10. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 8. 2006

Britské policii a bezpečnostním složkám se v noci ze středy na čtvrtek podařilo překazit teroristické spiknutí, jehož cílem bylo vyhodit do povětří až deset letadel letících z Británie do USA, konstatoval Scotland Yard. Šlo prý o plán "spáchat hromadné vraždy v neuvěřitelném měřítku," uvedl Paul Stephenson, náměstek hlavního komisaře londýnské Metropolitní policie.

Útok měl být proveden prostřednictvím výbušnin, propašovaných v příručních zavazadlech na palubu až deseti letadel. směřujících do USA.

Policie zatkla 21 losob v Londýně a v okrese West Midlands. Stephenson konstatoval, že hrozba útoku byla zřejmě odvrácena, ale američtí činitelé vyjádřili obavy, že některé osoby, spojené se spiknutím, možná ještě zůstávají na svobodě.

V noci ze středy na čtvrtek ve 2 hodiny ráno britského času zvýšilo vládní Společné Centrum pro analýzu terorismu poprvé v historii riziko z kategorie "vážné" na "kritické" - na nejvyšší možnou úroveň. Internetové stránky britského ministerstva vnitra definovaly "kritické nebezpečí" jako bezprostřední hrozbu útoku.

Americká vláda reagovala tím, že zvýšila hodnocení rizika pro komerční lety z Británie na "červenou" - nejvyšší možné nebezpečí.

Sloupek
Kateřina Komorádová

A tak tu stojím...
M.
... na nábřeží v podloubí
s mastnýma drobkama v kapse,
protože labutě drobky nežerou.
Zarejvám nehty do podšívky starýho kabátu
a čekám.
Čekám, až začnu normálně a klidně dejchat,
až se přestanu třást,
až se na rohu objevíš.

Ráno -- voda v konvici bublala
a v koupelně bylo zase narváno --
se na mě zašklebila ze zrcadla.
Byla mi podobná, asi jsem to byla já,
jenže o pár měsíců starší.
Stačilo pár hodin, vlastně pár slov
a celej ten domeček z karet se sesypal na velkou hromadu
snů a přání.

Vezmi koště a zameť to!

A tak tu stojím na nábřeží v podloubí
a čekám, až přijdeš.
Labutě maj' pořád hlad,
voda pořád bublá,
lidi se pořád někam ženou

a ty mi pořád chybíš.

28. 3. 2004

10. 8. 2006

  • Politikové, soudci a sdělovací prostředky "ohrožují bezpečnost občanů"
  • Britská vláda zavede další protiteroristické zákony
  • Britský ministr vnitra John Reid obvinil ve středu kritiky protiteroristických opatření britské vlády, že ohrožují bezpečnost státu tím, že nejsou schopni uznat, že Británii hrozí vážné nebezpečí. "Jim to prostě nedochází," řekl Reid.

    Reid naznačil, že britská vláda na podzim přijme celou řadu nových protiteroristických opatření. Varoval, že tradiční argumenty na obrany občanských svobod nejsou snad "nesprávné", ale patří do "jiné éry".

    10. 8. 2006

    Akcie leteckých společností a cestovních kanceláří po celé Evropě poklesly poté, co Scotland Yard oznámil, že odhalil spiknutí vyhodit do povětří celou řadu letadel, která létají mezi Británií a Spojenými státy. Vládnou obavy, že vzniklé problémy vážně poškodí turistický sektor a sektor letecké dopravy ekonomicky. Britský index hodnoty akcií FTSE 100 poklesl více než o 1 procento a akcie letecké společnosti British Airways o více než 5 procent.

    10. 8. 2006

    Izraelská vláda schválila armádní plán na hlubší ofenzívu do vnitrozemí Libanonu, ve snaze ovládnout oblasti, které využívá organizace Hezbollah k raketovým útokům na Izrael.

    Vojenských akcí se zřejmě bude účastnit až 30 000 vojáků. Chtějí dosáhnout až řeky Litani přibližně 30 km uvnitř libanonského území.

    Po setmění se podle nepotvrzených zpráv začaly přesunovat kolony izraelských obrněných jednotek pod ochranou intenzivní dělostřelby do jižního Libanonu.

    10. 8. 2006

    S překvapením jsem ve středu zjistil, že nový filmový přepis dobře napsaného románu Michala Viewegha Účastníci zájezdu je pozoruhodně špatný. Ze sofistikované struktury literárního díla ve filmu nezůstalo skoro nic. Příběh, i složitá, provokativní hra s různými rovinami a metarovinami, románu, ironie a vtip, založený v literárním textu na zábavné psychologické charakterizaci a srovnávání jednotlivých postav, byly ve filmu redukovány jen na jednotlivé, izolované "hlášky" -- drobné vtípky bez kontextu a bez strukturního zázemí. Režisér nenašel způsob, jak by složitý a zábavný podtext literárního textu převedl na filmové plátno.

    Kuba
    10. 8. 2006

    Spojené státy čelí patrně největšímu neklidu od dob vietnamské války. Jako nejmocnější stát světa jejich zahraniční politika, tradičně řídící se trojjediným záměrem "bezpečnost, prosperita a víra ve zjevném předurčení USA šířit americké ideály svobody a demokracie po světě" a stále více propadající do vojenského zapletení, ohrožuje světový mír. To je dostatečný důvod, proč je třeba pozastavit se nad stále arogantnější zahraničně politickou praxí USA a jejími dopady na životy jiných národů a společností ve světě.

    Viděno touto perspektivou si myslím, že prvořadou pozornost zaslouží více jak 40 let trvající zahraniční politická strategie permanentní agrese USA proti Kubě.

    10. 8. 2006

    Mnoho lidí reagovalo na můj článek o disneyovské Kubě, ale jako Petr Wagner, všichni opakují tutéž mantru o Fidelovi, který proměnil Kubu v oázu gramotných lidí, kteří mají zdravotnictví zadarmo.

    Je to opravdu jenom fetiš! Pokud je cenou za to, aby byla celá populace gramotná a měla lékaře zadarmo, zákaz politické opozice, zákaz cestování do zahraničí a zákaz svobodného vyjadřování myšlenek... pak je ta cena příliš vysoká.

    10. 8. 2006

    Příspěvek od primáře Petra Wagnera mě přinutil k poněkud hlubší úvaze, a to dokonce o samotném směřování Britských listů. Začněme ale pěkně popořádku.

    Michael Marčák: Mělo by se dosáhnout příměří, Pane, svatému Šebestiánovi už potřetí utrhli nohu !
    10. 8. 2006

    10. 8. 2006
    zaslal nám čtenář až z Panamy, bankovního centra Latinské Ameriky, dle novin Panama America

    Za letošní rok (do 7. 8.) pouze dvě světové měny posílily více, než česká koruna. Všechny úspory, platy apod., které jsou v Kč, vzrostly v planetárním měřítku o něco mezi 11 a půl procenta (vůči dolaru) a 3% (vůči euru). Také slovenská koruna byla na výborném 10. místě na světě (8 a půl procenta vzrůst vůči dolaru). Nejlépe na tom letos zatím byl rumunský lei (+13.5%) a paraguayský guarani (+12%). Nejhůře je na tom islandská koruna (-10%), novozéladnský dolar (-8.5%) a turecká lira (-7.5%).

    10. 8. 2006
    Podle statistických údajů lidé u nás za léky utratí více než 60 miliard korun. Paní Štěpková nám vypočítala, že marže lékáren je jen 17% - zbytek do 29% je pro velkoobchod s léky. Lékáren je u nás 2 tisíce a 200. Podělíme-li těch 60 miliard počtem lékáren (tj. 2200) získáme obrat jedné lékárny. Když ten vynásobíme 17%, dostaneme to, co lékárna vydělá. A teď se podržte -- dostaneme číslo 4 miliony 636 tisíc a nějaké drobné. Takže průměrný zisk (marže - jak upozorňuje čtenář Petr H. Neuwirth) na jednu lékárnu je větší než 4 a půl miliónu korun každý rok. Řekl bych, že i po odečtení nákladů je to pro pana lékárníka dost. Kdo u nás vydělává každý rok 4 miliony ?? Odpověď je jednoduchá -- lékárníci.

    Když stávkovali v únoru 2006 lékárníci, v Právu se rozplakala viceprezidentka České lékárnické komory Leona Štěpková, jací jsou lékárníci chudáci. Josef Vít tehdy v Britských listech kontroval výpočtem průměrného "žebráckého" zisku lékárníků a připomněl zároveň pofidérní situaci v hejtmany privatizovaných nemocnicích, kde sestry i pomocný zdravotnický personál tvoří Ukrajinci a úroveň zdravotní péče je definována profitem a nikoliv zájmem o zdraví pacienta. Jen aby zbylo na jachtu na Azurovém pobřeží...

    Senátor Julínek se před parlamentními volbami veřejně zapřísahal, že on si od farmaceutických firem nenechal platit nic a označoval ministra zdravotnictví Ratha za lháře a škůdce, jehož reformu odskáčí pacienti. Nyní je to naopak. Lhal Julínek a k prozrazení pravdy ho musela donutit až policie. Farmaceutické firmy si platily "reformní" aktivity jednoho lobbisty z ODS. Budoucí prachy pro farmaceutické koncerny tak vyšly na světlo boží jako cíl zdravotnické reformy občanských demokratů.

    Ne zdraví lidu, jak je to psáno v příslušném zákoně, ale zisky podnikatelů, jejichž zájmy ODS tak vehementně a demagogicky hájí a kteří tvoří i valnou část jejich členské základny, jsou cílem jejich zdravotnické politiky.

    Hubu držící média

    A jistě jste si všimli, jak spřátelená média drží hubu. Představme si ve stejné pozici, takto nachytaného na švestkách, Ratha. To by se od mediálních hlavní kouřilo..., poznamenává Miroslav Kodet.

    10. 8. 2006

    Když jsem minulý týden psal zamyšlení o paralele mezi ČKA a Pandořinou skříňkou, zmínil jsem se o tom, že se určitě objeví řada spikleneckých teorií okořeněných nějakými těmi operativně odposlechovými úniky. Zatím k tomu nedošlo v míře v Čechách obvyklé, nicméně hledání viníků pokračuje. V publicitě kolem případu mne zaujal jeden zajímavý jednotící prvek. Jde o to, že je s jakýmsi odporem konstatováno, že se na obchodu s pohledávkami podílejí sami dlužníci a to formou více nebo méně skrytou.

    10. 8. 2006

    Koncem sedmdesátých let jsem pracoval v tiskárně. V Rudém právu vycházely básně, které nikdo nečetl. Bývaly doprovázeny kresbami Josefa Velčovského. Kresby se mi líbily, básním jsem nerozuměl. Jednou vyšla v Ruďasu báseň s názvem Sabovčíkovo koleno. Jožka Sabovčík byl náš reprezentant v krasobruslení, který emigroval. Pokud si dobře vzpomínám, v jeho emigraci hrálo roli jeho pohmožděné koleno. Omlouvám se, jestli se doppuštím nepřesností, přeci jenom je to už pěkná řada let. A básník Miroslav Florian napsal o zlotřilém kolenu neméně zlotřilého Sabovčíka báseň. Vzpomínám, že tu báseň tehdy četli všichni u nás ve strojovně. I ti, kteří se při slově poezie jen ušklíbali. Zapamatoval jsem si to jméno, Miroslav Florian, abych do budoucna věděl, které autory nekupovat.

    10. 8. 2006

    Znovu se blíží výročí konce "Pražského jara". V naší obvyklé sebestřednosti máme rok 1968 spojený se vpádem vojsk na naše území a přikládáme mu takřka světodějný význam.

    Možná by stálo za to zmínit alespoň několik událostí tohoto roku abychom si lépe dali věci do souvislostí a dali správnou váhu a význam naší vlastní historii.

    Murray Bookchin
    10. 8. 2006
    Murray Bookchin aka Lewis Herber

    Koncem července zemřel ve Spojených státech 85letý Murray Bookchin, jeden z hlavních teoretiků anarchismu, filosofie, sociální ekologie, kontrakultury a městského plánování, představující jakýsi krajně levicový pól mezinárodního zeleného hnutí. Představoval protiklad krajně pravicového pohledu na otázky životního prostředí, k němuž se v 80. letech "propracoval" a dále ho rozvíjel Rudolf Bahro - kdysi marxistický disident v NDR, pak představitel západoněmeckých Zelených a nakonec autor svérázné mystické teorie o nutnosti příchodu nového spasitele, "zeleného Adolfa" a o využití zakořeněné "hnědé části" německé povahy ne k repríze nacismu, ale nově k řešení ekologické krize.

    Michael Marčák: Ani slovo o to, že jsme kosmická velmoc. Zdejší politici by nám okamžitě vlezli do zadku.
    10. 8. 2006

    10. 8. 2006

    Debaty a úvahy, jak na české politické scéně dál při sestavení vlády, zda nějaká rozumná dohoda či předčasné volby, mě přivedly k trochu jiným, zdánlivě nesouvisejícím souvislostem - ale jenom zdánlivě. Protože se týkají nejen naší české společnosti, ale mají daleko širší, ne-li globální podobnost či platnost.. Volby jsou nedokonalým ba dokonce špatným konkursem na politiky, protože po volbách pak většinou mizí nebo je značně oslabena vazba mezi zvolenými a voliči.

    LGM-118A Peacekeeper, foto: FAS
    10. 8. 2006

    ANALÝZA

    ◄ LGM-118A Peacekeeper, foto: FAS

    Ze země startující antirakety by měly být součástí výzboje, umístěné na třetí "strategické" základně USA s odpalovacími sily. Jednu z těchto základen by si Amerčané přáli vidět na území Evropy - České republiky či Polska. Snad proto, že odevšad by je jinak s podobnými nápady patnáct let pro skončení studené války vyhnali. Post-socialistické země se silnou proamerickou vlivovou skupinou, která je vděčná za předchozí ekonomickou podporu z dob disentu, jsou snadným cílem.

    Mít na dvoře cizí rakety není věcí obrany vlastního území (to by byl například systém Patriot PAC-3 s dostatečnou přesností, ale omezeným doletem), ale zvyšováním vlastních rizik a rizik okolních států kvůli cizímu prospěchu. Transatlantickému prospěchu. Americkému prospěchu bez rizika. Ale Česká republika je součástí Evropské unie, nikoliv USA. Evropa se bude o podobě kontinentální protiraketové obrany bavit až v listopadu 2006 na Summitu NATO v Rize.

    Do té doby je jakákoliv česká odpověď Spojeným státům předčasná.

    9. 8. 2006

    Názor izraelského listu Haaretz.

    Zoufalá válka v Libanonu, která se bezdůvodně stále více komplikuje, vznikla kvůli izraelské lačnosti po území. Ne proto, že by Izrael nyní bojoval o dobytí nové země, ale ukončení okupace mohlo ukončit tuto zbytečnou válku. Kdyby Izrael vrátil Golanské výšiny a podepsal mírovou smlouvu se Sýrií, tato válka by pravděpodobně nevypukla.

    9. 8. 2006

    Libanon

    Přibližně stovka poslanců britské Dolní sněmovny (tedy asi šestina), především labouristé, připravuje požadavek, aby byl okamžitě svolán z prázdnin britský parlament k debatě o krizi v Libanonu v důsledku rostoucích obav ze strategie britské vlády.

    Apel má být zveřejněn do 48 hodin a jeho organizátoři vyjednávají s Liberálně demokratickou stranou a se Skotskými nacionalisty. Poslanci také vyjednávají s aktivistickými organizacemi, které požadují okamžité příměří - tento požadavek podporuje 200 poslanců Dolní sněmovny.

    9. 8. 2006

    Je to učebnicový příklad: mediálně známá osoba, která se ne úplně vlastní vinou dopustí zanedbatelného přestupku, ale pro média je to samozřejmě sousto. Cupují pak v podstatě bezbranného člověka na kusy a činí tak pouze a jen s ohledem na vlastní prospěch a zisk. Řeč je o údajném dopravním přestupku, kterého se měl dopustit hokejista Věromír Šlágr při parkování na místě vyhrazeném pro invalidy. Bohužel, jak je zavedeným zvykem těchto médií, fakta vyvracející takové osočení buď jsou uvedena s velkým zpožděním a jsou "uklizena" do prostor a časů s menší četností a sledovaností, nebo nejsou, jako v tomto případě uvedena vůbec. Česká veřejnost tak vůbec neměla možnost posoudit danou skutečnost ve světle nových okolností, které z Věromíra Šlágra namísto pachatele činí bezbrannou oběť, dokonce s velmi pravděpodobným právním nárokem na předmět přestupku.

    Jimmy Donal "Jimbo" Wales
    9. 8. 2006

    Hledání odborného pojmu, výročí, či nějaké osobnost či události na Pavučině dovede uživatele hned z počátku většinou k Wikipedii. Otevřená internetová encyklopedie se svým logem zeměkoule s písmeny z různých abeced se pro prakticky každého uživatele internetu po celé zeměkouli stala stejnou samozřejmostí jako přípojka, která jej s touto sítí spojuje. Takovou samozřejmostí, že se už jaksi při listování Wikipedií (na rozdíl třeba od "nadávání" na Windows) nevzpomene na Otce Wikipedie a nemálo uživatelů Netu ani nepřemýšlí, byl-li jaký.

    Jimmy Donal "Jimbo" Wales, onen "Diderot z Alabamy" v těchto dnech (* 7. 8. 1966) oslavil čtyřicátiny.

    8. 8. 2006

    Je tomu 28 dní, co organizace Hizbullah zajala dva izraelské vojáky, čímž vyvolala pozemní a letecký útok izraelské armády na Libanon. Během této doby bylo v Libanonu usmrceno 923 osob, další 75 se pohřešuje a předpokládá se, že jsou mrtví, píše britský deník Independent a pokračuje:

    Bylo usmrceno 29 vojáků libanonské armády. 3293 Libanonců bylo zraněno. 45 procent mrtvých a raněných byly děti. 913 000 Libanonců muselo opustit své domovy (300 000 z nich jsou děti). 94 Izraelců bylo usmrceno a 1867 zraněno.

    Viktor Janukovyč a Viktor Juščenko
    9. 8. 2006

    Kyjev má nového premiéra a vládu. V Česku zatím tápeme, ale v mnohém ukrajinskou cestu napodobuje.

    Smyslem voleb je umožnit lidu ovlivňovat vládu a rozdělené politické elitě, aby se její jednotlivé frakce u moci střídaly bez krveprolití. Základním nástrojem pro naplnění tohoto cíle je pravidlo, že rozhoduje spočítaná většina. Jak prosté -- kdyby se vše nějak nezamotalo.

    9. 8. 2006

    Mimořádné stavy elektrizační soustavy České republiky z minulého týdne jsou jen výrazně slabším odrazem rozpadu elektrizačních systémů v zahraničí. Mediálně nejznámější je výpadek elektřiny v New Yorku v roce 1977, který zasáhl celé město i nejbližší okolí a trval celý den. Zapříčinil jej úder blesku do rozvodného zařízení. Následné rabování obchodů způsobilo škody kolem 1 mld. dolarů.

    6. 8. 2006

    V červenci přispělo celkem 116 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17 366.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,459.34 USD. Příjem z reklamy byl 22 000 Kč.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
    30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
    9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
    9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
    4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
    29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
    11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
    31. 7. 2006 Irák: Spíše nightmare než cakewalk Jakub  Rolčík
    21. 7. 2006 OSN: Každý den umírá 100 iráckých civilistů   
    21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
    12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   
    7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
    7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
    30. 6. 2006 Americké vojenské tribunály pro vězně z Guantánama jsou "protizákonné"   
    21. 6. 2006 Život v Bagdádu (jak ho líčí americký velvyslanec)   
    21. 6. 2006 Irák: barvy svobody Martin  Šaffek

    Školství RSS 2.0      Historie >
    4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
    30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
    29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
    27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
    26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
    12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
    30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
    30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi

    Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
    31. 7. 2006 Dvě významné české filmové akce Jan  Čulík
    29. 7. 2006 Nerušte mé kruhy!   
    28. 7. 2006 Poctivost se nevyplácí? Jan  Čulík
    28. 7. 2006 Reggio a Tarkovskij Jan  Čulík
    27. 7. 2006 Antikomunistická mše Jan  Čulík
    24. 7. 2006 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu Jan  Čulík
    23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
    23. 7. 2006 Filmovku zahájila africká politická agitka Jan  Čulík
    22. 7. 2006 Zvoník u matky Boží -- výtvarně pozoruhodná inscenace, scénářem méně Jan  Čulík
    1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík

    Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
    10. 8. 2006 Izrael schválil hlubší ofenzívu   
    9. 8. 2006 O co jde v Libanonu? Pavel  Urban
    9. 8. 2006 Rozhněvaní britští poslanci požadují zrušení parlamentních prázdnin   
    8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
    7. 8. 2006 Nejpravděpodobnější výsledek roztáčení spirál násilí Kamil Vladislav Vaněk
    7. 8. 2006 Fašistická křesťanská Syrská národně sociální strana Pavel  Pečínka
    7. 8. 2006 Libanon: pravá tvář "chirurgicky přesného bombardování"   
    6. 8. 2006 Den násilí ohrozil mírovou iniciativu OSN   
    5. 8. 2006 Izraelci bombardováním usmrtili 33 zemědělských dělníků   
    5. 8. 2006 Kam zmizela v českých médiích zásada nestrannosti? Jan  Čulík

    Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
    10. 8. 2006 Rakety od Boeingů - peacekeepers pro 21. století? Štěpán  Kotrba
    9. 8. 2006 Neprůchodná cesta Milan  Dubský
    9. 8. 2006 Česká debata o protiraketové základně: pozdě a chybně   
    9. 8. 2006 Američané nás nevpustí do USA bez víz, ale základnu v ČR chtějí   
    9. 8. 2006 Americké protiraketové základně v ČR Ano!   
    8. 8. 2006 Rád bych se zasmál taky, kdyby bylo čemu Jan "Matt" Hájek
    7. 8. 2006 Spojené státy Ameriky a blaho Česka Jan "Matt" Hájek
    7. 8. 2006 Přátelství, bomba a občanská společnost Michal  Jurza
    7. 8. 2006 Petice proti základně   
    7. 8. 2006 Ne základnám v Pardubicích Milan  Daniel

    Český film RSS 2.0      Historie >
    10. 8. 2006 Účastníci zájezdu lehce vítězí v soutěži o snad nejslabší český film z poslední doby Jan  Čulík
    23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
    4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
    3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
    2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
    1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
    30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
    9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
    30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   

    Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
    11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
    4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
    13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
    15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
    31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
    11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
    2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
    26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
    19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
    18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

    Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
    20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
    15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
    15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
    24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
    10. 3. 2006 Jaderná energetika   
    6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
    17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
    11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
    31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
    19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka

    DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
    2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
    31. 7. 2006 Cztk Revue?   
    31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
    23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
    30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
    9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
    5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
    3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
    21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen

    Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
    9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
    18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
    21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
    13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
    12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
    6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
    5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
    4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
    4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
    4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší

    Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
    9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
    24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
    20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
    6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
    4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
    2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
    2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
    31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
    31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
    30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

    VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
    2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
    30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
    28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
    28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
    28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
    28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
    26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
    26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
    23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
    30. 3. 2006   

    Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
    20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
    13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
    12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
    29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
    29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
    28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
    26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
    3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
    23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
    24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

    Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
    28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
    6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
    13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
    9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
    7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
    6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
    2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
    8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
    28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
    15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

    Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
    10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
    8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
    8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
    7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
    7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
    7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

    Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
    10. 8. 2006 ČKA v roli řezníka Ladislav  Žák
    19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
    12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
    7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
    7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
    30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
    26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba
    23. 6. 2006 Kubiceho aféra: Oč tu běží? Pavel  Urban
    15. 6. 2006 Policajtoreportéři už i v ČTK Štěpán  Kotrba
    7. 6. 2006 Objektivita České televize a Kubiceho předvolební kompromateriály   

    České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
    4. 8. 2006 Má Černého Petra Topolánek, anebo Paroubek? Miloš  Dokulil
    31. 7. 2006 Pane Paroubku, odejděte... Boris  Cvek
    28. 7. 2006 Sněmovna a Senát: přenášení odpovědnosti Lukáš  Jelínek
    28. 7. 2006 Proč to stále nejde? Michael  Kroh
    28. 7. 2006 Desatero Jiří  Jírovec
    27. 7. 2006 Nemáme se rádi Miroslav  Kodet
    26. 7. 2006 Proč si komunisté vybrali Izrael Lukáš  Lhoťan
    25. 7. 2006 Jde opravdu jen o Zaorálka pro funkci předsedy Sněmovny? Miloš  Dokulil
    21. 7. 2006 Povládnou ODS a její sateliti z vůle KSČM? Radek  Macalík
    19. 7. 2006 Kolik jablek má Mirek ...aneb "musíš, musíš - dotkol si sa". Jaroslav  Pour

    Hysteria okolo Hysterie.sk RSS 2.0      Historie >
    8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
    22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
    19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
    3. 2. 2004 Emmanuel Goldstein : "Hackeri sú tí, ktorí vám ukážu, že cisár je nahý"   
    9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
    6. 7. 2003 Československý underground se směje   
    12. 6. 2003 "Triuhorky": Slovenské telekomunikácie obeťou útoku hackerov Michal  Feik