18. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 6. 2007

Protože se stejně jako pan Ladwig domnívám, že lhaní předsedy vlády třeba i v nepodstatné věci není maličkost, rád bych ho -- a potažmo i ostatní čtenáře BL -- upozornil na jednu část ústních interpelací z minulého čtvrtka (14.6.), která v tomto bodě myslím již neponechává místo pro pochybnost, píše Josef Moural:

Poslanec Klučka požádal předsedu vlády o upřesnění jeho tvrzení ze schůze v úterý 12.6. odpoledne, že byl z vojenského gymnázia v Opavě, kde studoval, "z politických důvodů vyloučen" (stenografovaný protokol ZDE ). V odpovědi předseda vlády jednoznačně připustil, že gymnázium dostudoval a že armádu opustil až později (steno ZDE ).

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: David Rath, velký znalec mého života, by měl ale připomenout, že nakonec jsem z tohoto vojenského gymnázia byl z politických důvodů vyloučen.

Stenozáznam, Poslanecká sněmovna, 12.6. 2007

Poslanec Václav Klučka:

(...) Kladu vám (...) otázku, zda můžete dnes po mnoha letech ty politické důvody popsat a říct nám je.

(...)

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: (...) Jediná škola, která mě byla ochotná vzít (...) bylo právě Vojenské gymnázium v Opavě. (...) já jsem byl poslední ročník, kterému umožnili maturovat na této škole.

Poslanec Václav Klučka: Pane premiére, vy jste nám prostě tady lhal. Vy jste přesně řekl, a já tady mám stenozáznam, že jste byl z vojenského gymnázia prostě vyloučen. Já naprosto potvrzuji to, co jste sdělil, že jste byl velmi dobrým studentem, že jste měl na maturitě tři jedničky a jednu dvojku. (...)

Pane premiére, já se vás znovu ptám. Proč jste nám tady ve Sněmovně lhal?

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já vás mohu ubezpečit, že nelhal. A právě důvod, že jsem musel odejít z armády nuceně, to znamená byl jsem z ní vyloučen, vedl také k tomu, že jsem nemusel platit oněch dvacet tisíc, které bych jinak platit musel, pokud bych se chtěl z armády takzvaně vykoupit.

Stenozáznam, Poslanecká sněmovna, 14.6. 2007

Sloupek
Milena Fucimanová

Zespodu kdosi zvoní a pak vydupává do schodiště
skladbičku napsanou ve spěchu
pro dechy a bicí
ale v hlavě se už rodí dlouhé tahy smyčců
hebké jako ohlazené kameny run

ze sbírky Stařeček kamelot, Tišnov, Praha 2002 vybral Štefan Švec

18. 6. 2007

Situace kolem základny v Polsku vypadá následovně: Jak se lze dočíst v deklasifikovaném návrhu rozpočtu na rok 2008 předloženém americkou Agenturou pro protiraketovou obranu (MDA), USA plánují umístit v Evropě deset úplně nových dvoustupňových antiraket Orbital Boost Vehicle (OBV) působících ve střední fázi letu nepřátelské rakety. Kongres seškrtal prostředky na základnu v Polsku mj. právě proto, že tyto antirakety dosud nejsou k dispozici. Ruský expert Vladimir Litovkin v Gazetě Wyborczej nikde nehovoří o raketách Minuteman v Polsku či o jejich zpětné konverzi na jaderné rakety. V tomto ohledu je tedy přesnější než Petr Nachtmann. I přesto však Litovkinův článek obsahuje nepřesnosti. Tvrdí například: "Americké systémy protiraketové obrany jsou zkonstruovány tak, že ničí rakety v počáteční fázi letu, od dvou do čtyř minut po startu... Setřelení rakety ve střední fázi letu nebo před dopadem je již prakticky nemožné.

18. 6. 2007

Do Prahy přijel profesor Andranik Movsesovič Migranjan, avizovaný jako nezávislý ruský politolog. Pobyl v českém Parlamentu a vystoupil rovněž na přednášce, kterou v rámci cyklu tématických diskusí uspořádaly společně Středisko bezpečnostních studií CESES FSV UK a Centrum globálních studií AV ČR a UK v sídle Akademie věd ČR dne 13. června odpoledne. Kupodivu se o jeho vystoupeních a návštěvě mnoho nenapsalo, když pominu komentáře Libora Dvořáka pro Český rozhlas 6.

18. 6. 2007

Podle mých informací (vycházím ze zpráv amerického CDI) mají být v Polsku umístěné nové dvoustupňové rakety GBI, které dosud neexistují. Tudíž lze o nich těžko říci, zda budou či nebudou moci být vybaveny jadernými hlavicemi. Pokládám za nepochybné, že Rusko poté, co jeho nabídka ázerbájdžanské základny neuspěla, zkusí předefinovat svou pozici, protože ta dosavadní se po čtvrtečním rozhodnutí NATO fakticky rozpadla (Moskva chtěla rozdělit Evropu na západní a východní část). Ale to, co tvrdí Litovkin, je s největší pravděpodobností kachna. Kachna, která má odůvodnit pokračování ruského nátlaku, když Američané naoko zkoumají nabídku na využití základny v Gabale jako DOPLŇKU, nikoliv alternativy v základně ve střední Evropě (="Vidíte, Rusové už spolupracují").

18. 6. 2007

Neshody v Bílém domě:

"Možné pořadí události v 'nightmare scenario' (katastrofickém scénáři)" píše Karel Dolejší:

1. Polsko a ČR na podzim 2007 schválí budování základny "proti hrozbě z Íránu"

2. USA a Izrael na jaře 2008 zaútočí na Írán a destabilizují situaci na Blízkém a Středním Východě

3. Írán vypoví smlouvu o nešíření jaderných zbraní a začne vyvíjet jaderné zbraně již bez nesouhlasu či pochybnosti významné části obyvatelstva - a s maximálním nasazením.

* * *

V americké vládě se v současnosti debatuje o tom, jaký přístup zaujmout vůči Íránu, píše americký list Washington Post. Ministryně zahraničních věcí Condoleezza Ricová a její zástupci, kteří zastávají umírněný postoj a požadují vyjednávání, se přou s několika zbývajícími jestřáby ve vládě, zejména osobami v úřadě viceprezidenta Dicka Cheneyho, kteří chtějí, aby se více uvažovalo o vojenských útocích proti íránským jaderným zařízením.

18. 6. 2007

Ano, ale... Modrá vlna se převalila. Nebylo to sice nakonec žádné tsunami, přesto ale o vítězství pravice nikdo nepochybuje. Levici se ale podařilo udržet a dokonce upevnit svůj statut opozice. Ačkoliv Svaz pro lidové hnutí (UMP) prezidenta Nicolase Sarkozyho nedosáhl dvoutřetinového vítězství, které bylo všeobecně očekáváno, počet mandátů mu stačí na absolutní většinu. A to i přesto, že jeho síla bude menší než před pěti lety, nepotřebuje k tomu ani centristy.

Oficiální výsledky dávají UMP celkem 314 mandátů. To je oproti zisku 365 před pěti lety o poznání méně, dáno ale výjimečnou situací po prezidentských volbách, kdy se do 2. kola dostal Jean-Marie Le Pen a Jacques Chirac z toho vytěžil historické vítězství v parlamentních volbách. Historickou prohru naopak zaznamenal jeden ze silných kandidátů pravice, ministr Alain Juppé, a to přímo ve svém Bordeaux, kde opět získal před rokem radnici.

18. 6. 2007

ANALÝZA

Americká administrativa má eminentní zájem na získání vlivu v Ázerbajdžánu. Mimo obvyklé tirády o globální válce proti terorismu a zprostředkování míru v uměle vyprovokovaném "národně osvobozovacím" konfliktu na Náhorním Karabachu už Američané přiznali barvu. Posílení americké energetické bezpečnosti a získání přístupu k pobřeží Kaspického moře, bohatému na ropné zásoby v době, označované termínem peak oil. Účast amerických firem při rozvoji ázerbajdžánského energetického sektoru "je klíčem k americkým cílům pro rozšíření nabídky ropy ve světě" a "pomoci tak zemi se zlepšit její ekonomiku". Z diplomatické řeči převedeno do surové reality: program mír za ropu. Argumenty zazněly v této prosté podobě jako odůvodnění devizových transakcí v Kongresu pro odůvodnění amerického rozpočtu na finanční rok 2005.

Jiří Csermelyi: Ruská základna v ázerbajdžánské Gabale ZDE

Štěpán Kotrba: Radar v Ázerbajdžánu namísto brdského je realistický ZDE
Putin Bushovi: Použijte radaru v Ázerbajdžánu ZDE
Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu ZDE
Ondřej Ivanek: Radar jako prestiž aneb Ázerbajdžán náš vzor ZDE
Miloš Kaláb: George W. Bush nazývá ázerbajdžánského banditu svým přítelem ZDE
Emil Souleimanov 8. 12. 2003: Ázerbajdžán: Zemřel Hejdar Alijev ZDE
Emil Souleimanov: Kavkaz - potenciálně výbušný region ZDE
Carlo Maria Cipolla
18. 6. 2007
Po zveřejnění článku "Blbci a svině" mi psalo mnoho lidí a tázali se, jestli by se mi náhodou nechtělo přeložit v poznámkách zmíněnou Cipollovu esej do češtiny. Nechtělo a v současné době to ani není možné, ale toto je alespoň její stručné shrnutí.

Italský historik ekonomie Carlo Mario Cipolla (1922-2000), zformuloval teorii lidské stupidity, která je postavena na pěti základních zákonech:

18. 6. 2007

Doba zase jednou trhla oponou. Češi, bití bruselskými byrokraty, věrolomnými Němci, lehkovážnými Francouzi a dalšími rádobyspojenci, se už nemusejí bát: pracovitý a i jinak skvělý Topolánkův kabinet se o jejich zářnou budoucnost postará - klidně mimo Evropskou unii i mimo Severoatlantickou alianci. Radarovou stanicí, a bude-li nejhůř (a poženou nás Rusové, Korejci či islámští radikálové), tak i víza do Spojených států amerických promptně vyjedná. Třeba i novým státem USA se staneme. Chtěl nám snad premiér Topolánek sdělit toto, když před časem prohlásil, že „plánovaný protiraketový systém ve střední Evropě ochrání celý euroatlantický prostor a pokud evropské země nevyjádří svobodnou vůli ke své ochraně, hrozí jejich zánik“?

Upřímnost je nad zlato.

18. 6. 2007

Zapomeňte na to, co je teď ve světové politice. Nastává čas na nové přístupy, a to především v americké zahraniční politice. Politika Západu se v řadě regionů dostala do slepé uličky. Začalo hledání nových cest.

Zdá se, že zformování jednotného přístupu uvnitř transatlantických uskupení nebude snadné. Stačí jeden příklad: dá se s velkou jistotou předpokládat, že vítězný pravicový prezidentský kandidát ve Francii bude mít, pokud jde o Bílý dům, o něco později co do činění s představitelem demokratů.

18. 6. 2007

Týdeník Independent on Sunday poprvé informoval o úmrtí Bahy Musy, recepčního v jednom hotelu v iráckém městě Basra, který zemřel v září 2003 v britském vězení. Minulý týden rozhodla Horní sněmovna, nejvyšší odvolací instituce v Británii, že britský Zákon o lidských právech platí i pro irácké civilisty, vězněné britskými vojáky v Iráku. Desítky iráckých občanů se tedy chystají žalovat britskou vládu.

V neděli přinesl Independent on Sunday šokující nové informace - včetně fotografie zmláceného obličeje oběti - jak zemřel Baha Musa.

Otec mrtvého muže Daud Musa al-Maliki se v nadcházejících čtyřech týdnech bude soudit s britskou vládou. Zároveň jde k soudu dalších devět obdobných případů a dalších 30 se připravuje.

< "Tvář, která bude Blaira pronásledovat" - titulní strana nedělních britských novin.

18. 6. 2007

Vzhledem k tomu, že se mne někteří ptají, jak takový český škleb vypadá, se pokusím ho popsat, ale omlouvám se, pokud se mi to srozumitelně nepovede, nejsem na to odborník.

Poprvé jsem se s tímto šklebem setkala u jednoho udavače za socialismu. Věděli jsme, že nás udává, a on věděl, že my to víme. Také věděl, že jsme proti jeho udavačství naprosto bezmocní. Šklebil se nám do očí a my jsme s tím nemohli dělat nic jiného, nežli si ho nevšímat a vyhýbat se mu. Jeden děda mi v té době říkal, že takový škleb měli lidé, kteří chodili udávat gestapu.

17. 6. 2007

Pravostředová strana prezidenta Nicolase Sarkozyho získala podle prvních předpovědí volebních výsledků ve Francii parlamentní většinu. Avšak jeho Svaz pro lidové hnutí (UMP) nevyhrál tak velkou většinou, jak se to očekávalo, Opoziční socialisté zaznamenali lepší výsledky, než se očekávalo. Volební účast byla nízka, asi 60 procent.

Volební výsledky budou považovány za drobný neúspěch pro Sarkozyho, poznamenávají stránky BBC. Velkou ranou pro Sarkozyho byla porážka bývalého premiéra Alaina Juppeho, který měl být v nové Sarkozyho vládě ministrem životního prostředí a energetiky.

Sarkozyho vítězství mu nicméně poskytlo mandát pro reformy. Sarkozy přislíbil, že poskytne univerzitám více autonomie, zavede tvrdší tresty pro recidivisty, zpřísní zákony proti novým přistěhovalcům, zavede pružnější zákoník práce a sníží daně.

Podle odhadů získá UMP a její koaliční strany asi 340 křesel, socialisté a jejich spojenci asi 233 křesel. Francouzské národní shromáždění má 577 křesel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

18. 6. 2007
Lidé jsou si rovni morálně a ve svých občanských a lidských právech. Je úkolem dobré vlády, aby si občané byly rovni v možnostech uplatnění. Bohužel, mnozí směšují politickou rovnost s ekonomickým rovnostářstvím. Pod heslem, že "zisk je proti svobodě" chtějí zaměnit "rovnost příležitostí", za zaručenou "rovnost ve výsledku". Pro svoji individuelní rozdílnost si však lidé nemohou být rovni v nároku na užití plodů, jež naše společnost přináší. Pan Vít bije v Britských listech na poplach proti "modrému snu liberálů" argumenty z roku 1848. Svůj "rudý" zvon argumentů slil z tvrzení, že "základním zdrojem bohatství je práce" a "pracujeme-li všichni, pak si všichni musíme býti rovni v bohatství". "Nejsme-li si rovni v bohatství, pak je to, volně dle pana Víta, "důsledek oloupení pracujícího lidu kapitalisty".

Pane Víte, není většího omylu!

18. 6. 2007

"Co je pravda?" Tak se ptal Pilát muže, kterého měl za nevinného blázna a kterého měl ze strachu před politickými výhrůžkami mocného kléru vydat k brutální popravě. Téhož muže se jeden z těch, kdo ho nenáviděli, již dříve ptal, co je to láska. A teď mohl dostat i odpověď... Ježíš mu řekl, ať srovná chování kněze či levity, již nepomohli neznámému zbitému člověku, ležícímu ve škarpě, s aktivní, jasnou pomocí, kterou projevil Samařan, příslušník komunity spíše heretické, pohrdané a méněcenné.

Mnozí lidé jsou na slova "pravda" a "láska" přímo alergičtí a mohou mít k tomu mnoho, často smíšených, důvodů. Základním problémem obou pojmů je to, že ve světě pravda ani láska, a to bohužel ani v náznaku, nepanují.

18. 6. 2007

To, co se dalo dlouho očekávat se nyní stává děsivou realitou. Palestinci coby národ jsou separováni. Jedni v Gaze a druzí na Západním břehu Jordánu. Islámští radikálové z militantního hnutí Hamas dosáhli konečně svého -- podařilo se jim obsadit Gazu, zatímco Západní břeh je v rukou umírněného Fatahu. Musím přiznat, že ti kteří divákům zprostředkují takovéto zpravodajství jsou buď hluší a slepí, nebo -- což je horší - to myslí doopravdy vážně.

18. 6. 2007

Bývalý francouzský prezident Jacques Chirac v sobotu o půlnoci ztratil svou imunitu. V praxi to znamená, že může být souzen za činy, kterých se dopustil během své politické kariéry. Zdá se, že na matadora francouzské politické scény vypadly skandály z minulosti.

Jacques Chirac není pouze bývalým prezidentem Francouzské republiky, ale v letech 1977 až 1995 působil i jako starosta Paříže. Právě z této doby pochází nejvíce podezření na zpronevěru a další trestné činy. Poslední velká aféra se však zapsala do zdejšího tisku pod názvem Clearstream.

17. 6. 2007

Nevěřil jsem slovům blízkého přítele, že politici jsou podobni dřevomorce. Věřím. Nevěřil jsem, že korupční jednání lze vymýtit. Věřím, nelze. Síla moci a vidina lehčího živobytí dokáže ztvarohovatět i člověka kdysi morálně silného, stavícího se na stranu pravdy a morálky. Postupně a zlehka nahlodá vytrvalého odpůrce čehokoli a vytvoří z něho karikaturu předešlých panáků -- výstavní kusy lze vídat na obrazovce, zaslechnout jejich švitoření v rádiu, na veřejných kurzech o sociální výdrži; přehlížet nositele moralistních přednášek, když evidentně selhali a našli zalíbení v hrabivosti je neodpustitelné lajdáctví vlažné veřejnosti.

18. 6. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Premiér Topolánek řekl před publikem asi 400 osob v Borovnu při diskusi o tom, zda by mohl být americký radar v Brdech nebezpečný, že "všude umírají lidé. Někteří ve válkách, někteří při autonehodách, někteří jen tak." Chtěl sice správným, ale v té situaci velice nevhodným výrokem lidem říci, že si nemají dělat starosti o zdraví, jestliže bude v Brdech postaven americký radar.

17. 6. 2007

"Přišli jsme, abychom zůstali" -- tak se rozloučili se svými stranami představitelé východoněmecké postkomunistické PDS a západoněmecké levicové WASG na svých závěrečných stranických sjezdech.

Na druhý den, v sobotu, byla ustavena s definitivní platností Strana levice -- Linkspartei, která svými 54 poslanci z 614 v Bundestagu je čtvrtou největší stranou ze šesti, a druhou v opozičním táboře.

17. 6. 2007

  • Blair nabídl vojska pro Irák navzdory jasné hrozbě chaosu
  • Bush chtěl invazi provést bez Británie

Tony Blair vyslal britská vojska do války v Iráku, přestože si byl plně vědom, že Washington nevypracoval řádnou přípravu pro poválečnou rekonstrukci této země.

Čelní Blairovi poradci a přátelé prozradili, že Blair opakovaně a neúspěšně vyjadřoval své znepokojení v Bílém domě. Svědčí také o tom, že Blair rozhodl vyslat britská vojska do Iráku navzdory tomu, že prezident Bush se vyjádřil, že Británie "může pomoci nějak jinak".

Jejich zdrcující svědectví je obsaženo v dvoudílném dokumentárním filmu televize Channel Four o desetiletí Blairovy vlády. Vyvolá to otázky ohledně Blairových veřejných tvrzení v roce 2003, že je spokojen s americkými plány pro situaci po válce. Blízký kolega Tonyho Blaira Peter Mandelson svědčí v pořadu, že si Blair byl dobře vědom, že přípravy po situaci po válce jsou nedostatečné, ale neměl možnost nic víc dělat.

16. 6. 2007

Jako nosiče mají být používány třístupňové Minutemany III, kter normálně slouží jako nosiče jaderných náloží. Podle serveru Novinky.cz ZDE to uvedl v pátečním vydání polského listu Gazeta Wyborcza ruský vojenský expert Viktor Litovkin.

Britské listy přinesly informaci o nahrazení jaderných hlavic v systému Minuteman II a III před více než rokem. Před půl rokem dostali čtenáři Britských listů a ATM podrobnou analýzu systému GBI z pera armádního analytika Stanislava Kauckého.

Raketový nosič GBI se fakticky od ICBM s bojovými hlavicemi liší právě jen  osazenou hlavicí  a  naprogramovaným režimem letu , což ostatně dokládá, že ostré testy EKV byly před zkonstruováním speciálního nosiče prováděny s užitím dvou raketových stupňů z přebytků ICBM Minuteman II. Utajená výměna hlavic na již umístěných a zabezpečených raketách je nepochybně snadno proveditelná a strategické dopady jsou tak nezanedbatelné.

Jan Sýkora 26. 5: 2006: Uneseme americký protiraketový deštník? ZDE

30. 6. 2006 Petr Nachtmann: Jak jinak, než protiraketovými systémy s jadernými hlavicemi? ZDE
Štěpán Kotrba 10 8. 2006: Rakety od Boeingů - peacekeepers pro 21. století? ZDE
Stanislav Kaucký 3. 10. 2006: Protiraketová obrana USA: Výsledky testů budí rozpaky v odborných kruzích ZDE

Litovkin dále tvrdí, že jaderná nálož je nutná ke spolehlivému ničení multihlavic a rojů hlavic provázených klamnými cíli. Jaderný spad však pochopitelně zasáhne území, nad nímž je raketa zasažena -- v případě evropského štítu tedy starý kontinent.

16. 6. 2007

Spojené štáty včera oficiálne odmietli ruskú ponuku, aby namiesto stavby radarového a raketového systému v strednej Európe využili existujúce zariadenie v Azerbajdžane.

Americký minister obrany Robert Gates na stretnutí so svojim ruským proťajškom Anatolim Serdjukovom oficiálne oznámil, že Spojené štáty neprijímajú ponuku, ktorú im dal prezident Putin na summite G8 -- aby prestali s kontroverznou stavbou radarového a raketového systému v Českej republike a Poľsku, a namiesto toho využili existujúce ruské zariadenie v Azerbajdžane.

15. 6. 2007

Interpelace poslanců na předsedu vlády dne 14.6.2007:

Poslanec Václav Votava: "Pane premiére, sranda opravdu musí být, ale přesvědčím vás, že to tak úplná sranda není. Na mítinku s občany v Brdech v obci Borovno se vás jedna tazatelka ptala - cituji z Britských listů: Právě nám zde tvrdíte, že radar bude zcela bezpečný, účinky zdravotně nezávadné, a že pokud by měl poškodit lidi, neschválíte ho. Co se stane, pokud to nebude pravda a k poškození dojde? Vaše odpověď byla: Všude umírají lidé, někteří ve válkách, někteří při autonehodách a někteří jen tak. Citoval jsem z Britských listů. Myslím si, že to, co jste lidem řekl, je naprosto šokující. Jestli jste to opravdu řekl, je to nehorázná odpověď lidem, kteří mají obavy o své zdraví v souvislosti s radarem."

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: "Myslím si, že je nehorázné něco takového tvrdit. Standardně tvrdím, že pokud se prokáží zdravotní postižení, vyjednávání skončí. Musím vás zklamat - čerpejte z lepších zdrojů."

Pane premiére Topolánku, nehorázně a veřejně lžete!

Vaše slova v sále slyšelo 4.5.2007 přes 400 občanů a řekl jste je té paní přesně tak, jak je uvedeno v Britských listech, ze kterých pan poslanec Votava citoval. Občané také okamžitě reagovali na Vaše slova pískotem, voláním "fuj" a "hanba".

Dlouho se tady o ničem nehovořilo než o Vašich těchto a dalších arogantních slovech. Každý si tato slova dlouho držel v paměti. Velmi bych se proto divil, kdybyste chtěl všechny tyto lidi nyní veřejně přesvědčovat, že oni lžou a Vy ne.

Nezklamal jste pana poslance Votavu doporučením, aby čerpal z lepších zdrojů. Zklamal jste občany svým bezostyšným lhaním - to my bychom si měli najít lepšího premiéra, z lepších zdrojů.

16. 6. 2007
Michal J. Stolár, Martin Stolár

Ubehlo už štvrťstoročie odvtedy, čo v južnom Atlantiku, pred brehmi juhoamerickej pevniny, prebiehali od marca do júna 1982 boje o Falklandské ostrovy (z pohľadu Britov) či Malvínske ostrovy (z pohľadu Argentíncov). Ako spomienku na túto vojnu prinášame stručný prehľad hlavných udalostí konfliktu.

Keď sa prezidentom Argentíny v decembri 1981 stal veliteľ pozemných vojsk generál Leopoldo Fortunato Galtieri, ktorý vrchol moci dosiahol presadzovaním čo najtvrdšej línie, logickým riešením vnútropolitických problémov bolo rozpútať vonkajší konfl ikt. Ako príhodné sa javilo vyhrotiť 150 rokov starý spor o britské zámorské územie a "oslobodiť Malvíny". Na zasadaní vojenskej junty 5. januára 1982 sa už hovorilo o obsadení Malvín a 26. marca padlo rozhodnutie obsadiť ostrovy.

Kurt Waldheim (1918 -- 2007)
16. 6. 2007

Říká se, že o mrtvých jen dobře. Neplatí to však o politicích. Ukazuje se to i u osobnosti zesnulého 88letého Kurta Waldheima, generálního tajemníka OSN v letech 1971 až 81 a rakouského spolkového prezidenta v letech 1986 -- 92. Zatím co bývalý spolkový kancléř v jeho éře sociální demokrat Franz Vranitzky se velmi kriticky vyslovil v televizní diskusi k jeho postoji při odhalení hnědé (nacistické) minulosti, jeho stranický soudruh, bývalý vídeňský starosta Helmut Zilk, Waldheima obhajoval.

Prohlásil, že sice udělal chybu, ale je zcela nemožné jej označovat za válečného zločince.

16. 6. 2007

Jiný kraj, jiný mrav:

Jedu v sobotu dopoledne automobilem a poslouchám britské komerční rádio Classic FM. Po zprávách v 11 hodin dopoledne najednou slyším hlas Tonyho Blaira, jak nadává na deník Independent. Pak se ozve krátký předěl a následují slova hlasatele:

"To je názor pana premiéra. Vy zřejmě dáte přednost nezávislému názoru deníku Independent. (Je to slovní hříčka: "This is the Prime Minister's view. You will probably prefer the Independent view.")

List využil příležitosti a z útoku premiéra proti své redakční politice udělal celostátní reklamu ve svůj prospěch.

15. 6. 2007

Jsem vděčná za zkušenost se socialistickou bezpečností, připadalo mi to jako dobrý trénink, ale nikdy dříve by mne nenapadlo, že se mi to bude ještě někdy hodit.


...koťata se hněvala, maminka jim nedala.
Ivance.
Nedala.

Trochu zvláštní písnička zpívaná tichým smutným hlasem tříletou holčičkou na houpačce veřejného dětského hřiště. Opatrnými dotazy jsme my -- babičky hlídající svá vnoučátka jednoho příjemného podvečera zjistily, že holčičce Ivance maminka nedává jíst. Vlastním šetřením se nám podařilo zjistit, že Ivanka má pravdu, matka dítěte nechce, aby její dcera byla tlustá.

Kolik dětí v České republice trpí dnes hladem kvůli ideálu krásy vyzáblých modelek? V republice, kde jsou potravinami přeplněné obchody a nikdo (ani sociální případy) si přímo na hlad nemůže stěžovat? Na špatnou stravu z nedostatku financí si leckteří stěžují oprávněně, ale vyloženě na hlad nikoliv.

Přesto u nás hladové děti jsou, především děti obklopené hračkami a oblečené ve značkovém oděvu. Žalují potichu a bojácně, protože se bojí trestů od rodičů. A my kolem nich chodíme nevšímavě a myslíme si, že to není naše věc. Kam se poděla zdravá výživa a zdravý vývoj dětí?

Babička malého Káji měla jiný problém. Její vnuk odmítal pití jakýchkoliv tekutin. Pokusili jsme se o fintu a nabídli mu pitíčko tak, aby si ho mohl vypít schovaný pod kabátem a s ujištěním, že to nikomu neřekneme. Kája vypil celou láhev najednou. Babička se rázně obula do syna a snachy a zjistila, že snacha nedává synovi pít, protože se počůrává.

Dalším šetřením se zjistilo, že syn se počůrává, protože nedosáhne na kliku dveří k toaletě. Protože za každé počůrání dostane výprask, chodí čůrat za skříň a počůrané kalhotky schovává za gauč.

15. 6. 2007

Vědci kritizovali významnou analýzu zbývajících globálních ropných rezerv. Varovali, že konec ropné éry přijde dříve, než jsou vlády a ropné společnosti ochotny přiznat.

Statistická analýza světové energie od firmy BP, která byla vydána ve středu, tvrdí, že svět má stále ještě dostatek "dokázaných" rezerv, takže bude možné spotřebovávat ropu dnešní rychlostí ještě čtyřicet let.

Avšak vědci z londýnského Oil Depletion Analysis Centre tvrdí, že globální ropná produkce vyvrcholí v nadcházejících čtyřech letech a pak začne docházet k drastickému poklesu množství dosažitelné ropy, což bude mít katastrofální důsledky pro světové hospodářství i pro to, jak žijeme svůj život.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
18. 6. 2007 Antirakety v Polsku budou mít těžko jaderné hlavice Karel  Dolejší
18. 6. 2007 Kongres seškrtal rozpočet na základnu v Polsku, protože plánované rakety dosud nejsou k dispozici Karel  Dolejší
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Pane Topolánku, paní Parkanová, bez rozpaků lžete národu! Jan  Neoral
15. 6. 2007 NATO schválilo americkou raketovou obranu   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Čína RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2007 Spojené státy jsou stále proti dohodě o skleníkových plynech   
2. 6. 2007 Nekompetence a podvádění při obchodu s emisemi skleníkových plynů ohrožují boj proti globálnímu oteplování   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
1. 6. 2007 George Bush zlikvidoval naději, že by schůzka G8 mohla schválit plán proti globálnímu oteplování   
25. 5. 2007 USA odmítly německý návrh pro summit G8 na boj proti globálnímu oteplování   
23. 5. 2007 Světové emise CO2 jsou vyšší než nejhorší modelovaný scénář   
21. 5. 2007 Klimatické změny, globální darwinismus a náboženský fanatismus Kamil Vladislav Vaněk
19. 5. 2007 Ne, Blaire! Americký dar na rozloučenou britskému premiérovi   
16. 5. 2007 Placatá, nikoliv kulatá Země   
16. 5. 2007 Klaus a úroveň českého mediálního diskursu Jan  Čulík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Netonální partitury? Milena  Fucimanová
14. 6. 2007 to nepochopíš Michal  Šanda
11. 6. 2007 Domov E. B.  Lukáč
11. 6. 2007 Létobraní Kateřina  Komorádová
5. 6. 2007 * * * J. H. Krchovský
4. 6. 2007 Maminka Tomáš  Koloc
31. 5. 2007 Hodina mezi psem a vlkem Kateřina  Komorádová
30. 5. 2007 Ještě jednou o Strahově Jiří  Podešva
29. 5. 2007 Smutky Jan  Skácel
22. 5. 2007 Najdu si klidné místo Petr  Štengl

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce   
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku   
12. 6. 2007 Mařilo Německo vyšetřování skandálu CIA? Štěpán  Kotrba
5. 6. 2007 Bush nemá rád matky usmrcených vojáků Tomáš  Krček
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb

Český film RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2007 Tajnost dnešního českého filmu Tomáš  Koloc
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík
29. 5. 2007 Tajnosti: Snad nejhlubší a nejpozoruhodnější film z poslední doby Jan  Čulík
28. 5. 2007 Vratné lahve: Sentimentální variace na známé téma Jan  Čulík
23. 5. 2007 Zemřel filmový režisér Pavel Hobl   
14. 5. 2007 Konec básníků v Čechách Jan  Čulík
14. 5. 2007 Jak básníci neztrácejí naději Jan  Čulík
10. 5. 2007 Byli jsme to my? Jan  Čulík
4. 4. 2007 Vítězslav Tichý a jeho pozoruhodná sbírka českého filmu Jan  Čulík
20. 3. 2007 Tmavomodrý svět Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)