují vedle vlastního hlavního zaměstnání pro německou vládu. Připouštím, že tomu může být tak, že by někdy člověk mohl mít jiný dojem. A o to se teď zasloužil Wolfgang Franz, šéf německého Centra pro evropský hospodářský výzkum (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW)) v Mannheimu.

16. 4. 2007

Jan Paul zase, jak bývá jeho zvykem, nakousl velmi palčivé téma. Opět se pokusím dodat několik poznámek z druhé strany. Ty jsou realitou dnešní medicíny i následné péče.

16. 4. 2007

Monitor Jana Paula:

V jedné z pražských nemocnic leží na jednom z pokojů hned u dveří osmdesátiletá paní a takových, jako ona, je v nemocnicích mnoho. Stáří je slovo, nahánějící hrůzu, to tzv. aktivní a hezké se na nás usmívá z časopisů, to reálné, které nepřemohou už žádné pilulky, je většinou skryto za zdmi domovů, nemocnic a ústavů. Nic jim tam přece nechybí, je o ně postaráno, milovaní jsou v dobrých rukách a příbuzní se mnohou v klidu věnovat svým starostem.

Během posledních dvou měsíců prodělala už druhou mozkovou příhodu, v uplynulých dvou letech čtvrtou. Je unavena, na posteli jen obtížně pohyblivá, v těžké a zbytečně veliké peřině, vylézající z ještě většího povlečení, je to skoro nemožné. Před několika týdny chtěla zemřít, ale rozhodla se ještě počkat, na co, na zázrak? Jednou rukou se zmuchlaná pokrývka obtížně upravuje, překáží v pohybu, klade odpor, obtáčí se kolem těla, když se chce žena otočit.

Gotická slečna
16. 4. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro jednu slečnu

Gábinka, jedna moje známá, mi onehdy napsala: "Vy si opravdu myslíte, že těm vašim kázáním může rozumět normální člověk? Vždyť je to samá nesrozumitelná intelektuálština!" Hluboce jsem se zastyděl, neboť psát o vlastní víře by se mělo tak, aby tomu všichni rozuměli. A tak jsem se rozhodl napsat kázání pro Gábinu, která je nadprůměrně inteligentní, vysokoškolsky vzdělaná mladá žena, nicméně ve věcech křesťanské tradice je dokonalá tabula rasa. A abych si to rozhodnutí usnadnil, budu psát kázání formou dopisu. Budu tak mít pořád na mysli zcela určitého adresáta, naprosto nezatíženého jakoukoliv vstupní informací, na kterou by se dalo navázat.

říšský prezident Paul von Hindenburg
16. 4. 2007

V pátek tomu bylo 75 let, kdy 13. dubna 1932 na základě proslulého paragrafu 48 ústavy Výmarské republiky říšský prezident Paul von Hindenburg rozpustil nacistické útočné oddíly SA a ochranné jednotky SS a vyslovil jejich zákaz. V jím podepsaném nouzovém nařízení se přímo pravilo, že "na základě článku 48 odst.2 říšské ústavy se nařizuje : veškeré vojensky blízké organizace Národně socialistické německé dělnické strany, zvláště pak Sturmabteilung SA, Schutzstaffeln SS se všemi příslušnými štáby a zvláštními zařízeními budou s okamžitou platností na říšském území rozpuštěny." Toto nařízení, které vešlo ve známost jako "Zabezpečení státní autority", bylo více než odůvodnitelné, protože se tak stalo v předvečer pokusu této hnědé stranické armády zničit Hitlerem nenáviděnou Výmarskou republiku.

◄ říšský prezident Paul von Hindenburg - repro dobového plakátu

16. 4. 2007

(22. 3. 1931, Ostrava -- 19. 4. 1995, Glasgow)

Quem dii diligunt, adolescens moritur. Koho bozi milují, umírá mlád. Když Igor Hájek nečekaně zemřel, bylo mu čtyřiašedesát. Nebyl tedy už adolescens ve smyslu časů, kdy Plautus napsal citovaný verš. Jenže v době, kdy se kdekdo dožívá osmdesáti a často mnohem více let, byl vlastně dosud mladík. A Plautův verš má smysl mnohem hlubší, než se povrchnímu pohledu může zdát. Igora v tom věku zkosila smrt jako blesk, nedožil se tedy trapností a trápení stařeckého věku, pomalého ubývání sil těla i mysli, přišel z tenisového kurtu a bylo po něm. Bozi ho milovali.

(V nakladatelství Dokořán právě vyšel soubor esejí o české literatuře z pera anglisty a bohemisty Igora Hájka. Prokletá a požehnaná. Z knihy přinášíme dnes dvě ukázky.)

K tomu: Kdo byl Sir Cecil Parrott (rozhovor Jana Čulíka s Igorem Hájkem pro někdejší Svobodnou Evropu) ZDE

16. 4. 2007
Igor Hájek

Téměř dvacet let už vychází v Československu literatura, která zaplňuje police veřejných knihoven, o níž se učí ve školách a na univerzitách, píše v tisku a mluví v rozhlase. Pro valnou část obyvatelstva je jedinou dostupnou četbou a její autoři jsou jedinými českými spisovateli a básníky, jejichž jména tito čtenáři znají. Pod vlivem těchto knih utvářejí svá estetická hlediska i životní názory. V překladech jsou pro tisíce čtenářů v bratrských socialistických zemích jediným zdrojem pro poznání vnitřní podoby současného Československa a pro kritiky a literární vědce jedinou legitimní tváří soudobé české literatury.

Kolik se toho o nich ví na Západě? Ve veřejnosti prakticky nic. A na odborných pracovištích?

16. 4. 2007

Mladá Fronta iDnes uveřejnila 6. dubna 2007 zvláštní přílohu o Václavu Klausovi, jemuž se pomalu krátí pětileté prezidentské období. Současnému prezidentovi se nejvyšší ústavní funkce zřejmě zamlouvá, protože v den čtvrtého výročí svého zvolení oznámil svoji kandidaturu pro příští prezidentské volby.

Speciální příloha Mladé fronty se v této souvislosti zabývá v serii článků prezidentovou popularitou, jeho výroky a spory, perzonálním obsazením prezidentské kanceláře, prezidentovým stylem včetně sbírky kravat, doktoráty honoris causa a Klausovým životopisem.

O vkusném výběru kravat v prezidentově garderobě nemůže být sporu, podstatnější jsou však Klausovy postoje k Evropské unii, jakož i jeho gesta a výroky, neboť ty jsou směrodatné pro to, jak je Česká republika chápána v Evropské unii. A ten dnešní obraz českého prezidenta, jak jej vnímám ze zahraničních médií, není nejpříznivější. Zosobňuje kverulanta, který mnoho na EU neguje a méně pozitivního přináší. Navíc, o co více se objevují jeho fotografie v domácím tisku, o to méně figuruje Václav Klaus v zahraničních mediích.

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2007 Závazky elit a veřejné mínění Ivo  Šebestík
17. 4. 2007 Až nebezpečí z Íránu pomine, Američané radarovou základnu v ČR zruší?   
16. 4. 2007 Americký radar a mučení lidí nejsou dvě různá témata Mojmír  Babáček
13. 4. 2007 Překvapivý text Bohumila Doležala Petr  Nachtmann
13. 4. 2007 Mezinárodní kontroverze o americké protiraketové obraně pokračuje   
13. 4. 2007 Proč aneb další otázky - nejen pro generála Zbořila Štěpán  Kotrba
12. 4. 2007 Základny, základny, základny a k tomu ještě přání německých politiků, aneb z čeho se George W. Bush a Mahmud Ahmadinedžád těší Uwe  Ladwig
12. 4. 2007 Nekvalifikované odpovědi v oficiální brožuře o radaru Michal  Mašín
12. 4. 2007 Rusko hrozí novou studenou válkou kvůli raketové obraně   
3. 4. 2007 Michael  Marčák

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?   
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech   
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Čína RSS 2.0      Historie >
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2007 Na přelomu Kateřina  Komorádová
16. 4. 2007 ■ ■ ■ Ludovít  Fuchs
13. 4. 2007 XVIII. Otakar Dobromil Kárek
11. 4. 2007 Ženské reči Gaius Valerius Catullus
10. 4. 2007 Dno Jan  Skácel
6. 4. 2007 Duben Helena  Potůčková
3. 4. 2007 Ústa v paměti národa Petr  Špička
2. 4. 2007 XXXIX. Mikuláš  Šprinc
29. 3. 2007 ■ ■ ■ Viktorie  Rybáková
28. 3. 2007 Lopuchy Tomáš  Třeštík

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   
16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům   
9. 3. 2007 Demokraté v Kongresu vypracovali plán odchodu amerických vojsk z Iráku   
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus