12. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jana Bobošíková
12. 2. 2008

22:47 Komunisté se rozhodli. Do druhého kola vyslalo sedmnáct poslanců a poslankyň Janu Bobošíkovou. "Pokud jsem dostala šanci, jak do této záležitosti promluvit, tak to ráda udělám," řekla Bobošíková. Nominaci podepsanou sedmnácti jmény doručili po 22. hodině volebnímu výboru. Pro Václava Klause daleko více než pro Jana Švejnara nastává úplně jiná situace. Komunisté jsou podle Kováčika přesvědčeni, že je jejich kandidátka lepší než Jan Švejnar. Obrat lidovců směrem k tajné volbě se zdá být dohodnut alespoň částí protiklausovské koalice.

Vůbec nemusí být pravda, že hlasy pro Bobošíkovou za těchto okolností uberou Švejnarovi. Naopak mohou způsobit při tajné volbě, že ubydou Klausovi. Bobošíková si totiž své ostruhy i popularitu vysloužila v minulosti. Nejen jako poradkyně Václava Klause, ale jako krizová manažerka během krize v ČT. Na rozdíl od anarchismu vzbouřenců dbala na striktní dodržování zákona i za cenu vypnutí manipulativního vysílání, nad nímž ztratila kontrolu. Právě svou odvahou a vytrvalostí vůči Komersovské přesile, řízené z povzdálí Václavem Marhoulem z Barrandova dokázala, že okupace velína nebyla žádným bojem za demokracii, ale sprostým vydíráním a pokusem o státní převrat. Bobošíková svou odvahu předvedla. A právě urputnost v prosazování svých názorů jí přinesla křeslo nezávislé poslankyně. Nezávislé i na Nezávislých Vladimíra Železného.

Poté se pustila velmi ostře do prosudetské části mediálních elit ve věci "smíření" za cenu přepsání historie. Opět nikoliv ve shodě s Klausem, ale spíše blízká postoji konzervativní části komunistů a bojovníků proti fašismu. A v rozporu s s mnohými prosudetskými liberály z tábora Václava Havla. Jedním z jejích hlavních cílů bylo stát se generální ředitelkou ČT. Proti všem. Nyní Bobošíková projevila odvahu opět. Přijala kandidaturu komunistů, prohlásila, že si jí váží a obvinila ostatní z věrolomnosti. "V které politické straně dnes nejsou komunisté?" zeptala se provokativně novinářů. A jako obvykle - má pravdu. Bobošíková přitom není levicová. Je pravicový realista. S komunisty se podle vlastních slov shodne jen na českých národních zájmech, odporu k vojenské přítomnosti Američanů a jejich radaru, energetické bezpečnosti cestou jaderné energetiky a nehoráznosti požadavků sudetských Němců. Komunisté mají usnesení nevolit a nepodporovat Václava Klause. Pavel Kováčik řekl Britským listům po návštěvě Bobošíkové v poslaneckém klubu, že Václav Klaus nebude zvolen ani v druhé volbě. Alexandr Černý dodal, že v tom prvním komunisté dokázali, že umějí počítat. Ano, do 281 určitě. To ukázali, když neztratili přehled ani uprostřed chaosu první volby.

12. 2. 2008

Série neuvěřitelných výhrůžek ze strany ministra vnitra potkala předsedu Strany Zelených Martin Bursíka. Ministrův monolog k zelenému koaličnímu partnerovi, zachycený ruchovými mikrofony televize Nova, stojí za zaznamenání a veřejné vysvětlení. Ministr vnitra z titulu své funkce nejspíše ví, jaká byla "hra kolem". A také ví, kdo by měl jít bručet a po zvolení Klause nejspíše nepůjde...

Ministr vnitra Ivan Langer - ODS: "Ty prostě seš schopnej zabít bobra, abys zachránil strom? Jo? Ty jsi schopnej absolutně udělat cokoliv, jít přes mrtvoly, přes to, abys dosáhl svýho! Respektuji to, že máš svýho kandidáta, nicméně máš taky nějakou povinnost respektovat, aby došlo k nějaký shodě. Vytíráš si prdel s těma ostatníma. Jinými slovy říkáš, že tihleti, tihleti si vytřou prdel s tam těma ! Tak já ti povím, jaká hra okolo toho byla. Jaká špinavá hra kolem toho byla, kolik lidí půjde bručet!" (přepis TV Nova praví "bučet", ale v audiozáznamu je jasně "bručet")

Kolik lidí z vládní koalice půjde, pane Langere, "bručet", když se Václav Klaus nestane prezidentem? Kolik z nich bude z ODS a kolik ze Strany Zelených? Kolik lidí to bude z ČSSD? A kolik to bude komunistů? Dlužíte občanům České republiky odpověď, aby pochopili, oč se zde pod pláštíkem "demokracie" hraje. Mlčení většiny politiků okolo skandálního výroku ministra vnitra nevěští nic dobrého...

Poslanec Snítilý dnes oznámil, že je ochoten vystoupit z klubu ČSSD. Během páteční volby nehlasoval pro Jana Švejnara. V rozporu s usnesením klubu. Druhý den nevolil vůbec. Snítilý navíc váhá, zda zůstane členem sociální demokracie. O jeho angažmá pro vojenskou kontrarozvědku a tím i porušení pravidel pro nominaci poslanců ČSSD (nespolupráce s StB - přes velmi odtažitý až odmítavý vztah ČSSD k lustračnímu zákonu) se spekulovalo už dávno. Minimálně se tato informace objevila při předešlé volbě prezidenta, kdy Snítilý také nevolil stranického kandidáta ČSSD, Miloše Zemana. Snítilý byl slabým článkem klubu i v době parlamentní vlády Jozefa Wagnera v letech 1996 - 1998. Zeman Snítilého ale k loajalitě donutil.

Čtenář Vladimír Kalina napsal redakci: Některé odpovědi naznačí nesestříhaný záznam na serveru Aktuálně. Při porovnání sestříhaného a nesestříhané materiálu je zcela patrná účelová manipulace TV NOVA, kdy jednotlivé věty jsou vytrženy z kontextu a nevyhovující místa "přelepeny" záběry na celou schůzi, případně na současného prezidenta (oba přelepy jsou samozřejmě z jiné doby slavné "První volby"), přičemž zvuková stopa je zachována. Obrázek si udělejte sami.

12. 2. 2008

Existuje několik způsobů, jak se vypořádat s politickou krizí současnosti: buď si budeme i nadále o politice udržovat iluze, nebo přistoupíme na řešení, které z nás udělá sebevědomé občany. To první je velmi snadné, to druhé vyžaduje ještě několik kroků. Základním krokem je přiznání si viny, připuštění podílu na hříchu, který spáchaly politické garnitury. Zní to možná příliš nadsazeně, ale bez toho budeme i nadále vyhánět z těla společnosti zástupného ďábla. Zatím tu sledujeme dobové tance.

12. 2. 2008

Krize politického systému, stávající se v podobě prezidentské volby fraškou, nemá v dohledné době žádné realistické řešení. Názor Jana Čulíka, že občané sami by svou masovou nespokojeností měli dosáhnout nápravy poměrů, je správný, ale neuskutečnitelný. Je tomu tak především proto, že trapné divadlo, které nám politikové již delší dobu předvádějí, není než obraz nás samých.

Vzniku široké občanské aktivity je však i aktivně bráněno. To je o to snazší, že občané ve své většině postrádají politické zkušenosti a jsou tedy snadno manipulovatelní.

12. 2. 2008

Diskuse k článku "ČR se stává klackem, jímž budou USA bít Evropskou unii"

Píše Soňa Hromátková: Před časem jste mi napsal, že nezvonit klíči, ale vzít klacky a jít se postavit před "Strakovku" atd. může být nebezpečné. Když tedy nevolíme, co chceme, ale pouze "menší zlo", jak byste to viděl konkrétně dnes (po několika měsících "vývoje")? Máte snad "sametový" recept na to, jak zákonnou cestou odstranit vlastizrádce (Vondra a spol.) a manipulátory schovávající se v politických stranách? Nebo si máme nechat vše líbit? Vaši "akademici", co sem píší rozevlátými souvětími a používají "učený" slovník a mnohdy příliš slov, jsou pomalí (důstojně) v uvažování. Kam až to dojde? K podpisu smluv. A co pak? Necháme se vyloučit z EU? Pak teprve budeme napadnutelní ve své osamělosti a nikoho, zejména USA už nebudeme zajímat vůbec. Ti si najdou jistě jiného svého "hejla".

Reakce Jana Čulíka: Pokud jsou snad někteří občané České republiky nespokojeni se současnou vládou a s razantními kroky, které podniká bez řádného mandátu (má pochybný mandát pouhých dvou přeběhlíků), jedinou možností, jak problém vyřešit, je občanská neposlušnost ve velkém rozsahu.

Pokud vám vadí vláda, která si bez mandátu dělá proti vůli občanů, co chce, pokud vám vadí, že menší města jsou zcela pod vládou místních mafií, které si už ohlídají, aby se neozval "jiný", svobodný hlas, pokud vám vadí, že se studenti na vysokých školách musejí bát, aby neřekli něco, co se politicky nebude líbit jejich učitelům (dostáváme takové emaily), pokud chcete odstranit nedýchatelnou mafiánsko-"dobyvatelskou" (tj. každý politik hrabe jen pod sebe) atmosféru v České republice, a atmosféru prohlubující se ošuntělosti, jedinou možností jsou rozsáhlé akce občanského protestu. A nepolevit, dokud nebude dosaženo ze strany politiků slušného chování. Neorganizovat však frakcionářská "hnutí", lehce zdiskreditovatelná vazbou na určité zájmové struktury, jako bývaly "Impuls 99" či "Děkujeme, odejděte". Na první pohled by muselo být zjevné, že jde o hnutí poctivé, celonárodní a nefrakční. Je to vůbec realistické v dnešní české společnosti, kde snad každý patří k nějaké skupince, která nemá ráda skupinky ostatní a snaží si činit nárok na to, že jen její jediný diskurs je "ten pravý"?

12. 2. 2008

Během první volby prezidenta republiky padala ze všech stran silná slova o manipulování s jednotlivými voliteli, nátlaku na ně, vedoucímu až k jejich zhroucení, atd. Vše ve stadiu indicií a dohadů, nic zcela průkazného. Dohady prolomil až vždy užvaněný Ivan Langer siláckým výrokem ke svému koaličnímu kolegovi Bursíkovi o lidech, kteří za tu "špinavou hru" půjdou "bručet". Nad tímto výlevem by bylo možné mávnout rukou s dovětkem "když Langer zabučí, někdo si zabručí", problém je však v tom, že, že tato slova pronesl jeden z předáků ODS, člen vlády premiéra Topolánka, předsedy ODS, a -- ministr vnitra České republiky.

12. 2. 2008

Sergej Ivanov, náměstek ruského premiéra, zdůraznil v přednášce na mezinárodní konferenci v Mnichově, že Rusko naprosto nemá v úmyslu vytvářen nové vojenské bloky ani se chovat konfrontačním způsobem. V blízké budoucnosti se Rusko zaměří na zlepšování životní úrovně obyčejných Rusů.

12. 2. 2008

Britský ministr zahraničí přednese dnes projev, v němž zformuluje současnou zahraniční politiku britské vlády. Bude v něm argumentovat, že chyby, jichž se Západ dopouští v Iráku a v Afghánistánu, nesmějí zamlžit morální povinnost zasahovat - někdy i vojensky - s cílem šířit po světě demokracii.

12. 2. 2008

Situace není vhodná pro úspěšné nasazení třetího kandidáta do druhé volby prezidenta. Pokud opravdu někoho jmenujete, nemá šanci při současném složení Senátu získat tolik hlasů jako Švejnar, a tak je třetí kandidát jen zcela jasná výhoda pro Klause.

12. 2. 2008

Rusko předloží konferenci OSN o odzbrojení společný čínsko-ruský návrh na mezinárodní dohodu, která by zakázala rozmisťování zbraní ve vesmíru.

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov předloží návrh dohody dne 12. února výroční konferenci OSN o odzbrojení v Ženevě.

Spojené státy se stavějí vůči této rusko-čínské iniciativě kriticky, zejména po loňských čínských zkouškách protisatelitních raket.

12. 2. 2008

Podle dlouholeté a osvědčené volební strategie, kterou se američtí Demokraté řídí již více než 30 let, strana k tomu, aby vyhrála boj o Bílý dům, musí na prezidenta kandidovat bělocha z jižního státu. Hodnota této strategie je zřejmá, když si uvědomíme, že v každé prezidentské volbě, kterou strana od doby prezidenta Lyndona Johnsona vyhrála (tedy v letech 1964, 1976, 1992, 1996, ...a také, nebýt faktu, že Bushův bratr byl guvernérem Floridy, 2000), právě takového kandidáta měla.

12. 2. 2008

Ve vypjaté atmosféře prezidentské volby dochází k nejrůznějším způsobům prosazování nejrůznějších názorů. Toto prosazování má v pozadí snahu prosadit na Hrad svého kandidáta, anebo spíše prosadit své zájmy (nenapíšu politické, protože tomu snad nevěří nikdo). Jméno hradního pána opravdu až tak důležité se nejeví.

Pojďme trochu rozebrat používané pojmy. Tajná volba, veřejná volba.

12. 2. 2008

Musím se přiznat, že stesky obyvatelstva na celkový dojem ze sledování volby prezidenta v přímém přenosu nechápu. Svou úrovní příliš nevybočila z rámce ostatních reality show. Je to celkem jedno, jestli jde o Výměnu manželek z bytů, Big Brother a Vyvolené z vil nebo Zvolené z Hradu. K tomuto konstatování připojuji omluvu reality show Odhalení a poklonu úrovni goril z pražské zoo.

Vizualizace reálného života nebo jinak obecně přijatelných textů je totiž problematická.

12. 2. 2008

Jak se tvářili jednotliví poslanci a jak to vypadalo v sále. O tom vypovídají fotogalerie Britských listů z prvního kola volby prezidenta ČR v pátek 8.2. a v sobotu 9. 2. . Mnohdy exkluzivní snímky přibližují nejen klíčové chvíle volebního klání či dohadování, ale i zázemí televizních štábů a rozhlasové režie. Autory většiny snímků jsou fotoreportéři BL Štěpán Kotrba a Luboš Wišniewski st.. Galerie BL doprovázejí i snímky fotoreportéra Khalila Baalbakiho na serveru Českého rozhlasu a snímky parlamentní analytičky České televize Ireny Ryšánkové. Více než sedm set snímků v archivu Britských listů a tři sta dalších na serveru Českého rozhlasu je kronikou dvou dní, strávených ve Španělském sále Pražského hradu a přilehlých kuloárech.

FOTOGALERIE BL
Osoby, předsálí a kuloáry: Štěpán Kotrba 123456

Španělský sál: Luboš Wišniewski 12
Imprese ze zákulisí : Irena Ryšánková 1

FOTOGALERIE ČRo
Španělský sál: Khalil Baalbaki 1-10

Štěpán Kotrba, FOTOSTORY: Novotného balicí techniky ZDE

Štěpán Kotrba, FOTOSTORY: 8. 2. 19:59: vysvětlení Jana Vidíma ZDE

... a nakonec proměny nálad v KDU-ČSL během volby v podání tváře Jana Kasala.
     

12. 2. 2008

Bývalý technik z firmy Boeing byl v pondělí zatčen a obviněn z krádeže obchodních tajemství v souvislosti s programem raketoplánu a dalších vesmírných programů. Měl je prodávat Číně.

Mezitím americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo jiný, nesouvisející případ, v jehož rámci byl zatčen činitel ministerstva obrany a dvě další osoby za špionáž - prý údajně předávali tajné americké vládní dokumenty Číně.

Dongfan "Greg" Chung, 72, z Kalifornie, který byl zaměstnancem firmy Rockwell International od roku 1973 až do doby, kdy koupila jeji oddělení pro obranu a vesmírné projekty v roce 1996 firma Boeing, byl zatčen ve svém domě.

V druhém případě byli zatčeni Gregg William Bergersen, pracovník ministerstva obrany, a Tai Shen Kuo a Yu Xin Kang, oba z New Orleansu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 2. 2008

DAB digitální rozhlasové vysílání označují někteří odborníci jako svého druhu Betamax, formát videokazety, který v sedmdesátých letech prohrál v soutěži s formátem VHS.

12. 2. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Turecký ministerský předseda Tayyip Erdogan navštívil Německo a mluvil v Ludwigshafenu u spáleniště domu, v němž žili turečtí přistěhovalci, dále na mnichovské konferenci o bezpečnosti a také v Kolíně před 20 000 imigranty z Turecka. A to, co požadovalo, mělo význam nejen pro volby v Turecku, ale taky pro celou Evropskou unii i pro její jednotlivé členské státy.

Z několika článků zveřejněných v časopise Spiegel online jsem si vybral některé Erdoganovy požadavky, které bych chtěl komentovat.

12. 2. 2008

Jiří Paroubek byl myslím první, kdo přišel s nápadem, aby volba prezidenta republiky byla veřejná. Po patřičně demagogické kampani, že jedině správná je veřejná volba, se k sociálním demokratům přidávali další: křesťanští demokraté, zelení a na konec s jistým váháním i komunisté, protože většina veřejnosti je náhle přesvědčena, že jedině správná demokratická volba je volba veřejná, neboť pak prý každý vidí, jak který volitel hlasoval. A vlastně se tím údajně zabrání v podplácení nebo nepřípustnému nedemokratickému nátlaku na volitele. Jiří Paroubek měl k tomu ovšem důvody o kterých nehovořil: podezříval zřejmě některé své kolegy poslance a senátory, že nejsou dostatečně odolní proti nátlaku ze strany lobbyistů ODS.

12. 2. 2008

(aneb zásadní nepochopení situace)

Když si v antickém divadle nevěděli rady se zakončením tragedie,tak spustili nad jeviště jakýmsi strojem božskou postavu,aby vyřešila situaci jinak neřešitelnou.Tomu se říkalo "Deus ex machina",čili bůh ze stroje.

Zdá se,že současná volba českého prezidenta by měla být řešena obdobně-aspoň návrhy dalších kandidátů,předkládané KSČM,tak vypadají.S tím rozdílem,že se jedná o postavy živé,s mechanikou biologickou.A také s tím rozdílem, že prezidentská tragedie může být za této situace ukončena vcelku reálně a logicky zvolením pana Klause.Což bude právě následek zásadního nepochopení situace na rozdíl od tragedií antických.

Pozn. JČ: Já bych spíš mínil, že komunisté si přejí, podobně jako posledně, aby byl prezdentem znovu zvolen Klaus. Má k nim ideologicky velmi blízko.

Poznamenává Boris Cvek:BC: Taky mám ten pocit. Ostatně si nevzpomínám, že bych z úst komunistů slyšel někdy nějakou tvrdou kritiku Klause-prezidenta. Dnes mne překvapil tento rozhovor se Schwarzenbergem ZDE. Zdá se, že se v zákulisí opravdu děje něco nekalého, když od toho dává ruce pryč. V tom ohledu asi lépe znovu zvolit Klause, než se doprošovat komunistů a vydírat volitele. Švejnarův mandát by byl ostatně velmi pochybný, kdyby měl povstat právě odtud (kdyby komunisté jednali jako levicová strana, která prostě chce raději středově-liberálního člověka na Hradě místo konzervativního libertariána, jejich hlasy by samozřejmě měly cenu a byly by "čisté", ale komunisté zjevně levicová strana nejsou - a nikdy ani nebyli).

11. 2. 2008

Bush vydírá Evropskou unii ohledně letů do USA

Činitelé EU zuří: Washington chce další soukromé informace o cestujících

Vysoký činitel EU varoval, že Spojené státy zřejmě plánují uzavřít bilaterální dohodu s velmi poddajným "průkopníkem" a tuto dohodu pak budou používat "jako klacek, jímž budou bít ostatní členské země EU".

A tím přeúslužným "průkopníkem" bude zřejmě Česká republika. Ve středu navštívil Prahu Richard Barth z amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti a vyjednával o dohodě s Alexandrem Vondrou.

Americká vláda vyvíjí nátlak na 27 členských zemí Evropské unie, aby přijaly nová bezpečností opatření pro cestování do USA, a aby dovolily přítomnost ozbrojených stráží ve všech letadlech amerických leteckých společností, létajících z Evropy do USA. Přítomnost ozbrojenců v letadlech se přitom považuje za nesmírně nebezpečnou.

11. 2. 2008

Zdá se, že výraz ošuntělost, použitý Janem Čulíkem v článku "Ošuntělá Česká republika", jímž vyjádřil dojem, který v něm vyvolává obraz staré vlasti, zřejmě zacílil do neuralgických bodů mnohých čtenářů, soudě tak podle početných komentářů v Britských listech. Ne všechny se přidržovaly původního tématu.

Čulíkova pozorování mají sociologický charakter a jsou zostřena jeho možností srovnávat různá národní (státní) společenstva, ve kterých se Čulík pohybuje, a to nejen topograficky nýbrž i v plynutí času. Národy potřebují osten nerovnosti k jejich dynamickému růstu (1) Sportovní soutěžení je dobrý příklad i pro jiná pole lidské působnosti. Srovnávání je jedna z používaných sociologických metod.

11. 2. 2008

Proč se stále omílá, jestli je ušlechtilejší, decentnější, důstojnější a já nevím jaká, volba veřejná nebo tajná? Kdo to viděl - co vlastně viděl? Byl jsem naivní a předpokládal, že když je takový boj o volbu "veřejnou" a dává to na veřejnost TV, tak taky uvidím, jak kdo hlasuje.

Ovšem mimo jiné díky tomu, že se ta věc odehrávala na plochém sále, neviděl nikdo u televize NIC!

11. 2. 2008

Při veřejné volbě podobného typu jako byla prezidentská, se vždy počítaly hlasy pro, proti a těch volitelů, kteří se zdrželi hlasování, Kontrolní součet musel být roven počtu volitelů celkem. Překvapuje mne, že se doposud nikdo nepozastavil nad způsobem hlasování v prezidentských volbách, kde se nezjišťoval počet těch, kteří se zdrželi hlasování. Skrutátoři tak neměli žádnou možnost kontrolovat sami sebe, před odevzdáním výsledků volební komisi, poznamenává Alfred Eckhardt.

11. 2. 2008

Ted si přesně nevzpomínám, který římský politik (myslím že Cato st.) jednu dobu končil všechny svoje projevy hláškou: "Ostatně soudím, že Kartágo musí býti zničeno". A tak jako u Erbena dívčinu "k jezeru cos nutí, nic doma, nic jí po chuti", tak já mám alergii na "rozostřené a zamlžené bláboly jež se na mne z řečnických (ale i písemných) projevů hrnou" a brání (pozor, teď přijde moje parketa) rezultativnosti komunikace.

11. 2. 2008

Ideologická hysterie, pomocí které se ODS snaží udržet Václava Klause na Hradě vede nutně k tomu, že ostatním stranám nezbude, než slušně požádat KSČM o podporu Jana Švejnara.

Pro zachování alespoň špetky zdravého rozumu opravdu nic jiného nezbývá. Alespoň v tuto chvíli, pro tuto volbu, jsou komunisté stokrát méně nebezpeční, než odeesáci.

11. 2. 2008

Každý, kdo kritizuje veřejnou volbu pro její nepřehlednost, by se měl trochu zamyslet a ne hned psát. Přehlednou veřejnou volbu si umí zorganizovat každý spolek baráčníků. Ale musí holt se umět počítat, ti co to umějí, tak to sčítají a musí jim souhlasit celkové počty. Dá to práci, jako cokoliv pořádného, ale jde to. Když je volitelů moc, tak musí tu ručičku držet o trochu déle a mít v ní třeba lísteček na oběd či něco barevného, aby to ti sčítači (skrutátor mi zní nějak nemravně) měli snažší. To je asi všechno. Že se o tom bude sáhodlouze mudrovat, se ovšem dalo čekat.

11. 2. 2008

Sarkozy se propadá. Prezident ještě nedávno sliboval, že se ve Francii zvýší životní úroveň. Životní úroveň námezdně pracujících prudce klesá, bohatnou spekulanti a akcionáři. Generální ředitel banky Société Générale Daniel Bouton, který prošustroval 5 miliard eur pomatenými spekulacemi, dostal 7 milonů eur „odškodnění“, aby se vzpamatoval ze šoku, který utrpěl. Sarkozy si udělil plat 49 151 eur měsíčně. Sarkozyho neoliberální vláda je vládou nestydatých zbohatlíků a parazitů.

11. 2. 2008

Při pročtení Čulíkovy obsáhlé knihy o současném českém filmu Jací jsme zůstává v mysli snad jen povzdychnutí, že se česká filmologická obec nechala v reflexi současné kinematografie předběhnout Janem Čulíkem. I Čulíkovy Britské listy se již delší dobu specializují na dobývání aktuálních prvenství žhavě ukvapenými komentáři, aby ostatním mnohdy ukázaly, že tudy cesta nevede.

Lucie Česálková, Literární noviny

Kniha je k dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE. Ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE

11. 2. 2008

"O stromové huse jsem učinil zmínku proto, poněvadž z ní byla zrozena želva. Asi také dobře víte, jak vzniká žába z kachny a myš z úhoře."

Theophrastus Bombastus Paracelsus von Hohenheim: Azoth. O stromu neboli linii života.

Po pátečněsobotním iniciačním rituálu na Hradě je věru proměna stromové husy v želvu tím opravdu posledním, co by zasvěcence okultních nauk sněmovních i senátních ještě mohlo překvapit. Prezidentská volba transmutovaná ve výběr mezi monetaristou a monetaristou a následně v dohadování o církevních záležitostech, kolorovaná navíc sporem o to, zda kandidát má být obecenstvu servírován v šípkové omáčce nebo se zelím -- toť, občane, vrcholný výkon české politiky.

11. 2. 2008

I to je demokracie

O neúspěšné prezidentské volbě se toho napsalo již mnoho. Vyjadřovali se komentátoři, politologové, politici i bloggeři. Většinou negativně. Vadila jim příliš zjitřená atmosféra, taktizování, zákulisní manévrování, obhroublé vyjadřování, zbytečné osobní ataky. Prezidentské volbě podle nich chyběla důstojnost a svoboda.

11. 2. 2008

Komunistická strana v prezidentských voľbách podporila návrh strany známeho rentiéra Bursíka voliť na post prezidenta Čechameričana Švejnara, teda človeka ktorý bude rozširovať a prehlbovať americké impérium. Neviem, či to postačuje na vyhodenie KSČM z medzinárodných štruktúr. Jedno je isté, komunisti popreli dve základné zásady svojej histórie a existencie. Potvrdili, že im vždy od dôb vzniku boľševikov išlo iba moc, šikanovanie ľudí a teror.

10. 2. 2008

Ačkoliv hlasování při volbě prezidenta bylo veřejné, jeho (jmenovité) výsledky překvapivě veřejné nejsou. Nejsou na webu Poslanecké sněmovny (dle jejíž pravidel se hlasuje). (Dodatek pondělí: shodný seznam jako první verze zde se objevil na idnes.cz) . (Dodatek středa: seznam již má ode dneška i aktualne.cz, kde se objevili i nové některé nové, které jsem zde tedy také přidal. Na webu Poslanecké sněmovny už jsou stenozáznamy z volby.)

11. 2. 2008

Rád bych navázal na článeček "Směšní advokáti posvátných rituálů" kolegy Kartouse a v zásadě jej podpořil, protože i já jsem, i přes všechny technické nedostatky a organizační zmatky pro veřejnou volbu prezidenta republiky. Pokusím se vysvětlit proč se domnívám, že je tato volba jediná správná.

1) ODS argumentuje tím, že změna politického systému v roce 89 si kladla mimo jiné za cíl svobodné (rozuměj tajné) volby. Ano, ale to se týká jednotlivých voličů, kteří volí své zástupce. A voliči MAJÍ PODLE MÉHO NEZPOCHYBNITELNÉ PRÁVO VĚDĚT, JAK SE JEJICH VOLENÍ ZÁSTUPCI CHOVAJÍ, TEDY JAK HLASUJÍ!

9. 2. 2008

Vždycky znovu propukají výtky pravicových mudrců -- dejme tomu nestora českých právníků Vojtěcha Cepla -- sociálním demokratům, že vedení strany a vedení poslaneckého klubu v parlamentu nějak vynucuje kázeň poslanců strany při hlasováních a tím znásilňuje jejich výtečná výlučná svědomí. Neboť sociální demokracie má nehynoucí tradici zrádců v parlamentě -- poslanců Teplíka, Wagnera, Melčáka, Pohanky, nejnověji asi Snítilého...

10. 2. 2008

Nejen někteří politici, ale překvapivě i novináři (jako příklad Pečínka z Reflexu nebo Hanák z Práva) si myslí, že volba prezidenta měla a má probíhat tajně. Jejich pseudoargumentem se stala "tradice", "důstojnost" nebo dokonce "přirozenost", což jsou podle nich nejdůležitější aspekty této veřejné události. Připomínají tak vyvolávače duchů dob dávno minulých, v nichž se podle jejich mínění na vždy usadila Pravda. Tradice totiž podle nich svým významem převyšuje jedinečnost společenského kontextu, v němž se nacházíme, a měla by být tím prvním, podle čeho se bude poměřovat každý veřejně hybný krok. Někteří připomínají s varovně zdviženým prstem, že v roce 1918 a vždy potom se volilo tajně. Ano, tehdy se taky jezdilo v koňských povozech, načež přišly trabanty. A jak to bylo důstojné!

10. 2. 2008

Komentátor John McEnroe často používá větu "to se snadněji řekne, než udělá". Pro Kocourkov, známý rovněž jako Česko, to platí beze zbytku ne pro tenis, ale pro politiky. Kdyby to možné bylo, přišel by ovšem občan o kouzelný obraz mafiánských praktik, který poskytuje současná volba presidenta republiky.

Jak krásné by bylo, kdyby Klaus a Švejnar měli v sobě alespoň špetku mravnosti a prohlásili, že se takové nedůstojnosti nebudou účastnit. Jenže moc je moc a láska i pravda mají své meze.

11. 2. 2008

Nejspíš do 18. února tam s nimi pobudem. V sobotu 9. února jsme sledovali v přímém přenosu na internetových stránkách amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír přistávací manévr Atlantisu, při němž se raketoplán připojil k stanici ISS. A znovu na mysl přišla filosofie Teilharda de Chardin, neoblomně vyznávajícího fundamentální jednotu skutečnosti, a s ní přesvědčení, že pohyb vývoje není zbůhdarma a slepý a že vesmírný proces rozvoje nemůže ztroskotat. Je to o nové dimenzi smysluplnosti naší přítomnosti. Je to o smysluplnosti evoluce.

30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
10. 2. 2008

Naše občasná korespondentka v Sankt Peterburku, Emma Čulík, obnovila tyto svoje docela atmosferické stránky ZDE

12. 2. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V lednu 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 56 692.22 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.1. 2008 částku 246 031.56 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 783.89 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2008 Kde se berou v sociální demokracii odpadlíci? Jan  Makovička
11. 2. 2008 Pohlad na volby z odlišného zorného uhla Igor  Daniš
11. 2. 2008 Poučení z krizového vývoje při volbě prezidenta Michael  Kroh
11. 2. 2008 Otázka k volbám, neboli Že by voliči s premiérovým cílem souhlasili? Uwe  Ladwig
11. 2. 2008 Proč se nezjišťoval počet těch, kdo se zdrželi hlasování?   
11. 2. 2008 Modří bolševici vtahují do hry rudé Zdeněk  Bárta
11. 2. 2008 Veřejná volba jako princip informování voličů Pavel  Zoch
11. 2. 2008 Tu máš -- a vyber si! Karel  Dolejší
11. 2. 2008 Veřejná volba Michal  Vimmer
10. 2. 2008 Proč nevyhrál Klaus? František  Řezáč

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová
11. 1. 2008 Zničí Julínek špičkové lékařské pracoviště?   
8. 1. 2008 Turecké hospodářství?   
8. 1. 2008 Vadí mně platby za děti, za pacienty v komatu   
8. 1. 2008 Je možno chudým napomoci před "reformou zdravotnictví" použitím výjimečného legislativního prostředku? Vladislav  Černík
8. 1. 2008 Poplatek za lékařskou péči je jen jedno z mnoha příkoří, které člověk utrpí   
8. 1. 2008 Jsou nemocní simulanti a zaslouží trest? Petr  Wagner

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2008 Je DAB digitální rozhlasové vysílání slepou uličkou?   
9. 2. 2008 Studio ČT poskytuje podporu Václavu Klausovi Bohumil  Kartous
8. 2. 2008 Prohlášení ČRo k vyjádřením redaktora Miroslava Konvaliny   
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
8. 2. 2008 Volba prezidenta ČR: K čemu je neaktuální Český rozhlas? Jakub  Rolčík
6. 2. 2008 Čurdová: Na výchovu dětí většina médií rezignovala Irena  Ryšánková
30. 1. 2008 Výhledy a rizika e-governmentu a t-governmentu v ČR Štěpán  Kotrba
30. 1. 2008 Ocenění pro ředitele Českého rozhlasu Leonardo   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
20. 1. 2008 Radio Wave spouští jako první v Česku vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilech   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
1. 2. 2008 Podílela se firma STEM na manipulaci veřejného mínění ve věci amerického radaru? Jakub  Rolčík
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Obering: Stavba americké radarové základny v ČR může začít koncem roku 2008 Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
31. 1. 2008 Firma Shell zaznamenala "obscénní" zisky   
29. 1. 2008 Další kroky Gazpromu na Balkáně   
28. 1. 2008 Nová ruská energetická stratégia Vladimir Petrovič Radjuhin
25. 1. 2008 Nabucco je mrtvé, Rusko posiluje pozici dominantního dodavatele plynu a ropy pro Evropu Jiří G. Müller
22. 1. 2008 Ceny energie rostou. Bude hůř? Petr  Frish
9. 1. 2008 ČEZ! ČEZ? Martin  Martínek
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod   
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru   

Čína RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
14. 1. 2008 ČRo a Čína: Radní jako diplomatičtí diletanti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2008 Číňané mají financovat Citibank, aneb Další ukázka nezadržitelných změn ve světovém hospodářství Uwe  Ladwig
8. 1. 2008 Nezadržitelná změna ve světovém hospodářství, neboli O rostoucí kupní síle čínských firem Uwe  Ladwig
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Americký systém protiraketové obrany by zvýšil pravděpodobnost vzniku jaderného konfliktu   
5. 2. 2008 Dopouštějí se členové vlády a další osoby závažné trestné činnosti? Václav  Drbohlav
4. 2. 2008 Radar s digitálním tvarováním vysílaného svazku: klíč k ruským obavám   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Radar - zodpovědnost nejen velkých hráčů - USA, Ruska, ale i nás samotných Vladimír  Remek
31. 1. 2008 Už i časopis Popular Mechanic tvrdí to, co Vondra s Klvaňou stále popírají   
29. 1. 2008 Kanada zrušila svůj obranný radar po jediné stížnosti Miloš  Kaláb
28. 1. 2008 Pavel Baroch, jeho 2000 vysavačů a jedna lokomotiva Štěpán  Kotrba
28. 1. 2008 Bývalý analytik CIA Steven E. Meyer : Radar je najmä o politike. Je to akoby Rusi postavili radar v Mexiku.   
25. 1. 2008 Pacner jako senilnějící legenda Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková
2. 2. 2008 Student odsouzen k smrti, že si stáhl z internetu chartu práv žen   
29. 1. 2008 Návrat do Falludže   
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
15. 1. 2008 Vážné pochybnosti o regulérnosti voleb a férovosti prezidentské volební kampaně Jan  Zeman
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"   
27. 12. 2007 Irácká vláda propustí z vězení protivládní povstalce   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek