11. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 7. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Pověřenec prezidenta Putina Anatolij Safonov prohlásil, že Rusko je rozhodnuto zjistit, jak dalece jsou americké síly v Iráku zodpovědné za smrt čtyř ruských diplomatů: "Musíme zjistit míru odpovědnosti sil, abychom mohli učinit rozhodnutí. ... Otevřeně říkám, že pokud stát garantuje pořádek, měl by nést odpovědnost, a pokud je garantují koaliční síly, měly by tak učinit ony, a my s nimi budeme ve spojení." Podle prohlášení al-Qá'idy, zveřejněného TV al-Džazírou, byla smrt čtyř Rusů odplatou za "mučení, zabíjení a vyhánění naších bratří a sester nevěřící ruskou vládou" v Čečensku.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pátek 16. června 2006

Bagdád

Kolem poledne otřásla silná exploze šíitskou mešitou Buratha, která je sídlem Brigád Badr. Výbuch způsobil fidáí, jenž na sobě odpálil uvnitř objektu výbušninu. Podle lékařských zdrojů bylo zabito 13 a zraněno 28 lidí, většinou badristů; osud imáma mešity a vůdce badristů Džalála as-Saghíra, který byl zřejmě terčem útoku, nebyl znám. Mešita je smutně známá jako místo věznění, mučení a vraždění sunnitů. Zprávu o tom, co se v mešitě děje, přinesl před časem jako první Mafkarat al-Islam.

Více než 300 příslušníků sil Magháwir a členů Brigád Badr vpadlo odpoledne do převážně sunnitského okrsku Sálih na severovýchodě Bagdádu a celý okrsek uzavřeli. Pak začali prohledávat místní domy a zatkli řadu obyvatel. Místní předák al-Hadždž Muhammad Harádž korespondentovi Mafkarat al-Islam sdělil, že útok byl odplatou sektářů za bombový útok na badristickou mešitu Buratha.

Ba'qúba

V centru města vybuchlo v noci na pátek několik bomb uvnitř rozestavěného domu, který byl majetkem Mahmúda Mas'úda, kolaboranta pracujícího v tzv. Centru společné irácko-americké koordinace. Velká část domu se však zřítila na sousední dům, kde zabila čtyři děti a těžce zranila oba jejich rodiče.

Amára

Kolem 2:00 zasáhlo pět raket Kaťuša základnu britských vojáků ležící 5 km od města, kteří byli nuceni se rozprchnout do okolních kozích a buvolích ohrad a strávit v nich zbytek noci. Zásahy raket způsobily požáry v severní části základny, kterou vzápětí nato otřáslo šest prudkých explozí, jejichž otřesy pocítili i obyvatelé okolních vesnic. Podle policejního zdroje na základnu dorazily ambulance, hasičské vozy a vrtulníky, aby pomohly s hašením a odvezly mrtvé a zraněné.

Júsufíja

Americká armáda vydala komuniké, jímž přiznala smrt jednoho ze svých vojáků a zmizení dvou dalších při útoku partyzánů na kontrolní stanoviště v Júsufíji. Na pomoc napadeným vojákům vyrazila zásahová jednotka, ale přijela příliš pozdě. Po obou zmizelých vojácích pak pátraly až do sobotního rána americké vrtulníky, ale nenašly nikoho.

Sobota 17. června 2006

Qá'im

Za svítání uzavřeli američtí vojáci 30 km západně od Qá'imu dálnici k pohraničnímu přejezdu do Sýrie. Zatímco nízko nad zemí létaly svazky vrtulníků, na zemi americké síly varovaly obyvatele okolních obcí, že zatknou každého, kdo by použil mobilní telefony syrských operátorů, kterými podle jejich tvrzení disponuje odboj. Takové telefony používá řada obyvatel Qá'imu, protože bagdádský loutkový režim v této oblasti jiné telefonní sítě zrušil.

Bagdád

Auto s velitelem Brigád Badr Abú Wisámem al-Ka'bím a jeho čtyřmi průvodci najelo kolem poledne po výjezdu z tzv. Zelené zóny na bombu, jejíž exploze všechny usmrtila.

Odpoledne přepadli čtyři partyzáni ve východním Bagdádu policejní hlídku, která se vydala na objížďku. Policisté se po útoku pokusili vrátit na stanici, ale partyzáni je dostihli, pět z nich zabili a čtyři zranili.

Kolem 20:00 vtrhli do několika domů sunnitských obyvatel v okolí šíitské mešity Buratha v bagdádském okrsku Atífíja badristé v uniformách sil Magháwir, vedení bratrem imáma této mešity Ná'imem as-Saghírem. Několik obyvatel odvedli s sebou neznámo kam a rozkradli jejich majetek. Obyvatelé okrsku se obrátili na partyzány s prosbou o pomoc proti sektářskému násilí.

Okupanti v Ramádí znesvětili už sedmou mešitu

Okupační síly obsadily jednu z největších místních mešit, mešitu al-Qádí v centru města, zřídily si v ní štáb, na střeše rozmístily ostřelovače a do bran mešity navršily pytle písku. Jde o sedmou ramádskou mešitu, znesvěcenou podobným způsobem během posledních šesti měsíců.

Okupanti a jejich pomahači zametají stopy po masakru v Hadíthě v listopadu 2005

Při razii ve vesnicích Subháníja a Haqláníja, ležících severně a západně od Hadíthy, zatkli dopoledne američtí vojáci za asistence kolaborantů minimálně 35 obyvatel ve věku od 15 do 50 let. Chtěli přitom zatknout i 11letého chlapce, který je na svůj věk veliký, neboť podle jejich názoru "takový hoch už může nosit zbraň", ale pak ho přece jen propustili. Pomocí tlampačů pak nařídili obyvatelům, aby jim oznámili všechny novináře, kteří přijedou pátrat po okolnostech hadíthského masakru v listopadu 2005 nebo po jiných záležitostech.

Sebevražedný útok v Mahmúdíji

Do kontrolního stanoviště sil Magháwir najel kolem poledne fidáí v černém automobilu Caprice naloženém výbušninami. Zabil sedm a zranil 15 kolaborantů. Lékař mahmúdíjské hlavní nemocnice potvrdil, že všichni mrtví byli vojáci loutkového ministerstva vnitra, čímž popřel zprávu prorežimní TV al-Iráqíja, jež tvrdila, že většinu mrtvých a zraněných tvořili civilisté.

Ostřelování

Kolem 5:00 zasáhly čtyři rakety americký tábor v zabrané škole ve vesnici Halábísa západně od Fallúdže.

Bombové útoky

V 9:00 došlo v centru Hítu k explozi bomby, která měla zasáhnout americké vojenské vozidlo. Vybuchla však až po jeho přejezdu, zabila tři civilisty a čtvrtého zranila.

V Džurf as-Sachr explodovala dopoledne bomba pod loutkovými vojáky a tři zranila. Z těch nadporučík zemřel krátce po příjezdu do nemocnice a kapitán o hodinu později.

Kolem 13:00 zasáhl výbuch bomby v Díwáníji, ležící asi 120 km jihovýchodně od Bagdádu, americkou kolonu pancéřovaných automobilů a obrněných Humvee. Zničil jeden z automobilů, v němž zabil dva americké agenty tajné služby a dva zranil. Vojáci reagovali hysterickou střelbou po celém okolí a jeho prohledáváním, přičemž zatkli řadu obyvatel čtvrti Iskán, kteří se zrovna vyskytli poblíž. (V pondělí 19. června se k provedení akce přihlásila Nabuchodonozorova brigáda odbojové Organizace mudžáhidů.)

V 19:00 členové brigády Tawakkalná'alá Alláh Organizace mudžáhidů odpálili výbušné zařízení pod americkou kolonou v Ridwáníji, zneškodnili vozidlo a jeho posádku zabili nebo zranili.

Neděle 18. června 2006

Další americký masakr ve Fallúdže

Ve 4:30 zasáhla americká letadla obytný dům v Karmě severovýchodně od Fallúdže a zabila v něm osm členů jedné rodiny, z toho tři ženy, dvě děti a tři muže, z nichž jednomu bylo teprve 13 let. Dalších šest lidí, z toho dvě ženy a tříleté dítě, bylo při útoku zraněno. Po zásahu vojáci dům obklíčili a dlouho nikomu nedovolili, aby raněným pomohl. Televizní stanice Ráfidajn, patřící radě ulamá, přinesla fotografie zabitých dětí a zraněných dopravovaných do nemocnice. Agentura QudsPress informovala o pohřbu obětí, při němž imám místní mešity Farúq Kázim prohlásil, že Američané spáchali po Hadíthě a Isháqí další masakr a vyzval všechny čestné lidi světa, aby se proti těmto útokům postavili. Účastníci pohřbu volali po pomstě.

Při razii ve čtvrtích Šurta a Džaghifi zatkli časně ráno Američané několik obyvatel a bez vysvětlení zastřelili ve spánku 20letého Sinána Nadžma aš-Šamrího a šajcha Nazíma ad-Dulajmího, jehož zasáhli ve chvíli, kdy jim otevřel dveře svého domu.

Ána

Americká letadla podnikla útok na archeologický areál s nálezy z doby prvních Abbásovců (750-850), ležící mezi městy Ána a Qá'im. Podle informace místních obyvatel čtyři rakety zasáhly a zničily jeden z nejstarších paláců a srovnaly jej se zemí. Podle tvrzení americké propagandy bylo cílem akce vyhnat z kopců kolem Ána partyzány.

Razie v Tikrítu

Při razii v Bú Udžajl na jihu Tikrítu vyhlásili američtí vojáci zákaz vycházení a obvyklým barbarským způsobem prohledali většinu místních domů, jejichž dveře si otvírali trhavinami a obyvatele terorizovali cvičenými psy. Aniž udali nějaký důvod celé akce, zatkli přitom 15 civilistů.

Únos dvou okupačních vojáků v Júsufíji

Zdejší policie večer oznámila, že dva americké vojáky, kteří zmizeli při pátečním útoku na kontrolní stanoviště ve městě, zajalo čtyři nebo pět maskovaných mužů a ve dvou autech je odvezli s sebou. Američané se čtyřikrát pokusili zmizelé vojáky najít, ale bezvýsledně.

Ozbrojené akce

V bagdádské Ámiríji zastřelili dopoledne partyzáni dva členy tzv. Irácké národní gardy.

Před polednem přepadli partyzáni v mosulské čtvrti Thawra policejní hlídku, zapálili jedno její vozidlo, zabili jednoho a zranili dva policisty, mezi nimi kapitána.

V Sámarrá zasáhl partyzánský ostřelovač dva členy hlídky sil Magháwir a oba usmrtil.

V Ramádí usmrtil ostřelovač amerického vojáka ve věži tanku.

Ostřelování

Ráno vypálil odboj tři silné minometné střely na šíitskou kolej Imám as-Sádiq ve Wazíríji na severu Bagdádu. Kolej byla zřízena po okupaci Iráku v prostorách bývalé vojenské koleje Bakr. Podle zprávy QudsPress bylo několik zaměstnanců školy zraněno.

Tři minometné střely zasáhly americký tábor v Nazím al-Furát západně od Júsufíje.

Bombové útoky

Nedaleko americké základny Bakr (okupanty nazývané Camp Anaconda) v Jathribu explodovala dopoledne bomba pod kolonou šesti Humvee, jedno zneškodnila a čtyři vojáky v něm zranila.

Exploze auta v západní části Mosulu zasáhla nedaleko hotelu Qasr Ninwa americkou kolonu, zneškodnila dvě vozidla, poškodila hotel a několik obchodů. Zabito nebo zraněno bylo několik Američanů, zranění utrpělo také devět civilistů. Další bomba zasáhla v centru Mosulu americkou hlídku pěti Humvee, jedno zneškodnila, zranila dva vojáky a jednoho náhodného chodce. Při výbuchu pod americkou kolonou bylo jižně od Bajdží úplně zničeno americké Humvee, v němž dva vojáci zemřeli a dva byli zraněni.

Americkou kolonu zasáhla bomba také v Húr ar-Radžab na jihu Bagdádu, zneškodnila jedno Humvee a zranila v něm čtyři vojáky, dva z nich těžce.

Pondělí 19. června 2006

Bagdád

Ve východobagdáském okrsku Ša'b nedaleko kontrolního stanoviště loutkové Irácké národní gardy nalezla loutková policie 14 těl zavražděných osob. Všechny byly identifikovány jako příslušníci sunnitských kmenů Mušáhada, Džanábat a Dulajm. Byli uneseni v okrajových částech hlavního města ozbrojenci v uniformách sil Magháwir. Těla nesla známky mučení elektrickým proudem, obličeje byly zohaveny popáleninami, na hrudích a hlavách mrtvých byly otvory způsobené vrtačkou.

Júsufíja

Na internetu se objevilo poselství týkající se dvou Američanů zajatých v pátek iráckým odbojem, jež obsahovalo tato sdělení:

K zajetí došlo na základě předem připraveného plánu, nikoli náhodně. Bylo provedeno velkou odbojovou skupinou, jejíž jméno nebylo dosud nikdy zveřejněno. Při navázaných tajných jednáních klade odboj následující požadavky: propuštění všech žen uvězněných ve vězeních amerických sil nebo loutkových ministerstev vnitra a obrany, propuštění duchovních, šajchů a imámů a předání těla Abú Mus'aba az-Zarqwáwího jeho rodině.

Americký masakr v Ba'qúbě

Americká letadla podnikla v noci nálet na vesnici Dallí Abbás nedaleko Ba'qúby, při kterém zasáhla dům, v němž zabila 13 lidí včetně dvou dětí a tří žen. Tuto skutečnost přiznala i místní policie. Podle prohlášení tzv. Společného koordinačního centra mířily americké síly na "hnízdo teroristů". Rada ulamá odsoudila útok, při němž byli čtyři další lidé uneseni, mezi nimi i desetiletý chlapec.

Sebevražedný útok

Ve Wazíríji na východní straně Bagdádu zaútočil fidáí na kontrolní stanoviště loutkové armády. Výbuch zapálil jedno hlídkové a tři osobní auta, zabil jednoho vojáka a tři civilisty, zranil další dva vojáky a 11 civilistů.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Džámija na východě Hítu usmrtil partyzánský střelec vojáka z americké pěší hlídky.

Ve 22:00 zaútočili partyzáni v Ámiríjat al-Fallúdža na policejní stanici ručními granáty a střelbou.

Bombové útoky

V Durá na jihu Bagdádu došlo ráno k výbuchům bomb pod dvěma americkými hlídkami. Za svítání poškodil výbuch na silnici do čtvrti Mikánik hlídkové vozidlo a zranil tři Američany. V 6:30 zničila druhá exploze na silnici vedoucí do Bú Ithá jedno Humvee, tři vojáky usmrtila a dva zranila.

Exploze bomby na silnici z Kirkúku do Tazy zneškodnila americké obrněné vozidlo a zranila dva vojáky.

Na břehu Tigridu v severozápadním Bagdádu zasáhl výbuch bomby americkou kolonu sedmi Humvee, jedno zničil a zabil nebo zranil pět vojáků v něm.

Úterý 20. června 2006

Razie v Hítu

Američtí vojáci přepadli v 15:00 zdejší školu, přeměněnou na uprchlický tábor, do něhož se uchýlilo přes 200 obyvatel Ramádí, kteří ze svého města před několika dny utekli v očekávání silného útoku na jejich město. Když se před nimi uprchlíci uchýlili do několika bývalých vládních budov, vtrhli vojáci i do nich. Přitom prohledávali majetek, který utečencům zůstal a několik z nich zatkli. Jak sdělil korespondentu Mafkarat al-Islam předseda místní správy, okupanti zabránili konvojům Červeného půlměsíce předat uprchlíkům dovezené potraviny a léky.

Šíitští kolaboranti vraždí sunnity v Bagdádu

Na šíitském tržišti v obchodní části Džámila došlo ráno k explozi auta, při níž bylo zabito osm a zraněno šest lidí.

Do dvou částí bagdádského šíitského okrsku Kázimíja - Anbárijín a Dubbat - dorazilo ráno deset pickupů se silami tzv. ministerstva vnitra, doprovázených šíitskými milicemi, které pozatýkaly asi 40 místních sunnitů. Podle informace obyvatel využili ozbrojenci razie ke krádežím v prohledávaných domech. Uvedli rovněž, že začínají připravovat pohřební obřady za všechny zatčené, protože vědí, že těla takto zatýkaných osob jsou pak dříve či později nalezena mrtvá.

Jako potvrzení toho byla ráno v 7:00 na břehu Tigridu v Kázimíji nalezena těla čtyř mladých sunnitských textilních dělníků. Dalších pět mrtvých sunnitů, kteří byli před smrtí krutě mučeni, leželo pohozeno v okrsku Šula. V tomto případě šlo o pět mladíků, kteří byli v pátek 16. června zatčeni silami Magháwir ve svých domech.

Razie v Sajdáwíji

Ve 4:00 přistály ve vesnici Sajdáwíja jižně od Sámarrá americké vrtulníky, z nichž vyskákali vojáci a potom až do poledne prohledávali místní domy, jejichž obyvatele terorizovali pomocí psů. Prohledané a vypleněné domy pak vyhazovali do povětří. Současně sebrali 50 vesničanů ve věku 15-50 let a odvezli je pryč.

Júsufíja

Mluvčí loutkové irácké armády oznámil, že ve městě byly nalezeny mrtvoly dvou unesených amerických vojáků.

Razie v Latífíji

Irácké loutkové síly v doprovodu amerických vojenských vozidel a vrtulníků prohledaly za svítání několik domů ve městě, vykradly je, zničily zařízení a sebraly devět obyvatel.

Habbáníja

V 10:00 překvapili američtí vojáci partyzána při instalaci bomby na hlavní ulici města. Když viděl, že jej obkličují, začal po Američanech střílet, ti ho ale vzápětí nato palbou usmrtili. Pak přivolali hledačku min, bombu zneškodnili a mrtvé tělo muže odvezli neznámo kam.

Ostřelování

Za svítání dopadlo nejméně pět silných minometných střel do amerického štábu, tzv. Společného koordinačního centra, ve fallúdžském bývalém mládežnickém centru. Podle údajů policie bylo zničeno jedno Humvee a zraněno několik amerických vojáků. Po útoku uzavřeli okupanti na dvě hodiny hlavní ulici v oblasti a bez udání důvodu zatkli čtyři osoby, vesměs vládní zaměstnance, kteří byli na cestě do práce.

V 7:00 zasáhly dvě rakety Kaťuša společnou základnu amerických a loutkových sil v Tal Afáru, kde zapálily sklad pohonných hmot. Podle informace z řad loutkové armády byli zraněni čtyři američtí a jeden loutkový voják.

Atentát

Policejní ředitelství ve Fallúdže za poledne oznámilo, že zástupce velitele fallúdžské policie, brigádní generál Hudajrí al-Muhammadí zemřel na následky zranění, která utrpěl při útoku partyzánů na jeho osobu, když v pondělí pozdě odpoledne opouštěl svůj dům ve čtvrti Askarí. Po oznámení jeho smrti byl v části města vyhlášen zákaz vycházení a při razii bylo zatčeno přes 40 obyvatel.

Středa 21. června 2006

Bagdád

Podle ranního oznámení irácké televize byl zavražděn další z obhájců Saddáma Husajna, Chámis al-Ubajdí. Libanonská obhájkyně Bušra Chalílová obvinila v TV al-Džazíra z vraždy svého kolegy americké síly a jejich irácké lokaje. Uvedla, že i ona byla přede dvěma dny terčem telefonických výhrůžek, které spolu s vraždou mají týmu obhájců bránit v činnosti. Za výhrůžkami podle ní stojí Brigády Badr.

V poledne došlo k podezřelé explozi auta na tržišti v Madínat as-Sadr, která dva civilisty zabila a šest zranila.

Razie v Samře

Ve vesnici Samra východně od Tikrítu vpadli američtí vojáci do domu, jehož obyvatelé s hosty a sousedy oslavovali návrat člena rodiny, který byl předešlého dne propuštěn z věznice v Abú Ghurajb, a zatkli tu 12 osob.

Ozbrojené akce

Při útoku partyzánů na policejní hlídku bylo v mosulské čtvrti Masárif poškozeno hlídkové vozidlo, jeden z policistů zabit a dva zraněni.

V Madá'inu zaútočilo několik partyzánů na skupinu šíitských ozbrojenců, šest z nich zabili a sami beze ztrát zase zmizeli.

Rovněž v ba'qúbském okrsku Katún zastřelili partyzáni dva členy šíitských milic.

Večer zaútočili v Tal Afáru partyzáni na americkou pěší hlídku, zabili jednoho a zranili tři vojáky. zranění utrpěl rovněž jeden z partyzánů.

Ostřelování

Čtyři silné minometné střely ráže 120 mm zasáhly pozdě večer americkou základnu v Hawídži jihozápadně od Kirkúku.

Bombové útoky

V Kirkúku ráno explodovala bomba pod kolonou tzv. Irácké národní gardy, zničila jedno vozidlo, usmrtila dva gardisty a další dva zranila.

Výbuch bomby v Madá'inu zasáhl ráno hlídku sil Magháwir, zničil jejich pickup a čtyři vojáky v něm usmrtil.

V Miqdádíji narazila na bombu americko-irácká hlídka, z níž bylo zneškodněno Humvee a několik vojáků zabito nebo zraněno. Večer ve městě explodovala další bomba pod americkou kolonou deseti vojenských vozidel. Dvě z nich zničila, třetí poškodila a podle svědectví místních lidí řadu vojáků zabila nebo zranila.

Americko-irácká pěší hlídka se stala terčem bomby v Chálidíji. Výbuchem byl zabit jeden americký a jeden loutkový voják; další čtyři vojáci, z toho jeden americký, byli zraněni.

Dva členy hlídky sil Magháwir zabila bomba v bagdádské čtvrti Jarmúk a jejich vozidlo vyřadila z provozu.

V centru Hítu zneškodnila bomba jedno z Humvee americké hlídky a zranila čtyři vojáky, jednoho vážně.

Otazníky nad osudem ruských rukojmích

Místopředseda ruské státní dumy oznámil, že unesení ruští rukojmí jsou stále naživu. Ministr zahraničí Lavrov znovu žádal únosce, aby zajatce propustili a dodal, že se ověřují informace o tom, že do únosu byla zapojena al-Qá'ida.

Podle dalších informací provedla únos organizace s názvem Rada mudžáhidů, která se rozhodla rukojmí popravit.

Sestra jednoho z unesených diplomatů jako muslimka a jménem všech ruských muslimů vyzvala únosce k propuštění nevinných rukojmích, jejichž úkolem bylo obnovit mír v přátelské zemi.

Čtvrtek 22. června 2006

Bagdád

Ve večerních hodinách unesly šíitské milice muezzina mešity Rahmáníja v okrsku Šula Sa'da Ibráhíma (65) i jeho syna. Těla šajcha a jeho syna byla o dvě hodiny později zmučená a zastřelená ranou do hlavy nalezena pohozená na hromadě odpadků na východě hlavního města.

Tikrít

V noci otřásla budovou provinční správy provincie Saláh ad-dín v centru Tikrítu mohutná exploze, po níž vypukl v dolním patře požár, který pak zachvátil celou budovu. Oheň zcela zničil provinční archiv včetně stavebních smluv a rejstříku výplat loutkových bezpečnostních sil.

Irbíl

Kurdské pešmergské milice a loutkové bezpečnostní síly vyhlásily v noci na čtvrtek ve městě poplach poté, co obdržely zprávu, že do města přijíždí z Mosulu 12 automobilů naložených výbušninami a řízených fidáími. Ti měli údajně plánovat útok na jihokorejské okupační síly a na sídla kurdských proamerických stran a milic v Irbílu. Od rána byla po celém Irbílu zřízena řada kontrolních stanovišť a milice prohledávaly oblast, kde podle nich působí odbojová organizace Armáda partyzánů sunny. Arabští obyvatelé převážně kurdských částí města byli terči různých způsobů šikany, která by je v rámci etnického "čištění" měla přimět k odchodu z města.

Ozbrojené akce

Krátce po půlnoci došlo současně na dvou místech v Ramádí ke střetu partyzánů s americkými vojáky, který trval půldruhé hodiny. Podle místních lidí bylo zničeno minimálně jedno Humvee, střelba byla slyšitelná po celém okolí, přesnější údaje o výsledcích boje se však nepodařilo zjistit.

Na silnici z Kirkúku do Rijádu zaútočilo několik partyzánů ručními granáty na americkou hlídku, poškodili jedno Humvee a zranili dva vojáky.

Americká armáda oficiálně přiznala, že během posledních dvou dnů bylo při různých akcích partyzánů zabito pět jejích vojáků, z toho čtyři příslušníci námořní pěchoty. Tři usmrtila bomba v provincii Anbár, čtvrtého mariňáka kulka při přestřelce, poslední voják zemřel při explozi bomby "jižně od Bagdádu".

Ostřelování

Kolem 14:00 dopadly dvě rakety středního doletu na americkou základnu v Habbáníji 69 km západně od Bagdádu.

Kolem 15:00 zničil odboj v bagdádské okrsku Jarmúk nedaleko železničního nádraží raketou tank B52 loutkové armády. V tanku zahynuli čtyři vojáci. Dva chodce pak zranila střelba ostatních vojáků.

Čtyři minometné střely zasáhly sídlo Brigád Badr v sunnitské mešitě v bagdádském okrsku Šula, kterou badristé přede dvěma roky zabrali. Na místo po zásahu dorazilo několik ambulancí, přesný počet mrtvých nebo zraněných se však nepodařilo zjistit.

Pozdě večer vystřelil odboj šest minometných střel na sídlo britského okupačního velitelství v centru Basry. Protože některé z nich dopadly na sousední domy, bylo zraněno osm civilistů; britské ztráty nebylo možno upřesnit.

Bombové útoky

Kolonu tzv. národní gardy zasáhla ráno bomba na hlavní silnici jižně od Latífíje, zničila pickup, dva vojáky v něm zabila a dva zranila.

Na bombu narazila rovněž hlídka gardistů v Ba'qúbě, kde ve zničeném hlídkovém vozidle Hino zemřelo šest vojáků.

V centru Tikrítu vybuchla bomba na ulici od domu strýce Saddáma Husajna, v němž je nyní zřízen americký štáb a zasáhla kolonu aut se členy americké vojenské rozvědky. Zničila jeden pancéřovaný automobil, v němž jednoho muže usmrtila a tři zranila.

V Durá zničil výbuch bomby jedno z pěti Humvee americké hlídky a zranil tři vojáky.

Kolem 13:00 došlo k explozi bomby v průmyslové zóně Mosulu. Zasáhla skupinu příslušníků americké námořní pěchoty, čtyři z nich zabila a zničila jejich vozidlo. Američané pak zatkli devět místních mužů, z nichž byl jeden při explozi zraněn.

Americká vojenská kolona najela na bombu na silnici mezi Tárimíjí a Tádží. Výbuch zničil auto s nákladem vojenského materiálu a zabil jeho řidiče.

V Sajjidíji na jihu Bagdádu došlo k výbuchu bomby pod hlídkou sil Magháwir, který ve zničeném vozidle usmrtil jednoho člena hlídky a čtyři zranil.

Únos dělníků pracujících pro Američany

V Tádží severně od Bagdádu pátrala řada loutkových a amerických vojáků od úsvitu po dělnících unesených předchozího dne neznámými ozbrojenci. Šlo o zaměstnance stavební společnosti, která tu vyrábí ostnatý drát a betonové zátarasy pro americkou armádu, cestující ve dvou autobusech. Z původně unesených 92 osob únosci o něco později propustili ženy a oba řidiče autobusů, kteří byli najímáni na jednotlivé jízdy a nebyli zaměstnanci továrny. Unesení byli vesměs šíité, neboť sunnitští duchovní svým věřícím zakázali v této výrobně, sloužící potřebám okupantů, pracovat.

Ruští rukojmí byli zřejmě popraveni

V odpoledních hodinách organizace Základna džihádu v Zemi dvou řek oznámila, že čtyři unesené ruské rukojmí, mezi nimiž byl jeden muslim, popravila.

Pátek 23. června 2006

Qá'im

Na východním okraji města došlo odpoledne k prudkému boji mezi partyzány a americkými vojáky. Střelba a exploze se rozléhaly po okolí; bližší podrobnosti zatím korespondent Mafkarat al-Islam nezjistil.

Bagdád: odražen útok kolaborantů, okupanti znovu znemožnili konání pátečních modliteb

Na ulici Hajfa se dopoledne desítky badristů pokusily dostat do části obývané sunnity a Palestinci. Po zuby ozbrojení útočníci v pickupech měli na hlavách šátky s nápisy Já Husajn (Ó, Husajne!) a snažili se vniknout do domu obývaného Palestinci. Místní sunnité, ač vybavení jen lehkými zbraněmi, jim v tom však zabránili. Po deseti minutých boje dorazili na místo partyzáni, vyzvali místní lidi, aby se vrátili do svých domovů a badristy jim přenechali. Během následující půl hodiny spálili všechna čtyři vozidla badristů, 25 z nich zabili nebo zranili a donutili je k útěku. Sami pak zůstali hlídkovat v okolních ulicích.

Už třetí pátek za sebou vyhlásil loutkový režim v sunnitských částech Bagdádu od 11:00 až do 6:00 následujícího dne zákaz vycházení a pouličního provozu, aby tak sunnitům znemožnil účast na společných pátečních modlitbách. Na okrajích sunnitských čtvrtí hlídkovali loutkoví vojáci a policisté, na ulicích byly postaveny zátarasy. Většina mešit zůstala prázdná, některé byly úplně uzavřeny. Kolem mešit jako obvykle hlídkovali američtí vojáci doprovázeni kolaborantskými tlumočníky. Ti jim jindy překládali kázání imámů, aby je bylo možno ihned zatnout, pokud by pronesli něco proti okupaci. Tentokrát byli ovšem zbyteční, neboť nebylo co překládat.

V 8:15 zasáhl odboj pěti minometnými střelami sídlo sil Magháwir v Durá jižně od Bagdádu. Podle zdroje z řad loutkové armády bylo při útoku zabito sedm vojáků včetně jednoho důstojníka. Odpoledne došlo ve čtvrti Mu'allimín v centru Durá k boji partyzánů se silami tzv. ministerstva vnitra. Zničili tři vozidla kolaborantů, zabili šest jejich příslušníků a čtyři zranili, načež získali kontrolu nad celou čtvrtí a rozmístili se po jejích ulicích a uličkách. Teprve po třech hodinách, kdy dorazila americká obrněná Humvee a svazky vrtulníků, se partyzáni z prostoru stáhli. Podle svědků bylo jejich jedinou ztrátou zranění jednoho z nich, jenž ale odešel spolu s ostatními.

Útok na mešitu v Hibhibu

Před pátečními společnými modlitbami instalovali šíitští sektáři bombu u vchodu do mešity Šahíd v Hibhibu u Ba'qúby a odpálili je ve chvíli, kdy do mešity přicházeli věřící. Deset věřících bylo usmrceno a dalších 22 zraněno, mešita sama byla vážně poškozena a několik aut zaparkovaných v ulici rovněž. Později odpoledne dopadli hibhibští obyvatelé pachatele útoku, člena Brigád Badr Hádího Násira at-Ta'mímího a jeho společníka, když se před nočními modlitbami pokusili položit další bombu u druhé místní mešity. Když dopadené ztloukli, přiznali se oba k instalaci první bomby.

Mosul

Při svém pátečním kázání sdělil šajch Muhammad al-Chatíb svým věřícím, že okupační síly nabídly duchovním a imámům mešit měsíční platy 5 000 dolarů plus auto a slibovali postavení mešit výměnou za to, že zanechají nepřátelského tónu vůči okupantům a přestanou reagovat na masakry páchané v Mosulu Američany. Prostřednictvím mužů zaměstnaných v úřadu provinční správy tak bylo osloveno přes 50 duchovních a imámů. Americké nabídky byly sepsány na listu papíru, který byl imámům předkládán, aby jej na znamení souhlasu s nabídkou podepsali. Ujistil posluchače, že sunnitští duchovní papír i posla, který jim jej předložil, poplivali a papír pak roztrhali.

Basra

Ráno došlo k podezřelé explozi na Ulici 14. Tammúzu, která usmrtila 10 civilistů, 15 dalších zranila a způsobila vážné škody na okolních budovách. Komunikace vedoucí k místu výbuchu vzápětí nato uzavřela tzv. národní garda a bezpečnostní síly.

Ámiríjat al-Fallúdža

Kolem 13:00 dopadly tři silné minometné střely ráže 120 mm na zdejší policejní stanici, z níž bylo slyšet exploze. Podle oznámení amplionů mešit bylo několik zraněných z obytného komplexu dopraveno do nemocnice, přesnější údaje však nebyly k dispozici.

Sobota 24. června 2006

Razie kolaborantů v Bagdádu

Kolem 20:00 vjelo 30 vozidel plných příslušníků sil Magháwir do sunnitské čtvrti Abú Dašír na jihu Bagdádu. Ti prohledali a vyplenili místní domy, přes 40 lidí včetně starých mužů a chlapců zatkli a všechny odvezli.

Okupanti zatkli muftího v Tikrítu

Američtí vojáci přistáli časně ráno u domu muftího provincie Saláh ad-dín, 70letého šajcha Džamála Abd al-Karíma, zjednali si vstup do domu vhozením granátů, vpadli dovnitř, zavřeli všechny ženy s dětmi do jedné místnosti a dům pak vyplenili. Muftího zbili a pak jej i se dvěma syny zatkli a odvezli na svou základnu. Ve městě zavládlo rozhořčení a masové protesty, po nichž byl muftí téhož dne odpoledne propuštěn.

Sebevražedné útoky

V centru Dulu'íje najel fidáí autem do kontrolního stanoviště loutkových vojáků, zničil jedno jejich vozidlo, tři kolaboranty zabil a tři zranil. Mrtví i zranění byli pak odvezeni na americkou základnu v nedalekém Baládu.

Další fidáí projel betonovými zátarasy a odpálil se v bráně štábu sil Magháwir v okrsku Chadra na západě Bagdádu. Zničil část budovy a několik vozidel, zabil nebo zranil několik příslušníků sil.

Ke třetímu sebevražednému útoku došlo v Abú Ghurajb. Tady najel fidáí do kolony okupačních vojáků, zničil jedno a zneškodnil druhé vozidlo, čtyři Američany usmrtil a tři zranil.

Ozbrojené akce

Kolem 4:00 zaútočili partyzáni v Ramádí na dva americké štáby, umístěné v budově provinční správy a v sídle imigračního střediska. Útok trval tři hodiny, zcela zničeno v něm bylo americké obrněné vozidlo a Humvee, další obrněné vozidlo bylo poškozeno.

V Azímu na silnici z Bagdádu do Kirkúku 100 km severně od Bagdádu přepadli partyzáni kontrolní stanoviště tzv. národní gardy, zabili čtyři a zranili rovněž čtyři gardisty a sami pak bez jakékoli újmy zmizeli.

Na severozápadě Bagdádu zaútočili partyzáni na soustředění šíitských milic, tři ozbrojence usmrtili a pět zranili.

Ve fallúdžské čtvrti Nazal přepadli partyzáni pěší hlídku loutkových vojáků, jednoho zabili a dva zranili.

Ostřelování

Ráno dopadlo šest těžkých minometných střel na spojený americko-irácký štáb v Latífíji.

Tři minometné střely ráže 60 mm zasáhly ráno tábor loutkových sil Džubba u Baghdádí. Později vyhodili partyzáni do povětří vodovod pitné vody do tohoto ležení.

Bombové útoky

Při výbuchu bomby pod kolonou ředitele loutkové výzvědné služby Músy Hadžima bylo v centru Kirkúku ředitelovo auto zcela zničeno, on sám se dvěma strážci zabit a další dva strážci zraněni.

Exploze bomby v průmyslové zóně na západní straně Mosulu zničila americké obrněné vozidlo Stryker, zabila dva vojáky a další dva zranila. Další bomba vybuchla odpoledne na jihovýchodě Mosulu pod hlídkou amerických vojáků a kurdských pešmergů. Zničila vozidlo Kurdů, jednoho z nich usmrtila a tři vážně zranila.

Výbuch bomby v bagdádské čtvrti Ma'mún zničil hlídkové vozidlo loutkové armády, v němž jednoho vojáka zabil a tři zranil.

Na dálnici v jižní části Abú Ghurajb zasáhl výbuch bomby americkou hlídku a zničil Humvee, v němž zabil tři a zranil dva vojáky.

Sionistické organizace mají v severním Iráku výcvikové středisko

Turecký list Milli Gazette přinesl zprávu, podle níž zřídili vysocí činitelé "izraelské" bezpečnosti a "izraelské" společnosti v poušti severního Iráku přísně utajený tábor pod krycím označením "Z"pro výcvik v používání zbraní "izraelské" výroby. Výcvikoví důstojníci se do Iráku dostali cestou přes Turecko pod záminkou, že jsou zemědělští specialisté. Sionisté rovněž vybudovali v Irbílu letiště.

Turecký list poznamenal, že asi před šesti měsíci oznámil list Jediot achronot, že v severních částech Iráku provozují rozsáhlé aktivity "izraelské" zbrojní společnosti. Reportér Yossi Melman z listu Ha'aretz psal rovněž o těchto aktivitách, jejichž cílem je prodej "izraelských" zbraní irácké loutkové policii.

Neděle 25. června 2006

Bagdád

Bagdádské centrum soudního lékařství převzalo 14 těl sunnitských mladíků. Jejich rodiny oznámily, že jde o studenty, kteří měli těsně před promocí. 23. června je však šíitští milicionáři v uniformách loutkové armády pozatýkali v Húr Radžab. Jejich těla byla nalezena popálená koncentrovanou kyselinou sírovou a mučená elektrickou vrtačkou.

Rodiny byly nuceny zaplatit řidičům dvou sanitek milion dinárů, aby těla jejich milovaných převezli na neutrální místo v Bagdádu, kde se jim podařilo je převzít. Šíitské milice totiž už asi měsíc hlídkují kolem nemocnic a márnic a zatýkají každého sunnitu, který se pokusí tělo svého příbuzného odvézt. Chtějí tím zabránit šíření informací o stavu, v jakém se mrtví po prodělaném mučení nacházejí.

Fallúdža

V ranních hodinách zasáhla americká letadla obytný dům v Saqlawíji severozápadně od Fallúdže, zničila jej a zabila v něm celou šestičlennou rodinu -- muže, tři ženy a dvě děti.

V Karmě východně od Fallúdže zastřelili američtí vojáci dopoledne bez zjevného důvodu staršího muže zavlažujícího pole.

Sebevražedný útok

Ve východobagdádském okrsku Zujúna najel fidáí do kontrolního stanoviště loutkové armády, usmrtil dva vojáky, zranil 11 dalších a bohužel také šest civilistů.

Ozbrojené akce

V centru Díwáníje přepadli partyzáni hlídku sil Magháwir. Ve 20minutovém střetnutí zničili jedno jejich vozidlo a usmrtili nebo zranili šest kolaborantů.

Ve čtvrti Mu'allimín na západě Ba'qúby zastřelili partyzáni kapitána loutkové policie v jeho autě.

Při útoku na síly Magháwir v západní části Bagdádu zničili partyzáni dvě hlídková vozidla, zabili jednoho vojáka a čtyři zranili, z toho dva vážně.

Ostřelování

Šest minometných střel ráže 82 mm dopadlo za svítán na okupační tábor "Camp Echo" v Díwáníji.

Čtyři stejné minometné střely zasáhly americký štáb zřízený v Pedagogickém institutu v Hítu.

Bombové útoky

V Miqdádíji zničila ráno bomba pickup loutkové armády a zranila tři vojáky v něm.

Také v Ba'qúbě došlo k explozi bomby pod hlídkou tzv. národní gardy. Zničila transportní vozidlo, zabila jednoho a zranila čtyři vojáky.

Nedaleko sídla proamerické strany SCIRI ve východním Mosulu vybuchlo dálkově odpálené auto, poškodilo budovu a zabilo jednoho ze člena ostrahy. Další dva strážci a dva civilisté byli zraněni.

Na hlavní ulici Mušáhady zneškodnila bomba Humvee z americké kolony a zranila v něm čtyři vojáky.

Výbuch bomby na silnici vedoucí k americké letecké základně v Jathribu zničil Humvee, dva

vojáky usmrtil a tři těžce zranil.

Další bomba zasáhla americkou hlídku v Durá jižně od Bagdádu, rovněž zničila Humvee a jeho čtyřčlennou posádku zabila nebo zranila.

Výbuch auta naloženého výbušninou zasáhl na bagdádské ulici Sa'dún kolonu pancéřovaných automobilů, jeden z nich zničil a druhý poškodil. V nich byli zabiti tři zahraniční žoldáci a další tři zraněni.

V Abú Ghurajb zasáhla bomba kolonu transportních vozidel, Humvee a hledaček min, jednu hledačku zneškodnila a čtyři vojáky v něm zranila.

Japonské okupační síly zahájily stahování

Nejméně 15 transportérů naložených japonskými obrněnými vozidly opustilo podle agentury Reuters základnu v Samáwě. Minimálně jedno další obrněné vozidlo konvoj doprovázelo. Během příštích týdnů má být odvezeno další vybavení základny a definitivní stažení 550 vojáků má být ukončeno do konce července.

Americké a loutkové síly jednají tajně se Saddámovými generály

V 16:40 Mafkarat al-Islam oznámil, že Málikího loutková vláda zahájila tajná jednání s vysokými činiteli, generály a důstojníky bývalé Irácké armády. Přísně utajená jednání mají přesvědčit asi 30 generálů a dalších představitelů saddámovské armády, aby se vrátili na posty, jichž byli po americké invazi zbaveni. Vláda jim za to nabízí zpětné vyplacení platů za období od 9. dubna 2003 do současnosti. Kromě toho se jim nabízí převzetí velení nad iráckými loutkovými silami, propuštění uvězněných bývalých důstojníků, jejich návrat do činné služby a přesvědčení odboje, aby složil zbraně a zapojil se do politického systému, v němž by velitelé odbojových organizací mohli získat guvernérské posty. Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, začala jednání před třemi dny; o postoji bývalých vojáků k těmto nabídkám neměl informace.

Pondělí 26. června 2006

Okupanti pokračují ve znesvěcování mešit a Koránů v Ramádí

Za svítání zaútočili partyzáni na ulici v centru města na americkou hlídku, zničili jedno Humvee, zabili v něm tři a zranili další tři vojáky.

Odpoledne přinesl Mafkarat al-Islam zprávu, že američtí vojáci uzavřeli ve městě 11 mešit, znesvětili je a v některých zřídili své štáby. Podle sdělení zaměstnance sunnitské nadace šajcha Ahmada Abd as-Sámího v mešitách zničili exempláře Koránu. Zbývající mešity neodpovídají potřebám věřících, protože byly americkým bombardováním těžce poškozeny a je nebezpečné do nich vstupovat, když jsou na ulicích kolem američtí vojáci. Šajch uvedl, že se podařilo shromáždit značnou sumu peněz na stavbu nových mešit, ty však Američané zkonfiskovali pod záminkou, že jsou určeny "teroristům".

Kolaboranti znovu útočí na Palestince v Bagdádu

Krátce před polednem zaútočili badristé doprovázení silami Magháwir na palestinský obytný komplex v okrsku Baládíjat, nejméně čtyři Palestince zastřelili, několik dalších zranili a odvlekli palestinské studenty, kteří se po složení závěrečných zkoušek vraceli domů. Sami však také nevyvázli se zdravou kůží, protože Palestincům přišli na pomoc obyvatelé z okolí, pět z badristů zabili a několik dalších zranili. Američtí vojáci se na místě objevili, až když útočníci zmizeli, ačkoli jejich postavení leží jen o několik stovek metrů dál. Místní lidé je proto obvinili, že útok šíitských sektářů kryli.

Kolem 15:00 došlo ke srážce partyzánů s okupačními vojáky a jejich domácími přisluhovači v bagdádské ulici Amal aš-Ša'bí, v níž bylo zabito a zraněno přinejmenším 10 loutkových vojáků a zničeno kontrolní stanoviště na konci ulice.

Kolem 21:00 vpadly Brigády Badr do koleje bagdádské technologické univerzity v okrsku Karradá a odvedli nejméně 10 sunnitských studentů pocházejících z Ramádí. Přivolaná policie se sice dostavila, ale po zjištění, že akci provedli příslušníci badristické eskadry smrti a že obětí jsou sunnitští studenti, se už dalším šetřením nezabývala.

Tárimíja

O půlnoci z neděle na pondělí přijela do města tři auta sil Magháwir, v nich sedělo 15 mužů v uniformách těchto sil a v černých oděvech. Na okraji města je však zastavili partyzáni a donutili muže vystoupit. Podle sdělení velitele partyzánů zajatci pak přiznali že jsou členy Brigád Badr a jejich úkolem bylo zavraždit tři bývalé vysoké důstojníky Irácké armády. Všech 15 kolaborantů také doznalo, že obdrželi z Íránu seznam 80 důstojníků bývalé Irácké armády, kteří se účastnili v 80. letech války proti Íránu, a jména několika sunnitských duchovních. Ti se měli stát postupně rovněž terči atentátů. Za svítání bylo všech 15 badristů popraveno a jejich těla hozena do Tigridu.

Razie v Bú Farradž

Ve vesnici Bú Farradž u města proběhla za svítání americká razie. Bylo při ní zatčeno 31 vesničanů ve věku 15-60 let, američtí vojáci přitom vyplenili jejich domy, ukradli peníze a zlaté předměty.

Razie v Basře

V poledne obstoupili policisté doprovázení ozbrojenci v civilních oděvech dům imáma mešity v okrsku Asmida a zatkli imáma a jeho dva bratry. O několik minut později prohledali jiní ozbrojenci další domy a sebrali tři osoby, které jsou známy pravidelnou účastí na bohoslužbách v téže mešitě.

O osudu unesených nebylo dosud nic oznámeno. Velitel místní policie prohlásil, že o "zatčení" nic neví. Od návštěvy "premiéra" Málikího v Basře 31. května počet případů sektářských razií a únosů a vražd prudce vzrostl. Zástupci sunnitů v městské správě požadovali povolení ozbrojit mladé muže na ochranu sunnitských spoluobčanů, ale velitel policie jejich žádost zamítl s tím, že civilisté nesmějí nosit zbraně. Denně se ovšem po městě pohybují ozbrojenci ze šíitských band.

Ozbrojené akce

Asi v 9:15 zastřelil partyzánský ostřelovač v Abú Ghurajb příslušníka americké námořní pěchoty, stojícího na tržišti u Humvee. Vojáci pak prohledali celé okolí, prozkoumali i obsah lednic a mrazicích boxů v obchodech, ale stopu po střelci v nich neobjevili.

Dopoledne přepadlo 15-20 partyzánů policejní kontrolní stanoviště v Tádží a během 15minutového útoku zabili pět policistů a dalšího vážně zranili.

Na několika místech Fallúdže se partyzáni střetli s americkými vojáky a tzv. Iráckou národní gardou. Během bojů byli zabiti dva loutkoví vojáci, další dva a tři Američané byli zraněni. O něco později zaútočili partyzáni ve čtvrti Džawlan na pěší hlídku loutkových vojáků, z nichž byli dva zabiti a tři zraněni.

Kolem 15:00 došlo v Mosulu k bojům mezi partyzány na jedné a policií doprovázenou kurdskými pešmergy a americkými vojáky na druhé straně. Boje se soustředily do čtvrtí Džazá'ir, Zuhúr, Núr a Muthanna. Zahájil je útok partyzánů na policejní kontrolní stanoviště, odtud se rozšířil do okolí, když na pomoc policii přišli pešmergové a Američané. Protože boj stále probíhal, neměl korespondent Mafkarat al-Islam k dispozici zprávy o způsobených škodách a ztrátách.

V Miqdádíji zaútočili mudžáhidové na hlídku tzv. národní gardy a zabili jednoho kolaboranta a tři zranili.

K útoku na badristy a loutkovou policii došlo také v Ba'qúbě. Partyzáni tu přinutili badristy stáhnout se z místního tržiště a jeho okolí. Když na místo dorazila policie, explodovala pod její hlídkou bomba, která jednoho policistu usmrtila a dva zranila.

V Chán Bání Sa'd jižně od Ba'qúby zaútočili mudžáhidové na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy, zabili šest gardistů a tři zranili.

Ostřelování

Dvě minometné střely dopadly dopoledne do bagdádské tzv. Zelené zóny, kde se právě konalo zasedání "parlamentu".

Pět raket Kaťuša zasáhlo britský štáb v hotelu Šatt al-Arab v Basře.

Sedm těchto raket dopadlo kolem 10:30 na mosulské letiště, zabrané americkým štábem.

Další čtyři rakety zasáhly americko-irácký štáb v okrsku Sab al-Búr v severozápadním Bagdádu.

Bombové útoky

Při explozi bomby v Durá bylo v 8:00 zneškodněno Humvee, v něm byl zabit jeden a zraněni tři vojáci.

Ve čtvrti Jarmúk v centru Mosulu explodovala odpoledne bomba pod americkou hlídkou, zneškodnila jedno Humvee a čtyři vojáky v něm zranila.

Kolona loutkové armády narazila na bombu na hlavní silnici vedoucí z Tádží na sever. Výbuch zničil transportní vozidlo, usmrtil tři vojáky a čtyři zranil.

Ruské ministerstvo zahraničí potvrdilo smrt ruských rukojmích

Večer oznámilo ministerstvo zahraničí Ruské federace prostřednictvím své webové stránky, že čtyři unesení diplomaté byli v Iráku skutečně popraveni. Prohlásilo tento čin za nehumánní a obvinilo americký okupační režim, aniž by Spojené státy přímo jmenovalo, že nedokáže zajistit bezpečnost v zemi, jak je jeho -- jako okupační síly -- povinností.

Úterý 27. června 2006

Odboj popírá jakékoli jednání s okupanty instalovaným režimem

Ústřední velení iráckých ozbrojených sil, tvořící větší část odboje proti americké okupaci, vydalo prohlášení, v němž popřelo tvrzení médií o přijetí tzv. národního smíření navrženého "premiérem" Málikím a nazvalo je lžemi a výmysly okupantů, sil nevěřících a jejich sektářských loutek: "Prohlašujeme před celým světem, že Generální velitelství ozbrojených sil, které má tu čest bojovat s nevěřícími americkými tyrany od roku 1991, v tomto boji pokračuje, a bude v džihádu společně s ostatními organizacemi odboje pokračovat, dokud nebude irácká země osvobozena od okupantů a úplně očištěna od sluhů, pokrytců, zrádců a sektářů jako Málikí, a dokud nebude v zemi ustanoven Boží zákon. Tzv. Málikího iniciativa není nic jiného než iluze a sen frustrovaného a zoufalého nepřítele a jeho lokajíčků, kteří fantazírují o cestě z pohromy, do níž v Iráku zabředli a odkud budou s milostí Boží vyhnáni a poraženi."

Útoky na Palestince v Bagdádu

Podle sdělení úředníka bagdádského imigračního úřadu bylo v Iráku šíitskými milicemi do 27. června 2006 zabito nebo uneseno 629 Palestinců. 59 z nich je nyní drženo v Abú Ghurajb. Úředník dále uvedl, že počet útoků na Palestince v posledním období znatelně stoupl poté, co imám mešity Buratha Džalál as-Saghír vyzval k jejich zabíjení a vyhánění. Jen za poslední dva dny byla nalezena těla šesti mrtvých Palestinců, další dvě děti a jejich matka byly při útoku badristů zraněny.

Sektářské násilí v Ba'qúbě

V noci na úterý šíitské milice zapálily ve velké mešitě ve čtvrti Charnabát bomby s plynem, po jejichž explozi začala hořet celá mešita a byla z valné části zničena. Další sektáři současně zaútočili na tři sunnitské domy v okrsku kmene Dulajm a přitom zranili deset členů rodin v nich žijících, většinou vážně.

Jak uvedl korespondent Mafkarat al-Islam, tyto akce následovaly po explozi bicyklu naloženého výbušninou, k níž došlo u kavárny plně obsazené šíity, kteří tu čekali na přenos fotbalového utkání z mistrovství světa. Výbuch nálože usmrtil 24 zákazníků a 32 zranil; byli mezi nimi i členové policie. Když pak šíité přímo před očima policie a loutkových i amerických vojáků zaútočili na sunnitskou mešitu, nikdo z nich se je nepokusil zastavit.

Ozbrojené akce

V okrsku Dawlab na jihu Hadíthy zastřelil ostřelovač dva vojáky z americké hlídky.

Další ostřelovač zasáhl příslušníka tzv. národní gardy na kontrolním stanovišti v Chálidíji a přesnou ranou jej usmrtil.

V bagdádské Sajjidíji zastřelili partyzáni dva příslušníky Brigád Badr.

Na polní silnici jižně od Latífíje zastřelili partyzáni tři zpravodajské důstojníky tzv. ministerstva vnitra a současně členy Brigád Badr.

Ostřelování

Dvě rakety středního doletu zasáhly časně ráno americko-irácký štáb ve čtvrti Mu'tasim v Sámarrá.

Třemi minometnými střelami ráže 82 mm zasáhl odboj štáb tzv. národní gardy v mosulské čtvrti Tanak.

Bombové útoky

Exploze bomby na hlavní ulici Chálidíje zničila pickup tzv. národní gardy, ve kterém zabila tři a zranila dva vojáky.

V centru Kirkúku došlo k explozi, způsobené autem stojícím u čerpací stanice a odpáleným dálkovým ovládáním. Výbuch usmrtil šest civilistů a 12 dalších zranil. Shořela při něm také čtyři civilní auta.

Rusko požaduje pomoc amerických představitelů při zjišťování okolností smrti svých diplomatů

Pověřenec prezidenta Putina Anatolij Safonov prohlásil, že Rusko je rozhodnuto zjistit, jak dalece jsou americké síly v Iráku zodpovědné za smrt čtyř ruských diplomatů: "Musíme zjistit míru odpovědnosti sil, abychom mohli učinit rozhodnutí. ... Otevřeně říkám, že pokud stát garantuje pořádek, měl by nést odpovědnost, a pokud je garantují koaliční síly, měly by tak učinit ony, a my s nimi budeme ve spojení." Podle prohlášení al-Qá'idy, zveřejněného TV al-Džazírou, byla smrt čtyř Rusů odplatou za "mučení, zabíjení a vyhánění naších bratří a sester nevěřící ruskou vládou" v Čečensku.

Středa 28. června 2006

Sebevražedný útok

V Ámiríji na západě Bagdádu přijel fidáí v automobilu Opel blízko mostu do čtvrti Džihád k velitelskému stanovišti loutkové armády, začal na vojáky mluvit, a když se kolem něho seběhli, odpálil se. Podle svědků výbuch usmrtil nejméně sedm vojáků a několik dalších zranil. Americké a loutkové síly pak v oblasti vyhlásily zákaz vycházení.

Ozbrojené akce

U nového mostu v západní části Fallúdže ráno partyzáni při útoku na americkou hlídku zničili Humvee a zabili nebo zranili čtyři vojáky.

Pozdě večer se partyzáni střetli ve fallúžské čtvrti Nuwwáb ad-Dubbat s loutkovými vojáky, jednoho zabili a dalšího zranili. Sami rovněž ztratili jednoho muže.

Bombové útoky

Dopoledne zasáhl výbuch bomby na hlavní silnici mezi Mosulem a Tal Afárem americkou kolonu, zneškodnil jedno obrněné vozidlo a zranil čtyři vojáky. V poledne došlo na této silnici k další explozi, způsobené dvěma navzájem propojenými bombami ležícími 20 metrů od sebe. Z konvoje Humvee bylo jedno zničeno a další zneškodněno, čtyři vojáci usmrceni a pět zraněno. Američané pak na čtyři hodiny celou silnici uzavřeli.

Americkou kolonu zasáhla kolem 9:00 bomba v centru Mosulu. Ihned po výbuchu vojáci uzavřeli na několik hodin široké okolí a vyhlásili zákaz vycházení.

Severně od Júsufíje narazila na bombu americká kolona, z níž bylo zneškodněno vozidlo přepravující vojenské vybavení a dva vojáci v něm utrpěli zranění.

Také na polní silnici severozápadně od Ramádí zasáhla bomba americkou kolonu, zneškodnila Humvee, zabila v něm jednoho a vážně zranila tři vojáky.

Bombě neunikla ani další kolona na silnici z Kirkúku do Bajdží. Tady výbuch zcela zničil Humvee a zabil čtyři vojáky v něm.

Ve fallúdžské čtvrti Džumhúríja zničil výbuch bomby hlídkové vozidlo tzv. národní gardy. Gardisté pak střelbou kolem sebe zabili jednoho a zranili dva chodce. Na polní silnici v jižní části Ámiríjat al-Fallúdža zneškodnil výbuch bomby vozidlo americké hlídky, v němž zabil nebo zranil čtyři vojáky.

Prezident Putin nařídil usmrcení vrahů ruských diplomatů

Podle oficiálního oznámení Kremlu prohlásil ruský prezident při setkání se saúdským princem Salmánem bin Abd al-Azízem al-Sa'údem, že bude svým přátelům vděčný za jakoukoli informaci o vrazích. Saúdský prince navštívil Moskvu na pozvání jejího starosty Jurije Lužkova.

Ruská duma obvinila ze zodpovědnosti za zabití diplomatů Američany. Podle jejího prohlášení byla vražda umožněna "prohloubením krize v Iráku, protože okupační země ztrácejí kontrolu nad situací a teror a násilí je v takové zemi na pořadu denně".

Čtvrtek 29. června 2006

Další vraždy sunnitů v Bagdádu

Nekončící série nálezů zohavených těl sunnitů pokračovala objevením 19 těl na několika místech Bagdádu. Některá byla již v stavu pokročilého rozkladu, svědčícím o tom, že oběti byly usmrceny před několika dny. Podle strangulačních rýh kolem krku byli pravděpodobně usmrceni oběšením. Věk obětí se pohyboval mezi 20 a 50 lety.

Basra

Šíitští ozbrojenci večer prohledali a pak odpálili chrám sabejců v okrsku Aššár v centru města. Podle očitých svědků výbuch bomby budovu chrámu velmi těžce poškodil. Čin byl zřejmě součástí jejich snah vytvořit v jižním Iráku čistě šíitský stát, z něhož by byli odstraněni všichni "pohané". Sabejská komunita, jejíž náboženství je starší než islám a křesťanství, čítá v Iráku na 75 000 členů.

Sebevražedné útoky

V centru města Ána narazil fidáí do brány do amerického štábu a odpálil se, čímž způsobil na budově rozsáhlé škody. Přitom zabil a zranil několik amerických a iráckých vojáků, kteří se kolem brány pohybovali.

Na hlavní silnici vedoucí do Sindžáru asi 110 km západně od Mosulu najel fidáí automobilem do policejní hlídky, zničil jedno vozidlo a zneškodnil druhé, zabil čtyři policisty a čtyři další zranil.

Ozbrojené akce

Kolem 11:00 zaútočili ve fallúdžské čtvrti Nazal partyzáni na kontrolní stanoviště tzv. Irácké národní gardy, zničili jedno vozidlo, usmrtili čtyři gardisty a tři zranili. Následná střelba gardistů po okolí zranila několik chodců.

Ve čtvrti Núr v centru Mosulu zasáhl a usmrtil partyzánský střelec amerického vojáka, stojícího na stráži na obrněné pozorovatelně na hlavní ulici.

Loutkového vojáka střežícího vojenský tábor, zřízený v domech, z nichž byli vyhnáni obyvatelé, zastřelil ostřelovač ve vesnici Kartan u Džazírat al-Chálidíja.

Ostřelování

V noci na čtvrtek zasáhlo několik minometných střel ráže 82 mm štáb loutkové armády ve fallúdžské čtvrti Šuhadá.

Tři stejné minometné střely dopadly dopoledne na tábor amerických a loutkových vojáků v Nazímu západně od Júsufíje.

Bombové útoky

Pod konvojem amerických kamionů s vojenským vybavením vybuchla dopoledne jižně od Latífíje bomba, jeden kamion zničila a jejího řidiče usmrtila.

Na další podobný konvoj zaútočili partyzáni v Mušáhadě, zabit byl řidič jednoho kamionu a dalších šest zraněno.

Odpoledne narazila na bombu kolona tzv. národní gardy projíždějící po hlavní silnici na sever z Isháqí do Baládu. Výbuch zničil transportní vozidlo, v němž byli dva gardisté zabiti a čtyři zraněni.

Na polní silnici v Džazírat al-Chálidíja zasáhl výbuch bomby americké Humvee a zranil tři vojáky.

Atentát

V Charnabátu severovýchodně od Ba'qúby zastřelili odpoledne partyzáni plukovníka Sámího Husajna Alího at-Tá'ího, velitele sil rychlého nasazení v provincii Dijála a jeho tři průvodce. Při útoku byli zraněni tři partyzáni, podařilo se jim však po činu uniknout spolu s ostatními.

Pátek 30. června 2006

Okolí Fallúdže

V noci na pátek zasáhla střela vypálená z amerického letadla dům ve vesnici Zajdán jižně od města a zabila čtyři civilisty včetně dvouletého a devítiměsíčního dítěte. Pět dalších osob, z toho tři ženy, utrpělo vážná zranění. Americká propaganda ovšem v ranním místním rozhlasovém vysílání tvrdila, že terčem útoku byli "teroristé".

V Chálidíji nedaleko Fallúdže odpoledne vybuchla silná bomba pod americkým tankem Abrams, zničila jej, čtyři vojáky v něm usmrtila a pátého zranila. Při prohledávání okolních domů zatkli pak Američanů devět osob.

Násilí šíitských sektářů v Bagdádu

V době poledních modliteb došlo k prudké srážce u sunnitské mešity Bilál al-Habbáší v centru Bagdádu, do níž se snažili proniknout šíitští ozbrojenci. Stráž u vchodu a na ochozu minaretu však po nich zahájila palbu. Věřící se sem sešli navzdory zákazu vycházení, aby si vyslechli imámovo kázání.

Odpoledne kolem 16:00 byla u mešity aš-Šawwáf nalezena pohozená těla šesti sunnitů, přehozená přes zeď mešity ozbrojenci, kteří přijeli v autech patřících loutkovému ministerstvu vnitra.

Ve městě byla rovněž nalezena těla šesti studentů Technologické univerzity, unesených v pondělí šíitskými sektáři. Příbuzní jednoho ze studentů, pocházejícího z Fallúdže, uvedli, že získali informace, podle nichž byl únos studentů dílem badristických eskader smrti a "jeden automobil, který se únosu účastnil, byl bílý Landcruiser patřící strážcům mešity Buratha s bagdádskou poznávací značkou a číslem 3021."

Okupanti povraždili rodinu v Mahmúdíji

Podle večerní zprávy Mafkarat al-Islam sdělil korespondentovi irácký tlumočník, že Američané zahájili vyšetřování případu, kdy několik amerických vojáků povraždilo v centru města rodinu a její dceru pak znásilnili. Skandál se provalil, když se jeden z vojáků k činu přiznal a vylíčil, jak během prohledávání města našli v domě ležícím poněkud stranou ostatních malou rodinu. Protože je dívka přitahovala, pobili její příbuzné, znásilnili ji a pak rovněž zabili. Podle americké verze, citované AP, se tak stalo v březnu. Dva z vojáků této jednotky byli uneseni a později zabiti v Júsufíji, což v posledním pachateli "probudilo výčitky svědomí" a přiznal se ke své účasti na znásilnění a vraždě.

Razie v Tal Afáru

V noci na pátek prohledali američtí a loutkoví vojáci sunnitské čtvrti Tal Afáru a zatkli nejméně 40 osob. Bylo mezi nimi pět dětí mladších 12 let. Razie pokračovala až do odpoledních hodin a pomáhali při ní i členové Brigád Badr.

Latífíja

Večer vybuchly ve městě dvě bomby pod vojenskými kolonami. První zničila v jižní části města americké Humvee, zabila tři vojáky a dva zranila; druhá zasáhla v západní části města kolonu loutkové armády, úplně zničila transportní vozidlo, zabila v něm čtyři vojáky a další čtyři zranila.

Amára

V 5:00 vypálil odboj čtyři těžké minometné střely na britskou základnu Abú Nádží nedaleko Amáry. Podle policisty ze čtvrti Wahda, která leží v blízkosti základny, byl přitom jeden britský voják zabit a pět zraněno.

Rusko nabízí odměnu za informace vedoucí k dopadení vrahů jeho diplomatů

Agentura ITAR-TASS oznámila, že Ruský národní protiteroristický výbor bude spolupracovat se zvláštními silami při plnění rozkazu prezidenta Putina o likvidaci vrahů ruských diplomatů v Iráku a vyplatí odměnu 10 milionů dolarů za informaci, která pomůže k jejich dopadení.

Rumunský prezident odmítl zamýšlené stažení vojáků z Iráku

Rumunský prezident Traian Basescu prohlásil rozhodnutí premiéra a ministra obrany o stěžení rumunských vojáků z Iráku za "nepřijatelné", neboť "každé rozhodnutí týkající se národní bezpečnosti musí být prokonzultováno s příslušnými institucemi rumunského státu a se zahraničními partnery." Rumunsko se podle něho musí řídit tím, čím se zavázalo NATO, EU, OSN a koaličním silám, jejichž je součástí.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       11. 7. 2006
11. 7. 2006 Zidane, Macek, Kubice Ladislav  Žák
11. 7. 2006 Máme tu jako trvalku nepřekonatelný "duel" Topolánek --- Paroubek?! Miloš  Dokulil
11. 7. 2006 Duhová koalice je nesmysl Jiří  Pehe
11. 7. 2006 Duhová koalice? Byl by to trik
11. 7. 2006 Že by Jiří Paroubek neznal základní platné právní zásady v ČR? Miloš  Dokulil
11. 7. 2006 Nikola Tesla - život plný energie Filip  Rožánek
11. 7. 2006 Podle federálního soudce mohou USA zadržovat cizince na neurčito Greg  Evans
11. 7. 2006 Michael  Marčák
11. 7. 2006 Fotbal a Německo - manželství z lásky Radek  Vogl
11. 7. 2006 Britská vláda má dnes zveřejnit novou energetickou politiku
11. 7. 2006 Irán: Kým sa pravda obuje, lož obehne pol sveta. Jaroslav  Drobný
11. 7. 2006 Bodový systém radikálně snížil počet mrtvých na silnicích i ve Španělsku Darina  Martykánová
10. 7. 2006 Má liberalismus v České republice šanci? Jiří  Pehe
10. 7. 2006 Hnědí a zelení: Vzájemný boj, ale i prorůstání Pavel  Pečínka
11. 7. 2006 Paralely Milan  Cimburek
11. 7. 2006 Je těžké být pozitivní Pavel  Urban
10. 7. 2006 Taký náš, malý, ale slovenský Taliban... Lubomír  Sedláčik
11. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2006
10. 7. 2006 Snížit plat a hladinu adrenalinu Bohumil  Kartous
10. 7. 2006 Nevysvětlené trhliny v aktivní zóně reaktorů zvyšují pravděpodobnost havárie
11. 7. 2006 Je telení Marcela  Zengrová
10. 7. 2006 Konečně zásah proti silničnímu teroru Boris  Cvek
10. 7. 2006 Extrémy plodí extrémy Jiří  Pehe
10. 7. 2006 "...voni ty knihy by měly bejt jako chytrý do nějaký teda míry prostě..." Alex  Koenigsmark
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
5. 7. 2006 Trierova Repríza: Pozoruhodně citlivý a zajímavý film Ema  Čulík
5. 7. 2006 Trier's Reprise: A Remarkably Sensitive Film Ema  Čulík
5. 7. 2006 Hrubeš a Mareš a Tideland mají hodně společného Jan  Čulík
5. 7. 2006 Bublina a Zimní cesta - dva další vynikající filmy Jan  Čulík
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
8. 7. 2006 Nenávidí muslimové Západ?
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2006   
1. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006   
16. 5. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2006   
25. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2006   
3. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. března 2006   
13. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006   
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006   
10. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006   
30. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006   
23. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. prosince 2005   
20. 12. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 30. listopadu 2005   
28. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopadu 2005   
14. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. října 2005   
9. 11. 2005 Jak média kolaborují s pachateli válečných zločinů v Iráku   
3. 11. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. října 2005