6. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 11. 2007

Když komunista mluví rozumně a občanský demokrat plácá nesmysly

Jestliže takto přemýšlí a pracuje člověk, který na sebe bere zodpovědnost za mou vlastní bezpečnost, mám přece právo s díky odmítnout, není tomu tak? Nebo snad musím snášet, aby o mé vlastní bezpečnosti rozhodoval někdo tak dezorientovaný, jako pan Nečas?

Nejsem schopen rozlišit, jakým klíčem současná česká vláda rozděluje pravomoci pro jednotlivé ministry. Klouzavým mandátem? Kostkami? Určuje to mazlík Dalík? Nebo hvězdy? Podle všeho to totiž není úplně tak, jak by napovídaly názvy resortů svěřené jednotlivým ministrům do správy. Nebo snad spadá vojenská bezpečnost země do stejného balíku společenských témat jako přídavky na dítě a důchody? Pokud ne, pak nerozumím tomu, proč se ministr práce a sociálních věcí vyjadřuje k umístění radarové základny, k vývoji raket "v oblasti středního a blízkého východu" a k bezpečnosti celého světa vůbec. Svou naivitou pouze dokazuje, jak velkým dobrodružstvím je touha současné vlády rozhodovat ve věcech, ke kterým ji rozhodně nikdo nepověřil a ve kterých jsou její členové stejnými "odborníky" a "diletanty" jako ta drtivá většina členů této společnosti, vyjadřující nesouhlas s tím, že chce někdo obcházet jejich práva, přející si spolurozhodovat. Cesta do politického pravěku s nejistým koncem směle pokračuje.

Sloupek

Anonym

Hřeb drží podkovu
a bez podkovy se neobejde kůň,
bez koně muž,
bez muže hrad,
bez hradu zem.

Anonym, 12. stol. Z výboru Ivana Wernische Beránci vlci aneb Marcipán a pumprnikl, Československý spisovatel 1985. Mezi svých deset básní vybral Michal Šanda.

6. 11. 2007

V této době se v zákulisí americké vlády odehrává velká debata, v níž se diplomati z ministerstva zahraničních věcí, vysocí armádní důstojníci a bývalí vládní úřednici z rozumnějších dob staví na odpor neokonzervativním návrhům na válku proti Iránu -- stejná konfigurace vládní frakce, jež byla proti válce v Iráku (poprvé to byla tragédie, bude to podruhé fraška?). V této souvislosti je zajímavé přečíst si, co píše v Los Angeles Times Zbigniew Brzezinski, bývalý poradce prezidenta Jimmyho Cartera pro národní bezpečnost. Brzezinski se domnívá, že Bushova vláda pravděpodobně použije, stejně jako v případě Iráku, falešnou záminka pro útok - např. je podle něj možné, že se objeví nějaká provokace, z níž bude obviněn Írán, spíš než to, že se objeví nějaká "íránská provokace"), a že válka proti Íránu bude mít pro USA špatné následky. Píše:

6. 11. 2007

Holandský premiér v Kremlu:

JU│ Jak píše ruský Kommersant, očekává se, že v úterý podepíše holandský premiér Jan Peter Balkenende v Kremlu za přítomnosti Vladimira Putina dohodu o přistoupení plynařské firmy Gasunie k projektu Nord Stream. Hodnota dohody je 5 mld

6. 11. 2007

Pákistánská policie zahájila ostré akce proti politické opozici proti diktátoru Pervezu Mušarrafovi. Zbila demonstranty a zatkla tisíce osob. První pouliční demonstrace byly rychle rozdrceny. Podle ministerstva vnitra bylo zatčeno asi 1500 osob, opozice odhaduje počet zatčených na dvojnásobek.

Británie a Spojené státy požadují, aby Mušarraf splnil své předchozí sliby, že obnoví ústavu, aby odstoupil jako šéf armády a aby v lednu uspořádal demokratické volby.

Bílý dům vyjádřil názor, že je Bushova vláda zavedením výjimečného stavu v Pákistánu znepokojena, avšak ministryně zahraničí Condoleezza Riceová naznačila, že možnost Ameriky jednat proti diktátorovi je omezená v důsledku strategického významu Pákistánu. "V Pákistánu vedeme podstatné protiteroristické úsilí, a tak musíme celou situaci přehodnotit," uvedla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 11. 2007

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR

Letos v červenci ruský prezident Vladimír Putin podepsal dekret, v jehož důsledku -- pokud se nestane nic dalšího -- Ruská federace o půlnoci 12. prosince 2007 přestane být vázána Smlouvou o konvenčních ozbrojených silách v Evropě. Co tomu předcházelo a co bude následovat, ale také jaké jsou postoje Ruské federace k omezování strategických zbraní, v čem spočívají ruské návrhy na rozšíření spolupráce v oblasti protiraketové obrany a jaké výhrady má ruská vláda k uvažovanému rozmístění prvků protiraketové obrany USA v České republice a v Polsku, to byla témata rozhovoru, který našemu časopisu poskytl náčelník Generálního štábu Ozbrojených sil Ruské federace, první náměstek ministra obrany Ruské federace, armádní generál J.N. Balujevskij. Důrazně přitom popřel jakoukoliv souvislost mezi vypovězením Smlouvy o KOS ze strany Ruské federace a americkými plány na rozmístění prvků systému protiraketové obrany USA v Evropě.

Přehled klíčových dohod o kontrole zbrojení ZDE

Tento článek vyšel v odborném měsíčníku ATM 11/2007 , který je v prodeji od pátku 2. 11.

6. 11. 2007

Mezi Itálií a Rumunskem vzniklo napětí poté, co italský parlament schválil zákon, umožňující Itálii deportovat nechtěné Rumuny z Itálie zpět do země jejich původu. Ve středu se v této věci sejdou v Římě preméři Itálie a Rumunska.

Činitelé EU konstatují, že Itálie má právo vyhostit občany EU, pokud představují veřejnou hrozbu, anebo nemají dostatečný příjem.

Itálie se rozhodla deportovat některé rumunské občany zpět do Rumunska podle nového zákona proti zločinnosti.

Nový zákon o rychlé deportaci cizinců byl přijat poté, co byla v Římě zavražděna jedna Italka a zatčen byl jako podezřelý z vraždy jeden rumunský přistěhovalec.

V Itálii žije více než půl milionu Rumunů, zatím jich bylo posláno do Rumunska 20. Itálie také o víkendu zlikvidovala brlohy u Říma, kde žili především rumunští Romové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 11. 2007

BRITÁNIE:

Vyplynulo to z analýzy osudu 25 000 absolventů britských univerzit z roku 2003, kterou zveřejnila Higher Education Statistics Agency. Muži daleko pravděpodobněji získávají vysoce placená zaměstnání. 40 procent mužů vydělává tři roky po absolutoriu vysoké školy více než 25 000 liber ročně (cca 84 000 Kč měsíčně)ve srovnání jen s 26 procenty žen. Asi pětadvacet procent absolventů vysokých škol je tři roky po absolutoriu stále ještě bez zaměstnání, mnozí však dále studují.

Z výzkumu vyplývá, že ženy daleko pravděpodobněji přijímají neuspokojivá a špatně placená zaměstnání a doufají, že se během času vypracují k lepším pozicím, zatímco muži raději zůstávají nezaměstnanými a nejdou do práce, dokud nenajdou "ideální místo".

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 11. 2007

"Sdružení Paroubkové dohazuje klienty svému místopředsedovi" hlásá bombastický titulek deníku Právo a serveru Novinky a zařazuje se tak mezi "investigativní". "Občanské sdružení Zuzany Paroubkové funguje nejen jako charita, ale také jako dohazovač kšeftů pro svého místopředsedu Jaroslava Syrového." Podstata je v tom, že "minimálně ve dvou případech" se ozdravné pobyty dětí na horách konaly v chatě Českého rozhlasu v Peci pod Sněžkou. Sdružení tam zprostředkovalo pobyt dětem z Dětského domova ve Vizovicích. "Vyvolává to dojem, že Paroubková přes své sdružení a za peníze dosud stále tajných sponzorů zajišťuje klientelu pro Syrového chatu." spekuluje autor článku . No a co je na tom? Míst na horských chatách není tolik, odboráři rozhlasu už se tolik v chatách ROH nerekreují a při trvalém zájmu zejména německých turistů o rekreaci v českých horách pouze v sezónách jsou mimosezónní pobyty dětí jedním z mála udržovacích příjmů všech chatařů. Prodat objekt kdysi by byla hloupost, držet ho a provozovat ve vlastní režii také. Prodat objekt nyní už je ekonomické, neb ceny nemovitostí v horách už neporostou do té míry, aby se vyplatilo mít v objektu peníze uložené lépe než v jiných nástrojích.

Právo ale spekuluje dál.

6. 11. 2007

Plánovaný pochod neonacistů sebou přináší spoustu otázek. Některé z nich již médiích zazněly, jiné však ne. Právě tyto nevyřčené otázky bych chtěl položit před vás, čtenáře Britských listů.

6. 11. 2007

Realita staré athénské demokracie slouží spíše jako protiargument proti přímé demokracii. Je pravda, že většina antických autorů, např. Thúkydídés, Xenofón nebo Platón, byla protidemokraticky naladěna, a tak vydávají poněkud zkreslené svědectví. Ale např. Aristofanés, který představoval jakousi tresť athénské přímé demokracie, může být dobrým zdrojem informací (který ostatně podporuje např. Thúkydídův obraz Athén). Aristofanovy hry čpí davem, konzervativní průměrností, odporem k čemukoli výjimečnému.

6. 11. 2007

Gottwaldovská platforma v komunistické straně

Komu a čemu slouží Jiří Dolejš? Takto výhružně se ptal fojtíkovský časopis Dialog už v prosinci 2006. A úvodník si hned i odpovídá, aby snad čtenáři neztratili nit:

Pravicová reakce má svého exponenta v KSČM. Dokonce v samotném vedení. Na místě po předsedovi strany nejdůležitějším. Je jím Jiří Dolejš, jeden z místopředsedů, který se těší zvláštní výsadě. Kdykoli se jedná o nějakou významnou záležitost, je první a velmi často jediný, na koho se obracejí "nekomunistická" (čti: antikomunistická) média. Na Dolejše se mohou spolehnout. Je vstřícný, řekne zpravidla, co chtějí slyšet právě ti, co vytrvale útočí na KSČM jako na stranu "nedemokratickou", která se prý dosud nevypořádala s minulostí a z toho důvodu nemůže být včleněna do "politického spektra" současného mocenského systému. Není proto náhodné, že byl opět po ruce, když bylo zapotřebí reagovat na jubileum, 110. výročí narození Klementa Gottwalda. Jaká příležitost znovu poplivat a zhanobit revoluční tradici komunistické strany! .... Žádná Moskva nám nediktovala, jaké cíle si musíme klást a jakými způsoby jich dosáhneme. A že nerozlučně s tím, především díky Gottwaldovi, jsme plnili i naše internacionální povinnosti a ze všech sil přispívali k rozvoji a upevňování světového socialistického společenství, k jeho jednotě. ..... .... tento člověk, obrací-li se k minuAlosti, "hodnotí-li" ji, nemluví řečí komunisty, ale antikomunistických a antisovětských center, jak jsme jejich rozvratné působení znali v dobách studené války, nesmlouvavého třídního boje mezi kapitalismem a socialismem. Všechno -- doslova všechno! -- co je v historii revolučního dělnického hnutí, zvláště v dějinách KSSS a KSČ, velké a významné, co si zasluhuje nejvyšší úcty u pokrokových lidí, přezíravě, povýšenecky, často se zlobnou ironií shazuje a špiní.

O kus dál na téže stránce ovšem slova úvodníku s podivuhodnou upřímností vyvrací Exnerův zahraničně politický poradce Josef Skála, který tato slova pronesl na teoreticko-politické konferenci konané 11. listopadu 2006 jako příspěvek k analýze úlohy KSČ při budování socialismu a poučení z ní vyplývající pro aktuální a perspektivní činnost komunistů... :

Ve všech zemích, jež byly sovětskými spojenci, jsme to vlastně jen my, kdo si uchoval jak komunistickou identitu, tak masovou základnu a vliv, s nímž se musí počítat. V tom jsme na špici v Evropě i ve světě.

Komunisté se už konečně začínají s těmito vnějškově i vnitřně nepřijatelnými "nostalgiky", "rudými úderníky" a "mládežníky" z Dialogu, KSM a dalších neostalinských, maoistických a leninských frakciček postupně vypořádávat . Dělají to sice po svém - zvenčí neviditelně, pomalu a trpělivě, ale o to důkladněji. Současné vedení samo cítí, že v politice jsou témata důležitější nežli neustálý dialog s fanatiky.

6. 11. 2007

Po přečtění dopisu Terezy Brdečkové v Britských listech ze dne 5.11. mi nezbývá než zareagovat a pokusit se celou záležitost rozkrýt, píše Markéta Sulovská, členka Rady Asociace českých filmových klubů.

Asociace českých filmových klubů Jiřímu Králíkovi nevrazila "kudlu do zad" a ani to členové Rady AČFK, mezi které patřím i já, neměli nikdy v úmyslu. Letní filmová škola 2007 skončila schodkem a nemá cenu zabíhat do podrobností, zda se jedná o avizovanou ztátu 3,6 milionů korun či o tisíce více či méně.

6. 11. 2007

Obecně řečeno: Problémem české kultury není primárně nedostatek peněz, ale chaos, který by se dal definovat jako neschopnost aplikovat osvědčené a normální manažerské postupy a nástroje. To jde ruku v ruce s existencí různých klik a kamarádčoftů. Pokud dojde ke spornému ale možná pozitivnímu pokroku, není často reakcí kritická analýza situace, ale kampaň.

Příkladem této kampaňovitosti je článek Terezy Brdečkové o Letní filmové škole a jejím odvolaném řediteli Jiřím Králíkovi. Jiřího Králíka odvolala z místa ředitele Asociace českých filmových klubů, která vlastní veškerá práva k LFŠ (logo apod.).

6. 11. 2007

AČFK:

Dobrý den paní Brdečková, děkuji za Vaši reakci k odvolání Jiřího Králíka. Pokud dovolíte, ráda bych jen stručně reagovala:

Jak jsme již několikrát uvedli, Rada AČFK se shodla na nepokračování spolupráce s Jiřím Králíkem, a to na základě jeho neochoty zodpovědně přiznat svou hlavní roli v celkově špatné a krizové situaci AČFK. Je třeba ovšem zdůraznit, že nejde jen o odpovědnost formální. Jiří Králík vedl kompletní produkční tým a řídil organizaci všech projektů AČFK. A řídil ji více než neuspokojivě, píše Radana Korená z AČFK

6. 11. 2007
Před časem jsem tu uveřejnil poznámku "Může být básník darebák?", věnovanou vztahu básní k morálnímu profilu svých autorů. Sešlo se na ni jen pár ohlasů; přesto stojí za to k nim připojit aspoň krátký závěr. Ne tak pro jejich vlastní podnětnost, ale pro to, jak pozoruhodně se všechny míjejí s výchozím podnětem. Omyl byl ostatně už v komentáři, jímž uveřejnění mé poznámky doprovodila značka JČ a podle níž jsem kladl otázku, "zda může darebák či zločinec vytvořit autentické umělecké dílo" -- respektive "zda (...) propaganda pro zločineckou ideologii" může "být uměním". Všichni ostatní komentátoři se pak víceméně svezli po takto nastavené skluzavce a vyvraceli mi něco, co jsem nikdy netvrdil.

6. 11. 2007

Postoje některých nátlakových skupin prosazujících politicky korektní myšlenky a postupy pozitivní diskriminace v sektorech jejich zájmu, lze označit za agresivní, demagogické a mnohdy hraničící s militantismem -- například hnutí zvýhodňující homosexuální menšinu oproti většině heterosexuální, feministická (gender) hnutí a propagátoři multikulturalismu a nebezpečného míšení ras, zastánci neuvěřitelných práv zvířat... atd. Pozitivní diskriminace a politická korektnost doprovází jako přívěšek i další ultralevicové "ideály" a stala se zbraní militantních ekologistů, aktivistů NGO-ismu, humanrightismu a trvale udržitelného rozvoje.

Klávesnice brněnského zastupitele na sebe prozradila v odpovědi na článek "Brněnský zastupitel za ODS Paulczyňski je rasista a xenofob" i to co jinak skrýval za přebíráním cizích článků z internetu. Ano, je. A je na to hrdý. Není divu, že bezpečnostní situace v moravské metropoli je otřesná, že hololebý násilnický Johny Kentus Gang ovládá noční centrum Brna a hooligans terorizují jeho obyvatele. Mladí hospodští a fotbaloví rváči, kteří mají blízko, někdy velmi, ke krajní, extremistické pravici. Podpora těchto dacanů od některých příslušníků Městské policie. Mnohdy až fašistické, v každém případě xenofobní názory člověka, který dostal mandát od svých spoluobčanů, vypovídají mnoho o politické kultuře části brněnských obyvatel i strany, která si dala do erbu slova občanská a demokratická. Podívejme se proto na brněnskou podobu občanské demokracie blíže - v článcích zastupitele ODS: .

Petr Paulczyňski: Pozor - cenzoři se hlásí - odpověď na článek Štěpána Kotrby ZDE

Čtenář Adam Votruba k tomu poznamenává:

Četl jsem článek pana Kotrby i Vaši reakci na něj. Pokud na svém webu zveřejníte článek bez komentáře, budou pochopitelně čtenáři předpokládat, že se s prezentovanými názory více méně ztotožňujete. To, že jste chtěl na lidovou tvořivost je upozornit, zní nedůvěryhodně. V tom případě byste musel článek okomentovat. Polemika proti politické korektnosti a přehnaným právům menšin je charakteristická pro pravicové extrémisty všeho druhu - nacisté by nemluvili jinak (o židovské menšině, která utlačuje německou většinu). ... Velice mě překvapilo, že představitel ODS zveřejňuje na svém webu texty, které lze bez váhání označit za fašistické. Domníval jsem se, že ODS je demokratická strana a že její veřejný činitel by sotva mohl propagovat fašistické názory. Vidím, že jsem se zmýlil. Píšete, že se nenecháte nařknout z rasizmu, protože je u Vás ve firmě řada romáků (!) zaměstnaná. Nuže, milý pane čecháčku, pokud se nechcete nechat nařknout z rasismu, nešiřte internetem názory, které se dají jako rasistické s úspěchem označit.

Aktualizace: "Senzace se nekoná, chtějí mi nasadit rohy", píše Ing. Paulczyňski. Tvrdí, že inkriminované články stáhl kvůli přílišnému zájmu o svůj blog. Možná proto, že velký (a značně kritický) materiál o jeho provokativních webových stránkách přinesl po Britských lsitech i nejčtenější český zpravodajský list, Deník, pod titulkem "Politik ODS uráží na webu Romy". Nestáhl je proto, že by přiznal, že jsou nepřijatelné, to ne. Stáhl je proto, že má strach z publicity. To je takzvaná Čunkova reflexe. Jako kdyby problém, který stáhnete, přestal rázem existovat... Odpustky se už ale na radnici ani v kostele neprodávají. Změnila se radnice i doba. Změnila se i móda. Holé naleštěné lebky jsou out. "Komentáře jsou politicky nekorektní, xenofobní, sexistické, rasistické, a obsahují sprostá slova " tvrdí o nich doteď hrdě sám autor. A jako reakci má heslo "Komu se to nelíbí....ať to nečte." Ing. Paulczyňski své rasistické a xenofobní výroky a citace jiných xenofobů nestáhl ale všechny. Několik jich ještě zbývá. A tak si na webu zastupitele ODS stále přečtete: "Co je největší absurdita? Cikán studující při zaměstnání..." Tak pane Paulczyňski, znám jich několik. Osud k nim nebyl příjemný a přesto dostudovali. A dva z nich jsou dnes novináři... Absurdita jako Brno.

Petr Paulczyňski: Neukecla se Džamila, aneb o Romech jinak ZDE

Aktualizace po smazání dalšího, nikoliv však posledního článku: Brněnský zastupitel neví to, co mi vtloukala do hlavy má babička už v ranném dětství: Vyřčené slovo nevtáhneš zpět ani párem volů. Internet má tu vlastnost, že archivuje výroky včetně těch, které jejich autor posléze smazal. Hledačům méně zkušeným doporučuji kliknout na odkazy označené "archiv" ve vyhledavači Google:

Výroky Petra Paulczyňského ARCHIV GOOGLE

6. 11. 2007

Martin Benc kontra Petr Nachtman:

Martin Benc:

Pane Nachtmanne, vzhledem, že vám bylo v roce 1989 14 let, je dost zvláštní, že se vyjadřujete ke skutečnostem, které se děly před revolucí. Připomínáte mi vaše kolegy z bulvárních médií, kteří si své kauzy vymýšlejí na základě jakéhosi pocitu, že to bude zajímat čtenáře.

Pokud byste v době před revoluci žil a měl cit a povědomí tak byste skutečně Jiřího Labuse jako kolaboranta s komunisty nikdy neoznačil. Vás omlouvá - pokud je to v této chvíli ještě možné - vaše nesoudnost a to, že jste příliš mlád...

Prosím, abyste byl ve svých příštích článcích více zodpovědný a pokusil se hledat pravdu a ne zmanipulovanou touhu po senzaci

Martin Benc, roč. 1965

6. 11. 2007

Jedním z pramenů inspirace pro epizodu Mimikry byl incident v roce 1972, kdy skupina mladých lidí unesla do Německa dopravní letadlo L410, přičemž šéf skupiny Lubomír Adamica zastřelil pilota Jána Mičicu. Je zajímavé, že Adamica se v německém vezení oběsil a zbytek únosců dostal v roce 1990 amnestii od Václava Havla. Problémem však zůstává, že tvůrci seriálu Třicet případů majora Zemana použili případ Adamicova gangu k výpadu na představitele alternativní kultury v čele se skupinou Plastic People, poznamenává Petr Nachtmann.

Tady jsou další informace: ZDE ZDE ZDE ZDE

6. 11. 2007

Portrét/výročí

V minulé, v pořadí již X. části příběhu o životě a smrti herečky Anny Sedláčkové (1887-1967), jsme se zastavili na chvíli u jejího hereckého typu, který ji sbližuje s těmi největšími herečky své doby. Připomněli jsme si také úzký vztah mezi ní a jejím otcem, který po letech ovlivňoval její životní postoje. Stále pokračujeme v příběhu herečky, které její publikum nazývalo stručně Andula. Narodila se 29. září 1887 a zemřela o 80 let později dne 24. listopadu 1967.

6. 11. 2007

Londýnský hudební život druhé poloviny 18. století očima českého houslisty Antonína Kammela

Dne 15. listopadu 2007 od 18.00 hodin se v Praze uskuteční IV. seminář České Haendelovy společnosti. Téma: "'Můj milostivý pane a otče!' Londýnský hudební život druhé poloviny 18. století očima českého houslisty Antonína Kammela". Přednášet bude PhDr. Michaela Freemanová. Vstup zdarma.

Podrobnosti ZDE

6. 11. 2007

RECENZE

Kübler-Ross, Elisabeth. Über den Tod und das Leben danach. D-56564 Neuwied: Verlag „Die Silberschnur“ GmbH, 16. Auflage, 1994. ISBN 3-923781-02-4

Toto je doslovný preklad názvu veľmi zaujímavej, nemecky písanej knihy, ktorú na základe prednášok švajčiarskej lekárky a vedeckej pracovníčky, Dr. Elisabeth Küblerovej-Rossovej. Ako zaujímavosť snáď môžem uviesť, že knihu vytlačili v Českej republike. Publikácia mi do značnej miery pripomína práce Dr. Raymonda A. Moodyho, s ktorými som sa stretol už dávnejšie, no sú v nej aj mnohé originálne poznatky a skúsenosti z vlastného vedeckého výskumu Dr. Rossovej, takže je zjavné, že ich písala iná silná osobnosť.

6. 11. 2007

Náš sexuální život nám dnes již od raného věku diktují média. Zlá totalita náš sexuální život omezovala, aby jej využívala k hospodářským účelům - k budování tzv. komunismu, blahobytu, své moci či království pozemského (avšak jen pro sebe). Dobrá, tržní a přespříliš zištná demokracie jej však naopak, impozantně až k dementní nanicovatosti, rozvíjí. Ovšem z naprosto stejných důvodů.

6. 11. 2007
Polemika nad knihou Philippe Van Parijs, Marek Hrubec, Martin Brabec a kol.: Všeobecný základní příjem. Právo na lenost, nebo na přežití? Filosofia, ediční řada Filosofie a sociální vědy, sv. 26., Praha 2007.138 s., ISBN 9788070072592 a recenzí "Všeobecný základní příjem: myšlenka, která stojí za zvážení" od Rudolfa Převrátila

Jako jeden ze spoluautorů knihy „Všeobecný základní příjem“ bych rád reagoval na příspěvek Uwe Ladwiga „Základní příjem jako spása kapitalismu, aneb Kdo za co?“ , který vyjadřuje několik pochybností ohledně zdůvodnění a realizace všeobecného základního příjmu. Ladwig si nejprve klade otázku, kdo bude všeobecný základní příjem platit a odpovídá, že stát. Zároveň se obává, že by peníze investované do všeobecného základního příjem pocházely také ze zdanění chudých, tudíž že by částka, kterou by chudí obdržely ve formě všeobecného základního příjmu, jim byla (zhruba) zase odebrána vyšším zdaněním. Dále si klade otázku, kdo má od státu dostávat co a za co. Philippe Van Parijs na tuto problematiku v naší knize několikrát odpovídá.

6. 11. 2007

Reaguji na článek Vladimíra Mikuši "Ano, nechávám na sobě dříví štípat - Co ale máme dělat?" Chtěla bych autorovi napsat, a nejen jemu, že na 17.listopadu se opravdu demonstrace za skutečnou demokracii chystají. Ta první začíná v 16 hodin na Václavském náměstí v Praze. Druhá je naplánována na 18. hodinu na Náměstí Svobody v Brně, píše Monika Binke.

Je opravdu na každém z nás, jestli budeme o těchto demonstracích informovat co nejvíce lidí a jestli přijdeme nebo necháme tuto arogantní vládu dělat si s občany ČR, co ona sama uzná za vhodné.Více informací je ZDE

6. 11. 2007

Je to trochu zvláštní a je to i smutné, číst podobné dopisy, jaký napsal pan Vladimír Mikuša v reakci na článek jiný, píše Pavel Tučka.

Člověk si při jeho čtení uvědomí, že i on vlastně za pár let bude důchodcem nerestituentem a bude počítat každou korunku (zvláště pokud tato vláda, nebo i horší, bude trvat déle). Zvláštní a smutné proto, že si člověk při jeho čtení chtě nechtě musí položit otázku: komu to slouží? Kdo má prospěch z toho, že i lidé, jimž nynější hrubě asociální politika připravuje horké chvilky -- kde vzít peníze na nutné a nejnutnější věci -- používají po osmnácti letech režimu útoků na důstojnost a inteligenci člověka, prodeje republiky nastojato, korupce, zlodějen všeho druhu (stačí si vzít noviny či otevřít televizi -- každý den nějaký pěkný nový skandálek) totéž klišé: s komunisty slušný člověk nechce mít nic společného. Popřevratová pravice si může mnout ruce.

Možná nejsem (podle pana Mikuši) slušný člověk, ale KSČM mi stále vychází jako jediná slušná strana*) z té sbírky parlamentních stran. Možná proto je stále v opozici.

*) Pozn. JČ: A co její minulost? **)

**) Pozn. KOŠ: A co minulost těch ostatních?

6. 11. 2007

Praha, 5. listopadu -- Dokumentární i hrané filmy věnující se problematice ohrožených, týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětí, ale také domácímu násilí, jsou náplní již pátého ročníku filmové televizní přehlídky Odvrácená strana dětství. Cílem přehlídky není jen upozornit veřejnost na tyto závažné společenské problémy, ale také ukázat jejich možná řešení. V rámci přehlídky bude mimo jiné uveden slavný film Stevena Spielberga Purpurová barva či ojedinělý snímek německého režiséra Detleva Bucka Drsňák. Přehlídka, kterou pořádá Dětské krizové centrum, o.s., bude probíhat od 19. -- 21. listopadu v Kině Atlas. Více informací o programu a přehlídce na www.dkc.cz.

Marie Benešová
5. 11. 2007
Marie Benešová

Současnou neudržitelnou situaci ve státním zastupitelství, která v pátek 2. 11. 2007 vyvrcholila odvoláním vrchního státního zástupce JUDr. Ivo Ištvána a rezignací na funkci náměstka VSZ JUDr. Igora Stříže, považuji za personální čistku ve stylu 50. let. Kdo se nepodvolí pseudoprávním názorům současného vedení NSZ v Brně, bude odvolán a nahrazen poddajným a poslušným náhradníkem. Přitom jediným kriteriem pro nominaci do čerstvě uprázdněných funkcí je pouhá psí poslušnost k vedení NSZ a ochota udělat cokoliv pro udržení své nově získané funkce, nikoliv odbornost a úspěšnost dosavadní praxe. Slova nejvyšší státní zástupkyně JUDr. Vesecké v Otázkách Václava Moravce dne 4. 11. 2007 bohužel dokládají, že na boj s právním názorem opačným, než sama zastává, hodlá na místo síly argumentů, použít prostředky, které byly v minulosti silně kritizovány ODS, přičemž nyní ODS legitimitu tohoto záměru odsouhlasila.

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

5. 11. 2007

Štěpáne Kotrbo, přece jen mám ještě jedno řešení, o kterém se ve Vašem "Poučení..." nezmiňujete. Nevymyslel jsem ho sám, udělali to už dávno přede mnou staří Athéňané. Jmenuje se přímá demokracie.

Přirozeně si uvědomuji nepřenosnost některých historických zkušeností do dnešní doby. Antické městské státy vymyslely přímou demokracii víceméně náhodou, k jejímu vzniku přispěla nejen otrokářská ekonomika, ale především přírodní podmínky. V určité chvíli si jejich občané uvědomili, že raději než okopávat v potu tváře suchá políčka na kamenitých terasách mohou sklízet olivy (ty rostou víceméně samy), shrábnout prachy za prodej oleje do celého Středomoří a ušetřený čas věnovat filosofii, sportu, umění - a politice.

5. 11. 2007

OTÁZKY NAMÍSTO ANALÝZY

Jak vybruslit ze zapeklité zápletky českoamerické politiky a odporu Evropy vůči americkému unilateralismu po očekávaném pádu George Bushe a jeho neocons? Radar v Brdech ano nebo ne? Jací budou Demokraté v Bílém domě? Jaká bude "kolébka demokracie" za rok?

Měl jet na výlet pouze s Petrou Kováčovou, musel ale s sebou vzít třetího, konstatují škodolibě sociální demokraté. Předseda ČSSD Jiří Paroubek spolu s předsedou poslaneckého klubu strany Michalem Haškem přilétá dnes pracovně do Spojených států amerických.

20. 10. 2007

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Jan Čulík konečně dopsal svou 650 stránkovou knihu o českém hraném filmu posledních osmnácti let (vyjde před Vánocemi v brněnském nakladatelství Host) a mohl se tedy znovu začít systematičtěji věnovat účetnictví Britských listů.

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá pravidelně méně než 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V září 2007 přispělo celkem 86 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 13659.99 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.9. 2007 částku 143 461.71 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

srpen 2007červenec 2007červen 2007květen 2007

Český film RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2007 Hřeb drží podkovu...   
2. 11. 2007 Neděle Ivan  Blatný
1. 11. 2007 ■ ■ ■ Richard  Weiner
31. 10. 2007 Osud František  Halas
30. 10. 2007 Zelené oči Jiří  Karásek ze Lvovic
29. 10. 2007 Jednou Václav  Hrabě
25. 10. 2007 Horolezec Karel  Brušák
24. 10. 2007 Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy? Antonín  Sova
23. 10. 2007 Chci to slyšet Jan  Skácel
22. 10. 2007 Když tma je dvojitá Jiří  Orten

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý