13. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 6. 2007

Rakousko usiluje o spuštění nové železné opony

Termín i rozsah rozšíření schengenského prostoru na nové země Evropské unie včetně České republiky opět zpochybnil rakouský spolkový ministr vnitra lidovec Günther Platter. Stalo se tak přesto, že český premiér Mirek Topolánek při nedávné návštěvě Vídně prohlásil, že pro "postupné otevření není žádný důvod. Teprve 31. prosince 2007," řekl v rozhovoru pro list Der Standard, "budou mít Češi pocit, že jsou skutečně členy Evropské unie. To je pro nás skutečné datum přistoupení. Když se hranice začátkem roku 2008 zcela neotevřou, bude to pro nás bezcenné a téměř se to bude považovat za nepřátelské. "

V témže listu Platter přesto znovu zpochybnil tento termín a opět zopakoval, že při fotbalovém mistrovství Evropy v Rakousku a Švýcarsku v příštím roce budou muset být hranice údajně kvůli agresivním fanouškům "dočasně uzavřeny".

Současně však nepřímo zpochybnil, zdali vůbec schengenský systém v době konání bude už platit, vyjádřením, že "dnes ještě nelze říct, jestli bude 1. leden 2008 skutečně datem rozšíření. " Trval tak na svém názoru z dubna letošního roku, kdy se vyslovil pro odklad rozšíření prostoru bezhraničních kontrol v Evropské unii až na dobu mistrovství Evropy v kopané.

Proti tomu protestoval nejen náš premiér, ale i jeho slovenský kolega Robert Fico. Spolkový kancléř sociální demokrat Alfred Gusenbauer se snažil ubezpečit své partnery, že jeho země počítá s dodržením dohod a rozšířením systému hned na začátku roku 2008, avšak, jak se ukazuje, spolkový ministr vnitra trvá přesto dále na svém. Zřejmě i tento problém patří mezi ty sporné věci, které se stále více v poslední době dostávají na povrch ve velké koalici sociálních demokratů a lidovců.

Negativní stanovisko rakouského ministra vnitra přichází v době, kdy již před dvěma měsíci česká vláda uvedla, jakým způsobem bude zabezpečena ochrana českých hranic poté, co vstoupí v platnost schengenské dohody. Ty mají přinést zrušení kontrol na vnitřních hranicích zemí EU a stanovení společných podmínek při překračování její vnější hranice. Z toho vyplývá i oddělené odbavování cestujících z členských a nečlenských zemí unie na letištích a přístavech.

Příslušníci třetích zemí, kteří cestují z jednoho členského státu do druhého, jsou povinni se ohlašovat. Schengenská dohoda přitom umožňuje přeshraniční sledování osob, jež umožňuje policii stíhat uprchlíky v sousedním státě a posiluje spolupráci trestních soudních orgánů. Jak oznámil náš ministr vnitra Ivan Langer, české hranice budou chráněny ve čtyřech pásmech, v prvním budou zařazeny země mimo schengenský prostor, v druhém bude zaručena spolupráce s členskými zeměmi tohoto prostoru, třetí ochranu vnější hranice na letištích a čtvrté pásmo pak zahrnuje akce namířené proti nelegální migraci a přeshraniční kriminalitě. Nyní je v schengenském systému 13 zemí Evropské unie bez Velké Británie a Irska, naopak součástí jsou dvě země mimounijní Norsko a Island.

List Der Standard současně s interview Plattera přinesl i reakci českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga na jeho poslední výroky. Označuje je za "obzvlášť politováníhodné", i když vyjadřuje pochopení pro boj proti násilným fanouškům. Připomíná ale, že česká strana si nutně klade otázku, "zda nejde jen o záminku, jak do nekonečna pokračovat v hraničních kontrolách".

Ministr vnitra Ivan Langer v rozhovoru pro Právo vyslovil přesvědčení, že "nebude existovat žádný objektivní důvod pro odložení schengenského prostoru". Zároveň dodal, že dočasné zavedení kontrol na hranicích v rámci prostoru je ze závažných důvodů možné. Langer nevyloučil ochotu o tom diskutovat, ale odmítl kvůli fotbalovému mistrovství odkládat rozšíření schengenského prostoru.

Znovu přitom potvrdil dubnové prohlášení premiéra, že Česká republika stále počítá se vstupem do Schengenu k 1. lednu 2008 a v tomto smyslu probíhají i přípravy podle harmonogramu. Mezitím Portugalsko, které bude od 1. července Unii předsedat, potvrdilo, že rozšíření schengenského prostoru se téměř jistě odehraje podle původního plánu, což znamená, že poslední den v roce bude možno bez pasových kontrol jezdit za hranice dalších zemí Unie.

List Der Standard se k celé záležitosti staví krajně kriticky a píše, že se rakouská politika i po roce 1989 stará o to, aby hranice v hlavách lidí ani po pádu železné opony nemizely. Kritizuje politiku Vídně vůči České republice a charakterizuje ji jako "chronickou temelinitidu". Tento týden se mělo při jednání ministrů vnitra EU v Lucemburku mimo jiné potvrdit termín ostrého testování schengenského informačního systému SIS v letošním září.

Rakouský ministr vnitra Günther Platter se v rozhovoru pro rakouský rozhlas k této otázce nevyjádřil. Odmítl pouze účast Rakouska při přijímání kvóty uprchlíků z afrických zemí, což jistě nevylučuje, aby zaujal jasné stanovisko k Schengenu.

                 
Obsah vydání       13. 6. 2007
13. 6. 2007 Fabiano Golgo "byl donucen opustit deník Metro" Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
13. 6. 2007 Bushe milují v Albánii
13. 6. 2007 Pro banány bychom mohli přehlédnout nástup nové totality Ivana  Štěpánková
12. 6. 2007 Ukradli Bushovi v Albánii hodinky?
13. 6. 2007 Ukradené hodinky
13. 6. 2007 Tajná zpráva OSN odsoudila Spojené státy za selhání na Blízkém východě
13. 6. 2007 Rakousko usiluje o spuštění nové železné opony Richard  Seemann
13. 6. 2007 Darovat orgány, aneb Jak jeden šílený televizní pořad pomohl zachránit životy Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Rezignujte, jednáte v rozporu s názory občanů
13. 6. 2007 Jak se mává usárnou?
13. 6. 2007 Co je to svoboda?
12. 6. 2007 Putin provedl chytré PR, ale realita je jiná Jan  Sýkora
12. 6. 2007 Radar v Ázerbajdžánu namísto brdského je realistický Štěpán  Kotrba
13. 6. 2007 Hlupáci z deníku Metro jako nástupci radia Jerevan Blahoslav  Zahradníček
13. 6. 2007 Celkem běžná žádost advokátského týmu běžného ministra generálnímu prokurátorovi České republiky Vladislav  Černík
13. 6. 2007 Nablýskaný vůz
13. 6. 2007 Rudolf Kučera: Po KSČ ještě nacisté? Petr  Nachtmann
12. 6. 2007 Blair: "Nezvladatelná média ničí lidi i jejich pověst"
12. 6. 2007 Šéfredaktor deníku Independent: Blairův útok na náš list je "odznakem cti"
12. 6. 2007 Bývalí členové Varšavského paktu a členové NATO jednají ohledně kontroly zbrojení
12. 6. 2007 NATO bude jednat o americké raketové obraně
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci
12. 6. 2007 Vláda nesmí zadržovat osoby podezřívané z terorismu donekonečna
12. 6. 2007 Prostý vesnický lid z Hůrek Michal  Mašín
12. 6. 2007 "Rudý zmetek", "komunistický zmrd" a umění racionální debaty
12. 6. 2007 Člověče, vždyť vy jste blázen! Hynek  Hanke
12. 6. 2007 Blbci a svině Jiří  Drašnar
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí
11. 6. 2007 Sarkozyho modré tsunami smetlo téměř vše: levici, střed i extrémy Josef  Brož
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce