9. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 8. 2006

Pachatel nebo oběť

Je to učebnicový příklad: mediálně známá osoba, která se ne úplně vlastní vinou dopustí zanedbatelného přestupku, ale pro média je to samozřejmě sousto. Cupují pak v podstatě bezbranného člověka na kusy a činí tak pouze a jen s ohledem na vlastní prospěch a zisk. Řeč je o údajném dopravním přestupku, kterého se měl dopustit hokejista Věromír Šlágr při parkování na místě vyhrazeném pro invalidy. Bohužel, jak je zavedeným zvykem těchto médií, fakta vyvracející takové osočení buď jsou uvedena s velkým zpožděním a jsou "uklizena" do prostor a časů s menší četností a sledovaností, nebo nejsou, jako v tomto případě uvedena vůbec. Česká veřejnost tak vůbec neměla možnost posoudit danou skutečnost ve světle nových okolností, které z Věromíra Šlágra namísto pachatele činí bezbrannou oběť, dokonce s velmi pravděpodobným právním nárokem na předmět přestupku.

Jak se dalo čekat, odsouzení za domnělý přestupek přišlo velmi brzy a k na první pohled nezřetelným faktům následně veřejnost zůstává hluchá. Nepodařilo se nám sice navázat kontakt přímo s Věromírem Šlágrem, který se nyní nachází v péči specialistů, ale velmi cennou výpověď poskytl duchovní přítel velké české hokejové hvězdy Florián Jelítek. Na otázku, proč Věromír zaparkoval zrovna na místě pro invalidy, se jen hořce pousmál. "Víte, být dnes profesionálním hokejistou není vůbec lehké. Musíte přinést dost velké oběti a musíte být připraveni na to, že vás to změní. Řeknu vám to asi takhle. Hlavně v Americe a v Rusku se dneska používají progresivní metody couchingu. Jeho cílem je dosáhnout toho, aby se hokejista plně soustředil pouze a jen na hokej. Všechno ostatní musí být neutralizováno nebo potlačeno." nová metoda podle Jelítka dociluje skutečně významných úspěchů. "Je neuvěřitelné, jak to funguje. Když to řeknu jednoduše, tak oni jsou pak v normálním kontaktu úplně pitomí. Jak ale vlezou na led, koncentrace na hru je maximální". Určitá míra inteligence prý hokejistům musí zůstat i pro mimoherní činnosti, hokejista si podle Jelítka musí dokázat sám alespoň zavázat brusle, ale mimoto se ztrácí v podstatě veškeré rozvinuté schopnosti vědomí zpracovávat informace pomocí navyklých způsobů a forem.

Nyní už nebude znít vůbec nemožně, že Věromír skutečně, v souladu se svým prohlášením, dopravní značku neviděl. Jeho asociace, které se pochopitelně po takovém brainwashingu orientují pouze na hokej, mu místo dopravní značky předvedly obraz nákresu útoku, což je v podstatě jediná abstrakce, které je nyní Věromír schopen.

To ostatně potvrzuje i výpověď policisty, který se řešení přestupku osobně účastnil. Byl velmi překvapen, když na něj známý hokejista s odhodlaným výrazem v obličeji vychrlil "sjedu po pravym, na modrý ti to dám do středu a ty mi to vrátíš mezi kruhy". v Známý pražský právník Tomáš Sobol, kterého jsme oslovili s prosbou o právní názor na celou kauzu, se na všechno dívá z poněkud jiného úhlu: "Je velmi pravděpodobné, že ve stavu, ve kterém se Věromír nacházel, měl plné právo využít parkovacího místa pro invalidy, neboť podle mého právního názoru není při použití tohoto veřejného statku důležité úřední potvrzení stavu, v němž je možné daný statek využívat, ale tento stav samotný. Jinými slovy, byl-li Věromír ve stavu snížené schopnosti orientace, jako jsou třeba sluchově postižení řidiči, měl na parkovací místo plné právo. Důležité bude vyjádření lékaře."

Ošetřující lékař, psychiatr David Ivan, nechce prozatím Věromírův zdravotní stav nijak komentovat, k tomu, zda měl hokejista nárok parkovat na místě pro invalidy, však jednoznačně říká: "O tom nelze pochybovat, horší už to být nemůže."

Florián Jelítek však dementuje prosakující spekulace, že se jedná o postupující demenci. "Věromír si po několikadenní terapeutické práci plně uvědomuje co udělal. To dokazuje, že se nejedná o nevratné procesy a všechny takové spekulace bych tímto rád vyvrátil. Věromír není z těch, kteří by takovéto věci dělali vědomě."

Všechny další okolnosti Jelítkovo podání víceméně potvrzují. I přes nelichotivé a znepokojující mediální spekulace prozatím nepoklesla průměrná hodnota akcií významných středočeských firem, stejně tak velmi silná pozice ODS v tomto regionu zůstává beze změny. V této souvislosti se také objevila nová a velmi překvapivá zpráva. Florián Jelítek totiž mluvil velmi otevřeně o Věromírově budoucnosti:"Věromír sám si sem tam uvědomuje, že jeho hokejová kariéra se pomalu blíží ke konci. Ostatní si zároveň uvědomují, jaký politický potenciál Věromír představuje. Už jsme to Věromírovi nadhodili a tvářil se vcelku chápavě. Všechno bude záležet na tom, jak se zdaří aklimatizace na trochu jinou formu hry, ale to hlavní, tedy způsob uvažování, zůstává stejné. A toho se taky držíme." "Ano, Věromír se pomalu blíží magické hranici 40 let. Pár let by se mohl zacvičit jako hokejový funkcionář a pak bychom ho rádi viděli v senátu. A nemusí to samozřejmě být ta nejvyšší ambice", uvedl a dodal v souvislosti s možnou politickou kariérou Věromíra Šlágra nejmenovaný zdroj z vedení ODS. Zda se ale počítá s Šlágrem ze střídačky v senátu do vládní hry, jako v případě budoucí stínové ministryně kultury Lucie Bílé, nebo zda Věromír bude v takové formě, aby šel do hry nejvyšší, se nám už zjistit nepodařilo.

                 
Obsah vydání       9. 8. 2006
9. 8. 2006 Rozhněvaní britští poslanci požadují zrušení parlamentních prázdnin
8. 8. 2006 Bilance války, která je hanbou světa
9. 8. 2006 Válka o pozemky
9. 8. 2006 O co jde v Libanonu? Pavel  Urban
7. 8. 2006 Libanon: pravá tvář "chirurgicky přesného bombardování"
9. 8. 2006 Pachatel nebo oběť Bohumil  Kartous
9. 8. 2006 Rakouský prezident chce urychleně ustavit vládu Richard  Seemann
9. 8. 2006 Neprůchodná cesta Milan  Dubský
9. 8. 2006 Ukrajina, náš vzor Oskar  Krejčí
9. 8. 2006 Česká debata o protiraketové základně: pozdě a chybně
9. 8. 2006 Američané nás nevpustí do USA bez víz, ale základnu v ČR chtějí
9. 8. 2006 ČT odmítla převzít papírovou raketu, protože "informuje objektivně"
9. 8. 2006 Americké protiraketové základně v ČR Ano!
8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
9. 8. 2006 Brezinův úsměvný blábol
9. 8. 2006 Vybydlená planeta a její scénáristka Ivan  Brezina
9. 8. 2006 Letní poplašná zpráva Václav  Dušek
9. 8. 2006 Neopomínejte obyčejné lidi Věra  Říhová
9. 8. 2006 Hrozba "black-outů" elektrizačních soustav Milan  Černý
9. 8. 2006 Rolling Stones Milan  Cimburek
9. 8. 2006 Czechtek a komolení jmen
9. 8. 2006 W jako Wikipedia, W jako Wales Vladislav  Černík
9. 8. 2006 Fidel Castro je kontroverzní osobnost, ale... Petr  Wagner
8. 8. 2006 Redakce Neviditelného psa dostala vzteklinu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 Čína potvrdila nejstarší případ nákazy ptačí chřipky u člověka
8. 8. 2006 Zaplacený senátorův koníček - reforma zdravotnictví
8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 Zapomenuté kořeny krize Sandra  Wain
8. 8. 2006 Kuba je Disneyland levice... Fabiano  Golgo
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů
8. 8. 2006 Osmašedesátníci -- čest, nikoli cejch Lubomír  Novotný
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce