11. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 7. 2006

...to je pěkná směsice..., chce se doplnit s refrénem hitu o Machovi a Šebestové. Nebo taky trojice... no trojka je to náramná a v uplynulých týdnech nám společně ukázala, jak lze udělat něco naprosto nevhodného v nevhodný čas a na nevhodném místě. Společného toho mají ale více. Všichni to jsou zralí muži, nepochybní profesionálové ve svém oboru a dá se říci, že i uznávané osobnosti v širším smyslu slova. Tedy něco více než dobrý policajt, fotbalista nebo zubař.

Sloupek
Marcela Zengrová

řeka těká
line se v odrazu Hanusových svalů
do vody padl
téměř chlapský flus

možná by stála
za pokus...

do Britských listů poslala autorka

11. 7. 2006

Mirek Topolánek nečekaně zaútočil středem politické šachovnice, anebo nebude vědět, co si počít s Paroubkovým nadále odmítaným gambitem?

Stačí přihlížet od stolu v hospodě IV. cenové skupiny (jak bývá někdy zvykem říkat), aby bylo okamžitě a docela okatě vidět, že premiér Paroubek si spolehlivě udržuje své křeslo předsedy vlády ČR, čímž ukrajuje z funkčního období možného svého nástupce den za dnem, týden po týdnu. Takže po volbách, které vyhrála ODS a v koalici s KDU-ČSL a SZ usiluje o vládu, máme neochvějně dál zrovna tak koaliční vládu ČSSD + KDU-ČSL + US-DEU. Přitom KDU-ČSL spolehlivě teď sedí na dvou židlích; a US-DEU přestala být "parlamentní stranou". A nic se neděje. A pokud by se mělo či mohlo dít, lze jakýkoli námět neustavenou koalicí ČSSD + KSČM odkopnout do autu. Přece "to není o programu", týká-li se to personálií; a je-li nadhozena stávající a dosud nevládní koalicí diskuse o programu, pak přece se musíme --- ve vrcholném grémiu ČSSD --- nejdřív poradit, zda je to alternativa. Víme od pondělka (10. 7.), že alternativy jsou pro J. Paroubka tři.

11. 7. 2006

Duhová koalice, v níž by spolu vládli občanští demokraté, zelení, křesťanští demokraté a sociální demokraté, je projekt, který jeho autor --- šéf ODS Mirek Topolánek --- nemohl myslet vážně.

psáno pro Britské listy

11. 7. 2006

Mirek Topolánek včera navrhl, aby byla vytvořena tzv. Duhová koalice, tedy koalice všech stran s výjimkou komunistů. Pomalu by se tak skoro naplnilo přání Jana Čulíka, který hned po volbách navrhoval "vládu všech".

Jiří Pehe dnes pro BL napsal článek, ve kterém tvrdí, že Topolánkova navrhovaná koalice je nesmysl.

Nevystihl však něco závažného. Podle mého názoru hraje Topolánek pěkně vychytralou hru, míní Karel Stehlík.

11. 7. 2006

Aneb jak to, že i řidičům určitě sklaplo?

Už pár dní se u nás přemítalo o tom, zda podá Paroubkova vláda demisi, anebo ne. Obecněji se nezvažovalo, že tuto demisi vůbec podle Ústavy ve zvažované době ani podat nemůže. Stejně tak se v ČR hezkých pár dní dumá nad tím, zda naše (rozumí se, že stále Paroubkova) vláda "nějak" zařídí zmírnění dopadu nového silničního zákona na řidiče. Přitom dokonce sám premiér Paroubek naznačoval, že by nějaké dočasné "moratorium" stálo za úvahu. Mohlo to vypadat také tak, že měl "na vládě" ministr dopravy Šimonovský zvážit jakási přechodná řešení; to mělo být 3. července.

Nikola Tesla
11. 7. 2006

150. VÝROČÍ NAROZENÍ

Vynálezce střídavého proudu, indukčního motoru a držitel řady dalších patentů by se 9. července dožil 150 let. Jeho život byl stejně pozoruhodný jako Tesla sám. Krátce pobýval také v Praze.

ČRO LEONARDO MP3 32k WMA 64k OGG128k Český rozhlas LEONARDO Během prvních pěti let dvacátého století vybudoval v newyorském Long Islandu na mysu Wardenclyffe pokusnou základnu radiostanice s obří anténou. Měl v úmyslu ji použít jako globální systém bezdrátového přenosu zpráv a energie. Anténa dosáhla výšky 58 m a její dosah činil 35 km. Druhý vysílač v Coloradu měl dosah dokonce 1000 km. V roce 1914 si nechal patentovat několik tipů tachometrů, o tři roky později soustředil své síly na vývoj turbodynama. Vznášedlo s vertikálním vzletem, jakéhosi předchůdce helikoptéry, mu patentovali už v roce 1928. Zabýval se také možností, jak přenášet vysoké napětí na dálku bez použití drátů. Při jednom pokusu se mu podařilo elektrickou energií vyslanou do vzdálenosti čtyřiceti kilometrů rozsvítit 200 žárovek. Přemýšlel také o využití takzvaných stacionárních vln pro telegrafické, telefonní a informační spojení různých míst po celé zeměkouli, ba dokonce by se podle Tesly daly využít ke zřízení světového systému distribuce hudby. Jde jen o malý výběr z více než sedmi set patentů, které Teslovi zapsaly příslušné úřady ve Spojených státech, Kanadě a Velké Británii. Některé zdroje pak uvádějí i celou řadu dalších pokusů, například s antigravitací.

11. 7. 2006

Federální soudce USA vydal 15. června v New Yorku rozhodnutí, že americká vláda může na základě zákona o imigraci hromadně zadržovat ne-občany Spojených států, kteří jsou v USA nelegálně, a jedinou příčinou k jejich zadržení přitom může být jejich národnostní původ, rasa nebo náboženství. Vláda je pak může bez důvodu zadržovat, jak dlouho se jí zlíbí.

Michael Marčák: Porazit je se nám nepodařilo, musíme je ukecat !
11. 7. 2006

11. 7. 2006

"Opět něco znamenáme. Německo si opět vydobylo uznání ve světě. Máme opět něco, na co můžeme být hrdí bez výčitek svědomí." To byly hlavní, vysvobozující pocity Němců po vítězství na MS ve fotbale v Bernu v roce 1954. Svým způsobem Spolková republika Německo vznikla duchovně právě v tento okamžik.

Právě skončené mistrovství světa se zapíše do dějin Německa, i když se němečtí fotbalisté nestali mistři světa. "Měli jsme dva velké cíle", řekl německý trenér Jürgen Klinsmann, "dostat se do finále a ukázat světu jaká jsme báječná země. Všichni Němci světu dokázali, že i zde se může konat nonstop oslava, že i zde může panovat veselí a otevřenost světu."

11. 7. 2006

tisková zpráva Wise Brno

  • Opozice kritizuje návrhy dalších reaktorů z ekonomických i ekologických důvodů.
  • Alternativní energetická koncepce je levnější, bezpečnější a udržitelnější.

    (11.7.2006) Vláda Tony Blaira má dnes zveřejnit výsledky šestiměsíčního projednávání nové energetické politiky. Hlavní změnou, kterou přinese oproti tzv. "Bílé knize" z roku 2003, je podpora výstavby nových jaderných elektráren. Proti tomu se vedle Greenpeace vyslovují někteří vládní experti, předešlí ministři životního prostředí, ale také obě opoziční strany konzervativců i liberálů. Upozorňují především na astronomické náklady, kterými jaderná energetika zatěžuje státní rozpočet Velké Británii. Jaderné reaktory přinášejí značná rizika a přitom nehrají při ochraně klimatu rozhodující roli - naopak blokují investice do šetrnějších a ekonomicky výhodnějších alternativ.

  • 11. 7. 2006
    Jaroslav Drobný

    Asi každý čitateľ pozná slávny výrok iránskeho prezidenta Ahmandínedžáda, že "Izrael musí byť vymazaný z mapy". No koľko čitateľov vie, že to takto vôbec nepovedal?

    Tento "kontroverzný" výrok (vraj) predniesol iránsky prezident 26. októbra 2005 na konferencii "Svet bez sionizmu" v Teheráne. No nič takého vtedy nepovedal. Namiesto nám známeho "Izrael musí byť vymazaný z mapy!" totižto iránsky prezident vyhlásil, že: "Veľký Imám [Chomejní] povedal: Tento okupačný režim nad Jeruzalemom musí zmiznúť zo stránok času!"

    dálnice ve Španělsku
    11. 7. 2006

    Stejně jako Česko, i Španělsko zavedlo od 1.7. bodový systém pro řidičská oprávnění. Podle údajů španělského Generálního dopravního ředitelství (Direccion General de Trafico) se od onoho data jednoznačně zlepšila bezpečnost řízení na španělských silnicích.

    Pro srovnání: zatímco během druhého červencového víkendu roku 2005 zahynulo při dopravních nehodách 44 osob, druhý červencový víkend letošního roku byl poznamenán smrtí 27 osob, cervencovy vikend letosniho roku byl poznamenan smrti 27 osob, což znamená snížení téměř o polovinu!

    Takové výsledky opravdu stojí za to, aby se lidí snažili dodržovat povolenou rychlost, připínali si pásy a neřídili automobil pod vlivem alkoholu. Nestěžujme si na přísnost norem a dodržujme je, je to i v našem zájmu!

    Podrobnosti ve španělštině ZDE

    10. 7. 2006

    Letošní volby byly prvními od roku 1990, v nichž se do Poslanecké sněmovny neprobojovala žádná politická strana, kterou lze popsat jako liberální. Už Občanské forum po volbách v roce 1990 obsahovalo hned několik politických proudů, které se ideologicky zaštiťovaly liberalismem . Když se OF v roce 1991 rozštěpilo, hlásily se k liberalismu---s různou intenzitou---jak Občanská demokratická strana, tak Občanské hnutí.

    10. 7. 2006
    Současné vztahy mezi krajně pravicovými a ekologickými proudy v České republice v porovnání s Evropou

    Zelení a hnědí, oheň a voda. Jako dva nesmiřitelné protipóly vůči sobě dnes stojí v Západní Evropě zelení, původci kampaní proti rasismu a zastánci multikulturní společnosti, a neofašisté, odpůrci přistěhovalectví, feminismu, partnerství homosexuálů, a legalizace lehkých drog. Část autorů označuje tuto polaritu jako "nová levice" a "nová pravice".

    11. 7. 2006

    Jak si tak sedím na balkoně a dívám se přes ulici na fotbalové hřiště, tak si uvědomuji, že jsem svých prvních pětadvacet roků také bydlel u hřiště. To není chtěnné, ale v životě existují paralely. Bratrova žena je podobný typ s ženou mojí, lidí si je pletou a to né kvůli stejnému příjmení.

    Fotbalová neděle, mých prvních pětadvaceti roků, začínala už z rána břitkou hudbou z tlampačů na hřišti, pouštěná hospodářem panem Pechou. Nedbající novou vlnu mládežníckých a budovatelských písní, se ozývaly z hřiště meziválečné desky s šlágry typu Hey baba ryba nebo Bugy Wugy nebo Cha, Cha, Cha.

    11. 7. 2006

    Na téma kapitalismus versus socialismus jsem si s Josefem Vítem kdysi vyměnil několik dopisů. Když jsem poukazoval na zločiny komunismu, odpověděl mi, že "i já jsem si myslel, že po listopadu budou vedoucí komunisté souzeni a odsouzeni. ale za idiotskou politiku a diskreditaci socialismu na sto let." Takže pokud v Británii pracují dětští otroci, je to vina nejen příslušných otrokářů, ale i kapitalismu a, pokud dotyčný otrokář chodí do kostela, i jeho církve. Naproti tomu pokud se nepravostí dopouštěli komunisté, šlo to jen a jen na jejich triko. Socialismus s tím neměl nic společného.

    Film "Panu učiteli s láskou" jsem bohužel neviděl. Nenapadlo mě, že nadčasové téma učitele, který se s láskou stará o své svěřence, by mohlo být popisem předností kapitalismu. Zajímavé je, že tento film je pohádka, zatímco francouzské či německé seriály (předpokládám že jde o seriály kriminální, nikoli například romantické) jsou realita.

    Proti takovéhle logice je ovšem těžké být kapitalisticky pozitivní.

    10. 7. 2006

    Slovami z titulku kedysi sarkasticky označil dnešný premiér Robert Fico slovenské Kresťansko -- demokratické hnutie. Irónia bola na mieste minimálne v tom, že tak, ako tvrdohlavosť je niečo iného než cieľavedomosť, tak fundamentalizmus je niečo iné ako moderná konzervatívna politika. A toto voliči spočítali KDH nedávno tak, že v údajne "pokojnej a stabilnej" strane, to zovrelo ako v prekúrenom kotli.

    11. 7. 2006
    Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

    Pověřenec prezidenta Putina Anatolij Safonov prohlásil, že Rusko je rozhodnuto zjistit, jak dalece jsou americké síly v Iráku zodpovědné za smrt čtyř ruských diplomatů: "Musíme zjistit míru odpovědnosti sil, abychom mohli učinit rozhodnutí. ... Otevřeně říkám, že pokud stát garantuje pořádek, měl by nést odpovědnost, a pokud je garantují koaliční síly, měly by tak učinit ony, a my s nimi budeme ve spojení." Podle prohlášení al-Qá'idy, zveřejněného TV al-Džazírou, byla smrt čtyř Rusů odplatou za "mučení, zabíjení a vyhánění naších bratří a sester nevěřící ruskou vládou" v Čečensku.

    V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

    Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
    10. 7. 2006

    Máme zvolený parlament a ten má politický mandát. Není ale schopen se domluvit na sestavení svých vnitřních struktur, a proto je fakticky nefunkční a tudíž nepracuje. Přitom ale, tuším, poslanci berou plat, ačkoli, a to možná některé velmi mrzí, nemohou počítat s příplatky za funkce ve výborech.

    Máme původní vládu, která sice má své vnitřní struktury dané, je na této úrovni funkční, ale nemá už žádný politický mandát. Je proto fakticky nefunkční a její -- nepsané -- pravomoci jsou omezeny na jakési každodenní formality. Podle všeho ale nadále pobírají členové vlády plat v plné výši, ačkoli se její členové daleko více než vládní věnují práci stranické.

    K tomu máme prezidenta, kterému dělá velkou radost, když bude moci vstoupit do "hry".

    10. 7. 2006

    Britské jaderné elektrárny v ohrožení:

    Vládní jaderní inspektoři vážně zpochybnili bezpečnost stárnoucích britských atomových elektráren, upozorňuje Miroslav Šuta . Podle deníku Guardian nově zveřejněné dokumenty odhalují, že na některých jaderných elektrárnách vznikly značné a doposud nevysvětlené trhliny v aktivních zónách reaktorů, kde dochází k vlastní reakci štěpení uranu. Podle dokumentů získaných lokální nevládní organizací "Stop Hinkley" vydal britská úřad pro jadernou bezpečnost (Nuclear Safety Directorate - NSD) varování týkající se chátrání aktivní zóny reaktoru Hinkley Point B v Somersetu a několika dalších britských atomových elektráren. Zveřejněné dokumenty úřadu pro jadernou bezpečnost také kritizují firmu British Energy, protože nezná rozsah poškození aktivních zón reaktorů, nemůže monitorovat míru jejich narušení a dokonce ani není schopna plně vysvětlit, proč ke vzniku trhlin vlastně došlo.

    10. 7. 2006

    Chvála ministra Šimonovského

    Nový silniční zákon nicméně považuji za to největší a nejlepší, co pro nás občany politikové za posledních možná deset let udělali. Tragická situace na českých silnicích postihla během let nesmírné množství lidí, již se ze dne na den stali mrtvolami, těžce fyzicky i psychicky postiženými, vdovami, vdovci, rodiči bez dětí, dětmi bez rodičů, sourozenci bez sourozenců, snoubenci bez snoubence, ale také viníky a příbuznými viníků. Zkušenosti z EU i z USA ukazovaly jasně, že pouze tvrdé postihy proti těm, kdo zas a zas nebo těžce porušují pravidla silničního provozu, mohou situaci změnit. Tady v Česku ale chyběla vůle.

    10. 7. 2006

    Vznik nové vládní koalice na Slovensku, sestávající z populisticko-levicového Smeru, nacionálně-populistického Hnutí za demokratické Slovensko, a nacionalistické Slovenské národní strany, je občas popisován jako výchylka od politického normálu, který údajně reprezentovaly radikální reformy předchozí vlády. Ve skutečnosti je možné argumentovat, že současný vývoj bylo možné očekávat. Proč?

    10. 7. 2006

    Věž ze slonoviny: Zápisky od života odtrženého spisovatele č. 15

    U nás byl kapitalismus kdysi tak báječně založen, že to prostě nedokázali zničit ani Zeman s Paroubkem.

    Terry Gilliam
    7. 7. 2006
    ◄ Terry Gilliam, foto M.A. Chazo

    Německý režisér Hans Steinbichler řekl ve středu na filmovém festivalu v Karlových Varech při uvádění svého působivého filmu Zimní cesta jednu docela zvláštní věc: "Je dobře, že tento můj film nemá premiéru ani v Cannes, ani v Benátkách, ale zde ve Varech, protože se odehrává na Východě." Steinbichlerův výrok je zřejmě symptomatický ohledně toho, co si západoevropští filmoví tvůrci myslí o Karlových Varech: Cannes ani Benátky to nejsou, je to vedlejší festival v okrajové "východní Evropě". Česko není středobodem světa a není jeho vinou, že tvůrci ze Západu nebudou nikdy Karlovy Vary považovat za Cannes. Proto je karlovarské úsilí o "hollywoodskou" pompéznost poněkud komické.

    Vyšlo v deníku Metro v pátek 7. 7. 2006 ZDE

    7. 7. 2006

    Velmi se mi líbí mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Kromě vynikajícího výběru filmů a širokého a rozmanitého programu dalších akcí je zde dobrá organizace a přátelská, uvolněná atmosféra. Málokdy dochází ke zdržením a zaměstnanci jsou nápomocní a přátelští. Celkem vzato je festival veden s profesionalitou a individuálním, osobním přístupem, který ho činí atraktivní pro hosty z ČR i ze zahraničí. Avšak jedna věc svou úrovní selhává -- nedosahuje vysoké úrovně všeho ostatního -- jde o simultánní tlumočení úvodů před filmy.

    7. 7. 2006

    I am a great fan of the Karlovy Vary International Film Festival. Aside from the excellent selection of films, and a wide and varied line-up of other entertainments, it combines good organisation and a friendly, relaxed atmosphere. There are rarely delays, and the staff is helpful and friendly. On the whole, the festival is run with a professionalism and personal touch which allows it to appeal to guests from both home and abroad. However, there is one thing here which does not live up to the standard of everything else - the simultaneous translation in the introductions.

    8. 7. 2006

    Jedním z nejzajímavějších dní na karlovarském filmovém festivalu byl -- možná v důsledku toho, jaké filmy jsem si náhodou vybral -- pátek 7.7. Začal už v devět hodin ráno promítáním "italsko-britsko-českého" filmu Umění milovat podle klasického románu německého spisovatele Franka Wedekinda. Tento film je "podprahově" český -- na jeho výrobě se podílelo mnoho lidí z České republiky, ať už šlo výrobní štáb nebo množství (českých) chovanek internátní školy, kde se film odehrává, či o Marka Vašuta jako jednoho z vlivných členů správní rady internátu. (Zřejmě byl dabován, protože dívky hovoří normální angličtinou.) Na mentalitu i filozofii filmu má však určující vliv zřejmě jeho režisér a autor scénáře. Režisérem byl John Irvin a výsledkem je to, že navzdory početné české účasti, tato adaptace románu z období před první světovou válkou je absolutně nečeská.

    Pěregon / Transit / Tranzit : Scénář, režie: Alexander Rogožkin
    7. 7. 2006

    V hlavní karlovarské soutěži se ve čtvrtek promítal nový film Alexandra Rogožkina Pěregon (Tranzit, Rusko 2006). Rogožkin tento film představil jako "kino-roman", ("román-film"), jako zfilmované literární dílo, které se zamýšlí přihlásit k tradici klasické literatury, tedy, literatury se zájmem o individualitu a jedinečnost. A skutečně, tento film je daleko více studií lidskosti než historicko-politickou analýzou určité éry.

    V úvodu zdůraznili autoři význam charakteristických vlastností tohoto filmového díla. Editorka Julija Rumjancevová nás uklidnila výrokem, že, ano, film má 146 minut a je dlouhý, ale když se promítal v Rusku, diváky natolik zaujal, že měli dojem, že je daleko kratší. A musím přiznat, že jsem s tím docela souhlasila. Jak nám sdělil Rogožkin, ve filmu je 36 postav ("a nechtěl jsem rozlišovat mezi hlavními a podpůrnými rolemi") a téměř všechny nás emocionálně zaujmou.

    7. 7. 2006

    As part of Karlovy Vary's main competition, on Thursday was shown Aleksandr Rogozkin's new film Peregon (Tranzit, Rusko 2006). He presented it as a 'kino-roman', an onscreen novel intended to ally itself with the tradition of classical literature, that is, with its interest in individuality and singularity. Indeed, this film is more of a study of humanity than a historical-political treatment of a particular period of time.

    Mat Whitecross a Michael Winterbottom : Cesta na Guantánamo
    7. 7. 2006

    Karlovy Vary, pátek, 01.30: Pozoruhodným vrcholem (nebo jedním z vrcholů) karlovarského festivalu bylo ve čtvrtek v noci (od 23.30) promítání devadesátiminutové filmové dramatizace příběhu čtyř mladých Britů, kteří se v roce 2001 vydali do Pákistánu na svatbu, ze zvědavosti se před začátkem amerického útoku na Afghánistán jeli podívat do této země a - když je objednaný dopravce odvezl do města Kunduz, namísto zpět do Pákistánu, dostali se jako "členové al Kajdy" do rukou Američanů a skončili na několik let v koncentračním táboře v zálivu Guantánamo. Na jaře roku 2004 byli propuštěni na svobodu. Američané se spletli.

    Byl to pozoruhodný film, koláž osobních svědectví mladých Britů, vypovídajících v detailním záběru na kameru, televizních zpravodajských záběrů a velmi dobře režírované rekonstrukce jejich drastického příběhu. Další svědectví o tom, jak je dnešní svět šílený. Měli smůlu (chlapci byli pitomí, do Afghánistánu neměli lézt, ale bylo jim kolem dvaceti a byli zvědaví) a připletli se na špatné místo ve špatnou dobu. Pak už se rozběhlo byrokratické a tupé soukolí americké moci a došlo k jejich dlouhodobému vyslýchání a mučení. Naštěstí to s nimi dopadlo dobře (to je samozřejmě relativní; Američané například drželi jednoho z mladých mužů záměrně tři a půl měsíce na samotce, aby ho zlomili a přiznal se k členství v al Kajdě - často je při výsleších bili, aby se doznali, že "znají Usámu bin Ladina"), ale film je to vynikající a otřesný. "Jsem nyní daleko víc nábožensky založen než před tím, než se mi to stalo. Dřív jsem na náboženství kašlal," přiznal se v závěru filmu jeden britský mladík. Jiný uvedl: "Co tě nezabije, to tě posílí a mě tohle posílilo." Třetí dodal, že celá anabáze byla pro něj obrovským poučením a že daleko lépe nyní rozumí dnešnímu děsivému světu.

    Na letošním Berlinále letos v Berlíně dostali režiséři tohoto filmu Mat Whitecross a Michael Winterbottom Stříbrného medvěda za režii.

    The Road to Guantanamo - režie: Michael Winterbottom, Mat Whitecross, hrají: George W. Bush, Riz Ahmed, Farhad Harun, Arfan Usman, Jason Salkey a další. Velká Británie, Channel 4 - 2006, 95 min, English / Urdu; DVD Velká Británie - Cinema Club: březen 2006, 91 min, £4.50

    Repríza
    5. 7. 2006

    Někteří lidé si už tipují, že celovečerní debuty Joachima Triera Reprise (Repríza), by mohl dostat na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech Křišťálový glóbus. Nerozhodla jsem se dosud, zda s těmito lidmi souhlasím, ale mám k tomuto filmu hodně co říci.

    5. 7. 2006

    Some are already tipping Joachim Trier's feature debut, Reprise (Norway, 2006), as a real contender for the Crystal Globe in the main competition of this year's Karlovy Vary film festival. I have not decided yet whether I agree with these people, however I certainly have a great deal of good things to say about this film.

    5. 7. 2006

    Vladimír Morávek a Terry Gilliam: dva vynikající režiséři

    Dobrá literatura je vždycky obžalobou, nikoliv obhajobou života, napsal Colin Wilson ve svém nesmírně vlivném kritickém díle The Outsider v padesátých letech. Ověřte si to na klasicích, Colin Wilson má pravdu, připsal k tomu v sedmdesátých letech ve své kritice socialisticko-realistické literatury z normalizačního Československa Josef Škvorecký. Tyto výroky se mi připomněly dvěma vynikajícími filmy, které jsem zhlédl v úterý odpoledne v Karlových Varech. Jde o film Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště (2005) Vladimíra Morávka a Tideland, Země přílivů Terryho Gilliama.

    Rozhovor Jana Čulíka s Terry Gilliamem z roku 2004 je v Britských listech ZDE

    Gilliam v něm říká už tehdy v podstatě totéž, co řekl znovu v rozhovoru s festivalovým bulletinem v Karlových Varech, který vyšel ve středu 5.7.

    5. 7. 2006

    Existenciální stres v Karlových Varech

    Ve středu pokračoval filmový festival v Karlových Varech dalšími dvěma výbornými filmy: v poledne se odehrál film zkušeného amerického režiséra Stephena Soderbergha Bubble (Bublina), 2005 , v podvečer pak celovečerní debut mladého německého režiséra Hanse Steinbichlera Winterreise (Zimní cesta), 2006.

    7. 7. 2006

    Uveřejnění Kubiceho zprávy vyvolalo dohady o mechanizmu, jakým se bleskovou rychlostí dostávají z orgánů činných v trestním řízení do médií důvěrné informace, jež původně nebyly určeny ke zveřejnění. V tomto případě se úniku do Radiožurnálu přičítala taková důležitost, že se ozvaly hlasy, zpochybňující způsobilost poslance Langra, jenž měl umožnit přístup novinářů k materiálům, zastávat úřad ministra vnitra v Topolánkově vládě. Věc sama o sobě je vážná a zasluhuje, aby byla důsledně prověřena orgány k tomu povolanými. Avšak než vyšetřování začalo -- pokud už vůbec začalo, rozčilení opadlo. Nemístné prosakování poznatků z trestního řízení je totiž tak běžným jevem, že v možnost objasnění jeho mechanizmu a dokonce v jeho omezení snad ani nikdo nevěří.

    Není při tom podstatné, že někdy se podaří vyvolat zdání neúmyslného, náhodného uvolnění citlivých informací, zatímco jindy jde o záměrné zveřejňování skutečností, o které ti, jichž se věc přímo týká, vůbec nestojí. Na jejich souhlas se samozřejmě nikdo neptá. Ochrana soukromí, zajištěná Listinou základních práv a svobod, se v praxi orgánů činných v trestním řízení a s nimi spolupracujících novinářů stává prázdným pojmem.

    8. 7. 2006

    K výročí londýnských útoků:

    Prezident Bush v reakci na teroristické útoky v New Yorku prohlásil, že islamističtí extremisté nenávidí západní styl života, americké hodnoty a "naši svobodu".

    John Esposito, americký vládní poradce pro muslimské otázky, se v listu Guardian ptá, zda západní svět takto vidí i průměrný muslim, nebo zda se jedná pouze o postoje fundamentalistů, kteří v islámských zemích postrádají širší podporu obyvatelstva. Esposito je vedoucím výzkumníkem institutu Gallup a vychází z rozsáhlého průzkumu veřejného mínění, který tato organizace provedla v deseti islámských zemích.

    12. 6. 2006

    V dubnu přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 876..00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Příjem z reklamy byl 2600 Kč. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

    Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

    Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

    Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

    Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
    30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
    9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
    9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
    4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
    29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
    11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

    České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
    11. 7. 2006 Máme tu jako trvalku nepřekonatelný "duel" Topolánek --- Paroubek?! Miloš  Dokulil
    7. 7. 2006 Topolánkova rodina se propůjčila k reklamnímu článku Štěpán  Kotrba
    7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
    7. 7. 2006 Kasal v prvním kole nezvolen, Topolánkova "koalice" má opět méně hlasů, než čekala Štěpán  Kotrba
    7. 7. 2006 Neviditelný člen opozice v koalici - že by Patera? Štěpán  Kotrba
    7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
    4. 7. 2006 Vojenská základna USA v ČR? Řekněte NE!   
    4. 7. 2006 Mohlo to být horší Egon T. Lánský
    3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
    3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich

    Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
    7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
    7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
    30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
    26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba
    23. 6. 2006 Kubiceho aféra: Oč tu běží? Pavel  Urban
    15. 6. 2006 Policajtoreportéři už i v ČTK Štěpán  Kotrba
    7. 6. 2006 Objektivita České televize a Kubiceho předvolební kompromateriály   
    2. 6. 2006 Kubice a mandelinky Boris  Cvek
    2. 6. 2006 Policejní volby Oldřich  Průša
    1. 6. 2006 Policejní odbory se distancují od Kubiceho   

    Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
    10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
    8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
    8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
    7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
    7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
    7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

    VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
    30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
    28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
    28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
    28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
    28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
    26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
    26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
    23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
    30. 3. 2006   
    24. 10. 2005 Šel jsem si to zkusit a vyhrál jsem! Jan  Paul

    Aleš Cibulka a Yvonne Přenosilová RSS 2.0      Historie >
    25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné   
    25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
    16. 5. 2006 Cibulkův pořad Jak to vidí dával slovo hostu   
    15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
    15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
    15. 5. 2006 Pořad s Přenosilovou nelze brát vážně   
    15. 5. 2006 Opakovaný dámský gambit... Ladislav  Žák
    13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
    12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
    12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba

    Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
    17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
    17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
    12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
    9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
    4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
    4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
    3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
    3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
    2. 5. 2006 Násilí policie a četky taky Milan  Daniel
    2. 5. 2006 Jak to přesně bylo Karel  Jech

    Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
    1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
    30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
    30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
    29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
    29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
    29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
    29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
    28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek
    28. 4. 2006 Magistra Edelmannová by měla vrátit diplom Karel  Dolejší
    28. 4. 2006 Nebezpečná hra Jan  Polívka

    Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
    9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
    24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
    20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
    6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
    4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
    2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
    2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
    31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
    31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
    30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

    DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
    30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
    9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
    5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
    3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
    21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
    1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
    1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
    9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
    13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   

    Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
    12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
    23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
    25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
    23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
    10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
    6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
    20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
    23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
    23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
    17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   

    Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
    8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
    26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
    28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   
    24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
    21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
    10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož
    4. 4. 2006 Tři cesty Milan  Smrž
    31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
    18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu   
    7. 3. 2006 Energie budúcnosti Radovan  Geist

    Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
    11. 7. 2006 Je telení Marcela  Zengrová
    10. 7. 2006 Fotbalová Jan Katolista Turkyně
    7. 7. 2006 ■ ■ ■ Michal  Čapek
    4. 7. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
    3. 7. 2006 Žena Fráňa  Šrámek
    30. 6. 2006 Nezodpovědnost   
    28. 6. 2006 Letní trable Jan  Nedvěd
    27. 6. 2006 Jablka Jaroslav  Bílek
    26. 6. 2006 ■ ■ ■ Daniel  Hradecký
    22. 6. 2006 Ztrácení se nabýváním Šárka  Smazalová

    Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
    11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
    4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
    13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
    15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
    31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
    11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
    2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
    26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
    19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
    18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

    Český film RSS 2.0      Historie >
    7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
    4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
    3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
    2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
    1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
    30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
    9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
    30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   
    30. 5. 2006 KSČM filmaře ve Sněmovně podpořila a podpoří znovu Ivana  Levá
    29. 5. 2006 Filmařská sprostota a 111 hlasů dobrých Štěpán  Kotrba

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
    7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
    30. 6. 2006 Americké vojenské tribunály pro vězně z Guantánama jsou "protizákonné"   
    21. 6. 2006 Život v Bagdádu (jak ho líčí americký velvyslanec)   
    21. 6. 2006 Irák: barvy svobody Martin  Šaffek
    16. 6. 2006 Irák: 60 britských vojáků měsíčně trpí duševními chorobami   
    13. 6. 2006 Iráčtí poslanci potvrdili mučení a zneužívání vězňů v iráckých věznicích   
    12. 6. 2006 Nová Fallúdža: Obyvatelé iráckého Ramádí žijí v obavách z nadcházející velké bitvy Karel  Dolejší
    10. 6. 2006 Sebevraždy v Guantánámo jsou "válečným aktem"   
    8. 6. 2006 Zarkáví je mrtev   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
    29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
    27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
    26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
    12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
    30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
    30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi
    17. 5. 2006 Vysokoškolská stávka: Je to jako sledování automobilové havárie ve zpomaleném filmu   

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
    19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   
    12. 6. 2006 Zemřel nám pan Fischl Tomáš  Koloc
    28. 5. 2006 Zemřel spisovatel Viktor Fischl   
    9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
    12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
    11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
    14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
    2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
    28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek