3. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 11. 2006

Byt

V poslední době jste otiskli několik názorů pana poslance Křečka a jeho oponentů. Z tohoto důvodu bych chtěla pana Křečka podpořit a doložit svoji podporu skutečným příběhem a jsou jich podle mého zjištění stovky, ne-li tisíce. Jenom se o nich, z mně neznámých důvodů ,úporně mlčí, zatímco "ztrátoví" majitelé soukromých činžovních domů jsou na obrazovkách, či jiných médiích několikrát do týdne.

Máme "tetu", je jí 73 let, bydlí v Brně v soukromém činžovním domě, který koupil majitel od restituenta v roce 1994. Proč píšu teta v uvozovkách? Protože se jedná o cizí paní, která mi, když byly děti malé, pomáhala a my se teď na oplátku snažíme pomoci jí.

Od roku 1994 této hodné staré paní udělal majitel činžovního domu ze života peklo.

Stále se jí snaží vypudit do domova důchodců, což tato žena odmítá. Již osm let se s ní nebavíme o ničem jiném než o bydlení. Byla jsem s touto záležitostí na městské části, na Magistrátu města Brna, nikdo prý nemůže v této věci pomoci, máme se s majitelem "dohodnout".

Dohoda znamená, že se paní vystěhuje. Byla jsem na Křenové ulici (mj. u komunistů), kde je v č. 67 Svaz pro ochranu nájemníků. Tam mi poradili, aby se paní obrátila na soud. Moje přítelkyně, advokátka, by ji zastupovala třeba zadarmo, ale když mi vylíčila, jak dlouho by ten spor probíhal, co by si zase majitel na paní vymyslil a jak by ji pronásledoval, že by musela chodit k soudu (což odmítá, v životě u soudu nebyla), tento způsob vyřešení uvedených problémů není průchodný.

Minulý týden majitel paní sdělil, že bude výtah v rekonstrukci několik měsíců, možná i let. Ví, že paní bydlí ve 4. patře a pohybuje se s holí. Uzavře ji tedy do bytu. Její sousedka to už nevydržela a řekla majiteli, co si o něm myslí ona a všichni nájemníci v domě. Na to jí majitel řekl, že ji v domě nezdržuje, když se jí tam nelíbí, ať se vystěhuje. A že se postará, až bude mít tu možnost, aby se vystěhovala co nejdříve. Zastrašuje lidi, aby se neozvali. Minulý rok přistoupili nájemníci na diktát pana majitele a rekonstrukci výtahu se "dohodli" zaplatit ze svého měsíčními splátkami mimo nájemné.

"Teta" chodí do Klubu důchodců. Podobných případů je tam několik, staří, opuštění lidé se stali rukojmími těchto hyen v lidské podobě. Dovolí si jenom na takové, které nemají vlivné děti, či příbuzné.

Domnívám se, že by bylo vhodné, jako tomu bylo za první republiky, zřídit nájemní úřad, který by vztahy mezi majiteli domů a jejich nájemníky, řešil. Nebo někde jinde, ale rozhodně to nemůže být soud. Na to "majitelé" domů hřeší, že k soudu nikdo nejde a proto se chovají, tak jak se chovají. Mluvila jsem se známým, majitelem realitní kanceláře, potvrdil mi, že tento jev není ojedinělý, vlastníci domů se snaží nájemníky s regulovaným nájemným všemožně vypudit a pronajímat byty za tržní nájemné. Přeji jim, aby narazili na takové nájemníky, jako jsou oni, aby narazila kosa na kámen a potom by si začali vážit slušných nájemníků, kteří jim platí nájem.

Nemohu sdělit jméno a adresu "tety" a myslím si, že to není podstatné, podstatné je, aby se někdo těchto starých, ubohých lidí zastal. V některých městech prý tomu tak je, v Brně ne.Podle § 5 občanského zákona by měl v těchto případech zasáhnout orgán státní správy, úřad městské části, nebo Magistrát, u nás to nefunguje, lhostejný úředník Vás odbude, ani Vás nevyslechne. Víme o případech, kdy majitel vystěhoval z nájemního domu přes soud všechny nájemníky s tím, že byt potřebuje pro dceru a dnes má v domě několik kanceláří a dcera bydlí ve vlastním domě. Když jsme na to upozorňovali, úředníci jenom pokrčí rameny.

Co je nám platné "regulované" nájemné, když podmínky v těchto domech jsou tak neutěšené, že nájemníci jsou tam nešťastní a nespokojení a proto drtivá většina těchto nájemníků se ze soukromých domů vystěhovala dobrovolně nuceně a majitel domu pronajímá za veliké peníze studentům, zahraničním dělníkům, nebo jako hotelové ubytování na dvě na tři noci.

Pan Křeček se snaží o nápravu, ale všichni se do něho pustili, že chce znárodňovat. Nechce znárodňovat, ale chce, aby politika státu byla respektována všemi jeho občany, tj. majiteli domů i nájemníky. Stát nemůže uplatňovat na jedné straně regulované nájemné a na straně druhé nechat majitele domu, ať s nájemníky nakládají, jak je jim libo. Stát má možnost přes finanční úřady si zjistit kolik a jakým způsobem bylo vypuzeno ze svých bytů regulovaných nájemníků a za tyto volné byty zvýšit daň, protože si zde vybírají majitelé několikanásobně vyšší nájemné, které vkládají bez daně do svých kapes. Ti majitelé domů, kteří řádně postupují podle platných právních předpisů, tj. obč. zákona a jiných zákonných předpisů o bydlení by mohli být daňově zvýhodněni. Stát by měl přece vědět jaký bytový fond a v jakém složení má na svém území.

Na jedné straně bude vkládat stát peníze do výstavby bytů a na druhé straně mu soukromí majitelé činžovních domů bytový fond nezákonně likvidují. A komunální úřady jdou na ruku majitelům domů, nikoliv nájemníkům. U nás v Brně lobby majitelů domů zařídilo, aby bylo zvýšeno nájemné maximálně, na horní hranici zákona, bez ohledu na průměrné příjmy rodin, bez ohledu na průměrné důchody. Nyní brněnský Magistrát nakupuje zchátralé stadiony, které za naše peníze opravuje. Tyto stadiony slouží především k řádění živlů, o sportu zde není možno vůbec mluvit. Miliony se vydávají za policejní ochranu. Stojí to miliardy Kč. Proč se brněnští radní nezeptají občanů města Brna, co chtějí raději, zda malometrážní startovací byty pro mladá manželství, domovy důchodců, případně střediska, kde by důchodci mohli kvalitně trávit volný čas (v Praze nadace Život 90,) případně vysvětlit občanům města Brna proč byl vybudován Technologický park, co komu (kterým podnikatelům) pomáhá v rozjetí podnikání, jak se bude Město Brno podílet na snížení nezaměstnanosti v městě Brně atp. Včerejší ukázka brněnských fanoušků a jejich řádění v Ostravě rozhodně svědčí o tom, že vkládat společné peníze do tohoto druhu "sportu" je velice problematické. Kdo chce podporovat sport, ať otevře tělocvičny pro děti a mládež, pro rozvoj sportu jako takového a ne pro sport, který je založen na uplácení, korupci , řádění fanoušků, devastaci stadionů a majetku města.

Ale abych se vrátila k tomu bydlení. Paní Kunstová z Helsinského výboru na obranu lidských práv sdělila v ČT následující -- na otázku -- co naše seniory trápí nejvíc jednoznačně odpověděla bydlení, telefonické volání na linky důvěry o tom vypovídá. My všichni budeme jednou staří. Nezajímá nás opravdu to, jak se zachází v současnosti se starými lidmi u nás? Paní Kunstová řekla, že staří lidé jsou "křehcí", jsou velmi často terorizováni, šikanováni a řada sebevražd se nevysvětluje.

Pan Axamit sdělil v Lidových novinách, že se mají staří lidé vystěhovat na venkov. Už nesdělil kam (pod stan, pod most, do lesa), pokud tito lidé měli chaty, či chalupy, už tam dávno bydlí. Pan Axamit asi neví, že vykořenit starého člověka z místa, kde prožil celý život je totéž jako ho zabít. A těmto lidem je dávám prostor v médiích, ale žádný novinář nezašel na SON, aby si vyslechl, jaké případy mají občané tohoto státu a co musí řešit.

O potížích nájemníků se v žádných médiích nepíše, zatímco "ztrátoví" majitelé domů jsou na obrazovkách a v novinách téměř každý den. Proč tedy kupují další a další nájemní domy, když jsou tak ztrátoví? Za co tyto domy kupují?

Prosím o Vaši pomoc, napište o těchto věcech, snad Vaše noviny neovládají také majitelé domů a jejich příznivci, ale rozhodně nemůžeme být k takovému chování lhostejní.

                 
Obsah vydání       3. 11. 2006
5. 11. 2006 Saddám Husajn odsouzen k smrti oběšením
5. 11. 2006 Evropa nemá trest smrti. Proč jej Topolánek podporuje? Milan  Daniel
5. 11. 2006 Saddám Husajn odsouzen Jakub  Rolčík
5. 11. 2006 Odborný americký armádní časopis požaduje Rumsfeldovu rezignaci
4. 11. 2006 Američtí neokonzervativci zaútočili na George Bushe
4. 11. 2006 Židovská liberální unie chce po Langerovi důkazy, média to dodnes tajila Štěpán  Kotrba
5. 11. 2006 Nikaragua volí prezidenta, viceprezidenta a parlament
3. 11. 2006 Byt Milena  Zabloudilová
3. 11. 2006 § 5 OZ Jan  Potměšil
3. 11. 2006 Budoucnost Británie jako společnosti špehování
4. 11. 2006 Stížnost RRTV: Zpravodajství ČT zvýhodňuje pravicové strany
3. 11. 2006 Zaveďme povinné volby Jakub  Rolčík
4. 11. 2006 Policie: Byl tam, tak je komunista
3. 11. 2006 Dokument KSČM neodporuje ani současnému právu Bohumil  Kartous
4. 11. 2006 Hrozí vylidnění centrálních částí měst František  Beneš
4. 11. 2006 Kdy začne Transparency International vyšetřovat Langera? Štěpán  Kotrba
3. 11. 2006 Volby a volební preference Josef  Vít
3. 11. 2006 Ženám po padesátce Theodora  Žurková
3. 11. 2006 Dětská universita - aneb příklad hodný následování Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Irák byla cesta? A má přijatelný východ ven? Miloš  Dokulil
3. 11. 2006 Kudy, kudy? Cesta, necesta? Oldřich  Průša
3. 11. 2006 Nikaragujský strašák
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
2. 11. 2006 Michael  Marčák
2. 11. 2006 Školné podle Britů odrazuje mladé lidi od studia
2. 11. 2006 Dlouhověkost, myši a červené víno
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín  Rašek
2. 11. 2006 Madonna s dítětem Pavel  Kopecký
2. 11. 2006 Jak žijeme, tak řídíme Ivo  Antušek
2. 11. 2006 Zelená rekapitulace Pavel  Pečínka
2. 11. 2006 Počasíčko? Al Lauder, CME: K tomu se nemohu vyjádřit, protože neumím česky
2. 11. 2006 Jazyk, nebo salát? Meike  Snijder
2. 11. 2006 Tongue, or salad? Meike  Snijder
2. 11. 2006 Egypt oživuje spolupráci s Ruskem Miroslav  Polreich
2. 11. 2006 Okrádání důchodců Wenzel  Lischka
1. 11. 2006 Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Konec politiky v Čechách? Jiří  Pehe
1. 11. 2006 Reklamní agentury zahájily lobbying za zachování reklamy v ČT Štěpán  Kotrba
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce