7. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 8. 2006

Policejní verze příběhů a jiná realita

Komu vlastně slouží policejní krysy

Nejnovější řízený únik informací z prostředí "protikorupční" policie mezi obvykle spřízněné "novináře" - policajtoreportéry v České televizi a Mladé frontě Dnes už nenechává nikoho na pochybách, kdo chce vládnout z temného zákulisí v České republice. Smečka policejních analytiků, vyvolávající jednu kauzu za druhou. ČT ani MfD samy nic nezjistily. Dostaly od svých "zdrojů" části policejního spisu ke zveřejnění. To není investigace, ale novinářská špína. "Aktivní opatření", jak se tomu říkalo v StB.

Ta nejnovější špína dopadla na manažerku České konsolidační agentury, která přitom není žádná matka Tereza. Mladá, ambiciózní a hezká žena s mediálně lákavým astronomickým platem šesti milónů korun ročně, Radka Kafková, kterou kdysi do ČKA nominovala dnes už mrtvá Unie svobody, je atraktivní cíl. Dobrá partie.

Měla způsobit "výhodný" prodej dluhu za společností Cetus, jednou z dědiček zkrachované IPB. Podnikateli, který je ekonomicky spřízněn s Jaromírem Jágrem, známou tváří ODS.

Místo toho ale došlo k prodeji pohledávky - jak se ukazuje - výhodně pro stát: o 300 miliónů korun dráže oproti úředních odhadů ČKA. O 200 miliónů výhodněji, než zněla druhá nabídka. Víc jich ani nebylo. Konkurenční návrh zněl na 360 milionů. Je zisk státu 560 milionů z nedobytných pohledávek důvod k trestu? Přišel vzápětí. Mediálně policejní.

Podle článků tradičně dobře informované MfD a dalších nic nevědoucích médií měla hodnota dluhu firmy činit více než tři miliardy korun. Cetus od roku 2000 disponoval 35% akcií IPB Pojišťovny, 41% Českomoravského penzijního fondu či 92 % Elektromontáží Liberec. Britská společnost ArrowRise, vlastněná offshorovou společností Amicorp a spravovaná Geraldem Alanem Mowlesem, blízkým spolupracovníkem JaT Finance Group slovenského miliardáře Jozefa Tkáče, pohledávku od státu koupila za 560 milionů korun. Souhlas k tomu muselo dát představenstvo ČKA. Dva odhadci, jeden vnitřní a jeden externí ovšem podle článku Lucie Tvarůžkové v MfD stanovili cenu na pouhých 160 a 174 milionů korun.

Josef Šlerka a Jan Smolka: Deníky Bohemia - Supi se rvou o majetek bývalé IPB ZDE

MfD: Kafková měla za informace ČKA slíbené tři miliony ZDE

Dá se předpokládat, že někdo měl velký zájem za co nejnižší cenu očistit Cetus na účet státu. Společnosti po zatčení Kafkové zabavila policie 420 milionů korun na firemních účtech, které ovšem předtím už zablokoval soud kvůli sporu o existenci pohledávky, a zajistila i akcie v hodnotě 750 milionů. Likvidátorkou Cetusu je advokátka Daniela Jablonská z Berouna. Středočeského Berouna. Cetus bojoval se společností Domeana podnikatele Ivana Zacha s ČSOB o dědictví po IPB .

Mediální analytik Milan šmíd popsal aktivity Domeany takto:

Pupeční šnůra úvěrových privilegií, která propojovala centrálu IPB s jejich bílými koňmi v jednotlivých společnost holdingu se převzetím IPB do vlastnictví ČSOB přetrhaly. Tito bílí koně jsou teď bez otěží a bez opratí a musejí se dnes postarat sami o sebe tam, kde se v okamžku pádu IPB ocitli a každý z nich se snaží zachránit a urvat pro sebe, co se dá.

BL: Bílí koně bez otěží aneb Přijde Domeana o televizi Prima? ZDE

Informace k úvaze

Pohledávku za společností bývalého náměstka ředitele IPB Marka Šoltése Cetus, v tuto chvíli v likvidaci, měl prý podle policie koupit provozní vedoucí sportovního baru na Václavském náměstí, jehož spolumajitelem je hokejista Jaromír Jágr, Pavel Hrách spolu s bývalým zaměstnancem ČKA Josefem Tykvou. V době prodeje pohledávek společnosti Cetus stát zastupovali mj. Vlastimil Tlustý (ODS), Martin Hojdar (ČSSD), Pavel Tollner (KDU-ČSL) či Miroslav Vlček (ČSSD). V představenstvu Cetusu seděl kdysi i Michal Vodrážka, bývalý člen představenstva IPB. Domeana chtěla podíl z bývalého majetku IPB stejně jako Cetus. Ten chtěl ovládnout i severočeskou chemickou společnost Setuza, která dnes patří do impéria Tomáše Pitra.

Informace k zamyšlení

Hrách přitom působí ve firmě Jaromíra Jágra, který je ze stejného regionu, jako Vladimír Tlustý a hejtman Bendl. Středočeského regionu. Jaromíra Jágra staršího (65), prezidenta kladenského hokejového klubu a člena představenstva stavební firmy Energie už policie prověřovala několikrát - v souvislosti s pletichami při využití státní dotace na rekonstrukci a modernizaci sportovní haly, stavbě dvoudráhového bowlingu, výstavbu 150 bytů kladenského sídliště Na Ostrovci (Energie vyhrála s nabízenou cenou 105 milionů, konečná cena byla 354 miliónů), údržbě sportovní haly a výstavbě kladenského aquaparku (Energie vyhrála s cenou 120 miliónů, konečná cena byla 180 milionů) . "Milión korun pro nás nejsou peníze," sdělil Jágr starší v roce 2000 Mladé Frontě Dnes. Firma Energie od Středočeského kraje z devatenácti soutěží Středočeského kraje , do kterých se přihlásila, zvítězila v šesti soutěžích a získala jen za poslední tři roky zakázky za dvě stě devadesát milionů korun. "To ale s tím, že podporuji ODS, vůbec nesouvisí," reagoval Jaromír Jágr na dotaz zpravodaje BBC Mikuláše Kroupy. Před výběrovým řízením na aquapark ale Energie Kladno darovala kladenské ODS padesát tisíc korun. Stavba vodního světa se posléze oproti původním předpokladům prodražila přibližně o padesát milionů korun. Dobrý poměr nákladu a výnosu. "Dar nemá se zakázkou nic společného," řekl tehdy HN oblastní manažer ODS v Kladně Luboš Fleischmann. Za podivné dotování kladenského hokeje byl v roce 2003 obviněn i bývalý kladenský místostarosta Václav Přibyl.

Hejtman Středočeského kraje a místopředseda ODS Petr Bendl působil přitom v dozorčí radě firmy Energie. Bendl i Jágr hráli v minulosti hokej za stejný klub, jsou staří spoluhráči... Kladenského primátora Milana Volfa (ODS) policie stíhala z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele. Obvinění se týkalo 41 miliónů z rozpočtu, které bez souhlasu zastupitelstva zajistil pro Jágrův hokejový klub. Po 15 dnech vazby byl primátor propuštěn s tím, že pro uvalení vazby nebyl důvod. V té době už Volf ale odstoupil z funkce starosty a také přestal být členem městské rady. Hrozilo mu až deset let vězení. Pak byl v dubnu 2006 odsouzen k podmíněnému trestu. Volf podle některých zdrojů projevil zájem o původ peněz, z nichž byl financován Bendlův dům v Kladně. Případy prošetřovala "protikorupční" jednotka policie. Výsledkem celé operace "Kladno" je ovšem podmínka.

Generální manažer HC Rabat Kladno, jehož prezidentem je Jágr starší, je Otakar Černý, syn šéfa sportovní redakce České televize, člen kladenské ODS a radní za tutéž stranu.

Řada členů zastupitelstva šéfuje městským firmám a všichni jsou shodou okolností členy ODS, která má od posledních voleb většinu na radnici. Například zastupitel Lukáš Kubica byl v inkriminované době současně šéfem Sportovních areálů a radní František Samek zase ředitelem společnosti Tepo, která zásobuje město teplem. Šéf investičního odboru kladenského magistrátu Petr Dubravský byl podezřelý z porušení povinnosti při správě cizího majetku, když poslal 11,5 milionu z kasy města na účet v té době už dva měsíce zavřené Union banky, a Kladno tak o většinu peněz přišlo.

Neúspěšný kandidát na primátora Dan Jiránek měl pak na krku vyšetřování podezřelého prodeje městských bytů. Pikantní je, že druhý, méně početný proud místní ODS, kde probíhlala bratrovražedná policejní bitva o křeslo primátora Volfa, zastupoval v kritickou dobu šéf kladenského oblastního sdružení a předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Jan Klas. Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se tehdy v tisku vyjádřila jednoznačně: "Těžiště korupce je v komunální sféře. Pomalu každý starosta se chová jako gubernátor propojený podnikatelské sféry s komunální politikou je šílené a vzájemně si hrají na sebe, skupiny jsou mnohdy spojené s policií."

Středočeská ODS patří mezi nejmocnější části této strany. Dan Jiránek je po úspěšném převratu ve středočeské ODS "úspěšným kandidátem", jak sám tvrdí, a současným primátorem města Kladna. "To chce klid, vzít rozum do hrsti a nenechat se vyprovokovat," doporučil svým spolustraníkům předseda středočeské ODS Vlastimil Tlustý 10. 5. 2004 v článku Pomohli městu, nebo sami sobě? v Mladé frontě Dnes.

Informace k analýze

Hráchovi se přitom - přes zajímavá ekonomická i politická napojení - nepodařilo získat potřebné peníze na nákup pohledávky... Prodej pohledávek se v ČKA děje obálkovou metodou. Kafkovou, která měla z agentury podle policie vynášet citlivé informace a měla tak riskovat za úplatek ve výši několika měsíčních platů existenci i svobodu, přitom finanční policie odposlouchávala tři roky. To není standardní doba odposlechu, kterou by bez mrknutí oka schválil Vrchní soud... Za tři roky policie nezjistila nic takového, aby ji zatkla. Přesto ji nyní zatkla dříve, než jakýkoliv úplatek převzala. Kafkové tudíž obžaloba nedokáže nezákonnné převzetí byť jedné koruny. Past tak prakticky sklapla napráydno... Diletantnismus a mediální humbuk, který provází případ Kafkové, znemožní policii cokoliv dalšího. Může mít ale několik cílů. Jedním z nich je určitě odvrácení pozornosti od dalších osob v ČKA. Kterých? Hádejte...

Podle článku analytika Emila Szirmaie v Ekonomu je kouzlo Cetusu skryto od roku 2001 v podřízených dluhopisech IPB za 800 milionů , na které se vztahuje státní záruka. Operaci s dluhopisy vymyslel pro IPB kdysi Libor Procházka. Libor Procházka, který také řídil většinu dalších operací IPB, byl úzkým spolupracovníkem Václava Klause v době, kdy byl ještě Václav Klaus zaměstnán ve Státní bance.

Václav Žák, šéfredaktor Listů a současný předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, v roce 2002 v článku Média nereflektovala rozbití mocenského centra ODS v IPB napsal:

IPB byla jediná banka, která se privatizovala v kuponové privatizace tak, že stát rovnou ztratil majoritu. Ačkoliv všechna média referovala o ztrátě majority státu v IPB tím, že se FNM nepodílel na navýšení jmění, ve skutečnosti ztratil majoritu ihned. Tím se ovšem managementu otevřela netušená šance: mohl se šikovnými operacemi zmocnit kontroly nad bankou. To se také stalo: "vlastníky" IPB byly "spřátelené" firmy (seznam je ve zprávě Poslanecké sněmovny), vesměs vázané k IPB úvěry. Lze, myslím, bez jakýkoliv spekulací předpokládat, že vláda, v níž měla ODS majoritu, dobře věděla, co dělá.

V. Žák: Média nereflektovala rozbití mocenského centra ODS v IPB ZDE

... Při vyšetřování kauzy IPB je třeba jít dál do minulosti, aby se zjistila odpovědnost, "jak to tehdy bylo". Podle Rumla se nelze divit, "že ODS je nervózní, protože patrně všechny tyto věci v minulosti nebyly v pořádku a může se dostat na světlo pozadí financování ODS". .... "Pamatuji si na šílenou nervozitu v ODS, když se dostali Tesař s Procházkou do vazby. Tehdy ve straně zavládlo zděšení nikoli nepodobné tomu, když nyní byla na banku uvalena nucená správa. Mezi ODS a IPB byly personální vazby, byl zájem prostřednictvím určitých lidí banku kontrolovat, mít na její fungování vliv a jejím prostřednictvím i na různé podniky. To prohlašuji naprosto jednoznačně.

18. 7. 2000 Právo, Jan Ruml: Mezi ODS a IPB byly personální vazby

Teď je potřeba si demonstrativně zamést před vlastním prahem, aby se upevnila soudržnost povolebního týmu a vůle k moci. Sarajevské zbytky jsou k tomu jako stvořené.

                 
Obsah vydání       7. 8. 2006
7. 8. 2006 Co v českých médiích je a co není etické Bohumil  Kartous
6. 8. 2006 Den násilí ohrozil mírovou iniciativu OSN
7. 8. 2006 Libanon: pravá tvář "chirurgicky přesného bombardování"
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech
7. 8. 2006 Česká televize: Moravcovo ukradené téma Štěpán  Kotrba, Vladislav  Černík
7. 8. 2006 Na názorech občana nezáleží? Jan  Čulík
7. 8. 2006
7. 8. 2006 Ludvíku Vaculíkovi Stanislav  Křeček
6. 8. 2006 Kuba popírá, že má Castro nevyléčitelnou rakovinu Fabiano  Golgo
6. 8. 2006 Izraelští piloti "raději nebombardují"
7. 8. 2006 Infantilní Bolek  Hrušenský
7. 8. 2006 Izraelský premiér: Ať nás západ nepoučuje jak zacházet s civilisty v Libanonu Lukáš  Lhoťan
5. 8. 2006 Spojené státy a Francie se dohodly o rezoluci OSN o Libanonu
7. 8. 2006 Michael  Marčák
7. 8. 2006 Komu vlastně slouží policejní krysy Štěpán  Kotrba
7. 8. 2006 Pandořina skříňka Ladislav  Žák
5. 8. 2006 Kam zmizela v českých médiích zásada nestrannosti? Jan  Čulík
5. 8. 2006 Může za to Radiožurnál
5. 8. 2006 Hloupost není matkou objektivity Bohumil  Kartous
5. 8. 2006 Je to možné?
7. 8. 2006 Nejpravděpodobnější výsledek roztáčení spirál násilí Kamil Vladislav Vaněk
7. 8. 2006 Volnotržní prostředí...
7. 8. 2006 Zrušte levné lety, naléhá vlivný britský parlamentní výbor
7. 8. 2006 Jak daleko mělo imperiální Japonsko k atomové bombě? Zdeněk  Slanina
7. 8. 2006 Přátelství, bomba a občanská společnost Michal  Jurza
7. 8. 2006 Spojené státy Ameriky a blaho Česka Jan "Matt" Hájek
7. 8. 2006 Ne základnám v Pardubicích Milan  Daniel
7. 8. 2006 Symbolická raketa pro Českou televizi
7. 8. 2006 Jak bude vypadat evropská energetika?
7. 8. 2006 Siamská dvojčata Miroslav  Kodet
7. 8. 2006 Dát si vlastní program za klobouk Jiří  Jírovec
7. 8. 2006 Bestii navzdory
5. 8. 2006 Lula tvrdí, že má Fidel Castro rakovinu Fabiano  Golgo
5. 8. 2006 Brazilian President leaks that Fidel Castro has cancer Fabiano  Golgo
5. 8. 2006 Lula: Zdá se, že přijdeme o přítele
4. 8. 2006 Převody peněz ze zahraničí do ČR
5. 8. 2006 Izraelci bombardováním usmrtili 33 zemědělských dělníků
7. 8. 2006 Petice proti základně
4. 8. 2006 Bzum, bzum, bzum, bzum Věra  Říhová
4. 8. 2006 A léto běží, vážení Oldřich  Průša
4. 8. 2006 Izrael bombardoval silnici spojující Libanon se světem
7. 8. 2006 Diskriminace žen v ČR: Stínová zpráva CEDAW a otázka protiprávních sterilizací
7. 8. 2006 Když Pán Bůh dělal čas Pavel  Kopecký
7. 8. 2006 Arabové a Židé očima Čechů Pavel  Pečínka
7. 8. 2006 Fašistická křesťanská Syrská národně sociální strana Pavel  Pečínka
4. 8. 2006 Lidé by měli být opatrní při hledání práce v zahraničí
7. 8. 2006 Vůl zůstane volem a pařez pařezem Michal Z. Čenko
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červen 2006