9. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 11. 2006

Dramatický vývoj v tzv. kauze Doležel před volbami vyvolával u nezasvěceného čtenáře naději na další rychlé pokračování a nová překvapivá odhalení. Nic takového se ovšem nestalo. Po volbách jakoby vše utichlo. Obvinění jsou sice nadále ve vazbě, ale zdá se, že jaksi ze setrvačnosti. Policii se zřejmě nedaří najít dostatečně silné důkazy pro další obvinění a celý případ stále více nabývá pachuť předvolební provokace. Shrňme, co až dosud vyšlo najevo.

Sloupek
Milan Libiger

Na západě zhasly hory
noc zčernala vagón spí

stařec však na bílé holi
má zvonek cyklistický

do Britských listů poslal autor

9. 11. 2006

USA:

Zdá se, že Demokraté získali poslední křeslo, kterého je zapotřebí k ovládnutí amerického Senátu, informuje tisková kancelář Associated Press.

Podle AP zvítězil ve Virginii Demokrat Jim Webb nad tamějším republikánským senátorem Georgem Allenem počtem 7236 hlasů. Výsledek nebyl dosud oficiálně potvrzen.

Kontrola nad Senátem a jeho výbory by poskytla Demokratům právo ratifikovat smlouvy, konat slyšení a schvalovat prezidentská jmenování, včetně jmenování k Nejvyššímu soudu.

Pokud zvítězil Webb, znamenalo by to, že by obě strany měly v Senátu každá 49 křesel, ale dva nezávislí senátoři uvedli, že budou hlasovat s Demokraty. To by jim poskytlo většinu 51 hlasů, poprvé od roku 2002.

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 11. 2006

USA:

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld a hlavní architekt útoku na Irák odstoupí, poté, co hněv amerických občanů ohledně války v Iráku vedl k tomu, že Republikáni utrpěli ve volbách do amerického Kongresu podstatné ztráty.

Prezident George Bush uvedl, že se s Donaldem Rumsfeldem dohodl, že je zapotřebí k Iráku "nové perspektivy". Novým ministrem obrany se má stát bývalý šéf CIA Robert Gates.

Demokraté získali ve volbách kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů a v Senátu je situace zatím nerozhodná, závisí na výsledcích těsného hlasování v jediném státě, Virginii.

V Americe zaznívaly v poslední době silné hlasy, požadující, aby Rumsfeld odstoupil. Je kritizován za organizaci války v Iráku, kde tři roky po americké invazi násilí vzrůstá. Podle zpravodajů BBC je odstoupení Donalda Rumsfelda přiznáním americké vlády, že americká politika v Iráku zatím selhala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Daniel Ortega Saavedra
9. 11. 2006

Bývalý revolucionář Sandinovské fronty národního osvobození a někdejší prezident Daniel Ortega Saavedra byl ve středu 8. 11. 2006 prohlášen volební komisí za vítěze nedělních prezidentských voleb v Nikaragui . Lídr FSLN získal 38,1 procenta hlasů. Měla by tak být splněna druhá varianta volebního výsledku, která vylučuje nutnost konání druhého kola voleb. První varianta volebního zákona uvádí, že pro vítěze se musí v prvním kole vyslovit více než 40% voličů, druhá říká, že postačuje 35%, pokud odstup od následujícího kandidáta je více než 5%.

Bankéř Eduard Montealegre a tím i Washington v Nikaragui prohrál.

9. 11. 2006

Titulní stránka madridského deníku El País otiskla dne 1. 11. 2006 fotografii mrtvých z Haru v Pákistánu na hranicích s Afghánistánem. V předchozí den podniklo pákistánské letectvo útok na místní madrasu, školu výuky koránu, při kterém zahynulo 77 mužů mezi 20 a 30 lety. 3 přeživší jsou v nemocničním ošetření.

9. 11. 2006

V pondělí 13.11.2006 vstoupí u Městského soudu v Praze patrně již do závěrečné fáze další z "ministerských" soudních procesů třídenním blokem výslechů svědků, čtením důkazů, závěrečnými řečmi a vyhlášením rozsudku. Po Ivu Svobodovi a Marii Součkové bude vynesen ortel nad bývalým ministrem informatiky Vladimírem Mlynářem a jeho spoluobžalovanými, šéfy ministerstvu informatiky podřízené příspěvkové organizace Testcom, Dušanem Chmelíčkem a Vítem Novotným.

8. 11. 2006

Minulý týden jsem informoval redakci Českých novin o omylu v publikované zprávě policejní mluvčí, která mi z důvodů, jež se snaží s jistými obtížemi vysvětlovat v odpovědi uveřejněné v Britských listech, přisoudila členství v Komunistickém svazu mládeže.

Radek Mikula: Dementi. Dopis ČTK ZDE

Odpověď poručice Policie Praha 1 Evy Miklíkové z 2. listopadu 2006 na stížnost KSM k uveřejnění nepravdivé informace:
Byl tam, tak je komunista ZDE

Nic nepomohlo, že se jeho členové ode mne distancovali, ani to, že se já distancoval od nich (níže).

KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie ZDE

Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? ZDE

9. 11. 2006

Česká republika nyní bude mít dva předsedy vlády v jedné osobě--premiéra v demisi a premiéra sestavujícího vládu. Když takové dvojpremiérství nastalo posledně, nově jmenovaný premiér Mirek Topolánek vyzýval premiéra v demisi Jiřího Paroubka, aby jeho vláda nepřijímala už žádná důležitá rozhodnutí. Řekne nyní Topolánek Topolánkovi to samé? Nebo řekne toto Topolánek alespoň ministrům své vlády v demisi?

9. 11. 2006

Tak nám propašovali koně z Polska do Polska, paní Müllerová. Klasici jsou trefní. Tvůrčím výstupem mnohaměsíčního povolebního jednání designovaného premiéra Topolánka se všemi adekvátními stranami je zahájení druhého kola stejného druhu rozprav na základě pověření stávajícího předsedy ODS předsedou čestným.

Opakované určení Mirka Topolánka, chlapa s gulama, jenž varuje před chlapy s gulagama, není úplně překvapivé, má dokonce oporu v soudobých dějinách.

9. 11. 2006

ČTK zveřejnila ve středu zprávu, která měla mít svůj zdroj v zprávě deníku Právo. Předseda sociální demokracie v ní podle ČTK odpověděl v úterý, že podle jeho informací policie už konečně odložila případ poslance Krause. O půl dne později média zjistila, že Paroubek ani Kraus neví všechno... Kraus si myslí a Paroubek něco někde slyšel. Jeden nebo i druhý někomu sedli na lep. Mladá fronta Dnes má proto dnes důvod k uštěpačné poznámce... Kdepak se ale "informace" o odložení Krausova případu vzala? A proč?

9. 11. 2006

V ČT vysílali spot o volbách v USA a zdůrazňovali, že se jedná v podstatě o "referendum k válce v Iráku". Pokud si pamatuji, neuvedli žádný alternativní důvod.

Kdyz se človek ale podívá jinam, např. na analýzu BBC nebo výsledky průzkumu na CNN mezi voliči, třeba v nerozhodnuté Virginii (nenašel jsem celkový přehled), dozví se jiné věci, píše Alexander Kára.

9. 11. 2006

I my jsme se velice zasmáli, "včetně jednoho muže a jednoho číšníka", a to ne ani tak básni Theodory Žurkové Ženám po padesátce (patrně proto, že stále ještě rozeznáváme rozdíl mezi poezií, ideologií a propagandou), ale spíš článku paní Říhové "Od babičky z Ratibořic ke gravidní hopsandě".

Co pak o to, článek je to pěkný, zejména když je čten nahlas malebným ženským barytonem ženy po přechodu, zkuste si to, ale bohužel, je těžko k němu něco dodat. Co říct na tak památná a silná slova jako "Technické vynálezy dokáží nahradit každého muže v domácnosti a to včetně sexuálního vyžití..." Snad pouze: Konečně! Hurá! Nebo možná, jak říkají mé americké přítelkyně: Go girl! Go!

9. 11. 2006
tisková zpráva České televize

"Tak trochu jiná reality show" Odhalení Českého rozhlasu, sledující život gorilí rodiny v pražské ZOO, se po krátké přestávce opět vrací do vysílání Dobrého rána s ČT: v Týdeníku Odhalení vždy ve čtvrtek na ČT1 v 06.40 hod. a na ČT24 v 08.40 hod.

Vše, co v této souvislosti diváky České televize zajímá, se mohou dozvědět také prostřednictvím dnešního chatu s Miroslavem Bobkem, vedoucím projektu, který proběhne dnes od 14.00 hod.

Své dotazy mu mohou diváci položit na internetové adrese pořadu Dobré ráno s ČT CHAT

Více informací, včetně možnosti internetového přehrání odvysílaných příspěvků ČTČRO

z informací Českého rozhlasu

Dvě multimediální DVD projektu Odhalení byly nedávno oceněno "divokým Oskarem" - cenou ARKive International Award v celosvětové soutěži Wildscreen 2006, kde Český rozhlas porazil i projekt přírodovědné redakce BBC.

V současné době přichází na trh i knížka goriích pohádek "Moja a páv" s mnoha fotografiemi, sepsaná autory projektu . Pokračování "tak trochu jiné reality show" spouští Český rozhlas mimo jiné i proto, že gorilí rodina bude mít nové přírůstky. Možná se zdaří i porod v přímém přenosu. Dvě gorlií samice jsou totiž těhotné a diváci celého světa budou mít prostřednictvím mnoha kamer, přenášejících prostřednictvím vysokorychlostního internetu televizní signál, či prostřednictvím fotografií příležitost nahlédnout do změn v chování goril, okamžiku porodů i prvních dní gorilích miminek. Stránku už nyní nabízí Český rozhlas nejen v češtině, ale i v angličitně a němčině.

Moja a páv - Gorilí pohádky. Tereza Šefrnová, Miroslav Bobek Fotografie: Khalil Balbaki, Miroslav Bobek, Jan Ševčík, Český rozhlas, Brio 2006, 104 stran, ISBN 80-86113-86-8, EAN: 9788086113869

Odhalení ZDE

9. 11. 2006

Argentinský deník IV:

Vyhrabu se z postele, těsně poté, co jsem se probudila. Postavím se na nohy a protahuju se, naposledy se s nenávistí podívám na matraci, která mě v noci mučí, zatímco se nevinně snažím na ní prostě jen spát. Jdu po schodech dolů a tak, jak jsem si myslela, že tomu bude, na stole už leží noviny El Clarin. Uvařím si kávu, sednu si a listuju novinami. Gaston nikde není, asi koupil noviny a vrátil se do postele. Tohle je jeho příspěvek k našemu hledání bytu, on ráno vstane a koupí noviny a já si pak sednu a všechno obtelefonovávám.

9. 11. 2006

Letter from Argentina IV:

I roll myself out of bed after just waking up. As I get on my feet I stretch my body, giving a last hateful look to the mattress that is doing this torture to me during the night while I innocently just try to sleep on it. I go downstairs and as I thought it would be, there is the newspaper El clarin already lying on the table. I make myself a coffee before I sit down and look at it. Gaston is not up and about, he must have gotten the paper and gone back to bed. This is his part of our house hunting, getting the newspaper early in the morning, and then I sit down and call everywhere and everyone.

9. 11. 2006

Uwe Ladwigovi připadlo divné, že jsem upozornil na vzácnou časovou shodu, se kterou rozviřuje téma dětské prostituce německá organizace KARO, působící v českém pohraničí. Tvrdím, že KARO působí značně nevěrohodně. Svou mediální hysterií se zdiskreditovala. Desítky charitativních organizací bojují s prostitucí. Poctivě, pracovitě, bez uměle vyvolané mediální hysterie. La strada, Rozkoš bez rizika, nebo Magdalenum - abych jmenoval ty nejznámější. Stovky streetworkerů pomáhají "padlým andělům". V Praze i Chebu. Stejně jako KARO. Vedle těch desítek organizací jiných. Potud vše v pořádku a i tato organizace si zaslouží chválu. Nejsou těch organizací ale tisíce. Nemají masivní finanční podporu státu. Stát totiž neinvestuje do prevence v rámci sociální politiky. Chvályhodná je proto iniciativa Spolkové republiky Německo k odsouzení nucené prostituce. Povede ale pouze k rozvoji turistiky v Pobaltí, na Ukrajině a v zemích Balkánu. V samotném Německu se nezmění nic.

Když Fabiano Golgo upozornil v Britských listech na homosexuální prostituty v největším gay bordelu v Praze - na Žižkově, tři minuty od Václavského náměstí, nestalo se nic.

9. 11. 2006

Když jsem četl Váš včerejší článek v BL, krátce jsem zavřel oči a už jsem byl zase v Praze, ne dnes, ale v sedmdesátých letech minulého století. Tehdy jsem tam oficiálně žil, uznán jako muž v domácnosti, a nebylo mi dovoleno překládat pro některé organizace, ne protože jsem neuměl německy, ale protože jsem byl, slovy českých úřadů, údajně "říšský Němec". Vaše argumenty mně vzaly na krátký okamžik trochu dech, protože hned jsem si dokázal představit, co byste Vy o mně řekl, kdybyste rychle potřeboval překlad, ale 'za Marxe' ne (Marx by ovšem za vůbec nemohl) od někoho, kdo se narodil v západním Německu.

9. 11. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Lidé o tom vědí a sociologové to potvrzují : jako první tam nebudou knikupectví.

V německých městech se člověk často ani nemusí ptát, zda má obyvatelstvo dané čtvrti peníze nebo ne. Stačí se jen podívat do obchodů a už je vidět, jak to vypadá s výdělky lidí.

9. 11. 2006

Zatímco čeští politologové a žurnalisté tápou, rádio Jerevan má jasno: "první dva roky povládne menšinová vláda ODS s podporou ČSSD a v druhé polovině volebního období si pozice obě strany vymění". Rádio Jerevan má i konkrétní představu o formě a načasování tohoto kroku: "veřejnosti bude oznámena pouze menšinová vláda ODS, a to u příležitosti schvalování státního rozpočtu. Schválení státního rozpočetu - označovaného často jako "zákon roku" - je natolik důležité, že veřejnost jistě pochopí a ocení i tu nejvyšší "stranickou oběť" v zájmu státu. Komentátor pokračuje slovy: " v tichosti následně vznikne Komise k úpravě ústavy, která díky síle hlasů obou nejsilnějších stran prosadí změny k umenšení vlivu menších stran a nastolí přímou volbu prezidenta". Komentátor rádia si neklade otázku po vítězích a poražených. Na to tu prý máme místních specialistů dost.

A co k tomu dodat? Snad jen doufat, že se rádio Jerevan jako vždy mýlí....

9. 11. 2006

Když ve volbách vyhráli, tak ta protiraketová základna v Česku bude alespoň demokratická.

8. 11. 2006
Text, který následuje, je věnován diskusi, jejíž výsledky naznačují přelom v nazírání obyčejných lidí na Bushovu a Blairovu odpovědnost za násilné prosazování strategických zájmů.

Stránky BBC nabízejí možnost vyjádřit se k důležitým tématům. Po vynesení rozsudku na Saddamem Husseinem položila BBC svým návštěvníkům tuto otázku: "Co myslíte, jaký dopad bude mít rozsudek na situaci v Iráku."

Z její formulace poněkud vyčuhuje snaha zavést diskusi do politicky správné roviny, to znamená pryč od rozsudku samého. Z naprosté většiny odpovědí je ale zřejmé, že diskutující takové zúžení nebrali na vědomí - už jen proto, že bez skutečné znalosti poměrů v Iráku by mohli pouze opakovat to, co se dozvěděli ze sdělovacích prostředků -- a v podstatě odpovídali na otázku "co si o tom rozsudku myslíte?".

Při letmém pohledu na vesměs civilizované příspěvky - diskuse je moderovaná a tak se v ní nesetkáme s primitivismem běžným v českých sdělovacích prostředcích - není možné nezaregistrovat četnost s níž se vyskytuje požadavek soudit Bushe a Blaira za válečné zločiny.

8. 11. 2006

USA:

Velice opatrný optimismus s hořkou příchutí, tak by se dal charakterizovat výhled do budoucna po doplňovacích volbách do Kongresu 2006. Demokraté, sice po myšlenkově mdlé kampani nejednotného vedení získali dolní sněmovnu, jaké a zda to vůbec bude mít praktické dopady, je však předčasné hodnotit.

Pokud se podíváme na některá skutečně žhavá klání, je evidentní, že otevřeně protiváleční a pro impeachment kandidáti byli nakonec udoláni mnohonásobnou finanční přesilou, laxní podporou, případně přímo házením klacků pod nohy ze strany vedení vlastní Demokratické strany a často také nezájmem médií.

8. 11. 2006

Britská a americká vláda se v úterý v Ženevě spojily s Čínou a Ruskem, aby zabránily schválení mezinárodního zákazu užívání kazetových bomb.

Základní záhadou moderního státu je toto. Nutné zdroje, hospodářské i politické, stát vždycky nalezne pro zabíjení. Projekt ochrany života je pro stát vždycky podružnější. Kdy jste kdy v poslední době viděli, že se vojáci musejí doprošovat o financování nových zbraní? Nebo že by se třeba konal sponzorovaný maratón, aby se jím vydělalo na nové jaderné střely? Avšak my musíme prosit a přemlouvat pokaždé, když nemocnice potřebuje nový přístroj na dialýzu. Kdyby byly peníze a rozhodnost, vydané na válku v Iráku, vydány na boj proti klimatickým změnám, už by emise uhlíku rapidně klesaly. Kdyby se tolik peněz vydávalo na zahraniční pomoc jako na stihačky, nikdo by nikdy nehladověl, píše George Monbiot.

Británie použila v úterý v Ženevě veškerou sílu své diplomacie, při nové revizi dohody o konvenčních zbraních, aby byli i nadále usmrcováni civilisté.

8. 11. 2006

Rozhodl jsem napsat, abych se podělil o svou reflexi na vyběr autora (autorů) pro Český pavilón pro 52 bienale v Benátkách.

Komise ve složení M.Knížák, T.Vlček, M.Pokorný, M.Fišer, Š.Šimlová a jeden člověk ze Slovenska (jméno si nepamatuji) vybrala projekt I.Jůzové.

Neviděl jsem její projekt, nevím s kým je podávala atd.. Třeba byl geniální, přesto si myslím, že i kdyby byl sebegeniálnější, nelze její dosavadní, pro mne kvalitativně nevýraznou práci i v rámci českého kontextu relevantně"postavit" vůči lidem (umělcům a kurátorům), kteří se poslední léta zcela jednoznačně podíleli na formování českého umění!

8. 11. 2006

EU později, ale přece synchronizuje na transatlantické vlně opatření proti leteckému terorismu. Nová omezení sortimentu a objemu zboží, se kterým se smí nadále létat, určitě podpoří růst některých průmyslových odvětví: čím méně máte dovoleno vozit s sebou, o to víc si musíte znova koupit. Důkladné letištní odbavovací procedury však otevírají otázku, zda bude cesta vzduchem nadále nejrychlejším způsobem přepravy.

8. 11. 2006

Chtěla bych za sebe i za své přítelkyně poděkovat BL za básničku Theodory Žurkové "Ženám po padesátce". Už dlouho jsme se na našem babinci tak nenasmály, včetně jednoho muže a jednoho číšníka, který projevil přání takovou maminku z básničky mít. Copak o to, básnička je to velmi pěkná, zvláště je-li čtena nahlas, s citem a malebným mužským barytonem. Zkuste si to.

6. 10. 2006

V září přispělo celkem 111 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 19 516,00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30. 9. 2006 částku 386 416.21 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,665.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2006 Protiraketová obrana USA: družicový systém SBIRS Stanislav  Kaucký
5. 11. 2006 Prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA Jiří G. Müller
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba
20. 10. 2006 Server mladých komunistů je mimo provoz Štěpán  Kotrba
18. 10. 2006 Vojáci proti válce   
14. 10. 2006 Zaorálek o antiraketovém systému USA Jiří G. Müller
12. 10. 2006 Tři pětiny občanů proti americké základně   
4. 10. 2006 Příznivci americké základny v Česku zoufale hledají argumenty Zdeněk  Havel
4. 10. 2006 Radar u Mohyly míru? Miroslav  Jandora

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš

Nikaragua a Daniel Ortega RSS 2.0      Historie >
9. 11. 2006 Revolucionář Ortega demokraticky zvolen prezidentem Lubomír  Molnár, Štěpán Kotrba
7. 11. 2006 Daniel Ortega vyhrál prezidentské volby v Nikaragui Štěpán  Kotrba
5. 11. 2006 Nikaragua volí prezidenta, viceprezidenta a parlament   
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
30. 10. 2006 Předvolební Nikaragua Lubomír  Molnár
18. 8. 2006 Paranoja, moc a cynizmus Noam  Chomsky
14. 4. 2006 WTO: Co přinese konec dubna v liberalizaci obchodu s průmyslovými výrobky? Ludmila  Štěrbová
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda
2. 1. 2006 Co s dluhem rozvojových zemí? Miloš  Kaláb

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2006 Fašista izraelským vicepremiérem? Daniel  Veselý
30. 9. 2006 Chomejní a Chamenejí nejsou arabští politici Darina  Martykánová
30. 9. 2006 Íránci skutečně nejsou Arabové   
26. 9. 2006 Izrael tajně vyjednává se Saúdskou Arábií   
19. 9. 2006 Smrtící sklizeň: Libanonská pole jsou plna izraelských kazetových bomb   
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Chomsky: Vnímání světa skrze bomby   
6. 9. 2006 Tichý Čechoslovák v Bejrútu Pavel  Pečínka
5. 9. 2006 Ti hizballáhisti jsou ale bordeláři...   
1. 9. 2006 Po izraelském útoku na Libanon: Souvislosti a perspektivy Thomas  Franke

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2006 Školné podle Britů odrazuje mladé lidi od studia   
10. 10. 2006 Pedagogika na rozcestí? František  Augusta
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Oko za oko! Oskar  Krejčí
8. 11. 2006 Saddám Husajn a jiní komplicové v zločinech proti lidskosti Daniel  Veselý
8. 11. 2006 Reakce návštěvníků stránek BBC na odsouzení Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
7. 11. 2006 Tony Blair donucen veřejně říci: Jsem proti trestu smrti   
7. 11. 2006 Rozsudek nad Saddámem: Obscénní směsice spravedlnosti a pokrytectví   
7. 11. 2006 Donald Rumsfeld si potřásá rukou se Saddámem Husajnem   
6. 11. 2006 "Neokonzervativcovo pozdní pokání" nebo jen další pokleslé dějství? Michal  Brož
5. 11. 2006 Saddám Husajn odsouzen k smrti oběšením   
5. 11. 2006 Saddám Husajn odsouzen Jakub  Rolčík
5. 11. 2006 Evropa nemá trest smrti. Proč jej Topolánek podporuje? Milan  Daniel

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2006 Ministr Kalaš: Reakce na protestní akci Greenpeace   
6. 11. 2006 Greenpeace dnes uzavřelo ministerstvo životního prostředí   
1. 11. 2006 Jak britské státní instituce už nyní bojují proti klimatickým změnám   
1. 11. 2006 V Praze se jednalo o udržitelném rozvoji   
31. 10. 2006 Blair: Musíme platit nyní, abychom se vyhnuli katastrofě   
31. 10. 2006 Sternova zpráva o globálním oteplování: Hlavní body   
31. 10. 2006 Globální oteplování -- Brezina versus modely Ladislav  Metelka
30. 10. 2006 160 bilionů Kč: To je cena, jíž bude muset uhradit svět, pokud nezačne bezodkladně bojovat proti podnebným změnám   
30. 10. 2006 Ivan  Brezina
30. 10. 2006 Britská vláda se dohodla s Al Gorem, aby v Americe přesvědčoval o nutnosti boje proti klimatickým změnám   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
9. 11. 2006 Žebrák Milan  Libiger
8. 11. 2006 ■ ■ ■ Zuzana  Vajnerová
7. 11. 2006 ■ ■ ■ Mikuláš  Bryan
6. 11. 2006 9. Jaroslav  Žila
3. 11. 2006 Ženám po padesátce Theodora  Žurková
2. 11. 2006 Chvění vody za požáru Petr  Fiala
1. 11. 2006 Variace Theodora  Žurková
31. 10. 2006 Neměj mi za zlé Jiří  Pištora
30. 10. 2006 Vyhnanství Jiří  Karásek ze Lvovic
27. 10. 2006 Nemožná láska Jiří  Karásek ze Lvovic

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2006 Jiří David: Protestuji proti pořadu České televize o VŠUP Jiří  David
4. 10. 2006 Marek Wollner: Jiří David nevyvrací podstatu věci   
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
9. 11. 2006 Koně z Polska do Polska Pavel  Kopecký
8. 11. 2006 Podruhé do téže řeky Oskar  Krejčí
8. 11. 2006 Je to o horkém bramboru nebo spíš gordický uzel? Miloš  Dokulil
8. 11. 2006 Kraus: Případ postavený na svědectví dvou nájemných fízlů a jednoho uvězněného podvodníka Štěpán  Kotrba
7. 11. 2006 ČT 1: Jak jim mohlo ujít, že jim to ušlo? Oldřich  Průša
7. 11. 2006 Klaus a jak je tomu se žoldy Boris  Cvek
4. 11. 2006 Židovská liberální unie chce po Langerovi důkazy, média to dodnes tajila Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Kdy předčasné volby Oskar  Krejčí
31. 10. 2006 KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2006 Anarchie, nebo otevřená společnost? Egon T. Lánský
25. 10. 2006 Kreml -- energetický nepřítel? Oskar  Krejčí
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 S ropným zlomem počítá i americká administrativa ve svých strategiích Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Zpráva o nálezu velkého ropného ložiska je zřejmě jen PR propaganda   
24. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude II. Emil  Bédi
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba

Rakousko nejen za časů Jörga Haidera RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mezi rakouskými socialisty a lidovci vládne mrazivá nálada Richard  Seemann
6. 11. 2006 Iluze bezpečí... A pak najednou zhasla světla... Uwe  Ladwig
18. 10. 2006 Gusenbauerův dlouhý pochod Richard  Seemann
2. 10. 2006 Rakouská opozice zvítězila ve volbách   
2. 10. 2006 Rakušané odmítli demontáž sociálního státu Richard  Seemann
29. 9. 2006 Rakouské volby před finišem Richard  Seemann
5. 9. 2006 V Rakousku byla odstartována předvolební kampaň Richard  Seemann
23. 8. 2006 Černý pátek rakouských lidovců Richard  Seemann
9. 8. 2006 Rakouský prezident chce urychleně ustavit vládu Richard  Seemann
9. 8. 2006 Hrozba "black-outů" elektrizačních soustav Milan  Černý