18. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 2. 2009

Jan Neoral v Bruselu:

18:55      Přes dvě desítky starostů brdských měst a vesnic, sdružených v Lize starostů proti radaru, zástupci hnutí Nenásilí a zástupci hnutí Evropa pro mír přijeli po celonoční cestě autobusy do Evropského parlamentu. Jejich představitelé byli přijati zástupci belgické vlády, pak i místopředsedkyní Evropského parlamentu paní Luisou Morgantini. Ve veřejném slyšení přednesl svůj projev starosta Trokavce a mluvčí Ligy starostů proti radaru Jan Neoral, za hnutí Nenásilí také mluvčí hnutí Jan Tamáš. Spolu se starosty dorazili do Bruselu také občané České republiky, aby se také zúčastnili veřejného slyšení a hlavně happeningu a demonstrace proti radaru, které proběhly přímo před budovami Evropského parlamentu. │RED

projev Jana Neorala na slyšení v Evropském parlamentuZDE

18. 2. 2009

Tak na tuto otázku agentury STEM v únoru 2009 odpovědělo "určitě ne" 41,8% dotázaných, "spíše ne" 30,3%, "spíše ano" 21,5% a "určitě ano" 6,5% respondentů. Dá se říci, že 72% občanů si nepřeje na území Česka americký radar. Nic nového. Pro vládu Mirka Topolánka je odpor skoro tří čtvrtin občanů stále ještě málo.

Více než polovina českých občanů si nepřeje vysílat české vojáky do Afghánistánu a dalších zemí. A tři čtvrtiny respondentů (74,3%) preferuje společnou bezpečnostní politiku zemí EU nad pokračováním bilaterální bezpečnostní spolupráce Česka s USA. A více než 71% občanů se domnívá, že by ČSSD měla i po dobu českého předsednictví EU důsledně trvat na zrušení rozhodnutí o umístění amerického radaru na českém území. "Určitě ano" na tuto otázku odpovědělo 43,6 % občanů, "spíše ano" 27,6%, "spíše ne" 18,3% a "určitě ne" 10,5% občanů.

Tak vidí bezpečnostní situaci ČR nejnovější, ještě nezveřejněný průzkum veřejného mínění agentury STEM.

18. 2. 2009

Středovýchodní Evropa v krizi:

Bankovní systém ve středovýchodní Evropě je nyní stále zranitelnější vážnou hospodářskou krizí, varovala ratingová agentura Moody's. Konstatuje, že západoevropským bankám s pobočkami v postkomunistických zemích hrozí riziko snížení jejich ratingu.

18. 2. 2009

Obavy z bankovního chaosu ve středovýchodní Evropě způsobily, že v úterý globální investoři začali prchat do bezpečí. Objevila se varování, že evropské finanční instituce budou zřejmě v čele hromadného útěku směrem k dolaru a americkým obligacím.

18. 2. 2009

Ekonomická krize v Rusku vede k oživení sociálních praktik z předprůmyslové doby

KD│ Kvůli útlumu průmyslové výroby způsobenému ekonomickou krizí se některé ruské regiony vracejí do dob středověkých řemesel, varuje v Nězavisimoj gazetě Andrej Serenko. Zatímco výroba v některých odvětvích klesla o čtvrtinu, existují i místní podniky, které snížily výrobu až o padesát či sedmdesát procent - a konec krize není v dohledu. Masová nezaměstnanost tak vede k pokusům nalézt alternativní strategie opatřování obživy.

18. 2. 2009

Americká CIA takjně využívá jedné vojenské základny v jižním Pákistánu, odkud vysílá bezpilotní letadla typu Predator, která monitorují al Kajdu a extremisty z Talibanu a útočí na ně na pákistánské straně hranice s Afghánistánem, informuje britský deník The Times.

18. 2. 2009

Jak novináři opisují z Britských listů

Bylo by lepší, kdyby vláda uznala, že existuje riziko, než aby strašila lidi, aby přijali zákony omezující svobodu. Jedním z cílů terorismu je, abychom žili ve strachu a v policejním státě.

Stella Rimington pro španělský deník La Vanguardia

Když někteří čeští novináři neví kudy kam, zalistují v Britských listech. A zatímco Britské listy uvádějí zprávy ze zahraničí pokud možno aktuálně a pouze jako stručnou anotaci, k níž připojí vždy korektně odkaz na původní zdroj informací (nejde jim totiž o popsaná písmenka, o honorář, ale o přesnost, další podrobnosti i možnost kontroly zdroje v původním jazyce), pro redakce "renomovaných" českých médií je kreativní opisování bez uvedení zdroje možností připojit si k opsanému textu své jméno, nebo alespoň šifru a u šéfredaktora zažádat o honorář za celostránkový článek. Jako kdyby dotyčný "novinář" někde byl, něco viděl, něco slyšel či o něčem psal z vlastní zkušenosti... Jako kdyby něčemu rozuměl. Ne. Stačil ráno třikrát kliknout myší. Jak snadné...

18. 2. 2009

Syrský prezident Bashar al-Assad očekává, že Spojené státy brzo vyšlou do Damašku velvyslance vzhledem k tomu, že prezident Barack Obama nabídl dialog zemím, styky s nimiž se dosud Bushova vláda vyhýbala. Assad zdůraznil v rozhovoru s deníkem Guardian, že doufá, že se Washington stane "hlavním arbitrem" v zanedbaném mírovém procesu na Blízkém východě. Spojené státy podle něho "nikdo nemůže nahradit".

18. 2. 2009

"Realizace záměru USA vybudovat základnu NMD USA ve střední Evropě by obnovila a posílila tendence k opětovnému politickému rozdělení Evropy, k vyvolání nedůvěry a napětí a ohrozila by proces rozvíjení vzájemné spolupráce, tolik potřebné z hlediska politické i ekonomické stability na našem kontinentě," stojí v memorandu, které sdružení Vojáci proti válce odeslalo poslancům v souvislosti se slyšením, které zde mají protiradaroví aktivisté a desítky starostů z Ligy starostů proti radaru. Anglická verze memoranda byla zaslána předsedovi EP Poetteringovi, místopředsedkyni EP Luise Morgantini a některým poslancům Evropského parlamentu.

Memorandum Vojáků proti válce ZDE

18. 2. 2009

Křesťany považuje společnost za "šílence", protože je motivuje křesťanská láska k bližnímu, dobročinnost, štědrost a soucit, nikoliv agresivní honba za penězi, argumentuje anglikánský arcibiskup z Yorku dr. John Sentamu. Lidé, kteří chodí do kostela, jsou nyní "kontrakulturní", protože jsou jejich hodnoty tak silně v protikladu s převažujícím chováním.

18. 2. 2009

Pohled na indisponovaného japonského ministra financí na zasedání G7 v Římě by byl obveselující, kdyby nevzbuzoval některé znepokojivé otázky. Ty otázky se váží k tomu, že před 20 lety dopadla na Japonsko a jeho hospodářský zázrak neobyčejně tvrdě krize, která měla jistě jen nešťastnou shodou okolností svůj původ mimo jiné v obrovské bublině na trhu s nemovitostmi. Měli jsme tenkrát v Československu jiné starosti, méně informací a bylo to doopravdy daleko, takže se nemusíme divit tomu, že mnohým z nás možná tak trochu uteklo, že Japonsko a jeho společnost se z tohoto problému po celých oněch 20 let prakticky nevzpamatovaly.

18. 2. 2009

V nekonečných debatách kolem poplatků ve zdravotnictví se ztratila problematika odměňování lékařů. Nejde ani tak o lékaře v nemocnicích - to jsou zaměstnanci a jsou placeni podle tarifů. Jiná otázka je odměňování lékařů terénních. Obvodních. Ti v převážné většině fungují jako osoby samostatně výdělečně činné ve smlouvách se zdravotními pojišťovnami. Jejich placení probíhá na základě tzv. kapitační platby, tj. "za hlavu".

17. 2. 2009

Fakt, že Slovenská televize je na tom špatně, ba ještě hůř, nejspíš nikoho na Slovensku, ale ani v Česku nepřekvapí. Chronická podfinancovanost a zastaralost technologií, nízká výše koncesionářského poplatku, nízká disciplína občanů při jeho placení. Od toho se odvíjející programová "skromnost". A v minulosti též "rybníčkovské" pravicové reformy, které rozvrátily organizamus STV do té míry, že z nich hledá cestu už druhý management. Za takovýchto okolností nelze dělat zázraky. A nelze je ani čekat. Tak zle na tom nebyla Česká televize nikdy.

Teď mohla hrozit Slovenské televizi další rána, jestliže by nedostala příspěvek od státu. Likvidace digitálního kanálu a rušení výroby řady nových pořadů. STV by se tak měla šanci definitivně stát reprízovou, zbytkovou televizí. Ministr kultury Marek Maďarič (Smer) ještě koncem roku 2008 jakoukoliv dotaci pro STV odmítal s tím, že je to chyba ředitele Nižňanského, který neumí vyjít s dvěma miliardami korun. Hloupost. Naštěstí Maďarič už pochopil, že informace, které dostával od některých členů Rady STV, nebyly nejpřesnější a podobaly se spíše pomluvám. Byl to právě Maděrič, který Radu jako její místopředseda kdysi opustil na protest proti komercionalizaci a hromadnému propouštění v STV. Dřív, než se pak stal ministrem kultury. A k tomu nejhoršímu se v STV schylovalo i nyní. Teď se na základě konečných výsledků výběru poplatků za rok 2008 ministr rozhodl pomoci STV alespoň z nejhoršího.

18. 2. 2009

Dodává:

Použití morseovky v podmínkách příjmu slabých rádiových signálů (bez technického vybavení kromě rádiového přijímače) zajišťuje srozumitelný příjem i tam, kde fónický (hovorový) signál je nečitelný. Ovšem v podmínkách dokonalého technického vybavení jsou dnes používány k přenosu digitální kódy, které zajišťují rychlejší přenos zpráv než je morseovka a to i v situacích, kdy přijímaný signál je překryt šumem.

18. 2. 2009

V pořadu "Kalendarium" na ČT24 jsem zhlédl pořad "Konec morseovky". Zájemce si jej může přehrát celý na stránkách této stanice. Autor, uvedený jako "čt24" tvrdí, že se Morseova abeceda na celém světě přestala používat, že jen tak živoří.

18. 2. 2009

"Náš úřad dělal loni rozsáhlou kontrolu ministerstva vnitra. Zjistil, že k jednomu odposlechu má legálně přístup na ministerstvu vnitra - a nejen na ministerstvu vnitra, i v řadě jiných orgánů - až 3000 zaměstnanců. Systém je nastaven tak, že prakticky nejde zjistit, odkud tyto odposlechy unikly, proto bych řekl, že tak často unikají..."

předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec jako host senátní mediální komise při projednávání "náhubkového" zákona v prosinci 2008

18. 2. 2009

ŠOK│ Chování Miroslava Macka vůči Davidu Rathovi na zubařském sjezdu skončilo rozsudkem. Odvolací Vrchní soud v Praze rozhodl, že Macek je povinen zaplatit Rathovi 100 000 Kč a na své náklady zveřejnit omluvu za to, že "závažně nepřípustným způsobem narušil soukromí Davida Ratha" . Kdyby se nejednalo o politiky, byla by pokuta a facku z května 2006 podle soudkyně Naděždy Žákové daleko vyšší. Macek musí zaplatit i soudní poplatky ve výši 55 000 Kč.

Ellen Tauscher
16. 2. 2009

Tauscherová v Mnichově na bezpečnostní konferenci

Přeložil Štěpán Steiger

Členka americké Sněmovny reprezentantů za Demokratickou stranu z volebního obvodu Adamo v Kalifornii a předsedkyně podvýboru Sněmovny pro strategické síly ve Výboru pro ozbrojené síly Ellen Tauscherová měla v pátek 6. února 2009 na mnichovské bezpečnostní konferenci následující projev na téma Nešíření jaderných zbraní, kontrola zbrojení a budoucnost jaderných zbraní: je možná nula?

17. 2. 2009

Trošku mne zarazil název pozvánky na diskuzi o Darwinově teorii "Věda ve službách evoluční teorie - Darwinův rok". Věda přece není ve službách žádné teorie, nýbrž teorií používá jako nástrojů pro své účely - a jeden nástroj, když zastará, vymění za jiný.

17. 2. 2009

Na co by se měl ze všeho nejvíc zaměřit nový ministr pro menšiny a lidská práva? To je otázka kterou celé řadě lidí předložil autor.

17. 2. 2009

Generální prokurátor zahájí vyšetřování možných trestných činů spáchaných britskou a americkou rozvědkou

Právníci pro britskou rozvědku MI5 a členové britské vlády vypracovali oficiální předpisy pro mučení, jimiž se řídili britští činitelé při výsleších a mučení osob, podezřívaných z terorismu, které se provádělo v Pákistánu. Vyšlo to najevo při soudním líčení v Británii.

Celá řada britských občanů, podezřívaných z terorismu, kteří byli v Pákistánu zatčeni bez soudu byla mučena pracovníky pákistánské rozvědky, než je podrobili výslechu činitelé britské rozvědky MI5. V některých případech existují pro mučení lékařské důkazy.

17. 2. 2009

„El problema vasco es muy delicao“, zpívá žargonem Joaquín Sabina v písni z alba „19 dní a 500 nocí“, jen tak mimochodem, abychom nezapomněli, že tu je a jen tak nezmizí. Minulý týden byla zahájena předvolební kampaň voleb do baskického parlamentu, které se budou konat 1. března 2009, ve stejný den jako volby do parlamentu v Galícii.

17. 2. 2009

Stella Rimington, bývalá ředitelka britské rozvědky MI5, varovala, že vláda zneužívá strachu z terorismu k likvidaci občanských svobod. Vládne riziko vzniku policejního státu.

Rimingtonová obvinila vládu, že omezují soukromí občanů a že hrají přímo do rukou teroristů.

"Vláda by měla uznat, že existují rizika, a neměla by strašit občany proto, aby mohla schvalovat zákony, které omezují občanské svobody. To je přece přesně cílem terorismu: Abychom žili ve strachu v policejním státě," zdůraznila.

16. 2. 2009
tisková zpráva hnutí Nenásilí

Desítky starostů z Ligy starostů proti radaru vyrazí za podpory 130 českých starostů zítra vpodvečer na jednodenní cestu do Bruselu, kde budou spolu se zástupci hnutí Nenásilí, kampaně Evropa pro mír a dalších evropských organizací protestovat proti umístění vojenské základny USA v ČR. Budou také přijati zástupci belgického senátu, členy evropského parlamentu a také místopředsedkyní EP Luisou Morgantini. Odpoledne vystoupí na veřejném slyšení na téma rozmístění prvků systému Národní raketové obrany USA ve Střední Evropě.

16. 2. 2009

PONDĚLNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Výbuch. Výbuchy známe malé i velké, střední, i ty, které nestojí téměř za řeč. Nejde jenom o výbuchy kulturní, často se bohužel jedná i projevy dosti mezní, i když kritické, jak vlastně ze samotné povahy věci vyplývá. Výbuch ale může být i synonymem zoufalství, protože se už například nedostává argumentů, nebo jednoduše jiných prostředků. I ten uplynulý týden bychom mohli v našem horizontu také výbuchy zaznamenat: některé tu zmíním. Jsou snad více divadelní, než je tu možná zdrávo...

16. 2. 2009
John Michael Greer

KD│Velikou vadou většiny současných scénářů sociální změny je, že neberou v úvahu ekologický rozměr lidské společnosti. Této vadě bylo takřka nemožné se vyhnout, protože není prostě záležitostí vědomě zastávaných názorů; mnoho lidí, kteří dnes rýsují plány sociální změny, se toho o ekologii hodně naučili. Tyto plány jsou však slepé k ekologické realitě kvůli neprozkoumaným a často nevědomým předpokladům, které leží v jejich pozadí - a boj s vlastními předsudky je velmi obtížnou prací.

16. 2. 2009

Americké úřady začaly vyšetřovat údajnou roli vysokých amerických vojenských činitelů při zneužití 125 miliard dolarů, určených na rekonstrukci Iráku po pádu Saddáma Husajna. Celková částka, která se ztratila, asi nebude nikdy známa, avšak ze zprávy amerického mimořádného generálního inspektora pro rekonstrukci Iráku vyplývá, že jde o více než 50 miliard dolarů.

16. 2. 2009

Příběh touhy, chamtivosti a bezpečí, nebo příběh kostky cukru a policejního karabáče?

Zpravodaj španělského listu La Voz de Galicia bohužel nepochopil, co český ministr na tiskové konferenci po zasedání vlády minulé pondělí přesně řekl. Dvanáct tisíc cizinců má podle interní analýzy vnitra ztratit práci do března. Celkem 68 tisíc potom do konce června. Španělský novinář obě čísla sečetl. Na situaci cizinců v ČR to bohužel mnoho nemění.

Ministr Langer zveřejnil ve čtvrtečním Právu článek s titulkem "Příběh touhy, chamtivosti a bezpečí" Langer v něm chválí moudrost vládního rozhodnutí o podpoře projektu dobrovolných návratů. Píše, že rozhodnutí vlády je tvrdé, nikoliv však necitlivé. (Připomíná to stalinskou frází z padesátých let o tehdejších monstrprocesech. Tam vždy šlo o trest "přísný, ale spravedlivý", pozn. JČ)

16. 2. 2009
William Brittain-Catlin

Za globálnou krízou sa skrýva mimoriadne agresívna forma kapitalizmu, ktorá sa teraz, ako sa zdá, zmieta v smrteľných kŕčoch. Ako tvrdí Arthur Schopenhauer, svet je firmou, ktorá nekryje vlastné náklady. Z jeho strany to nebola len metafyzika, ale skúsenosť z prvej ruky. Schopenhauerovci boli bohatými obchodníkmi s akciami v slobodnom obchodnom meste Hamburg. Potom sa európska ekonomika zrútila a stratili všetko. O dvesto rokov neskôr by sa jej mnohé veci videli známe -- zlyhania bánk, bankroty firiem a rastúca nezamestnanosť.

16. 2. 2009

Pokud se ranka stane ohniskem nákazy a je dovoleno, aby se zanítila, může se to proměnit v gangrénu a vést k amputaci či až ke smrti. To je dnešní situace ve světové ekonomice, míní hospodářský komentátor deníku Times Anatole Kaletsky.

To, co začalo jako ranka - jako americká hypotéční krize v srpnu 2007 - mohlo být lehce vyléčeno, kdyby před rokem regulační orgány, vlády a ústřední banky radikálně jednaly, jakmile začalo být zjevné, že jde o problém, který finanční trhy samy nedokáží vyřešit. Avšak namísto činů - poskytnutí záruk a nového kapitálu, odkoupení špatných hypoték a snížení úrokových měr na nulu - vlády po celém světě v podstatě neučinily nic.

15. 2. 2009

New entries in English on films Vratné lahve (Empties) and O rodičích a dětech (Of parents and children) have been added to our page of resources on Czech literature, culture and politics in English HERE:

15. 2. 2009

ČSSD se zřejmě nepoučila ani z vlastních, natož z mocenských chyb ODS

Možná právě euforie z výsledku "13 : 0" nastartovala u špiček ČSSD neodolatelnou chuť zkusit "laškovat" s voliči způsobem podobným, jako to dělá ODS. Chce se mi s Jirotkovou tetičkou a zvednutým prstem upozornit, že pýcha předchází pád.

ČSSD nemá ani zdání jak získat vysněných 40%. Paroubek a spol. hazardují, když rozhodli, že si připnou na prsa Lisabonskou smlouvu. Většina občanů si ji v navrženém obsahu nepřeje. Možná toto rozhodnutí opět odradí mnoho občanů, takže nepřijdou k volbám, nebo své hlasy rozdrobí, dají malým straničkám. Bohužel.

Mnoho hlasů nezíská ČSSD ani příslibem zvýšení důchodů o 300 Kč, i kdyby měly být jištěny dividendami ČEZu.

Ignorace názorů většiny občanů se nevyplácí, pane Paroubku. Ani kdyby se ta většina mýlila v důsledku nedostatku informací.

ČSSD zatím nepochopila, že musí vložit do úsilí uspět konkrétní práci:

31. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V lednu 2009 přispělo celkem 187 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 243.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 114 952. 65 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,816.91 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2009 Východní Evropa vyvolala úprk investorů do bezpečí   
18. 2. 2009 Moody varuje, že investice ve středovýchodní Evropě jsou rizikové   
18. 2. 2009 Pomsta archaického   
18. 2. 2009 Zvláštní rozdíl mezi vnímáním krize v ČR a v Británii Jan  Čulík
17. 2. 2009 Letecká kinetická protiraketová obrana   
16. 2. 2009 The Times: Bankéře klidně potrestejte, banky ale neamputovat!   
16. 2. 2009 Prožrali jsme zlatý padák? Štěpán  Steiger
12. 2. 2009 Anglická banka se chystá tisknout peníze, v zoufalé snaze zvrátit hlubokou krizi   
12. 2. 2009 Tak nejprve k tištění peněz a k Výmaru Jan  Hošek
11. 2. 2009 Odstoupil náměstek státního finančního regulačního úřadu   

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2009 Letecká kinetická protiraketová obrana   
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   
7. 2. 2009 Stiglitz: Jedinou odpovědí na finanční krizi je znárodnění bank   
5. 2. 2009 Spasitel světa konečně přišel. No a? Miloš  Dokulil
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
4. 2. 2009 Prezident Obama se chce dohodnout s Ruskem na radikálním snížení jaderných zbraní   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
21. 1. 2009 Plynová krize a slabost Ruska Pavel  Urban
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů   
16. 1. 2009 Bielorusko a Ukrajina sa nelíšia iba o faktor priepustnosti plynu   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Západní nezájem o Českou republiku: Co se dá dělat? Jan  Čulík
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 Topolánek a jeho podmínky pro demisi, anebo Geniální nápad nic netušícího pana premiéra Uwe  Ladwig
27. 10. 2008 Muž přes palubu Josef  Provazník
27. 10. 2008 Negativní strana jde do voleb Wenzel  Lischka
27. 10. 2008 O hyenách, kočárku a "velké" politice Jan  Keller

Pákistán RSS 2.0      Historie >
16. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Pákistán: Obamova noční můra Immanuel  Wallerstein
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
29. 11. 2008 Times of India: Spojené státy, Británie a Izrael poskytují Indii zpravodajskou pomoc   
24. 10. 2008 "Americké rakety" zasáhly školu v Pákistánu   
8. 10. 2008 Rakety Hatf - jaderná pěst Pákistánu Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba, Lukáš Visingr
25. 9. 2008 Přestřelky v Pákistánu: konečně se Američané přiznali   

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Krize v září 1938 a mobilizace armády Jan  Máče
30. 10. 2008 Kde je ona česká státní idea v dnešní politice ODS? Ogňan  Tuleškov
13. 10. 2008 Kritický rok 1938 Jan  Máče
29. 9. 2008 Mnichov sedmdesát let poté Richard  Seemann
22. 9. 2008 Obětí Mnichova byla i Milada Horáková Miloslav  Štěrba
8. 9. 2008 Francouzský Mnichov 1938 : "Spíš Hitlera než Lidovou frontu" Karel  Košťál
5. 9. 2008 O příčinách selhání spojence, nebo o koze? Karel  Dolejší
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner

Čína RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2009 Cesta k etnicky čistému Izraelu   
13. 2. 2009 Izrael: Vládu zřejmě utvoří Netanyahu   
13. 2. 2009 Hamas vraždí v Gaze   
11. 2. 2009 Je syn Izraele hodný svého nacistického otce?   
9. 2. 2009 Fuj, velebnosti!   
9. 2. 2009 Izrael: V Gaza City se neskrývá Adolf Hitler   
7. 2. 2009 Fakta a čísla izraelského teroru Jana  Ridvanová
7. 2. 2009 Cílená protiizraelská propaganda v Britských listech   
7. 2. 2009 Policie Hamasu "zkonfiskovala pomoc pro Gazu"   
4. 2. 2009 Člověk v tísni by v Gaze rád pomohl, ale nemá tam zkušenosti a infrastrukturu   

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
10. 2. 2009 Potřebují pedagogové své profesní sdružení? Pavel  Táborský
9. 2. 2009 Zavedení školného v Anglii ve školství nic nezlepšilo Jan  Čulík
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   
6. 2. 2009 Školství potřebuje občanskou aktivitu Miloslav  Štěrba
5. 2. 2009 Vláda ignoruje protesty univerzit, jejich zástupci nevědí, co si počít Tomáš  Koloc
5. 2. 2009 Komu slouží Česká školní inspekce?   
5. 2. 2009 Plíživá privatizace vysokého školství Martin  Hříbek
3. 2. 2009 Sadomasochismus to tedy nebyl Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2009 Letecká kinetická protiraketová obrana   
16. 2. 2009 Starostové jedou do Bruselu   
16. 2. 2009 Zjevení na sjezdu ČSSD   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Evropa proti americké protiraketové obraně Jana  Glivická
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší
10. 2. 2009 Čeští protiraketoví aktivisté musejí být viditelní na mezinárodní scéně Jan  Čulík
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda