7. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 9. 2007

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání rozhodla ve věci pořadu Tykadlo z 24. dubna 2007. V pořadu vyjadřovaly přítomné děti svůj názor na případné umístění amerického radaru na území ČR a tyto názory posléze "usměrňoval" armádní major, který vysvětloval prospěšnost a neškodnost celého systému. Do pořadu přitom nebyl přizván žádný ze zástupců protistrany.

Podle verdiktu Rady se Česká televize nedopustila porušení zásad objektivity, protože se jedná o dětský pořad a nikoliv o publicistiku či zpravodajství. (MFD o tom píše až dne 6. září 2007 ZDE, Britské listy o tomto skandálním rozhodnutí RRTV informovaly už o týden dříve, od 30. 8. ZDE ZDE; prohlášení předsedy RRTV Václava Žáka, že s rozhodnutím Rady v této věci nesouhlasí, je v BL ZDE) Zákon č. 231/2001 Sb. v § 31 totiž vyžaduje objektivitu a vyváženost právě jen u těchto dvou typů pořadů.

Formálně se tedy rozhodnutí Rady může jevit jako správné. Kdo však rozhoduje o tom, zda je pořad publicistický, zda se jedná o zpravodajství, nebo jiný druh pořadu?

8. 9. 2007

Rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání ve věci pořadu Tykadlo z 24. dubna 2007 mělo mimo neodůvodněnosti, a tudíž nepřezkoumatelnosti, na kterou se může stěžovatel odvolat při jejím rušení prostřednictvím správního soudu, věcné chyby, dané nepřesnou formulací stížností i zúženým chápáním vlastní role Radou. Chybou stěžovatelů bylo, že aplikovali při své stížnosti pouze paragraf zákona o "objektivitě a vyváženosti", který se nevztahuje na pořady pro děti (pohádka nemůže být objektivní), nikoliv však ustanovení článku 1 Kodexu České televize o zvláštní pozornosti věnované konfrontaci rozmanitých názorů.

7. 9. 2007

Kompetentnost premiéra ve věci radaru je srovnatelná s věrohodností jeho slibů

Koaliční vláda se rozhodla nabídnout velkorysou finanční injekci obcím v okolí Brd. Peníze do zanedbané infrastruktury jim budou poskytnuty bez ohledu na to, zda v Brdech bude stát americký radar anebo ne.

Dvě okolnosti jednoznačně ukazují na to, že se jedná o obyčejné uplácení. Tou první je ujištění Mirka Topolánka, který prohlásil, že o úplatek se v žádném případě nejedná. Toto ujištění zaznělo ze stejných úst, která není tomu tak dávno tvrdila, že vláda v žádném případě nedopustí, aby radar stál blíže než čtyři až pět kilometrů od nejbližších obcí.

8. 9. 2007
Bernard Mangott, Martin Senn, přeložil Richard Seemann

Obava politického a vojenského vedení Ruska nepřichází náhodou a také z historického pohledu nabývá na věrohodnosti. Výklad, že americké plány o protiraketové obraně jsou "provokací", se ne v poslední řadě odvozují od zkušeností Moskvy s americkou zbrojní (kontrolní) politikou v posledních deseti letech. Sklon USA k unilaterální hegemonální aroganci potrhal sítě zbrojní kontroly a odzbrojovacích dohod.

Vyplísnění bylo zřejmé jak od USA tak od Česka. To, že zřízení raketového obranného komplexu ve východní Evropě ocenil Darabos jako "provokační akt", urazilo jejich city. Neprávem, protože postoj USA se rovná skutečně provokaci -- jako hrozba vojensko-technické nukleární síle Ruska, jako akt, který se dotýká ruské velmocenské citlivosti, která tím dodatečně zatíží i euroatlantické vztahy k Moskvě.

7. 9. 2007
Martina Augustinová

Vy vnímáte konflikt studené války jako konflikt pravicového kapitalismu s levicovým komunismem. Já ho vnímám jako konflikt demokracie s diktaturou. Jistě víte, že ve svobodné demokracii existují legitimně zvolené levicové vlády, zatímco diktatura používá ideologii, ať už jakoukoli, pouze jako nástroj k útisku.

Milý pane Václave Davide,

Velice mě zaujal váš příspěvek, za jehož téma jste si zvolil situaci v zemi, ve které již dvacet let žiji. Zaujal mě proto, že pohled "zvenčí" bývá i pohledem osvěžujícím a často vnáší do problematiky nové světlo. Zajímavý je i proto, že Vy jste příslušníkem české mladé generace -- generace, která se může svobodně vyjadřovat a přemýšlet, aniž by se musela bát následků, které byly typické pro Vámi zmíněnou dobu studené války. Mezi Vámi a mnou je rozdíl dvaceti let. O době studené války jste jistě četl a slyšel z vyprávění, já si na ni osobně pamatuji. Obávám se však, že Váš způsob myšlení je poznamenán jednostraností té smutné doby více než můj.

7. 9. 2007

Bývalý holandský europoslanec Michiel van Hulten bude od októbra pracovať v Bruseli ako lobista pre kontroverznú firmu Burson -- Marsteller. Uvádza do holandský denník de Volksrant ZDE.

Medzi klientov tejto PR agentúry patrila podľa britskej mimovládnej organizácie Corporate Watch ZDE napríklad diktatúra v Barme, saudská kráľovská rodina, či rumunský despota Nikolae Čaučesku.

Spoločnosť sa zviditeľnila aj tým, že pre svojich zákazníkov vytvárala tzv. "falošné záujmové skupiny".

7. 9. 2007

Pokud se předseda "Nezávislé odborové organizace" ČT na titulní straně LN dne 5. 9. 2007 vyjadřoval v článku s provokativním titulkem "Nejde o změnu, ale o likvidaci značky ČT" ke kvalitě nového designu České televize, nejspíš to bude tím, že je kvalifikován k tomu, aby dokázal odborně posoudit grafickou i animační úroveň grafického obalu a nového loga ČT, stejně jako desítky dalších věcí, které tento diletant už v minulosti komentoval. Holt k politice a k fotbalu - a k veřejnoprávním médiím - se vyjadřuje každý. Vždy jsem se domníval, že role tripartity jsou definitivně určeny. Odboráři se starají o zaměstnanost a otázky zákoníku práce, požitky svých členů a dalších zaměstnanců, zaměstnavatelé o zisk akcionářů, kvalitu a prodejnost výroby, vláda pak o vyváženost vztahů, které z principu námezdní práce vyvážené být nemohou. Ne tak v České televizi a v Českém rozhlase. Zde parlamentní demokracie ve své blahovůli vytvořila z diletantů všeználky a pověsila tak čerty na zeď. Oslabení ČT, postupná likvidace zavedené značky či dokonce privatizace televize nehrozí, i když se nám to snaží agilní odborář Dekoj podsunout. Naopak. Česká televize převzala iniciativu v procesu digitalizace a pomalu, ale jistě nabírá dech. Nový design předznamenává změny ve chvíli, kdy komerční konkurence neví, jak se k digitalizaci postavit.

6. 9. 2007

Upřímně vítám, že diskuse o radaru XBR se díky BL posouvá z roviny obecných blábolů do roviny technických faktů. K článku "Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů" bych jen rád poznamenal dvě drobnosti, píše J. Kokeš:

1) v dosahu první Fresnelovy zóny (tedy v dosahu silného energetického působení radaru a jeho bočních laloků) se ocitnou i hustě osídlená sídliště na JZ Prahy. V této zóně se nachází například sídliště Motol, včetně nemocnice. Zajímalo by mne, jak vedení nemocnice zajistí fungování přístrojů (CT, NMR, ultrazvuk, ...) v podmínkách silného impulsního rušení. Zajímalo by mne, kdo ponese odpovědnost za případné poškození pacientů v důsledku rušení přístrojů XBR radarem.

2)ve frekvenčním pásmu X, ve kterém vysílá radar, tedy v pásmu 8 až 12,4 GHz, leží veškeré vysílání satelitních televizí. Satelitní přijímače jsou mimořádně citlivá zařízení s citlivostí pod 1 mikrovolt. Pokud je paprsek odražený od blízkého cíle rovnou nezničí, s jistotou znemožní příjem satelitního vysílání. Zajímalo by mne, jak to přivítají provozovatelé satelitních TV stanic.

6. 9. 2007

V týmu vládního zmocněnce pro radar Tomáše Klvani pracují podle Lidových novin (LN) lidé napojení na firmu AMI Communication, která vyhrála dvoumilionovou vládní zakázku na propagaci radaru. Dnešní LN píší, že Klvaňovou asistentkou je Lucie Mrázová, která dříve působila jako jednatelka české pobočky světoznámé lobbistické firmy Dutko Worldwide. LN píší, že tato firma působí jako strategický partner společnosti Pan Solutions, která je majetkově propojena s AMI Communication.

Takto popisuje propletenec lobbistických zájmů o české peníze za americký radar ČTK na základě článku Lidových novin z 5. 9. 2007 pod titulkem "Klvaňa dohlížel na zakázku. Získali ji jeho známí". Jak zjistily Britské listy, lobbistická kauza je ještě zajímavější. V jejím pozadí totiž nestojí nikdo jiný, než bývalý ministr zahraničí, dnes místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a bývalá mluvčí ODS Jana Marcová, od března 2005 spolumajitelka AMI. Klvaňova asistetka je loibbistkou stále. Vláda nevypsala výběrové řízení a zakázku přidělila přímo konglomerátu firem AMI, který má velmi zajímavá obchodní i politická propojení... Nejvíce do ODS.

6. 9. 2007

Konečný souhlas s výstavbou radaru podmiňuje vláda nezávislými zdravotními testy, píše MfDnes v článku Vláda jednala v Brdech, obcím slíbila miliony. "První uskuteční američtí vědci na Marshallových ostrovech, kde tento radar už slouží, další proběhne tady u nás v Česku a dělat ho budou naši odborníci," vysvětlil vládní koordinátor Tomáš Klvaňa. "Pokud by některý z těchto testů prokázal, že činnost radaru má špatný vliv na zdraví lidí, stavbu zakážeme," slíbil Mirek Topolánek.

Cožpak o radaru rozhoduje vláda? Pokud se nemýlím, tak o pobytu cizích vojsk na území státu rozhoduje Parlament,a to v obou komorách, upozorňuje Jan Golan. Nebo že by se měla měnit Ústava? Nebo se pan Topolanek domnívá, že ji není nutno dodržovat?

Tato vláda mi začíná připomínat svoji servilitou a pohrdáním právem vlády normalizační, dodává.

7. 9. 2007

Vaše články o radaru v Brdech někdy připomínají mýtus. Dikce řady článků mě vrací do let totalitních. Čtu BL od roku 2000, ale snižuji frekvenci čtení vzhledem ke shora uvedeným připomínkám. Dříve jste byli tribunou nekonformních. Teď se stáváte plátkem grafomanů, píše Vítězslav Kutík.

Pozn. JČ: Ať už je tomu s významem amerického radaru pro ČR jakkoliv, ať už to je ohrožení suverenity České republiky, nebo naopak vítaná pomoc velké demokratické mocnosti, je to zcela zjevně téma, které se stalo zatěžkávací zkouškou české demokracie, už pro to, jakým způsobem se k němu stavějí politici i veřejnost. Pokud skoro 70 procent národa radar odmítá a zemi ho přesto vnucuje vláda, která má mandát jen dvou přeběhlíků, tedy velmi chabou demokratickou legitimitu, přesto chce dělat radikální změny, které ovlivní situaci České republiky na desítky let dopředu, musíme poskytnout tomuto tématu i názoru lidí prostor. A že se mnozí z nich vyjadřují jazykem z komunistické éry? Je to tak překvapivé? Mnozí lidé všech politických přesvědčení se dodnes v ČR často vyjadřují jazykem z komunistické éry, včetně pana prezidenta.

Máte-li, pane Kutíku, věcné protiargumenty vůči zde zveřejňovaným obavám, pošlete nám je, rádi je budeme publikovat.

7. 9. 2007

Přečetl jsem si pozorně článek Štěpána Kotrby "Chcete prezidentem Klause? Najměte si Paroubka", úvahu Jaroslava Foldyny "Jen být vládou ovládáni není demokracie, aneb recept na poctivost politiky ČSSD" i reakci Michaela Kroha s titulkem Sen o moderní levici o neutěšeném stavu naší levicové politiky. Souhlasím s jejich pocitem hodnotové prázdnoty a rád bych přičinil poznámku, která není v žádném případě kandidátkou na citát týdne, nicméně je pokládám za velice výstižnou.

Jsem přesvědčen, že největším handicapem české politiky je to, že je dělána proto, aby určití lidé byli zvoleni, zatímco normální je to, že politika je dělána proto, že určití lidé byli zvoleni.

7. 9. 2007

Ladislav Žák píše: "Jsem přesvědčen, že největším handicapem české politiky je to, že je dělána proto, aby určití lidé byli zvoleni, zatímco normální je to, že politika je dělána proto, že určití lidé byli zvoleni. "

Politik v demokracii ovšem potřebuje nutně zpětnou vazbu. Představa, že politik po svém zvolení do funkce může cokoli a nemá usilovat o kladný ohlas ze strany veřejnosti, je diktátorská. Problémem české politiky a společnosti vůbec je naprostá neprůhlednost, není zde jasně definovaná odpovědnost, což přeje průměrným slabochům, hlupákům a korupčníkům.

7. 9. 2007

Člověk by čekal, že jej v české politice nemůže již nic překvapit. Česká ministryně obrany Parkanová tuto domněnku ve svém článku "Debata o radaru: starostové jednat nechtějí", který MF DNES otiskla 5. září, hravě vyvrátila.

Parkanové zřejmě nestačilo, když ve funkci ministryně obrany oslavně zapěla šéfovi "demokratického světa" G. Bushovi na Hradčanech v době jeho pražské návštěvy, čímž se jí podařilo o míle přeskočit patolízalství, kterého se české ( československé) vlády dopouštěly v době naší příslušnosti k "socialistickému světu" vůči představitelům SSSR, a ve svém proradarovém nadšení evidentně hodlá setrvat.

7. 9. 2007

V neustávající diskusi, zda radar ano, nebo ne, jsou probírány jeho politické, vojenské, technické, zdravotní a ekologické aspekty. Jejich váha nebo i platnost ale silně závisí na tom, čím toto zařízení je, resp. může být. Jestliže je poukazováno na nedostatek informací, pak je to určitě právě v této věci. Ale těžko tomu může být jinak, upozorňuje Josef Dusil.

7. 9. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Že Hamburk je pro Českou republiku důležitým přístavem, to není nic nového, v době kontejnerového převozu zboží to platí ale ještě víc než dříve. Že by podle přání presidenta Spojených státu amerických George Bushe by měly být kontakty mezi mezi hlavním městem ČR a tímto německým přístavem by měly být ještě užší než dnes, to má dělat s tím, že si i Bush konečně uvědomil, že rakety jsou jedna věc, cesty zboží ale jiná. A tak od roku 2012 mají podle Bushovy vůle Praha a Hamburk spolupracovat v boji proti darebáckým státům a neznámým teroristům...

7. 9. 2007

Proč Češi nemohou vybudovat demokracii, každý moc dobře ví. Nikdo z nás si to však nechce přiznat. Je to kvůli tomu, že jsme se dosud nezbavili komunistických přežitků. Jak bychom se však mohli zbavit komunistických přežitků, když se dosud nezbavili kapitalistických přežitků?

Čtyřicet let se nás snažili komunisté beznadějně zbavit kapitalistických přežitků a nakonec to vzdali a prodali nás kapitalistům. Chudáci demokraté nás nyní musí zbavovat dvojích přežitků -- starých kapitalistických a minulých komunistických.

7. 9. 2007

Povídal známý, jak se mu bez varování nastěhovali do chaty miloučcí plchové. Ono ale, co je malé, nemusí být nutně milované a hezké. Plchové se nehodlali nechat vytlačit a urputně se drželi nového domova. Mít dneska domov je výhrou, přátelé, to je známo od Šumavy k Tatrám i jinými směry. Bez domova není štěstí. Ne každý je rozeným vandrovníkem, tulákem a objevitelem -- u nás máme představu domova kolorovanou, takovou jako by malinkatou a hezounkou.

7. 9. 2007

V pátek se na BL objevily dvě zprávy o odměnách pro vedoucí pracovníky. První se ptala: "Nemají ředitelé firem stud?" Druhá oznamovala, že "Prémie makléřů dosahují rekordních hodnot". Shrnutí informací neměla autora a fakta byla převzata ze zahraničního tisku. Obě zprávy jen potvrzovaly, co je všeobecně známé. Platy manažerů firem dosahují astronomických výšek. Zatímco před padesáti lety byly platy manažerů maximálně pětinásobek, výjimečně desetinásobek průměrného platu ve firmě, tak dnes dosahují běžně dvouset až pětisetnásobek. Co se to stalo? Kdo za to odpovídá? To opravdu má takový ředitel nebo náměstek pětsetkrát větší cenu pro firmu než průměrný zaměstnanec? Cožpak si nikdo neuvědomuje, že ten nafoukaný panák na ředitelství bez práce stovek nebo tisíců lidí ve firmě by byl nula -- absolutní zbytečná nula?

7. 9. 2007

Reakce na článek Josefa Víta Platy manažerů"

Překvapila mě vaše publikace článků o platech manažerů a ředitelů firem - čiší z nich závist, píše Ondřej Palkovský. Není přece nic špatného, pokud člověk vydělává hodně peněz, pokud je vydělává poctivě.*)

7. 9. 2007

Reakce na příspěvek Stanislava Křečka: "ČSSD, volba prezidenta a bytová družstva? Všechno dohromady?"

Tato pohádka je určena především panu Křečkovi a poslancům ČSSD, kterých jsem byl v posledních volbách voličem a zatím hodlám být i nadále. Pan Křeček ve svých příspěvcích argumentuje racionálně a věcně na podporu návrhu poslanců ODS pro nárok družstevníka na výplatu tržní ceny svého bytu ze strany družstva (nevím jak pan Křeček, ale já v posledních letech mívám zvýšenou ostražitost vůči všemu, co vychází z dílničky této v posouvání hranic demokracie a podnikání směrem k Balkánu velmi kreativní strany).

Skutečně existují družstevní molochy ovládající sídliště a všechny duše v nich žijící. Přesto bych rád utrousil poznámku, že i členové těchto velkých družstev prodávají své byty (přesněji převádějí dekrety na ně) za tržní ceny, respektive za ceny zhruba o 100 až 200 tisíc menší než za jaké obdobný byt prodávají vlastníci bytů, ovšem ti zase musí platit daň z prodeje, o kterou jsou družstevníci ušetřeni, takže vše vychází šul nul. Ale o tom pohádka nebude, píše čtenář Dušan Horniak:

7. 9. 2007

Všechny jsme je vrátili do skladu, holubice míru prostě neletí.

7. 9. 2007
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Koncepce nešíření jaderných zbraní má potíže od 6. srpna 1945, kdy byla svržena atomová bomba na Hirošimu. I když počáteční šok vyvolal po celém světě silný pocit, že by se tato zbraň měla nějak zakázat, jeho podpora od té doby neustále slábne. Koncepce nešíření kolem nás pokulhává už 62 let, což je hodně dlouho, když uvážíme, jak bylo odjakživa nepravděpodobné, že by se jakákoli země vzdala možnosti získat nějakou mocnou zbraň, kterou vlastní jiné země. Avšak Iniciativa pro civilní jadernou spolupráci, na níž se dohodly USA a Indie a která byla oficiálně vyhlášena 27. července 2007, může být považována za poslední hřebík do rakve této marné myšlenky.

6. 9. 2007

Luciano Pavarotti, asi nejlepší, určitě však nejpopulárnější, operní zpěvák, tenor, posledního století, umřel dnes nad ránem. Věděl jsem, že je těžce nemocný, a věděl jsem, že jeho kariéra je uzavřena, smrt je ale vždycky překvapivá. Světové deníky publikují nekrology, vyzdvihují nevšední um, osobnost, úžasné projekty a vstřícnost, s níž zpěvák přistupoval k modernímu publiku a k moderní hudbě. Ale je to všechno? Pro mne osobně představuje Pavarotti velkou kontinuitu dokonalosti staré kultury, kontrastující s chaosem moderní doby, v níž se za umění považují často spíš (pseudo)myšlenky než umnost provedení. Miluji "vážnou hudbu" ( a já osobně právě spíše tu "nevážnou vážnou hudbu", jakou psal třeba Rossini) právě proto, jak je ladná, bohatá, jak v ní vítězí duch nad hmotou, duch zvládající látku zvuku. Pavarotii právě to dokázal ukázat, aniž by se povyšoval, aniž by vnášel jakékoli snobské pohrdání modernitou. A to je nesmírně důležité! Vysokost pravé, nádherné kultury netkví v tom, že se kanonizuje a balzamuje a povýšeně vychvaluje, nýbrž v tom, že prostě a jednoduše ukazuje svou sílu jen svou vlastní silou. Kdo slyšel zpívat Pavarottiho, ten tohle mohl zažít.

Kdo si chce vzpomenout na krásné chvíle tří tenorů, ať si klikne SEM (ještě lepší než hudba a zpěv je výraz Lucianovy tváře!):

6. 9. 2007

V rubrice "Z vašich dopisů" (v plzeňské regionální příloze) píše v MFD jakýsi Škába, stár 88 let, že prý:

"V srpnu 1968 mi bylo 49 let. V žádném tisku jsem tehdy nečetl, v žádném rozhlase neslyšel a v žádné televizi jsem neviděl sebemenší nesouhlas s násilnou vojenské okupací naší republiky ruskou armádou!"

Když už tedy pan Škába nepobral rozumu v roce 1968 ani nyní, měl by alespoň redaktor lokální přílohy Polívka rozeznat, co je to za blábol. Otec jeho předchůdce Nedvěda, novinář Stanislav Nedvěd, řídil v roce 1968 vydávání protiokupační Pravdy a vedl redakci v protiokupačním duchu až do svého vyhazovu a pak dělal v kotelně až do listopadu 1989. Činnost dnešních vládních propagandistů uráží nejen jeho památku, píše František Řezáč.

Pozn. JČ: Ono se tedy v srpnu 1968 v médiích neprotestovalo proti sovětské okupaci? To je tedy zase nový rekord v zkreslování historických skutečností. A co je tohle? (viz fotografie zvláštního vydání časopisu Svět v obrazech). Je z (malé) sbírky vzdorného československého tisku, vystavené na internetu péčí Michigan University ZDE. Proboha, vždyť hrdinný odpor médií proti okupaci, rozhlasu, televize a tisku byl snad nejslavnější kapitolou československé historie za celé dvacáté století. Tehdy, víte, ještě česká média nebyla prodejná. A novináři, kteří se tehdy tak hrdinně chovali, to také za normalizace pěkně odnesli. To se bude nyní potlačovat i tato historická skutečnost?

7. 9. 2007

Tento triptych fotografií vyrobili Milan Kohout a Daniel Schubert krátce před Danielovou smrtí. Měl do posledního dechu smysl pro recesi, píše Milan Kohout.

Dvacátého osmého srpna zemřel Daniel Schubert. Zastavilo se mu srdce po těžké nemoci ,zatímco mu jeho nová kočička pořád věrně seděla na klíně.

Jeho jméno dnešní generaci, až na výjimky, již nic neříká. Neúprosný čas vymazává z historie většinu jmen a jen některá přetrvávají. Ale pro plzeňskou historii by mělo přetrvat i jeho jméno. Byl totiž jeden z mála těch, kdo se postavili proti bývalému totalitnímu režimu v Československu a přes ohromné osobní postihy odešel do československého kulturního undergroundu, kde společně s přáteli organizoval četné akce pod jménem "Damil Deskoteka".

foto Jiří Csermelyi
6. 9. 2007

V Žukovském nedaleko Moskvy proběhl ve dnech 21. až 26. srpna osmý Mezinárodní aerosalon MAKS 2007. Slavnostního zahájení aerosalonu, který se konal pod záštitou vlády Ruské federace, se zúčastnil i prezident Putin. Letošní ruský aerosalon neskrýval ambice stát se rovnocenným konkurentem tradičních přehlídek letecké techniky, britského Farnborough International Airshow a francouzského Le Bourget. Vše nasvědčuje tomu, že to není nereálné.

Mnozí komentátoři v ruském tisku i televizním vysílání se shodují v názoru na dosud nebývalý politický význam aerosalonu. Do jeho kontextu zařazují i fakt, že v předvečer zahájení MAKS ruské strategické bombardéry po patnácti letech obnovily nepřetržité bojové hlídkování ve vzdušném prostoru podél břehů severní Evropy, Aljašky a kolem vybraných amerických vojenských základen na ostrovech světových oceánů. Ruské letouny přitom mají nést také jaderné zbraně.

5. 9. 2007

Polemika s článkem Štěpána Kotrby "Chcete prezidentem Klause? Najměte si Paroubka"

Volba prezidenta a bytové družstevnictví? Obojí potřebuje zdravý rozum, aneb nehledejme ideologické spory tam, kde nejsou.

6. 9. 2007

Priznám sa, že dosť dobre nechápem aktivity českej vlády. Jej nezodpovedný a dobrodružný postoj k výstavbe radaru totiž vystavuje ČR negatívnym reakciám zo strany EÚ, ale aj Ruska. Známe sú skeptické postoje k protiraketovému systému u mnohých nemeckých politikov, ale negatívne ohlasy vychádzajú aj z Rakúska a iných európskych krajín, vrátane Slovenska. Slovenský premiér Fico sa jasne vyjadril, že nesúhlasí s výstavbou systému v Poľsku a v Čechách.

Česká vláda premiéra Topolánka by nemala zabúdať na to, že sa Česká republika nikdy nestane 51. štátom USA, ale už teraz je a aj zostane členom EÚ.

6. 9. 2007

Český exprezident opět vystoupal na vrchol pomyslné hitparády trapnosti, když při prezentaci své knihy Prosím stručně v Krakově stihl -- a právem -- rozzuřit celou polskou politickou scénu bez ohledu na politickou příslušnost. Tento masmédii kdysi opěvovaný "humanista" prohlásil, že by se v Polsku měly uskutečnit předčasné volby, nad jejichž průběhem by bděli mezinárodní pozorovatelé.

Havlův výrok je z té předlouhé řady trapností, kterých se čeští politici tak rádi dopouštějí a která před prázdninami vyvrcholila devótně proamerickým popěvkem české ministryně obrany Parkanové. Té řady, která se ale často vůbec neskládá jen z obyčejných faux pas, která se v politice i v životě občas stávají.

6. 9. 2007

Přiznám se, že jsem měl pro Britské listy rozepsaný úplně jiný článek. Ale po přečtení příspěvku Štěpána Kotrby "Chcete prezidentem Klause? Najměte si Paroubka" a Jaroslava Foldyny "Jen být vládou ovládáni není demokracie, aneb recept na poctivost politiky ČSSD" jsem usoudil, že luštění myšlenkových gulášů nejrůznějších suverénů, naivně se domnívajících, že definitivně zlikvidovali teoretický odkaz zakladatele socialismu, ponechám na jindy. Z torza svého původního textu si však dovolím ocitovat alespoň jednu větu, kterou bych nazval "paradoxem Marxových omylů". Ta věta zní: "Marx se zajisté v mnoha svých hypotézách mýlil, nikdy však v té, ve které právě tu chybu hledáme".

Musím se přiznat, že k oběma uvedeným statím nemám téměř nic, co bych kritického dodal, tak jsou precizní. A právě to mne děsí.

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
24. 8. 2007 Vládní "odborník na radary" uvedl nesprávné informace v online rozhovoru iDnes Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán Kotrba
7. 8. 2007 Záhadná obrana XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2007 V radarovém opojení   
6. 9. 2007 Radar v Brdech? PR kšeft pro bývalou ministrovu firmu Štěpán  Kotrba
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
4. 9. 2007 Premiér: Ochráním vás, kdyby vás to život stálo Milan  Daniel
3. 9. 2007 S pozdravem Rozum do hrsti aneb pár slov k americkému radaru   
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Stihneme být první?   
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
27. 8. 2007 Lepší Hitler než Habsburg Přemysl  Janýr
27. 8. 2007 Pravice v ČR neexistuje Pavel  Čámský

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2007 Důsledky špatně formulované stížnosti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 Dekoj aneb blahoslavení diletanti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 RRTV k Tykadlu o radaru: Dětský pořad může stranit Jan  Škorvánek
5. 9. 2007 Elegantní design České televize Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 "Digitální" parlamentní kšeft Štěpán  Kotrba
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Český rozhlas bojkotoval práci vyšetřovatelů v kauze Kubice - "po zralé úvaze" Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Zveřejnění Kubiceho zprávy poslancem Severou: úmysl, či nedbalost? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Radio Wave má dvojnásobek posluchačů, než celý Region Štěpán  Kotrba

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich
26. 1. 2007 Rusko-indické námluvy Oskar  Krejčí

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"   
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý

Čína RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2007 Studená válka Bohumil  Kartous
31. 8. 2007 Jiří  Žáček
30. 8. 2007 Tak trochu pro pamětníky Petr  Štengl
28. 8. 2007 Jan  Skácel
13. 8. 2007 ■ ■ ■ Karel  Hynek
10. 8. 2007 Pampelišky Ivan  Wernisch
9. 8. 2007 Salvia digitalis Emil  Bok
8. 8. 2007 Dejà vu Kateřina  Komorádová
7. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
6. 8. 2007 Škovránok Štefan  Moravčík

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje   
10. 8. 2007 Američané zabíjejí v Afghánistánu civilisty   
7. 8. 2007 Američané "ztratili" v Iráku 190 000 zbraní   

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2007 MFD: "Žádný tisk v srpnu 1968 neprotestoval proti ruské okupaci!" František  Řezáč
23. 8. 2007 V zájmu osvěty Jan  Čulík
7. 3. 2007 Šanci uvést do praxe komunu vidím jako reálnou za stovky let Tomáš  Koloc
25. 11. 2006 Kudy a jak dále? Jiří  Paroubek
25. 8. 2006 Veselme se, radujme se, svět patří nám Václav  Dušek
24. 8. 2006 Spomienky Alexandera Dubčeka na 21. august   
24. 8. 2006 Slovensko: Hnus a hanba -- 21. august 2006 Jakub  Topol
21. 8. 2006 Nekulaté výročí invaze spojeneckých vojsk a Základna Vladislav  Černík
21. 8. 2006 Řím a SSSR Bohumír  Tichánek
10. 8. 2006 1968 Petr  Wagner