18. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 3. 2005

Bushova vláda si připravila plány pro útok na irák a pro získání irácké ropy už před útoky z 11. září. Vyvolalo to interní konflikt mezi neokonzervativci a představiteli velkých amerických ropných společností. Informovala o tom televize BBC ve čtvrtek večer v pořadu Newsnight.

Sloupek

Zase špatně. To snad není možné, vždyť už to trvá celá léta, furt je to stejný, no a když už se někdo dostatečně vzchopí k demokratickému kroku, je z toho zase jen jakési neohrabané gesto směrem k udivenému publiku, které rozhodně neví, co si o tom má myslet. Miroslav Kalousek včera opustil jednu z několika židlí, na nichž se rozprostírá, čímž přišel zhruba na patnáct měsíců o pěkných pár tisíc měsíčně. Předpokládejme, že po volbách bude rehabilitován. Ještě se nabízí čistě hypotetická teorie, že Miroslav Kalousek započal funkcionářský striptýz: nejdřív košilku, potom prádýlko...Ale to můžeme asi zavrhnout, Kalousek je křesťan a bordely nemá rád, takže nějaká sexuální hra tu nepřipadá v úvahu.

To se v něm spíš probudila Johanka z Arku, protože pro iDNES.cz prohlásil, cituji, že "cítí povinnost poslat vzkaz". Ten vzkaz má světu povědět o tom, že jsou v Čechách přece jen nějací křesťané! A Miroslav Kalousek má jet v jejich čele do svaté války.

Záleží, kam dojede. Jednou třetinou hýždí sice už sedí na bílém koni, ale ty dvě třetiny jsou stále pevně na svých místech, jedna na příslušném křesle v poslanecké sněmovně a druhá na vrcholu politického referátu Boha v Čechách. S takto ukotvenou větší částí těla se jen těžko dobývají trofeje na poli cti.

A to je ještě nutné vzít v potaz, že Miroslav Kalousek si musel pro utahování opasku nejprve vyrobit vlastní důvod. Jak se vyjádřil, odstupuje proto, že nařčení jeho ženy z krácení daní je nepravdivým a lživým osočením, pročež on - jako předseda rozpočtového výboru - mohl by být podezříván z toho, že jako předseda dozorčího orgánu parlamentu nad ministerstvem financí, tedy nad správou daní, bude moci své manželce poskytovat protekci.

Rozumí prosím někdo tomu, proč vlastně Miroslav Kalousek odstupuje? Měl snad pomoci manželce k protekčnímu stíhání? Důvod má být zřejmě důmyslnou hádankou, k jejímuž odhalení slouží indicie v záměrně chaotickém příběhu. Takže ještě jednou: Kalousek odstupuje proto, že jeho žena údajně nezaplatila daň, za což je stíhána a Kalousek tomu měl jako předseda rozpočtového výboru sněmovny dopomoci. Tomu opravdu nerozumím, nejsem asi dost bystrý.

Ačkoli tedy neznáme pozadí celého toho historického obratu české politické scény směrem k vyšším mravním hodnotám, jedno musíme konstatovat zcela jistě . Je to výzva. Podlý Stanislav Gross byl chrabrým Miroslavem Kalouskem vyzván na čestný souboj a žádá satisfakci. Tou má být předpokládané odstoupení Stanislava Grosse z postu premiéra ČR. Jenže podle zbraní, které Miroslav Kalousek zvolil (tedy jedna třetina v sedle, dvě třetiny v křesle), by měl nyní Stanislav Gross opustit post předsedy vlády, přičemž by v ní měl zůstat a ponechat si také předsednictví v ČSSD. Jak to asi ten Gross udělá? A bojují takhle za čest všichni křesťanští demokraté, jejichž touhou po "jiném chování v naší politické kultuře" se předseda KDU -- ČSL zaštiťuje?

Nemohu si pomoct -- tomu se mi nechce věřit. No ale jaké hledat vysvětlení? Leda, že by to nebyla výzva na souboj, ale na striptýz. Napřed košilky, potom prádýlko...

18. 3. 2005

Tím, že americký prezident Bush nominoval Paula Wolfowitze na funkci ředitele Světové banky, vyslal signál světu, že si přeje, aby globální rozvojové politice dominovala tatáž neokonzervativní ideologie, kterou se řídí jeho zahraniční politika, míní internetové stránky BBC.

18. 3. 2005

Rád bych rozšířil článek Václava Jirovského, rozkrývající potencionálně skandální pozadí projektu elektronického mýtného o další, ekologickou dimenzi. Jak ukázala nedávná zpráva o ziscích plynoucích z tohoto systému například v Rakousku a dalších zemí, jedná se bezesporu o zajímavý příspěvek do státních rozpočtů.

Není divu, že již dnes se mohutně ozývá 'dálniční lobby' s poukazem na nutnost reinvestice těchto budoucích příjmů do rozvoje domácí silniční sítě.

18. 3. 2005
reakce na článek Fabiana Golga "Favely kontra Castrova Kuba"

Petr Wagner po Fabianu Golgovi jen požadoval, aby tváří v tvář Castrově Kubě nezůstával na úrovni dehonestující ideologické agitky či politického referátu s řadou manipulačních prohlášení. Celkem skromný požadavek, který by BL a jejich kmenoví autoři snad měli naplňovat bez vyzvání. Wagner však asi zapomněl přiložit kolkovanou žádost, protože i na jeho naléhavou výzvu dostalo se mu od Golga jen -- dalšího politického referátu, ideologické agitky a manipulačních prohlášení.

Nejvíce bijí do očí golgovsko-sociologicko-politologické idiotismy typu: na Kubě VEŠKERÝ majetek vlastní sám Fidel, zatímco v jiných latinskoamerických zemích je to přece jinak -- 10 procent nejbohatších vlastní větší majetek než 90 procent obyvatel.

Autor je politickým komentátorem Práva

18. 3. 2005

Výzva k záchraně Literárních novin

V příloze si Vám dovoluji zaslat výzvu "Stačí jedno slovo: Petice za záchranu Literárních novin", píše Jan Machonin. Iniciátorem petice je petiční výbor ve složení Jan Vladislav, Antonín Brousek, Bohumila Grögerová, Viktor Pivovarov, Vladimír Just a Bohdan Chlíbec. Petice má za účel vymanit Literární noviny z politických a stranických tlaků a vrátit jim tvář kulturního, literárně-politického a především svobodného! časopisu.

17. 3. 2005

Ve čtvrtek krátce po obědě na tiskové konferenci Miroslav Kalousek oznámil rozhodnutí rezignovat na post předsedy rozpočtového výboru Sněmovny, kvůli tomu, že na jeho manželku bylo podáno trestní oznámení pro nezaplacení darovací daně ve výši více než 200 tisíc korun. Povinnost Kalouskové podle médií vyplývá z vypořádání dědictví po svém bratrovi formou směnky. Radka Kalousková získala v roce 2002 luxusní byt v Praze výměnou za směnku od vdovy po podnikateli Kašákovi.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus ostře odmítl Kalouskův krok. "Je to jen teatrální gesto. Zřejmě si tím chce uvolnit ruce k ještě ostřejší kritice premiéra Grosse," řekl Kraus. "Kdyby to s politickou kulturou myslel vážně, nevzdal by se jen místa v rozpočtovém výboru, ale také křesla šéfa KDU-ČSL a poslaneckého mandátu."

Kalousek odmítl spekulace, že by jeho rezignace byla způsobem, jak rozvolnil koaliční vztahy s ČSSD. Tvrdí také, že před ohlášením rezingnace nejednal o svém nástupci na funkci předsedy rozpočtového výboru, i když toto místo lidovcům "připadá". "Nový předseda bude předmětem koaličního jednání a patrně jej nalezneme v průběhu několika týdnů," uvedl místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Jediným dalším lidovcem v rozpočtovém výboru je Ladislav Šustr.

tiskové prohlášení předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska ZDE

Michael Marčák: Moje žena má v rukávu eso ! Jako morální politik odstupuji z důležité funkce čtvrtého do mariáše !
18. 3. 2005

18. 3. 2005

Více než milion počítačů na internetu mají pod kontrolou hackeři a odesílají z nich masově viry a spamy. Zjistili to bezpečnostní průzkumníci, kteří po celou řadu měsíců sledovali více než 100 sítí vzdáleně ovládaných počítačů.

Největší síť tzv. zombie počítačů, kterou bezpečnostní odborníci sledovali, se skládala z 50 000 domácích počítačů.

18. 3. 2005

Nemusíme souhlasit, ale musíme se respektovat

tisková zpráva

České mírové fórum czechpeace@tiscali.cz zve všechny zájemce na veřejné diskusní fórum, které se koná dne 20.3.2005 v 16:00 hod v Praze, ve Velkém zasedacím sále zastupitelstva na Mariánském náměstí č. 2, 1. patro. Diskusní fórum je pořádáno v rámci Mezinárodního dne akcí proti válce. Pořadateli jsou: Mezinárodní mírové fórum ipmcr@seznam.cz a Iniciativa za sociální fóra isf@centrum.cz.

18. 3. 2005

Monitor Jana Paula

Jako jeden z prvních jsem v roce 2000 poukazoval na to (Lidové noviny 291/ 15.12.2000, Úhel pohledu, str.1, Knížák by neměl vést NG), že výtvarný umělec by neměl vést státní instituci, zabývající se prezentací výtvarného umění. Bylo to v době, kdy mnozí dnešní Knížákovi kritici s ním ještě spolupracovali, anebo alespoň "kamarádili".

Bylo by zajímavé hledat odpověď na otázku, co se změnilo, proč až dnes vystupují proti řediteli Národní galerie a nechávají se slyšet v médiích.

Hlinkova garda na Slovensku  - 1939
18. 3. 2005

SLOVENSKÝ FAŠISMUS 2005

Deň pred 66. výročím vzniku vojnového slovenského štátu pochodovalo bratislavskými ulicami okolo dvesto ľudí. Starci, ktorí sa nehanbili ani do televíznych kamier fanaticky chváliť Jozefa Tisu a jeho fašizoidný režim. A mladí muži oblečení akoby v gardistických uniformách. Tí pre istotu mlčali. Organizátori tohto podujatia si vybrali nedeľu, keď hlavné mesto obyčajne zíva nudou. Utešovať sa však tým, že okolo toho nebolo toľko kriku ako kedysi, by bolo alibistické.

15.3.1939, Pražský hrad, Motostřelecký oddíl na nádvoří
18. 3. 2005

Každoročne sa na jeseň v českej a slovenskej tlači vždy vyrojí množstvo článkov o Mníchovskej dohode, jej dôsledkoch a alternatívach. Na Slovensku je to zvyčajne spojené aj so spomienkou na Viedenskú arbitráž. Zdá sa, že tzv. Mníchovský komplex je ešte stále -- najmä v českej časti bývalého československého štátu -- živou záležitosťou. Česi (alebo Slováci) nie sú jediný národ s podobnými pocitmi ukrivdenosti a zlyhania. Maďari majú svoj Trianon, Poliaci delenia Poľska, Bulhari macedónsku otázku atď.

18. 3. 2005

Ptáte se co to je? Házení všech a všeho do jednoho pytle je odborná činnost, takřka věda. Odtud název in-pytlo-pedický. Slovníky tvořili géniové národa. Kdysi. Úslovími se jako podřadnými jazykovými entitami nezabýval nikdo. Autorka s tímto zvlášním literárním útvarem započala šířit osvětu nejen o významu slov, ale i činů v českém jazyce a společnosti na serveru Neviditelný pes na podzim roku 1999, kde vycházel jako příloha do roku 2002. Ode dneška budete autorčin úslovník spolu s povídkami potkávat každý týden na Britských listech. Dozvíte se například, že volomet je vrhací stroj do vyšších pozic. No řekněte, nehodí se vám taková znalost?

red

autorito -- sen politických velikánů bez autority

romotluk -- holá lebka není podmínkou
kostrovtip -- veselý humor estrád a šoubyznysu
kolohnáty -- údy na odpis (kolohnát = "kdo dovede kláti, tj.lámati hnáty")
holopravda -- Pozor! Nikoli pravda holá, nýbrž oholená

první autorčin úslovník, zveřejněný 22. 11. 1999 v Neviditelném psu

Aktuální inpytlopedický úslovník tohoto týdne BL

Stalingrad během blokády
18. 3. 2005

očima Georgije Zelmy

Pionýr ruské dokumentární fotografie, Georgij Anatoljevjan Zelma (Uzbek, 1906 -1984) se narodil v Taškentu. Začal fotografovat na deskový aparát se skleněnými negativy 13 x 18 a později používal kinofilmový reportážní přístroj Leica. Zpočátku se zaměřoval na proměnu střední Asie ve dvacátých a třicátých letech. Válka ho dovedla do obleženého Stalingradu.

Unikátní fotoreportážní výpovědí ruského fotografa otevíráme možnost vidět 2. světovou válku očima těch, kteří ji zažili. Fotografie hovoří beze slov.

Stalingrad během blokády 1 2

Tabaré Vázquez
18. 3. 2005

Začiatkom marca zložil v uruguajskom parlamente prísahu Tabaré Vázquez, prvý ľavicový prezident v histórii Uruguaja. Ukončila sa tak 170-ročná história vlády konzervatívcov a ľavicové sily združené v Širokom fronte (Frente Amplio) získali absolútnu väčšinu v dvojkomorovom kongrese.

Tabaré Vázquez zasadol do prezidentského kresla v čase, keď tisíce ľudí, najmä mladých, emigrovali z krajiny v dôsledku najhoršej hospodárskej krízy v uruguajských dejinách. Tá dosiahla vrchol v roku 2002, keď mnohé banky zbankrotovali a vklady občanov boli zmrazené, čo sa udialo čiastočne pod vplyvom rozsiahlej hospodárskej krízy v susednej Argentíne. Aj keď hospodársky rast dosiahol v roku 2004 až 13 % , Vázquez bude musieť čeliť vysokej miere nezamestnanosti, ktorá sa koncom minulého roku vyšplhala na 12,1 %, či rozmáhajúcej sa chudobe, ktorá postihuje tretinu obyvateľstva. Nemalé vrásky na čele spôsobí Vázquezovi aj obrovský zahraničný dlh dosahujúci 12,5 miliardy dolárov. Všetko to sú problémy, ktorým čelí väčšina latinskoamerických krajín v dôsledku uplatňovania tvrdej neoliberálnej politiky v predošlých dekádach.

Michael Marčák: Když mi dáš buchtu, chlapče, dám ti kouzelný vládní program, který splní každé přání
18. 3. 2005

18. 3. 2005

19. 3. 2005 se koná na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze, Karlovo náměstí 13, místnost K1, jednodenní přednáškový seminář zaměřený na technologie i teorii zabezpečení dat za pomoci šifrování. Akce je určená zvídavým lidem, kteří se nebojí technologií a chtějí se dozvědět, jak bezpečně šifrovat a chránit své soukromí. Přednášet budou mimo jiné Tomáš Rosa, Vlastimil Klíma a Ondřej Mikle. Ten bude mít za úkol ukázat nějaký pěkný příklad, jak se dají MD5 kolize zneužít. Akci pořádá Studentská unie ČVUT. Veškeré dění bylo a opět bude přenášeno v přímém přenosu na internetu a záznam bude uložen v archívech Audiovizuálního centra klubu Silicon Hill

CF 2005 ZDE

CF 2003 ZDE
16. 3. 2005

V úterních LN se objevila úsměvná argumentace prezidentova poradce Jiřího Payneho, který odkazuje prezidentovo rozhodnutí na Aristotelovu představu "vyzrálosti" z Etiky Nikomachovy.

Aristotelés, který žil v době ustálených společenských zvyků také pravil, že "příroda sama již provedla rozdělení tím, že bytosti téhož druhu učinila jednak mladými, jednak starými, a tu se sluší, aby jedni z nich poslouchali a druzí vládli. Pokud měl Payne na mysli také toto Airstotelovo moudro (a nemohl nemít), pak bychom se zřejmě měli oprostit od zbytečného civilizačního nánosu a vrátit se do dob, kdy platila jednodužší schémata společenských vztahů.

Jinými slovy, bude prezidentův poradce schvalovat otroctví proto, že tak učinil Aristotelés? Možná by se mohl poohlédnout po současnější literatuře.

Fragment dosud neznámého latinského překladu Dalimilovy kroniky -- foto: ĆTK
17. 3. 2005

Česká republika vydražila v pátek v Paříži bohatě zdobený fragment dosud neznámého latinského překladu Dalimilovy kroniky, pořízeného ve druhé čtvrtině 14. století. Zaplatí za něj 300 tisíc eur, tedy asi devět milionů korun, což je dvojnásobek vyvolávací ceny. Odhadní cena byla podle katalogu 3,6 až 4,5 milionu korun. Náměstek ministra kultury Zdeněk Novák připustil po dražbě, že bylo možné jít až na 600 tisíc eur, přibližně 18 milionů korun.

Vzácnou knihu dražil šéf Národní knihovny Vlastimil Ježek. Ve sbírkách Národní knihovny půjde o jeden z nejcennějších exponátů.

Michael Marčák: Na tuto růži ti přísahám, že jsem byla u pípy a ne u tyče !
18. 3. 2005

Egon Matzner
18. 3. 2005

Exodus na pravý breh

Egon Matzner
Preložila Michaela Ivaničová

Egon Matzner (1938 -- 2003) pôsobil ako profesor finančných vied na Viedenskej technickej univerzite, bol vedúcim viacerých tvorivých zoskupení, stelesnením tých najlepších rakúskych a sociálno-demokratických intelektuálnych tradícií.

Implózia sovietskeho impéria a vzostup USA na pozíciu jedinej svetovej superveľmoci v pravom zmysle slova revolučným spôsobom zmenili starý svetový (ne)poriadok.

Tomu sa vyrovná postupný návrat, ktorý dáva vzniknúť úplne novej logike situácie. Odráža sa rovnako v novej globálnej logike moci, ako aj v každodenných sociálnych situáciách. Z toho potom vyplýva to, čo súhrnne nazývame globalizáciou. (...) Ten, kto zastupuje myšlienky sociálnej demokracie, kto hovorí o verejných veciach, pôsobí dnes poriadne staromódne. Pritom by sa dalo očakávať, že po implózii komunistického experimentu a predošlom krachu kapitalizmu "voľnej ruky trhu", ktorý viedol priamo k fašizmu a druhej svetovej vojne, bude mať pred sebou sociálna demokracia veľkú budúcnosť. Presadzovala predsa zmiešané hospodárstvo v makroekonomickej a sociálnym štátom regulovanej trhovej ekonomike. Prečo po roku 1990 nenastal takýto vývoj?

17. 3. 2005
tisková zpráva spolku Šalamoun

V pátek 18.3.2005 v 21,10 bude Český rozhlas 6 vysílat na frekvencích 639 kHz | 954 kHz | 1332 kHz v pořadu "Česká justice" besedu o aktuálních případech, jimiž se zabývá občanské sdružení Šalamoun.

V rámci relace dojde k naplnění skutkové podstaty tr.č. pomluvy podle §206 odst.2 tr.z., za jehož spáchání hrozí trest až dvou let odnětí svobody. Pomlouváni budou: policie, státní zástupci, Nejvyšší soud ČR a prezident republiky. Trocha recese přece vážnou věc nepoškodí. Poslech na vlastní nebezpečí posluchače: jsme laici, naše výroky nelze chápat jako zjevenou pravdu.

Zahraniční, či pevně k internetu připojené zájemce upozorňujeme, že Český rozhlas lze poslouchat na internetu ZDE

Michael Marčák: Žena a vláda vás oklamaly, no bóže, najdete si jiné...
18. 3. 2005

17. 3. 2005

Petr Wagner se ptá: "Konkrétně, která lidská práva, jež jsou běžná ve slumech Rio de Janeira či jiných městech této oblasti, jsou omezována a jak se na tom konkrétně podílí pan Castro?"

Člověk, který žije v brlozích v Rio de Janeiro, má právo křičet na našeho prezidenta, má možnost proti němu každé čtyři roky hlasovat a má 9 politických stran, z nichž si může vybrat, každá z nich má úplně jinou agendu.

17. 3. 2005

DOKUMENT

Od 16. března do 22. dubna 2005 se v Ženevě bude konat 61. zasedání Komise OSN pro lidská práva, na kterém se vláda Spojených států opětně pokusí prostřednictvím nátlaku na země, jež jsou členy Komise, prosadit přijetí protikubánské rezoluce.

Čtenáři Britských listů po naší informaci o tom, že Mezi intelektuály světa, podporujícími Kubu v Komisi pro lidská práva OSN je i Saramago a dvou rozhořčených reakcích brazilského novináře Fabiana Golga, se ptali na plné znění textu výzvy intelektuálů na podporu Kuby v komisi pro lidská práva OSN. Polemika Fabiana Golga s Petrem Wagnerem nás utvrzuje v přesvědčení o nezbytnosti znát plné znění textu výzvy. Zde je - v češtině, včetně jmen všech signatářů.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme informace, které si v češtině nejspíše jinde nepřečtete.

Výzva: Zabraňme nové protikubánské operaci - v češtině ZDE

18. 3. 2005

Společnost Člověk v tísni chce dnes v centru Prahy veřejně podpořit kubánské politické vězně. Na Václavském náměstí v pravé poledne postaví symbolickou celu a solidaritu vyjádří každý, kdo si v ní chvíli posedí.

17. 3. 2005
polemika s článkem Ondřeje Slačálka "Mají si slova uchovat svůj smysl?"

Ondřej Slačálek je mi sympatický tím, že nepoužívá útoky ad hominem, což je v českém polemickém diskursu poměrně neobvyklé. Bohužel mu ale nechybí jiná běžná figura podpásové polemiky: ve svém článku mi vkládá mi do úst něco, co jsem nikdy neřekl, aby mi to vzápětí triumfálně omlátil o hlavu. Věřím, že to dělá nevědomky.

17. 3. 2005

Jedním ze stěžejních principů trestního práva je zásada, podle níž se při pochybnostech rozhoduje ve prospěch obviněného. Na stránkách Britských listů popisovaný případ Petra Partyka není v české soudní praxi ničím ojedinělým. Pokud je někdo už jednou obžalován a v průběhu soudního řízení vyvstanou pochybnosti o jeho vině, český soud raději přistoupí k mírnému trestu, než aby vynesl osvobozující rozsudek. A v dalších instancích je tendence přitakat prvnímu rozhodnutí. Ostatně nejen v trestním řízení se takto porušuje základní ústavní právo na spravedlivý proces.

16. 3. 1939, Pražský hrad, Hitler provádí přehlídku
17. 3. 2005

Takto o tom informoval deník Guardian dne 17. března 1939...

Praha, Praha v bolesti, zažila včera svůj první den německé nadvlády - byl to den, kdy se Češi dověděli podrobnosti svého podřízení Německu a kdy Němci zahájili svá opatření proti židům a proti těm lidem, kteří "si příliš otevírají pusu".

Pražské ulice byly přeplněny mlčenlivými chodci, kteří chodili sem a tam a pohlíželi úkosem na německé vojáky se zbraněmi, na ozbrojená vozidla a na další vojenská opatření. Někteří Češi se dívali na Němce spatra.

archivní fotoalbum Š. Kotrby FAŠISMUS ZDE

18. 3. 2005

Slovenskí vysokoškoláci sú opäť na nohách. Bratislava dokonca môže očakávať ich búrlivé protesty. Študentský štrajkový výbor totiž pripravuje demonštráciu pred parlamentom.

A hoci Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) zaujala alibistický postoj, viaceré univerzity protesty podporujú a chcú sa na nich aj zúčastniť. "Spoločne dôrazne odmietame reformu slovenského vysokého školstva realizovanú prostredníctvom navrhovaného zákona o študentských pôžičkách, ktorým sa zavádza spoplatnenie vysokoškolského štúdia." Takto sa začína vyhlásenie, aké sme tu už dlho nemali. Nejde o jeho razantnosť a ani téma nie je nová. Zaujímavé na ňom je to, že sa pod neho podpísali nielen všetky východoslovenské univerzity, ale aj viacero fakúlt z Bratislavy. Skupina fakúlt z Univerzity Komenského bola dokonca prvá, ktorá sa už pred časom s vyhraneným postojom proti poplatkom postavila.

18. 3. 2005

Obyvatelia španielskej metropoly si 11. marca pripomenuli prvé výročie série teroristických výbuchov, ktoré pripravili o život 191 ľudí. Bôľ nezmizol, ale Madrid sa neobrnil ani nezatvrdol. Naopak, lepšie komunikuje s islamským svetom, aby predišiel hromadeniu tlakov a živelným výbuchom. Španielov vlani rozhneval spôsob, ako vláda manipulovala po 11. marci s občanmi, keď podsúvala vinu za atentáty na cestujúcich v madridskej železničnej sieti baskických teroristov, hoci indície pri vyšetrovaní smerovali k islamistickým extrémistom. Stredopravá exekutíva sa vtedy tri dni pred voľbami údajne bála otvorene hovoriť o al-Kájde. Nechcela vyvolať protiamerické nálady a pokles preferencií konzervatívnej vlády premiéra Aznara.

17. 3. 2005

Říše ministerstev neposkytuje masivní sociální ochranu odrůdě opomíjených lidí. Stožáry morálky nás usvědčují z nevědomosti i nepochopení dialektiky. Vlastní důstojnost je v dnešních časech na obtíž. K čemu ji pěstovat v pralesním státě nutícím občany klamat, dívat se na jidášská rozhodnutí, vypínání hrudníčků světoznámých prcků, k čemu bubnovat na poplach u neslyšících?!

Ministr dopravy Šimonovský
16. 3. 2005

SKANDÁLNÍ PRŮTAHY PŘI ZAVÁDĚNÍ ELEKTRONICKÉHO MÝTNÉHO

Současná vládní krize dovedně skryla celou řadu důležitých rozhodnutí. A tak potichu, ve stínu mediálních přestřelek politiků, vypsalo Ministerstvo dopravy výběrové řízení na projektového manažera výkonového zpoplatnění (elektronické mýtné). Nabídka stočtyřiceti milionů za vytvoření alibi a přenesení osobní zodpovědnosti pracovníků ministerstva na bedra nepostihnutelné soukromé firmy se nese v duchu obdobných aktů, kdy "renomovaná poradenská firma" za štědrý poplatek vytváří dostatečně neprůhledný mezičlánek ve financování a rozhodování .

Autor text poskytl Britským listům, neboť ty už totiž před časem poukazovaly na podivný lobbing bývalého ministra Peltráma u současného ministra Šimonovského...

Doprava, telematika a elektronické mýtné jako TÉMA BL TÉMA BL
16. 3. 2005

Stručné shrnutí spisu zn. 25T 136/2001 vedeného OS pro Prahu 7

"Ač tedy skutková zjištění soudu obsahují zčásti i údaje, které nenaplňují znak trestného činu, byl obviněný správně uznán vinným tímto trestným činem."

Pozoruhodná historie o tom, jak se můžete stát obětí soudu.

13. 2. 2005

V lednu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 11 000 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 Jednota mezi katolíky a protestanty je možná Karel  Sýkora
16. 3. 2005 Jeden irelevantní názor Bohumil  Kartous
15. 3. 2005 Moc obrazů, obrazy moci a dnešek Robin  Ujfaluši
15. 3. 2005 Hlupák hledá hlupáky sobě rovné. Zn.: rychle Štěpán  Kotrba
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
15. 3. 2005 Všechny cesty vedou na hřbitov, některé ale rychleji Jan  Paul
14. 3. 2005 Tradiční pedagogika versus moderní Radek  Sárközi
14. 3. 2005 Coming out Alex  Koenigsmark
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
14. 3. 2005 Podzim demokracie a politická pornografie Mirek  Vodrážka

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 Rétorika konfliktu kolem Literárních novin Vít  Janeček
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
7. 3. 2005 Předplatné Literárek zatím neruším Jindřich  Kalous
5. 3. 2005 Tanec mezi řádky s bývalými redaktory Literárních novin   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2005 Stalingrad během blokády III.   
18. 3. 2005 Mníchov a jeho alternatívy Daniel  Šmihula
18. 3. 2005 Krajčíri gardistických uniforiem Martin  Krno
17. 3. 2005 Stalingrad během blokády II.   
16. 3. 2005 Lidé, kteří zvítězili ve válce Josef  Vít
16. 3. 2005 Stalingrad během blokády I.   
20. 10. 2004 Stalinská cholera a banderovský mor Pavel  Pečínka
12. 2. 2004 Tiché vyvražďovanie národa Jörg  Ganzenmüller
23. 12. 2003 Čapek a Beneš - boj za svobodu ducha a srdce Věra  Olivová
8. 5. 2003 Osvobození ČSR   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Řekněte NE softwarovým patentům !   
17. 2. 2005 EU odmítla patentový zákon   
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
24. 11. 2004 Softwarové patenty znovu v Radě EU David  Maxera
10. 11. 2004 Může totalita zahltit celou civilizaci? Bohumil  Kartous
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jaroslav  Štemberk
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jakub  Trávník
13. 9. 2004 Co máte proti patentování počítačových programů?   
10. 9. 2004 NE patentovatelnosti počítačových programů jako vynálezů   
28. 7. 2004 Vykrádanie nápadov alebo brzdenie inovácií? Michal  Feik

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2005 O chybách konštruktívnej utópie alebo úpadok sociálnej demokracie Egon  Matzner
17. 3. 2005 Legální vnitrostranická čistka?   
16. 3. 2005 Žijeme v dobe, kde verejné prostredie je infikované liberálno-konzervatívnou agendou Igor  Daniš
16. 3. 2005 Modleme se: aféry Grosse a chiméra Šimonovského Václav  Jirovský
16. 3. 2005 Nejdůležitější materiály pro jednání XXXII. sjezdu ČSSD   
15. 3. 2005 Gross je ostuda každého Čecha! Radek  Sárközi
15. 3. 2005 Hlupák hledá hlupáky sobě rovné. Zn.: rychle Štěpán  Kotrba
11. 3. 2005 Lišáci a jiní bez vinice Václav  Dušek
11. 3. 2005 Nevolnost z politiky aneb Gross je příliš snadný terč! Josef  Brož
11. 3. 2005 Někdo bude ukřižován a někdo vzkříšen Irena  Ryšánková

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Kultivujme tradici, nestavme pomníky Karel  Dolejší
7. 2. 2005 K Janu Palachovi jsem kritický Aleš  Kozelský
4. 2. 2005 Spor o Palacha: Výzva, nebo návod? Karel  Dolejší
4. 2. 2005 Spor o Palacha: sebereflexe, nebo bagatelizace? Vladimír  Línek
2. 2. 2005 Ideál neospravedlňuje, motiv ano Vladimír  Línek
31. 1. 2005 Ideál neospravedlňuje nic Filip  Sklenář
28. 1. 2005 Největšími Čechy jsou Jan Palach a Jan Zajíc Petr  Jánský
28. 1. 2005 Dnes nepotřebujeme mučedníky, ale sebevědomé občany Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?   
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl
27. 12. 2004 Strana zelených podala trestní oznámení na dva členy bývalého vedení Štěpán  Kotrba
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban
22. 12. 2004 Světské Vánoce a modré banány Václav  Beneš
21. 12. 2004 Gayové a nedorozumění Milan  Valach
20. 12. 2004 Homosexuální lobby? Jaroslav  Zvěřina
19. 12. 2004 Bush chce zakázat drama s možným homosexuálním obsahem   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
22. 2. 2005 Českým učitelům chybí osobnost, ne etický kodex... Filip  Sklenář
21. 2. 2005 Pedagogická komora a etický kodex učitele Radek  Sárközi
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous
7. 2. 2005 Pak teče i krev a jsou mrtví; a není "v tom" jen škola... Miloš  Dokulil

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček