31. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 3. 2004

George W. Bush nazývá ázerbajdžánského banditu svým přítelem

Americký prezident opakovaně vyhlašuje, jak je oddán šíření demokracie a svobody. Dokonce odsoudil dosavadní tradiční politiku obhajování užitečných tyranů jakožto nespravedlivou a přímo nebezpečnou v dlouhodobé perspektivě. "Tyranie vede pouze ke stagnaci, odporu a vývozu násilí", řekl prezident. Reportér Dan Gardner ale ukazuje v novinách The Ottawa Citizen, jak propastný je rozdíl mezi tím, co prezident říká a jak jedná.

Dan Gardner připomenul, že jsou desítky zemí, kde se nedodržují lidská práva a přece jim nevěnuje Západ žádnou pozornost. Na čelném místě je dřívější sovětská republika Ázerbajdžán s 8 miliony obyvatel. Má autokratického prezidenta, který řídí stát velice podobným způsobem, jak jej řídily stranické orgány v letech "Říše zla" (jak nazýval Sovětský svaz dřívější americký prezident Ronald Reagan). Jenže tomu tak nebylo ihned po rozpadu Sovětského svazu. V r. 1992 byly v zemi svobodné volby a řádně zvolený prezident pracoval celý rok, načež byl svržen vojenským pučem. Do čela státu se vedral bývalý sovětský generál KGB Hajder Alijev. Za sovětské vlády byl oblastním vedoucím, až byl v r. 1986 odstraněn pro protekcionářství a korupci.

Alijev zemřel v prosinci ale jeho banda kumpánů nadále v zemi vládne. Loni v říjnu získal Alijevův syn Ilham 80% hlasů v prezidentských volbách díky tomu, že použil stejné taktiky jako dříve jeho otec: zákazu registrovat opoziční kandidáty, útoků policie na shromáždění opozice, cenzury, vyhrůžek a podvodů s volebními lístky. Když vyšli příslušníci opozice do ulic den po volbách, byly napadeni policií a jeden muž byl zabit. Organizace Human Rights Watch přinášela zprávy po dobu několika měsíců po volbách, že vláda prováděla kampaň za propouštění lidí z práce a dávala bezdůvodně bít, zatýkat a dokonce mučit občany.

V r. 2003 shrnulo americké ministerstvo zahraničních věcí ve své zprávě o Azerbajdžánu situaci těmito slovy: "Co se týká dodržování lidských práv, je na tom vláda špatně - stále se dopouští vážného zneužívání moci". Podle toho vládne v Azerbajdžánu právě taková tyranie, jakou prezident Bush vášnivě odsoudil. Dalo by se tedy očekávat, že se k ní bude chovat jeho vláda chladně až nepřátelsky. Jenže tomu tak není.

Když podpořil Hajder Alijev Američany v Afghánistánu, prezident Bush starého komunistu objal a zrušil dřívější zákaz pomáhat Ázerbajdžánu. Když Alijev podpořil USA v Iráku, jeho vztahy k Bílému domu se ještě více zlepšily. Bushova vláda má tak vysoké mínění o Alijevovi, že mu po posledních zfalšovaných volbách osobně blahopřál ke zvolení Richard Armitage, náměstek ministra zahraničních věcí a blízký poradce prezidenta Bushe. O několik týdnů později navštívil Ázerbajdžán americký ministr obrany Donald Rumsfeld také s blahopřáním a veřejnou chválou na úzké vztahy mezi oběma zeměmi.

Aby se dala pochopit náklonnost Bushovy vlády k Alijevovi, je nutné uvědomit si, že jak Ázerbajdžán, tak i Kazachstán mají velké zásoby ropy, větší než kolik ropy je v Severním moři. Americké ropné firmy silně investovaly právě do této oblasti. V devadesátých letech byla vrchní poradkyní firmy Chevron pro tuto oblast paní Condoleezza Ricová, která je nyní národní poradkyní prezidenta Bushe pro bezpečnost. Republikánské "těžké váhy" Brent Scowcroft a James Baker také pracovaly na obchodních smlouvách v této oblasti a dnešní viceprezident Dick Cheney byl členem Kazašské poradní ropné rady. Také je vhodné upozornit, že byl Armitage jedním z předsedů poradního sboru při Americko-ázerbajdžánské obchodní komoře, což je skupina s velice úzkými vztahy k Alijevově rodině. Jiným dřívějším členem tohoto sboru je Cheney.

Tato vzájemná provázanost nyní začíná přinášet ovoce. Začátkem března 2004 sdělil Pentagon, že uzavřel dohodu s ázerbajdžánskou armádou a bude používat jejích základen pro americká vojska. Do jednoho roku poteče ázerbajdžánská ropa americkým potrubím přes Ázerbajdžán, Gruzii a Turecko.

V polovině března provedla agentura Pew Center další průzkum veřejného mínění. Původně pozitivní názory občanů v Evropě a na Středním východě na Spojené státy, které se propadly krátce poté, co prezident Bush vyhlásil svou "válku proti terorismu', jsou nadále nebezpečně negativní. Podle zprávy Pew Center "pochybuje většina obyvatel ve čtyřech muslimských zemích, ve kterých se průzkum prováděl, že jsou Američani ve své válce proti terorismu upřímní. Namísto toho se většina obyvatel domnívá, že největší zájem mají Američani na tom, aby dostali středovýchodní ropu pod svou kontrolu a aby ovládli svět".

Zastánci Bushovy vlády tvrdí, že iracionální odpor občanů nepochybně přispívá k takovým nebezpečným názorům, ale podobně k nim přispívá i skutečnost, že prezident Bush zradil svá dřívější slova.

                 
Obsah vydání       31. 3. 2004
31. 3. 2004 Utajování informací na úřadech je dnes velmi podstatným problémem Petr  Kužvart
31. 3. 2004 Nový bič na řidiče Petr  Baubín
31. 3. 2004 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?
31. 3. 2004 Česká zbrojovka Uherský Brod vloni opět vydělávala na porušování lidských práv v rozvojovém světě
31. 3. 2004 Ekonomický liberalismus -- samospasitelná modla? Petr  Švec
31. 3. 2004 V Číně dochází k obrovskému hospodářskému rozkvětu Miloš  Kaláb
31. 3. 2004 George W. Bush nazývá ázerbajdžánského banditu svým přítelem Miloš  Kaláb
31. 3. 2004 Adresát ČT o českém jazyce ve veřejnoprávním vysílání
31. 3. 2004 V ČRo 6 znovu o bulvarizaci médií
30. 3. 2004 Raffarin III. Josef  Brož
31. 3. 2004 Britský Ferdinand Peroutka zemřel
31. 3. 2004 Znovu o prostituci v českém filmu
30. 3. 2004 Umučení Krista? Jan  Čulík
31. 3. 2004 Porušování lidských práv v Rumunsku
31. 3. 2004 Internet v každém věku
31. 3. 2004 Regulace, deregulace a ......... Stanislav  Křeček
31. 3. 2004 Losnu nebo Mažňáka?! Ondřej  Slačálek
30. 3. 2004 Jak vidím krále české literatury Tomáš  Koloc
30. 3. 2004 Bohumil Hrabal: Furiant nekonečna a věčnosti Martin  Škabraha
30. 3. 2004 Rwanda: deset let poté, co tam bylo zavražděno 800 000 lidí
29. 3. 2004 Brabcovo Bolero: Špatný film? Jan  Čulík
31. 3. 2004 Španělské události odhalily stav západního myšlení
30. 3. 2004 Studený čumák 1. Jan  Paul
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
14. 3. 2004 Hospodaření OSBL za únor 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce