9. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 6. 2006

Umělý antikomunismus umožňuje pravici škrtat 13 - 15 procent legitimních hlasů pro levici

Nerozumím tomu, proč se někdo neodváží říct, že král je nahý a tyhle volby vyhrály hlasy voličů, kteří hlasovali pro levici, ta ve skutečnosti má v parlamentu 106 hlasů.

Jeden čtenář poslal přemýšlivou úvahu, avšak připsal k ní:

Mám prosbu, snad srozumitelnou: pokud byste můj dopis chtěl zveřejnit, neuvádějte, prosím, mé jméno, ani mail - z té zdejší antilevicové nahnědlé hysterie mám opravdu strach - myslím, že od takové verbální agresivity vůči levici, která teď nastala, není k té fyzické daleko - děkuji....

Jan Čulík na to reagoval:

Vážený pane,

píšete zajímavě, ale my nemůžeme v demokracii zatajovat jména občanů. Naopak si myslím, že byste měl souhlasit s publikací svého názoru hrdě pod svým jménem. Když se budou všichni bát, kde to nakonec skončí?

Pisatel odpovídá:

Vím, že strach demokracii nesvědčí, ale bez mučení přiznávám, že jej mám, a že vím o řadě lidí v mém okolí, kteří se v roce 1989 nebáli chodit na manifestace ještě v době, kdy to nebyly jen lidové veselice a nebylo jisté, jak režim zareaguje, že se nyní obávají víc než tehdy.

Možná je to tím, že jsme o 17 let starší a o řadu iluzí chudší, já to ale vnímám především tak, že to potenciální násilí v roce 89 nebylo založeno na čiré iracionalitě, jako dnes, byl za ním jakýsi relativně "racionální" mocenský boj, střet nějakých rozumem pojmutelných myšlenkových konceptů, čili schopnost nepřesahovat určité meze (jak se koneckonců ukázalo). Dnes, když sleduji ty naprosto chorobné verbální zběsilé výlevy na nejrůznějších diskusních fórech, iracionální "antisocanské" kampaně založené na těch nejnižších emocích a přitom vedené zcela oficiálními "demokratickými" médii, podprahové povzbuzování lynčovací atmosféry Renčovými předvolebními klipy, Šináglovy akce pro pozdní hrdiny a nakonec už i viditelné násilí, třeba i jen rozmlácené vývěsky ČSSD ve městě, kde žiji, bojím se víc než před sedmnácti lety.

Bojím se proto, že racionálnímu střetu se lze vystavit, ale neumím si poradit s představou střetu s iracionální protofašistickou lůzou, s hysterickými emocemi na úrovni rozběsněných fanoušků Baníku. Atmosféra mi nějak naléhavě připomíná to, co se dělo v Německu počátkem třicátých let - je možné, že to vidím příliš černě a zkratkovitě, ale prostě je to tak.

Omlouvám se, že vás zatěžuji zdůvodňováním a děkuji, že jste si můj dopis přečetl.

Myslíte si, že je pisatelova obava přehnaná? Zde je jeho příspěvek:

Sloupek

Opravdu mě baví, když prostitutka o sobě začne tvrdit, že je vlastně panna.

Připadá mi komické, jak ze sebe nejvýznamnější bulvární manipulátoři a propagandisté v českých médiích dělají neviňátka, když někdo poukáže, že jejich hra je nečistá.

"To my nic, my přece píšeme normálně! My jsme nezávislí, objektivní novináři," hájí se manipulátoři z nevlivnějších českých propagandistických médií, když si Jiří Paroubek dovolil poukázat na to, co vidí každý, že celá řada českých novinářů je skandálním způsobem zaujatá a záměrně vytváří v českém prostředí atmosféru konfrontace, nenávisti, primitivismu a vulgárnosti.

ČTK přinesla ve čtvrtek informaci, že se premiér Paroubek svým způsobem omluvil novinářům z MFD a z televize Nova poté, co je v sobotu označil za osoby "v žoldu ODS".

Jan Tuna a Karel Steigerwald podle zprávy ČTK prý "zvažovali žaloby na ochranu osobnosti". Ano, už to samo vypovídá celé romány o úrovni těchto "žurnalistů". Profesionální novinář zastává principy svobody projevu. Nesoudí se o svou pověst.

Opravdu mě však baví, když prostitutka o sobě začne tvrdit, že je vlastně panna.

Je to pořád stejná historie po celých posledních 17 let. Česká veřejnost nemá povědomí o tom, co je průrazná, neúplatná, férová, profesionální žurnalistika. Jak za husákovského komunismu se namísto toho stává znovu a znovu terčem manipulativních tiskových kampaní, jejichž cíl je často záměrně zamlžován. V českém prostředí není nikdo, kdo by povstal a řekl, že většina českých novinářů je zaprodána určitému "ideálu" a že nejsou schopni nezávislé analýzy padni komu padni.

Snad nikdo nemůže tvrdit, pokud je čte, že Karel Steigerwald či Martin Komárek jsou nezávislí a objektivní novináři! Vy jste nečetli po dlouhé měsíce všechny ty zaujaté primitivnosti, jimiž v listech, jako je MFD, častují čtenáře tito a další "komentátoři"? Budeme teď předstírat, že pánové Steigerwald, Kmenta, Komárek či Tuna jsou "normální", píší objektivně a nezávisle a stali se, chudáčci, terčem "mocenského útoku" od premiéra? Nevystoupí nikdo a nepoukáže na to, že jejich "práce" opravdu JE skandálně zaujatá a že Paroubek měl pravdu? Vládne v české společnosti skutečně tak velký strach?

Proboha, vždyť si stačí vyhledat si v jakékoliv tiskové databázi komentáře třeba Martina Komárka. Z nich jasně vyplývá, komu ten člověk dlouhé měsíce fandil a jak primitivně a demagogicky psal. Oni lidé nevnímají, jak se na ně v posledních měsících valí z českého tisku vlna primitivismu a vulgárnosti? Už si na to zvykli? Vnímají tuto sprostotu jen osoby, které přicházejí načas do českého prostředí zvenčí a nejsou na ni navyklé? Skutečně všechno už v národě J. A. Komenského a T.G. Masaryka kleslo na tento nejnižší, kanální, postproletářský společný jmenovatel, takže sprostota se teď bude považovat za normál a osoba, která se proti ní ozve, bude v české společnosti ostrakizována? Ale toto byl přece ideál komunistické Stb, její někdejší příslušníci musejí být potěšeni, že se někdejší estébácké praktiky společností tak utěšeně šíří...

Aby nebylo mýlky: v žádném případě nehájím Paroubka, ČSSD, KSČM ani jejich politiku. Mají však právo na férové zacházení a toho se jim v českých médích absolutně nedostalo. (Právo zase manipuluje lidi ve prospěch levice.) Je tragickým selháním novinářských organizací, jako je Syndikát novinářů, že nejsou schopny vyprodukovat nezávislou analýzu kanálního způsobu psaní, jímž listy jako MFD obšťastňují českou veřejnost. Bojí se snad Syndikát novinářů poukázat na to, že to, co publikuje MFD, většinou vůbec není žurnalistika? Anebo má tak chabá měřítka? Aidan White z Mezinárodní federace novinářů se zdiskreditoval už na přelomu let 2000 - 2001, kdy označil rebelii v ČT za "boj za svobodu slova". Teď kritizuje Paroubka, že si dovolil říct něco proti propagandistům, jejichž "práci" Aidan White nezná, stejně jako netušil, o co jde o Vánocích 2000 v České televizi...

Zabýval jsem se - namátkou - skandálními poměry v českém tisku ZDE. Daleko hlubší analýzy publikoval Bohuslav Binka ZDE. Někdo by měl udělat službu německému majiteli MFD, který tráví čas po pražských kavárnách a stylizuje se do pózy francouzského intelektuála, a ukázat mu, že "jeho" deník se jaksi docela hodně odlišuje od standardů takového Guardianu, Timesů či Frankfurter Allgemeine Zeitung. Bylo by totiž docela užitečné, kdyby nic netušící milionářští floutci, vlastnící české noviny, uměli tak trochu česky - pak by třeba věděli, co jejich podřízení v tom deníku, který tito lidé vlastní, ve skutečnosti tisknou...:)

Baví mě, jak propagandisté z hlavních pravicových českých bulvárních médií, když si Paroubek dovolil poukázat na jejich zaujatost, nyní kvičí a snaží se vytvořit dojem, že oni nic, oni jsou přece profesionální novináři.

Je to panoptikum a karyatidy z českých médií v něm hrají pozoruhodnou, poučnou, čelnou roli.

10. 6. 2006

neděle 13.00: Sebevraždy tří vězňů, zadržovaných v táboře v zálivu Guantánamo, jsou "válečným aktem", vyjádřila se americká armáda.

Velitel tábora konstatoval, že dva občané ze Saúdské Arábie a jeden muž z Jemenu, kteří spáchali sebevraždu, byli "angažovaní" a usmrtili se záměrně, aby uskutečnili "akt asymetrické války, vedené proti nám".

Právníci konstatují, že muži byli dohnáni k sebevraždě zoufalstvím.

Sílí kritika, požadující, aby byl vězeňský tábor v zálivu Guantánamo zrušen. Walter White, mezinárodní právník, který se specializuje na lidská práva, se vyjádřil pro BBC, že se tábor v zálivu Guantánamo stává "velkou poskvrnou" na postoji USA vůči lidským právům.

Od založení tábora před čtyřmi lety se pokusily o sebevraždu desítky zadržovaných osob, dosud však žádná sebevražda - až do nynější sebevraždy tří mužů - nebyla úspěšná.

Tři muži se oběsili. Velitel tábora admirál Harris konstatoval, že si nemyslí, že se oběsili ze zoufalství. "Jsou inteligentní. Jsou tvůrčí. Jsou angažovaní," uvedl. "Neváží si života, ani vlastního, ani našeho. Toto nebyl akt zoufalství, ale akt asymetrické války, kterou oni vedou proti nám."

Muži zanechali dopisy na rozloučenou, ty však nebyly zveřejněny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

sobota 21.00: Na americké základně v zálivu Guantánamo na Kubě v kontroverzním vězení, kde jsou léta zadržovány stovky osob bez soudu, zemřeli tři vězni, přiznaly americké úřady. Je to vůbec poprvé, co v Guantánamo někdo zemřel. Šlo údajně o vzájemnou dohodu, že spáchají hromadnou sebevraždu. Zemřeli dva občané ze Saúdské Arábie a jeden muž z Jemenu.

V táboře je stále vězněno asi 460 osob, podezřívaných ze spolupráce s Usámou bin Ladinem, s afghánským hnutím Taliban a s al Kajdou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 6. 2006

Volby 2006

O pěstování nenávisti

To ošidné slůvko kdyby...

Kdyby se hlasy českých voličů hlasujících v zahraničí nezapočítávaly v jihočeském, nýbrž v některém z moravských krajů, měla by většinu v parlamentu levice. Kdyby šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice nevystoupil necelý týden před volbami se zprávou diskreditující ČSSD a jejího předsedu Jiřího Paroubka, čtvrtina voličů by hlasovala jinak. Kdyby v České republice nebylo tak málo novinářů hodných toho označení...

Kdyby...

Alegorie dobré vlády, Palazzo Publico, Siena (1319-1348)
10. 6. 2006

Poselství českým politikům ze začátku 14. století

důsledky dobré vlády Při návštěvě historické radnice (Palazzo Publico) v italské Sieně uvidíte neuvěřitelnou věc. Hlavní jednací místnost v radnici je vyzdobena freskami, které alegoricky zobrazují Dobrou a Špatnou vládu. Obě jsou dílem malíře Ambrogia Lorenzettiho (1290?-1348). Alegorie Dobré vlády je z let 1319-1348 (!), tedy z doby, kdy v Čechách vládl chaos vlády nepřítomného Jana Lucemburského, alegorie Špatné vlády z let 1337 - 1339.

Špatná vláda Neuvěřitelně na první třetinu čtrnáctého století zdůrazňuje freska o dobré vládě, kterou měli sienští radní na očích každý den, že podmínkou dobré vlády je oddělení moci výkonné a moci soudní - justice musí být zcela nezávislá. Jedině tak může vláda jednat ve prospěch obce. Kolem dobrého vládce sedí alegorické ženské postavy, znázorňující vlastnosti, které musí uplatňovat dobrý vládce: Velkomyslnost, Umírněnost, Sílu, Mír, Moudrost. Nad moudrým vládcem je umístěn anděl, který znázorňuje Naději.

Na jiném místě radničního sálu je zobrazeno, jak vypadá krajina s dobrou vládou: země rozkvétá, vede se obchodu i zemědělství, lidé spolu jednají ve veřejném prostoru zdvořile a slušně.

V alegorii Špatné vlády má vládce - tyran - podobu ďábla. Jeho poradci shodou okolností nejsou ženy, ale muži. Mezi nimi jsou Ješitnost a Chtivost po penězích a moci. Justice je svázána a leží u nohou tyrana.

Tyranovi jde jen o jeho osobní prospěch. Důsledkem pro život země je válka (zničené budovy), násilí a vraždění.

Neměli by si čeští politikové při nynějším povolebním rozhodování vzít příklad z Italů ze začátku čtrnáctého století?

Důsledky špatné vlády (detail, rozbořené domy)
11. 6. 2006

Čeština:

Varšava - Zatímco většina států v Evropě má nedostatek kněžích, Polsko je jedinou zemí starého kontinentu, kde počet aspirantů na kněžskou sutanu roste.

České novinyZDE

Nalezené tvary: kněz ~ kněze ~ knězem ~ knězi ~ knězích ~ knězovi ~ knězů ~ knězům

k kněz, -e m., jedn. 5. knězi, mn. 1. kněží, 2. -ží, 3. -žím, 4. -ze, 6. -žích, 7. -žími

Pravidla.cz ZDE

10. 6. 2006

Dovolil bych si namítnout, že ve svém článku "Kdyby..." se pan Jakub Rolčík dopustil špatné (byť neříkám účelové) interpretace výzkumu agentury STEM zmiňovaného v článku na novinky.cz.

Autor píše: "Kdyby šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice nevystoupil necelý týden před volbami se zprávou diskreditující ČSSD a jejího předsedu Jiřího Paroubka, čtvrtina voličů by hlasovala jinak. "

Ale to přece průzkum neříká.

9. 6. 2006

Analýza výsledků voleb do Poslanecké sněmovny a možné povolební varianty

Při analýze voleb do Poslanecké sněmovny musíme předně pojmenovat vítěze a poražené nejvyrovnanějšího politického souboje v historii samostatné České republiky. Základními faktory v této analýze je počet dosažených mandátů v dolní komoře parlamentu, trend dosaženého volebního výsledku jednotlivých politických subjektů ve srovnání s posledními volbami, poměr pravicových a levicových mandátů v nové sněmovně a v neposlední řadě vyjednávací pozice, kterou získala ta či ona strana.

9. 6. 2006

Bylo velmi zajímavé slyšet Klausovu reakci na sobotní Paroubkův projev. Prezident se pokusil vykopat příkop mezi předsedou a zbytkem sociálně demokratické strany, když vyjádřil naději, že vystoupení nereprezentuje názor celé ČSSD. Den na to tajemník Jakl oznámil, že Klaus v pondělí nejmenuje Topolánka premiérem, ale pověří jej pouze jednáním o sestavení vlády. Dále toto pozoruhodné vyjádření obsahovalo upozornění, že budoucí premiér většinové vlády by nemusel předkládat doklad o většině hlasů ve sněmovně.

Je zřejmé, a píše se o tom dlouho, že značná část ODS včetně jejího čestného předsedy si nepřeje Topolánka na postu premiéra. Klaus si však zároveň přeje být znovuzvolen.

10. 6. 2006

Výzva konferenci Zelených

Dopis zaslaný mimo jiné i brněnským Zeleným a novým poslancům Strany zelených. Bez vědomí autora -- člena ČSSD Dušana Krátkého -- přeposlal redakci jeden z členů Strany zelených...

Vážení přátelé, dovolte, abych tak oslovil i ty z Vás, které neznám osobně a popřál Vám i celé Straně zelených k historickému vítězství. Postrádal jsem Zelené na parlamentní půdě a měli vždy část hlasů naší rodiny při komunálních i parlamentních volbách. Jako člověk dlouhodobě se zajímající o problematiku životního prostředí jsem, coby nestraník, pomáhal při počátečních krocích vznikající brněnské organizace Strany zelených.

10. 6. 2006

Výzva Straně zelených

Prohlášení Socialistické alternativy Budoucnost

Vážení přátelé,

sobotní rozhodování a rozhodnutí republikové rady Strany zelených předurčí další vývoj nejen debat o sestavení vlády, ale, podle nás daleko zásadněji, i možnost kterou skýtala perspektiva parlamentní opozice spojené s místními protestními hnutími.

Výsledek voleb jakoby nutil k rozhodnutí: "Jsi s Losnou, nebo Mažňákem?" Pro jedny je nepřijatelný princip sociálního přerozdělování, které se necitelně odehrává kdesi v přítmí, pro druhé neviditelná ruka trhu, která viditelně někomu sype a někomu ne.

Ačkoliv to tak momentálně nevypadá, velká koalice nejspíš bude, protože ČSSD od ODS dělí daleko méně, než mediální masáž předkládá.

9. 6. 2006

Jedno posezení s Českou televizí

Alespoň minimum gramotnosti, chtělo by se po přečtení zpráv České televize ve čtvrtek večer na ČT 24 požádat redakci jejího zpravodajství.

Ta běžící lišta snad slouží elévům jako tréninkové hřiště, kde se učí zacházet se zprávami. Měli by spíš někde v koutku nejraději ještě za šera pilovat gramatiku, větnou stavbu, případně jít si zkoušet život a poohlédnout se po nějaké té životní zkušenosti v místech, kde by byla jejich neumětelnost méně viditelná.

Nevěříte, myslíte, že to jsou příliš přísné odsudky? Příkladem možno posloužit, bohužel ne jen jedním.

9. 6. 2006

Jak si veřejnoprávní televize představuje zpravodajství

Najděte si přepis čtvrtečních Událostí ve 22.30 (Drtinová-Šimonovský), doporučil nám Oldřich Průša a dodává: Bylo to úžasné a s výhodou, že k tomu není třeba psát komentář.

Posuďte sami:

10. 6. 2006

"Ano, šlo o odhady, což samo o sobě znamená, že nejde o přesné výsledky"

Reakce České televize na článek Štěpána Kotrby Ostuda volebního zpravodajství , zveřejněný v Britských listech, týdeníku Ekonom a deníku Metro

Česká televize v letošních volbách dostála svého slibu -- přivedla k volbám vysoké procento připravených voličů, kterým poskytla dostatečné a kvalitní informace pro jejich zodpovědnou volbu. V historii, ať novodobé, natož té předlistopadové, se v žádném médiu na území ČR neodehrálo to, co v letošním roce od 2. 3. do 4. 6. v České televizi, když odvysílala 136,7 hodin předvolebního, volebního a povolebního vysílání na ČT1, ČT2 a ČT24, což představovalo 119 samostatných pořadů.

"Ostudu" prý utržilo zpravodajství ČT, míní rozhlasový radní Štěpán Kotrba. Musím se ohradit proti kritice volebního vysílání České televize. Jsem přesvědčen o tom, že k letošní vysoké volební účasti přispěla právě televize veřejné služby svým projektem předvolebních regionálních Otázek Václava Moravce Speciál.

Kostarický fanoušek na zahajovacím utkání fotbalového šampionátu mezi pořádajícím Německem a Kostarikou, které se hrálo 9. června v Mnichově - foto: Christof Stache, AP/ČTK/ČT
10. 6. 2006
Odpověď na reakci České televize na článek Štěpána Kotrby Ostuda volebního zpravodajství, zveřejněný v Britských listech, týdeníku Ekonom a deníku Metro

Tiskový mluvčí České televize Martin Krafl není kupodivu podřízen generálnímu řediteli Janečkovi, ale novému programovému řediteli Lambertovi, který byl odpovědný za volební vysílání ČT. Stejně inteligentní je i jeho odpověď na kritiku aktuálnosti a pravdivosti zpráv volebního studia ČT. Já o voze, on o koze.

Tisková zpráva ČT ČTZDE

§ 31 odst. 2 zákona č. 231/2001 Sb. stanoví povinnost provozovateli vysílání poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů. Stejně hovoří i §2 odst. a) zákon 483/1991 Sb. o České televizi a kodex České televize. O manipulacích SMS hlasováním v předvolebních pořadech Václava Moravce nemá smyslu mluvit, výsledky stížnosti na ně u RRTV Česká televize dlouhou dobu nerespektovala, a to přestože RRTV vydala zprávu, ze které vyplývá, že hlasování esemeskami v politických televizních pořadech může být v rozporu s vysílacím zákonem. Nyní je podstatné něco jiného. Volební studio České televize celý sobotní volební podvečer oslavovalo 38% triumf ODS stejně, jako mimořádné vydání Lidových novin. Do chvíle, než bylo i těm nejméně inteligentním divákům jasné, že triumf neznamená totéž, co pat, kterážto chvíle v v redakci zpravodajství ČT nastala až v 17:25. Přitom bod 5.6 Kodexu ČT praví, že ve zpravodajství a aktuální publicistice Česká televize dbá na přesnost a nestrannost spočívající především ve zjišťování a ověřování skutečnosti. Myslí se tím reálné skutečnosti, nikoliv něčích dojmů o ní.

Mandát ke kritice špatné práce České televize mám jako každý koncesionář. O ten nepotřebuji prosit Martina Krafla ani jeho "vrchního", ředitele Lamberta.

Podrobný průběh volebního vysílání ČRo 1 a ČT ZDE

9. 6. 2006

Spojené státy obvinily britského náměstka generálního tajemníka OSN, že učinil "opravdu velmi vážnou chybu", když nazval příslušníky Bushovy vlády pokrytci, kteří vyvolávají mezi prostými lidmi v USA pravicovou hysterii, zaměřenou proti Organizaci spojených národů.

9. 6. 2006
Šílení, 2005, námět, scénář, režie Jan Švankmajer (na motivy povídek Edgara Allana Poea, inspirováno markýzem de Sade), Hrají: Pavel Liška / Jean Berlot, Jan Tříska / Markýz, Anna Geislerová / Charlota, Jaroslav Dušek / Dr. Murllope, Martin Huba / Dr. Coulmiere, Pavel Nový / sluha Dominik. Vyšlo právě na DVD.

Pokud vás bude autor filmu ve své předmluvě k filmu přesvědčovat, že nemáte očekávat umění, neboť umění je už dávno mrtvé a zploštilo se na reklamu na Narcisův odraz v zrcadle, nevěřte mu. Jeho film má silné umělecké sdělení a je proto třeba jeho autorovi oponovat. Je to ale také jediné, co by se dalo Janu Švankmajerovi vytknout. Ve všech dalších ohledech se lze jeho váchalovskou misi za rehabilitaci pokleslého žánru pouze obdivovat.

9. 6. 2006

Monitor Jana Paula

Sálem žižkovského mauzolea defilovali nosiči relikvií, pestrobarevných medailí na červeném sametu, kterými byl během života vyznamenán zesnulý generál ve výslužbě František Peřina. Sálem defilovali se strnulými výrazy ve tváři i řečníci, president, ministr obrany, vojenští funkcionáři a žvanili u katafalku vyzdobeném květinami. Nezpochybňuji zásluhy zesnulého vlastence, jenom jsem pozoroval trapné divadlo, právě totiž skončil film Roma Federica Felliniho.

9. 6. 2006

Škabrahova polemika s Ivanem Brezinou dalece překračuje hranice odborné debaty o stavu životního prostředí. Její těžiště je ve sporu o povaze ekologických iniciativ a jejich roli ve společnosti. A zde se Martin Škabraha dopouští několika nepřípustných zjednodušení.

Předpokládá, že lidé automaticky dokáží rozpoznat, co je v jejich zájmu, a jednat na základě tohoto poznání. To je v zásadě pravda, ale ne vždy.

9. 6. 2006

Ivan Brezina v článku "Skeptický ekolog zasadil zeleným aktivistům ránu z milosti" citoval doslov Standy Mihulky a Martina Konvičky, že ekologové vědí, že se se světem celkem nic neděje. Zde je na místě upřesnění. Ono se totiž děje. Dochází k zjednodušování systémů. Na celkové funkci se sice nic nezmění, globálně vše bude fungovat dál, jenom nikdo z nás už na Pražském mostě nepotká Pražskou mouchu a jako chuťovku nezakousne pravé grundle.

9. 6. 2006

LIBEREC:

Tak tohle naleznete v Liberci, v ulici Pražské (to je nejrušnější a nejdražší pěší zóna). Je to ve výloze Fryčova knihkupectví, bašty všech libereckých intelektuálů... Pan majitel Fryč je militantní antikomunista, který se nebojí dát do výlohy svůj názor na českého premiéra... :), píše Jan Tomíček.

9. 6. 2006

ANALÝZA VOLEBNÍCH SYSTÉMŮ

Napjatá situace, která nastala výsledkem víkendových voleb, stejně jako nespravedlivé odsátí mandátů od malých stran k velkým, vyvolává protichůdná volání po změně volebního systému. Jedni (sympatizující s malými stranami) chtějí návrat k čistě poměrnému systému, jiní naopak průhledně usilují o úplné odstranění malých stran ze scény (návrh poslance Koudelky na rozdělení velkých volebních krajů). ODS vytrvale volá po většinovém systému.

Všichni, kdo navrhují změnu volebního systému, se však shodnou, že Poslanecká sněmovna by napříště měla mít lichý počet poslanců.

9. 6. 2006
Přepis tiskové konference předsedy vlády ČR - Jiří Paroubek po setkání s prezidentem ČR Václavem Klausem ve čtvrtek 8. 6. 2006

Jiří Paroubek, předseda vlády ČR: ...Podívejte, zítra, myslím, vyjde se mnou rozhovor v deníku Právo, takže zítra stejně to budete vědět. Já si myslím, že pokud jde o ten sobotní projev, že pokud jde o výrazové prostředky, tak to byla z mé strany chyba. O tom jsme s panem prezidentem nehovořili, já to říkám otevřeně. Myslím si, že to byla první vážná chyba, kterou jsem za 13 měsíců v čele vlády udělal, a samozřejmě z tohoto hlediska se české veřejnosti také omlouvám. Chtěl bych ale říci, že jsem pana prezidenta informoval, co mě k těmto slovům, protože podstata toho projevu si myslím, že byla racionální, co mě vedlo, tzn. v zásadě ta aféra vyvolaná zprávou plukovníka Kubiceho. A chtěl bych říci, že já osobně, i vedení sociální demokracie, bude žádat absolutní vyšetření, plné vyšetření celé té záležitosti, která vznikla z únikem informací, kdy s těmi dezinformacemi, které se v té zprávě objevily, které se týkaly především předsedy vlády. Takže, to bych chtěl říci.

9. 6. 2006
Jiří Paroubek
Reakce premiéra na prezidentské veto zákona o náhradním výživném

Rozhodnutí prezidenta republiky Václava Klause vetovat zákon, který měl umožnit státu vyplácet přechodně dlužné alimenty sociálně slabým osamoceným rodičům starajícím se o děti, považuji za velkou chybu a neschopnost pana prezidenta vcítit se do situace lidí, pro které jsou tyto příjmy velmi důležitou součástí rozpočtu rodiny.

Nepřijímám zdůvodnění, že by tento postup znamenal finanční zátěž pro rozpočet -- šlo by z hlediska státních financí o marginální částky, které by ale zcela rozhodujícím způsobem pomohly tisícům dětí ke slušnějšímu životu.

9. 6. 2006

Ukázka konzervativní noblesy vítězů voleb

Budova ÚV KSČM v ulici Politických vězňů se stala v úterý 6. 6. 2006 krátce před půlnocí terčem výtržníků, kteří se rozhodli dát najevo, co si myslí o komunistech. S pokřikem bolševický svině kopali do dveří, močili na ně a polepovali je plakáty a samolepkami s nápisy antiKSČSSD.

podrobnosti incidentu ZDE

Nenávist vůči KSČM, šířená i z úst ústavních činitelů, například senátorů Mejstříka a Štětiny nebo vysokých představitelů ODS či dalších stran etablovaných na pravici, některým lidem, začasto mladistvým (!), zatemňuje mozky a tito se uchylují k vandalským činům, reagovala tisková mluvčí KSČM Monika Hoření.

Provokace močících a řvoucích odpůrců levice pokračovaly až do ranních hodin. Rozjitřené emoce, kterých jsme teď po volbách svědky, by mohly vést k ještě většímu násilí...

9. 6. 2006

Lánský zbil novináře holí, hlásá bulvární titulek bulvárního deníku Šíp. Začtete-li se, zjistíte, že křepelka české investigativní žurnalistiky předvedla, jak dokáže napsat zprávu i po sedmi letech od proběhlé události. Všimněte si logiky za sebou jdoucích vět. Každá informace dobrá, když je před volbami.

V roce 1999 jsem zveřejnil sérii článků o tajném kontě tehdejšího místopředsedy vlády Egona Lánského. O jeho odvolání pak jednala vláda. Lánský z ní odjížděl na vozíku, protože měl zrovna zánět žil. Přistoupil jsem k němu a zeptal se ho, jak jednání probíhalo. Lánský beze slova popadl berli a praštil mě s ní přes záda.

Zdroj: Šíp 18. 5. 2006, autor Jaroslav Kmenta, MF Dnes

Čtenář Šípu si díky přemíře vjemů a vizuálních lákadel nevšimne zlidšťujícího pravidla žurnalistické zkratky zkušeného investigativce Jaroslava Kmenty, zvané PRo DEník Lidštěji. Připomíná mi to onu slavnou poznámku hysterické učitelky, kterou vtělila nezbednému žákovi do žákovské knížky:

Za mými zády se mi směje do očí...

9. 6. 2006

V nálevně bujará nálada a hospodský nádeník v ráži vykřikoval o blízké budoucnosti: Páni, vidím to jasně. Nakonec sestavěj vládu dvě nejsilnější strany a ty dvě malý odejdou do politických věčných lovišť. Oba lídři v partajích skončí a nadále se nebudou věnovat politice. Nahradí je mladší vlci a domluví se -- a v Evropě dostaneme tučně podtrženou jedničku.

Přítomní pijani zmlkli, zaplatili. Nemají zapotřebí poslouchat veselého nádeníka -- co má vždycky jasno. Demokracie nedemokracie, všechno má svoje meze.

Nádeník si objednal opět výjimečně zelenou a pravil: Na veselý rozvody.

Člověka napadne, že bude-li se politika lidem plést tak vehementně do denního života, nastanou nám chvilky bez humoru a radosti. (Zbude humor černý, možná...)

8. 6. 2006

"Sto na straně jedné není rovnocenné se stovkou na straně druhé," pravil ve čtvrtek třeskutě prezident V. Klaus po setkání s J. Paroubkem. Potvrdil tak jen omleté zlidovělé, že všichni jsou si rovni, ale někteří si jsou rovnější. Brilantní makroekonom a obstojný počtář V. Klaus se dopočítal, že není stovka jako stovka. Tímto uvažováním bychom mohli oklikou dospět až k rasantnímu zjištění a závěru, že stovka nesmrdí, kterýžto výrok o penězích je panu dnešnímu prezidentovi opětovně podsouván za vlastní.

9. 6. 2006

Po proběhlých událostech spojených s volbou do poslanecké sněmovny lze po odfiltrování virtuálního balastu vyvodit, že největší rozpor mezi občany vyvolává otázka míry přerozdělení. Formálně můžeme občany rozdělit do dvou skupin: (1) skupinu těch "úspěšných" a (2) skupinu těch "neúspěšných".

9. 6. 2006

Šéfredaktor BL pan Čulík se ve včerejším úvodním článku pokusil komentovat výsledky voleb. Není žádným tajemstvím, "že je národ absolutně a neřešitelně rozdělen. Jedna polovina národa si přeje přesný opak toho, co si přeje druhá polovina". A vyvstává otázka Co s tím?

9. 6. 2006

Ale jistě právě to jako "elitní profesionál" měl na mysli, jsou majetková přiznání. Kubice určitě ví, jak obtížné je prokazovat korupci v soukromé sféře, pokud by byla majetková přiznání omezena jen na veřejnou sféru či jen na jednu její část.

9. 6. 2006

S názory vyjádřenými v článku Jana Čulíka "Jediným řešením je kompromis" plně souhlasím. Povolební situace a zřetelné štěpení nejen mezi tábory politických elit, ale i v občanské společnosti s nemalou mírou intolerance k názorům druhého nejlépe vyjadřuje politickou kulturu v České republice. Nepropadejme však malomyslnosti, že po 16 letech budování demokracie to stále není ono. Demokracie nám nebyla nikým vnucena, rozhodli jsme se pro ni sami a jsem přesvědčen, že má stále drtivou podporu občanů. To, že se v ní občas tak trochu plácáme, je myslím dáno naší nezralostí. Přiznejme si, že pouhé vytvoření demokratických institucí ještě samo sebou neznamená, že občané i politici demokraticky dospěli. píše čtenář Petr Luska .

8. 6. 2006

Volby 2006

Každá vláda, která vznikne z demokratických voleb, má povinnost zastupovat a plnit přání všech občanů, nikoliv jen těch, kteří pro ni hlasovali. Moc pochází z lidu. Občané legitimizují vládu, nikoliv obráceně. Politika, vláda a parlament nemohou být nástroji pro vzájemné čachry osob, které se na této scéně promenují. Povinností veřejně činných lidí je plnit tužby řadových občanů.

Pokud byly výsledky nejnovějších českých voleb nerozhodné, znamená to tedy, že je národ absolutně a neřešitelně rozdělen. Jedna polovina národa si přeje přesný opak toho, co si přeje druhá polovina.

V této situaci nemůže zvítězit žádné jedno politické seskupení, ani to, soustředěné kolem ODS, ani to, soustředěné kolem ČSSD. Znamenalo by to vyloučení poloviny národa z politiky .

8. 6. 2006
reakce na článek Jana Čulíka Jediným řešením je kompromis

Píšete, že "jediným slušným řešením, aby obě znepřátelená seskupení vládla společně" Takže komunisti ve vládě s ODS? Nemohu se ubránit dojmu, že by mi to připomínalo NF. "...na kompromisu, který je podstatou veškeré politiky." A není právě nekompromisní postoj něčím, co v české politice opravdu chybí? Kdy i Topolánkovo "všechny vás pozavíráme" vyznívalo již v té době jako mlácení prázdné slámy, píše čtenář Jan Marin.

8. 6. 2006

Dobrý den, pane Čulíku,

hlavně s poslední větou Vaší dnešní úvahy naprosto souhlasím:

"Čeští politici, nejen ti čelní, mají zájem o sebe, nikoliv o zájem celé obce."

Pokud jde o myšlenku, že politici by měli usilovat o kompromis, ale neudělají to (viz citát), mám stejný dojem.

Na rozpacích jsem jen nad tím, co si přeje většina občanů. Naznačujete, že by to mohla být zmíněná politická dohoda.

Obávám se ale, že politici mají pravdu a populisticky hrají divadlo podle přání občanů. Mám dojem (a Vámi zmíněné nenávistné maily tomu neodporují), že mnoho lidí doslova bolí představa, že by měli druhým naslouchat a, nedej bože, shledávat, že jednoduchá řešení složitých problémů té či oné partaje má fatální nedostatky a není tedy použitelné, píše Vojtěch Polák.

8. 6. 2006

Toto je jeden z četných spamů, které rozesílá důchodce Jan Šinágl:

foto Dominika Švecová
8. 6. 2006

Od středy 31. května do středy 7. června jsem pobýval na akademickém kolokviu ve středověkém klášteře Certosa di Pontignano (Kartouza Pontignanská) v kopcích nad italským městem Siena, v Toskánsku, uprostřed tamějších vinic. Klášter ze 14. století byl proměněn v moderní univerzitní hotel a konferenční středisko. Sešlo se tam asi třináct účastníků, převážně historiků, převážně Němců, Britů či Američanů, aby debatovali o postojích občanů k totalitním režimům dvacátého století. (Někteří historikové -- z dobrých důvodů - zpochybňovali samotný výraz "totalitní režimy".) Hovořilo se především o diktátorských režimech v Rusku a v Německu. Přítomni byli převážně odborníci na stalinský režim v Rusku a nacistický či komunistický režim v Německu. Já jsem tam byl v podstatě jediným Středo- či Východoevropanem, který pohovořil o situaci v Československu v letech 1948 -- 1989 (protože István Rev ze Středoevropské univerzity v Budapešti se situací v Maďarsku nezabýval a pozvaný účastník z Polska nepřijel) -- můj příspěvek je v angličtině ZDE.

Nevím, zda mělo kolokvium nějaký smysl: rozhodli se ho uspořádat italští kolegové, kteří studují italský fašismus dvacátých a třicátých let dvacátého století. Chtěli zjistit, zda se mohou nějak poučit srovnáváním s jinými autoritářskými režimy.

Nejsem si tím tak úplně jist.

8. 6. 2006

Studují na Universita degli studi v Sieně už skoro rok a chtěl bych trochu doplnit pár postřehů J.Č, píše Michal Pohl. . V první řadě je to absurdní problém s internetem. Na všech kolejích, kde byly vybudovány počítačové učebny, musely být zrušeny, protože jejich existence nebyla v souladu s protiteroristickým zákonem. Stejně tak každý, kdo chce používat internet v internetové kavárně, musí mít s sebou identifikační doklad ( pas, OP), bez něj je to nemožné, to jsme psali, JČ.

Druhý problém, který mi trochu připomněl ČR, je neochota italských zaměstnanců ve službách. Tento přístup se se ovšem mění na překotnou snahu, jste-li blondýna, nejlépe se slovanským přízvukem. Je-li však dotyčným zaměstnancem žena, nepomůže vám nic. A rád bych ještě upozornil J.Č., že pokud by vás kontroloval v autobuse revizor a vy neměl platnou jízdenku, platil byste pokutu. To, že jízdenka nelze koupit u řidiče, nikoho nezajímá.

8. 6. 2006

Tak prý nás oba v České televizi "řešili" a měli i kvůli těmto dvěma článkům schůzku k hodnocení voleb. Zcela určitě se zase jako obvykle pochválí. Vždyť Česká televize - to je Vaše, tedy česká televize... Diváky u obrazovek zdraví i nadále sebejistý revoluční betlém. Teď už ale sebejistý půl na půl...

BL, Ekonom, Metro - Štěpán Kotrba: Ostuda volebního zpravodajství ZDE

MfD - Tereza Boehmová: Takový pěkný den s kanály veřejnoprávní televize ZDE

ČT - Veronika Zemanová: "Česká televize se intenzivně věnovala volbám do Poslanecké sněmovny" ZDE

9. 6. 2006
Reakce na článek Milana Valacha Volby v krizové době

Připadá mi v současné době rozdělování lidí na kapitalisty a pracující (zaměstnavatele a zaměstnance), které z článku vyplývá, za značně překonané, píše čtenář Tomáš Kurka.

8. 6. 2006

Vražedný lyrik Ivan Brezina:

Bjørn Lomborg: Skeptický ekolog - Jaký je skutečný stav Země. Dokořán 2006, 182 grafů a tabulek. Překlad Petr Holčák ISBN: 80-7363-059-1, EAN: 9788073630591 Originál: Bjørn Lomborg:The Sceptical Environmentalist. Cambridge University Press, 2001. ISBN: 0-521-80447-7; ISBN: 0-521-01068-3 ,

polemika s článkem Ivana Breziny Skeptický ekolog zasadil zeleným aktivistům ránu z milosti

Již při přečtení samotného názvu recenze na Lomborgovu knihu Skeptický ekolog jsem se musel pousmát. Ivan Brezina se podobá onomu typu komiksových postaviček, které v každém díle seriálu opakují ten samý vtip či skeč, a právě proto je máme rádi a pokaždé se stejně ochotně necháváme bavit. Tak jsem se tedy začetl...

...a nebyl zklamán.

8. 6. 2006

Nejedno médium vícerozměrně profituje z toho, že dodává zprávy o tom, co se nového přihodilo známým aktérům ve světě šoubyznisu, politiky, sportu či kultury. Lidský život je kupodivu do té míry pestrý a plný nečekaných nahodilostí, že když hrozí zklidnění do "šedi-vého" normálu, vždy se něco vděčného pro zvědavé publikum k jeho chytlavému pobavení najde. Skoro jako ta hůl na psa, má-li být výchovně vzdělán jaksi "natvrdo".

8. 6. 2006

Není snad v Čechách kouzelnějšího mýtu, než ten, jak jsme si sami sobě mezi sebou vybrali peníze na stavbu Národního divadla. Ponechám historikům a účetním, aby se přeli, kolik procent, odkud a na co přišlo. Síla mýtu o tom, jak jsme si po celé zemi rvali kůrky od úst, aby v Praze bylo možné chodit na české špektákly, je ohromná a neustále inspirující. Protože bez mýtů a víry v ně nefunguje skoro nic.

11. 6. 2006

V dubnu přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 876..00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Příjem z reklamy byl 2600 Kč. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2006 Jak mohou být Zelení součástí pravicové koalice?   
9. 6. 2006 Jediné řešení je neprůchodné Josef  Vít
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
8. 6. 2006 Jediným řešením je kompromis Jan  Čulík
8. 6. 2006 "Slušní občané" budou demonstrovat proti "diktátoru Paroubkovi"   
8. 6. 2006 V české politice chybí nekompromisní postoj   
7. 6. 2006 Místo politiky může parlament řešit reformu justice Martin  Kunštek
7. 6. 2006 Kdo zavinil povolební chaos Oskar  Krejčí
6. 6. 2006 Vole, či spíše volíce... co jsme komu nadrobili? Miloš  Dokulil
3. 6. 2006 Zneužívá ředitel IZIP databázi zdravotního systému k politickému lobbingu pro ODS ? Štěpán  Kotrba

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   
24. 10. 2005 Šel jsem si to zkusit a vyhrál jsem! Jan  Paul
24. 10. 2005 Na rektora kandidovaly dvě osoby, které se měly právo samy volit! Jiří  David
24. 10. 2005 Jan Paul nepsal o všem   
19. 10. 2005 Jak to, že se protestuje proti protekci teprve před volbami? Jan  Paul
17. 10. 2005 Učitelé na vás kašlou! Jan  Paul
11. 2. 2004 Artsemestr 2004 - a co dál? Jan  Paul

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi
17. 5. 2006 Vysokoškolská stávka: Je to jako sledování automobilové havárie ve zpomaleném filmu   
17. 5. 2006 Opravdu parodie   
16. 5. 2006 Maturity z logického a systémového myšlení Miroslav  Prokeš
16. 5. 2006 Domácí učitelé z třetího světa vyučují americké studenty na dálku   
15. 5. 2006 Kolektivní maturity -- danajský dar ČSSD na rozloučenou Radek  Sárközi
15. 5. 2006 Výzkumné záměry a rozvoj vědy v regionech Demeter  Krupka
14. 5. 2006 Stávka hrozí kompletním uzavřením britských univerzit   
13. 5. 2006 Při stávce univerzitních učitelů začíná jít do tuhého Jan  Čulík

Aleš Cibulka a Yvonne Přenosilová RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné   
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
16. 5. 2006 Cibulkův pořad Jak to vidí dával slovo hostu   
15. 5. 2006 Opakovaný dámský gambit... Ladislav  Žák
15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 Pořad s Přenosilovou nelze brát vážně   
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   
30. 5. 2006 KSČM filmaře ve Sněmovně podpořila a podpoří znovu Ivana  Levá
29. 5. 2006 Filmařská sprostota a 111 hlasů dobrých Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Princip veřejné mediální služby a meze Janečkova intelektu Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Cesta do hlubin filmařovy duše Filip  Rožánek
26. 5. 2006 Čeští filmaři z protestu stáhli filmy, na které dostali státní dotace Filip  Rožánek
15. 5. 2006 Prezident Veto Vít  Horák
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek
28. 4. 2006 Magistra Edelmannová by měla vrátit diplom Karel  Dolejší
28. 4. 2006 Nebezpečná hra Jan  Polívka

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2006 Analýza obětí pandemie z r. 1918 by pomohla proti ptačí chřipce   
30. 3. 2006 Ptáci: Ptačí chřipka není problém. Problém jsou lidé, kteří se jí bojí   
22. 3. 2006 Virus ptačí chřipky se rozštěpil   
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2006 Podmalba II Zdeněk  Volf
8. 6. 2006 Konec koně Jaroslav  Kovanda
7. 6. 2006 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
6. 6. 2006 Ty rozrůzněné tváře lidí... Martin  David
5. 6. 2006 Paranoidní symptomy Jiří  Štěpánek
2. 6. 2006 Ožeň se, bratře, ožeň se, bratře... František  Gellner
31. 5. 2006 ■ ■ ■ Jiří  Gold
29. 5. 2006 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
26. 5. 2006 Kočky mňoukaly na střeše František  Gellner
25. 5. 2006 Oblaka Jaroslav  Vrchlický

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož
4. 4. 2006 Tři cesty Milan  Smrž
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu   
7. 3. 2006 Energie budúcnosti Radovan  Geist

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2006 Raketová základna USA v ČR a referendum o Evropské ústavní smlouvě Oldřich  Průša
2. 6. 2006 Veřejná zpráva se stala tajnou. Proč? Až po volbách...   
1. 6. 2006 Frank: "Neměl jsem o tajných dokumentech o americké základně ani tušení" Robert  Kvacskai
31. 5. 2006 Šifra mistra Blaira Robert  Kvacskai
30. 5. 2006 Staly se Britské listy cílem dezinformační hry, anebo předseda výboru pro obranu a bezpečnost Parlamentu Jan Vidím zatajil poslancům důležitá fakta? Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Týdeník Euro: Čechům plány na americkou základnu v ČR nevadí   
27. 5. 2006 Ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě nevrátí, lide nevrátí...ani po volbách? Jan  Paul
26. 5. 2006 Uneseme americký protiraketový deštník? Jan  Sýkora
26. 5. 2006 Nejzávažnější volební téma, které politikové a média zametli pod koberec Jan  Čulík
26. 5. 2006 Další názory českých politiků   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2006 Sebevraždy v Guantánámo jsou "válečným aktem"   
8. 6. 2006 Zarkáví je mrtev   
30. 5. 2006 Havárie amerického vozidla vyvolala v Kábulu nepokoje   
29. 5. 2006 Nejméně 1000 britských vojáků od začátku irácké války dezertovalo   
26. 5. 2006 Írán: Návrat změny režimu   
25. 5. 2006 9-11 Informace a dezinformace Jiří  Jírovec
25. 5. 2006 Pull it... Vladimír  Myslík
24. 5. 2006 Zogby Poll: 70 milionů americké dospělé populace podporuje nové vyšetřování událostí z 11. září 2001   
23. 5. 2006 11. září 2001 - budeme skutečně argumentovat fakty? Michal  Brož
23. 5. 2006 Desítky lidí v Afghánistánu usmrtil americký letecký úder   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2006 Zemřel spisovatel Viktor Fischl   
9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek
20. 2. 2006 Spisovatelé vyklidili veřejný prostor Miroslav  Vejlupek