5. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 3. 2009

Anglická banka snížila ve čtvrtek úrokové míry na rekordně minimální úroveň 0,5 procenta. Zároveň oznámila, že přistupuje k - bezprecedentnímu - procesu tzv. "kvantitativnímu uvolňování". V počítači vytvoří částku 75 miliard liber a za tu zakoupí od vlády a od bank obligace. Zvýšením oběživa doufá anglická ústřední banka zastavit deflaci, stimulovat podnikání a přimět banky, aby začaly firmám znovu půjčovat.

Potíž je, že nikdo neví, jaký efekt bude mít vložení neexistujících 75 miliard liber na britský finanční trh. Pokud by to vyvolalo nekontrolovatelnou inflaci, Anglická banka je údajně připravena peníze z finančního trhu zase stáhnout.

Snížení úrokových měr téměř k nule přivítali hněvivě důchodci, kteří dosud byli navyklí doplňovat své penze z úroků ze svých úspor.

Podrobnosti v angličtině ZDE

5. 3. 2009

Nejvyšší správní soud zamítl návrh vlády ČR na zákaz Dělnické strany. Učinil tak s odůvodněním, které jednoznačně odkazuje další podobné snahy k dvěma možným variantám: k detailně propracovanému důkaznímu materiálu, který prokáže protiústavní a demokratické zřízení ohrožující činnost politické strany, nebo k hledání jiného řešení. Podle zástupců ministerstva vnitra se jednalo o sondu založenou na principu "pokus -- omyl", takže je vlastně všechno v pořádku. Ne, není. Je nutno se pozastavit nad tím, jakým způsobem vlastně má stát chránit společnost a veřejný zájem a nad tím, jak může být taková Dělnická strany vlastně užitečná.

5. 3. 2009

Mám docela dobrý pocit z článku pana Bohumila Kartouse "V čem spočívá prospěšnost Dělnické strany". S jeho obsahem souhlasím a domnívám se, že se jedná o jeden z mála objektivních pohledů na problematiku vztahu společnosti a tzv. extremistických hnutí a ultrapravicových politických stran.

5. 3. 2009

FINANČNÍ KATASTROFA ISLANDU - POHLED ZBLÍZKA:

KD│ Faktický bankrot Islandu - jeho měna, koruna, je mrtva, dluh činí 850 procent HDP, lidé hromadí peníze a potraviny a podpalují své nové Range Rovery kvůli pojistce - zapříčinila ohromující kolektivní hloupost. Co vedlo nepatrný rybářský národ čítající tři sta tisíc lidí, aby se někdy v roce 2003 rozhodl stát globální finanční mocností? V Reykjavíku, kde muži jsou prý prostě muži a ženy, jak se zdá, se kompletně podřizují, napsal reportáž pro Vanity Fair Michael Lewis.

5. 3. 2009

KD│Nablýskaný městský stát byl domem zbudovaným globalizací. Když světový obchod vzkvétal, křižovatka Východu a Západu se stala mraveništěm plným dopravních lodí a supertankerů. Společnost Singapore Airlines prosperovala i v zemi bez domácích leteckých tras. Téměř vše, co se zde vyrábí, jde na export. Třetina dělníků pochází ze zahraničí.

Jakmile však svět vstoupil do období deglobalizace, Singapur se změnil v okno, jímž lze zahlédnout obracení směru sil, které přinesly bezprecedentní mobilitu zboží, služeb, investic a práce. Světový obchod poprvé od roku 1982 klesá, přístav kdysi plný shonu se změnil v námořní parkoviště s řadami zahálejících lodí z Asie, Afriky, Evropy, Spojených států, Jižní Ameriky a Středního Východu, které se táhnou dlouhé míle kolem pobřeží. "Už je nemáme kam zakotvit," řekl Ron Widdows, hlavní manažer společnosti NOL, Anthonymu Faiolovi z Washington Postu.

4. 3. 2009

Jan Mládek v 9. čísle Literárních novin právem kritizuje nedostatečnost vládních návrhů opatření na zmírnění současné finanční a ekonomické krize a zároveň stručně shrnuje návrhy své.

Ani tyto návrhy však nelze považovat za dostačující. Základním omylem zatím všech podobných opatření realizovaných všemi úřadujícími politiky světa je fakt, že vůbec nevycházejí ze skutečných příčin krize. Ani z nich vycházet nemohou, protože ta opatření vycházejí z návrhů předkládaných tzv. standardními ekonomy.

5. 3. 2009

Díval jsem se náhodou v noci na hloupou debatu v lidové sněmovně parlamentu 3. března 2009. Opoziční sociální demokraté navrhli šrotovné. Aby státní pokladna každému majiteli osobního auta staršího než deset let darovala nějakou sumu peněz na nové auto, když majitel to staré sešrotuje.

5. 3. 2009

Mezi návrhem vlády a návrhem šrotovného existuje jeden malý nepodstatný rozdíl: v případě šrotovného budou ničena auta, která by mohla ještě sloužit, píše Ondřej Palkovský.

Jak napsal Frederic Bastat:

Jestliže provedeme generalizaci, plyne z toho tento neočekávaný závěr: "Společnost ztrácí hodnotu zbytečně zničených předmětů", jakož i následující aforismus, při kterém ochranářům vstávají hrůzou vlasy na hlavě: "Rozbíjení, ničení a rozhazování není stimulací celkové zaměstnanosti." Lze jej vyjádřit také stručněji: "Destrukce nepřináší zisk".

Parlament schválil změnu platby daní. Parlament neschváli zbytečné ničení věcí. Můžeme diskutovat o tom, jak změna platby daní dopadne na různé skupiny lidí, ale diskuze na téma "ničením k bohatství" měla skončit v roce vydání Bastiatovy eseje.

5. 3. 2009

Čecha hned nemusí napadnout, že ta otázka je možná dokonce přímo dvojsmyslná. Samozřejmě že nejdřív pravděpodobně každého bez výjimky napadne jen ta proslulá lokalita nad Prahou, s majestátní čelní frontou hradu a s celou řadou rozmanitých imponujících věží. Takhle to zřejmě také včera myslel novinář, který včera (4. 3.; MF-D, str. A2) napsal následující titulek: "Obama by rád hovořil s Hradčany v zádech". (Možná teď je ten novinář -- T. M. -- vděčen za to, že se čtenář tohoto příspěvku v BL k citovanému novinovému článku vrátí?)

4. 3. 2009

Vyjádření výkonného výboru Demokratické výzvy SZ k usnesením přijatým na ÚRK 26.2.2009 a RR 28.2.2009

Výkonný výbor Demokratické výzvy SZ

Předsednictvu SZ, RR SZ, ÚRK SZ a všem členkám a členům Strany zelených

Věc: Vyjádření výkonného výboru Demokratické výzvy Strany zelených k usnesením přijatým na ÚRK 26.2.2009 a RR 28.2.2009

V Praze dne 4.3.2009

Vážené členky a členové předsednictva SZ, vážené členky a členové ÚRK SZ, vážené členky

a členové RR SZ, vážené členky a členové Strany zelených,

vzhledem k přijatým usnesením ÚRK a RR k činnosti Demokratické výzvy, dále k tomu, že kandidáti Demokratické výzvy nebyli připuštěni na kandidátku do evropských voleb, dále proto, že nechceme, aby případný neúspěch v těchto volbách byl připisován aktivitám Demokratické výzvy SZ a v neposlední řadě jako výraz naší dobré vůle a ochoty komunikovat a spolupracovat s orgány Strany zelených se výbor Demokratické výzvy rozhodl učinit následující opatření:

5. 3. 2009

Vyšetřovatelé oznámili, že při havárii tureckého letadla v amsterdamském Schipholu prý "hrál roli" nefunkční výškoměr. Letadlo v posledních minutách letu dopadlo na zem a o život přišlo devět osob na palubě.

Předseda holandské bezpečnostní rady Pieter van Vollenhoven konstatoval, že letadlo přistávalo automaticky a špatně fungující výškoměr vedl ke ztrátě rychlosti.

5. 3. 2009

ODPOVĚĎ TISKOVÉHO MLUVČÍHO SLAVIE

Vstupenky na zápas s Baníkem jsou prodávány v bezpečnostním režimu, jehož důvodem jsou výtržnosti, které se odehrály na stadionu v Brně při zápase s Baníkem. Utkání Slavie je z právního hlediska soukromou akcí v soukromém prostoru, způsob prodeje vstupenek je proto uzpůsoben bezpečnostním hlediskům, na které máme jako organizátor akce právo.
4. 3. 2009

Reakce na glosu "Slavie: Polákům lístky neprodáváme"

Věc se má v podstatě tak, píše Jiří Krula. V Edenu jsou v prodeji lístky pouze pro domácí fanoušky Slavie, lístky pro fanoušky hostí distribuuje Baník. Jelikož dotyční hovoří polsky, jsou potenciálně fanoušci Baníku. Důvodem je velká skupina polských hooligans "fandících" Baníku, viz poslední incident v Brně.

Slavia jedná naprosto správně, stejný systém distribuce platí i v zahraničí. Tam fanoušek v barvách soupeře se nedostane, a ani mu nebude prodán lístek, do jiného sektoru než mu vyhrazenému. V Belgii známý nemohl zakoupit lístek mimo sektor hostí, protože promluvil (do telefonu) česky.

Pozn. JČ: Musím potvrdit, co píše pan Krula. V Británii se na stadionu nikdy nemůže stát, aby se fanoušci soupeřících klubů dostali na tribunách mezi sebe - nebezpečí, že by se porvali, je příliš vysoké.

Pozn. ŠOK: Takže budu-li mluvit česky, jsem automaticky "domácím" fanouškem Slavie. Proč by ale nemohl fandit Slávii Polák ? Nebo Bulhar? Nebo Brit? Opatření prodejců vstupenek fotbalového klubu Slavie odporuje zákonům tohto státu.

4. 3. 2009

Mám kamaráda. Má polské státní občanství, ale již několik let žije a pracuje v Praze. Platí zde daně a také sociální a zdravotní pojištění. A platí víc, než průměrný český občan. Je to také milovník fotbalu. A tak se rozhodl, že společně se svým kamarádem – také Polákem – se vydá na tahák příštího ligového kola – Slavie – Baník, píše čtenář Viktor Talský.

5. 3. 2009

Jen bych chtěl podotknout, že Slávii samozřejmě může fandit jakýkoli cizinec, pokud ho tedy Štěpán Kotrba nestihne v nějakém svém dalším záchvatu mezitím deportovat.

A Jan Čulík nemá pravdu, že v Anglii nelze získat lístky mezi fanoušky soupeře. Už několik let mám membership na londýnský Arsenal, vedený na českou adresu a placený z kreditky registrované v Čechách.

5. 3. 2009



Jak je vidět, francouzští gastarbajtři se na rozdíl od těch našich, které chtějí odsunout Ivan Langer a Štěpán Kotrba, se svými protivníky dokáží vypořádat, a učinit to dokonce formou uměleckého díla. Na tuto píseň, kterou napsal populární francouzský raper Zedess, jsem před časem poukazoval v článku "Gastarbajtři všech zemí, vciťte se". Její klipová podoba, která už dva roky trhá žebříčky YouTube je doplněna obrázky "francouzského Vladimíra Jiránka", karikaturisty Pierra Pinatela. Nyní i s překladem.

5. 3. 2009

Portál ČT24 uvede 6. března 2009 od 20.00 hodin čistě internetový přímý přenos z benefiční akce Párty na kolečkách na podporu Evropské hudební školy Studeo s koncertem skupiny The Tap Tap v divadle Archa.

5. 3. 2009

KD│Ruský plynový monopol Gazprom uvažuje o tom, že by v Německu postavil jeden až dva obří podzemní zásobníky na zemní plyn určený Evropské unii. Tvrdí, že by to odstranilo riziko nerovnoměrných dodávek suroviny a zvýšilo energitickou bezpečnost Evropy, zejména s ohledem na nestabilní situaci na Ukrajině. V článku Stefana Nicoly o tom informovala UPI.

5. 3. 2009

JU│ Pod tímto názvem se vojenský komentátor ruské Nezavisimoj Gazety A. Chramčichin zamýšlí nad důsledky tání arktických ledů. V letech studené války byl Severní ledový oceán byl pokryt ledem a to do značné míry předurčovalo i výstavbu válečného námořnictva v zemích, které s ním sousedí. Možnost činnosti vojenského námořnictva v Severním ledovém oceánu se v podstatě ani neuvažovala.

5. 3. 2009

KD│I když se vědcům daří zpomalovat rozvoj infekce HIV, zatím se příš nepokročilo ve snaze zabránit šíření viru. Pokusy o vakcinaci nebo likvidaci původce se neosvědčily. Vědci, kteří studovali přenos opičí verze viru, však nyní zjistili, že by mohl existovat účinný způsob, jak zabránit přenosu, informuje časopis Nature.

5. 3. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Anketa časopisu Stern a televizní stanice RTL ukázala, ze 60% dotázaných si myslí, že stát by měl v případě nouze vyvlastnit majitele bank, a 52% by souhlasilo s tím, aby stát investoval do automobilové firmy Opel. Mínění většiny a jednání politiků -- o tom něco v téhle poznámce...

5. 3. 2009

DOKUMENT

My, níže podepsaní, odmítáme způsob přípravy Bílé knihy terciárního vzdělávání jako nedemokratický. Samotnou Bílou knihu terciárního vzdělávání považujeme za nedostatečný a nebezpečný materiál pro kvalitu vysokého školství, ohrožující jeho demokratický charakter a nezastupitelnou funkci pro společnost. V této podobě ji pokládáme za nepřijatelné východisko pro tvorbu nové zákonné úpravy.

4. 3. 2009
Tisková zpráva koordinátorů Hradeckého prohlášení

Dnes uplynul měsíc od vyhlášení tzv. Hradeckého prohlášení, v němž členové akademických senátů řady českých univerzit i fakult kritizovali tzv. Bílou knihu terciárního vzdělávání i proces její přípravy.

K tomu: Tomáš Koloc, "Vláda ignoruje protesty univerzit, jejich zástupci nevědí, co si počít" ZDE

5. 3. 2009

KTERAK RADA ČESKÉHO ROZHLASU KONTROLOVÁNA BYLA

Přepis dialogů, dějství první: Kontrolní výbor Parlamentu, 4. března 2009

Osoby a obsazení:

Vladimír Koníček, předseda Kontrolního výboru PSP (KSČM)
Libor Ježek, místopředseda Kontrolního výboru (ODS)
Josef Čerňanský, člen Kontrolního výboru (ČSSD)

Ladislav Jíša, místopředseda Rady ČRo

Dana Jaklová, místopředsedkyně Rady ČRo (ODS)
4. 3. 2009

Existence "předsednictva", a proplácení cestovních náhrad členů rady na tato "jednání" které zákon nezná, stejně jako existence "místopředsedů" s vyššími platy - to byl obsah jednání Kontrolního výboru Poslanecké sněmovny v souvislosti s projednáváním Zprávy Rady ČRo o hospodaření Českého rozhlasu za rok 2007. Rada je totiž ze zákona odpovědná ze své činnosti poslancům. Radu na jednání zastupovala místopředsedkyně Dana Jaklová (ODS), místopředseda Jíša a člen Rady Tomáš Ratiborský (ODS).

Jelikož se Radou zabývá kontrolní výbor už podruhé, předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) si nechal vypracovat právní analýzu Parlamentním institutem, ze které vyplývá, že interní jednací řád Rady nelze nadřazovat nad zákon o Českém rozhlase a nesmí s ním být v rozporu. Což je logické konstatování. V rozpravě požadoval i poslanec Ježek (ODS), aby hospodaření Rady ČRo prověřil NKÚ. Výbor se okrajově dotkl i situace okolo legality vysílání Radia Wave. K tomu Ježek uvedl, že mu připadá, že se jedná o "boj o frekvence". Nakonec bylo na návrh předsedy výboru navrženo usnesení, aby soulad jednacího řádu a zákona prověřil kulturní výbor Sněmovny. Ten ovšem není schopen už více než rok rozhodnout o několika stížnostech na porušení zákona jednotlivými členy Rady. Důvodem byla vždy blokace usnesení ze strany poslanců ODS. Dále předseda Koníček navrhl usnesení, že jednání předsednictva Rady ČRo je v rozporu se Zákonem o Českém rozhlase. Koníček si vyžádal i další informace k Rádiu Wave a hodnocení rozhlasových stanic ČRo. Výbor přijal návrhy všemi sedmi přítomnými hlasy.

K tomu: Štěpán Kotrba: Rada Českého rozhlasu stále lže - a to nejen o Rádiu Wave ZDE

Wave jako TÉMA BL
5. 3. 2009

Opět se nám vrací téma počtu poslanců dolní komory parlamentu.

Důvod? Volby.

Zaslechl jsem z éteru "199".

Už jsme otupěli.

Dneska mi ale to číslo nechce dopřát klidu.

Proč vlastně 199?

Nota bene v době blížící se krize a obecného nedostatku prostředků.

Myslí si snad někdo v této zemi, kromě poslanců samotných, že kvalita práce parlamentu by byla jejich nižším počtem ohrožena?

Tak proč ne 167, 99 nebo třeba 49 + sekretářka?

Násobme výškou (nikoli průměrného) platu a vypočítejme na co máme (téma senátu raději ani nebudu zkoušet vzpírat).

5. 3. 2009

Se zájmem jsem sledoval kauzu k případnému zrušení Dělnické strany na popud ministra Langra. Nejvyšší správní soud rozhodl stranu nezrušit. Pominu-li legrační obsah žaloby, vyvstane mi v mysli otázka, proč vůbec je snaha perzekuovat něčí myšlenky. Je-li ústavou garantováno právo na svobodu slova, pak musí platit plošně a nejen pro sdílení názorů stran sedících dnes v parlamentu. Systém musí garantovat svobodu jakémukoliv názorovému proudu a spoléhat se pouze na racionální volbu občanů ve volbách. Snahu zakázat DS vidím jako krok ve snaze učinit skupinu osob "politicky nesvéprávných". Navíc kdo chce, může se sám podívat na oficiální web Dělnické strany a udělat si obrázek o tom, zda je tam snad více populismu nebo "extremismu" než na webech jinde, sám.

4. 3. 2009

Zdravotnictví škodí feminizace, pravil prezident České lékařské komory a označil podle Mladé fronty Dnes na posledním zasedání zdravotního výboru sněmovny "feminizaci" za druhou nejdůležitější příčinu krize českého zdravotnictví - hned po stárnutí lékařů a jejich odchodech do důchodu. Podle mluvčího ČLK Sojky ale Kubek jen uvedl statistická čísla své prezentace a trend označil za problém, neboť lékařky ve stávajícím systému zdravotnictví nemají dostatečné podmínky k přebírání rolí, které se na rodinu a děti neohlížejí . "K té práci patří i noční a víkendové služby. Pro ženy je mnohem náročnější stihnout rodinu a chodit na služby," konstatuje Michal Sojka. V roce 2002 tvořily lékařky 51,8 procenta, v roce 2007 se podíl žen zvýšil na 52,7 procenta. Kdyby nebylo přebytku lékařek, hovořil by Kubek o nedostatku lékařů. A jeho profesní komora by tlačila na zvýšení jejich platu... Protože o peníze jde až v první řadě. Při ústavní rovnosti žen a mužů, zachování genderové rovnosti a politické korektnosti ovšem nelze žádat příspěvek na služku či babysitting pouze pro lékařky.

"Já nemám nic proti ženám, ale ženy pochopitelně, protože mají dvě role - musí zvládat kromě práce také rodinu a děti - tak pochopitelně pracovní nasazení žen nemůže být nikdy srovnatelné s pracovním nasazením mužů," říká Kubek na audiozáznamu. Pracovní nasazení šedých buněk mozkových by ovšem přepracovanému muži-lékaři napovědělo, že má své myšlenky formulovat jinak. Nestalo se tak. Bohužel.

3. 3. 2009


Krutosti štěstí
učíš mě. Krutostí lásky
mučíš mě. Snad chceš
mít ze mne smolnici,
vysokým ohněm
hořící. Nemohu však
už hořet výš. To celý
na prach shořím
spíš. Poslední kapka
smůly mé kéž také
tebe sežehne.

V úterý 3. března 2009 zemřel v Thomayerově nemocnici ve věku šestaosmdesáti let spisovatel Jan Vladislav, píše Petr Kotyk z Památníku národního písemnictví.

Jan Vladislav (vlastním jménem Ladislav Bambásek) se narodil 15. ledna 1923. Byl to především básník, ale z politických důvodů mohl publikovat za komunismu většinou jen překlady, jimiž v šedesátých letech v Československu proslul. V roce 1968 založil Kruh nezávislých spisovatelů a až r. 1969 mohl ukončit svá studia na pražské FFUK doktorátem z filozofie. Po invazi r. 1968 byl opět zakázán. Založil samizdatovou edici Kvart. Podepsal Chartu 77 a v roce 1981 byl donucen emigrovat do Francie. R. 2003 se vrátil do Prahy.

Jan Čulík psal o Vladislavově poezii, vydávané v exilu, ve své knize o české literatuře v zahraničí, ZDE

Pohřeb Jana Vladislava se koná v úterý 10. března v 15 hodin ve velké obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích.

4. 3. 2009

DOKUMENT - ANALÝZA ČMKOS

Martin Fassmann, Jaroslav Ungerman
Hodnocení vládního protikrizového plánu vlády a odhad ekonomického růstu v roce 2009 (zpracováno ke dni 2. 3. 2009)

Motto:

Mirek Topolánek – 2. prosince 2008 v Parlamentu hovoří o scénářích rozvoje české ekonomiky v roce 2009 - "První z nich nazvěme krizový - to je, když dynamika růstu HDP bude v roce 2009 klesat výrazně pod dvě procenta. Druhý scénář nazývám pesimistický - to je, když se dynamika růstu HDP v příštím roce bude pohybovat mezi dvěma až třemi procenty. Třetí, dnes očekávaný scénář je, pokud se dynamika růstu HDP příští rok bude pohybovat někde kolem tří procent a za čtvrté optimistický scénář - dynamika růstu se bude pohybovat v roce 2009 nad čtyřmi procenty. Ten poslední dnes pokládám, stejně jako vy, za méně reálný,"

Když v první polovině ledna upozornila ČMKOS, že česká ekonomika stojí před bezprecedentním poklesem výroby a téměř na prahu hospodářské katastrofy, byla tato tvrzení považována za poplašné zprávy a byla všemožně nejen v mediích, ale i v řadách oficiálních politiků, zlehčována.

4. 3. 2009

KD│Když jsem studoval v Sovětském svazu, v posledních měsících Gorbačovovy vlády má bytná vždy venčila psa v tutéž noční hodinu. Protože byla zima a já psy nemiloval, rozhodl jsem se, že s ní nepůjdu. Ale když se počasí zlepšilo, jednou jsem se k ní připojil a zjistil, že se ve stejnou dobu potkala s několika jinými majiteli psů. To načasování nebylo náhodné. Ŕíkali tomu Psí hodina - v době, kdy běžel státní zpravodajský pořad Vremja, prostě odešli z domu, píše Gary Younge v příštím vydání týdeníku The Nation.

I když byli frustrovaní, nikdo neměl podezření, že by supervelmoc, která jim tak lezla na nervy, mohla brzy zkolabovat. Strana byla dosud u moci a stát měl k dispozici impozantní armádu. Ale z této noční rutiny pasivní rezistence bylo jasné, že systém neselhává jen ve funkci dodavatele zboží a služeb; současně s tím ztratil i kredibilitu. Měl moc, ale postrádal vliv.

4. 3. 2009

Jim Rogers, spoluzakladatel hedgového fondu The Quantum Fund George Sorose, hovořil s Faisalem Islamem, hospodářským reportérem britské televize Channel Four o současné finanční a hospodářské krizi. Rogers varuje, že politikové vedou svět znovu do velké hospodářské krize. Dochází podle něho k nezastavitelné, hlubinné ekonomické změně. Evropa a Amerika si neuvědomila, že chudne. Nechce si to přiznat a dál spotřebovává jako dřív, což vede k neřešitelné zadluženosti.

Rogers je jedním z nejvýznamnějších světových finančníků. Je považován za legendu na Wall Street vzhledem ke své předvídavosti. Nyní konstatuje, že dochází k zásadnímu přesunu moci ze západu na Dálný východ. Rogers se z Ameriky už proto přestěhoval do Singapuru, kde Channel Four s ním natočil tento rozhovor.

Rozhovor v angličtině je ZDE

3. 3. 2009

Masarykova dělnická akademie pořádá seminář na téma "Slaďování rodinného a profesního života: potřebujeme ženy na trhu práce?" ve středu 18. března 2009 v 17.30 ve Steinerově sále Lidového domu, Hybernská 7, Praha 1 .

Diskusní příspěvky přednesou ředitel institutu CERGE - EI Doc. Ing. Štěpán Jurajda, PhD; vedoucí oddělení Gender a sociologie Sociologického ústavu AV ČR PhDr. Alena Křížková, PhD; ředitelka Gender Studies, o. p. s. Mgr. Linda Sokačová. Moderuje vedoucí týmu pro rovné příležitosti stínového ministerstva pro ženu a rodinu ČSSD Mgr. Michaela Marksová-Tominová.

3. 3. 2009

Růst české ekonomiky byl v posledních dvaceti letech postaven na základních dvou faktorech: laciné pracovní síle a přílivu zahraničních investic, podpořených investičními pobídkami. Leč - stejně lacinou, ne-li ještě lacinější pracovní sílu mohou nabídnout další 3 až 4 miliardy lidí na této planetě. V každodenní praxi nás o tom mohly přesvědčit pracovní agentury, které do ČR přivážely po desetitisících levnější pracovní sílu z Vietnamu, Ukrajiny, Mongolska a dalších zemí. Můžeme se shodnout na tom, že prostřednictvím koncepce laciné pracovní síly cesta k budoucí prosperitě rozhodně nepovede. A co zahraniční kapitál? Vezme „roha“?

4. 3. 2009
otevřený dopis Gender Studies

Vážený pane prezidente, v pondělním tisku se objevily Vaše výroky o lékařských schopnostech a výkonech žen – lékařek, které jste pronesl na posledním zasedání zdravotního výboru v Parlamentu ČR. Vysoký počet žen – lékařek je podle Vás negativním trendem a druhým největším důvodem krize současného českého zdravotnictví. Nikde neuvádíte, z čeho své závěry odvozujete a zda jste je jako představitel profesního sdružení Česká lékařská komora konzultoval s členy a především členkami, které jste svým prohlášením poškodil nejvíce.

4. 3. 2009
tisková zpráva

Je sobota 28. února, nádražní restaurace v Ústí nad Orlicí je přeplněná k prasknutí. Těžký vzduch rozviřuje příchod Olgy Sommerové, senátora Jaromíra Štětiny, Eduarda Hrubeše, děkana PřF UK v Praze Pavla Kováře, proděkana Technické univerzity v Liberci prof. Jiřího Suchomela, historika z Univerzity Hradec Králové prof. Františka Musila a dalších hostů. Účastníků je na šest desítek a sjeli se sem z celé republiky. Tyto lidi spojila snaha o záchranu staniční budovy v Ústí nad Orlicí postavené roku 1874, která má ustoupit plánované výstavbě železničního koridoru.

4. 3. 2009
Vystoupení JUDr. PhDr. Jaroslava Kuby, CSc. na semináři Výboru pro záležitosti Evropské unie Senátu na téma "Důsledky zakotvení listiny základních práv v Lisabonské smlouvě EU", úterý 3. března 2009, 14:00 - 17:30

Dopady případného zrušení československých prezidentských dekretů na český právní řád jsou problémem, na který se s obavami pohlíží v souvislosti s tzv."Lisabonskou smlouvou" a jejím provázáním s "Listinou základních práv EU ze dne 7. 12. 2000, ve znění upraveném dne 12. 12. 2007". Ve svém výkladu, budu zmíněný dokument dále uvádět jen jako "unijní listinu". Jak z následujícího výkladu vyplyne, je nutno se nejprve stručně zmínit o její právní síle a specifiku jejího uplatnění vůči členským státům, a dále o diskutabilní zvláštnosti úpravy jejích výkladových pravidel.

3. 3. 2009

"Astrologii nevěřím. Proti mnoha jejím moderním obhájcům se držím pokrokového stanoviska z konce 15. století, jak je formuloval jeden náš tehdejší čelný historik, horlící proti astrologům a německým pranostikářům: 'To umění můž v sobě býti pravé; ale by to všechno mělo být tak, jakož oni pravili aneb psali, byli by co bohové... protož těm pranostikářům tolik sluší věřiti jako jiným lhářům'", napsal Záviš Kalandra v článku Happy end v různém vydání (1937). Při četbě předpovědi thinktanku LEAP/E2020 na 4. čtvrtletí 2009 jsem jaksi automaticky sáhl po starém Kalandrově textu. Skutečně těm hochům vše nachlup přesně vychází už od února 2006? Opravdu nás teď čeká "Fáze 5"? Máme co dělat s jakousi asimovovskou psychohistorií, nebo jde o něco jiného? A co si s jejich věštbou vůbec počneme?

3. 3. 2009

Existující a plánované kapacity v samotných USA brání 99% populace

Pokud má být v Evropě nějaký prvek protiraketové obrany plnící úkol obrany bojiště, jako nejvhodnější se jeví umístění původně námořních antiraket Standard SM-3 nebo pozemních KEI na stávajících leteckých základnách v německém Rammsteinu a tureckém Incirliku kombinované s mobilními X-band radary v Ázerbájdžánu a Kataru. Podobného výsledku je možné dosáhnout i permanentním umístěním bojových lodí LCS třídy Aegis s antiraketami SM-3 v evropských vodách, náklady na tuto variantu by však byly výrazně vyšší. Stávající varianta prosazovaná MDA - systém GMD s antiraketami v Polsku s radarem v ČR - se jeví jako nevýhodná z finančních, technických i politických důvodů. Takové jsou ve stručnosti závěry studie Options for Deploying Missile Defenses in Europe, kterou zpracoval poradní orgán Kongresu - Congressional Budget Office na vyžádání členky Sněmovny reprezentantů Ellen Tauscherové.

3. 3. 2009

Mezinárodní soudní dvůr zkoumá, zda lze považovat Palestinskou správu za stát, a tak obžalovat izraelská vojska z válečných zločinů, spáchaných při nedávné ofenzívě v Gaze.

Toto zkoumání by mohlo vést k tomu, že by byli posazeni za tuto ofenzívu, která vedla k usmrcení více než 1300 osob, izraelští vojenští velitelé na lavici obžalovaných v Haagu. Vyvořilo by to důležitý precedens ohledně toho, kterými případy se soud může zabývat.

3. 3. 2009

KD│Proud zlata z Východní Evropy se zastavil. Globální virus sráží polovinu kontinentu na kolena a západním lídrům je pomalu jasné, že mají problém: Kvůli těm, kdo vložili své peníze do dynamických východoevropských trhů, ale také kvůli těm kdo věřili, že eurozóna je oázou stability, napsal Roger Boyes pro TimesOnline.

3. 3. 2009

ANALÝZA PŘÍČIN A VÝCHODISEK

Dnes již je zřejmé, že na rozdíl od původních iluzí, podle nichž šlo jen o krizi hypotéčních úvěrů v USA, byla to jen špička ledovce. Dnes již končí i další postupná iluze, že jde „jen“ o globální finanční krizi, charakterizovanou strmým pádem kapitálových a peněžních trhů i předních bankovních domů, zamrznutím nejen peněz, ale i důvěry. Navíc a hlavně se již projevuje i krize reálné ekonomiky, i její „zamrzávání“. V USA a v některých, zejména evropských zemích sestup ekonomik přerostl již do ledových vod záporného růstu. Je to důsledek, nebo naopak příčina finanční krize?

2. 3. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V únoru 2009 přispělo celkem 180 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 220.46 Kč. Příjem z reklamy byl 10 200 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 99 040.99 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2009 O zestátnění bank a subvencování automobilek, aneb O mínění většiny obyvatelstva a alternativním jednání politiků Uwe  Ladwig
5. 3. 2009 Wall Street v tundře   
5. 3. 2009 Méně emocí, více rozumu Petr  Litoš
5. 3. 2009 Singapur: Krize globalizace   
5. 3. 2009 Anglická banka vloží do ekonomiky neexistujících 75 miliard liber   
4. 3. 2009 Riskantní populismus   
4. 3. 2009 Co dělat proti krizi Jindřich  Kalous
3. 3. 2009 Krize se prohlubuje   
3. 3. 2009 Nová železná opona "rozdělí chudé a bohaté v EU"   
3. 3. 2009 Hospodářský kolaps Východní Evropy by ohrozil i Západ   

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2009 Medveděv jednoduše odmítl stát se rukojmím Teheránu Karel  Dolejší
4. 3. 2009 Riskantní populismus   
3. 3. 2009 Obama zahájil v Teheránu "holywoodskou diplomacii"   
3. 3. 2009 Vondra, Schwarzenberg, Potěmkin Karel  Dolejší
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
2. 3. 2009 Izrael plánuje na západním břehu Jordánu výstavbu 73 300 nových domů   
1. 3. 2009 Potvrzeno: Obama přijede do Prahy 5. dubna   
28. 2. 2009 Mimořádně velký pokles ohrožuje Obamovy plány na oživení ekonomiky   
27. 2. 2009 Republikáni kritizují obrovský Obamův rozpočet - v hodnotě 3,5 bilionu dolarů   
27. 2. 2009 Obamův záchranný plán prý v ekonomické krizi neobstojí   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2009 Gazprom plánuje postavit v Německu plynové zásobníky pro EU   
26. 2. 2009 Ukrajina se žene do propasti   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
21. 1. 2009 Plynová krize a slabost Ruska Pavel  Urban
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2009 Izrael možná bude souzen za válečné zločiny v Gaze   
3. 3. 2009 Izraelská vláda sklidila kritiku za protiraketovou obranu   
2. 3. 2009 Izrael plánuje na západním břehu Jordánu výstavbu 73 300 nových domů   
26. 2. 2009 Ehud Barak: Je nejvyšší čas zastavit íránský jaderný program   
23. 2. 2009 Amnesty International požaduje embargo na dodávky zbraní do Izraele   
19. 2. 2009 Místo levice je v ulicích   
17. 2. 2009 Cesta k etnicky čistému Izraelu   
13. 2. 2009 Izrael: Vládu zřejmě utvoří Netanyahu   
13. 2. 2009 Hamas vraždí v Gaze   
11. 2. 2009 Je syn Izraele hodný svého nacistického otce?   

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Festival dokumentárního filmu Jihlava RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Naše Dílny skutečně nejsou workshopy, ale v této formě jsou důležité   
4. 11. 2008 Skutečné dílny by bývaly velmi užitečné. Proč to tak nedělat? Dominika  Švecová
31. 10. 2008 Pár lakonických poznámek o Dílnách z FAMU Dominika  Švecová
27. 10. 2008 Festival v Jihlavě pro filmové profesionály Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Alkoholik, brutální krutost a nepromyšlený chaos Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Je šokující, že takový film mohl vzniknout Jan  Tuláček
25. 10. 2008 People must be passionate about filmmaking Dominika  Švecová
25. 10. 2008 Filmy se musejí dělat s emocionálním nasazením Dominika  Švecová

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Zelení RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2009 Demokratická výzva SZ chce více demokracie   
2. 3. 2009 Bursík a Jacques napadli petiční stánek Iniciativy Ne základnám   
19. 2. 2009 Zelená štvanice začala Miroslav  Suja
9. 2. 2009 Energetika podle Obamy Jiří  Krautwurm
7. 2. 2009 Tonoucí zelený se i blobu chytá Ivan  Větvička
6. 2. 2009 O jádru zodpovědně, je to politikum Václav  Hála
1. 2. 2009 Zelení volným pádem Milan  Daniel
31. 1. 2009 Bursík píše Kuchtové Martin  Bursík
31. 1. 2009 "Demokratická výzva": Ustavena vnitrostranická frakce Strany zelených   
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Írán RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2009 Obama zahájil v Teheránu "holywoodskou diplomacii"   
3. 2. 2009 Írán vyslal satelit na oběžnou dráhu   
29. 1. 2009 Obamův Bílý dům asi pošle Íránu dopis, jehož cílem je rozmrazit americko-íránské styky   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
31. 12. 2008 Jak Evropská unie brání demokratizaci Íránu   
29. 12. 2008 Špinavý vtip televize Channel Four   
25. 12. 2008 Ahmadinežád blahopřeje abrahámským vyznáním při příležitosti Ježíšova narození   
24. 12. 2008 Britská televize bude vysílat k Vánocům projev prezidenta Ahmadinežáda   
12. 11. 2008 Stratfor: Írán se vrací na globální scénu   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
20. 2. 2009 Serpenízek další z malých digitálních televizí je v problémech Štěpán  Kotrba
18. 2. 2009 Týden - kreativně přepracovaný Telegraph? Štěpán  Kotrba
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
10. 2. 2009 zabijsvojeradio.cz aneb jak se stát předsedou Rady ČRo Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 MF Dnes : "Referendum je nástroj totality" Bohumil  Kartous
10. 2. 2009 Rádio Jerevan hlásí.... Miloslav  Štěrba
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Papež a kancléřka, neboli příklad mediální moci Uwe  Ladwig

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Jen počkej zajíci....radar bude! Miloslav  Štěrba
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba