22. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 5. 2007

Americký expert bude o radaru informovat jen starosty

V těchto dnech je v České republice americký "nezávislý expert na raketovou obranu" Gerald C. Augeri. Kupodivu však na jeho přednášky nemá veřejnost přístup.

"Oslovil jsem pana starostu Rokycan se zájmem zúčastnit se za nevládní ekologické organizace Děti Země Plzeň i obč. sdružení Zač Market," píše Zdeněk Paul.

"Bylo mi sděleno, že nemohu a ani akce není určena pro novináře! - pouze pro starosty. Akci pořádá Ministerstvo zahraničních věcí a dle tiskové mluvčí krajského úřadu a bližší informace jsou k dispozici na tiskovém oddělení pod panem Pojarem."

Sloupek

nějaký kout
sprchový
tam budu čekat
zdali mi voda nepoví

Poslouchám
zurčí, šplouchá, kane
a když prosím
říká ba ne

Když se ptám
zurčí, šplouchá, stéká
dívám se
jak se žena za sklem
svléká

do Britských listů zaslal autor

21. 5. 2007

V pondělí na mimořádném zasedání zastupitelstva od 19:00 v Mirošově bylo schváleno konání místního referenda z podnětu přípravného výboru podpořeného občany města.

Jde o první takto vyhlášené referendum z vůle občanů, zatím byla referenda vyhlašována z podnětu-usnesením zastupitelů.

Místní referendum se bude konat dne 23.6. od 8.00 do 20:00.

Otázka v referendu zní :

Má Město Mirošov při výkonu své samostatné působnosti využít všech zákonných prostředků, aby zabránilo výstavbě radarové základny Spojených států amerických na území Vojenského výcvikového prostoru Brdy? ANO / NE

Místními iniciátory pro konání místního referenda byli především paní Iveta Ratouská a zastupitel - nezávislí - pan Lumír Hodina, informuje Zdeněk Paul z plzeňské organizace Strany zelených.

22. 5. 2007

České rozumářství nebezpečnější než Oberingovo lobbování

Občané ČR se bojí proti vládě vystoupit. Mnohé z těch 70 % občanů, kteří jsou jasně proti radarové základně ve výzkumech veřejného mínění, něco takového možná ani nenapadlo. Copak se to dělá? "Nic se s tím stejně nedá dělat, vláda si stejně udělá co chce", je převládající mínění v řadách odpůrců základny. Z nich se proti základně skutečně angažuje jen hrstka. To jsou ale ukáznění občané! Jsou de facto loajální, a tedy poslušní vůči vládě, která vůči nim loajální věru není, a ani se za to nestydí. Je jasné, že s takovýmito občany si vláda vskutku může dělat, co se jí zlíbí

Kauza amerického radaru v Česku začíná připomínat (tragi)komedii či ještě lépe frašku.

Vládní představitelé (odpovědní lidu) s drzými čely a předsunutými čelistmi sebevědomě vyhlašují svou vůli umístit základnu na našem území (Prostě to uděláme!), zatímco "obyčejní občané", tedy lid této země ( z Ústavy zdroj vší moci politiků) nesměle špitají své "racionální argumenty", proč zde Američany nechtějí. Při poslední návštěvě Topolánka s Parkanovou po Brdech to došlo již tak daleko, že český premiér při "diskusi" v Borovnu přítomné občany hned zkraje urazil ("Kde jste byli v roce 1968, když nás obsazovali Rusové?"), a pak dokonce v reakci na dotaz občanky zpochybňující údajnou neškodnost radaru vypustil z úst neuvěřitelně arogantní větu ("Všude umírají lidé").

Občané si přítomné urážky nechali líbit.

22. 5. 2007

Andrej Lugovoj, jeden z Rusů, kteří se setkali s Alexandrem Litviněnkem v den, kdy onemocněl otravou poloniem, bude obžalován z vraždy. Ředitel britské prokuratury sir Ken Macdonald konstatoval, že dal příkaz britské prokuratuřem aby požádala o vydání Lugovoje z Moskvy do Británie, aby tu byl postaven před soud "za tento pozoruhodně vážný zločin".

"Dospěl jsem dnes k závěru, že důkazy, tkeré nám zaslala policie, stačí k tomu, aby byl Lugovoj obžalován z vraždy pana Litviněnka úmyslnou otravou," uvedl Ken Macdonald a dodal: "Dále jsem dospěl k závěru, že trestní stíhání v této věci by bylo jasně ve veřejném zájmu."

Ruský generální prokurátor však uvedl, že Lugovoj nebude do Británie vydán. "Podle ruského zákona nemůže být občan Ruské federace předán do cizí země," uvedla mluvčí ruské prokuratury.

Britská ministryně zahraničí Margaret Beckettová povolala ruského velvyslance a sdělila mu, že Británie očekává v této věci ze strany Ruska plnou spolupráci. Žádost o vydání Lugovoje podpořil také Tony Blair.

Podrobnosti v angličtině ZDE

22. 5. 2007

Kdokoliv může v ČR pracovat, a nemusí ani umět česky

Prodejny jen pro bílé? Určitě pan Vít pochopil o co šlo?

Protože si bezectný pan Vít opět o mne otřel čumák polovinou věty vytrženou z kontextu - jistě dychtivě čeká na odpověď, jak budu vyhazování bezdomovců z prodejen potravin obhajovat. Budu.

Tak zaprvé bych zopakoval svůj názor, který jsem hlásal pro povinně nekuřácké hospody - ani SOUKROMÁ PRODEJNA NENÍ ŽÁDNÝ VEŘEJNÝ PROSTOR A NIKDO NEMÁ PRÁVO TAM LÉZT. Majitel má mít plné právo obsloužit nebo neobsloužit kohokoliv.

Zadruhé že otrhaný, zřejmě nemytý a zjevně neupravený bezdomovec - může slušné lidi odpuzovat a brát obchodníkovi tržby, a je proto reálný důvod z obchodu ho vykázat.

22. 5. 2007

Ad "Soukromá prodejna není veřejný prostor a nikdo nemá právo tam lézt"

Pan Bláha má plné právo nevpustit do Svého Soukromého Obchodu koho se mu zlíbí. Pro zdokonalení ne-přístupu do prodejny mu doporučuji vystavit před vchodem vzor doporučeného oblečení pro případné uchazeče o návštěvu, doporučenou minimální hotovost, doporučené parfémy a jasně formulovaný přehled toho, co vše si ve Svém Soukromém Obchodě nepřeje mít. Dokonce si myslím, že když Svůj Soukromý Obchod nepokládá za veřejný prostor, měl by do něj přístup veřejnosti výslovně zakázat a vpouštět do něj jen prolustrované zákazníky splňující Jím určená kritéria.

Domnívám se ovšem, že to poslední nebude třeba, protože zákazník, který návštěvou v jeho omezeném obchodě nechce přijít o sebeúctu, se mu vyhne širokým obloukem.

22. 5. 2007

Pan Josef Vít zažil případ relativně běžný, kdy bezdomovec není vpuštěn do prodejny. Jedině snad, že jemu se to stalo s člověkem, jež nešťastně ztratil práci, byl manželkou vyhozen z domu atd. Takových lidí je relativně hodně a je špatné, že se jim ještě ubližuje (někde) nevpuštěním ať již do prodejny, jídelny, ubytovny atd.

Nicméně, mně se přihodila nejednou příhoda přesně opačná: Bezdomovec UVNITŘ prodejny. Ale ne takový jakého potkal pan Vít, ale skutečně odporný zjev, smrdící na mnoho metrů, hadry roztrhané, v kalhotách nejspíše nejedna velká i malá potřeba, somrující okolní lidi, aby mu dali na "jídlo", píše Alexandr Kostka.

Proč uvozovky? Protože z něj táhne pivo jak ze sudu. A co na to místní ochranka? Nic, oni tam prý jsou od toho, aby hlídali zloděje. A to že takto odpudivý zjev opravdu zákazníky nepřiláká jim bylo jedno. Tak co s tím, pane Vít? Když potkáte slušného bezdomovce, tak mu klidně sekanou koupíte, (nejen za jeho peníze, asi bych mu jí koupil i za své) ale co až se po vás vrhne opilé smrduté individuum přímo v oné prodejně?

22. 5. 2007

Zajímalo by mě zdali článek pana Bláhy přispívá k dobré pověsti BL či naopak tuto pověst přibližuje k úrovni různých blogů a osobních válek které tam řádí.

Mimoto pan Bláha nemá ani pravdu.

Přesto, že obchodní prostory jsou privátní, nesmějí vlastníci dělat věci odporující zákonům. Tím pádem už delší dobu neplatí (jestli vůbec někdy platil) jeho názor, že mohou obsluhovat pouze toho, koho chtějí..., píše Eduard Svoboda.

22. 5. 2007

Pan Eduard Svoboda píše o "zpochybnění dobré pověsti Blistů" ...ano, ta je opravdu ohrožena, ale články, jakými se presentuje např. pan Vít. Články z jakéhosi jiného světa, světa, kde asi nikdy nebyly různé zrůdné levicové režimy (bolševici, nacisti, (? pozn. red.) různé odrůdy "komunistů", maoisti a další...), kteří zavraždili desítky milionů lidí a stamiliony uvrhly do nesvobody a bídy. Články tak obludně nekritickými, plnými demagogie a pseudoargumentů, že je pro mě utrpení je číst PRÁVĚ NA BRITSKÝCH LISTECH. Články hlásajícími mimo jiné také kolektivní vinu (např. ODS či podnikatelé = zloději, tuneláři, vykořisťovatelé)!!! píše Miroslav Hylš.

22. 5. 2007

Jsem pro paměť a slušnost

Navštívil jsem v sobotu 19.5. vojenskou akci MILITARIA v Darkovičkách u Hlučína v Moravskoslezském kraji. Nevím s kým se podělit o dojmy než s pravidelnými čtenáři BL mezi něž patřím, píše Pavel Skácel.

22. 5. 2007
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Na zrychlené životní tempo doplácejí nejenom živí, ať už neschopností hlubšího prožitku, jednáním ve stresu, předčasnými srdečními či mozkovými příhodami, ale i mrtví. Jejich otisk v naší paměti vybledá dřív, než stačíme docenit, co s nimi odešlo a co pro nás znamenali. Svým způsobem jde o výměnu generací: Slábne hlas příslušníků generace, která se angažovala ve společenských záležitostech, která se realizovala kolektivními akcemi a která vycházela více či méně z ideologického pohledu (ten se později ukázal jako pochybený), a sílí naopak hlas generace, která si chce prostě užít života a která, řečeno s Robertem Musilem, chápe politiku v nejlepším případě jako paralelní akci, tj. jako víceméně soukromou aktivitu těch, kdo se politice věnují profesionálně. Mění se ostatně i profil uměleckých děl: Někdejší myšlenkovou, případně stylistickou propracovanost vystřídalo dynamické, fragmentární, někdy až groteskní zpodobení skutečnosti, v němž se staří lidé namnoze nedokážou orientovat.

22. 5. 2007

Do Rady Českého rozhlasu:

Zajímavě napsal o kandidátech do Rady Českého rozhlasu na místo uprázdněné po rezignaci Štěpána Kotrby Filip Rožánek ZDE

Pozn. JČ: Bohužel, v úterý dopoledne Český rozhlas tyto profily kandidátů ze svých stránek zase stáhl, protože se prý "nemůže vyjadřovat k věci, která se ho přímo týká".

Ovšem není pravda, že by instituce veřejné služby neměla referovat o problémech, které se týkají jí samotné.

Kdykoliv je v BBC nějaký skandál, týkající se BBC samotné, rozhlas a televize BBC interviewuuje vedoucí představitele BBC ostře kriticky a zcela neosobně, jaklo by nešlo o jejich vlastní instituci, například informuje, že "generální ředitel BBC na dotaz našeho pořadu odmítl podat vysvětlení", atd.

Toto jsou kandidáti do Rady ČRo:

22. 5. 2007

Slavný polský spisovatel a reportér Ryszard Kapuscinski byl v pondělí v Polsku v rámci nynějšího honu na čarodějnice označen za "komunistického špiona".

Polská verze časopisu Newsweek zveřejnila podrobnosti z Kapuscinského policejního svazku a tvrdila, že tento snad nejslavnější východoevropský novinář své generace měl možnost v šedesátých a v sedmdesátých letech cestovat po světě, protože podepsal spolupráci s komunistickou tajnou policií. Kapuscinski, který zemřel letos v lednu, byl reportérem při 27 revolucích a napsal několik velmi ceněných knih o střední Americe, Etiopii, Íránu a bývalém Sovětském svazu. Po většinu své kariéry v komunistickém Polsku byl zaměstnancem státní tiskové kanceláře PAP.

22. 5. 2007

Když jsem před týdnem psal pro Britské listy článek o otaznících v kauze Rostislava Roztočila, věděl jsem, že se v nejbližších dnech bude znova rozhodovat o jeho propuštění z vazby. Výsledek jsem ovšem nemohl předjímat. Jeho zpráva o opuštění věznice v odpoledních hodinách dne 18. května 2007 ukončila nejistotu. Jeho návrat na svobodu je vhodnou příležitostí k ohlédnutí za průběhem úsilí obhajoby, spolku Šalamoun a Roztočilova přítele Václava Procházky o jeho vyproštění z nesmyslné vazby.

(Autor je členem Spolku Šalamoun.)

22. 5. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Trh telefonních společnosti se v poslední době dost změnil a on bude se měnit ještě více. Nejen Deutsche Telekom s tím má své těžkosti. Reakce ředitelů na kritickou situaci: 50.000 lidí má přejít do jiné firmy koncernu a mají tam pracovat delší dobu za menší hodinovou mzdu. Odpověď odborů a zaměstnanců: stávka.

Proč a co o tom psát?

22. 5. 2007

Ezechiel 18,1-32

Vás chci nyní poprosit, abyste společně se mnou vzpomněli na mého otce, který zahynul v Terezíně, na mého bratra, který zahynul v Osvětimi, na mou ženu, která nechala svůj mladý život Bergen-Belsenu. Neočekávejte však ode mne slova nenávisti. Ostatně, koho bych měl nenávidět? Znal jsem pouze oběti, neznám však pachatele. Alespoň je neznám osobně - a obviňovat někoho neosobně, kolektivně, to striktně odmítám. Neexistuje žádná kolektivní vina. A věřte mi, že to neříkám poprvé. Tvrdil jsem to odprvního dne svého osvobození z koncentračního tábora.Tolik budiž řečeno těm, kdož věří, že člověk musí mít pocit viny nebo že se má přinejmenším stydět za věc, kterou neudělal ani nepřipustil on sám, nýbrž kterou způsobili jeho rodiče nebo dokonce prarodiče".

Viktor Emanuel Frankl

Autor našeho biblického textu Ezechiel byl jako jeruzalémský kněz odveden do Babylónie při první deportaci r. 597 před Kristem a prožil tam pád Jeruzaléma a zničení chrámu v roce 586. Babylónské zajetí bylo  nejkritičtějším obdobím izraelských dějin a muselo být děsivým šokem pro víru a identitu Izraelitů.

22. 5. 2007

Poněkud mě překvapila slova pana Milana Kubra. Trochu jsem se zamyslel a klikal při tom do kláves...

Je vůbec otázka, jestli je národ (a co to vůbec je) nějak rozdělen, nebo zda je to jen další mediální taškařic, píše čtenář Lukáš Zelenka:

21. 5. 2007

Ráno se mi stala taková věc. Na parkovišti před hypermarketem mne zastavil muž a poprosil mne, jestli bych mu mohl koupit teplou sekanou a tři rohlíky. Na můj udivený pohled mi řekl, že ho nepustili dovnitř, aby si to mohl koupit sám. Bodyguard ho vyhodil ven. Ten muž byl bezdomovec. Bylo to na něm vidět, jeho oblečení bylo zmuchlané, ale nebyl vysloveně špinavý. Na kalhotách měl skobu, jak někde zachytil o hřebík. Byl zarostlý a neučesaný. Ale měl peníze na svůj nákup.

Koupil jsem mu to jídlo a dal se s ním do řeči. Dozvěděl jsem se jeho příběh. Ztratil práci po bankrotu jeho firmy, kde pracoval třicet let. Firmu, existující a prosperující více než 50 let, vytuneloval nový majitel. Novou práci nemohl dlouho najít. Nakonec ho manželka vyhodila z bytu a děti se k němu nehlásí. Zůstal na ulici. Banální příběh dnešních dnů. Před podobným osudem chrání mnoho lidí jen to, že ještě mají práci.

Problém je však jinde. Kde to žijeme, že nás nepustí do obchodu, abychom si mohli koupit jídlo?

21. 5. 2007

SICKO:

Nový film Michalea Moora o americkém zdravotnictví musíte vidět, ať žijete v Evropě či v USA, argumentuje Agres Poirier v deníku Guardian.

Ten tlusťoch s baseballovou čepicí ví, o čem mluví. Má svůj argument a prezentuje ho efektivně a zábavně. V minulosti se zaměřil na firmu General Motors, která zničila město Flint, americké majitele zbraní, kteří jsou odpovědní za americkou kulturu zločinnosti, a na lži za iráckou válkou. Nyní se dramaticky navrátil do centra pozornosti s filmem Sicko, který měl v sobotu premiéru v Cannes. Jeho otázka: Kam zmizela v USA myšlenka všeobecné lékařské péče?

21. 5. 2007

Vážený pane presidente,

dovolte, abych Vás požádal o projednání této problematiky v Bezpečnostní radě státu s tím, aby byly zváženy možnosti spolupráce České republiky na budování protiraketové obrany (podobně jako jiní alianční spojenci) spolu s USA a zejména, aby byla zvážena možnost nabídnout umístění příslušného radaru na území České republiky.

Jiří Payne Václavu Havlovi dne 13. června 2000.

21. 5. 2007

Podle nejnovější zprávy IPCC, která je poslední v dlouhé řadě varování o klimatických změnách, je nutno začít snižovat úroveň emisí nejpozději od roku 2015, jinak prý budou konsekvence daleko drastičtější. Problémem ovšem je, že dříve, než se emise budou snižovat, musí se nejprve zastavit jejich růst. Navzdory "zeleným" daním, dohodě z Kyoto a programům na úrovni jednotlivých zemích i EU se totiž ani samotnému EU nepodařilo zastavit růst emisí ve svém vlastním území. Jaké jsou reálné možnosti snížení emisí?

21. 5. 2007

Modří teroristé zaútočili sedmnáctého května na vlak vyjíždějící z nádraží Holešovice do Chebu v 17:34 -- který dojel do stanice Teplice v Čechách o hodinu a půl později. Na trati prý hořela lokomotiva, jak vytruboval novinářský potěr. Možná to začmoudilo, požár žádný.

Oheň nevole se rozhořel u cestujících. Vzývání nebeského pantáty a jeho synka -- nekonečné a srdceryvné. Slabší nátury volaly na psychušku. Hlavy řídící ve státě dopravu slovně seťaty. Jednoho z nejvyšších poslal cestující do řeznictví coby výzdobu výlohy -- hlavinka s citronem v hubě, prý by se tam skvěl a návštěva by byla mnohem vyšší, než na výstavě uchovaných mrtvol, o kterou se strhla nevídaná polemika, jakoby naše mravnost měla utrpět -- proto asi vysypáváme urny s popelem našich nebožtíků a hrajeme s jejich lebkami kopanou. (Aby neutrpělo domácí hospodářství, končí obaly a ozdoby hrobů ve sběrných surovinách, kde od ničemů věcičky nakoupí a pak si nemohou ani vzpomenout, jak vandal vypadal -- vzpomínání lze umožnit v tichosti věznic, ale podnikat se jaksi musí, že?)

21. 5. 2007

Zatímco ještě tak před třemi čtyřmi roky česká média informovala o situaci na Tchajwanu jen sporadicky, za což jsem je příležitostně kritizoval, dnes si patrně -- po vzoru světových médií - řekla, že tu stejně ničemu nerozumí, a tak o zdejší situaci -- po vzoru světových médií - neinformují vůbec.

A tak se český čtenář nedozví nic o zvyšujícím se napětí na Tchaj-wanu, kde v sobotu 19. 5. 2007 došlo k přejmenování Čankajškova památníku na Národní tchaj-wanský památník demokracie, a to samotným prezidentem Čchenem, přes předchozí varování starosty Tchaj-peje pana Chaoa, že nechá zavřít každého, kdo by se o něco takového pokusil.

Nedozví se nic o další kapce oleje do ohně, kterou 24.5.2007 jistě bude emise poštovních známek s nápisem Taiwan, ne tedy už Čínská republika (Republic of China), jako tomu bylo dosud. Známky jsou k vidění ZDE

21. 5. 2007

V české politice není dlouho jasné, kdo za co nese odpovědnost. Ukažme si to na příkladu reforem, které plánuje současná vláda. Jestliže se podaří je prosadit a my budeme moci za pár let bilancovat jejich výsledek, bude velmi obtížné říci, zda konkrétní ovoce přinesl ústupek, který ODS musela udělat koaličním partnerům, přeběhlíkům nebo odborům, či její vlastní program. A budeme-li chtít o nějakém ministru říci, že jednal zcela nezodpovědně, může nám namítnout, že tak jednat musel, že nebyl vlastním pánem, neboť kabinet funguje pouze jako křehký kompromis, postavený na dvou přeběhlících. Jeden jediný poslanec (a tak tomu bylo i za vlády Špidlovy, Grossovy a Paroubkovy) může zvrátit vládní většinu, a proto je vláda víc než snadno vydíratelná a vystavená korupci.

19. 5. 2007

Jak pošetilá je zahraniční politika ODS se může brzy v budoucnu ukázat v plné nahotě. Nekončící tlaky ODS proti procesu integrace zemí Evropské Unie a bezmyšlenková podpora výstavbě základny USA na území ČR a Polska povedou k jedinému. K opětovnému područí ČR jako satelitu Ruska. Pojďme se podívat proč.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
22. 5. 2007 Americký expert na raketovou obranu v ČR poskytne informace - ale jen někomu   
22. 5. 2007 Národ bez emocí -- není moc impotentní? Luděk  Toman
21. 5. 2007 Co by řekl asi Jimmy Carter o zastáncích základen? Uwe  Ladwig
21. 5. 2007 Jak chtěl pan Payne zachránit Evropu Jan  Neoral
21. 5. 2007 V Mirošově se bude konat referendum o americkém radaru   
18. 5. 2007 Chci referendum   
18. 5. 2007 New York Times: Raketovou obranu (zatím) nepotřebujeme   
17. 5. 2007 Nejsme mladí komunisté, jsme hnutím občanů Milan  Valach
17. 5. 2007 Bez základen a bez komunistů Miroslav  Šuta
17. 5. 2007 Radaroví jestřábi se budou smát?   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
30. 4. 2007 Havel: Vývoj v Rusku je znepokojující, jsem pro americkou raketovou obranu   
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému   

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
21. 5. 2007 Klimatické změny, globální darwinismus a náboženský fanatismus Kamil Vladislav Vaněk
19. 5. 2007 Ne, Blaire! Americký dar na rozloučenou britskému premiérovi   
16. 5. 2007 Placatá, nikoliv kulatá Země   
16. 5. 2007 Klaus a úroveň českého mediálního diskursu Jan  Čulík
5. 5. 2007 Vědci OSN: Není moc času   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Čína RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Beneš a nenucená nadřazenost Martin  Škabraha
15. 6. 2006 Sudetoněmecký den nepřinesl nic nového Richard  Seemann
2. 2. 2006 Benešovy dekrety Alois  Matuška
21. 11. 2005 Provokace paní Merkelové   
18. 11. 2005 Merkelová podporuje zřízení Centra vyhnání Radek  Vogl
16. 9. 2005 Sudetští Němci v Krnově světí památku židů   
2. 9. 2005 Dějiny jsou prevít Pavel  Urban
27. 7. 2005 Kolakowski sem, Jaspers tam - už jsme se omluvili Polákům? Karel  Dolejší
25. 7. 2005 Okupanti utekli ještě před koncem války, kolaboranti zůstali Stanislav A. Hošek
25. 7. 2005 Soucit s těmi, co nemohou zapomenout na prožité křivdy   

Školství RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)