16. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Stanislav Gross
18. 7. 2004

AUDIOZÁZNAMY

Ústřední výkonný výbor ČSSD v neděli naprostou většinou schválil dosavadní postup úřadujícího předsedy Stanislava Grosse ve vyjednávání o podobě nové vlády a schválil Grossovo pokračování jednání s KDU-ČSL a US-DEU. Větu z titulku řekl dosavadní velký kritik nekomunikativního Vladimíra Špidly, poslanec Vladimír Laštůvka jako odpověď na projev Stanislava Grosse...

"Pokud se touto cestou vydáváme, tak chci říci, že se vydáváme touto cestou v horizontu dlouhodobější perspektivy. Nechci, abychom byli strana, která bude mít na politické scéně nálepku strany podrazácké. Pokud tedy nějaké spojenectví uzavřeme, tak je uzavřeme upřímně. Jestli vydrží, bude to dobře, jestli nevydrží, tak se musí zanalyzovat, proč nevydrželo. Ale v každém případě chci do tohoto partnerství chci vstupovat upřímně, ne někde za bukem přemítat, jak partnery z té vlády vyštveme. Pokud z ní odejdou sami, je to jejich věc," prohlásil ve svém úvodním vystoupení Stanislav Gross.

Hodinový projev patřil k tomu nejlepšímu, co kdy Gross sociálním demokratům řekl. Shodli se na tom nejen delegáti, kteří svého nového předsedu odměnili dlouhým potleskem, ale i někteří přítomní novináři. Shodli se na tom, že Grossovi se může podařit sjednotit doposud nesjednotitelné - sociální demokracii.

Sloupek

Motto:

Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví zrušit takzvané klecové postele označil prezident Václav Klaus za unáhlený krok. Po schůzce s ministrem zdravotnictví Jozefem Kubinyim na Pražském hradě Klausův mluvčí Petr Hájek prohlásil, že podle prezidenta vyšlo toto rozhodnutí "vstříc nezodpovědným a populistickým atakům na kvalitu zdravotní péče a ochranu lidské důstojnosti v České republice". (ČTK)

Když slyším některé výroky z Prezidentské kanceláře, skutečně mně mnohdy zatrne. Václav Klaus je schopný populista a rozumí svému národu, vzešlému z normalizačních desetiletí i z postkomunistické éry, velmi dobře. Hezky umí hrát na nacionalistickou strunu. Na správné rozhodnutí Josefa Kubinyiho zrušit užívání klecových a síťových lůžek v České republice reagoval Klaus přesně tak, jak komunističtí potentáti za totality reagovali na jakoukoliv lidskoprávní kritiku československého normalizačního režimu: "Ignorujeme to - imperialisté ať si zuří. My si tady budeme rozhodovat sami."

Někteří lidé v České republice opakovaně reagují zlobně na jakoukoliv kritiku ze zahraničí: přitom vstupem do Evropské unie se ČR zavázala, že bude používat moderní sociální praxi, běžnou v Evropské unii. Přitom je ta zloba často zřejmě důsledkem neznalosti a nevědomosti.

Klausovy výroky jsou bezostyšně zavádějící. Prezident musí vědět, že zdaleka nejde jen o hlas J. K. Rowlingové, autorky knížek o Harry Potterovi, která proti užívání klecových lůžek v ČR nedávno protestovala. Klaus nemůže nevědět, že o zrušení klecových lůžek v českých institucích usilují mezinárodní humanitární organizace už dlouhou dobu a že jejich užívání ostře odsuzují mezinárodní psychiatričtí odborníci. Nejde tedy jen o jakousi potrhlou spisovatelku. Představa, že si stěžuje "pouze" Rowlingová, je zavádějící. Vypovídá mnohé o tom, jakým způsobem někteří lidé v ČR vnímají realitu: viditelné pro ně jsou jen celebrity. Že je za nynějším rozhodnutím ministra zdravotnictví Kubinyiho dlouholeté úsilí významných mezinárodních organizací, to je pro ně jaksi neviditelné.

Bylo by politováníhodné, kdyby český ministr reagoval pouze na prosbu známé mezinárodní celebrity. Další používání klecových a síťových lůžek je však neúnosné a Česká republika má povinnost jejich užívání zrušit. Proto je jeho rozhodnutí chvályhodné.

Namísto rozhořčování se, jak "nám ti cizinci" nerozumějí, by bylo asi daleko vhodnější, kdyby česká média zahájila racionální diskusi o tom, jak se zachází s agresivními pacienty mimo středoevropský prostor, kde jsou klecová lůžka už dávno právem zakázána.

Hlasy, hájící v ČR klecová lůžka, poukazují na to, že prý se používají jen výjimečně, a to jen v případech násilných, nezvládnutelných pacientů. Bohužel, dokumentace, kterou zveřejnily britské sdělovací prostředky, počínaje nedávnou reportáží Justina Sparkse v týdeníku Sunday Times, a konče nedávným pořadem rozhlasu BBC na toto téma, dokazují, že se klecová lůžka používají i pro normální lidi, nebo pacienty jen s minimálními poruchami, nebo třeba i pro penzisty, kteří "zlobí". Prostě jen proto, že není dostatek personálu, který by se o tyto lidi lidsky staral. Ze sociální péče se stala asociální péče. Z toho pak to všeobecné bědování, že náprava "bude stát mnoho peněz". Ono jde o lidské bytosti. Ono jde o lidství, které ve světě ekonomické dravosti zůstává na okraji zájmu i priorit vlády.

Vzdávám hold Justinu Sparksovi z týdeníku Sunday Times, že se mu nedávno tento dlouhodobý český problém podařilo tak účinně mezinárodně medializovat. Co se týče Václava Klause, "nezodpovědným a populistickým atakem", nepřímo zaměřeným na mezinárodní lidskoprávní organizace, které se zasazují o humanitu, je v tomto případě vinen on.

Další články na toto téma ZDE ZDE ZDE ZDE

Josef Hojdar
18. 7. 2004

Z JEDNÁNÍ PŘEDSEDNICTVA ČSSD

Sociální demokraté nejspíše svého nového předsedu na nedělním jednání ÚVV ČSSD podpoří v jeho dosavadních krocích. Z vyjádření těch, kteří s novináři hovořili před jednáním sobotního předsednictva strany a po něm, nevyplýval zásadní odpor k postupu nového předsedy. Z 180 členů ÚVV nepodpoří Grosse v této fázi maximálně 10 - 15 členů orgánu. "Není prozatím s čím nesouhlasit, neboť veškerá jednání byla pouze nezávaznými diskusemi," komentoval dosavadní výsledky jeden z členů, kteří doposud "Špidlovu vládou bez Špidly" nepodporovali z principu a označovali ji za Grossův vnistrostranický puč.

"Předpokládám, že koncepce, která je zatím připravena, je koncepce, kterou může předsednictvo i ústřední výbor akceptovat," řekl při příchodu do Lidového domu poslanec Michal Kraus. Poslankyně Orgoníková je ráda, že nový předseda už s poslanci alepoň komunikuje. Předsednictvo ČSSD nakonec většinově podpořilo postup úřadujícího předsedy strany Stanislava Grosse při sestavování vlády.

Petr Ibl
17. 7. 2004

Předseda poslaneckého klubu ČSSD potvrdil na dotaz redaktora ČTK doporučení předsednictva učinit nedělní jednání ÚVV ČSSD plně přístupné pro novináře, aby se toto jednání tajně nenahrávalo. Audionahrávky z jednání minulého ústředního výkonného výboru ČSSD, na kterém bylo rozhodnuto o nedůvěře vládě předsedy strany Vladimíra Špidly, přinesly Britské listy. Pořízení záznamů utajeným způsobem odůvodnily tehdy veřejným zájmem. Ibl potvrdil, že to byl také důvod proč bylo rozhodnuto zpřístupnit novinářům jednání. "Předsednictvo může ale pouze doporučit, rozhodnout bude muset v neděli hlasováním ústřední výbor," dodal Ibl.

17. 7. 2004

Více než dva roky po úžasném bankrotu dostala americká energetická firma Enron povolení vyjít z tohoto úpadku tím způsobem, že její věřitelé dostanou zpět méně než 20 centů za každý dolar, které jim firma dluží, a název "Enron" navždycky zanikne. Jakmile firma rozprodá největší část svého majetku, aby zaplatila dluhy svým věřitelům, jediné, co zůstane po tomto gigantovi, který byl kdysi sedmým největším podnikem ve Spojených státech, budou fascikly o jejích skandálech a změť potrubí a energetických zařízení ve 14 zemích na celém světě.

18. 7. 2004

neděle 10.45: 11 osob bylo usmrceno při americkém útoku na dům v městě Falludža, sdělily zdroje v místní nemocnici tiskové kanceláři Reuters. Mezi mrtvými jsou ženy a děti. Svědci uvedli, že americký vrtulník na dům zaútočil po bojích mezi americkými vojáky a iráckými ozbrojenci v nedaleké oblasti. Spojené státy potvrdily, že podnikly letecký úder v jihovýchodní části města, v tzv. sunnitském trojuhelníku protiamerického odporu.

Náměstek amerického ministra zahraničí Richard Armitage uvedl v Bagdádu, že tento útok schválila irácká prozatímní vláda. Dodal: "Neútočili jsme jen sami za sebe, tento suverénní stát s tím musel souhlasit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 7. 2004

pátek 14.00:

"Zdá se, že pan prezident Klaus ignoruje mezinárodně uznávaný postoj, že užívání klecových lůžek je nelidské a ponižující a porušuje mezinárodní zákonná ustanovení v oblasti lidských práv, která Česká republika ratifikovala a má povinnost dodržovat. Jako nejvyšší veřejný činitel, který má zákonnou povinnost hájit práva všech lidí v České republice, má prezident Klaus zvláštní odpovědnost, aby zajistil, že s lidmi s duševními chorobami bude zacházeno s respektem pro jejich lidskou důstojnost."

K nedávným výrokům Václava Klause o klecových lůžkách v České republice vydalo v pátek odpoledne londýnské ústředí Amnesty International ve spolupráci s četnými dalšími mezinárodními organizacemi zásadní tiskové prohlášení. Publikujeme níže, v češtině i v angličtině.

17. 7. 2004

Chystám se napsat prosebný dopis paní Rowlingové. Neměla by totiž zapomenout na opovrhované české školství, slabé a místy zkorumpované soudnictví, přeplácenou a nevýkonnou polici, bezskrupulozní a přihlouplou politickou scénu atd. Vždyť by to mohlo spravit jen pár dopisů.

Jestli by nebylo dobré vždy po čase revidovat a opravit zavedené mínění o národní povaze. O Češích a jejich fasciu se všeobecně míní, na což oni sami zhusta kývají, že jim kromě dalších vlastností chybí sebevědomí. Jsou k tomu samozřejmě dodávána nejrůznější svědectví o původu tohoto deficitu, jako např. staletí strávená v područí cizího národa, několikanásobná zrada vlastní cti v období osudových osmiček dvacátého století nebo trpělivost mávátkových či lampiónových procesí.

Jestli tzv. průměrný Čech (osobně žádného neznám, taky kdo by chtěl být průměrným) mívá stavy malomyslnosti, pak to může být pouze tehdy, když se zrovna nedaří razit jméno šekové republiky na podstavce mistrovských pohárů. Jinak se navenek tváří, že nepotřebuje vodit za ruku ani v noci na záchod.

17. 7. 2004

Mluvčí ministerstva obrany Ladislav Štícha sdělil Britským listům v telefonním rozhovoru z Kosova, že odmítá dále komentovat informace, podle nichž Česká republika vyjednává s Američany o možném umístění protiraketové základny na českém území, "protože žádná oficiální jednání neproběhla". Podle české redakce rozhlasu BBC se tak, jak uvedl Štícha, prý vyjádřil "několikrát" i sám ministr obrany. Jak konstatovala v pátek česká redakce BBC, Kostelka však ještě začátkem minulého týdne sdělil listu Mladá fronta Dnes: "Odborná jednání o protiraketové obraně v NATO probíhají. Řeší se, kde by bylo nejvhodnější takovou základnu umístit." Velmi podobně se ministr Kostelka vyjádřil v pátek 9. 7. v telefonním rozhovoru s Milošem Titzem, místopředsedou parlamentního výboru pro obranu a bezpečnost. Kostelka mu tehdy řekl, že se poslanci informace o probíhajícím jednání mají dozvědět "až příští týden".

Co asi přimělo ministra, že se najednou rozhodl, že žádná jednání neprobíhala? Jak to, že ministr Kostelka minulý týden přiznal, že jednání probíhala a nyní změnil názor? Neměl snad dostatek informací? Nebo ministr obrany změnil názor po nynější návštěvě ministra zahraničí Cyrila Svobody v USA? Původní informaci vypustil do amerického tisku zástupce českého velvylance ve Washingtonu Vratislav Janda.

Britské listy se zeptaly Ladislava Štíchy, zda proběhla ve věci možného umístění protiraketové základny v ČR mezi českou a americkou stranou nějaká neoficiální jednání. Štícha odpověděl: "Nelze komentovat každé jednání, které není kvalifikované a nikoho k ničemu nezavazuje."

Los Alamos - detektor ukrytých jaderných zařízení
16. 7. 2004

Klíčové centrum jaderného výzkumu - laboratoř v Los Alamos - dočasně pozastavilo všechny práce na programech, podléhajících utajení. Stalo se tak poté, co byla minulý týden nahlášena ztráta klíčových dat ze dvou disků. Ztráta dat z laboratoře, kde byla na sklonku druhé světové války vyvinuta jaderná bomba, byla zjištěna během inventární kontroly. Ztrátu dat nahlásilo oddělení pro fyzikální zbraně, jeji úmyslné odcizení zatím nebylo prokázáno. Zastavení všech výzkumných prací a veřejné prohlášení svědčí o závažnosti postrádaných dat.

16. 7. 2004

O režimu, který vaří lidi zaživa

Šest hodin poté, co se Džamal Mirsaidov setkal v Uzbekistánu s britským velvyslancem Craigem Murraym, před vchod do jeho domu byla vyhozena zohavená mrtvola jeho vnuka. Tělo bylo pomlácené a jedna paže byla zřejmě ponořena do vroucí tekutiny, takže se z ní začala loupat kůže. Mirsaidov je profesorem literatury v Samarkandu. Udělal chybu, že napsal dopis Tonymu Blairovi a Georgi Bushovi, v němž je upozorňoval na mučení disidentů v Uzbekistánu, v zemi, která je jejich novým spojencem ve válce proti terorismu.

Britský velvyslanec Craig Murray začal veřejně poukazovat na vraždění a mučení v Uzbekistánu. Bude to zřejmě znamenat konec jeho diplomatické kariéry. O svých zážitcích hovořil Craig Murray v rozhovoru s deníkem Guardian a s britským televizním zpravodajstvím Channel Four News, které rozhovor vysílalo ve čtvrtek večer.

18. 7. 2004

Virtuální bohoslužba snad nejen pro dobu hledání nové vlády

Čtení: Matouš 5,20-26; Text: Matouš 5,8; Poslání, požehnání: Efezským 4,2b-3 + 4,22- 5,2 + 6,23

Potká na Jom kipur, na Den smíření, Kohn Roubíčka a povídá: "Tak Roubíček, že je dneska ten Den smíření, tak já jim přeju přesně to, co oni přejou mě!" A Roubíček odpoví: "Už zase, Kohn, začínaj?" Jako všechny židovské anekdoty i tato říká k dané problematice vše - leč pokusme se přeci jen téma kázání poněkud rozvinout.

16. 7. 2004

DOKUMENT

Stanislav Gross
plný text dopisu designovaného předsedy ČSSD, který Britské listy analyzovaly 15. 7.

Vážená přítelkyně, vážený příteli, obracím se na Tebe v souvislosti s vývojem vnitropolitických událostí ve snaze Ti otevřeně a upřímně sdělit, jak a proč vedení ČSSD postupuje v jednáních o nové vládě. Považuji totiž za naprosto nezbytné, aby k Tobě jako prvnímu dorazily přesné informace, které potřebuješ pro sebe i svou práci v rámci místní organizace naší strany. Hned v úvodu Tě chci ujistit, že děláme vše, co je v našich silách i reálných politických možnostech, aby nová vláda nebyla pouze udržovací, ale naopak byla maximálně akceschopná, dynamická, otevřená lidem a zasloužila si Tvou podporu i důvěru veřejnosti.

15. 7. 2004   Gross: Slibuji, že řadu věcí budeme dělat jinak   ANALÝZA BL

16. 7. 2004
průvodní slovo k článku Ladislava Žáka "Není svazák jako svazák a není zbrojovka jako zbrojovka"

Ptát se po podstatě věci máme u těch, kteří něco vědí a ne těch, kteří nic nevědí. Mediálně probírané souvislosti "kauzy Berka" jsou sice emocionálně jednoznačné, právně i fakticky však pouze vypovídají o tom, jaké právní a podnikatelské prostředí panovalo v České republice po onom "sametovém převratu", který nebyl revolucí, ale privatizačním pučem. Jaké panuje ještě nyní. Nechceme být soudci ani kati. Jsme jen nechtěnými svědky. Autor komentáře k dokumentům je autorem zaujatým - donedávna byl hráčem hry, kterou popisuje. Krizový manažer je člověk, kterého si najímají, když už i hlupák chápe, že je zle, anebo už ve chvíli, kdy chytří vědí, že zle být může.

16. 7. 2004

Zbrojovku Brno zničili a vytunelovali svazáci. Mohorita, Rosecký a samozřejmě výše podepsaný Ladislav Žák. Mezi kamarády přece nemohu chybět... Mě osobně trápí, že k nám do party dali s nálepkou svazáka i chudáka profesora Krumnikla, který byl přece jenom v jiné lize.

Ale nakonec jsem si řekl, že v této zemi byl svazákem skoro každý a od doby této propagandistické chyby, která nás s profesorem vehnala do jednoho pytle, je mi tento džentlmen o generaci výš přece jenom bližší. Jak říká klasik: "bandita či hrdina, my jsme jedna rodina..."

16. 7. 2004

Pokouším se občas v těchto dnech jezdit ve vnitřní Praze na kole. Praha je velmi kompaktní a jízda na kole je tu velmi efektivní způsob dopravy: je to mnohokrát rychlejší než jízda automobilem v přecpaných ulicích a je to rychlejší než doprava tramvajemi a někdy dokonce i metrem.

Arogance, s níž však pražské úřady dávají absolutní přednost (smradlavým) automobilům a zcela ignorují cyklisty, je tak primitivní, až je to zarážející.

Praha je zřejmě jediným významnějším městem v Evropské unii, kde je pro cyklisty vnitřní město nepřátelskou překážkovou drahou.

16. 7. 2004

K Vašemu článku bych dodal: ... a proti chodcům, míní Jindřich Marek. Pracuju v centru Prahy a občas tu mám pochůzku. Každý den jdu od metra do práce a v poledne na oběd. Přitom musím přejít několik přechodů. Divím se, že jsem ještě naživu, protože agresivita a drzost řidičů je donebevolající. A stále se to zhoršuje. I podmínky jsou nastaveny tak, aby "auto jelo a chodec jen uskakoval".

15. 7. 2004

Matka od plotny:

Píši Vám z veřejného internetu v Praze. Kauzou týraných dětí u nás v ústavech doslova žiji. Jsem matkou těžce tělesně postiženého dítěte, krásného pětiletého syna Jakuba. Jsem vděčná za tu mezinárodní ostudu. Chybí tam, ale ještě jeden aspekt. A to, proč vůbec tolik dětí v České republice v ústavech žije.

Pracovala jsem jako moderátorka, když se mi Kuba narodil. Od začátku to byl těžký a složitý případ. Nikdy jsem ani na vteřinu nepomyslela na to, že se své zodpovědnosti za jeho život zbavím tím, že se ho někam strčím.

16. 7. 2004

Se zájmem jsem si přečetl článek paní Dostálové. Její nelehká situace mě příliš nepřekvapila. (Pro stát a své okolí je tato maminka možná podivín, pro mě je skutečnou hrdinkou.) Faktem je, že zájem a péče státu o své postižené/závislé občany, je prachmizerný. Za komunistů byli postižení "něčím", co nepatřilo do "normální" společnosti. Tento postoj mnohde zůstal zakonzervován, a to i díky některým sociálním pracovníkům a úředníkům, kteří v této sféře působí dvacet a více let.

16. 7. 2004

Katastrofický proces globálního oteplování

Téměř všichni vědci nyní souhlasí, že vzrůstající množství kysličníku uhličitého, který uniká do atmosféry v důsledku spalování fosilních paliv, způsobuje globální oteplování. Avšak z nového výzkumu, který byl nyní publikován v časopise Nature, vyplývá, že ještě více kysličníku uhličitého uniká do atmosféry z jednoho přirozeného zdroje. A děje se to proto, že už je v atmosféře zvýšené množství CO2 z našich automobilů a továren. Tyto další emise kysličníku uhličitého pocházejí z přírodních rašelinišť. Britský rozhlas v pořadu Science in Action v této věci interviewoval Chrise Freemana z University of Bangor ve Walesu. Informace, které tento vědec přináší, jsou velmi znepokojující:

16. 7. 2004

Mezinárodní konference o AIDS v Bangkoku:

Velká Británie se ve čtvrtek podstatným způsobem rozešla se Spojenými státy ohledně postojů k nemoci AIDS. Britští ministři veřejně odmítli doktrínu George Bushe, podle níž je nejlepším způsobem, jak zabránit šíření choroby AIDS, sexuální abstinence. Britský ministr pro mezinárodní rozvoj Gareth Thomas také zdůraznil, že Británie nepodporuje USA v odmítání povolit rozvojovým zemím užívání levnějších, generických léků proti chorobě AIDS.

Na právě probíhající mezinárodní konferenci o AIDS v Bangkoku jsou Spojené státy ostře kritizovány od aktivistů proti AIDS a od úřadů OSN.

16. 7. 2004

Tisková zpráva

Praha 16. července 2004 -- Společenské a náboženské autority Izraele vyzvaly pražskou židovskou obec k mediální i osobní umírněnosti. Potvrdil to její předseda Tomáš Jelínek po svém návratu z jednání náboženské arbitráže, která se zabývá platností odvolání bývalého vrchního pražského rabína Karola Sidona a návaznou situací v pražské židovské obci. Jednání arbitráže nebylo vzhledem k neúčasti rabína Sidona kvůli zdravotní indispozici dokončeno.

16. 7. 2004

Vědci doporučují, že by se děti neměli dívat na televizi déle než hodinu. Zjistili totiž, že ty děti, které tráví dlouhou dobu před televizním přijímačem, mají kolem pětadvaceti zdravotní potíže.

Studie sledovala život asi 1000 lidí od věku tří let do dospělosti a zjistila, že u těch osob, které od 5 do 15 let strávily více než dvě hodiny u televize, bylo zvýšené riziko obezity, měly vysoký cholesterol a trpěly špatným kardiovaskulárním stavem.

Výsledky této novozélandské studie právě vyšly v lékařském časopise Lancet. Vědci zdůrazňují, že záporný vliv dlouhého sledování televize u dětí se projevuje bez ohledu na sociální status dětí a jejich rodičů. Nejzdravější byly ty děti, které trávily před televizí méně než jednu hodinu denně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 7. 2004

V polovině 90. let byla vypěstována první geneticky modifikovaná (GM) rajčata, která měla delší skladovací dobu a údajně lepší chuť ("flavour"). Na trh se dostala pod názvem "Flavr Savr", což se vyslovovalo "flejvr sejvr", jakoby to byla napsané "Flavour Saver". Nyní se pracuje na mnohem širší modifikaci, která má dát rajčatům a jiným plodům látky důležité pro lidské zdraví.

16. 7. 2004

Studie o povaze vojenské techniky:

Vojenská technika představuje značně složitou a nepřehlednou společenskou, ekonomickou a technickou oblast. Problémem pro běžného občana je, jak k ní přistupovat - neměl by přece k této ničivé stránce lidské vynalézavosti zůstávat pasivní. Je pravdou, že vojenství se dostalo do přirozené sféry výlučného vlivu jednotlivých států a tedy do jisté míry podléhá společenskému subsystému - politice.

16. 7. 2004

Kosmolog Stephen Hawking přednese příští týden na konferenci v Irsku přednášku, jíž hodlá zrevidovat svou slavnou teorii o černých dírách. Po téměř třiceti letech, kdy Hawking argumentoval, že černá díra zlikviduje všechno, co do ní spadne, Hawking nyní uvádí, že se spetl a že černé díry někdy dovolují informacím, obsaženým v nich, aby unikly. V roce 1976 Hawking argumentoval, že jakmile vznikne černá díra, přijde o svou hmotnost vyzářením energie, a neobsahuje žádnou informaci o hmotě uvnitř: jakmile díra vyprchá, veškeré informace jsou ztraceny.

Hawking, autor nepravděpodobného bestselleru Stručná historie času (prodalo se 5 milionů výtisků) bude příští středu argumentovat v Dublinu na 17. mezinárodní konferenci o všeobecné relativitě a gravitaci, že se černé díry nikdy úplně neuzavírají a jak vyzařují další teplo, nakonec se otevřou a vypustí informace.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

Michel Chossudovsky
16. 7. 2004
"Během celých dějin lidstva existovali a existují vrazi a tyrani; a i když to momentálně vypadá, že se jim daří, ve skutečnosti to s nimi vždycky jde z kopce."
Mahátmá Gandí

"USA odhodily nároky mezinárodní zákonnosti a slušnosti a vrhly se do divokého imperialistického šílenství."

William Rockler, žalobce Norimberského tribunálu

Tato válka je zločinná. Porušuje Norimberskou chartu, ústavu USA a Chartu OSN. Lawrence Mosqueda v článku vydaném v březnu 2003, krátce před vypuknutím invaze USA do Iráku, přišel s následující výzvou: Američtí vojáci mají "povinnost neposlouchat nezákonné rozkazy." Vojenská přísaha skládaná při odvodech požaduje neochvějnou podporu a věrnost ústavě USA, a rovněž požaduje, aby američtí vojáci poslouchali rozkazy svého prezidenta a vrchního velitele. Prezident a vrchní velitel nestoudně porušil všechny principy domácího i mezinárodního práva. Přísahat "poslušnost rozkazům prezidenta" tak znamená porušování spíše než obranu ústavy USA.

16. 7. 2004

Odpověď inspirovaná Ef 5,1-10

Autor biblického Listu Efezským dává hned na začátku důraz na lásku: "Jako milované děti následujte Božího příkladu a žijte v lásce, tak jako Kristus miloval nás a sám sebe dal za nás jako dar a oběť, jejíž vůně je Bohu milá." Jistěže právě z lásky, z následování Pána, jenž svou lásku osvědčil až k smrti na kříži, má vyrůstat celý křesťanův vnitřní i vnější život. Jí se má řídit.

16. 7. 2004

Nedávno publikoval jeden z bývalých spolupracovníků George Bushe knihu, ve které napsal, že když se, po útocích na USA z 11. září, George Bush rozhodoval, kam bude směřovat americká odplata, odmítal ze začátku útok na Afghánistán s tím, že v Iráku jsou "zajímavé cíle".

16. 7. 2004

Podle zpráv amerického tisku americké okupační úřady v Iráku, před předáním moci Iráčanům, utratily nebo vyčlenily na konkrétní účely téměř všechny peníze z 20 miliard dolarů, které získaly za prodej irácké ropy včetně peněz, které zbyly na kontě OSN z programu "Potraviny za ropu".

Jiný článek na toto téma v BL ZDE

16. 7. 2004

Konvoj Pomocného úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees, UNRWA), který dopravoval potraviny obklíčenému palestinskému městu, se stal podle činitelů OSN v okupovaném pásmu Gaza terčem izraelské palby.

Podle prohlášení UNRWA došlo k tomuto incidentu poté, co konvoj ve středu dopravil 370 tun potravin do města Bait Hanun v severní Gaze. Byly to potraviny pro 20 000 civilistů, dvě třetiny obyvatelstva v obklíčení.

Izraelské ozbrojené vozidlo začalo střílet na konvoj pěti vozidel, označených symboly a vlajkami OSN. Nikdo nebyl zraněn ani usmrcen.

Informaci přinesly internetové stránky televize al Džazíra, v angličtině ZDE

16. 7. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >
>
15. 7. 2004
Reakce na článek Pavla Mareše "Izrael a Palestinci: Kdo mlží a manipuluje fakta?"

Nemá absolutně význam reagovat na stále stejně omílané "argumenty" oponenta a unavovat tím členáře. Chci jen poukázat na zvláště křiklavé nelogické vývody.. Pan Mareš píše o mně: "Navíc jí zřejmě vůbec nevadí, že v jedné a téže větě sama sobě odporuje: židovské kmeny zde žily dávná staletí, ale židé se přistěhovávali do Izraele ze všech možných koutů světa".

Nemohu zato, že se panu Marešovi při čtení mých příspěvků doslova tmí před očima, takže není schopen pochopit obsah tohoto sdělení.

Stanislav Gross
15. 7. 2004

ANALÝZA VNITROSTRANICKÉHO DOKUMENTU ČSSD

Jak věcné a jak pravdivé jsou argumenty o nové vládní koalici

Designovaný předseda sociální demokracie Stanislav Gross před sobotním a nedělním jednáním stranických orgánů, které by měly schválit doposud učiněné kroky k sestavení vlády, učinil nezvyklý krok. Rozeslal všem předsedům základních organizací ČSSD obsáhlý dopis, v němž vysvětluje mnohé, co doposud veřejnosti zůstalo skryto ve špinavých zákoutích vyjednávacích kuloárů. V dopise, který mají Britské listy k dispozici, uvádí mimo jiné výčet funkcí, které nabídl ODS.

Nová vláda by mohla podle Grosse požádat sněmovnu o důvěru v polovině srpna.

Vážená přítelkyně, vážený příteli...    DOKUMENT BL

15. 7. 2004

Praha hledá nového premiéra. Je snazší sestavit vládu než vyřešit problémy země. Tři týdny má Česká strana sociálnědemokratická (ČSSD) ve svém čele nového muže, Stanislava Grosse. Po dlouhodobém úpadku volebních preferencí zdramatizoval potřebu změny propad ve volbách do Evropského parlamentu. Není divu -- ČSSD jako nejsilnější parlamentní strana skončila až na čtvrtém místě se ziskem dvou mandátů z 24. Odstoupení Vladimíra Špidly z funkce premiéra a předsedy strany dalo za pravdu jeho kritikům na sjezdu ČSSD v březnu minulého roku.

15. 7. 2004

Ve vší nahotě se teď ukazuje jak funguje politická scéna v ČR.

Ne že by to asi někdy bylo jinak, ale tak lapidární a učebnicový příklad, jak funguje takzvaná demokracie už málokdy uvidíte -- anebo, co my o tom víme.

14. 7. 2004

Podnebné změny jsou větším nebezpečím než terorismus

V atmosféře je v současnosti více kysličníku uhličitého než za posledních 55 milionů let. Stačí na to rozpuštění veškerého ledu na této planetě, v důsledku čehož dojde k zaplavení měst, jako je Londýn, New York a New Orleans, varoval sir David King, hlavní vědecký poradce britské vlády.

14. 7. 2004

Zprávy britské rozvědky o Saddámových zbraních hromadného ničení před válkou proti Iráku byly "pochybné" a měly "vážné nedostatky", konstatovala ve středu v Londýně oficiální analýza lorda Butlera.

Avšak jeho téměř dvou set stránková analýza zároveň vyjádřila názor, že vláda Tonyho Blaira ani výzvědné organizace nejsou vinny "úmyslným zkreslováním či trestuhodnou nedbalostí".

Analýza zároveň zdůraznila, že oficiální britská zpráva o údajných iráckých zbraních hromadného ničení neměla obsahovat nechvalně známé tvrzení, že Saddám může těmito zbraněmi zaútočit do 45 minut, a že tato zpráva zacházela až "k naprostým hranicím" výzvědných informací, které byly k dispozici.

15. 7. 2004

Po určitou dobu se zdálo, že je to záhada, proč Spojené státy odstoupily od smlouvy, zakazující balistické střely, a začaly vyvíjet menší a hezčí typ "bitevních" jaderných zbraní, když už neexistuje studená válka. Tyto nové zbraně totiž nemohou být nijak použity proti pohyblivým buňkám teroristů a Pentagon nedokáže uchránit ani svá vlastní vojska před radiací z existujících zbraní, vyrobených z ochuzeného uranu. Avšak, samozřejmě, toto lukrativní americké vyvíjení nových jaderných zbraní nutně nakonec znepokojilo Rusy, takže se retrospektivně zhodnotilo. A tak Putin vyhověl a oznámil, že jeho vědci vyvinuli účinné protizbraně proti americké raketové obraně. Je sice tedy pravda, že americká raketová obrana tedy nebude fungovat, jak se původně předpokládalo, ale to nevadí, Američanům se totiž podaří umístit své jaderné zbraně velmi blízko Ruska a ty zbraně budou preventivní, nikoliv obranné. Nic si z toho nedělejte, pokud se vám to celé zdá nelogické, bude to pro hodně lidí vydělávat hodně peněz, a to je nejdůležitější.

Citujeme z článku A. L. Kennedyho v listě Guardian.

1. 7. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5950,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2004 ÚVV ČSSD: Šéfe, já to beru... Štěpán  Kotrba
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
17. 7. 2004 Enron: Věřitelům méně než 20%, investorům vůbec nic Miloš  Kaláb
17. 7. 2004 Američané se nyní rozhodli postavit svou protiraketovou základnu ne v ČR, ale v Polsku?   
16. 7. 2004 Byly obnoveny práce na genetické modifikaci rajčat Miloš  Kaláb
16. 7. 2004 Pražské městské úřady proti cyklistům Jan  Čulík
16. 7. 2004 Jak nezastavitelně uniká do atmosféry kysličník uhličitý z rašelinišť   
16. 7. 2004 Český průmysl, uklízeči miliard a prodej odpadu Štěpán  Kotrba
16. 7. 2004 Kultura a vojenská technika aneb filosoficky o střetu evolučních systémů Jan  Sýkora
16. 7. 2004 Není svazák jako svazák a není zbrojovka jako zbrojovka Ladislav  Žák

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
17. 7. 2004 Američané se nyní rozhodli postavit svou protiraketovou základnu ne v ČR, ale v Polsku?   
13. 7. 2004 G. W. Bush - Syn hvězdných válek Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Guardian o kontroverzním americkém plánu vybudovat protiraketovou základnu ve střední Evropě   
13. 7. 2004 Média v Česku o americké základně Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Bude v ČR vybudována americká vojenská základna? Jan  Čulík
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   

MFF 2004 - festivalový deník RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
11. 7. 2004 "Provinční" udělování cen v Karlových Varech? Bohumil  Kartous
10. 7. 2004 Karlovy Vary: Hlavní cenu získal mechanický italský film Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
9. 7. 2004 Správce statku: "Užívat si života, než uplyne, je důležitější než podnikat" Jan  Čulík
8. 7. 2004 Slabinou MFF Karlovy Vary je tradičně nevýrazná soutěž Petr  Šafařík
8. 7. 2004 Karlovy Vary: Trapné vtípky Marka Ebena Jan  Čulík

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2004 Hojdar: "US-DEU nikoho nezastupuje" Štěpán  Kotrba
18. 7. 2004 ÚVV ČSSD: Šéfe, já to beru... Štěpán  Kotrba
17. 7. 2004 Ibl potvrdil, že bylo rozhodnuto zpřístupnit zasedání ÚVV ČSSD novinářům Štěpán  Kotrba
16. 7. 2004 Vážená přítelkyně, vážený příteli... Stanislav  Gross
15. 7. 2004 Vládní krize v Česku: Známá jména, nejasný program Oskar  Krejčí
15. 7. 2004 Nausea (nevolnost) Jaroslav  Pour
15. 7. 2004 Gross: Slibuji, že řadu věcí budeme dělat jinak Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Karty na stole, Damoklův meč nad hlavou Miloš  Dokulil
12. 7. 2004 Koalice: Podpis vlastní krví aneb konec objímání stromů Irena  Ryšánková
9. 7. 2004 Stoprocentní podpora vládě, která ještě neexistuje, a křesťanský "slib věrnosti" Štěpán  Kotrba

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
14. 7. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 zlomil v Británii kasovní rekord   
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
6. 7. 2004 Michael Moore: Klidně si ukradněte můj film, jsem pro svobodnou výměnu informací   
5. 7. 2004 Michael Moore si založil blog   
29. 6. 2004 Pokusy zakázat vysílání filmu Fahrenheit 9/11 jsou útokem na svobodu slova Jiří  Kratochvíl
28. 6. 2004 Michael Moore poděkoval politickým odpůrcům za obrovský úspěch svého filmu   
25. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 vyvolává v USA vášně   
25. 6. 2004 Moorův film je bezostyšná propaganda, ale Bushe asi zničí   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2004 Evropský soudní dvůr zrušil rozhodnutí ministrů financí   
8. 7. 2004 Giscardova ústava nedává naději   
7. 7. 2004 Demontáž sociálneho modelu Európy? Ľubomír  Tokár
2. 7. 2004 Sociální stát a globalizace Miloš  Pick
25. 6. 2004 Vladimír Špidla: "Sociální demokracie na prahu nové civilizační etapy" Vladimír  Špidla
22. 6. 2004 Turecko v Evropě? Immanuel  Wallerstein
21. 6. 2004 Európa má ústavu   
18. 6. 2004 EU: Nebyl vybrán nový šéf Evropské komise   
18. 6. 2004 Vedoucí představitelé EU se dohodli o ústavě evropské organizace   
15. 6. 2004 Euroskeptikové z Britské strany za nezávislost chtějí Evropský parlament zničit   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2004 Americký útok na dům ve Falludži "usmrtil 11 lidí"   
16. 7. 2004 Opusťte bojiště! Michel  Chossudovsky
16. 7. 2004 Americké hospodaření v Iráku   
16. 7. 2004 Válka, ropa a demokracie Mojmír  Babáček
14. 7. 2004 Ve výzvědných informacích o Iráku byly "vážné chyby"   
14. 7. 2004 Britské výzvědné informace o Iráku: "Pochybné a s vážnými nedostatky"   
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004   
11. 7. 2004 Irák: Britská rozvědka "odvolala tvrzení", že má Saddám ZHN   
10. 7. 2004 Ospravednění pro útok na Irák bylo chybné, konstatuje ostře kritická americká zpráva   
9. 7. 2004 Za chyby ohledně Iráku "nemůže Bílý dům, ale CIA"   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   
22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele   
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš
7. 6. 2004 Izrael, Palestina, Irák: Zajímavé mrtvoly a banální mrtvoly Efraim  Israel

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2004 Svatební kázání - i pro Evropu Zdeněk  Bárta
11. 7. 2004 Blbá nálada se změnila v Nové Veselí... Zdeněk  Bárta
2. 7. 2004 Mistr Jan Hus, kurvy, a ti, kteříž držie úřady Zdeněk  Bárta
20. 6. 2004 Homeworking, podpantofelizace a Den otců Zdeněk  Bárta
13. 6. 2004 Znamení šelmy Zdeněk  Bárta
4. 6. 2004 Co Bůh nepromíjí Zdeněk  Bárta
30. 5. 2004 Lidské žvanění a Boží Slovo Zdeněk  Bárta
30. 5. 2004 Pro strach uděláno Zdeněk  Bárta
18. 5. 2004 Odpuštěné, nebo pouze zadržené hříchy? Zdeněk  Bárta
9. 5. 2004 Nesrozumitelnost a paradoxy Bible: Zabili Židé Pána Ježíše? Zdeněk  Bárta

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
7. 7. 2004 Jak je to s hodnotami Zdeněk  Bárta
5. 7. 2004 BBC pod palbou kritiky už zlikvidovala některé své servery   
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv   
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš
24. 6. 2004 Televizní a rozhlasové poplatky: Sociální demokracie zradila svůj program Štěpán  Kotrba
23. 6. 2004 BBC "posílí své základní hodnoty"   
21. 6. 2004 ČT chce být stále "názornější"? Miloš  Dokulil

Zelení RSS 2.0      Historie >
2. 7. 2004 Strana zelených jde doprava Milan  Valach
2. 7. 2004 Martin Bursík vstupuje do Strany zelených Pavel  Pečínka
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka
14. 6. 2004 Zelení na další křižovatce Klára  Kněžková
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2004 ČSSD a registrované partnerství Vladimír  Vokál
18. 6. 2004 O registrovaném partnerství   
13. 6. 2004 Komorník prince Charlese: "Za svým tvrzením o Charlesově homosexualitě si stojím"   
7. 6. 2004 Homosexualita není všeobecně přijatelná Petr  Švec
27. 5. 2004 Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské Vojtěch  Polák
26. 5. 2004 O homosexuálech: Jakápak diskriminace Petr  Švec
25. 5. 2004 Co pořád tolik vadí na vztahu dvou osob téhož pohlaví? Jiří  Králíček
24. 5. 2004 Normální a "normální" Petr  Švec
29. 3. 2004 Británie: Homosexuálové získávají plná "manželská" práva   
25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Jste dyslektik a bydlíte v Kroměříži? Na středoškolské studium zapomeňte Bohumil  Kartous
21. 6. 2004 Ostuda pro město Kroměříž? Ondřej  Hausenblas
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   
21. 6. 2004 Pozor na zavádění školného na českých univerzitách! Jan  Sýkora
4. 6. 2004 Slučování škol Jiří  Kratochvíl
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2004 V Rakousku se vyšetřuje sexuální skandál v katolickém semináři   
28. 6. 2004 EU odsoudila "bigotnost Vatikánu"   
5. 6. 2004 Papež zkritizoval Bushe   
4. 6. 2004 Papež požaduje navrácení suverenity Iráku   
11. 4. 2004 Počátky křesťanství Lenka  Kužvartová
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.

Ronald Reagan RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2004 Na okraj jedné legendy Václav  Žák
18. 6. 2004 Churchill... opravdu pro pitomce? Boris  Cvek
16. 6. 2004 Byl Ronald Reagan skutečně hvězda? Michal  Brož
15. 6. 2004 Zdravý rozum Ronalda Reagana Boris  Cvek
11. 6. 2004 Z pátečního pohřbu Ronalda Reagana   
9. 6. 2004 Děsivé dědictví Reaganových let   
8. 6. 2004 Reagan: "Při krizi mě vzbuďte, i když budu na zasedání vlády"   
7. 6. 2004 Richard Perle: Reagan, muž kterého jsem znal   
5. 6. 2004 Ronald Reagan zemřel ve věku 93 let   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2004 Proč nejsem komunistou   
24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
17. 6. 2004 Zaniklo nakladatelství Catbird Press Jan  Čulík
9. 6. 2004 V pozoru Antonín Jaroslav Liehm
8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl
8. 6. 2004 Emil Hakl: Autentické svědectví o světě Jan  Čulík
4. 6. 2004 Jednota v mnohosti, aneb má česká kultura v Evropské unii šanci? Jan  Čulík
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
31. 5. 2004 Jak ČR ignorovala slavné francouzské inscenace románu Ladislava Fukse Jiří  Tušl