17. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 8. 2006

The Times:

Pentagon se znovu obrátil na Británii se žádostí umístit tam svou kontroverzní protiraketovou základnu, píše britský deník The Times.

Britští činitelé podle něho uvádějí, že američtí obranní plánovači se "diskrétně dotazují", zda by byla britská vláda ochotna přijmout deset protiraketových jednotek, schopných sestřelit rakety, odpálené proti USA teroristy nebo zeměmi, jako je Írán. Amerika by raději stavěla svou základnu v Polsku nebo v ČR, ale tamější opozice přiměla Spojené státy, aby se znovu obrátily se žádostí o stavbu základny na Británii.

Tato žádost zjevně vyvolá paniku v Downing Street, míní britský list, protože Tony Blair už zaplatil těžkou politickou cenu za to, že voliči mají dojem, že stojí příliš blízko Georgi Bushovi ohledně války proti Iráku a že není schopen odmítnout žádnou Bushovu žádost. Jeden vysoký britský zdroj uvedl: "Před několika týdny to vypadalo, že jsme se v této věci zachránili. To se změnilo, protože střední Evropa už nevypadá jako tak jednoduchá alternativa."

Kritikové amerického protiraketového systému, který má být menší verzí ambiciózního plánu Ronalda Reagana z osmdesátých let, varují, že americká základna se nutně stane terčem pro nepřátele Spojených států a magnetem pro teroristy a že zemi, v níž bude základna postavena, americký systém před útoky neochrání, píší dále Timesy.

Sloupek
Ivan Blatný

Kam se poděla ta dívka jménem Gisela?
Skočila přes ploty a zmizela.
Zůstal tu po ní ozářený vzduch
a jedna zlatožlutá ryngle, která hnije.
Prastarý námět
prastaré poezie:
Kam se poděla
Ondřejka, Albertina, Gisela?
Tak se mi zdá, že v tomto našem věku
budou zas jiní hosté jezdit do Balbeku.

Cítím tu zlatožlutou ryngli v ústech,
dívám se na tu včelu.
Ti, kteří, jak si vzpomínáte, Prouste,
stávali někdy večer
před okny hotelu.
Jak je to dobré, mladá kolující krev!
Ovoce hnije, zvoní motyka.
Něco se rodí, něco zaniká.
A v tomto okamžiku
vzniká můj zpěv.

Ivan Blatný (* 21.12 1919 v Brně + 5.8. 1990 v Colchesteru ve Velké Británii) Básník, členk Skupiny 42. V roce 1948 emigroval do Londýna, přestože byl členem KSČ. Průkaz vrátil straně poštou. Spolupracoval s BBC a se Svobodnou Evropou. V exilu se zhoršila jeho psychická choroba, od roku 1954 žil trvale v psychiatrické léčebně. Kromě dalších jazyků ovládal esperanto.

ze sbírky Brněnské elegie, BB art, Praha 2003 vybral Štefan Švec

17. 8. 2006

Hysterie ohledně bezpečnostních opatření na britských letištích

Český mladík Jiří Hnilička, který žije a pracuje ve skotském Glasgow, byl v pondělí 14. srpna na letišti Glasgow Airport zatčen a obžalován z trestného činu nezákonného vlastnictví "výbušného nástroje, který vypadal jako dezaktivovaný ruční granát". Hnilička byl také obžalován z toho, že při zatýkání dělal výtržnosti, křičel, nadával, bil pěstmi do zdi a porušoval veřejný pořádek.

Hnilička byl ve středu 16.8. předveden před soud Paisley Sheriff Court (Paisley je město nedaleko Glasgow, na jehož území je Glasgow Airport). Byla mu odmítnuta kauce a den jeho procesu s ním nebyl dosud určen. Soudce Ronald Kavanagh na Hniličku uvalil vazbu - jeho případ se dále vyšetřuje. - Tiskové oddělení Scottish Office nás informovalo, že podle informací od soudu je na případ uvaleno mediální embargo a další informace nejsou k dispozici. Sdělilo nám, že prý nebylo ani zveřejněno, z čeho je Hnilička obžalován, jenže tyto údaje přinesl ve svém středečním vydání glasgowský večerník Evening Times.

17. 8. 2006

Letecké společnosti, například irský Ryanair, chtějí žalovat britskou vládu až o 300 milionů liber odškodného za ztráty, které jim vznikly od zavedení mimořádných bezpečnostních opatření minulý týden na britských letištích.

Doufají, že hrozba žaloby donutí ministry, aby zrušili omezení příručních zavazadel, která způsobila zrušení tisíců letů a zdržela na letištích na dlouhé hodiny miliony cestujících.

Avšak britské ministerstvo vnitra konstatovalo ve středu, že bude naléhat na celou Evropsou unii, aby všechny její členské státy zavedly přísnější "britské" kontroly na letištích. Má to znamenat, že Británie chce, aby všechny členské státy EU omezily velikost příručních zavazadel a zakázaly nošení tekutin na palubu letadel.

17. 8. 2006

Bezodkladně má být zkoumána možnost zavést systém segregačních kontrol cestujících evropskými letadly, v reakci na údajné teroristické spiknutí v Británii z minulého týdne. Bylo to rozhodnuto v Londýně ve středu na schůzce evropských ministrů vnitra.

Britský ministr vnitra John Reid trval na tom, že nový systém, který se bude týkat všech domácích i mezinárodních letů v Evropě i z Evropy do jiných částí světa, nebude založen na segregaci podle náboženského či etnického zázemí, ale bude prováděn dlouho před odletem a bude založen na biometrických datech - na elektronické kontrole rohovky či fotografií obličeje.

17. 8. 2006

Britští dopravní činitelé uvažují o zavedení segregačních bezpečnostních kontrol, mimo jiné i na základě etického původu a náboženství, napsaly v úterý internetové stránky společnosti BBC.

Stoupenci těchto opatření argumentují, že by to odstranilo dlouhé čekání, způsobené podrobným kontrolováním všech, jiní namítají, že segregace cestujících při bezpečnostních prověrkách vyvolá hněv a že je důležitější zmodernizovat bezpečnostní technologii.

K tomu: Mattova karikatura v deníku Daily Telegraph ZDE

Text pod obrázkem zní: "Někdo nosí do baráku mrtvé ptáky a zdá se být nespravedlivé prohledávat jenom kočku."

17. 8. 2006

V napínavou detektivku s brutální zápletkou se proměnil kdysi mediálně slavný případ, který už je dávno, za naprostého nezájmu většiny médií, pravomocně uzavřen. Údajná korupce a manipulování výběrovými řízeními na ministerstvu zahraničí firmou CERTOS, do které měl být zapleten sekretář ministra Kavana, rozvědčík Srba, skončila ostudou vyšetřovatelů, neschopností státní zástupkyně vyloučit z obžaloby prokazatelné lži a soudem prokázaným manipulováním s důkazy samotnými policisty.

Státní zastupitelství si, stejně jako policie, "dělalo svou práci". Předseda senátu Alexander Sotolář konstatoval v březnu 2006, že skutek, ze kterého byl obviňován a mediálně ostouzen generální sekretář MZv Karel Srba a řada dalších osob z okruhu firmy CERTOS a stavebních firem, se vůbec nestal. Soud prokázal, že policie v případu manipulovala důkazy, nikdy nikdo ale za tento skutek nebyl vyšetřován inspekcí či obviněn. Vykonstruování obžaloby a podvádění při vyšetřování, manipulace s důkazy a křivé obvinění nejsou v České republice trestnými činy?

17. 8. 2006

Celá Evropa čelí "velmi reálné" a "trvalé" hrozbě terorismu, konstatoval britský ministr vnitra John Reid, zatímco komisař Evropské unie požadoval, aby byly zakázány extremistické internetové stránky.

V přítomnosti francouzského ministra vnitra Nicolase Sarkozyho a německého ministra vnitra Wolganga Schäubleho sdělil v Londýně Reid novinářům: "Je velmi důležité, aby opatření, která jsou přijata v jedné zemi, byla přijata i v jiných zemích, protože chceme stejnou míru bezpečí pro všechny naše země."

17. 8. 2006

Cílem teroristů je způsobit strach, a my se díky politické hysterii bojíme

vybral a přeložil Martin Tomášek

"Hodiny dlouhé čekání ve frontě na letadlo. Směšné zákazy nošení věcí s sebou na palubu. Zmaření plánovaného teroristického spiknutí minulý týden a následná reakce letišť názorně ukazují rozdíl mezi účinnou bezpečností a divadlem. Žádné z bezpečnostních opatření, zavedených kvůli jedenáctému září, neměly nic společného se zatčením minulý týden. Ani jedno z nich by plánovanému útoku nezabránilo," píše bezpečnostní expert Bruce Schneier.

"Namísto toho jsou zatčení výsledkem staré dobré zpravodajské činnosti a vyšetřování. Detaily jsou stále tajné, ale je známo, že policie alespoň dvou států dlouhodobě teroristy sledovaly. Policisté se zaměřili na vůdce, odhalili kdo s kým mluvil a pomalu si poskládali dohromady informace o lidech i o plánu."

17. 8. 2006

Hysterický přístup Tonyho Blaira:

Zákon o polských bramborách, 2004:

Žádná osoba nebude dovážet, formou podnikatelské činnosti, do Anglie brambory, o nichž ví anebo podezřívá, že to jsou polské brambory.

Vláda Tonyho Blaira vytvořila během svého devítiletého funkčního období více než 3000 nových trestných činů, jeden téměř za každý den, kdy byla u moci.

Toto překvapivé zjištění vyvolalo kritiku britského premiéra za jeho "hysterický přístup k vydávání nových zákonů", který je v kontrastu s klesajícím procentem odhalených pachatelů trestných činů a rostoucím počtem násilných zločinů.

Tyto informace vyšly najevo právě v době, kdy šéfové britské policie oznámili, že chtějí požádat vládu, aby jim dovolila trestat pachatele "instantními tresty" za antisociální chování.

16. 8. 2006

Muslimští voliči konstatují, že jsou rozhněváni, že britská vláda -- a Bushova vláda -- používají výraz "islámský terorismus". Proč islámský? Podívejte se na Severní Irsko. Kdo tam kdy hovořil o "křesťanském terorismu"?

Když britská vláda minulý čtvrtek oznámila, že se jí podařilo zmařit obrovské teroristické spiknutí, sdělovací prostředky byly zaplaveny vlnou skeptických reakcí od čtenářů, diváků a posluchačů. O týden později zkoumal list Guardian, zda jsou lidé ještě stále takto skeptičtí.

Proč nejdou nějaké české noviny do ulic mezi lidi a nezeptají se jich stejným způsobem, co si myslí oni - o raketové základně, o neexistenci nové české vlády, o efektivnosti politiků, o nezaměstnanosti, o diskriminaci starších lidí v zaměstnání? Pozn. JČ

17. 8. 2006

Každé léto je oznámeno, jaké knihy si bere George W. Bush na dovolenou. Letos museli posměváčci umlknout. Americký prezident prý totiž právě dočetl slavný román Alberta Camuse o odcizení, Cizinec (tedy, nikoliv ve francouzském originále, c'est vrai, dodává k tomu deník Guardian).

Copak si asi myslel o příběhu Meursaulta, Francouze, žijícího v Alžírsku, který jednoho dne na pláži zastřelí Araba. Arab měl konflikt s Meursaltovým přítelem Raymondem, místním pasákem prostitutek, ale vypravěč nám bez emocí sděluje, že Meursault vystřelil v důsledku iritujícího horka, nikoliv kvůli pomstě. Pak do těla oběti vystřelí ještě čtyři rány.

17. 8. 2006

Když nemůžeme být první, nebudeme soutěžit. Tak nejspíš si lze vysvětlit rozhodnutí Novy poté, co se moderátor Martin Veselovský rozhodl zmizet z obrazovky televize a Sedmička tolik netáhne diváky. "Kdybych si myslel, že Sedmička je lepší než Otázky, s největší pravděpodobností bych na konci června neodcházel," říká Veselovský. Bezradné rozhodování Novy může Česká televize jenom přivítat.

psáno pro týdeník Strategie ZDE

17. 8. 2006

Jakub Rolčík upozornil na argumentaci astronoma Borise Valníčka ohledně potřebnosti protiraketové základny USA v ČR. Valníček v Právu 13. srpna tvrdil, že strategické rakety vyvinuté tzv. darebáckými státy jsou raketami středního doletu "spíše na pevná paliva" a z fyzikálního hlediska je ztěží představitelné, "že by některá země chtěla vypouštět balistické střely dalekého doletu jiným než východním směrem". Podívejme se tedy na obě tato tvrzení blíže.

17. 8. 2006

Není to jednoduché být muslimem, a teď mě ještě nenávidí miliarda muslimů za to, že jsem z Dánska.

Pokud jediná věta shrnuje náladu představení malých forem na letošním mezinárodním festivalu v Edinburku, je to výrok jednoho komika, napodobujícího prezidenta Bushe, který zrovna nařizuje nový vojenský útok na teroristy: "Musím dál zabíjet náboženské fanatiky. Nařídil mi to Bůh!"

17. 8. 2006

Více než milion uživatelů serveru YouTube, kde si lidé zveřejňují své amatérské videofilmy, si za minulý týden stáhlo šest krátkých filmů bloggera, který se označuje jako "Geriatric 1927".

Mladí lidé od Singapuru až po Seattle reagují s nadšením na "inspirující" první epizody bloggerova vyznání, které obsahuje vzpomínky na život v poválečném Leicesteru, mírnou kritiku na politickou korektnost a chválu motocyklů.

Blogger se identifikoval pouze křestním jménem jako Peter. Žije prý sám ve střední Angii a jeho přízvisko "Geriatric 1927" odkazuje na jeho rok narození.

YouTube, která má více než 20 milionů uživatelů, si Petera zamilovala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 8. 2006

Jedna cestující byla zadržena, poté, co let z Londýna do Washingtonu byl odkloněn do Bostonu kvůli incidentu na palubě.

Dopravní činitelé konstatovali, že asi šedesátiletá žena byla zatčena po údajné konfrontaci s posádkou letadla. Vzala si do letadla - zakázaný - krém na ruce - a zápalky. Letadlo doprovodily na letiště v Bostonu dvě stihačky. Zprávy, že žena měla také šroubovák a "poznámky zmiňující se o al Kajdě" byly dementovány. Letadlo přistálo v Bostonu ve 14.20 světového času. Nenette Day, mluvčí americké FBI v Bostonu, konstatovala, že žena zjevně trpěla klaustrofobií a začala během letu dělat výtržnosti. Případ nemá žádnou souvislost s terorismem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

17. 8. 2006

Víkendovým vyloučením Jiřího Blahuty a Simony Pavlicové, stejně jako předtím zakladatelky "levicové" frakce Evy Holubové, se současné vedení SZ snaží dát severomoravským zeleným věrohodnější profil. Z větší části se to daří. K potření někdejších prvků klientelismu v SZ se však víc než jen razantní zásahy shora vůči profláknutým jedincům hodilo ještě něco jiného -- větší odstup od problematických individuí, a ne jejich účelové využívání tou kterou tendencí, vždy pro její "dobrou věc".

17. 8. 2006

Na jaře 2002 Čtyřkoalice (4K), sdružující křesťanské demokraty z KDU-ČSL, konzervativní neoliberály z Unie svobody (US) a ODA a radikální antikomunisty z Demokratické unie (DEU), ustoupila od svého původního záměru umístit na kandidátkách do parlamentních voleb představitele Hnutí Duha a s ní spojeného Brandýského fóra, Patočku a Beránka. Ti poté uzavřeli spojenectví se SZ, v jejímž vedení se tehdy nacházeli osoby jako nevěrohodní podnikatelé, ufolog či xenofobní lokální politik, a na její kandidátky dodali řadu osobností kolem BF (Karel Jech, Marie Haisová, Jiří Kulich, Ivan Štampach, Ondřej Liška, Hana Holcnerová) a zařídili pro ni dosud nevídanou veřejnou podporu intelektuálů a umělců (Hany Librové, Fedora Gála, Jana Kellera, Jiřího Dědečka, Vladimíra Merty, Michaela Kocába, Evy Vavruškové, Ivana Dejmala, Pavla Šremera, Jana Krause, Petra Uhla, Martina Putny atd.), která vynesla SZ 2,36 % hlasů.

16. 8. 2006

Poslední kapitola konfliktu mezi Izraelem a Palestinou začala poté, co izraelské síly unesly dva civilisty, jednoho lékaře a jeho bratra, z pásma Gazy. Incident, o němž se ve světě, s výjimkou tureckého tisku, téměř neinformovalo. Následujícího dne Palestinci zajali dva izraelské vojáky a navrhli jednání o jejich výměně za osoby vězněné Izraelci -- podle odhadů je jich v izraelských celách na deset tisíc.

16. 8. 2006
Tisková zpráva Greenpeace

Vláda dnes bude projednávat informativní zprávu MŽP o přípravě Národního alokačního plánu (NAP) pro období 2006 -- 2008. Smyslem plánu, který se připravuje v rámci evropského systému obchodování s emisemi, má být snižování emisí oxidu uhličitého, který je nejvýznamnějším skleníkovým plynem. Podle předložené zprávy, kterou má Greenpeace k dispozici, však průmyslové podniky společně s MPO a MŽP doporučují další zvyšování povolených emisí . Celkově by podle uvedeného doporučení měly emise stoupnout oproti roku 2005 o více než 15 miliónů tun (cca 16 procent) . ČR přitom již loni způsobila skandál tím, že si prosadila přidělení povolenek vysoce překračující její skutečné emise. Pokud bude svůj postup letos opakovat, hrozí, že získá v Evropě pověst podvodníka.

16. 8. 2006
tisková zpráva Ministerstva životního prostředí

Se stavem přípravy návrhu Národního alokačního plánu na rozdělení povolenek na vypouštění emisí skleníkových plynů pro roky 2008 -- 2012 [1] se dnes seznámila vláda. Ministerstvo životního prostředí nyní ověřuje podklady o potřebě emisních povolenek od průmyslových svazů, které indikují zájem o větší množství povolenek, než v předchozím období. Při zpracování definitivního návrhu ale MŽP samozřejmě zohlední skutečnost, že systém obchodování s povolenkami má sloužit především k tomu, aby se množství škodlivin v ovzduší snižovalo.

Angela Merkelová
16. 8. 2006

Sotva spolková kancléřka Angela Merkelová opustila hranice své země a vydala se na horskou túru do italských Dolomit, vznikl v lůně její strany nikoliv nečekaný střet o dalším profilu její vlády. Důvodem je, že po vzniku velké koalice se sociálními demokraty v Berlíně unionisté podle politologů kupí jednu chybu za druhou a vládní tým Merkelové se jeví jako slabý. Její věrní voliči jsou znejištěni a řada vedoucích činitelů CDU, kteří pátrají, jakou cestou se vydala, bubnuje na poplach.

16. 8. 2006

Novou menšinovou vládu ODS, která vzniká díky dohodám se sociální demokracií, čeká řada obtížných politických rozhodnutí. Nelze vyloučit, že některá ohrozí její existenci.

Na politické scéně se postupně vyjasňuje, byť obsazení některých funkcí má přídech dočasnosti. Sněmovna má nového předsedu a další funkcionáře, Strakova akademie čeká na nového pána, Mirka Topolánka. Velké strany začaly spěchat, neboť situace permanentního vládnutí-nevládnutí by je mimo jiné mohla poškodit v podzimních senátorských a komunálních volbách. Vládnout této zemi nebude lehké.

16. 8. 2006

Žilo bylo někdy před dávným čtvrtstoletím jedno malé středoevropské království, kde panoval spokojený lid pod moudrým vedením komunistické strany a jejího ještě moudřejšího generálního tajemníka. To království mělo také svého premiéra a ten se jednoho krásného dne vydal na cesty po světě, aby on a jeho družina viděli, jak se to dělá jinde. Stranická a vládní delegace pod vedením člena předsednictva ÚV KSČ a předsedy vlády ČSSR soudruha Lubomíra Štrougala se tomu tenkrát oficiálně říkalo.

Zatímco podle Václava Šaška z Bířkova rytíři krále Jiřího dorazili z Čech až na konec světa směrem k Západu a spatřili Atlantik, vydali se soudruzi podle ČTK směrem na Východ a tak dorazili až do Země vycházejícího slunce. A tam spatřili, že podniky, které hospodaří s úvěrem se zdají být činorodější než ty, které hospodaří se státem dotovanými fondy. Po návratu do srdce Evropy slovo dalo slovo, usnesení usnesení a kde se vzal, tu se vzal objevil se nový hrdina ekonomického rozvoje ČSSR, úvěr SBČS.

16. 8. 2006

V současném vleklém řešení--neřešení obtížné povolební situace uniká mnohým z nás se zřetele, že ať již vyjednávání dopadnou jakkoli, měla by tu nakonec být silná demokratická opozice.

16. 8. 2006

Světová katastrofa jménem AIDS

V r. 2004 si Kanada vysloužila chválu celého světa jakožto první země, která využila nového mezinárodního patentového zákonodárství, které by mělo dovolit vyvážet do chudých zemí zoufale potřebné a při tom cenově dostupné léky proti chorobě AIDS. Někteří kritici říkali, že nový zákon nic nezmění. A skutečně, od té doby nevyvezla Kanada ani jedinou tabletku.

Libanon
15. 8. 2006

Andrew Buncombe napsal 14. srpna v Independentu, že Bush vidí válku v Libanonu jako předehru k útoku na Írán. Opírá se přitom o zjištění Seymoura Hershe, publikovaná téhož dne v magazínu The New Yorker.

Podle Hershe byla Bushova administrativa s předstihem informována o izraelských přípravách k válce v Libanonu a dala jim zelenou. Plány byly hotovy dávno předtím, než došlo k únosu dvou izraelských vojáků, který byl označen za oficiální důvod zahájení vojenských operací ze strany Izraele. Leccos opravdu nasvědčuje tomu, že únos nebyl skutečným důvodem zahájení války. Smrt více jak stovky Izraelců totiž nevedla k vysvobození zajatých vojáků a je otázka, zda jsou unesení v tuto chvíli vůbec ještě naživu.

17. 8. 2006

Pošetilá domněnka Fabiana Golga, že jen novináři - nestraníci smějí psát o politice, a jen někteří novináři smějí psát o špinavostech v politice a jen vyvolení o špinavostech v médiích, naráží na realitu. Není to poprvé, co jsem zaútočil na rozličné policajtoreportéry a falešné investigativní novináře, za kterými se skrývají většinou jen policejní donašeči. A není to poprvé, co se Fabiano Golgo ozval na obranu mediální hysterie. Fabiano Golgo měl například podivnou reakci na pochyby redakce BLohledně reálnosti obvinění v případu Srba-Slonková - už při jeho propuknutí v roce 2002.

"To nemají vedoucí vydání českých televizí vůbec soudnost, že něco tak komického zcela vážně zařazují do vysílání?" píše Čulík na podzim roku 2002. "Ať si tu hru hrají ti, kteří tomu věří, pro seriózní publicistiku to může být zajímavé až od soudního jednání. Teprve tam se můžeme něco dovědět. Vzetí do vazby není podstatné - kolik lidí takhle posloužilo a pak byli tiše propuštěni," dodal ve stejnou dobu tehdejší spolupracovník redakce Karel Mašita. "S ním se shodují i další spolupracovníci BL," konstatoval Čulík.

"Já ne! Já jsem více šokován reakcí Britských listů než existencí takového vražedného spiknutí... Karel Srba je veřejně známá osoba, důvěrně spojená s nejvyššími kruhy české vlády, která už je pošpiněná předchozími korupčními skandály. Takže, samozřejmě, že policie musí publikovat co největší množství informací o tom, co ví a co je vedlo k závěru, že bývalý blízký Kavanův spolupracovník se pokusil o vraždu. ", píše Fabiano Golgo, plný emocí, 25. 7. 2002 v článku Konspirační teoretikové nad případem vražedného spiknutí . Policie publikovala prostřednictvím "invstigativců" řadu účelových lží.

Teprve dnes dostal Fabiano Golgo jednoznačnou odpověď, jak to s tím vražedným spiknutím a korupcí na ministerstvu zahraničí tehdy doopravdy bylo. Po čtyřech letech oprávněných pochyb redakce Britských listů vychází pravda o některých investigativních reportážích pozvolna najevo... Karel Srba stále sedí a prodaní novináři ne.

Jochen Hellbeck
11. 8. 2006
U autorů těchto deníků existovala hluboce niterná, morální dimenze jejich touhy patřit do společnosti, jíž jsme si dříve, bez studia těchto deníků, nemohli být vědomi. Viděli jsme jen politickou stránku věci a mysleli jsme si, že to určuje všechno. Domnívali jsme se, že sovětští občané se většinou vůči obecnějším cílům revoluce stavěli cynicky. A teď tyto dokumenty ukazují, jak angažovaně se tito lidé stavěli vůči své komunitě i vytváření světové historie.

Německý historik Jochen Hellbeck, působící na Rutgers University ve Spojených státech, vydal pozoruhodnou novou knihu, která na základě studia deníků obyčejných občanů, žijících v Stalinově Rusku dosti podstatně přehodnocuje naše porozumění mentalitě tehdejší společnosti. S dr. Hellbeckem hovořil Jan Čulík v italské Sieně.

17. 8. 2006
upřesnění k článku "Komu vlastně slouží policejní krysy" o zatčení manažerky České konsolidační agentury Radky Kafkové

Informace o tom, že britská společnost ArrowRise, vlastněná offshorovou společností Amicorp a spravovaná Geraldem Alanem Mowlesem, blízkým spolupracovníkem JaT Finance Group slovenského miliardáře Jozefa Tkáče, pohledávku od státu koupila za 560 milionů korun, kterou jsme začlenili do článku, byla zdrojována z výborného materiálu redaktorů Deníků Bohemia Josefa Šlerky a Jana Smolky. Odkaz na tento zdroj z článku technickým nedopatřením vypadl, ačkoliv další informační zdroje byly odkázány. Autorům se tímto omlouvám.

Josef Šlerka a Jan Smolka: Deníky Bohemia - Supi se rvou o majetek bývalé IPB ZDE

6. 8. 2006

V červenci přispělo celkem 116 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17 366.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,459.34 USD. Příjem z reklamy byl 22 000 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2006 Zrušte extremistické webové stránky   
17. 8. 2006 Evropská unie plánuje segregační kontroly cestujících   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
17. 8. 2006 Letecké společnosti chtějí žalovat britskou vládu o 300 milionů liber odškodného   
16. 8. 2006 Hrozba "teroristických útoků": Lidé nevěří britské vládě   
15. 8. 2006 British Airways zvažují žalobu proti letišti Heathrow   
15. 8. 2006 Příběhy postižených cestujících   
14. 8. 2006 Ty absurdní lži o Západě a o islámu   
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
14. 8. 2006 Britská vláda snížila bezpečnostní opatření na britských letištích   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2006 Rakety "darebáckých států" používají kapalná paliva a mezikontinentální balistické rakety nelétají podle pravidel civilních kosmických letů Karel  Dolejší
17. 8. 2006 Američané by chtěli základnu v Česku či v Polsku, ale kvůli tamější opozici nyní žádají Británii   
16. 8. 2006 Dezinformací proti iniciativě NE základnám není nikdy dost Tomáš  Franke
15. 8. 2006 Protiraketová základna v ČR: Fyzikální nesmysl Jakub  Rolčík
15. 8. 2006 Pánové, vzpamatujte se...! Bohumil  Kartous
14. 8. 2006 Referendum o americké základně potřebuje informace, ale pravdivé Jiří G. Müller
14. 8. 2006 Paroubek odmítl americkou základnu, média ho ignorovala Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Protiraketová základna USA jako symbol změny Milan  Valach
11. 8. 2006 Americká základna v ČR ? NE !! Zdeněk  Bárta
11. 8. 2006 Promiňte, ale už není čas na referendum? Tomáš  Franke

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2006 Verdikt Izraele: Tu válku jsme prohráli   
16. 8. 2006 Fisk: Poušť plná mrtvol je svědectvím izraelského selhání   
16. 8. 2006 Dopis osmnácti   
15. 8. 2006 Dětí se ptejte Ondřej  Ivanek
15. 8. 2006 Olmert pravděpodobně za Bushe zahájil válku proti Íránu Karel  Dolejší
14. 8. 2006 V Libanonu vešlo v platnost příměří   
12. 8. 2006 Izrael rozšířil útoky na Libanon navzdory rezoluci OSN   
11. 8. 2006 Mír, propaganda a Zaslíbená země Jakub  Rolčík
11. 8. 2006 Hizballáh je teroristická organizace, USA náš spojenec   
10. 8. 2006 Izrael schválil hlubší ofenzívu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Když se kácí les, padají třísky? Veronika  Valachová
8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
31. 7. 2006 Irák: Spíše nightmare než cakewalk Jakub  Rolčík
21. 7. 2006 OSN: Každý den umírá 100 iráckých civilistů   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   
7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
30. 6. 2006 Americké vojenské tribunály pro vězně z Guantánama jsou "protizákonné"   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2006 V tomto okamžiku Ivan  Blatný
16. 8. 2006 Není co závidět Oskar  Krejčí
16. 8. 2006 Loučení, vzpomínka Jan  Štolba
15. 8. 2006 Při dechovce Vít  Slíva
14. 8. 2006 Dívka Fráňa  Šrámek
11. 8. 2006 Duše chce vzpomínat František Emanuel Zelenka
10. 8. 2006 A tak tu stojím... Kateřina  Komorádová
8. 8. 2006 Rukověť kadeta kurýrní služby Daniel  Hradecký
7. 8. 2006 Infantilní Bolek  Hrušenský
3. 8. 2006 ■ ■ ■ Viola  Fischerová

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Český film RSS 2.0      Historie >
10. 8. 2006 Účastníci zájezdu lehce vítězí v soutěži o snad nejslabší český film z poslední doby Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
14. 7. 2006 Hovoří o demokracii, jde jim však o plyn a ropu Jiří G. Müller
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   
12. 6. 2006 Zemřel nám pan Fischl Tomáš  Koloc

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Robert Piksa nikdy nebyl poradcem Úřadu vlády ČR či premiéra   
10. 8. 2006 ČKA v roli řezníka Ladislav  Žák
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2006 Oposmlouva jiného druhu Jiří  Pehe
11. 8. 2006 Citát dne (včerejšího)   
4. 8. 2006 Má Černého Petra Topolánek, anebo Paroubek? Miloš  Dokulil
31. 7. 2006 Pane Paroubku, odejděte... Boris  Cvek
28. 7. 2006 Sněmovna a Senát: přenášení odpovědnosti Lukáš  Jelínek
28. 7. 2006 Proč to stále nejde? Michael  Kroh
28. 7. 2006 Desatero Jiří  Jírovec
27. 7. 2006 Nemáme se rádi Miroslav  Kodet
26. 7. 2006 Proč si komunisté vybrali Izrael Lukáš  Lhoťan
25. 7. 2006 Jde opravdu jen o Zaorálka pro funkci předsedy Sněmovny? Miloš  Dokulil

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2006 Respektovaný fízl Štěpán  Kotrba
17. 9. 2004 Velké policejní ucho Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Proč prodávat zlatá vejce Telecomu? Štěpán  Kotrba
13. 11. 2003 Odposlech, "státní orgán" a možné melouchy Ivan  David
30. 10. 2003 Srba: Mrzena má více rozumu než vedení České televize Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Kdo dnes může bez povolení odposlouchávat i poslance? Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Kauza Srba: shovívavost soudu nebo mediální kalkul? Karel  Mašita
30. 6. 2003 Za přípravu vraždy dostal Srba osm let Štěpán  Kotrba
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 1. 2003 Jaké petice jsou přípustné