17. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 5. 2006

Ruský medvěd je zpátky -- a tentokrát je na plyn

V Kremlu ve čtvrtek vysvětloval málo známý, ale mocný ruský činitel poprvé zahraničním novinářům nové informace o současném Rusku: "Rusko je stát obrovského významu a jeho význam každým týdnem roste."

Sergej Sobjanin, bývalý šéf Ťumenského regionu, bohatého na ropu, který je nyní šéfem štábu Vladimíra Putina, a je jedním z nejmocnějších lidí v dnešním Rusku, vysvětloval podrobnosti středečního projevu Vladimíra Putina. V něm Putin definoval budoucnost Ruska jako lidskou i vojenskou regeneraci.

Je nutno zastavit pokles obyvatel Ruska. Ruským matkám se bude vyplácet státní podpora, aby rodily víc dětí. Putin hovořil o střelách a o jaderném znovuvyzbrojení.

Zjevným nepřítelem, o němž se ovšem nehovořilo otevřeně, nebyli čečenští "teroristé", anebo "barevní" revolucionáři z bývalých kolonií bývalého Sovětského svazu, ale starý nepřítel, americký "vlk", který kamufluje svou chtivost po mezinárodní moci falešným znepokojením ohledně lidských práv a šíření demokracie.

"Vliv Ruska stoupá každým rokem," vychloubal se Sobjanin. "Rusko je silné, bohaté a prosazuje mezinárodně stále energičtěji svůj vliv."

Po dvaceti letech úpadku, spojeného s festivalem svobody, kterou přinesl Michail Gorbačov, se ruský medvěd vrací na mezinárodní scénu. Podporuje ho vlna petrodolarů, jeho státní ropné a plynařské společnosti prosazují vliv Ruska v zahraničí, Putinova autorita v Rusku je neotřesitelná, v porovnání s autoritou Bushovou, Chirakovou či Blairovou.

Všechno to vyvrcholí v červenci v Petrohradě, ve starém říšském hlavním městě Ruska, kde bude Putin hostit nejvyšší představitele ze sedmi nejbohatších zemí světa.

Ostatní svět je znepokojen. Amerika dospěla k názoru, že Putin představuje chytrý návrat k tradičnímu ruskému autoritářství. Středo a Východoevropané se taky třesou. Západoevropané si začínají uvědomovat nové problémy. Všichni jsou nuceni vypracovat si vůči Rusku novou politiku.

Podle Alexandra Rahra, čelného německého analytika Ruska, začíná Putin určovat mezinárodní agendu. Američané začínají být nervózní a rozhněvaní. Spojené státy tomu chtějí zabránit, ale mají na to jen velmi omezené prostředky.

Týden před tím, než Putin pronesl svůj projev, zkritizoval ho na pobaltských hranicích americký viceprezident Dick Cheney. Obvinil Rusko, že se snaží využívat svého přírodního bohatství k vydírání a šikanování zahraničních zákazníků, z toho, že likviduje demokratické reformy posledního desetiletí, že omezuje práva ruských občanů.

I americká ministryně zahraničí Condoleezza Ricová vyjádřila zklamání, že příslib americko-ruského partnerství se neuskutečnil. "Nikdo neví, kde Rusko vlastně skončí."

Kreml rozhněvalo poučování od Američanů, avšak Putin ve svém projevu vyjádřil vůči Americe pohrdání. "Hovořil jedním dechem o Americe, Africe a Latinské Americe. To je nové. To je součástí jeho reakce. Vy Američané už pro nás nejste důležití, tak jděte kamsi," vysvětlil jeden západní analytik.

Rusové varují před novou studenou válkou.

Hlavním důvodem změn není jen Putinova tichá a metodická konsolidace moci během posledních pěti let, ale hlavním důvodem velkého vlivu Ruska jsou dnes peníze, v důsledku obrovského nerostného bohatství Ruska v době, kdy se ropa prodává za více než 70 dolarů za barel a kdy má ruská státní korporace Gazprom monopol na dodávky třetiny zemního plynu pro Evropu.

Putin uhradil většinu ruských zahraničních dluhů a vybudoval z příjmů z prodeje ropy a plynu "stabilizační fond" v hodnotě 62 miliard dolarů. Rusko má nyní obrovské finanční rezervy. Gazprom nedávno předstihl British Petroleum jako druhá největší globální energetická firma svou tržní hodnotou. Putin zlikvidoval veškeré své mocenské soupeře v Rusku a udržuje si popularitu na úrovni 70 procent.

Výsledkem je, že i když Putin odejde v roce 2008 z politické scény, putinismus přežije. Vybere si svého nástupce.

Avšak nová síla Ruska je také slabostí. Nové bohatství Ruska je naprosto závislé na trzích a na ceně ropy, která může klesnout, stejně jako stoupnout. A moc Gazpromu je přímo závislá na Evropě, která mu poskytuje dvě třetiny jeho příjmů.

Nicméně, Rusko se prosazuje na mezinárodní scéně -- je hlavní překážkou, která brání EU a Americe, aby potrestaly Írán za jeho jaderné ambice. Jiným neuralgickým bodem je Palestina a organizace Hamas. Rusko se také považuje -- spolu s Čínou -- za povolanější a schopnější než USA k tomu, aby vyřešilo problém Afghánistánu.

A Moskva obnovuje svůj vliv na Ukrajině a v Gruzii. Prosazuje se také ve střední Asii tím, že si dohodla dodávku plynu s despotickými režimy v Turkmenistánu a v Uzbekistánu a uvalila obchodní embargo na prozápadní sousedy, jako je Moldova a Gruzie, kterou potrestala zákazem dovozu vína.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       17. 5. 2006
17. 5. 2006 Vysokoškolská stávka: Je to jako sledování automobilové havárie ve zpomaleném filmu
17. 5. 2006 Jak vyhrát volby Oskar  Krejčí
17. 5. 2006 Hledání vlastních zájmů Oskar  Krejčí
17. 5. 2006 ČRo: Svoboda sprostořekosti a odpovědnost Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Čulíkova proč.... Ladislav  Žák
17. 5. 2006 Hospodský sonet Václav  Daněk
16. 5. 2006 Pentagon donucen zveřejnit videozáznam z 11. září
17. 5. 2006 Ruský medvěd je zpátky -- a tentokrát je na plyn
17. 5. 2006 Bohumil Doležal, extremismus a petice Tomáš  Pečený
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Květnová nostalgie Pavel  Kopecký
17. 5. 2006 Závažné selhání protijaderného propagandisty Ivan  Brezina
17. 5. 2006 Opravdu parodie
16. 5. 2006 Na východní frontě klid...?! Ladislav  Žák
16. 5. 2006 Jeden z vynálezců internetu bude přednášet v Glasgow
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
17. 5. 2006 Political thuggery and strong women Jan  Čulík
16. 5. 2006 Salon kritického myšlení, Litoměřice
16. 5. 2006 Německo chce zvýšit pokuty pro piráty silnic Radek  Vogl
16. 5. 2006 "Kolaborant Palata" - Psovi psí smrt? Jan  Čulík
17. 5. 2006 Klaus, Edelmannová a Palata
16. 5. 2006 "Být šťastný" jako slogan naší doby
16. 5. 2006 Domácí učitelé z třetího světa vyučují americké studenty na dálku
16. 5. 2006 Snižování daní nevede k zvýšení státních příjmů
16. 5. 2006 Maturity z logického a systémového myšlení Miroslav  Prokeš
16. 5. 2006 Komunismus a genocida Milan  Černý
16. 5. 2006 Racionální volič a labilní respondent Jan  Punčochář
16. 5. 2006 Zahraničně-politická témata v českých volbách 2006 Jiří  Pehe
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 Dobré zprávy převažují Jiří  Pehe
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce