14. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 6. 2007

Rozhovor, který na Západě nevydali

Před nedávnou schůzkou skupiny G8 v Německu poskytl ruský prezident Vladimír Putin rozhovor čelným novinářům ze zemí skupiny G8. Nikde na západě nevyšel, jen deník Washington Post publikoval stručný výtah, který Putina kritizoval. Transkript rozsáhlého rozhovoru byl posléze zveřejněn na stránkách Information Clearing House ZDE.

Přinášíme z něho v českém překladu úvodní pasáž, zabývající se americkou protiraketovou obranou v Evropě.

Poznamenává Marcel Gotthard: "Stručný výtah vyšel také dne 4. června v deníku The Times ZDE. Dovolím si tvrdit, že tento článek v některých aspektech uznává a respektuje Putinův pohled na současné světové dění.

Sloupek
Michal Šanda

v pokoji stojí sešroubovaná komoda z IKEA
uklidil jsi vercajk
upekl sekanou
pekáč je na odmočení ve dřezu
z nakladatelství ti přišel honorář
koupil jsi za něj dovolenou na srpen do Nesebaru
dcera dneska řekla první slovo
a najednou koukáš
odrážíš se do prázdna
a tvoje tělo
je rozplácnutý pod Nuselákem

do Britských listů poslal autor

13. 6. 2007

Brazilský novinář a antropolog Fabiano Golgo, dosavadní šéfredaktor deníku Metro Česká republika, byl donucen rezignovat na svou funkci šéfredaktora. Podle jeho slov k tomu došlo údajně po ostré, asi půlhodinové konfrontaci s ředitelem listu Martinem Konrádem, který - podle svědectví Fabiana Golga - chtěl prý nedávno zabránit tomu, aby Golgo v deníku publikoval zprávu, související s prohrou Jiřího Paroubka u soudu s podnikem Mafra o právo na odpověď. V deniku Metro byly podle Golga údajně vyměněny zámky, aby se v něm Golgo nemohl dopustit "sabotáže", například publikovat svá obvinění vůči praxi v tomto listě.

Fabiano Golgo má k dispozici četné emaily, z nich zřejmě vyplývá, že se octl pod pro něj nezvládnutelným tlakem z politických i firemních kruhů, prosazovaných vedením listu, aby v deníku Metro publikoval PR články od firem i politických stran či články politiků, doručené jejich PR zprostředkovateli, jako by to byly normální redakční materiály. Bez označení, že je to inzerce či "vlastní zpráva", jak tuto realitu českého mediálního života označuje deník Právo. Golgo tvrdí, že se na takovéto redakční praxi odmítl podílet.

Faktem je, že jednozdrojového, neanalytického zpravodajství z politického prostředí i zpráv pojednávajících redakčně nekriticky o výrobcích, kulturních akcích či službách, se našlo v Metru dost - většina redakčního obsahu. O nevyvážené "soft PR" praxi jako běžnému fungování redakce hovoří dostatečně internetový archiv listu. Není divu, když na novináře zde peníze majitelé nemají a většinu redakce přitom tvoří obchodníci, sjednávající inzerci. Distribuce deníku Metro je závislá na municipalitách a jejich libovůli strpět distribuci bezplatného deníku, v Praze je Metro existenčně zcela závislé na Dopravním podniku. Jeho ředitelem se stal po vítězství ODS na pražském magistrátě bývalý ředitel televize Prima a člen odborného týmu občanského sdružení eStat. cz, přímo spjatého s ministrem vnitra a informatiky Langerem (ODS), Martin Dvořák. Odborný konzultant pro oblast elektronických komunikací a médií a ředitel televize dnes řídí pražské tramvajáky.

14. 6. 2007

Měl to Golgo vůbec zapotřebí? Proč se kvalitně vzdělaný člověk s možností mezinárodního uplatnění propůjčuje ke spolupráci s takovým příšerným plátkem? Tohle mě napadlo vždy, když jsem měl možnost si deník Metro prolistovat.

Metro byl příšerný projekt od samého počátku a Golgo na tom nedokázal změnit nic.

14. 6. 2007

Nejtrpčím plodem sebezahleděnosti bývá žvanivost. Kniha Ivana Brože Husajn kontra Chomejní: Irácko-íránská válka 1980-1988 (339 stran. Epocha, Praha 2007) představuje smutný důkaz zmíněné teze. Marc Frey z univerzity v Bonnu shrnul třicetileté dějiny vietnamské války za nezávislost na ploše o třetinu menší (překlad Dějin vietnamské války o 210 stranách vydalo nakladatelství Paseka) a jeho studie neobsahuje prakticky žádné věcné chyby.

14. 6. 2007

Kdo nezažil ještě bezmoc, nemusí dál číst. V sedmdesátých letech před odletem z totalitního státu se dostalo "vyznamenání" jednomu pracovníkovi MZ, protože si mohl přát cokoli. Nezaváhal a chtěl se setkat s přítelem z dob studií, který náhle ze dne na den zmizel i s celou rodinou. Nadělal hostitelům hluboké vrásky, ale vyhověli. Chtěli zachovat zdání právního státu. Režim krve a útlaku si s mým známým a jeho druhem zahrál tragikomický tyátr. Tyrani dokáží zlehka pohybovat pravdou a lží, mixovat tyto dvě "nahodilosti" k jejich prospěchu. A běda, když okolní svět uvěří vyškoleným pravdomluvcům. Nastalo či pominulo snad století davů a demagogů?

14. 6. 2007

Když tak čtu reakce čtenářů na články pana Víta, myslím reakce nesouhlasné, třeba pana Cveka, rád bych se jich zeptal na jednu věc, píše František Řezáč.

Téma protikladu mezi prací a kapitálem je staré a mnohokrát zpracované. Ale pomiňme na chvíli všechny ty Marxe, Zoly, naše Čapky-Chody a Wolkery, Američany Dreissery a Lewise a konstatujme, že kdysi byla doba, která se velmi blížila představám dnešních kritiků socialismu o poměru mezi podnikateli a zaměstnanci.

Byla to doba před první světovou válkou. Vím z vyprávění svých prarodičů a z četby, že se žilo celkem dobře i rodinám zaměstnanců, hroty třídního boje byly otupeny, pilní a hodní podnikatelé dávali lidem práci a z jejich vrstev pocházející politická reprezentace vládla moudře a spravedlivě. Chudí lidé těmto bohatým a vlivným lidem nezáviděli, ba mnohých si vážili a jednomu z největších familárně říkali "starej Škoda", vyprávějíce si o něm veselé historky.

Tak mi páni Eismanové a Cvekové, hergot řekněte, proč potom ti moudří a spravedliví hnali ty poslušné, skromné a věrné do války? Vždycky jsem se takhle ptal a ptám na opuštěných hřbitovech na Toužimsku či Šumavě, když vidím na křížích mezi kopřivami vybledlé oválné obrázky českých a německých kluků, jak se dali vyfotit před cestou na frontu. Máte na to nějakou odpověď či názor bez toho, že to svedete na komunisty? Myslíte si, že se to nemůže opakovat, když se zase lidi spolehnou na ty, kdo jim vládnou?

14. 6. 2007

Ešte nikdy nezažil svet také priepasti medzi bohatými a chudobnými krajinami, ako dnes. Na jednej strane rozprávkové bohatstvo USA a najvyspelejších svetových ekonomík, na druhej strane neslýchaná bieda obyvateľov mnohých zemí Ázie, Latinskej Ameriky, či Afriky. Najhoršie je na tom Afrika. Zdravotný stav obyvateľov čierneho kontinentu je alarmujúci.

14. 6. 2007

MIKROPŘÍBĚH

z internetu

Otec se vrací z práce a vidí jak jeho děti sedí v pyžamech před domem a hrají si v blátě s prázdnými krabičkami od pizzy a číny, které jsou rozházené po celé zahradě. Vrátka na ulici jsou otevřená dokořán, zrovna tak dveře od auta, uvnitř leží pes čerstvě vyválený v blátě a nikde ani stopa po druhém psu.

14. 6. 2007

Mávat usárnou je řečnický obrat podobný jako pomyslně před někým smekat klobouk, alespoň takto ten výraz znám já ze své trempské praxe. Ale může mít i jiné krajové významy.

"Usárna" není batoh, ale je to vlastně pruh látky s řemínky a přezkami. Balí se takto:

14. 6. 2007

Koncepce nové Národní knihovny se po přijetí návrhu architekta Kaplického stala veřejně i mediálně ožehavým tématem, v němž se utkávají různé estetické, architektonické a technologické pozice. Občanské sdružení Agora Central Europe ve spolupráci s Lidovými novinami a týdeníkem Respekt vás proto zve na veřejnou debatu na téma: "Blob či neblob?" o účelu, estetice a architektuře nové Národní knihovny v úterý 19. června 2007 od 19.00 hodin v Kině Perštýn, Na Perštýně 6, Praha 1

Pozvání přijali: Dalibor Borák - předseda České komory architektů, Vlastimil Ježek - ředitel Národní knihovny, Josef Štulc - hlavní konzervátor Národního památkového ústavu, Alan Záruba - grafický designér a pedagog VŠUP . Debatu moderují: Barbora Kroužková a Martin Veselovský - ČRo 1 - Radiožurnál. Debata se koná za podpory Ministerstva zahraničních věcí Nizozemska. Doufáme, že Vás toto téma zaujalo a těšíme se na setkání s vámi.

14. 6. 2007

Zjistil jsem, že na stránkách vašich listů se kdosi pokouší ostouzet doc. R. Kučeru, pro jeho někdejší členství v KSČ. Jako svědek tehdejších událostí cítím povinnost se k této věci vyjádřit, píše Daniel Kroupa.

Jako mladý pracovník filosofického ústavu ČSAV vstoupil, v polovině sedmdesátých let, R. Kučera do komunistické strany s poněkud naivní představou, že využije svého postavení k tomu, aby umožnil lidem vyloučeným z této strany a nestraníkům nějakým způsobem pracovat ve filosofii. Na rozdíl od jiných, kteří se později podobně obhajovali, R. Kučera opravdu tak jednal. Byl jsem jedním z těch, kterým nabídnul spolupráci a od té doby mě zásoboval, jinak nedostupnou, filosofickou literaturou. Později začal vydávat samizdatovou Květovanou edici, v níž vyšly mj. Patočkovy Kacířské eseje a desítky dalších děl.

K tomu: Petr Nachtmann, "Dotaz"

Petr Nachtmann, "Rudolf Kučera: Po KSČ ještě nacisté?"

14. 6. 2007

Vážený pane Kroupo,

se zájmem jsem si přečetl Váš článek nazvaný "Rudolf Kučera s komunistickým režime nekolaboroval". V textu se snažíte omlouvat Kučerovo členství v normalizační KSČ ("aby umožnil lidem vyloučeným z této strany a nestraníkům nějakým způsobem pracovat ve filosofii"). Je lidsky pochopitelné, že se chcete zastat svého podřízeného z katedry politologie a filozofie Filozofické fakulty ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Zejména, pokud by se ukázalo, že jste si docenta Kučeru přivedl na katedru Vy. Váš článek obsahuje zajímavé informace a některé informace v něm naopak chybí.

Česká kotlina - snímek NASA
14. 6. 2007

POZVÁNKA

Český rozhlas Leonardo ve spolupráci s časopisem Vesmír a Lidovou univerzitou Městské knihovny v Praze si Vás dovolují pozvat na diskusi "Geologická záhada - Čechy jako impaktový kráter?", která se uskuteční ve středu 20. června 2007 od 19 hod. v malém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské náměstí 1, Praha 1. Diskutovat budou Dr. Petr Rajlich z Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, Dr. Jindřich Hladil A Dr. Radek Mikuláš z Geologického ústavu AV ČR.

Čechy tvoří nepravidelnou kruhovitou pánev ohraničenou horskými pásy, vytvořenou nejspíše meteoritem. Dospěl k tomu americký astronom Michael D. Papagiannis z Bostonské univerzity po analýze snímků z geostacionární družice Meteosat, pořízených z výšky 36 000 kilometrů. Odhadl, že kráter o rozměrech zhruba 300 kilometrů ve směru západ-východ a 200 km ve směru sever-jih vyvotřil před 100 miliony let meteorit o průměru 70 km. Při těchto rozměrech by patřil mezi největší krátery světa. Doba působení tlakové vlny by se při průměru kráteru 300 km rovnala přibližně 100 až 125 sekundám. Za tuto krátkou dobu by muselo dojít k přeměně několika milionů km3 objemu hornin. Zvláštním jevem, který může být argumentem pro "český meteorit", je záření jednoho ze dvou nalezených českých diamantů. Dnes jsou uloženy v prostorách Národního muzea, v jehož sborníku se píše: "žlutooranžová luminiscence, v ultrafialovém světle pozorovatelná u diamantu z Dlažkovic, je zcela mimořádná". V roce 1989 napsal o českém kráteru první obsáhlou zprávu, spolupracoval na analýze družicových snímků s fotogeologem dr. Faroukem El-Bazem, dnešním ředitelem Centra dálkového průzkumu univerzity v Bostonu. Tato hypotéza rozdělila geology do dvou táborů.

13. 6. 2007

Nejvyšší činitel OSN v Izraeli varoval, že americký nátlak zlikvidoval roli OSN jako nezávislého vyjednavače na Blízkém východě.

Alvaro de Soto, velvyslanec OSN pro Blízký východ, vypracoval třiapadesátistránkovou tajnou zprávu, kterou získal deník Guardian. Zpráva je zdrcující kritikou diplomacie, která selhala, a odsuzuje všeobecný bojkot palestinské vlády. Je datována dnem 5. května 2007, tedy těsně před tím, než Soto odstoupil.

PLŘS 5V28 v pohotovosti
13. 6. 2007

V deníku Metro ve čtvrtek 7. června vyšel - ale pouze v pražském vydání - na straně 7 článek, ve kterém Tomáš Svoboda popisuje svou návštěvu bývalé raketové základny ve vojenském výcvikovém prostoru Jince v prostoru Stožec s doprovodem z Ministerstva obrany. Autor dále píše o vybudování základny která měla být hlavním obranným raketovým postem pro Prahu a okolí a čtenáři sděluje, že byla vybudována za pomoci vojenských jednotek, kterým, jak on ví, se neplatilo.

13. 6. 2007

Termín i rozsah rozšíření schengenského prostoru na nové země Evropské unie včetně České republiky opět zpochybnil rakouský spolkový ministr vnitra lidovec Günther Platter. Stalo se tak přesto, že český premiér Mirek Topolánek při nedávné návštěvě Vídně prohlásil, že pro "postupné otevření není žádný důvod. Teprve 31. prosince 2007," řekl v rozhovoru pro list Der Standard, "budou mít Češi pocit, že jsou skutečně členy Evropské unie. To je pro nás skutečné datum přistoupení. Když se hranice začátkem roku 2008 zcela neotevřou, bude to pro nás bezcenné a téměř se to bude považovat za nepřátelské. "

13. 6. 2007

Problém, milý pane Cveku, vidím v tom, že krom výkřiků, podobným tomu Vašemu (a uznávám, že jsou i horší) si nikdo nedal tu práci, aby blahobyt hlásaný v tzv.socialistickém Československu poctivě srovnal s blahobytem, jež nám přinesl volný trh a demokracie.

Pak se může snadno stát, že občan, vydaný napospas jen vlastním zkušenostem a pocitům z obou režimů, srovnává sám. Případně byste mohl iniciovat nějaké to Poučení z vývoje...

Ale vážně, k jedné změně přece jen došlo a ač zatím není tolik vidět, já ji považuji za důležitou. Díky procitnutí ze snu, že s kapitalismem bude spravedlivěji, čestněji a lépe, lidé začínají zvedat hlavy a hodnotit ten pestrobarevný a nepřehledný svět. A vyjadřovat názor.

Ač se to některým bývalým svobodomilovným ikonám našeho převratu nelíbí.

Po zralé úvaze jsem dospěla k názoru, že je nutné začít reagovat i na články, jež se diskvalifikují samy a jež by ve společnosti myslících lidí ani nestály za odpověď.

Vulgarita slov jako "zmrd, blbec, rudá svině, levicová havěť, socka atd." už mne nechává celkem klidnou, svědčí o argumentační úrovni pisatelů, občas mne, pravda, překvapí že oficielní, byť zdarma distribuované noviny (24 hodin, Express a Metro), takové výrazy uveřejní.

Nicméně dnes reaguji na pana Cveka a jeho článek o panu Vítovi.

George Bush, Andrea Merkel a Vladimir Putin v německém Heiligendammu na schůzce G8
12. 6. 2007

Putinova nabídka na společné využití radaru v Ázerbájdžánu, která zazněla na summitu G8, je testem vzájemné důvěry USA a Ruska. Summit G8, který se sešel minulý týden v Německu, dodržel tradici -- nic neuspěchat, příliš neutrácet, ale slíbit.

Do slovníku přinesl nové slovní spojení -- "Heiligendammský proces". To by mělo označovat soubor zásad spolupráce skupiny G8, nerozvinutějších států tvořících dohromady 70 % světového HDP, a rodících se velkých ekonomik Brazílie, Číny, Indie, Mexika a Jižní Afriky.

12. 6. 2007

(příběh člověka, který jel na Hlavní nádraží Praha na kole)

Denny Hozman, student hry na klavír, jezdí už dva roky po Praze na kole. Především proto, že je to pro něj nejrychlejší způsob dopravy a trošku si při tom protáhne tělo. Když ho však jednoho květnového dne, kdy potřeboval zajet vlakem do Rudné, napadla pošetilá myšlenka jet na vlak na kole, potkal se s přístupem typicky českým. Kdo že měl takový přístup? Zkrátka úplně všichni, od zloděje až po policajta.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Americký radar nechceme   
12. 6. 2007 Bulharsko chce také americkou protiraketovou základnu   
12. 6. 2007 Dopis senátorovi a poslanci   
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Radar v Ázerbajdžánu namísto brdského je realistický Štěpán  Kotrba
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu   
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Ruská základna v ázerbajdžánské Gabale Jiří  Csermelyi

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil
5. 6. 2007 Americký Kongres vyškrtl z obranného rozpočtu výdaje na stavbu protiraketové základny v Polsku   
4. 6. 2007 Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace Jan  Neoral
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral
1. 6. 2007 Antirakety Česko nemohou ochránit Jan  Neoral

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Beneš a nenucená nadřazenost Martin  Škabraha
15. 6. 2006 Sudetoněmecký den nepřinesl nic nového Richard  Seemann
2. 2. 2006 Benešovy dekrety Alois  Matuška
21. 11. 2005 Provokace paní Merkelové   
18. 11. 2005 Merkelová podporuje zřízení Centra vyhnání Radek  Vogl
16. 9. 2005 Sudetští Němci v Krnově světí památku židů   
2. 9. 2005 Dějiny jsou prevít Pavel  Urban
27. 7. 2005 Kolakowski sem, Jaspers tam - už jsme se omluvili Polákům? Karel  Dolejší
25. 7. 2005 Okupanti utekli ještě před koncem války, kolaboranti zůstali Stanislav A. Hošek
25. 7. 2005 Soucit s těmi, co nemohou zapomenout na prožité křivdy   

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin

Čína RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2007 Spojené státy jsou stále proti dohodě o skleníkových plynech   
2. 6. 2007 Nekompetence a podvádění při obchodu s emisemi skleníkových plynů ohrožují boj proti globálnímu oteplování   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
1. 6. 2007 George Bush zlikvidoval naději, že by schůzka G8 mohla schválit plán proti globálnímu oteplování   
25. 5. 2007 USA odmítly německý návrh pro summit G8 na boj proti globálnímu oteplování   
23. 5. 2007 Světové emise CO2 jsou vyšší než nejhorší modelovaný scénář   
21. 5. 2007 Klimatické změny, globální darwinismus a náboženský fanatismus Kamil Vladislav Vaněk
19. 5. 2007 Ne, Blaire! Americký dar na rozloučenou britskému premiérovi   
16. 5. 2007 Placatá, nikoliv kulatá Země   
16. 5. 2007 Klaus a úroveň českého mediálního diskursu Jan  Čulík

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2007 Mařilo Německo vyšetřování skandálu CIA? Štěpán  Kotrba
5. 6. 2007 Bush nemá rád matky usmrcených vojáků Tomáš  Krček
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   

Český film RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2007 Tajnost dnešního českého filmu Tomáš  Koloc
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík
29. 5. 2007 Tajnosti: Snad nejhlubší a nejpozoruhodnější film z poslední doby Jan  Čulík
28. 5. 2007 Vratné lahve: Sentimentální variace na známé téma Jan  Čulík
23. 5. 2007 Zemřel filmový režisér Pavel Hobl   
14. 5. 2007 Konec básníků v Čechách Jan  Čulík
14. 5. 2007 Jak básníci neztrácejí naději Jan  Čulík
10. 5. 2007 Byli jsme to my? Jan  Čulík
4. 4. 2007 Vítězslav Tichý a jeho pozoruhodná sbírka českého filmu Jan  Čulík
20. 3. 2007 Tmavomodrý svět Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)