17. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 4. 2007

Monitor Jana Paula:

Pacienti hladovějí a trpí žízní, protože personál je líný

Dobře, pan Wagner to nakousl, řeknu to ze své přímé každodenní zkušenosti na plnou hubu: Sestry posedávají v sesternách, poslouchají rádio, sledují televizi, občas napichují ampulky, sem tam připraví infúzní roztok, vymění plný pytlík s močí a sem tam jsou vidět, jak rozdávají teploměry. Přeháním, ale kdyby chtěly, tak by pacienty musely tzv. pokrýt, aby žízní a hladem netrpěli. Všechny sestry nejsou takové, ale většina ano a lékaři mlčí, promenádují se svými cedulkami, občas se optají a zapisují do knih. Neříkám to rád, ale nemohu si pomoci.

Podat, podržet, to nezabere zase tolik času, jenže ono je pohodlnější doplnit tekutiny infúzním roztokem, ten si kape a kape sám a nebo se předepíše parenterální výživa ve vaku, umělá potrava kapající do žíly stejným způsobem, když už je evidentní, že pacient hodně slábne. Co na tom, že čím déle je zaveden do žíly katetr, tím více je pacient vystavován riziku kanylové sepse, infekci pronikající do krve z usazenin, které se tvoří na konci katetru vsunutého do žíly. A zase jde často jenom o pohodlnost, přitom ten člověk mohl jíst a pít tzv.per-or, tedy přirozenou cestou.

Myslím že pan Knapovský se mýlí v zásadní věci, určitá vyšetření se doma udělat nedají. Jak píše pan Wagner, člověk s mrtvicí, či s větší mozkovou příhodou, musí do nemocnice. ať chceme a nebo ne. Musí mít zajištěny úkony, které příbuzní doma prostě neudělají, ale fakt je, že musí zase co nejrychleji pryč, domů, když už jeho pobyt není nutný. Moje matka prodělala několik drobných mozkových příhod a nechal jsem ji doma. Zvládli jsme to, protože už jsem měl zkušenost s předchozí pooperační péčí. Vím ale, že každý neumí aplikovat infuze, píchat injekce, pracovat s otevřeným krevním oběhem atd. Chvíli špatně viděla, nebo mluvila a pak zase byla dobrá.

Po velké mrtvici jsem si ji ale musel vzít už třetí den domů na revers, protože by v nemocnici umřela. Musel jsem ovšem zaplatit všechny medikamenty, které jsem ji doma dával. Přivezl jsem ji samou modřinu, protože padala z postele a sestry neuměly napíchnout žílu. Poslední noc vypadala tak, že já seděl na chodbě, hlídal jsem mámu skrze otevřené dveře a sestry se dívaly na televizi. Nestačil by papír, kdybych měl popsat své zkušenosti, třeba když jsem musel upozornit sestřičku na to, že konec kanyly, který jí upadl na zem, nesmí dát pacientovi, protože by měla znát základní podmínky sterility. Zírala na mě a já ji musel říci: Jděte a vyměňte ji, nebo jdu za primářem! Kdybych tam nebyl, pacient by ji dostal.

Paní Bezecná dnes jistě ví, jak je šťastná, že doprovodili svého tchána a mohl zemřít důstojně. Zareaguji na zmíněná sedativa, lenost byla dostatečně autorkou popsána. Sedativa jsou obrovské téma, ano, ulehčují práci, protože pacienta otupí a znehybní! Pacient pod sedativy se "ztratí", propadne se do apatie a začne psychicky umírat, přitom nikdo, žádná lidská bytost by neměla umřít dříve psychicky, než fyzicky. Řeknu to na plnou hubu: Naše zdravotnictví funguje tak, že agresivní pacient se prostě zfetuje! A nebo se dokonce tzv.zaintubuje, napojí na tzv. řízenou ventilaci, pakliže má vyhlídky na život už velmi malé.

V prvním případě je verbální komunikace příbuzných s pacientem malá, v tom druhém žádná, neboť pacient na přístrojích je uveden také do umělého spánku, což je nejefektivnější způsob potlačení agresivity. Tak jsem to také zažil se svým otcem. Řeší se následek, nikoliv příčina. Chci říci to nejdůležitější, kdo přemůže strach a rozhodne se vzít si pacienta zemřít domů, prokáže mu nejlidštější službu, jakou může vůbec člověk člověku dát, ale musí to stihnout ještě před tím, než pacienta napojí na přístroje! Pak není šance, museli byste toho člověka unést :) Než se tak stane, máte plné právo převzít za pacienta odpovědnost, postavit se všem dalším tzv.intenzivním postupům.a svého blízkého si odvézt na revers domů.

Vždycky bude rád, neutěšujte se alibistickými představami, že by se rozhodl zůstat v nemocnici, kdyby takového rozhodnutí byl schopen. Podepíšete sice spoustu papírů, ale když narazíte na lidskost, lékaři vám třeba nechají pacienta vybaveného tak, jak byl v nemocnici, například s cévkou na odvod moče s náhradními pytlíky, které vymění i školák.

V některých odbornějších úkonech může pomoci i obvodní lékař, pro kterého by neměl být problém se u vás zastavit. Asistence u umírajícího je ale už jen hlavně ta základní ošetřovatelská péče, která právě v nemocnici chybí. Třeba vlhčit rty, když už umírající nemůže pít. Tak hodně štěstí a života do toho umírání, všechny nás to čeká, i ty líné sestry.

                 
Obsah vydání       17. 4. 2007
17. 4. 2007 33 osob usmrceno při masakru na americké univerzitě
17. 4. 2007 Likvidují mobilní telefony včely?
17. 4. 2007 Jak se cítit šťastný
17. 4. 2007 Závazky elit a veřejné mínění Ivo  Šebestík
17. 4. 2007 Na přelomu Kateřina  Komorádová
17. 4. 2007 Co se stane, když vám onemocní manželka
17. 4. 2007 Pacienti hladovějí a trpí žízní, protože personál je líný Jan  Paul
16. 4. 2007 Starat se doma o nepohyblivého člověka není až tak lehké
17. 4. 2007 Budou nemocnice soutěžit o pacienty? Miloš  Kaláb
17. 4. 2007 Návrat do společnosti prvobytně pospolné? Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Co můžete čekat od které nemocnice?
17. 4. 2007 Příčiny utrpení pacientů Jan  Mertl
17. 4. 2007 Na reformě daní prodělá většina poplatníků Petr  Gočev
17. 4. 2007 Tradice Prvního máje a letošní akce ultrapravice Jindřich  Lacina
17. 4. 2007 Spamy na podporu Yekty Uzunoglu z Mnichovic chodí dál
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Článek Ivana Mládka je možná komický, rasistický ale není Radek  Mikula
17. 4. 2007 Až nebezpečí z Íránu pomine, Američané radarovou základnu v ČR zruší?
17. 4. 2007 Co dělat, když ekonom zapomene, kde žije? Aneb: Škoda, že blbost jen bolí Uwe  Ladwig
16. 4. 2007 Pacienti v podstatě hladovějí a trpí žízní Petr  Wagner
16. 4. 2007 Všední příběh z pozlátkového světa, aneb cosi je shnilého ve státě českém Jan  Paul
16. 4. 2007 Kázání pro Gábinu Zdeněk  Bárta
16. 4. 2007 Poslední pokus o zastavení hnědého nebezpečí v Německu Richard  Seemann
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
16. 4. 2007 Gesta, symboly, mýty a metafory -- atributy populismu Václav  Chyský
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce