23. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. máj 2005, Letenská pláň
23. 5. 2005

Jako člověk, který naprosto nesouhlasí s komunistickými dogmaty, s jejich společenskými, ekonomickými a politickými hypotézami i s jejich reinkarnací v podobě KSČM, bych nikdy nemohl podepsat petici Zrušme komunisty. A to ji podepsala celá řada autorit, včetně intelektuálů, u nichž se dá předpokládat, že se v současné společenské situaci dobře orientují, jen namátkou Ivan Wilhelm (rektor UK), Josef Škvorecký (spisovatel), Vojtěch Cepl (emeritní ústavní soudce), Jiřina Šiklová (socioložka) a leckteří další.

Napadlo mě totiž přečíst si, co vlastně ta petice říká.

Psáno pro Britské listy a ČRo 6
Předseda vlády Severního Porýní - Vestfálska Peer Steinbrueck (SPD) těsně po vyhlášení výsledků voleb
23. 5. 2005

SPD v Düsseldorfu ztrácí poslední rudozelenou vládu na zemské úrovni. Zemi, kde SPD vládla posledních 39 let, asi čeká po dnešních zemských volbách vláda konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Dramatická porážka německé sociální demokracie v její tradiční baště, nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku, zřejmě dovede zemi až k předčasným parlamentním volbám. Volby potvrdiy rostoucí nesouhlas Němců s hospodářskými a sociálními reformami berlínské vlády SPD a Zelených. Podle Schrödera zpochybňuje porážka společenský souhlas s pokračováním reforem a vyžaduje si předčasné volby .

"Výsledek dnešních voleb je začátek konce rudozelené vlády," řekl Stoiber.

Předseda vlády Severního Porýní - Vestfálska Peer Steinbrueck (SPD) těsně po vyhlášení výsledků voleb Foto: REUTERS/Kirsten Neumann

František Koukolík: Mozek a jeho duše
23. 5. 2005

Malé zastavení nad jedním knižním přírůstkem

František Koukolík: Mozek a jeho duše. Zdravotnické nakladatelství Galén; Praha; vydání třetí, 2005. ISBN 80-7262-314-1. 263 s. Doporučená cena 350,- Kč.

Neuropatologa a popularizátora vědy o lidském mozku Františka Koukolíka jistě netřeba představovat. Jeho publikace si to ovšem zaslouží vždy znovu a znovu. V nakladatelství Galén vychází již třetí vydání knihy Mozek a jeho duše, navazující na své jmenovce z let 1995 a 1997. Vychází-li po takové době opět pod stejným názvem publikace, která je odrazem soudobých vědeckých výzkumů a teorií, o něčem to jistě svědčí. Třetí vydání je samozřejmě přepracované, aktualizované a místy rozšířené, tak jak to autor považoval s ohledem na pokračující výzkumy v tomto oboru za nutné.

Tereza Brdečková:  Učitel dějepisu
23. 5. 2005

Chladná lhostejnost k velmi dobré knize

Tereza Brdečková, Učitel dějepisu, Praha 2004, Argo, 136 stran, ISBN: 80-7203-584-3

Dobré knihy o naší současnosti trpí naší současností; tj. aktuálností a masovostí literatury. Reflektují-li nějaké knihy o nedávném společenském dění, naráží nutně na rozdílné postoje současníků, kteří jim víceméně vytýkají, že neobsahují jejich názor. Často jsou také odmítány pro umělost (postavy tzv. šustí papírem) a neobjektivnost. Musím však hned říci, že vytýkat literární postavám, že "šustí papírem", je úsměvné a šermovat s objektivností je konina. Mnohem nebezpečnějším "protivníkem" dobrých knih je ale knižní trh. Každá kniha musí čelit faktu, že je jedna z mnoha. Je tak odkázána na reklamu a správné načasování jejího vydání.

23. 5. 2005

V pondělí 23. května se koná první z plánovaných stávek ve společnosti BBC, jimiž v odborech zorganizovaní zaměstnanci protestují proti plánovanému propouštění 4000 zaměstnanců. Drasticky se mění vysílací schéma britského veřejného rozhlasu i televize, počínaje vysoce sledovaným ranním živým publicistickým vysíláním pořadu "Today" na stanici BBC Radio Four (od 6 ráno do 9) , který je nahrazen vysíláním předtočených komedií a rozhlasových her.

Drážďany 1945
23. 5. 2005

Varování britského premiéra Tonyho Blaira v deníku Bild ze dne 9. 5. 2005, aby Němci v sobě v souvislosti s vlastním utrpením za II. světové války nepěstovali pocit oběti, protože jejich země byla za ni odpovědna stejně tak za její následky, vyvolalo polemiku. Německý velvyslanec v Londýně Thomas Matussek v rozhovoru pro časopis Der Spiegel proto varoval před možnými spory mezi Brity a Němci.

Michael Marčák: Od pádu železné opony padlo v různých konfliktech obrovské množství svobodných lidí. Velmi schizofrenní informace...
23. 5. 2005

tlusté vepřové
23. 5. 2005

Etická i estetická hranice mezi vtipností a sprostotou

Jsou tři lidé, kteří by se neměli v médiích za své výroky omlouvat. Je to básník, farář a karikaturista. O to větší je jejich odpovědnost v době, ve které si sdílené hodnoty sděluje společnost prostřednictvím médií.

Jeden, druhý i třetí přinášejí do našeho prozaického života poetické a mnohovrstevné obrazy nevzešlé mnohdy přímo z reality, ale z její interpretace, misinterpretace, dezinterpretace či přímo z fantazie. Obrazy, které ale také mohou obviňovat, zraňovat, vybízet k boji, či burcovat k odporu. Jsou schopny i vyvolat válku. Jsou schopny ale svou emocionální silou válku tlumit. Vzpomeňme na Picassovu holubici či Guernicu. Jsou totiž schopny evokovat v nás hlubinné proudy naší mysli, o kterých nemusíme myslet, že je v sobě neseme. Jsou schopny evokovat hlubinné emoce. Na počátku bylo slovo... či Kdož jsú boží bojovníci a národa jeho... I takovou moc má poezie.

Nad těmito tvůrci, pokud se pohybují v prostoru mediálním, stojí redaktor, editor a nad editorem šéfredaktor. Ti musejí mít odpovědnost posoudit, zda obrazy, šířené básníky zvuku, slova i obrazu jsou tím, co médium, jim svěřené, šířit chce. Jen v přímé konfrontaci bardů s ulicí jsou v tom tvůrci sami. Sami proti davu. A nebo sami s davem. A buď pak proběhne masový výron poezie "v přímé akci" sametově, a nebo krvavě. Buď básník vede dav na barikádu, nebo je sám davem lynčován.

Psáno pro Česká média

23. 5. 2005

Diskuse o českém koncentračním táboře v Letech u Písku ukázala, jak hluboce jsme postiženi komunistickým dějepisem, který dodnes převažuje v našem školství -- ostatně těch patnáct let je opravdu málo na překonání ideologie přeměněné v lidovou moudrost. Věříme na tzv. mnichovskou zradu, Žižka je pro nás hrdina, katolické baroko doba temna, nacismus totéž co fašismus, KSČ dělnickou stranou a koncentrák splývá s Osvětimí či s Dachau. Jestli v dobách diktatury komunistů bylo něco opravdu do hloubky poničeno, pak je to historické povědomí a morální hodnoty.

23. 5. 2005
reakce na článek Štěpána Kotrby "Prase v košer balení aneb když Pičín smrdí po makrelách" a na rozhovor Alexandra Krammera s poslancem Jiřím Dolejšem v deníku Právo pod názvem "Měli bychom se znovu omluvit"

Byl jsem u omluvy KSČ na jejím mimořádném sjezdu v roce 1989. Souhlasil jsem s ní, protože to byla bezprostřední reakce lidí, kteří dlouhodobě nesouhlasili s politikou posrpnového normalizačního vedení strany a velice často to vyjadřovali již dříve ve svém okolí a to na vlastní riziko. Bylo jenom přirozené, že když se stali hlasem KSČ a měli převahu i mezi delegáty sjezdu, tak to řekli otevřeně. Nebyl v tom žádný kalkul. Mělo to jediný přirozený důsledek. Strana se rozdělila na lidi, kteří si mysleli, že jsme se neomluvili dost, dále na ty, kteří tvrdili, že jsme se omluvili moc, a pak také na ty, kteří nám tu omluvu neodpustili doposud. Zbytku společnosti to bylo víceméně jedno.

Byly to nekonečné diskuse o tom, zda změnit nebo ponechat název "komunistická". Musím říci, že když zvítězil názor název ponechat, tak mnoho aktivních soudruhů odešlo realizovat své politické a mocenské ambice jinam a byl to možná lepší způsob očisty strany než pateré prověrky.

Možná se mi to zdá, ale najednou jsou kolem nás samé omluvy. V každém případě je zřejmé, že mnohým kolem nás není jasné ,co to omluva vlastně je a jak se s ní zachází. Jinak bychom nemohli být svědky takových rozmanitých podivností, které se na toto téma dějí.

21. 5. 2005

Nejen komunisté jsou neschopni střízlivého pohledu na satiru. Hrozná urážka jejich majestátu v mystifikaci ČRo 1 "Ptá se Olaf Lávka" zažehla také stejně neutuchající plamen antikomunismu. V komunistickém Mordoru se sice líhnou další a další komunističtí skřeti, aby pánu temnot podmanili Středozem, ale společenství prstenu - naši heroičtí signatáři petice Zrušme komunisty - pokračují ve svém rytířském tažení proti kypícímu nebezpečí naší doby, které se chystá co nevidět uvrhnout vše živé do věčného otroctví. A tak bijí na poplach, rekové, a jsou bez meškání ochotni nasadit vlastní životy, aby nás, bezbranné, ustrašené a blbé, ochránili před touto zkázou. Jeden za všechny a všichni za jednoho tak přísahají, že:

21. 5. 2005

Janu Čulíkovi by vůbec nevadilo, kdyby někdo někde veřejně vykřikoval, že lidé s modrýma očima mají jít do plynu. Štěpán Kotrba zase nepřímo jmenovaným (ale lehce identifikovatelným) vládním politikům ČSSD nepřímo (ale zjevně) nadává do kurev. První však považuje satirický výrok o komunistech a prasatech za primitivní a druhý se za něj dokonce -- kdoví proč -- omlouvá.

Jan Kavan
23. 5. 2005
Projev Jana Kavana na ustavující konferenci Frakce sociálně demokratické levice ČSSD v Praze dne 14. 5. 2005 a závěrečný dokument ustavující konference Frakce

Myslíme si, že je správné, tak jak je to běžné v západní Evropě, v Británii, v Německu, ve Francii, aby existovaly permanentně takovéto levicové frakce, které si za svůj cíl budou brát jaksi takovou snahu hlídat, aby se od těchto tradic, od této práce strana neodklonila, aby ve snaze třeba takzvaně modernizovat sociální stát ho neposunula doprava tak, že by ho začala nejenom oklešťovat, ale dokonce zcela demontovat.

Jan Kavan pro Press klub Frekvence 1 17. 5. 2005, 18:10

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, kolegové, dovolte mi říct pár slov o tom jak vznikla myšlenka založit Frakci sociálně demokratické levice v ČSSD, co jsme již za tu dobu udělali a při té příležitosti také reagovat na nejčastější kritiku či obavy, které Frakce u některých členů ČSSD vzbuzuje.

23. 5. 2005

ANALÝZA ČSSD PO USTAVUJÍCÍ KONFERENCI LEVICOVÉ FRAKCE

Pragmatický machiavelismus nepotřebuje levicové ideály

V ČSSD byla založena levicová frakce. Je to reakce na fakt, že ČSSD se přesouvá do středu a tím uvolňuje zleva prostor komunistické straně? Možná. Čin je to ale pochopitelný. Z obou stran. ČSSD má nyní v podstatě dvě možnosti vývoje -- buď onen pragmatický posun do středu, nebo realizaci menšinové vlády. Pak ale s podporou KSČM. V takové vládě by ale, jak tvrdí, nezůstala Petra Buzková či Pavel Dostál. Nechme stranou otázku, zda by to bylo škoda. ČSSD zvolila variantu první - blairismus, ale s levicově konzervativní rétorikou. Frakce zvolilaliberální rétoriku s levicově konzervativním programem. Konfrontaci, ke které ale nenašla odvahu.

21. 5. 2005

Nemá tyran právo na soukromí?

Americký prezident George Bush zahájil vyšetřování ohledně toho, jak se britskému bulvárnímu deníku The Sun dostaly do rukou fotografie Saddáma Husajna ve spodkách, jak si pere kalhoty. Murdochův deník The Sun je publikoval v pátečním vydání ZDE

Vyvolalo to podstatnou kontroverzi ohledně toho, kde jsou hranice soukromí. Právníci Saddáma Husajna oznámili, že hodlají deník The Sun za zveřejnění těchto fotografií žalovat. Fotografie prý bulvárnímu britskému listu zpřístupnili američtí vojáci, aby tím údajně ochromili odpor iráckých povstalců proti americké okupaci.

23. 5. 2005

Reakce na poznámku Jana Friedlaendera Názory Fareeda Zakarii hrubě zkresleny".

Fareed Zakaria ani Ondřej Schneider neprotestují proti volbě ústavních soudců a jim podobných funkcionářů veřejností. Jelikož to není zavedená praxe, a pokud vím ani široce diskutovaný návrh, byly by jejich texty nesmyslné. Oba žádají, aby důležité instituce byly vyjmuty z pravomocí volených politiků a ustaveny jako tzv. instituce nezávislé, jejichž konkrétní rozhodování nemohou politici ovlivňovat a které by dokonce měly sloužit jako kontrola nad těmito politiky samými. U Zakarii je tomuto tématu věnována kapitola s názvem Problém legitimity. To může znít sympaticky, neboť prestiž politiků je skutečně velmi nízká. Ale pozor při čtení!

23. 5. 2005
Chtěl bych reagovat na poznámku Jana Friedlaendera k článku Milana Valacha o demokracii, píše Jan Samohýl.

Myslím, že byste si měl vyjasnit, kterou z těchto dvou protikladných pozic zastáváte:

  • Z demokratických voleb vyjde podskupina, která je schopnější ve výběru člověka než celek.
  • Z demokratických voleb vyjde podskupina, která je stejně schopná vybrat člověka jako celek.
23. 5. 2005

Evropská ústava je "výzva k ekonomické válce v Evropě"

Grenoble, Paříž

Proti euroústavě bude za týden hlasovat nejméně 90 procent komunistů a komunistických voličů, 70 procent zelených, naprostá většina odborově organizovaných občanů. Ale také nejméně 55 procent členů socialistické strany a jejich elektorátu, navzdory tomu, že Hollandovo vedení hlásá "ano". Proti ústavě bude hlasovat 70 -- 75 procent dělníků, zaměstnanců, malých a středních rolníků. Pro evropskou ústavu bude naopak hlasovat přibližně 60 procent stoupenců pravice.

Podpořit francouzskou socialistickou stranu v její kampani před referendem k evropské ústavě 29. května přijel ve středu do Paříže český premiér Jiří Paroubek. Zařadil se tak mezi ostatní evropské státníky, kteří radí Francouzům, jak mají u nich doma hlasovat.

"Věřím, že koncem května bude mít celá Evropa důvod k oslavě. Věřím ve francouzské ano, věřím v socialistické ano", zdůraznil Paroubek na mítinku. Zde došlo k velkému nedorozumění. "Francouzské ano" je ústředním heslem ultraliberálního pravicového prezidenta Chiraka a jeho pravicové vlády, zatímco "socialistické ano" je ústředním heslem Hollandova vedení socialistické strany. Koho tedy přijel podpořit do Paříže český premiér?

23. 5. 2005

Prožila jsem v USA víc než rok, a Američané mi rozhodně vzájemně solidární nepřišli, píše Eva Kalábová v reakci na závěr článku Milana Černého "Liberalismus znamená především osobní svobodu". Naopak, v USA naprosto není zvykem zajímat se o problémy druhých lidí. Pokud bohatí Američané dávají více prostředků na charitu, než lidé v Evropě,děje se tak jednak vlivem místních tradic - zejména co se protestantských církví týče, kde vybírání na všechno možné je určitý společnenský a statusový rituál. Především je však nutnost soukromé charity projevem nedostatků nebo spíš neexistence sociálního zabezpečení v USA.O rozšíření chudoby v Americe bylo už napsáno mnoho. Něco jiného je to ovšem vidět a zažít na vlastní oči: pak žasnete, že země s takovými rozdíly v bohatství mezi lidmi vůbec může fungovat.

23. 5. 2005

Milan Černý a Josef Vít píší každý o něčem jiném, upozorňuje Miroslav Kočí. Pan Černý podává velmi zevrubný výklad o politickém liberalismu, tak jak se během posledních dvou staletí vyvíjel. Jeho přehledný a srozumitelný text by se hodil do učebnice společenských věd pro střední školy. Panu Vítovi však v jeho článku "Co je liberalismus?" nešlo o odsouzení myšlenek politického liberalismu, ale o kritiku ideologie současných vládnoucí vrstev.

22. 5. 2005

Reakce na článek pana Josefa Víta "Co je liberalismus?"

1. Liberální propaganda ve sdělovacích prostředcích i ve školách občana poučí, že má sledovat vlastní cíle bez ohledu na morální předsudky.

Filozofie liberalismu nehlásá, že člověk má sledovat vlastní cíle bez ohledu na morální předsudky.

23. 5. 2005

Stalo se 19. 5. 2005 a je na čase zlepšit politickou etiku

Jistý ing. Josef Nekvapil, člen ÚVV ČSSD za Brno-město popisuje na vnitřní síti - intranetu sociální demokracie tuto příhodu. Je velmi otevřený bez sebemenší míry sebekritiky. Není to zajímavé?

23. 5. 2005

Tak nám na severní polokouli po celém mírném podnebném pásmu pomalu končí měsíc, v němž hrdličky zval ku lásce hlas... A blíží se naopak okamžik, kdy nejedna mladá žena zaskočí partnera či rodiče sdělením, že je "mírně těhotná"!

Samo nezvykle znějící spojení "mírně těhotná" napovídá, že následný klasický dialog může být tentokrát předznamenán ostřejší konfrontací lingvistickou. A nejenom češtinářskou! Také francouzštinářskou, němčinářskou, případně i jinou: "MÍRNĚ TĚHOTNÁ?" "LEGEREMENT ENCEINTE?" "LEICHT SCHWANGER?" Gibt's doch nicht! To přece nejde!

23. 5. 2005

Nekorektní web

Měl bych pár postřehů k článku "Fotografie civilních obětí války v Iráku". Na stránce se vyskytuje minimálně jedna fotografie, která je "vytvořena-upravena" v grafickém editoru. Pro porovnání uvádím konkrétní fotku.

Upravená fotografie ZDE     originál ZDE

Web, na nějž odkazujete, je nekorektní, protože neuvádí u fotek žádné bližší informace, upozorňuje Tomáš Poláček. Už dříve nás upozornil jiný čtenář, že některé fotografie od "nezávislých reportérů" byly na tomto webu použity z agenturních zdrojů AP, REUTERS, AFP a dalších. Proto dodatečně upozorňujeme na zřejmou nespolehlivost této stránky. Podle sekce ABOUT US byla vytvořena "skupinou jednotlivců, kteří sdílejí názory Roberta Fiska".

Oficiální stráka Roberta Fiska - Independent ZDE
23. 5. 2005

Začnu slovy Winstona Churchilla, která pronesl v rozhlase bezprostředně po Hitlerově útoku na SSSR v červnu 1941: "Nacistický režim není k rozeznání od nejhorších rysů komunismu. Je zbaven všech pohnutek a zásad kromě chtivosti a touhy ovládnout jiné rasy. Předstihuje všechny formy lidské špatnosti účinností své krutosti a krvežíznivé agrese. Nikdo nebyl za posledních pětadvacet let důslednějším odpůrcem komunismu než já. Neodvolám ani jediné slovo z toho, co jsem o něm řekl.

Oldřich Průša, Ivan Votava: Jestlipak ho Posselt natře na růžovo?
23. 5. 2005

POZVÁNKA

Jazzová sekce - Artfórum si Vás dovoluje pozvat na společnou výstavu kresleného humoru Michaela Marčáka a tandemu Oldřich Průša - Ivan Votava, která bude zahájena v úterý 24. května 2005 v 17.30 hod. v Jazzové sekci, Valdštejnská 14, Praha 1-Malá strana (vchod do zahrad) a potrvá do 24. června 2005. Otevřeno je v pracovní dny od 11.00 do 17.30 a v sobotu odpoledne...

23. 5. 2005
Z QudsPress připravila Jana Malá

Zaměstnanci atomového reaktoru Dimona podali 85 žalob, v kterých obviňují izraelskou vládu, že ignoruje nevyhovující stav reaktoru. Je to varovný výkřik, že unikající záření je příčinou jejich umírání. Dimona stojí v poušti Al Naqab na jihu Palestiny, jejíž velká část byla zabraná v roce v roce 1948.

23. 5. 2005

Until recently we have had difficulties in meeting the demand for the latest SVU publications that have been printed in the Czech Republic, such as the SVU Biographical Directory, because we did not have sufficient copies available in the US due to the high cost of shipping the publications from Europe. We are pleased to inform you that we have now received a new shipment of SVU Biographical Directory, the long awaited Selected English Papers from the Plzen SVU World Congress in 2002, as well as the monographs published by Palacky University in Olomouc in 2004 and the Proceedings from our Archival Conference.

The publications in question are as follows:

23. 5. 2005

Leták rozšiřovaný v neděli 22 května grenobelským Výborem za sociální Evropu

Návrh evropské ústavy nese v sobě nacionalismus jako mračna bouřky, protože vrhá evropské národy jeden proti druhému. Euroústava aplikuje liberální princip, podle kterého volná konkurence mezi námezdně pracujícími je nejlepší způsob, jak snížit výrobní náklady. Na jedné straně sociální harmonizace je výslovně zakázaná zákonem ( článek III -- 210 ), na druhé straně článek III -- 2O9 udává, že sociální harmonizace vyplývá z konkurence na vnitřním trhu. To je sociální dumping povýšený na ústavní princip. Je proto snadné pochopit, proč se evropský rozpočet nevyvíjí, jak by měl, aby pomohl zemím, které nedávno do Evropské Unie vstoupily. Evropští liberálové, místo, aby se snažili, aby nové země v Evropské Unii Evropu dohnaly, budou nutit vlády těchto zemí, aby v celé Unii vykonávaly nátlak na mzdy a sociální práva. Zakladatelé Evropy a inspirátoři evropské integrace pracovali ve prospěch zbližování evropských národů.

Evropská ústava se k tomu obrátila zády a připravuje návrat nacionalismů krajní pravice.

23. 5. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Hítský korespondent Mafkarat al-Islam s odvoláním na zdroj z loutkových sil oznámil, že povstalci vyzbrojení raketomety a protiraketovými granáty zaútočili na dvě černá auta GMC, odjíždějící z americké základny Ajn al-Asad. Podařilo se jim obě auta zničit a devět cizinců, kteří v nich seděli, zabít. Odbojová skupina Islámská armáda Iráku oznámila, že cizinci v autech byli agenti Mosadu a američtí zaměstnanci tzv. bezpečnostní společnosti, což potvrdily nalezené osobní doklady čtyř agentů Mosadu, čtyř Američanů a jednoho Australana. Podle amerického armádního mluvčího šlo o "cizí podnikatele různých národností".

Loutkový guvernér provincie Anbár Radžá Nawáf byl unesen povstalci pouhý týden poté, co se ujal funkce. K únosu došlo na dálnici Ramádí -- Qá'im a spolu s Nawáfem padli do zajetí i jeho pobočníci, několik policistů a strážce.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
6. 5. 2005

V dubnu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou částkou 8600.00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2005 Konzervativní pravice a konzervativní komunisté si jsou bližší, než se zdá Milan  Valach
23. 5. 2005 František Koukolík: Mozek a jeho duše Jan  Sýkora
23. 5. 2005 Mírně těhotná / velmi těhotná František  Schilla
23. 5. 2005 Prase na talíři Štěpán  Kotrba
23. 5. 2005 Lety, prasata a komunisté Boris  Cvek
23. 5. 2005 Levicová frakce v levicové straně má své opodstatnění Jan  Kavan
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
23. 5. 2005 Zrušme komunisty, 7.A Bohumil  Kartous
23. 5. 2005 Češi nevědí, co je to svoboda projevu, a neznají hranice slušnosti Jan  Čulík
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   

Školství RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 5. 2005 V pondělí nebude BBC vysílat "Newsnight"; Paxman odmítl stát se stávkokazem   
10. 5. 2005 Mediální násilí -- nahodilost či logický důsledek stavu společnosti Petr  Sak
2. 5. 2005 Česká televize zahajuje experimentální digitální vysílání   
29. 4. 2005 Odpolitizovat Bohumil  Kartous
28. 4. 2005 Nebylo to nedospělé rozhodnutí nějakého spratka Jan  Čulík
25. 4. 2005 Secretive politicians vanquish a media foe Jan  Čulík
25. 4. 2005 Zasedání Stálé komise pro sdělovací prostředky Parlamentu v České televizi   
21. 4. 2005 ČT opět jako stanice katolické církve   
21. 4. 2005 Duchovní prázdnota českých médií a Klepetko jako totem vlezle podlézavého tónu Michal  Vimmer
19. 4. 2005 Prázdný obal Bohumil  Kartous

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2005 Získají domy nakonec polistopadoví zbohatlíci, kteří zasedají v městské radě? Stanislav A. Hošek
16. 5. 2005 Snahy řešit konflikty ve straně Zelených   
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2005 Levicová levice -- a co dál? Irena  Ryšánková
23. 4. 2005 Martínek: Jsme už orvaní jak starý vlk Štěpán  Kotrba
22. 4. 2005 Je "Na tý louce zelený" opereta? Miloš  Dokulil
20. 4. 2005 Objeví se nakonec bílý kouř také nad "Strakovou akademií"? Miloš  Dokulil
19. 4. 2005 "O čem" ta naše současnost "jako" je Miloš  Dokulil
18. 4. 2005 Gross v Sedmičce a neschopný Topolánek Boris  Cvek
15. 4. 2005 Cesta slepou ulicí znamená nutnost návratu Ivan  David
15. 4. 2005 Grossovo "ani náhodou" zelenoluční "řešení" vládní krize Miloš  Dokulil
15. 4. 2005 Něžní mystifikátoři Jan  Polívka
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Joseph Ratzinger - papež Benedikt XVI. RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Kterak si Ratzinger vyhradil smilstvo kněží s nezletilými pod svou jurisdikci Štěpán  Kotrba
28. 4. 2005 Benedikt XVI. - strach, alebo nádej?   
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
26. 4. 2005 Některé vatikánské dominanty (1) Miloš  Dokulil

Karol Wojtyla - papež Jan Pavel II. RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Některé zvláštnosti novověkého mariánského kultu Miloš  Dokulil
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
22. 4. 2005 Křesťané pod útokem sprosťáků na diskusních fórech Jan  Lipšanský
20. 4. 2005 Nahlas o tichém promlčení Bohumil  Kartous
19. 4. 2005 Reakce z katolických kruhů   
18. 4. 2005 Morální povinností každé instituce je pomáhat proti AIDS   
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
13. 5. 2005 Je vyšetřování pedofilních zločinů podle církevního práva "nevinným vnitropodnikovým disciplinárním řízením"? Jan  Čulík
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Ratzinger chtěl chránit církev Boris  Cvek
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla