2. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 6. 2006

Dosavadní premiér a předseda sociální demokracie Jiří Paroubek zamýšlí doporučit doporučit ČSSD, aby odešla do opozice. Paroubek to konstatoval v neděli v České televizi. V nedělí odpoledne a v pondělí má toto doporučení posuzovat vedení ČSSD a sociálnědemokratičtí poslanci.

Předseda ODS Mirek Topolánek v ČT v neděli uvedl, že je připraven vést jednání o sestavení nové vlády. Z jednání nevylučuje ani sociální demokraty. Občanští demokraté odmítají spolupracovat jen s komunisty. Nemají však dostatek hlasů na utvoření koalice se zelenými a s lidovci. ODS sice dostala ve volbách největší počet hlasů, ale ČSSD a KSČM ale budou mít ve dvousetčlenné sněmovně dohromady rovných 100 hlasů, stejně jako ODS, KDU-ČSL a Strana zelených.

Sloupek
František Gellner

Ožeň se, bratře, ožeň se, bratře!
Ostatně je mi to jedno s kým.
Ožeň se, bratře, ožeň se, bratře!
(Chci se zas opít šampaňským.)

Skromní lidé mívají štěstí.
Nečiníš velkých nároků.
Někdo ti pomůže nudu tvou nésti,
někdo ti hnít bude po boku.

Snadno lze riskovat radosti chudé.
Duše je po nich vyprahlá.
Když nejhůř bude, sklenka ti zbude,
srdce se utiší znenáhla.

Ožeň se, bratře, ožeň se, bratře!
Ostatně je mi to jedno s kým.
Chci se zas opít! chci se zas opít!
chci se zas opít šampaňským!!!

z knihy Teplo zhaslého plamene, Mladá fronta, Praha 1989 vybral Štefan Švec

Americký masakr v Ishagi - 15. března 2006
2. 6. 2006

Britská veřejnoprávní televizní stanice BBC dnes ve svém vysíláni (a na webové stránce) zveřejnila, že v Iráku byl odhalen další masakr spáchány vojáky USA. Vojáci USA jsou vyšetřováni v případě vraždy 11 Iráckých civilistů ze dne 15 března tohoto roku. Video jenž BBC obdržela velmi průkazně zpochybňuje verzi události popisovanou vojáky USA. K masakru došlo ve městě Ishagi v měsíci březnu.

Vojáci USA tvrdili, e při vojenské operaci zemřeli 4 lidé, ale iráčtí policisté sdělili, že vojáci USA postříleli vědomě 11 civilistů. Mluvčí sil v Iráku řekl BBC, že událost se vyšetřuje, píše s odkazem na BBC a server ICH čtenář Lukáš Lhoťan.

Michael Marčák: Zvolil sebevraždu. Nevíš, jaký má volební číslo ?
2. 6. 2006

3. 6. 2006

VEŘEJNÝ PODNĚT K ZAHÁJENÍ ŘÍZENÍ PRO PORUŠENÍ ZÁKONA

Věříme, že stejně tak, jako jste dal hlas systému IZIP, vyjádříte v nadcházejících volbách podporu moderním směrům a pokroku nejen ve zdravotnictví, ale i v české politice a nepřipustíte zakonzervování stávajícího stavu nebo dokonce návrat ke starým pořádkům.

Jeden den před volbami obdržel účastník zdravotnického informačního systému IZIP Jiří Dřevikovský hromadně rozmnožený, nicméně personalizovaný politicko agitační dopis od výkonného ředitele tohoto systému MUDr. Tomáše Mládka. Systém IZIP je vlastněn dvěma poslanci ODS a kritizován ministrem zdravotnictví Rathem (ČSSD) . Britské listy zveřejňují nejen veřejnou odpověď adresáta dopisu, ale i faksimile dopisu IZIP s prostou otázkou, určenou Úřadu na ochranu osobních údajů, a jeho předsedovi RNDr. Igoru Němcovi (ODS) - za čí penzíe se tato politická agitace ve prospěch ODS děje a na základě jakého zákonného oprávnění? Kdo dal odpovědným osobám právo zneužít databázi účastníků systému k činnosti, která nesouvisí s poskytováním objednaných služeb ale vnucuje politické názory majitelů a ředitelů firmy klientům? Byl porušen zákona na ochranu osobních údajů? Pokud ano, jaké opatření ve smyslu zákona učiní ÚOOÚ?

Dopis výkonného ředitele IZIP MUDr. Miloše Mládka ZDE

Veřejný dopis Jiřího Dřevikovského řediteli IZIP ZDE
29. 5. 2006
Na tomto místě najdete všechna témata v chronologickém pořadí od nejmladšího po nejstarší tak, jak jsme se jimi začali zabývat. Některá témata, která jsme založili před více než třemi lety, jsou dodnes aktuální - stejně jako události, ke kterým se váží. Kliknutím na tlačítko tématu dostanete seznam článků, ke kterým je téma přiřazeno. Jeden článek se může vázat i k více tématům.
2. 6. 2006

Problém volebních lístků ve Všestudech je vyřešený, jinde tak být nemusí

Vedení obce Všestudy na Mělnicku potvrdilo ČTK, že jedna členka volební komise v obci v pondělí o své vůli donesla do tamějšího domova důchodců volební lístky a některým seniorům doporučila volit ODS. Starosta Eduard Zeman řekl, že spolu s místostarostkou hned v pondělí po zjištění této aktivity osobně důchodce obešli, omluvili se jim a čtyřem vydali nové obálky se všemi volebními lístky. Případ prověřuje mělnická policie. Za trestný čin maření přípravy průběhu voleb hrozí sazba o tří měsíců do tří let nepodmíněně. Sociální demokracie ve čtvrtek obvinila ODS, že v této obci porušila volební zákon a vyzvali státní volební komisi, aby podezření prověřila.

Volby se budou konat DNES - v pátek 2. června 2006 od 14:00 do 22:00 hodin a ZÍTRA - v sobotu 3. června 2006 od 08:00 do 14:00 hodin.

2. 6. 2006

Na tyto otázky není snadná odpověď, ale pokud se začteme do nezáživných čísel Českého statistického úřadu, můžeme být moudřejší. Zjistíme, že křesťany nejvíce volí na malých vsnicích a samotách, které se ovšem vylidňují a mladí odcházejí za prací (nebo za nezaměstností a jen teoretickou možností práce) do přilehlých městeček, inteligence utíká z městeček do měst a vysoce příjmoví zaměstnanci i podnikatelé se ženou do metropole, ve které dopravní zácpy umožní vychutnat si požitek z jízdy služebním autem.

Měnící se socioprofesní i vzdělanostní skladba obyvatelstva pak mění i témata i výsledky v jednotlivých volebních okrscích a krajích. Zjistíme , že komunistům se ve mětech nepracuje dobře a malou obecní politiku zvládají lépe. Asi proto, že v Praze nikdo nikdy nepostavil konzum v akci Z. Zjistíme, že na Vysočině zápasí černý kostel s rudou radnicí. Zjistíme, že občanské demokraty z vesnic vyhání nejspíše pach chlévské mrvy a v Praze "by i tenisová raketa Václava Klause zvítězila", jak se kdosi kdysi cynicky pro média vyjádřil.

Zjistíme, že sever republiky je doménou neparlamentní politiky, asi pro svou nedostupnost pro velkoměstem zhýčkaných politiků. Centrum nezkrotných pohraničních rebelů leží na severu Čech. Do hor si jezdí lyžovat a mezi turisty se masová propagace dělat nedá. Zjistíme, že není až tak pravda, že celá Morava volí Pána Boha a v Beránka proměněného Kalouska. Zjistíme řadu dalších věcí, když budeme chtít. Protože výsledky těchto voleb jsou vždy ovlivněny politikou, kterou dělaly strany v uplynulém volebním období - u vás ve vesnici, ve vašem městě. A o těchto výsledcích pak hovoří spousta čísel, které umí odpovědět na to, kdo a proč volby vyhrál, nebo prohrál. Aby někdo neuvěřil (už po tolikáté) něčím výmluvám a falešně účelovým argumentům.


Zdroj: Český statistický úřad - Výsledky nejúspěšnějších stran ve volbách do Poslanecké sněmovny 2002 ZDE
Rekapitulace volebních výsledků - volební statistika před volbami 2006 ZDE
2. 6. 2006

Public discussion Paper on Missile Defence

..."tajný dokument, kterým britské ministerstvo zahraničí vybídlo českou stranu k jednání o umístění amerických vojenských základen" ... Tajný dokument, který se jmenuje Public Discusion Paper on Missile Defence? A který byl svého času docela medializován? Nepřehnal tady někdo něco :-) ? , ptá se čtenářka Alena Breuerová

Missile Defence - public discussion paper - prosinec 2002 - kompletní text v angličtině ZDE

Poznámka ŠOK: Alena Breuerová klade otázku správně, ale špatnému člověku. Britské listy pouze konstatovaly, že nejen poslanci, ale ani ústavní činitelé nebyli ministrem obrany objektivně informováni. Těmi pravými pro zodpovězení dotazu čtenářky jsou ti, kteří český překlad zprávy utajili a zaslali jej takto do Parlamentu - první náměstek ministra obrany Škopek, příjemce zprávy v branně bezpečnostním výboru - poslanec Vidím (ODS) a současný ministr obrany Kühnl (US-DEU). Ten vybízel Američany, aby se zveřejněním informací o přípravách protiraketové základny počkali - až bude po volbách...

Už v roce 2000 se protiraketovou obranou Spojených států na území České republiky zabýval v časopise Vojenské rozhledy plukovník ing. František Valach, CSc., který doporučoval začít s výstavbou potřebných zařízení NMD v roce 2001. Akceschopný systém ukončit v období roku 2005, kdy Spojené státy očekávají možnou první mezikontinentální severokorejskou hrozbu, a celkový systém ukončit v roce 2011. Plukovník Vlaach už před šesti lety doporučoval, že je "aktuálním úkolem včas s předpokládanými hrozbami a protiopatřeními protiraketové obrany seznámit širší veřejnost, která by mohla být zneužita a projevit nespokojenost"... Prognostik...

František Valach, 2000: Protiraketová obrana Spojených států a ČR ZDE

G. W. Bush - Syn hvězdných válek ZDE

Kostelka přiznal utajené jednání s Američany ZDE
Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice ZDE

Americká strategie národní bezpečnosti TÉMA BL

Budoucnost NATO a OSN TÉMA BL
Zneužitelné technologie TÉMA BL
Americká protiraketová základna v České republice TÉMA BL
2. 6. 2006

sa občanem respektujícím zákon, mám svědomí poměrně neposkvrněné. Zatrnulo mi však, když jsem se dnes dozvěděl, že volební místnost byla ve volebním okrsku, kde jsem se rozhodl volit, přemístěna. Sice jen do budovy za rohem, ale do budovy, ve které sídlí policie. Důvod prostý, původní nebyla bezbariérová. V té nově vybrané je asi o pět schodů méně. Takže jsem mohl volit v policejní služebně, se šatlavou za zády. Nový zážitek.

Po "Kubiceho analýze," která žádnou analýzou není, mám osobní dojem - tak trochu policejní volby. Snad jen náhoda nebo smůla. Taková hloupost na úrovni faktu, jak mohl bývat nejpopulárnějším politikem ministr vnitra. No řekněte.

3. 6. 2006
Girolamo Giormani

Nebylo by to ani poprvé ani naposledy, kdy se politici z ČSSD dopustili činů, ze kterých neustále obviňují jiné subjekty. Drtivá většina občanů České republiky zná vyjadřovací schopnosti premiéra Paroubka, jehož napadání výrazivem patřícím do IV. cenové skupiny RaJ a kterým osočuje jiné politické strany, špičkové policisty a občany nesouhlasící s rabováním a zadlužováním ČR lze nalézt mezi způsoby, které všichni známe z doby totality.

My, socialisty a komunisty diskriminovaní majitelé domů a bytů, nejsme ochotni nadále nečinně přihlížet zlodějnám

2. 6. 2006

V politickém a mediálním diskursu v České republice se v posledních šestnácti letech zabydlela revoluční rétorika. Každé volby údajně osudově rozhodují o dalším směřování země. Němci takové osudové volbě říkají "Schicksalswahl".

Takové hodnocení voleb mělo možná své oprávnění v první polovině devadesátých let, ale dnes je, řečeno mírně, poněkud zcestné. A přesto se tak i před současnými volbami děje. Jedni tvrdí, že pokud volby neskončí jejich vítězstvím, vrátíme se před rok 1989. Druzí zase varují před modrou diktaturou strany, která prý předsedala neodpovědným experimentům vedoucím k rozkradení českého hospodářství v první polovině 90. let a chce opět neodpovědně experimentovat. Někteří politici a komentátoři si zase udělali "hobby" ze strašení komunistickou hrozbou.

2. 6. 2006

"Důsledná" pravice se rozhodla zvítězit ve volbách v této zemi terorem. Občanská, údajně konzervativně-liberální rétorika v praxi ztotožňuje s otevřeně extremistickými bojůvkami.

Po předchozích útocích na poslance Jiřího Dolejše, po zbabělém, zákeřném útoku vysokého činitele ODS Miroslava Macka na lídra ČSSD v Praze Davida Ratha, po brutálním policejním útoku na kandidátku zelených Kateřinu Jacques přicházejí další útoky.

2. 6. 2006

Na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 došlo trestní oznámení premiéra Jiřího Paroubka na ředitele policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho. Paroubek zvolil takový postup poté, co do médií pronikly informace a spekulace z tajné zprávy ÚOOZ, podle nichž mimo jiné premiér na jachtě svého známého Bohumíra Ďurička sexuálně zneužíval jeho nezletilou dceru.

2. 6. 2006
Reakce člena Strany zelených na článek Zelení vyhodí místopředsedkyni. Setkala se s Paroubkem.

Holubová a jí podobné karikatury jsou z kluzkého bláta, takže jako bláto i skončí. I člověk, jemuž politika nic neříká, si před takovými charaktery může jen odplivnout.

Lékárnice Holubová z Českého Těšína míří vysoko, ale uvidíme, bude-li mít pro Paroubka po volbách cenu člověk, který dokáže prodat několikaměsíční práci svých stranických kolegů za pár dní mediální pozornosti. Ukazuje se, že její kompromisní volba do čela Republikové rady Strany zelených byla chybou, ale do některých lidí člověk nevidí.

2. 6. 2006

Budu otevřený. Ještě minulý týden jsem byl naproto přesvědčený o tom, že budu volit ODS. Po tomto týdnu jsem své rozhodnutí radikálně otočil. Na začátku týdne "elitní" policista Kubice zveřejňuje naprosto nestandardním způsobem zprávu, ve které jsou obviněni špičky vlády a ČSSD. ODS na výboru jen přikyvuje. Pak Ivan Langer, zase z ODS, "čistě náhodou" zapomene zprávu na stole a vše je zveřejněno. Pak zpráva Kubice obviní z pedofílie premiéra Jiřího Paroubka, píše čtenář Milan Smrčka.

2. 6. 2006

Se zájmem jsem si přečetl článek Lidovci: Volte pivní rozum o zneužití piva ve volební kampani KDU-ČSL. Je zajímavé, že čeští komunisté rovnou rozdávají svým voličům destilát. A to dokonce i nezletilým, čímž evidentně porušují zákony. Dělá to na mne dojem, že čím horší je volební program a čím méně hodnověrní kandidáti politické strany, tím hloupější propagandistické prostředky. Lidovci - pivo, komunisté - destilát. Že by proto, že by bylo pro voliče za střízlivá tyto strany volit?

Poznámka redakce: Zelení zase rozlévají "Zelenou" s portrétem Martina Bursíka na etiketě. Takže - nevyberete si...

2. 6. 2006

Byl to tuším Václav Havel, který kdysi mluvil o postkomunistickém marasmu a malých tupých jistotách. Mělo to být cosi jako neblahé dědictví po vládě jedné strany, z něhož národ vybředne ke stavu, kdy láska a pravda zvítězí nad lží a nenávistí. Havel byl dokonce ochoten podstoupit oběť prezidentování a národ tak nějak mravně povznést.

Havlova představa byla ovšem zjednodušena do naivnosti opomenutím dvou významných kategorií, které předcházející režim poměrně úspěšně potlačil - touhy po moci a chamtivost po penězích.

2. 6. 2006

Myslím, že dnešní den není dnem velkého čtení. Dnešní den je dnem voleb. Volby jsou způsobem udělení mandátu politickým stranám, pro jejich jednání o budoucí vládě a uspořádání parlamentních záležitostí. Je to mandát pro politická jednání rozumných lidí, mezi kterými by neměla být hradba osobní nenávisti.

To, čeho jsme svědky v některých sdělovacích prostředcích tento týden, je pokus o rozpoutání takové atmosféry, která nadlouho v této zemi omezí možnost rozumných dohod na čemkoliv a v zásadě mezi kýmkoliv. Je tragické, že se našel někdo, kdo otevřel tuto Pandořinu skříňku a je ještě horší, že sdělovací prostředky to oznamují celému národu, roznášejí nenávist od Šumavy k Tatrám a ještě se halí do podivuhodného pláště práva občana na informaci. Je to dračí setba. A podílel se na ní i Český rozhlas - médium "veřejné služby" a to zveřejňováním lživých informací, což je i trestně stíhatelné. Odpovědnost odpovědných je v tu chvíli nezpochybnitelná. Proto mají odpovědnost.

2. 6. 2006

Neustále se mluví o tom, že by voliči měli chodit k volbám. Žádá si to etický princip všeobecného zájmu o věci veřejné (ačkoli v předvolební kampani slyšíte výhradně o věcech soukromých) a přejí si to pochopitelně i politické strany. Dokonce už se tetelí, že má o víkendu pršet; že tak bude účast u voleb vyšší o ty, kdo oproti původnímu plánu neojedou místo voleb na chalupu. Přitom není nijak zdůvodněno, proč by vůbec měla velká část oprávněných voličů chodit k volbám. Dá se říci, že v současné době je to spíše naopak -- volba nekvalifikované většiny je sice volbou, ale co s ní?

2. 6. 2006

Kolik to jen bylo pádných tahů na předvolební šachovnici! Jako kdyby hrozil málem soudný den, pokud by z uren měl vzejít jako vítěz politický konkurent! Ačkoli se mediální vynalézavost pohybovala spíše při zemi, bylo až příliš okatě do očí bijící, kolik bylo vynalo-ženo peněz a osobního angažmá do prezentace vlastní ikony čelných kandidátů! --- Zajiskřilo se i pohlavky a navenek též šikovně odtutlaným a dávno tušeným tajemstvím o tom, jaké vaz-by na politické činitele má podsvětí. Už nešlo ani o "sociální stát" (ČSSD) nebo o "rovnou daň" (ODS), ale především o vemlouvavou a imponující prezentaci vůdcovského umu dvou nepochybných uchazečů o premiérské křeslo. Takže "program -- neprogram" --- ovečky, přece musíte vědět, který beran nejlíp "beraní"...

2. 6. 2006

Jestli jsem se dobře díval včera na zprávy, tak jsem se alespoň dozvěděl od nadstranického pana prezidenta, kdo bude vítězem: ODS. A to bez ohledu na to, zda je vyhraje nebo skončí druhá za ČSSD.

Když je vyhraje - je vše jasné- vznikne koalice ODS+KDU+SZ. Když je prohraje, ČSSD zůstane sama. A pokud jsem dobře slyšel pana prezidenta, tak on menšinovou vládu nepřipustí - asi má na to z Ústavy právo... Takže koho asi tak pověří sestavením vlády ???

2. 6. 2006
reakce na článek Zdeňka Dostála Vítězem i poražený?

Z jeho slov pana Dostála připadá, že přijímá značně manipulativní, nedostatečnou a záměrně zkreslenou interpretaci ústavních povinností a práv prezidenta republiky. Již od nástupu se Václav Klaus snaží vnutit občanům svou rétorikou zdání výrazně významnějšího postavení prezidenta republiky než mu Ústava ČR ve skutečnosti přiznává. Kromě jeho vlastního pokrytectví (vlastně dělá to samé co zazlíval svému předchůdci V. Havlovi, který to ovšem dělal ve značně omezenější míře) je smutné zejména to, že se nikdo jiný nesnaží uvést vše na správnou míru, píše čtenář Petr Pravda.

2. 6. 2006

Laurentius píše před odjezdem z vlámských Antwerp svým přátelům do předvolební České republiky

Drazí přátelé, děkuji vám za všechny ty maily, jimiž jste reagovali na můj list zaslaný vám před týdnem. Jak víte, chystám se právě k odjezdu z Antwerp. Svou odpověď na vaše připomínky proto sepisuji ve velkém chvatu, bez možnosti probrat vše, co jste mi napsali. Ale, konec konců, v sobotu se setkáme a můžeme o politice diskutovat dle libosti nad výtečným moravským vínem.

Psal jsem vám, mimochodem, o tom, že s lahvemi moravského moku, jež jsem s sebou dovezl na ochutnávku, jsem měl neobyčejný úspěch? Pije se zde obvykle víno francouzské -- červené, přirozeně; na osvěžení v letních dusnech pak růžové. Moji hostitelé však byli ohromeni tím, jaká skvělá máme bílá vína -- mikulovskou Pálavou a Sauvignonem z Lechovic byli doslova unešeni. Když pak ochutnali pozdní sběr Frankovky, nemohli si ji vynachválit: "It's so fresh!", říkali.

2. 6. 2006

Od včerejšího dne se na tiskovou mluvčí Strany zelených Evu Rolečkovou obracejí překvapení členové Strany zelených, jejichž jména coby signatářů se objevily na webových stránkách tzv. levicové frakce Strany zelených. Tito lidé se totiž nikdy k žádné frakci nepřipojili ani nedali souhlas s uvedením svého jména pod jakýmkoliv textem, prohlášením či manifestem, píše Britským listům člen Strany zelených Milan Daniel.

Pravdivost této informace na žádost Britských listů potvrdila mluvčí strany Eva Rolečková. "S autorkou e-mailu jsem hovořila i po telefonu. A není to jediný e-mail, který zpochybňuje podpisy pod manifestem pí Holubové. ČTK zprávu dostala, kromě ní Právo, LN, MFD, Deníky Moravia a aktualne.cz", píše v reakci tisková mluvčí..

2. 6. 2006

Zkušenost z vysoké školy v Británii, kde už školné existuje

Zaprvé: existence školného V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nezaručuje kvalitu školy, to je prakticky dokázáno.

2. 6. 2006

POLEMIKA

Autor tvrdí, že je dokázané, že existence školného v žádném případě nezaručuje kvalitu škol, a přirovnal je k českým vlakům. Možná má pravdu. Uvažoval ale, jak by vypadaly české vlaky, kdyby se nezdražily?

Já jsem ale nechtěl hodnotit kvalitu škol. Šlo mě spíš o přístup studentů ke vzdělání a jejich věčné nářky jak to nejde.

2. 6. 2006

Diskuse o školném na vysokých školách se vede již několik let. Nkteří jsou striktně proti zavádění školného, jiní za něj hlava nehlava bojují a pro některé je otázka školného nevýznamná, poněvadž se jich tato problematika přímo nedotýká. "Čtyři důvody, proč nemít školné" jsou dostatečnou ukázkou možných dopadů pro jedince i společnost po zavedení školného na českých vysokých školách. Vždyť již v odkaze J. A. Komenského nalézáme snahy rozvíjet "všechny ve všem všestranně", bez rozdílu stavů nebo pohlaví. Právě zavedení školného by znemožnilo rovný přístup ke vzdělání a rozevřelo nůžky u pomyslných startovacích podmínek mladých lidí.

Mirek Topolánek
31. 5. 2006

ANALÝZA PŘED VOLBAMI

"Nečekejte ode mě nic jiného než noc dlouhých nožů. Ta prostě přijde."
Mirek Topolánek

ODS už nepokračuje ve svém vítězném tažení, znervózněla. Ještě vloni touto dobou to totiž vypadalo, že vítězství bude drtivé a absolutní. Čáru přes rozpočet občanským demokratům ale udělal Jiří Paroubek, pod jehož vedením se ČSSD vzpamatovala a z hlubin katastrofy vyskočila na roveň preferencím ODS. Občanští demokraté zareagovali nesmírně podrážděně, jak v Evropě nikdo konzervativní strany nezná. Je otázkou, zda je ODS pro občany tak atraktivní, či zda byly jejich vítězné preference dány únavou z ještě bezradných a rozpačitých sociálních demokratů, když jejich řady vedl Stanislav Gross. Drtivé finále legislativní smršti ve sněmovně těsně před koncem poslední schůze dokázalo, že sociální demokraté po létech trapného handrkování našli svou politiku i stranickou disciplínu. ODS chybělo 20% poslanců a tak poslední parlamentní souboj vzdala. Zákoník práce , neziskové nemocnice a další zákony, které vrátil čestný předseda ODS, prezident Klaus byly většinou hlasů schváleny.

Jánským vrškem obchází strašidlo sociální demokracie...

2. 6. 2006

Jako pedagog, který přežil všechny možné i nemožné politické i pedagogické zvraty, prožívám další, s velkou pravděpodobností opět neúspěšné pokusy o reformu nejen našeho školství, ale zákonitě s tím spojené řešení životních problémů celé společnosti. Jak určitá generace prožije období svého školního věku, tak se s největší pravděpodobností bude chovat i ve své dospělosti. A toho jsme právě svědky!

2. 6. 2006

Kardinál Miloslav Vlk a olomoucký arcibiskup Jan Graubner z ideologických důvodů požadují zákaz jedné z nových učebnic pro ZŠ. O kauze informoval deník Právo 26. května 2006. Okamžitá a případná reakce se ihned objevila na stránkách napadeného nakladatele.

Tento spor je projevem obecnějších problémů, kterých jsme často svědky i jako redaktoři moderních výukových materiálů. Chceme vyjádřit osobní znepokojení nad vzniklou situací. Vystoupení církve považujeme za ideologický zásah proti demokratické výchově, který je navíc v rozporu s principy výuky českého základního školství.

2. 6. 2006

Pan Kubice může být jen policajt v úzkých, možná není agent ODS, možná se nezaktivizoval kvůli volbám, ale kvůli zásahu Inspekce ministerstva vnitra proti jeho lidem. To nesmíme jen tak smést ze stolu řečmi o puči. Premiér a celá vláda mají povinnost dříve, než začnou hovořit o spiknutí, vyvrátit podezření a ukázat garance. Jinak se podobají komunistům, kteří tvrdili dokonce i o mandelinkách, že je sem vyslala CIA.

1. 6. 2006
Stanovisko Nezávislého odborového svazu Policie České republiky

V souvislosti s případem zveřejněných informací z vyšetřovacího spisu ÚOOZ, vyjadřuje NOS PČR následující stanovisko: Díky krokům, které jsou zjevně nestandardní z pohledu trestního řízení, dochází znovu k situaci, kdy se Policie České republiky stává prostředkem v politickém boji. Od těchto postupů se důrazně distancujeme. Nedůvěra veřejnosti, která se touto kauzou opětovně vyvolává, zpochybňuje nestrannost a profesionalitu práce policie nebo činnost některých jejích složek. Takováto situace je nepřijatelná.

2. 6. 2006

Voličstvo zažívá televizní hrátky a může se rozhodnout k volbě na základě tvrzení proti tvrzení sporných stran, toužících po vládě v naší politické smutné zemi. Úctyhodní muži v hrdlo lhou ani se nezačervenají. Jeden přes druhého radí a má jasnou představu o cestě k budoucnosti -- ta poseta květy voňavými i květy zla; kdo doluje špínu, doluje člověka.

raketa STARS
1. 6. 2006
British American Security Information Council (BASIC), 31. května 2006

Takže kdy evropské parlamenty a veřejnost uvidí tuto studii proveditelnosti? Pokud v NATO půjde vše obvyklou cestou, nikdy. Studie je stále utajována. Úředníci NATO odmítli byť jen prozradit cenu systému nebo dobu potřebnou k vybudování, pokud projekt získá politickou podporu...

Marshall Billingslea, zastupující generální tajemník pro obranné investice, prezentoval 10. května na tiskové konferenci v Hlavním stanu NATO v Bruselu výsledky čtyřletého výzkumu raketového ohrožení Evropy a způsobů, jak se proti němu bránit. Ačkoliv tato zpráva je utajována, Billingslea řekl, že shledala protiraketovou obranu Evropy technicky a finančně proveditelnou.  Teď, řekl, je na státech NATO, aby rozhodly, co dělat.

Jak bude toto rozhodnutí učiněno? Soudě podle minulých zkušeností, stane se tak za zavřenými dveřmi na příštím summitu NATO, který se uskuteční v listopadu v litevské Rize, s minimálním či žádným přezkoumáním a debatou v parlamentech 26 členských států. Může být, že základ k jakémukoliv rozhodnutí bude položen na setkání ministrů obrany NATO ve Švýcarsku, které se uskuteční 8. června.

BASIC požaduje, aby tato poslední studie proveditelnosti a četné další posudky NATO a Velké Británie hodnotící ohrožení balistickými raketami, ale i průmyslové studie, byly odtajněny a předloženy veřejnosti, aby je bylo možno nejdříve podrobit nezávislému a parlamentnímu přezkoumání.

2. 6. 2006

Já bych neřekl, že stávající podoba ČRo 6 je do značné míry odrazem programu bývalé SE. Podíváte li se na naši programovou strukturu tak zjistíte, že kromě desetiminutových zpráv a hlavního publicistického pořadu Názory a argumenty, nezůstalo z programu SE ve vysílání nynějšího ČRo 6 nic. Většinový program je již naši produkce, z produkce Českého rozhlasu. Z tradic SE jsme převzali to nejkvalitnější, skutečně nadčasové, co nepodlehlo a nepodléhá vývojovým změnám, především v české společnosti.

... Vývoj se ubíral jinudy. Mimo jiné také proto, že česká žurnalistika se začala emancipovat a zbavovat neduhů propagandistického myšlení. DW a Hlas Ameriky logicky přestaly do postkomunistických zemí vysílat. BBC přišla s vlastním projektem českého vysíláni na VKV. Z projektu zbylo jenom společné vysílání RSE a ČRo. Co z projektu zbylo nakonec, to posluchači dnes už vědí.

Mirek Vodrážka : Mlha a moc
2. 6. 2006

POZVÁNKA

aneb nechoďte za Knížátkem

Lehce chaotický undergroundový dokument, který v souvislosti s absolutní absencí autorských výstav českých umělkyň ve státní Galerii Rudolfinum poukazuje na různé modality moci: genderové stereotypy, architekturu pohlaví i na ideologickou politiku vedení galerie.

Střih Iveta Kratochvílová -- Tavey art home video Scénář, kamera, hudba a režie Mirek Vodrážka 2006, lehce chaotický úvodní vstup - Barbora Tupá a Alice Červinková

Bar Krásný ztráty, Náprstkova 10, Praha 1, 8. června 2006 19:00

V dokumentu vystupuje kurátor a ředitel galerie Rudolfinum Petr Nedoma, malířka a grafička Jitka Válová, sochařka Kateřina Vincourová, malířka Ivana Lomová, smaltařky Olina Francová a Alexandra Horová, výtvarnice Alena Kotzmanová, historička umění Věra Jirousová, ředitelka centra ProCulture Marta Smolíková, umělecká kritička Martina Pachmanová, šéfredaktorka časopisu Ateliér Blanka Poláková, galerista Jaroslav Krbůšek, malíř Viktor Pivovarov, malíř Pavel Brázda, literární kritik Martin Machovec, výtvarná pedagožka Marie Fulková, filosof Ivan Chvatík a další.

Na podzim roku 2005 adresoval feministický aktivista Mirek Vodrážka otevřený dopis řediteli státní instituce Galerie Rudolfinum Petru Nedomovi i ministru kultury ČR Vítězslavu Jandákovi, v němž je upozornil na diskriminační praxi této renomované kulturní instituce, která za 12 let své existence neuspořádala ani jedinou samostatnou autorskou výstavu české umělkyni, přestože prezentovala více než dvě desítky samostatných výstav českých umělců. Žádná z těchto "kulturních" institucí však nepovažovala za hodno se podnětem vůbec zabývat a na dopis neodpověděla.

2. 6. 2006

otevřený dopis bývalému prezidentovi

Na štandarde prezidenta Československej republiky bolo od jej vzniku heslo "Pravda vítězí". Toto heslo malo byť zaväzujúce pre všetkých československých prezidentov. Jeho obsah však naplnili iba dvaja -- T. G. Masaryk a Eduard Beneš. K tým, ktorí to neurobili, patríte, žiaľ, i Vy, vážený pán prezident. Vo Vašej knihe Prosím stručně ste k rozpadu Československa uviedli, že "keby Slováci naozaj chceli žiť s Čechmi v jednom štáte, museli by sa proti rozdeleniu vzbúriť, nemyslím nejakým povstaním, ale aspoň v podobe nejakej petície. Nič také nebolo." Toto Vaše tvrdenie je v priamom rozpore so skutočným dianím na Slovensku v rokoch 1991 -- 1992.

Pavel Dubček a Alexandra Novotná -- protagonisti strany Nádej
2. 6. 2006
Pavel Dubček a Alexandra Novotná -- protagonisti strany Nádej. Foto autor

1. 6. 2006 sa v Košiciach predstavila novinárom ďalšia z radu slovenských expresne vzniknutých (pred)volebných "ad hoc partají", strana Nádej. Jej zakladatelia, hlavne prebehlíci z iných subjektov a politicky celkom neznáme tváre, vytiahli na voličov eso z rukáva v podobe MUDr. Pavla Dubčeka, potomka legendy Pražskej jari 1968. Ani on, ani pekná bývalá hovorkyňa ministra zdravotníctva, však príliš nepresvedčili o tom, že nejde len o ďalší z experimentálnych výstrelkov, akých celý rad už Slovákov sklamal. Aká je to teda Nádej ?

2. 6. 2006

POZVÁNKA

Pondělí 5.6. v 18:00, klub Fiducia, Ostrava

Václav Cílek se v posledních letech u nás zařadil mezi nejčtenější autory, přestože nepíše beletrii. Jeho knihy mají vytříbenou populárně-naučnou formu s širokým kulturně-historickým záběrem dokážou zaujmout opravdu každého. Za Krajiny vnitřní a vnější a za následující knihu (Makom. Kniha míst, 2005) získal autor v letošním roce Cenu Toma Stopparda. Patří jako geolog, spisovatel a překladatel základních taoistických textů mezi nejpozoruhodnější osobnosti současné české kultury.

2. 6. 2006

Mezi českými politickými představiteli se během volební kampaně neobyčejně uplatnil akcent za vyšší cíle konzumní společnosti, tj. rovnodaňové či solidární hmotné blaho lidu. V tomto bodě lze s Václavem Havlem, věčným kritikem nedostatku filozofičnosti českého prostředí, souhlasit. Opojení smělejšími vizemi letos nabízely stánky kramářů na agorách poskromnu, byť ano, i kdyby nakrásně pomocí barevných slibů legálně vyrobených tvrdých drog.

Vzhledem k nikoli nečekanému faktu, že zápas o křesla v parlamentu, domácí souboj titánů symbolizuje střet 2 -- 3 inženýrů (moci), může potěšit silné zjištění: někteří politici odkazují na prvního filozofa antiky, Sokrata, který se cítil být veden Vyššími silami!

2. 6. 2006
tisková zpráva Ligy lidských práv

U příležitosti Mezinárodního dne dětí vydává Liga lidských práv studii s názvem Zpráva o vývoji práv dětí v České Republice v letech 2003 - 2005.

Zpráva ke stažení ve formátu pdf ZDE

Začátkem roku 2006 uplynuly již tři roky od vydání posledních doporučení Výboru pro práva dítěte k implementaci mezinárodní Úmluvy o právech dítěte v České republice. Dle posledních doporučení Výboru by k 30. 6. 2008 měla Česká republika předložit 3. a 4. periodickou zprávu Výboru o implementaci Úmluvy. V poločase období, za které budou příští periodické zprávy podávány, se Liga lidských práv rozhodla vývoj v oblasti práv dětí zhodnotit.

6. 5. 2006

V dubnu přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 25 812.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2006 Respektovaný fízl Štěpán  Kotrba
17. 9. 2004 Velké policejní ucho Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Proč prodávat zlatá vejce Telecomu? Štěpán  Kotrba
13. 11. 2003 Odposlech, "státní orgán" a možné melouchy Ivan  David
30. 10. 2003 Srba: Mrzena má více rozumu než vedení České televize Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Kdo dnes může bez povolení odposlouchávat i poslance? Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Kauza Srba: shovívavost soudu nebo mediální kalkul? Karel  Mašita
30. 6. 2003 Za přípravu vraždy dostal Srba osm let Štěpán  Kotrba
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 1. 2003 Jaké petice jsou přípustné   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2006 Veřejná zpráva se stala tajnou. Proč? Až po volbách...   
1. 6. 2006 Frank: "Neměl jsem o tajných dokumentech o americké základně ani tušení" Robert  Kvacskai
31. 5. 2006 Šifra mistra Blaira Robert  Kvacskai
30. 5. 2006 Staly se Britské listy cílem dezinformační hry, anebo předseda výboru pro obranu a bezpečnost Parlamentu Jan Vidím zatajil poslancům důležitá fakta? Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Týdeník Euro: Čechům plány na americkou základnu v ČR nevadí   
27. 5. 2006 Ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě nevrátí, lide nevrátí...ani po volbách? Jan  Paul
26. 5. 2006 Uneseme americký protiraketový deštník? Jan  Sýkora
26. 5. 2006 Nejzávažnější volební téma, které politikové a média zametli pod koberec Jan  Čulík
26. 5. 2006 Další názory českých politiků   
26. 5. 2006 Jak mohou mít tu drzost ptát se jménem občanů! Oldřich  Průša

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2006 Zneužívá ředitel IZIP databázi zdravotního systému k politickému lobbingu pro ODS ? Štěpán  Kotrba
1. 6. 2006 Předvolební mumraj jako příležitost k hlubší reflexi fungování českého reálného kapitalismu Petr  Kužvart
1. 6. 2006 Pravicová agitka Jan  Hošek
31. 5. 2006 ODS -- cesta nejprve vzhůru a pak dolů (ten Topolánek...) Irena  Ryšánková
31. 5. 2006 Vole, volils dobře? Miloš  Dokulil
31. 5. 2006 Paroubek, nebo Topolánek? Oskar  Krejčí
30. 5. 2006 ČTK: Ukázková manipulace mediální kočkou Filip  Rožánek
30. 5. 2006 Kasl napadl objektivitu průzkumů STEM Štěpán  Kotrba
30. 5. 2006 DOKUMENT: "Braňme demokracii proti pučistickým praktikám ODS!" Jiří  Paroubek
30. 5. 2006 S Paroubkem růst, s Topolánkem dluhy Jiří  Havel

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší

Competitive intelligence RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
28. 3. 2006 Bezpečnost jako moderní zaklínadlo Ladislav  Žák
20. 3. 2006 Česká televize uvádí na pravou míru... Štěpán  Kotrba
28. 11. 2005 Je to bezpečné...?!? Ladislav  Žák
18. 11. 2005 Umíte mluvit? Umíte psát? A víte vůbec, co říkáte? Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Competitive intelligence Josef  Provazník
30. 9. 2005 Vojáci stále na odstřel? Josef  Kovařík
19. 1. 2005 Stejně, nebo jinak? Oskar  Krejčí
18. 12. 2004 Rusko a Čína posilují svou vojenskou spolupráci   

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2006 Klausovy liché obavy   
3. 1. 2006 Vzdají se Dánové svých výjimek? Jedni chtějí, druzí ne Roman  Grametbauer
17. 12. 2005 Evropská unie se dohodla na rozpočtu   
8. 12. 2005 Kudy ven ze slepé ulice evropské ústavní krize? Josef  Brož
6. 12. 2005 Je jasné, proč Ukrajinci nechtějí do EU Kamil  Abbid
25. 11. 2005 První debata z cyklu Zamyšlení nad Evropou Josef  Provazník
21. 11. 2005 Ač v EU, cizí nechceme a svoje nedáme Bohumil  Kartous
8. 11. 2005 Kam se dívá Evropská unie? Egon T. Lánský
2. 11. 2005 Quo vadis, Evropo Oskar  Krejčí
24. 10. 2005 Je Evropská unie před zánikem?   

Socialistická politika a ekonomika RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2006 DOKUMENT: "Braňme demokracii proti pučistickým praktikám ODS!" Jiří  Paroubek
1. 3. 2006 Joker Blonde v roce 2005 Irena  Ryšánková
23. 2. 2006 Sociální ekonomie a sociální podnikání jako nástroje politiky zaměstnanosti Václav  Novotný
17. 2. 2006 Klausovi: Z chybných premis plyne Váš chybný závěr Jiří  Paroubek
30. 1. 2006 Program až na posledním místě? Štěpán  Kotrba
28. 9. 2005 Paroubek dal sociálním demokratům jasně najevo, jak vypadá a jak jedná konzervativní levicový lídr Štěpán  Kotrba
9. 5. 2005 Místopředseda vlády odpovědný za ekonomiku státu neumí počítat Josef  Vít
14. 4. 2005 Slovenské zdravotnictví - reforma k horšímu Ivan  David
25. 3. 2005 Škromach: Nejsme ODS s lidskou tváří Zdeněk  Škromach
18. 3. 2005 O chybách konštruktívnej utópie alebo úpadok sociálnej demokracie Egon  Matzner

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2006 Zneužívá ředitel IZIP databázi zdravotního systému k politickému lobbingu pro ODS ? Štěpán  Kotrba
31. 5. 2006 ODS -- cesta nejprve vzhůru a pak dolů (ten Topolánek...) Irena  Ryšánková
30. 5. 2006 DOKUMENT: "Braňme demokracii proti pučistickým praktikám ODS!" Jiří  Paroubek
30. 5. 2006 S Paroubkem růst, s Topolánkem dluhy Jiří  Havel
29. 5. 2006 Malé upřesnění k rovné dani Jan  Hošek
23. 5. 2006 Jak obhájci facky pro Ratha užívají mýtu proti vnitřní nejistotě Bohumil  Kartous
22. 5. 2006 Toto je změna, kterou slibuje ODS? Štěpán  Kotrba
20. 5. 2006 Bude se ODS snažit vysvětlit zbabělost jako oprávněnou? Bohumil  Kartous
20. 5. 2006 Program ODS je mi nejbližší, ale...   
12. 5. 2006 ODS se důrazně ohrazuje   

Aleš Cibulka a Yvonne Přenosilová RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné   
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
16. 5. 2006 Cibulkův pořad Jak to vidí dával slovo hostu   
15. 5. 2006 Opakovaný dámský gambit... Ladislav  Žák
15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 Pořad s Přenosilovou nelze brát vážně   
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek
28. 4. 2006 Magistra Edelmannová by měla vrátit diplom Karel  Dolejší
28. 4. 2006 Nebezpečná hra Jan  Polívka

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"   

Millennium Declaration RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2006 Pachatelé nepravosti a zbyteční lidé Zdeněk  Bárta
7. 1. 2006 Nesmíme se orientovat jen na požitkářství a přepych Zdeněk  Bárta
29. 12. 2005 Světová ekonomika a globální problémy lidstva Stanislav  Heczko
3. 12. 2005 WTO: hra na jistotu Ludmila  Štěrbová
27. 11. 2005 WTO: dva týdny před konferencí Ludmila  Štěrbová
5. 9. 2005 Osm rozvojových cílů tisíciletí   
11. 6. 2005 Skupina G7 odpustí rozvojovým zemím dluhy ve výši 55 miliard dolarů, avšak rozvojové země potřebují volný trh   
31. 3. 2005 Lidská činnost ohrožuje přežití planety   
9. 4. 2004 Socialistická internacionála: Deklarace za Sao Paula   
21. 1. 2004 Globální podnikatelé se musejí snažit víc   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2006 Nesmíme se orientovat jen na požitkářství a přepych Zdeněk  Bárta
5. 11. 2005 Reality show Odhalení: gorily v přímém televizním a rozhlasovém přenosu Štěpán  Kotrba
3. 5. 2005 Aby se špinavé od čistých peněz rozeznaly Štěpán  Kotrba
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich