23. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 5. 2007

Globální emise kysličníku uhličitého vzrostly v letech 2000-2004 rychleji než v předpovědích nejhoršího možného scénáře, obsaženého v letošních zprávách OSN o podnebných změných. Vyplývá to z nového výzkumu.

Vzrůst emisí CO2 za první čtyři roky tohoto století je také vyšší než v devadesátých letech - o 3.1% v letech 2000-2004, zatímco v devadesátých letech to bylo v průměru jen 1.1% ročně.

Sloupek
Vladimír Holan

Už mám dost vaší nízkosti, a nezabil--li jsem se ještě,
pak jenom proto, že jsem si nedal život
a že ještě kohosi miluju, protože miluju sebe.
Můžete se smát, ale orla napadne jen orel
a raněného Hektora může litovat jen právě Achilles.
Být není lehké... Být básníkem a mužem
znamená býti lesem bez stromů
a vidět...
..................
A už mám dost vaší drzosti,
jež všechno zproniká, kde chtěla obsáhnout
a nedovedla objímat.
Však také přijde pohroma,
o níž se vám nikdy nemohlo ani snít,
protože nemáte sny,
co Bůh si vymyslil, chce míti procítěno,
přijde pohroma, dětem a opilcům je to jasné,
jen z lásky mohlo by zde ještě trysknout štěstí,
kdyby štěstí nebylo vášní,
dětem a opilcům je to jasné...
Bylo by třeba žít, abyste byli,
ale nebudete, protože nežijete,
a nežijete, protože nemilujete,
protože nemilujete ani sebe, natož bližního.
A už mám dost vaší sprostoty,
a nezabil-li jsem se ještě, pak jen proto,
že jsem si nedal život
a že ještě kohosi miluju, protože miluju sebe...
Můžete se smát, ale orla napadne jen orlice
a raněného Achilla jen Briseovna.
Být není lehké... Lehká jsou jen hovna...

Kráceno, z cyklu Strach (1949) vybral Michal Černík. Uveřejněno s laskavým svolením agentury Aura-Pont

23. 5. 2007

Americký prezident Bush dal iráckému parlamentu ultimatum, abych do 31. května schválil nový zákon o ropě, který by dal multinárodním ropným společnostem takovou kontrolu nad iráckou ropou, jaká nemá obdoby. Nyní se tedy ukazuje, oč vlastně šlo při této akci, která měla údajně přinést Iráku svobodu a demokracii. Nyní přišla doba účtování, při níž se ukazuje cena - všechna ropa Iráku. Za této situace se obrací americká mírová organizace Avaaz Foundation (http://www.Avaaz.org) na občany celého světa se žádostí o podporu iráckého obyvatelstva, aby mu bylo zachováno jeho ropné bohatství.

23. 5. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Mladé ženy vydělávají už na začátku kariéry míň než muži

Nikdo není rád, když je usvědčen z diskriminace, už vůbec ne, když jde o všeobecnou diskriminaci žen v 'moderním' hospodářském životě, kde jde o výkonnost jedince. A ví se, že diskriminaci dokázat často není lehká věc. Když jde o nízké platy žen, většinou se argumentuje tím, že individuální výkony a platy žen a mužů se nedají srovnávat. Spiegel Online ale informoval o tom, že z ankety v rámci 'Studentenspiegel 2' vyšlo, že mladé absolventky dostávají už u prvního vstupu do pracovního světa menší platy, než jejich spolužáci, a to ačkoli je známo, že studentky jsou rychlejší, chytřejší a lépe kvalifikovaní než mladí muži.

23. 5. 2007

Minulou neděli zemřel filmový režisér Pavel Hobl, autor klasických českých filmů Máte doma lva? aTřicet panen a Pythagoras.

Před dvěma lety jsme s ním publikovali rozhovor ZDE. Čest jeho památce!

22. 5. 2007

Andrej Lugovoj, jeden z Rusů, kteří se setkali s Alexandrem Litviněnkem v den, kdy onemocněl otravou poloniem, bude obžalován z vraždy. Ředitel britské prokuratury sir Ken Macdonald konstatoval, že dal příkaz britské prokuratuřem aby požádala o vydání Lugovoje z Moskvy do Británie, aby tu byl postaven před soud "za tento pozoruhodně vážný zločin".

"Dospěl jsem dnes k závěru, že důkazy, tkeré nám zaslala policie, stačí k tomu, aby byl Lugovoj obžalován z vraždy pana Litviněnka úmyslnou otravou," uvedl Ken Macdonald a dodal: "Dále jsem dospěl k závěru, že trestní stíhání v této věci by bylo jasně ve veřejném zájmu."

Ruský generální prokurátor však uvedl, že Lugovoj nebude do Británie vydán. "Podle ruského zákona nemůže být občan Ruské federace předán do cizí země," uvedla mluvčí ruské prokuratury.

Britská ministryně zahraničí Margaret Beckettová povolala ruského velvyslance a sdělila mu, že Británie očekává v této věci ze strany Ruska plnou spolupráci. Žádost o vydání Lugovoje podpořil také Tony Blair.

Podrobnosti v angličtině ZDE

23. 5. 2007

Ochranka má lidi chránit, ne buzerovat

Pan Bláha je velmi konzistentní ve svých názorech. Stejně jako o zdravotnictví uvažuje z pohledu zdravého, tak o nakupování uvažuje z pohledu zaměstnaného, bydlícího a hygienu dodržujícího člověka. Nejsme všichni takoví. Někteří jsou nemocní, někteří bez práce a bydlení, někteří bez koupelny.

Myslím, že nejde ani moc o právo, ale o spravedlnost, a tyto dvě entity mají jenom občas tendenci se potkat.

Pana Bláhu mohu ujistit, že i ten nejtragičtější bezdomovec má skutečně daleko k tomu s čím se běžně, denně potkává zdravotní personál. Obchod je práce s lidmi a lidé jsou někdy krásní, mladí voňaví a někdy staří, s pokakanou košilí a nevonící. Tak to je.

Nevím jestli pan Bláha vlastní obchod, nicméně jsem trochu přesvědčen, že majitel obchodu by nákupu bezdomovce nebránil. To o co jde - a ne zcela nepodobné i jiným institucím... - je to, že pan "ochranka" není třídící důstojník obvaziště, ale ten, kdo má chránit zákazníky před kapsáři a obtěžujícími lidmi a zboží před ukradením.

Asi mu to někdo neřekl a v tom bych viděl meritum příspěvku pana Víta. Totiž, že "siloví" pracovníci nejsou od toho aby lidi "prudili a buzerovali", ale aby jim pomáhali a chránili je. A to nejenom v obchodech!

23. 5. 2007

Se zájmem jsem si přečetl příspěvky pana Víta a pana Bláhy o bezdomovcích a veřejném prostoru. Právě čtu zajímavou knihu The Right to the City - Social Justice and the Fight for Public Space, jejímž autorem je Don Mitchell, profesor geografie na University of Syracusy, NY, USA (Mitchell, D., 2003: The Right to the City - Social Justice and the Fight for Public Space. Guilford Press, New York, 270 pp.). Z knihy vybírám několik zajímavých myšlenek, píše Roman Matoušek:

23. 5. 2007

Lidé, kteří se ocitají se svými schopnostmi v nesprávném čase a na nesprávném místě; lidé, kteří se přiživují na tak zvané normální společnosti; lidé , kteří nechtějí být normální; byli jsou a asi budou. Po určité době se tito lidé dostanou na stupeň, odkud není návratu do normální společnosti. A ta společnost může být otrokářská, feudální, socialistická, komunistická, kapitalistická, atd atd., píše Zdeněk Wognar.

23. 5. 2007

Zaujal mne příspěvek Pan Lukáše Zelenky "Chytráci, kteří do knihovny nechodí, projekt jen brzdí",píše Evžen Lacina.

Chytráci, kteří do knihovny nechodí.... Jakými propadivnými myšlenkovými procesy autor dospěl k tvrzení, že odpůrci vzhledu a umístění tohoto obtížně pojmenovatelného mostra nenavštěvují knihovny? Sám se vydává za knihomola, skoro denně vysedávajícího po knihovnách. Asi bude samým přesezením trochu odtržený od reality.

23. 5. 2007

Národní knihovna:

Pan Lukáš Zelenka ve svém článku obhajuje férovost soutěže na Národní knihovnu tím, že zadání bylo po prvním kole změněno a že každý měl možnost na sporný bod reagovat, píše Tomáš Peltan.

23. 5. 2007

Pokud by si pan Bláha "viděl do pera", mohlo by ho napadnout, že podle jeho logiky na příklad i zprivatizovaná nemocnice (dle jeho slov) "nebude veřejným prostorem a nikdo nebude mít právo tam lézt" -- potažmo, bude svaté právo majitelů takové nemocnice rozhodnout koho ošetří a koho ne (za tím účelem asi bude vhodné aktualizovat Hippokratovu přísahu), ať už budou rozhodovat podle jakéhokoliv "klíče" (pevně věřím, že hlavním "klíčem" bude stav konta dotyčného pacienta).

Věta pana Bláhy na konci článku "..ať chudí pracují, aby byli bohatší a měli kde bydlet..." postrádá smysl -- jedině, že by nám pan Bláha napsal, kolika bezdomovcům už práci opatřil....

Doporučil bych panu Bláhovi, aby nahlédl do statistik a zjistil počet nezaměstnaných a počet volných míst. Závěrem bych jen poznamenal, že mne překvapilo, že tento článek redakce uveřejnila -- pokud si totiž pamatuji, invektivy byly hlavním důvodem zrušení diskuze. Pokud ale redakce chtěla tímto článkem čtenáře pobavit, je vše v naprostém pořádku.

23. 5. 2007

V článku "Květen 2007: k čemu předčasné volby" se Boris Cvek rozepisuje o tom, že

"Topolánek a ODS udělali velkou chybu, že přistoupili na koaliční projekt...". a že " by se současný kabinet měl soustředit na reformu volebního systému, na diskusi o tom, jak dát naší politice konečně rozměr zodpovědnosti a důvěryhodnosti, aby se stále dokola nestávalo, že naše vlády budou stát na křehké většině, nebo ani na té ne."

Jeho vývodům nelze upřít logiku -- pokud přijmeme názor, že politika je "o tom, převálcovat toho druhého".

Odmítám souhlasit s tím, že když vyjdou volby fifty-fifty, máme hledat prostředek, jímž lze přimět jednu polovinu, aby po čtyři roky strpěla řízení věcí veřejných tak, jak se to hodí polovině druhé. Domnívám se, že pokud by se matematicky vypreparovaná, skutečnému rozložení sil neodpovídající moc účelové vychýlila ve prospěch jedné poloviny, doplatily by na to nakonec poloviny obě. Mám dosud živě v paměti, jaké pocity chovala diktátu podrobená část obyvatel k těm, co diktovali dobro ve jménu lepších zítřků -- a jak si na nich smlsla, když se karta obrátila, píše Otakar Zekl.

23. 5. 2007

Odpověď Zdeňku Bártovi:

Odpověď na dotaz Zdeňka Bárty.

Pramen, ze kterého jsem zejména čerpal, je český ekumenický překlad NZ, vysvětlivky v něm ale nepovažuji za součást textu NZ. K dalším pramenům: v letech 70tých a 80tých jsem měl dost času a četl si nemnoho běžně dostupných knížek, jejichž seznam by maturant se zájmem o teologická studia považoval za směšně chudičký. Uvádím zejména Svědkové času Leo Deuela a Šest legend hledá autora doc. Oldřich Králíka jako díla nikoli módní a dočasná. Odsud jsem čerpal metodu. Bez možnosti najít si či ověřit historická fakta to ovšem nešlo -- opět běžně dostupné knihy, včetně obou dvou o Kumránu -- jednu napsal i kolega pana Bárty, Stanislav Segert.

22. 5. 2007

Do Rady Českého rozhlasu:

Zajímavě napsal o kandidátech do Rady Českého rozhlasu na místo uprázdněné po rezignaci Štěpána Kotrby Filip Rožánek ZDE

Pozn. JČ: Bohužel, v úterý dopoledne Český rozhlas tyto profily kandidátů ze svých stránek zase stáhl, protože se prý "nemůže vyjadřovat k věci, která se ho přímo týká".

Ovšem není pravda, že by instituce veřejné služby neměla referovat o problémech, které se týkají jí samotné.

Kdykoliv je v BBC nějaký skandál, týkající se BBC samotné, rozhlas a televize BBC interviewuuje vedoucí představitele BBC ostře kriticky a zcela neosobně, jaklo by nešlo o jejich vlastní instituci, například informuje, že "generální ředitel BBC na dotaz našeho pořadu odmítl podat vysvětlení", atd.

Toto jsou kandidáti do Rady ČRo:

22. 5. 2007

Kdokoliv může v ČR pracovat, a nemusí ani umět česky

Prodejny jen pro bílé? Určitě pan Vít pochopil o co šlo?

Protože si bezectný pan Vít opět o mne otřel čumák polovinou věty vytrženou z kontextu - jistě dychtivě čeká na odpověď, jak budu vyhazování bezdomovců z prodejen potravin obhajovat. Budu.

Tak zaprvé bych zopakoval svůj názor, který jsem hlásal pro povinně nekuřácké hospody - ani SOUKROMÁ PRODEJNA NENÍ ŽÁDNÝ VEŘEJNÝ PROSTOR A NIKDO NEMÁ PRÁVO TAM LÉZT. Majitel má mít plné právo obsloužit nebo neobsloužit kohokoliv.

Zadruhé že otrhaný, zřejmě nemytý a zjevně neupravený bezdomovec - může slušné lidi odpuzovat a brát obchodníkovi tržby, a je proto reálný důvod z obchodu ho vykázat.

22. 5. 2007

Ad "Soukromá prodejna není veřejný prostor a nikdo nemá právo tam lézt"

Pan Bláha má plné právo nevpustit do Svého Soukromého Obchodu koho se mu zlíbí. Pro zdokonalení ne-přístupu do prodejny mu doporučuji vystavit před vchodem vzor doporučeného oblečení pro případné uchazeče o návštěvu, doporučenou minimální hotovost, doporučené parfémy a jasně formulovaný přehled toho, co vše si ve Svém Soukromém Obchodě nepřeje mít. Dokonce si myslím, že když Svůj Soukromý Obchod nepokládá za veřejný prostor, měl by do něj přístup veřejnosti výslovně zakázat a vpouštět do něj jen prolustrované zákazníky splňující Jím určená kritéria.

Domnívám se ovšem, že to poslední nebude třeba, protože zákazník, který návštěvou v jeho omezeném obchodě nechce přijít o sebeúctu, se mu vyhne širokým obloukem.

22. 5. 2007

Když jsem před týdnem psal pro Britské listy článek o otaznících v kauze Rostislava Roztočila, věděl jsem, že se v nejbližších dnech bude znova rozhodovat o jeho propuštění z vazby. Výsledek jsem ovšem nemohl předjímat. Jeho zpráva o opuštění věznice v odpoledních hodinách dne 18. května 2007 ukončila nejistotu. Jeho návrat na svobodu je vhodnou příležitostí k ohlédnutí za průběhem úsilí obhajoby, spolku Šalamoun a Roztočilova přítele Václava Procházky o jeho vyproštění z nesmyslné vazby.

(Autor je členem Spolku Šalamoun.)

22. 5. 2007

Ezechiel 18,1-32

Vás chci nyní poprosit, abyste společně se mnou vzpomněli na mého otce, který zahynul v Terezíně, na mého bratra, který zahynul v Osvětimi, na mou ženu, která nechala svůj mladý život Bergen-Belsenu. Neočekávejte však ode mne slova nenávisti. Ostatně, koho bych měl nenávidět? Znal jsem pouze oběti, neznám však pachatele. Alespoň je neznám osobně - a obviňovat někoho neosobně, kolektivně, to striktně odmítám. Neexistuje žádná kolektivní vina. A věřte mi, že to neříkám poprvé. Tvrdil jsem to odprvního dne svého osvobození z koncentračního tábora.Tolik budiž řečeno těm, kdož věří, že člověk musí mít pocit viny nebo že se má přinejmenším stydět za věc, kterou neudělal ani nepřipustil on sám, nýbrž kterou způsobili jeho rodiče nebo dokonce prarodiče".

Viktor Emanuel Frankl

Autor našeho biblického textu Ezechiel byl jako jeruzalémský kněz odveden do Babylónie při první deportaci r. 597 před Kristem a prožil tam pád Jeruzaléma a zničení chrámu v roce 586. Babylónské zajetí bylo  nejkritičtějším obdobím izraelských dějin a muselo být děsivým šokem pro víru a identitu Izraelitů.

22. 5. 2007
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Na zrychlené životní tempo doplácejí nejenom živí, ať už neschopností hlubšího prožitku, jednáním ve stresu, předčasnými srdečními či mozkovými příhodami, ale i mrtví. Jejich otisk v naší paměti vybledá dřív, než stačíme docenit, co s nimi odešlo a co pro nás znamenali. Svým způsobem jde o výměnu generací: Slábne hlas příslušníků generace, která se angažovala ve společenských záležitostech, která se realizovala kolektivními akcemi a která vycházela více či méně z ideologického pohledu (ten se později ukázal jako pochybený), a sílí naopak hlas generace, která si chce prostě užít života a která, řečeno s Robertem Musilem, chápe politiku v nejlepším případě jako paralelní akci, tj. jako víceméně soukromou aktivitu těch, kdo se politice věnují profesionálně. Mění se ostatně i profil uměleckých děl: Někdejší myšlenkovou, případně stylistickou propracovanost vystřídalo dynamické, fragmentární, někdy až groteskní zpodobení skutečnosti, v němž se staří lidé namnoze nedokážou orientovat.

21. 5. 2007

Vážený pane presidente,

dovolte, abych Vás požádal o projednání této problematiky v Bezpečnostní radě státu s tím, aby byly zváženy možnosti spolupráce České republiky na budování protiraketové obrany (podobně jako jiní alianční spojenci) spolu s USA a zejména, aby byla zvážena možnost nabídnout umístění příslušného radaru na území České republiky.

Jiří Payne Václavu Havlovi dne 13. června 2000.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2007 Světové emise CO2 jsou vyšší než nejhorší modelovaný scénář   
21. 5. 2007 Klimatické změny, globální darwinismus a náboženský fanatismus Kamil Vladislav Vaněk
19. 5. 2007 Ne, Blaire! Americký dar na rozloučenou britskému premiérovi   
16. 5. 2007 Placatá, nikoliv kulatá Země   
16. 5. 2007 Klaus a úroveň českého mediálního diskursu Jan  Čulík
5. 5. 2007 Vědci OSN: Není moc času   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Beneš a nenucená nadřazenost Martin  Škabraha
15. 6. 2006 Sudetoněmecký den nepřinesl nic nového Richard  Seemann
2. 2. 2006 Benešovy dekrety Alois  Matuška
21. 11. 2005 Provokace paní Merkelové   
18. 11. 2005 Merkelová podporuje zřízení Centra vyhnání Radek  Vogl
16. 9. 2005 Sudetští Němci v Krnově světí památku židů   
2. 9. 2005 Dějiny jsou prevít Pavel  Urban
27. 7. 2005 Kolakowski sem, Jaspers tam - už jsme se omluvili Polákům? Karel  Dolejší
25. 7. 2005 Okupanti utekli ještě před koncem války, kolaboranti zůstali Stanislav A. Hošek
25. 7. 2005 Soucit s těmi, co nemohou zapomenout na prožité křivdy   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
30. 4. 2007 Havel: Vývoj v Rusku je znepokojující, jsem pro americkou raketovou obranu   
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2007 Americký expert na raketovou obranu v ČR poskytne informace - ale jen někomu   
22. 5. 2007 Národ bez emocí -- není moc impotentní? Luděk  Toman
21. 5. 2007 Co by řekl asi Jimmy Carter o zastáncích základen? Uwe  Ladwig
21. 5. 2007 Jak chtěl pan Payne zachránit Evropu Jan  Neoral
21. 5. 2007 V Mirošově se bude konat referendum o americkém radaru   
18. 5. 2007 Chci referendum   
18. 5. 2007 New York Times: Raketovou obranu (zatím) nepotřebujeme   
17. 5. 2007 Nejsme mladí komunisté, jsme hnutím občanů Milan  Valach
17. 5. 2007 Bez základen a bez komunistů Miroslav  Šuta
17. 5. 2007 Radaroví jestřábi se budou smát?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   

Školství RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Čína RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?   
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech   
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý