22. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 5. 2007

Chytráci, kteří do knihovny nechodí, projekt jen brzdí

Poněkud mě překvapila slova pana Milana Kubra. Trochu jsem se zamyslel a klikal při tom do kláves...

Je vůbec otázka, jestli je národ (a co to vůbec je) nějak rozdělen, nebo zda je to jen další mediální taškařic, píše čtenář Lukáš Zelenka:

Dále: Komu bude nová knihovna patřit? To je snad jasné, ne?! Patřit bude knihovna pochopitelně všem. Ale jen na papíře.

Funkčně by měla patřit především jejím uživatelům, esteticky úplně všem. Lidé podle mě mohou vykřikovat, jestli se jim zvenčí knihovna líbí nebo ne, to však stále nedělá knihovnu knihovnou. Ruku na srdce: kdo z vás navštěvuje Národní knihovnu? Já skoro denně. Toužím po jediném -- aby se mi dobře sedělo a služby byly kvalitní. O to samé jde bezpochyby i knihovníkům. Chtějí pracovat v příjemném prostředí. Nelze předpokládat, že knihovníci za 50 let budou chtít pracovat jinak. Z toho plyne, že knihovna patří jejím uživatelům a zaměstnancům, ne lidem, kteří ani nevědí, kde se knihovna nachází a co jim může poskytovat. (Jestli má knihovna 10 000 uživatelů, je to podle mě přehnané číslo.) Pojem ,,národní" knihovna je tedy opravdu spíše úsměvný.

Samozřejmě můžeme namítat: Co nám to tu vyroste za monstrum? A znovu ruku na srdce: kdo z vás tomu vůbec rozumí? Myslím, že málokdo. Pan Kaplický a další světoví architekti, kteří projekt vybrali, tomu snad rozumí. Když stavěli Eiffelovku nebo zmíněnou operu v Sydney, vždycky se zvedla vlna kritiky a odporu. Dnes jsou to monumenty světové architektury.

Dále můžeme říct, že projekt je prima, ale že se na Letnou prostě nehodí. Ale nezapomeňte, že toto místo bylo vybráno už dávno předtím a že všechny projekty byly zacíleny na tento prostor. Pokud jste navštívili výstavu, která se soutěží o NK zabývá, pak víte, že modely byly zasazovány do reálného prostoru.

Podstatné je také si uvědomit, že Letná se nebude měnit jen co se týče knihovny, ale velmi výrazně se budou měnit i další okolní budovy. Navíc vedle NK má stát přeci i národní fotbalový stadion. Takže pokud někomu vadí narušení panoramatu Hradčan Nár. knihovnou, měl by si uvědomit, že se místo toho bude koukat na fotbalový stadion (a ten tu bude, to si pište).

Diskuse o neférovosti soutěže nejsou podle mě na místě. Každý schopný architekt dnes zná díla a rukopis těch ostatních, takže zabránit někomu ve výběru jeho oblíbence asi nelze. V porotě byly podle mě dámy (u kterých model Kaplického v preferencích jasně dominoval), které jsou dnes opravdu nej na světě. (Jsem laik, orientuji se jen podle novinových článků.)

Pokud jde o zadání ,,uložit fondy pod zemí", bylo toto zadání po prvním kole změněno (jak pravidla soutěže povolují) a reagovat na něj mohl každý soutěžící dle svého uvážení, což je jistě argument, který je potřeba zmínit. (Ale netvrdím, že něco důležitého znamená.)

Rozumný názor pana Knížáka je rozumný jen na první pohled. Uvědomme si, že proti projektu se mohl každý ohradit už dávno. Bylo jasné velmi dlouho, že NK bude stát na Letné. Copak si někdo myslel, že to žádné panorama nenaruší, že knihovna bude pod zemí? Nebo si lidé mysleli, že knihovna bude v gotickém slohu, aby ladila s panoramatem? Zvlášť člověk jako Knížák by si takovou věc měl uvědomit.

A pokud jde o pána presidenta, platí pro něj něco podobného jako pro Knížáka. Dávno mohl protestovat, dávno mohl křičet. Ovšem jen v případě, že by se o takové ,,národní" a ,,kulturní" problémy skutečně zajímal. Tady se neukazuje Klaus jako prezident, ale Klaus jako člověk, který přeskakuje z každé profláklé kauzy do další. Jde mu jen o popularitu, nevyjadřuje dlouhodobý postoj. Doufám, že podobně jako já máte vyšší nároky na kulturní rozhled prezidenta, než je rozhled toho našeho.

Pokud jde o mě samého, nemyslím si, že by budova NK byla nějakým výrazným problémem; tento spíše odvádí od těch skutečných. Mně se ta budova příliš nelíbí, ale řekl bych, že o takových věcech rozhoduje čas. Vnitřní uspořádání projektu NK, jak ho nastiňuje Kaplický, se mi zamlouvá. Automatizovaný podavač knih vypadá skvěle a přesně naplňuje mou představu o tom, komu bude knihovna patřit. Budova by mohla klidně stát i jinde, ale to by mělo smysl jen v případě, že bychom chtěli zachovat Letnou v dnešním stavu, což není reálná vize.

Navrhuji knihovnu dokončit co nejdřív, protože už nás to stálo mnoho peněz. Projekt je teď velmi nevýhodné měnit a chytráci, kteří do knihovny nechodí, jej jen brzdí.

                 
Obsah vydání       22. 5. 2007
22. 5. 2007 Americký expert na raketovou obranu v ČR poskytne informace - ale jen někomu
21. 5. 2007 V Mirošově se bude konat referendum o americkém radaru
22. 5. 2007 Národ bez emocí -- není moc impotentní? Luděk  Toman
22. 5. 2007 Bývalý agent KGB obviněn z vraždy Litviněnka
22. 5. 2007 Soukromá prodejna není veřejný prostor a nikdo nemá právo tam lézt Jan  Bláha
22. 5. 2007 Nevpouštějte tam veřejnost, pane Bláho! Milan  Daniel
22. 5. 2007 Bílý, nebo špinavý?
22. 5. 2007 Dobrá pověst Britských listů zpochybněna
22. 5. 2007 Pověst Britských listů je opravdu ohrožena
22. 5. 2007 Měli bychom se oblékat do esesáckých uniforem?
22. 5. 2007 Přírůstky do památníku II. Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
22. 5. 2007 Je libo bývalého pornografa, anebo bývalého člena BIS?
22. 5. 2007 Známý polský novinář byl "komunistický špion"
22. 5. 2007 Rostislav Roztočil opět na Svobodě Zdeněk  Jemelík
22. 5. 2007 Ekonomická nutnost a stávka, aneb Proč nikdo nemá cit pro spravedlnost v krizi? Uwe  Ladwig
22. 5. 2007 Otcové jedli nezralé hrozny a synům trnou zuby? Zdeněk  Bárta
22. 5. 2007 Najdu si klidné místo Petr  Štengl
22. 5. 2007 Chytráci, kteří do knihovny nechodí, projekt jen brzdí
21. 5. 2007 Vstup jen pro bílé Josef  Vít
21. 5. 2007 Ano, samozřejmě, Michael Moore je aktivista
21. 5. 2007 Jak chtěl pan Payne zachránit Evropu Jan  Neoral
21. 5. 2007 Klimatické změny, globální darwinismus a náboženský fanatismus Kamil Vladislav Vaněk
21. 5. 2007 Kocourkovské radovánky Václav  Dušek
21. 5. 2007 Proč se v ČR nepublikuje zpravodajství z Dálného východu? Petr  Fiala
21. 5. 2007 Květen 2007: k čemu předčasné volby? Boris  Cvek
19. 5. 2007 Pošetilá zahraniční politika ODS a Evropa v ohrožení Jiří  Kadeřávek
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce