6. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 11. 2006

Žádný důraz není dost velký, chceme-li mluvit o tom, jak nebezpečným útokem na lidská práva je nový americký zákon "Military Commissions Act". Podle toho zákona může být každý cizinec, který navštíví USA, zadržen na neomezeně dlouho dobu bez práva na soudní proces (tedy nejen člověk, který je v USA nelegálně, ale i ten, který má turistické vízum, nebo ten, který získal povolení k trvalému pobytu). Stačí, když americká vláda usoudí, že cizinec má nějaké "spojení s terorismem", a může být zatčen a vězněn do konce života, přičemž vláda nemusí předložit žádnému soudu ani jiskru důkazu, že její obvinění je oprávněné.

Sloupek
Jaroslav Žila

Při setkání
nechá zmizet mou ruku v dlani
pak tiše a zvolna vypráví
o domech které staví
a pije dokud neuvidí
místo suků oči.

ze sbírky Nejstarší žena vsi, Host, Brno 2000 vybral Štefan Švec

Jaroslav Žila (* 1961) - Narodil se v Ostravě. Vystudoval speciální pedagogiku na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Vydal knihy Drápy kamenů, 1994, Nejstarší žena vsi, 1998 a Ostrava, obležené město, 1995

López Obrador je vyhlášen legitimním mexickým presidentem na masovém shromáždění v Ciudad de Méjico
6. 11. 2006

V městě Oaxaca (vyslovuje se Oachaka) a stejnojmenném státě na jihu Mexika se děje něco, co nám zamlčují nejen česká, ale i světová média. V letošním květnu vypukla tu zas jednou stávka učitelů. Stávky bývají jediný způsob, jak z ostře neoliberální vlády vymáčknout nějaké zvýšení mezd.

Guvernér státu Oaxaca jménem Ulises Ruiz Ortiz poslal v červnu proti stávkujícím 3500 policistů, kteří způsobili smrt třem učitelům a jednomu dítěti a hospitalizaci sedmdesáti zraněných. To změnilo stávku v stávku politickou, která žádá odstoupení guvernéra. Ten byl stejně obviňován z volebního podvodu v r. 2004.

Stávka přerostla ve všeobecné pacifické povstání. Obyvatelé města vybudovali bludiště barikád, aby zabránili návratu policie.

6. 11. 2006

Rád bych vyslovil několik poznámek k problematice tzv. pokojného stavu, která je zmiňována v článcích "Byt" M. Zabloudilové a "§5 OZ" J. Potměšila.

Jakkoliv se to na první pohled nezdá, patří § 5 Občanského zákoníku ("Došlo-li ke zřejmému zásahu do pokojného stavu, lze se domáhat ochrany u příslušného orgánu státní správy...") k jeho nejdůležitějším a nejzásadnějším ustanovením. Jeho akceptace není ničím menším, než měřítkem právního státu! Nic tak neodporuje představám o právním státě, jako neschopnost chránit pokojný stav. V právní státě totiž nejde ani tak o ochranu právního stavu, totiž stavu, který byl vytvořen již "proběhlou" akceptací práva, ale o ochranu stavu pokojného, tedy stavu, který existuje, a který nebyl dosud rozhodnutím oprávněného orgánu dotčen.

Saddám Hussein při vyhlášení rozsudku - foto pool AP
5. 11. 2006

Bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna shledal soud v Bagdádu vinným ze zločinů proti lidskosti a byl odsouzen k smrti oběšením.

Saddám Husajn byl shledán vinným za to, že se podílel na usmrcení 148 lidí v převážně šiitském městě Dudžail v roce 1982. Saddámův bratr Barzan al-Tikriti byl také odsouzen k smrti a třetím odsouzeným k smrti je bývalý irácký nejvyšší soudce Awad Hamed al-Bander. Bývalý viceprezident Taha Yassin Ramadan byl odsouzen k doživotnímu žaláři a tři další osoby byly odsouzeny na 15 let do vězení. Saddám vykřikl "Allah Akhbar" ("Bůh je největší!") a "Ať žije hrdinný irácký národ a zemřou jeho nepřátelé!" poté, co soudce oznámil rozsudek.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

5. 11. 2006

Husajn a zmodralé právo

Patří k demokratické a humanistické tradici České republiky, že trest smrti pokládá za doménu režimů absolutistických.

Z hlediska české politické scény je symptomatické, že rozsudek byl představiteli vlády v demisi (premiérem Topolánkem, ministrem zahraničí Vondrou či ministrem obrany Šedivým) přivítán bezvýhradně, zatímco političtí představitelé evropských vlád buď "vzali rozsudek na vědomí", nebo cítili potřebu se od způsobu trestu vyneseného nad diktátorem distancovat.

Irácká soudní moc dosazená vládou, která byla dosazena americkou okupační mocí, odsoudila (bývalého?) iráckého prezidenta Saddáma Husajna k trestu smrti. Saddáma čekají další procesy, v nichž se bude zodpovídat z odpovědnosti za smrt dalších desítek, stovek, možná tisíců lidí.

5. 11. 2006

Bývalý diktátor Saddám Husajn byl odsouzen k trestu smrti za masakr 148 ší'itů v městečku Dudžajl v roce 1982. V neděli dne 5. listopadu 2006, dva dny před volbami do Kongresu Spojených států, byl odsouzen k trestu smrti oběšením. Spravedlnosti bylo učiněno zadost. Možná.

6. 11. 2006

tisková zpráva Greenpeace

Praha, 6. listopadu 2006 -- Aktivisté Greenpeace dnes ráno prkny a trámy zatloukli hlavní vchod do budovy ministerstva životního prostředí. Na dřevěnou konstrukci umístili nápis "Zrušeno pro nečinnost" a "Nechrání klima, ale znečišťovatele". Blokáda je reakcí na rozhodnutí ministerstva, které minulý týden předložilo návrh tzv. Národního alokačního plánu (NAP) emisí oxidu uhličitého (CO2) pro léta 2008 -- 2012. Návrh plánu předpokládá zvýšení českých emisí CO2 oproti roku 2005 o čtvrtinu. Smyslem plánu má být přitom podle směrnice Evropské unie jejich snižování. Greenpeace zmíněné rozhodnutí hodnotí jako rezignaci MŽP na ochranu klimatu.

6. 11. 2006

Reakce ministra životního prostředí Petra Jana Kalaše na dnešní akci Greenpeace - tisková zpráva

"Nejsem přítelem tohoto typu akcí, protože jsem přesvědčen, že jsme nastartovali proces, který umožní dialog v poněkud kultivovanějším prostředí. Jsem přesvědčen, že se jedná o závažnou problematiku, která by neměla podléhat politickým vlivům. Do celého procesu, který považuji za ryze odbornou záležitost, proto v tuto chvíli aktivně nevstupuji.

Informoval jsem dnes zástupce Greenpeace o tom, že vznikla pracovní skupina, která prověří transparentnost a reálnost předložených dat. Na základě její práce je možno -- pokud se objeví nové, relevantní argumenty -- přistoupit k případným úpravám návrhu alokačního plánu. Členy pracovní skupiny budou samozřejmě i zástupci ekologických organizací a průmyslu.

5. 11. 2006

Těsně před úterními klíčovými volbami do amerického parlamentu se chystá vlivný odborný americký armádní časopis požadovat ve svém redakčním komentáři, aby odstoupil Bushův ministr obrany Donald Rumsfeld, který je odpovědný za organizaci a provádění války v Iráku.

Military Times Media Group, která vydává armádní časopis The Army Times, má v pondělí vydat redakční komentář, zaměřený proti Rumsfeldovi. Jeho závěrem má být: "Bez ohledu na to, jaká strana ve volbách dne 7. listopadu zvítězí, nadešel čas, pane prezidente, čelit tvrdé pravdě: Donald Rumsfeld musí odejít."

4. 11. 2006

Několik čelných neokonzervativců zaútočilo pouhých několik dní před klíčovými volbami do amerického parlamentu na prezidenta George Bushe. Ostře zkritizovali jeho vládu za nekompetentnost při organizaci války v Iráku. Zpochybnili iráckou invazi z března 2003 kterou původně podporovali.

Richard Perle a Kenneth Adelman, oba z nichž byli před útokem na Irák poradci v Pentagonu, Michael Rubin bývalý vysoký činitel v Úřadě pro zvláštní plánování v Pentagonu a David Frum, bývalý autor Bushových projevů, jsou mezi neokonzervativci, kteří se otevřeně kají v článku v časopise Vanity Fair. Článek zřejmě silně ovlivní úterní volební boj o to, kdo bude napříště dominovat americkému Kongresu. Válka v Iráku je dominantním tématem nadcházejících voleb.

6. 11. 2006

Ne tak zcela, i když by tomu útoky některých neokonzervativců na presidenta Bushe mohly nasvědčovat.

Kritika Bushe před volbami zdánlivě nedává smysl, tedy pokud si neuvědomíme, že za určitých okolností se porážka ve volbách stává méně bolestnou.

6. 11. 2006

Upřímně řečeno, nechápu proč dávat tomuto pokání, nebo lépe řečeno zoufalému pokusu zachránit, alespoň minimum zbývajících pozic kliky předních neokonzervativců načasovaném pár dní před volbami tolik prostoru. O to více zarážející jsou spíš známa fakta, která nebyla zmíněna při této příležitosti ani v Guardianu či BL.

Pokud se zaměříme na postavu Richarda Perleho (známého též jako "Princ Temnot" pro svoji zuřivou opozici proti jakýmkoliv odzbrojovacím mezinárodním závazkům) a to jen z pohledu posledních patnácti let, získáme obrázek značně odlišný od proklamované zástavy neokonzervativců, "používání a projekci naší síly (US) pro morální dobro ve světě."

6. 11. 2006

Cítím potřebu se vyjádřit k článku pana Víta "Volby a volební preference", který velmi tvrdými slovy odsoudil takřka celou českou společnost za to, jakým způsobem volí, jakým způsobem se nechává masírovat médii etc., před čímž ji chce ochránit mj. tím, že vyžene "pravicové" redaktory z jejich míst ve veřejnoprávní televizi a rozhlase.

Nejdříve bych se zastavil u otázky, proč ODS vyhrála volby, ačkoli, jak vyvozuje pan Vít, volí proti svým zájmům. Bohužel jej nenapadlo si dovodit, že mnoho lidí možná ODS volilo proto, aby se česká politika po osmi letech vládnutí ČSSD trochu pročistila. Současné kauzy sociálnědemokratických členů jsou důkazem toho, že z české politky se stal velmi zapáchající rybník plný rozličných spletenců a sinic v podobě korupce.

6. 11. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

"Norwegian Pearl" se jmenuje loď, s níž je možná spojen výpadku dodávky elektrického proudu, který v sobotu večer postihl asi deset milionů obyvatel západní Evropy.

Byl večer v západní Evropě. Bylo čtvrtého listopadu, normální sobotní večer v průmyslovém světě. Na štěstí sobotní, protože najednou zhasla světla u asi deseti milionů lidí.

6. 11. 2006
tisková zpráva Markéty Škodové z průzkumu CVVM "Hodnocení informací v médiích"

Součástí říjnového šetření CVVM byla též baterie otázek zjišťujících, jak čeští občané hodnotí média. Zajímalo nás, zda si o vybraných médiích lidé myslí, že informují pravdivě, a také, zda poskytují ucelený přehled o důležitých událostech. Vzhledem k tomu, že médiem s největším dosahem je v současnosti televize, ptali jsme se též na to, jak často respondenti sledují právě televizní zpravodajství.

průzkum CVVM 2006, Markéta Škodová: "Hodnocení informací v médiích" ZDE

průzkum CVVM 2005, Gabriela Šamanová : "Sledování zpravodajských pořadů" ZDE
průzkum CVVM 2004, Daniel Kunštát : "Sledování zpravodajství v médiích" ZDE
průzkum CVVM 2003, Naděžda Horáková : "Česká veřejnost a média" ZDE
6. 11. 2006

Podzimní "českokrumlovská" mediální konference, která posledních pět let vždy předznamenávala vývoj české mediální scény, byla tentokráte ve znamení několika zásadních prohlášení.

Ač se zdálo, že nejvýznamnější výrok o zpětvzetí kasační stížnosti vůči rozhodnutí soudu o zrušení digitálních licencí zazněl z úst generálního ředitele TV Nova Martina Dvořáka, zástupce kmitočtového regulátora, ředitel odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ Jiří Duchač ho předčil. Dal totiž právníkům Novy návod, jak jiným způsobem torpédovat realizaci Technického plánu přechodu České republiky na digitální vysílání, který ČTÚ připravil. Richard Rybníček se pozastavil nad tím, že TPP není závazný, ačkoliv to nikdo neřekl, jen Duchač připustil roztrhání TPP na kousky voluntaristickými rozhodnutími správního soudu. A tak ačkoliv se v průběhu konference zdálo, že Generální dohoda je možná a nové televize by mohly odstartovat příští rok, do kompromisu může být daleko a spíše než ústupek, je krok Novy úskok směřující nakonec k arbitráži spíše, než k vysílání. V tom má Nova praxi... Bývalý předseda ČTÚ David Stádník, dnes úředník Ministerstva informatiky, které chce vláda ODS nechat zrušit, se chce stát přesto mediátorem dohody všech o všem a potvrdit svou roli "otce české digitalizace" . Chce zprostředkovat odblokování současného patu udílení digitálních licencí a neasného přechodu k definitivním multiplexům, zaviněný podivným rozhodnutím soudu, který zrušil rozhodnutí RRTV o udělení licencí na vysílání DVB-T. Evropská komise nyní zvažuje, že členské země EU vyzve, aby analogové vysílače vypnuly ještě dříve, než určuje nejzažší termín pro celou Evropu - konec roku 2012.

V Krumlově bylo po dva dny horko, i když začal padat sníh.

Krumlovská mediální konference 2006 - FOTOGALERIE IIIIIIMEJDAN

Veřejnoprávní média - média veřejné služby TÉMA BL

Digitalizace sdělovacích prostředků TÉMA BL
6. 11. 2006

Vrchní soud v Praze poslal v této kauze v roce 1997 za mříže na doživotí Karla Kopáče, a to za podíl na čtyřech vraždách. K nejvyššímu možnému trestu odsoudil také vykonavatele vražd Ludvíka Černého, který měl podle soudu na svědomí pět lidí, a podílníka na některých z nich Vladimíra Kunu. Další jejich společníci dostali tresty od deseti let a více. V listopadu 1997 vrchní soud Kunovi zmírnil trest na 25 let, Černému doživotí potvrdil. Film Sametoví vrazi pojednává o době, kterou jsme prožili. Film Sametoví vrazi pojednává o změnách v životních hodnotách lidí, když peníze zvítězily nad lidskostí, láskou nebo dokonce i nad lidskými životy.

Josef Doucha, který stál v čele středočeského krajského úřadu vyšetřování a spolu s týmem vyšetřovatelů a operativních pracovníků kriminální služby měl podíl na vyřešení složitého případu orlických vražd, vydal posléze v roce 1998 spolu s Alešem Přivodou knihu s názvem: Akce Přehrada. "Orlické vraždy" očima vyšetřovatele. Vzpomínky kriminálního rady Douchy. Pplk. JUDr. Josef Doucha od policie odešel vzápětí - po konfliktech s ministrem a vedením resortu. Po ukončení případu orlických vražd začal být tajně sledován a současně nařčen ze "styků s cizojazyčným podsvětím". Dnes pracuje v advokátní kanceláři. Jméno orlického vraha Černého je totiž spjato s aférou tehdejšího majitele fotbalového klubu FC Sparty Praha Petra Macha. Byl to právě Ludvík Černý, který jako řidič převážel údajně odcizené luxusní vozidlo BMW Petra Macha z České republiky na Ukrajinu. Ludvík Černý se na slovensko-ukrajinské celnici prokázal průvodním listem od tehdy již bývalého federálního ministra vnitra Petra Čermáka (ODS)...

Film Sametoví vrazi pojednává o minulosti, která má šanci se znovu vrátit jako současnost.

Sametoví vrazi. Česko, 2005, 137 min. Scénář a režie Jiří Svoboda, kamera Martin Šácha, střih Adam Dvořák, hudba Jiří Chlumecký, hrají Michal Dlouhý, Jan Dolanský, Richard Krajčo, Alice Veselá - Bendová, Lucie Benešová, Petr Motloch, Pavel Řezníček, Jiří Kodeš, Lukáš Hlavica, Daniel Margolius, Zuzana Kocúriková

neděle 5. 11. 2006 20:00 ČT 1
5. 11. 2006

V Nikaragui začínají dnes 5. 11. 2006 prezidentské a parlamentní volby. V metropoli Managui se o úřad prezidenta uchází pět kandidátů a hledá se 92 členů Národního shromáždění. Podle posledních průzkumů veřejného mínění má největší šance někdejší prezident z let 1985-1990, téměř jednašedesátiletý "revolucionář ducha" Daniel Ortega Saavedra, lídr Sandinistické fronty národního osvobození (FSLN - Frente Sandinista de Liberación Nacional). Její jednotky se střetávaly v občanské válce s oddíly "contras", vyzbrojovanými a financovanými USA. Volby jsou proto i demokratickým referendem o vztahu Nikaraguy vůči USA.

5. 11. 2006

Materiál o možné americké raketové základně a jejích složkách u nás, který připravilo české ministerstvo zahraničních věcí pro Poslaneckou sněmovnu, nechtěně potvrdilo obavy vyslovené odpůrci tohoto plánu USA, že taková základna představuje velké nebezpečí pro náš stát a jeho obyvatele.

Materiál totiž uvedl, že v případě použití těchto raket by o jejich odpálení rozhodoval výhradně velitel armády USA, nebo jím pověřený důstojník. Představitelé České republiky by byli o tom pouze informováni, neměli by žádné právo spolurozhodovat. Podle americké obranné doktríny "US National Security Strategy", přijaté Bushovou vládou v březnu letošního roku, si USA dávají právo na preventivní válku, pokud jsou ohroženy americké zájmy. Jako to učinil prezident Bush již před třemi roky proti Iráku. Tuto vojenskou akci, jež nebyla schválena ani orgány OSN ani NATO, nepodpořila řada států - Francie, Německo i Česká republika.

6. 11. 2006

Virtuální bohoslužba nejen pro zemřelé

Text kázání 1 Tes 4,13-18

Nejspíš jste to zaregistrovali. Posledních pár dní bylo docela rušno v místech, kde bychom to normálně moc nečekali. Alespoň já bývám vždycky poněkud rozpačitá, když se koncem října vydávají celé skupiny lidí na hroby svých blízkých a drhnou je a čistí, kupují věnce a svíčky a všejijak jinak zvelebují rodinné hrobky.

Nemůžu si pomoct, mě se líbí mechem obrostlé náhrobní kameny a listí napadané v uličkách, tak nějak to tam patří. A tak, když jsem přemýšlela, co Vám dnes říci, vytanula mi na mysli právě scéna ze hřbitova -- velký podzimní úklid. Úklid naší mysli, našeho života.

6. 11. 2006
Musím zde reagovat nejen na článek Mileny Zabloudilové, "Byt", který byl zveřejněn v Britských listech 3.11.

Na úvod několik relevantních čísel.

6. 11. 2006

Česká média včera informovala o tom, že se pan prezident včera sešel s předsedy všech znesvářených stran v hladomorně Pražského hradu. Výsledkem jednání bylo, že do úterý mají strany přinést panu prezidentovi odpověď na jeho návrh. Rádio Jerevan tuto zprávu poopravilo: pan prezident prý odešel dříve a se slovy: "vládu sestaví ten, kdo odsud vyjde živý", za sebou zamkl dveře. Rádio Jerevan je proto optimistické a věří, že česká vláda bude brzy ustavena.

Rádio Jerevan mezi přeživšími politiky favorizuje zejména Jiřího Paroubka. Odvolává se přitom jak na vyjádření Jiřího Paroubka samotného, tak i na dementi tiskové mluvčí Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích "že Jiří Paroubek není zdravý ani jako dvacetiletý hroch ani dvacetitunový hroch", jak zlomyslně uvádí některá ČSSD nepřátelská média, nýbrž jako "dvacetiletý hoch".

6. 11. 2006

V roce 1971 po krátkém období ve svazku Spojených arabských emirátů vznikl samostatný nezávislý stát Katar jako absolutní monarchie v čele s emírem. Do roka od převratu, 1. listopadu 1996 zahájila vysílání Al Džazíra (arabsky ostrov) jako stanice, která měla omezit vliv vysílání televizních stanic ze sousední Saúdské Arábie.

4. 11. 2006

Odpověď poručice Policie Praha 1 Evy Miklíkové z 2. listopadu 2006 na stížnost KSM k uveřejnění nepravdivé informace

Tímto Vám sděluji, že informace, které jsem dne 30. října 2006 telefonicky poskytla redakci ČTK, nebyly nepravdivé a v žádném případě jsem v nich neměla v úmyslu nikoho diskreditovat!

Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? ZDE

Radek Mikula: Dementi. Dopis ČTK ZDE
KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie ZDE
4. 11. 2006

MÉDII IGNOROVANÉ INFORMACE

Členové Židovské liberální unie v ČR, konzervativní komunity Masorti ČR a Anti-Defamation League pro ČR zaslali dne 1. listopadu 2006 otevřený dopis ministru vnitra Ivanu Langerovi, v němž jej žádají o "předložení hodnověrných důkazů", že mělo dojít v průběhu Vysokých svátků k útokům na židovské objekty v Praze.

Média tento závažný a logický dotaz dodnes ignorovala, až nyní polemiku s ním zveřejnila Mladá fronta Dnes. Nezveřejnila však text dopisu. Snad proto, že původně vyšel jako inzerát v deníku Právo. Snad proto, že Rostislav Rod, bývalý novinář, účastnící se v minulosti prodeje Mladé fronty, oznámil, že premiéru Grossovi půjčil v roce 1999 prostřednictvím jeho strýce Vika z Jihlavy 900 tisíc na byt. Snad proto, že fyzik František Fendrych jako předseda ŽLU zabránil v roce 2003 konání neonacistické provokace - pochodňového pochodu Židovským městem - zorganizováním protestního "obranného" shromáždění 150 sympatizantů před budovou židovské radnice spolu s antifašisty a anarchisty, rozzlobenými pronacistickou akcí policie a magistrátu. Policie se lekla a na poslední chvíli rozpustila shromáždění ultrapravicových aktivistů. Snad proto, že profesor Petr Pechan -- Popper z Pražského ústavu pro pokročilá studia, Českého fondu pro evropský rozvoj a spolku Sisyfos se podle slov Terezy Gafny Foltýnové z Masorti s touto konzervativní židovskou organizací - ač její zakladatel - rozešel a od jakýchkoliv jeho kroků včetně dopisu ministru Langerovi se zbytek Masroti ČR důrazně distancuje. Na logických otázkách, vznášených vůči "procházejícímu" (něco mezi přicházejícímu a odcházejícímu) ministru vnitra, to ale nic nemění. "Seriózní" média v České republice ale dotazy i dopis ignorovala a před svými čtenáři je do dnešního dne zatajila. Podezření pisatelů, zavánějící poplašnou zprávu či mediálně zpravodajskou hrou se začínají potvrzovat.

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

MfD: Židé chtějí po Langerovi důkazy o hrozbě ZDE

Otevřený dopis ministru vnitra Ivanu Langerovi ZDE
4. 11. 2006

Ministerstvo vnitra koncem října rozhodlo, že národní Schengenský informační systém druhé generace (SIS II) vybuduje společnost Hewlett-Packard. Částku, za kterou vítězná firma speciální počítačovou síť pořídí, však ministerstvo odmítá zveřejnit. Píše to dnešní Právo. Tolik stručná informace z tisku. Snad až příliš stručná, vzhledem k závažnosti problematiky a možným korupčním praktikám při tak závažné zakázce. Dosavadní systém, který nyní využívá 15 zemí, obsahuje asi 13 miliónů údajů. Na novou databázi, v níž mají být uloženy i digitální fotografie hledaných lidí nebo biometrické údaje jako otisky prstů, budou napojeny všechny přechody na vnějších hranicích EU a letiště. Využívat se má ale také k bezpečnostním kontrolám uvnitř unie. HP totiž realizuje mimo jiné problematickým způsobem back office pro systém elektronického mýta pro Kapsch.

3. 11. 2006

V Senátu asi nemají co dělat

Třicet šest senátorů z jednačtyřiceti hlasovalo pro sestavení dočasné "komunistické" komise (termín použily Lidové noviny) na základě návrhu Jaromíra Štětiny. Pravděpodobně si myslí, že právě touto činností posílí stále trvající diskusi o smysluplnosti existence této instituce. Zdá se ale, že se stali obětí lenosti (mystifikace) svého kolegy. Nebo o tom snad vědí?

4. 11. 2006
reakce na článek Mileny Zabloudilové "Byt" a článek Jana Potměšila "§ 5 OZ"

Zjistil jsem ale, že vlastně ani nemusím nic nového vymýšlet. Rozhodoval jsem se jenom mezi tím, zda nabídnu ke zveřejnění téze volebního programu KSČM z oblasti bydlení nebo některé z předchozích našich stanovisek. Rozhodl jsem se upravit jedno stanovisko k nájemnému, které jsem uplatnil jako odborný mluvčí KSČM, abych prokázal, že poslanci KSČM navrhovali lepší řešení, které mohli poslanci ČSSD podpořit. Nestalo se tak. Proto v zájmu informovanosti veřejnosti jsem připojil i kousek z textu návrhu, který měli poslanci pro své rozhodování.

Postoj KSČM k nájemnému se po schválení zákona č. 107/2006 Sb., o jednostranném zvyšování nájemného z bytů, nemění.

6. 11. 2006

Reakce na článek Jakuba Rolčíka "Zaveďme povinné volby"

Nemyslím, že by povinnost volit něco změnila, (navíc se objevuje problém sankce, nemluvě o nákladech s ní spojených), píše Martin Rybka. Povinnost by neměla být dosažena represívně (sankcí), ale motivačně. Já osobně bych byl spíše pro změnu interpretace voličovy volby nevolit. Dnes je taková, že moje volba nevolit znamená, že volím všechny. Spíše by měla vyjadřovat spokojenost s aktuálním stavem.

6. 10. 2006

V září přispělo celkem 111 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 19 516,00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30. 9. 2006 částku 386 416.21 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,665.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2006 Prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA Jiří G. Müller
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba
20. 10. 2006 Server mladých komunistů je mimo provoz Štěpán  Kotrba
18. 10. 2006 Vojáci proti válce   
14. 10. 2006 Zaorálek o antiraketovém systému USA Jiří G. Müller
12. 10. 2006 Tři pětiny občanů proti americké základně   
4. 10. 2006 Příznivci americké základny v Česku zoufale hledají argumenty Zdeněk  Havel
4. 10. 2006 Radar u Mohyly míru? Miroslav  Jandora
3. 10. 2006 Protiraketová obrana USA: Výsledky testů budí rozpaky v odborných kruzích Stanislav  Kaucký

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2006 "Neokonzervativcovo pozdní pokání" nebo jen další pokleslé dějství? Michal  Brož
5. 11. 2006 Saddám Husajn odsouzen k smrti oběšením   
5. 11. 2006 Saddám Husajn odsouzen Jakub  Rolčík
5. 11. 2006 Evropa nemá trest smrti. Proč jej Topolánek podporuje? Milan  Daniel
3. 11. 2006 Irák byla cesta? A má přijatelný východ ven? Miloš  Dokulil
2. 11. 2006 Pentagon: Irák je na hranici chaosu   
27. 10. 2006 Ash: Proměnili jsme Irák ve skutečné peklo   
26. 10. 2006 Při náletech NATO usmrceny desítky civilistů, včetně žen a dětí   
24. 10. 2006 Nic než holá pravda o Iráku Daniel  Veselý
24. 10. 2006 Irák: Britští voliči požadují návrat britské armády do konce letošního roku   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2006 Ministr Kalaš: Reakce na protestní akci Greenpeace   
6. 11. 2006 Greenpeace dnes uzavřelo ministerstvo životního prostředí   
1. 11. 2006 Jak britské státní instituce už nyní bojují proti klimatickým změnám   
1. 11. 2006 V Praze se jednalo o udržitelném rozvoji   
31. 10. 2006 Blair: Musíme platit nyní, abychom se vyhnuli katastrofě   
31. 10. 2006 Sternova zpráva o globálním oteplování: Hlavní body   
31. 10. 2006 Globální oteplování -- Brezina versus modely Ladislav  Metelka
30. 10. 2006 160 bilionů Kč: To je cena, jíž bude muset uhradit svět, pokud nezačne bezodkladně bojovat proti podnebným změnám   
30. 10. 2006 Ivan  Brezina
30. 10. 2006 Britská vláda se dohodla s Al Gorem, aby v Americe přesvědčoval o nutnosti boje proti klimatickým změnám   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
17. 10. 2006 Úhonický starosta a potrefená husa Štěpán  Kotrba
12. 10. 2006 Petr Kužvart a jeho nezávislá samochvála Štěpán  Kotrba
7. 10. 2006 Oživení: Přiznání ztěžuje zapírání Štěpán  Kotrba
5. 10. 2006 Občanské sdružení Oživení pracuje netransparentně a v rozporu se svými stanovami Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Falešná karta lidských práv a zdravotní péče Ivan  David
24. 8. 2006 "Srbovi odborníci" podávají trestní oznámení na Respekt a Oživení Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku Štěpán  Kotrba
3. 7. 2006 Dalším Sorosovým cílem bude Arménie? Stanislav  Kliment

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2006 Jiří David: Protestuji proti pořadu České televize o VŠUP Jiří  David
4. 10. 2006 Marek Wollner: Jiří David nevyvrací podstatu věci   
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 10. 2006 Google: Koho zajímá Havel a koho zajímá Bush Štěpán  Kotrba
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
4. 11. 2006 Židovská liberální unie chce po Langerovi důkazy, média to dodnes tajila Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? Štěpán  Kotrba
31. 10. 2006 KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie   
28. 10. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: volby skončily, proboha zapomeňte Štěpán  Kotrba
27. 10. 2006 Golgova starost o kvalitu Britských listů a o zachování mediálního monopolu Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 ČSSD se obává, že případ poslance Pohanky je výsledkem vydírání   
24. 10. 2006 V Česku zuří válka policajtů, přiznává už i Mladá fronta Dnes   
20. 10. 2006 Nejtvrdší a nejšpinavější Štěpán  Kotrba
10. 10. 2006 Vojenská rozvědka si vyřizuje účty prostřednictvím Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2006 Dva z mužů, obviněných ze spiknutí vyhodit do povětří transatlantická letadla, byli propuštěni   
30. 8. 2006 New York Times zablokoval pro britské čtenáře přístup k článku o teroristických spiklencích   
28. 8. 2006 Co kdyby bývalo opravdu došlo k útoku na letadla, letící do Ameriky...?   
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"   
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
20. 10. 2006 Server mladých komunistů je mimo provoz Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Vláda nedostala důvěru, 97 poslanců není většina Štěpán  Kotrba
2. 10. 2006 Mladá fronta Dnes přišla v neděli večer na to, co Britské listy napsaly už v sobotu ráno... Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 Jak se bojuje s terorismem na Krajském soudě v Ostravě Aleš  Uhlíř
27. 9. 2006 Šaškárna v Praze Martin  Schulz
25. 9. 2006 Langerova falešná hrozba Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Velký bratr tě sleduje Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Nedotknutelní hlinění obři Václav  Dušek
25. 9. 2006 Trendy globálního terorismu: drtivé dopady války v Iráku Štěpán  Kotrba
24. 9. 2006 Langerova bouře ve sklenici vody Petr  Nachtmann

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
4. 11. 2006 Židovská liberální unie chce po Langerovi důkazy, média to dodnes tajila Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Kdy předčasné volby Oskar  Krejčí
31. 10. 2006 KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie   
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba
30. 10. 2006 Další volební podraz ČT 1. Jak dlouho ještě? Stanislav  Křeček
29. 10. 2006 Klaus: Občané si přejí, aby politici jednali konstruktivně a aby jejich soupeření nevedlo k nesmiřitelnému dělení společnosti Václav  Klaus
28. 10. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: volby skončily, proboha zapomeňte Štěpán  Kotrba
27. 10. 2006 Golgova starost o kvalitu Britských listů a o zachování mediálního monopolu Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Jak se vzdát ideologických klišé Boris  Cvek

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2006 Fašista izraelským vicepremiérem? Daniel  Veselý
30. 9. 2006 Chomejní a Chamenejí nejsou arabští politici Darina  Martykánová
30. 9. 2006 Íránci skutečně nejsou Arabové   
26. 9. 2006 Izrael tajně vyjednává se Saúdskou Arábií   
19. 9. 2006 Smrtící sklizeň: Libanonská pole jsou plna izraelských kazetových bomb   
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Chomsky: Vnímání světa skrze bomby   
6. 9. 2006 Tichý Čechoslovák v Bejrútu Pavel  Pečínka
5. 9. 2006 Ti hizballáhisti jsou ale bordeláři...   
1. 9. 2006 Po izraelském útoku na Libanon: Souvislosti a perspektivy Thomas  Franke

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu