17. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 5. 2006

BRITÁNIE

A co odbory v ČR?

Pozoruhodným příkladem odborového odporu proti nespravedlivému snížení platů univerzitních učitelů se stala současná stávka - přesně řečeno - "bojkot opravování zkoušek, který není plnou stávkou" na britských univerzitách.

Možná v atmosféře pravicového postkomunismu, kdy se mnozí obávají vstoupit do odborů a kde jsou mnohdy odbory v českém prostředí zcela chabé, je do určité míry poučné, že jsou západní demokracie, kde jsou odborové svazy schopny energicky a odvážně se zastávat práv svých zaměstnanců. Přitom oba univerzitní odborové svazy, AUT a NATFHE, jsou historicky považovány za neobyčejně umírněné...

Stávkující univerzitní učitelé a jejich zaměstnavatelé byli povoláni na středu před nouzové zasedání školského výboru Dolní sněmovny v důsledku toho, že se v posledních dnech výrazně zhoršil konflikt mezi nimi.

Sloupek
Václav Daněk

u sta rumů básnivino brácho tupláků
dej si na nás jednu ranku ať se žízeň tuží
buď rád že i tvoje tělo pámbu potáh kůží
jinak by tě museli k nám nosit v ruksaku

neboj se nás neděláme mejdlo na schody
ani ty z nás neuděláš namydlený sáně
kdyby byly malovaný vybodnem se na ně
boj se abys jednou nespad na hřbet z jahody

bejček by se neměl vázat k vysokýmu žlabu
mladá krev a chuť ho přejde jako mlíko bábu
lojem tělo proroste a lásce vyschne proud

dej si ještě letadýlko budeš dobrej pilot
jako žebřík do kurníku posranej je život
jen ty koně jdou i když jim prší za chomout

ze sbírky Sestup z hory, Mladá fronta, Praha 1999 vybral Štefan Švec

17. 5. 2006

Těsně před hlasováním by strany neměly bojovat o nerozhodnuté voliče tím, že jim budou vnucovat témata. Naději, že získají jejich přízeň, mají pouze tehdy, když využijí emotivních kauz, jež hýbají médii.

Závěrečná fáze kampaně rozhodne, kdo vyhraje volby a sestaví vládu. Rozdíl mezi dvěma stranami na čele volebních preferencí, občanskými a sociálními demokraty, je tak malý, že o jejich pořadí budou více než kdy jindy rozhodovat voliči, kteří se rozhodují na poslední chvíli. Výzkumy agentury Factum Invenio pro týdeník Ekonom ukazují, že pro nerozhodné nejsou směrodatná čísla o stavu naší ekonomiky -- dílem je interpretují ideologicky, dílem pro ně zůstávají tajemstvím.

17. 5. 2006

PRŮZKUM PŘED VOLBAMI

Více než polovina voličů alespoň jednou změnila svou preferovanou stranu či tak hodlá učinit v současných volbách. Jak budou lidé volit, ukazuje exkluzivní výzkum agentury Factum Invenio pro týdeník Ekonom a internetový portál iHned.

Politici v Česku znejistěli. Jejich budoucnost se zahalila do neurčitosti výsledku červnových voleb do Poslanecké sněmovny. Pochybnosti umocňuje to, co jindy do politiky vnáší jistotu -- čísla. Důvody jsou tři.

17. 5. 2006

Na vlnách "rodinné" stanice Český rozhlas 2 - Praha se každý všední den hlásí Host do domu. Protikladem lehčích rozhovorů je úvodní hodinka s názvem Jak to vidí... Vyprofilovala se tak, že se zde o názor na svět dělí s posluchači Hana Illnerová, Cyril Höschl, Václav Malý, Jefim Fištejn a další. Vést s nimi dialog není jednoduché: moderátor musí být připraven, ale mít "vědomostní převis". Mít i to, co Kodex ČRo a programové zásady BBC charakterizují jednoduše. Cit pro uměřenost, slušnost, korektnost, neřku-li noblesu. Musí mimo jiné dbát pokynů svých nadřízených. Český rozhlas se nemůže, nechce a nebude měnit z média veřejné služby na bulvár.

vyšlo dnes v deníku Metro, str. 6 PDF

17. 5. 2006

Jan Čulík přišel s ironickými otázkami, proč by se měl český občan, nazývaný obligátně "Čecháčkem" nebo moderně "českým Novákem", zabývat poměry v médiích a psanými i nepsanými pravidly jejich fungování. Pochopil jsem jako typický představitel českého nováctví, že mi pan Čulík naznačuje, že bych se o to zajímat měl a když o tom nic nevím, tak bych měl být zticha. Nejsem.

16. 5. 2006

Pentagon oznámil v úterý, že plánuje zveřejnit videozáznam letu společnosti American Airlines č. 77, který dne 11. září 2001 narazil do budovy, v níž je umístěno ústřední velitelství americké armády.

Záznam, který natočila bezpečnostní kamera Pentagonu na tamějším parkovišti, budou zveřejněny podle zákona o přístupu k informacím. Žádost o jejich zveřejnění podle tohoto zákona podala organizace Judicial Watch.

Tento videozáznam dosud nebyl oficiálně zveřejněn, avšak byl neoficiálně prozrazen a publikován na internetu.

V úterý večer vysílala americká televize Fox News záběry, které zřejmě pocházejí z tohoto videozáznamu a internetové stránky Judicial Watch byly nedosažitelné, zřejmě v důsledku příliš velkého množství lidí, kteří se je snaží otevřít.

Unesené letadlo společnosti American Airlines vrazilo do Pentagonu a usmrtilo 184 osob. Letadlo narazilo do jihozápadní strany Pentagonu a usmrtilo 125 osob v budově, kromě těch, kteří byli na palubě letadla.

"Usilovali jsme velmi intenzivně o získání tohoto videa, protože považujeme za velmi důležité doplnit veřejné záznamy o teroristických útocích z 11. září," konstatoval předseda organizace Judicial Watch Tom Fitton.

Havárie letu 77 vyvolala nejrůznější konspirační teorie, včetně teorie od francouzského novináře Thierryho Meyssama, který argumentuje, že explozi způsobila bomba v nákladním automobilu nebo střela, nikoliv letadlo. Většina novinářů, vědců a vojenských odborníků tyto konspirační teorie odmítá, ale menšina odborníků je podporuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

17. 5. 2006

V Kremlu ve čtvrtek vysvětloval málo známý, ale mocný ruský činitel poprvé zahraničním novinářům nové informace o současném Rusku: "Rusko je stát obrovského významu a jeho význam každým týdnem roste."

Sergej Sobjanin, bývalý šéf Ťumenského regionu, bohatého na ropu, který je nyní šéfem štábu Vladimíra Putina, a je jedním z nejmocnějších lidí v dnešním Rusku, vysvětloval podrobnosti středečního projevu Vladimíra Putina. V něm Putin definoval budoucnost Ruska jako lidskou i vojenskou regeneraci.

17. 5. 2006

Bohumil Doležal uveřejňuje na své internetové stránce svoje moudra i dopisy čtenářů o nebezpečí nacionalistického extremismu v ČR a o "zamindrákovaném vlastenectví" a organizuje tam i petici podporující jeho postoj.

Píše tam např.:

17. 5. 2006

Uvnitř Strany zelených to doopravdy vře. Nejen že se fackují kandidáti a členové na schůzích, ale interní partajní mailinglisty se plní vzájemným obviňováním z poškozování dobrého jména strany, z manipulací a podvodů. Pravicoví Zelení obviňují levicové a naopak. Jedni jsou více zelení, druzí více modří, třetí zase hnědí či jiní černí. Strana Zelených je totiž stejně pestrá, jako byly všechny jednoagendové strany v minulosti - Moravany, razící heslo Morava Moravanům nevyjímaje. Od trockistů a extrémních aktivistů, přes ekology, přírodovědce, až po republikány a lidovce.

Pavel Pečínka: Zelení: Pro osvěžení paměti ZDE

Zelení si prošli minulostí, která integrovala zanícené ochránce přírody i bezohledné kariéristy. Přírodovědce i ukrývající se agenty I. a II. správy StB. Aktivisty i pracovníky BIS, sledující protijaderné extremisty. Bývalý předseda Zelených (1992 - 1996) Jaroslav Vlček, bývalý vedoucí prvního porevoučního úřadu vlády České republiky - Petra Pitharta, poslanec za Liberální blok, namočený o několik let později zcela nepochopitelně do Bamberské aféry Miloše Zemana je toho živým důkazem. Čechošvýcarský podnikatel Jan Vízek, hlavní postav Bambergu měl dříve pletky se Státní bezpečností a je předobrazem dnešního podnikatele Krejčíře, když tvrdil z beztrestného Švýcarska, že po tajném kurýrovi už poslal do Prahy osm milionů korun jako zálohu na dohodu z Bambergu. Zelení měli podle Vlčka dostat tři miliony z částky, kterou měla skupina podnikatelů poskytnout sociálním demokratům na volební kampaň v roce 1996 za příslib vysokých funkcí ve státní správě. Zelené si StB vyhlédla jako dobrou krycí legendu pro své špičkové lidi. Galerie předsedů této strany v 90. letech je dostatečným varováním mámení o vstupu nové síly do české politiky.

Pavel Pečínka: Jak se čistila strana aneb konec Pseudozelených v Čechách ZDE

Britským listům se nyní dostal do ruky interní dopis Karla Černíka zaslaný redakci Literárních novin Jakuba Patočky, Václavu Drbohlavovi či senátoru Štětinovi a Janu Beránkovi. Autor byl do 10. května 2006 členem Strany zelených a předsedou její ZO v Praze 13. Přečtěte si, jak vidí situaci ve straně člen, kterého Zelení "odešli" těsně před volbami.

[Některé repliky jsme z důvodu žalovatelnosti vypustili, stejně jako pojmenování předsedy jako Buršíka. Odpoledne se ozval autor s tím, že nebyl "odejit" ale "odešel se sám". Zdůvodnění je stejně pikantní, jako většina událostí kolem Zelených v poslední době: autor žádal o přerušení členství ve Straně zelených "na protest proti rozhodnutí Předsednictva Strany zelených ze dne 28. dubna 2006 - usnesení 10.20. o pozastavení členství Václavu Drbohlavovi a dalším praktikám PSZ a RKO Praha, které jsou namířeny proti základům Strany zelených a její činnosti a proti zneužívání pravomoci samozvaných stranických orgánů..." - pozn. red. ]

17. 5. 2006

Tak jako každoročně se blíží maturitně přijímačková vlna. Příval pro většinu mladých lidí blahodárný, každopádně přenášející je do jiných dimenzí. Část absolventů středních škol bude dál studovat na vysoké či jiné škole, začasté ve větším městě, odlišných dimenzích. Jiní po složení tzv. zkoušky dospělosti vstoupí do pracovního procesu. Je fakt, řečeno s herečkou Simonne Signoretovou, že nostalgie už není, co bývala. Kvůli reformě armády například zahynula branecká epizoda života, na rozdíl třeba od zvojanštěléného Izraele pamatujícího i na neprovdané ženy, zkrátka zmizelo další pojítko, ale také kontrola občana nad státem.

17. 5. 2006

Text Jana Beránka "Závažné selhání reaktoru VVER1000 v Bulharsku" je úsměvným příkladem platnosti úsloví o komáru a velbloudu. Pokud si ho totiž přečtete podrobně, zjistíte, že z něj vyplývá přesně opačné sdělení, než se nám jeho autor snaží podsunout.

17. 5. 2006

Polemika s textem Jiřího Kratochvíla "Parodie na maturitu IV"

Podle J. Kratochvíla se někteří žáci při psaní didaktického testu dostávají do situace, v níž "nemají možnost uplatnit celou šíři svých znalostí češtiny a literatury". Kdyby znal Katalog požadavků k maturitní zkoušce pro český jazyk, věděl by, že didaktický test nic takového ověřovat nemá, píše František Brož z Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání - CERMAT. Britským listům jej Přemysl Rosůlek z oddělení Public Relations CERMAT zaslal - tímto uvedením na pravou míru napravujeme nedorozumění, které vzniklo při zadávání článku - pozn. red.

Vladimír Putin, 11. 4. 2006, foto: Kreml
16. 5. 2006

RUSKO V GLOBÁLNÍ POLITICE

Ruský prezident Vladimír Putin přednesl 10. 5. svůj výroční projev v ruském parlamentu. Varoval před mezinárodním terorismem, riziky použití vojenské síly při řešení neshod mezi státy, prosazoval mírové cesty Ruska při řešení problémů vlastních i problémů kontinentu. Definoval největší rizika Ruska na poli domácím. Současně definoval civilní charakter jaderného potenciálu a obranný charakter armád Ruska.

Je takřka nemožné nezamyslet se po zásadním vystoupení ruského prezidenta nad tím, co vývoj v Rusku znamená v současné době i perspektivně pro naši zemi. Chtělo by se napsat pro Evropskou Unii a v tomto širším rámci si nepřipouštět některé radosti i strasti malé země uprostřed Evropy, ale institucionální rámec EU je natolik slabý, že od něho nemůžeme očekávat v zásadě nic, co by nám usnadnilo ve vztazích k Rusku život.

Poselství o stavu Ruska, tak jak zaznělo z úst prezidenta Putina, je pro Čechy obtížně uchopitelné, protože v zásadě ani ti nejchytřejší z nás nemají možnost dostatečně se vžít do role člověka, který vládne říši na dvou kontinentech. Říši, jejíž pozice podle některých kriterií povážlivě kolísá a podle druhých dramaticky klesá a podle třetích neméně dramaticky roste.

Projev prezidenta Putina v ruštině VIDEOAUDIOTEXT

16. 5. 2006

16:00, 22/05/2006 412 (LT B) BOYD ORR Humanities Advanced Technology and Information Institute (HATII) and the Digital Curation Centre (DCC)

Background: HATII is pleased to announce that Ted Nelson will give the 2006 Arts and Media Informatics Lecture. A charismatic prophet, Ted Nelson, invented the twin concepts of hypertext and hypermedia. His visionary ideas gave us hyperlinking, a lesser version of which powers the World Wide Web (WWW) as we know it. This lecture is a unique chance for staff and students to hear one of the legends of the informatics revolution.

Abstract: The computer world has all gone wrong. Today's document systems are simulations of paper, designed for secretaries, with no depth or organizing power. Today's hypertext, with crude 1-way embedded links, no easy annotation and no overlapping links, causes documents to be chopped into short pieces and framed with raucous ads.

17. 5. 2006

When unknown assailants in late April beat Communist Party (KSČM) vice chairman Jiří Dolejš so severely that he nearly lost an eye, few politicians were at a loss to speculation as to who might be the perpetrators.

Surveillance cameras in the Prague metro recorded the event, but grainy images of young men wearing jeans and white shirts don't offer police much of a lead. Still came the theories: they were ordinary thugs, intoxicated, and the reformist Communist deputy was simply in the wrong place at the wrong time; they were Stalinists; they were rabid anti-Communists; they were paid muscle for hire.

Published in Czech Business Weekly HERE

17. 5. 2006

Much has been written in the Czech media over the past weeks about the two recent instances of thuggery; communist MP Jiří Dolejš's beating in a metro station and the Green Party election candidate Kateřina Jacques's arrest and rough treatment by the Prague police while at a counter demonstration to a neo-Nazi march.

Often, commentators point to these two incidents as a sign of brutalization in contemporary Czech politics.

Published in Czech Business Weekly HERE

16. 5. 2006

Tuto sobotu 20.5.2006 se v litoměřickém hotelu Salva Guarda koná už XII. SALON KRITICKÉHO MYŠLENÍ - LITOMĚŘICE 2006.

Téma:

Ztracené generace aneb O co všechno jsme ve Střední Evropě v posledním století díky politickým událostem přišli (a co získali)?

V čem se podobá frustrace společnosti, skupin a jednotlivce? Může být útlak a represe uměleckému dílu v něčem prospěšná? Jak vnímat společenskou epidemiologii depresí?

Existují výhody nevýhod? Co nás ohrožuje, deprese nebo demence? Nebo neohrožuje a my do nich utíkáme?

Jsme nemocnější, nebo méně odolní?

Jsme jiní než naši předkové?

Čeká nás duše smutná, nebo prázdná?

Symposium začíná v 10 hodin a je veřejně přístupné.

Alex Koenigsmark

16. 5. 2006

Korzáři silnic by měli počítat s velkými pokutami za své divoké kousky na německých silnicích.

To vyplývá z připraveného návrhu spolkového ministra pro dopravu Wolfganga Tiefensee (SPD), který dnes diskutuje se svými zemskými kolegy na dopravní konferenci v Berlíně. Kdo bude nebezpečně porušovat dopravní předpisy, má počítat s pokutou až 2000 Euro.

16. 5. 2006

"Kolaborant Palata. Jeho článek na Lidovky.cz, jeho odporný článek na proněmeckém serveru je vrcholem hnusu, ubohosti a falešného evropanství, je synonymem pro vše, co by měl každý rozumný a kultivovaný občan odložit jako text škodící, text škůdce -- tedy toho, komu náleží reakce škůdcům příslušná!"

To píše pravicová extremistka Edelmannová na serveru své strany v "otevřeném dopise Václavu Klausovi". Nelíbí se jí, že Luboš Palata v Lidových novinách kritizoval Klausův euroskeptismus.

Pozoruhodné. Kdepak sebrala Edelmannová řeč stalinského prokurátora Urválka z padesátých let, když tou dobou ještě vůbec nežila? Zajímavý důkaz, jak k sobě má stalinský útlak a dnešní pravicový extremismus blízko... Naštěstí, v důsledku příznivých zahraničněpolitických okolností, se nemusíme obávat, že by v důsledku nějaké zahraniční kolonizace Čech byla Edelmannová České republice vnucena jako hlavní politická síla...

17. 5. 2006

Ta reakce paní předsedkyně Národní strany je celkem konsensuální s předchozími stanovisky NS. Ona a její přátelé tak nějak nemají rádi každého, kdo neodpovídá tomu správnému profilu "bílého rasově a národně uvědomělého a heterosexuálního Čecha". Stačí si připomenout plamenné výzvy k rozehnáni CzechTeku loni v létě nebo články jakési Dominiky Chocové že by se homosexuálové měli léčit, píše Vladimír Neckář a pokračuje:

16. 5. 2006

"Don't worry, be happy!"

Imperativ "Buď šťastný!" se stal vůdčím heslem naší doby, varuje britský sociolog Frank Furedi v deníku Daily Telegraph.

Ekonom Richard Layard, guru pro "pocity štěstí" v Labouristické straně, přesvědčil britskou vládu, aby podpořila jeho kampaň. Jeho požadavek, aby britská vláda poskytla finance na školení nových 10 000 terapeutů, kteří by občany instruovali, jak být šťastnějí, se líbí politikům, kteří nemají žádné nové nápady a myšlenky. Stalin, sám "budovatel štěstí", by s tím souhlasil.

A konzervativci nejsou za labouristy v této věci zrovna pozadu.

16. 5. 2006

Byly skoro tři hodiny ráno a Alex Del Monte se šprtal jak blázen na zkoušku ze statistiky na své škole, Washington University. Měl v tom zmatek, potřeboval požádat učitele, aby mu to vysvětlil. Nebyl to problém -- jeho učitel je ve vzdálenosti 13 600 km -- v indickém Bangalore.

Tisíce amerických studentů dnes využívají zahraničních učitelů z třetího světa, kteří s nimi komunikují přes internet. Školství se tak stává nejnovějším ekonomickým odvětvím, které je exportováno do rozvojových zemí, píše deník Washington Post.

16. 5. 2006

Washington Post:

Nikdo si vážně nemyslí, že snižování daní vede k zvýšení státních příjmů, avšak Republikáni se této zkoušce vyhýbajípíše komentátor Sebastian Mallaby v americkém deníku Washington Post. Americký prezident Bush pořád opakuje, že snížením daní se zvyšuje státní daňový příjem. Totéž v únoru opakoval i viceprezident Dick Cheney a opakují to neustále další američtí Republikáni.

Co si o tom myslí hospodářští odborníci?

16. 5. 2006

Příspěvek alternativního školského šéfodboráře Radka Sárköziho Kolektivní maturity -- danajský dar ČSSD na rozloučenou je politizujícím nekorektním útokem proti maturitám.

Oproti němu se domnívám, že zrušení povinných maturit stejně jako např. zrušení krajů bylo jednou z úliteb mediálně rozšířenému klišé "komunisté tady všechno zdevastovali -- musíme tedy zrušit nebo aspoň přejmenovat všechno, co tu za nich bylo". Brzy se ukázalo, že ke konkurenceschopnosti ve sjednocené Evropě patří i srovnatelnost dosaženého vzdělání, v tomto případě středoškolského. Má-li být na srovnatelné úrovni, musí se nějak celostátně, dnes už celoevropsky a zítra globálně "měřit". Volný pohyb osob po celé Evropě a tím i jejich pracovní uplatnění kdekoliv na trhu s půlmiliardou osob si žádá srovnatelnost kvality i mnžství znalostí nutných jako předpoklad zaměstnání kdekoliv. Toho se nedá dosáhnout dobrovolností, ale jen plošně, celostátními či celoevropskými standardy. Nevím, o jaké diskriminaci studentů Radek Sárközi mluví.

16. 5. 2006

Přiznávám, že jsem se zájmem čekal, zda bude po příspěvku Miroslava Prokeše následovat polemická reakce. Protože Pavel Urban rukavici zvedl, pokusím se jej pouze doplnit a vysvětlím panu Prokešovi, jak je to s genocidou a komunismem. Definice genocidy říká, že se jedná o vyvražďování určité skupiny lidí definovaných na základě etnika či rasy. Širší definice na základě trpkých zkušeností 20. století ovšem přidávají vyhlazování skupin definovaných politicky, nábožensky nebo kulturně.

I kdybychom se však drželi pouze té nejpřísnější definice genocidy, bude to přinejmenším u některých obětí komunistického režimu stačit.

16. 5. 2006

Obraz veřejnosti v deníku Právo v měsících před volbami

Tento článek původně vznikl v rámci semináře "Média a společnost" na Fakultě sociálních věd UK. Během tří měsíců jsme s kolegy sledovali poměrně obecně vymezené téma "obraz veřejnosti v médiích v době před volbami" -- v mém případě šlo o deník Právo. V době od 1. března do 6. května jsem v každém vydání sledoval i s kontextem výskyt slov mínění, výzkum, průzkum, anketa, respondenti, dotázaní, veřejnost, volič a občan. K dalšímu posuzování byly vybrány zpravodajské a publicistické texty, dotýkající se celostátní politiky.

16. 5. 2006

ZÁPISNÍK JIŘÍHO PEHE:

Roli zahraničně politických témat ve volbách do Poslanecké sněmovny v červnu 2006 lze analyzovat na několika různých úrovních: postavení a rozpracování zahraničně politických témat ve volebních programech českých politických stran; skutečné akcentování zahraničně politických témat ve volební kampani; a důležitost zahraničně-politických témat ve vztahu k veřejnosti. Zajímavý úhel pohledu nabízí i srovnání s minulými volbami v roce 2002.

15. 5. 2006

Čeští mediální propagandisté znají své Pappenheimské

Myslím si, že boj za profesionalitu Českého rozhlasu je ztracen. Jemnosti, jako je férovost, vyváženost, kultivovanost a kritičnost - to jsou principy, o nichž český Novák nic neví a nerozumí jim. Ve svém permanentním hospodském odporu vůči establishmentu naopak český Novák podezřívá všechny ze všeho a je skálopevně přesvědčen, že všude kolem něho jsou manipulativní spiknutí. Jemu nevadí, že pořad Host do domu s Yvonnou Přenosilovou byl nebetyčně primitivní a hloupý. Nechápe, co je to žánr publicistiky. Proč by to měl vědět?

15. 5. 2006

ZÁPISNÍK JIŘÍHO PEHE:

Stalo se u nás neblahou tradicí, že každé volby jsou mnoha občany i médii chápány jako téměř osudový zlom. Jako bychom si nemohli zvyknout, že Česká republika je stabilní demokracie.

I o nadcházejících volbách se mluví jako o osudovém střetu mezi levicí a pravicí. Hrozí nám prý buď růžovo-rudá koalice (KSČSSD), nebo modrá diktatura. Ve skutečnosti lze téměř na každém možném výsledku najít více pozitiv než negativ.

Článek na stránkách Jiřího Pehe ZDE

6. 5. 2006

V dubnu přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 25 812.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí

Aleš Cibulka a Yvonne Přenosilová RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2006 Cibulkův pořad Jak to vidí dával slovo hostu   
15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 Pořad s Přenosilovou nelze brát vážně   
15. 5. 2006 Opakovaný dámský gambit... Ladislav  Žák
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba
12. 5. 2006 Paroubek "je skutečně jak Mussolini"   
12. 5. 2006 Unionistický stranický sekretariát Štěpán  Kotrba

Role generála Vlasova a ROA při osvobození Prahy RSS 2.0      Historie >
11. 5. 2006 Vlasov nechtěl pomoci povstání v Praze Richard  Seemann
9. 5. 2006 Děň Pobědy Štěpán  Kotrba
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   
20. 10. 2004 Stalinská cholera a banderovský mor Pavel  Pečínka
23. 12. 2003 Čapek a Beneš - boj za svobodu ducha a srdce Věra  Olivová
27. 11. 2003 Den vítězství Petr  Jánský
8. 5. 2003 Osvobození ČSR   
8. 5. 2003 Vojska generála Vlasova v Čechách Jan  Čulík

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Násilí policie a četky taky Milan  Daniel
2. 5. 2006 Jak to přesně bylo Karel  Jech

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Dolejš: Za přesvědčení z přesvědčení Oldřich  Průša
28. 4. 2006 Blíží se noc dlouhých nožů? Ivan Odilo Štampach
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba
14. 3. 2006 Dolary a nevládní organizace mezi Washingtonem a Moskvou Stanislav  Kliment

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2006 Ptáci: Ptačí chřipka není problém. Problém jsou lidé, kteří se jí bojí   
30. 3. 2006 Analýza obětí pandemie z r. 1918 by pomohla proti ptačí chřipce   
22. 3. 2006 Virus ptačí chřipky se rozštěpil   
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005   
24. 12. 2005 Česká sekce BBC přece jen končí...   
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy   
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   

Český film RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2006 Prezident Veto Vít  Horák
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2006 Pentagon donucen zveřejnit videozáznam z 11. září   
5. 5. 2006 Nešlo jen o ZHN, ale i o zlepšení životních podmínek iráckých žen... Jakub  Rolčík
26. 4. 2006 Měla by britská vojska zůstat v Iráku?   
22. 4. 2006 Bush věděl, že Irák neměl zbraně hromadného ničení   
14. 4. 2006 Britský vojenský lékař odsouzen do vězení   
14. 4. 2006 Američtí generálové požadují, aby Rumsfeld odstoupil   
12. 4. 2006 Plánovité zabíjení iráckých vědců?   
9. 4. 2006 The New Yorker: Bush chce použít jadernou bombu proti Íránu   
29. 3. 2006 Americký triumfalismus vede k zrychlování globálního úpadku USA   
25. 3. 2006 Rusko popírá, že by poskytovalo Saddámu Husajnovi špionážní informace   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
5. 5. 2006 Jak Blairova vláda omezuje starobylé demokratické svobody   
5. 5. 2006 Cenzura internetu se šíří do celého světa   
14. 4. 2006 Kriminalizovat výroky v demokratickém státě nelze Jan  Čulík
13. 4. 2006 Petr Cibulka odsouzen k podmíněnému trestu za pomluvu Jan  Čulík
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?   
21. 2. 2006 "Al Džazíra: I v Evropě existují tabu"   
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení   
19. 2. 2006 Islámským teroristům se podařilo vážně omezit svobody Západu   

Školství RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2006 Vysokoškolská stávka: Je to jako sledování automobilové havárie ve zpomaleném filmu   
17. 5. 2006 Opravdu parodie   
16. 5. 2006 Maturity z logického a systémového myšlení Miroslav  Prokeš
16. 5. 2006 Domácí učitelé z třetího světa vyučují americké studenty na dálku   
15. 5. 2006 Kolektivní maturity -- danajský dar ČSSD na rozloučenou Radek  Sárközi
15. 5. 2006 Výzkumné záměry a rozvoj vědy v regionech Demeter  Krupka
14. 5. 2006 Stávka hrozí kompletním uzavřením britských univerzit   
13. 5. 2006 Při stávce univerzitních učitelů začíná jít do tuhého Jan  Čulík
9. 5. 2006 Otazníky kolem státních maturit a CERMATu Radek  Sárközi
2. 5. 2006 Parodie na maturitu III.   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek
20. 2. 2006 Spisovatelé vyklidili veřejný prostor Miroslav  Vejlupek
5. 2. 2006 Lidé čtěte !