14. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 5. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > >

Středa 5. května 2004

Irácký odpor zasáhl americký okupační štáb u Fallúdže

Síly iráckého odporu zaútočily ve středu časně ráno na palác ad-Dahhámíja, v němž si americká okupační armáda zřídila svůj štáb. Odpor zasáhl štáb, kde se skrývali američtí vojáci, více než 30 minometnými střelami.

Ad-Dahhámíja je obrovská třípatrová budova, která patřila jistému Dahhámovi al-'Alwánímu, jenž byl zabit iráckým odporem krátce před obležením Fallúdže. Al-'Alwání byl znám svou kolaborací s okupačními silami a byl první, s kým se američtí okupanti u Fallúdže sešli. Poskytl svůj palác na ubytování amerických vojáků za příslib velké sumy peněz a vysokého postavení v místní správě.

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že odpor zaútočil na budovu ve středu za úsvitu poté, co vypršelo příměří. Rozsah škod a ztrát uvnitř štábu nebyl znám.

Odpor zničil u Saqlawíje americký tank

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam zničil irácký odpor v noci na středu na dálnici východně od Saqlawíje americký tank. K útoku došlo po vypršení příměří, během něhož měly americké síly stáhnout těžké zbraně od Fallúdže. Tank měl krýt jejich ústup směrem na Saddámovo mezinárodní letiště u Bagdádu.

Odpor na tank zaútočil ve chvíli, kdy na dálnici nebyla žádná americká kolona. Ve zničeném tanku podle korespondenta zemřelo pět amerických vojáků. Ve středu ráno za svítání odtáhly americké síly vrak na neznámé místo a místo boje zasypaly zemí ve snaze zakrýt známky požáru - neklamné znamení vítězství odporu.

Jeden Američan usmrcen při "útoku popelářského auta"

Americké velení ve středu oznámilo, že jeden voják byl zabit při srážce Humvee s popelářským autem na americkém pozorovacím stanovišti. Reuters oznámil, že podle amerického prohlášení voják patřil k 1. obrněné divizi a zemřel na zranění utrpěná ve vraku. Jednalo se údajně o útok popelářského auta, které se snažilo prorazit závoru.

Americké ztráty při bombovém útoku na Abú Ghurajb

Bagdádský korespondent TV al-Džazíra oznámil, že ve středu ráno bylo zničeno při explozi bomby pod americkým konvojem na silnici vedoucí k Abú Ghurajb jedno vojenské nákladní auto. Američtí okupanti uzavřeli prostor a pomocí vrtulníků odváželi raněné.

Demonstrace před americkým koncentračním táborem v Abú Ghurajb

Stovky Iráčanů demonstrovaly před koncentračním táborem Abú Ghurajb asi 30 km západně od Bagdádu, kde bylo odhaleno barbarské zacházení Američanů s vězni. Podle AFP demonstranti žádali propuštění vězňů a provolávali protiamerická hesla.

Demonstrace byla odpovědí na výzvu rady ulamá a byla první svého druhu po veřejném odhalení toho, co Iráčané věděli už dávno - mučení, zneužívání a ponižování jako běžných praktik okupantů při zacházení s iráckými zajatci.

Demonstranti drželi transparenty s nápisy "Abú Ghurajb je svědkem americké brutality" a "Jděte domů Američané, Irák patří Iráčanům!"

Tři Američané zabiti v Díwáníji

Americké vojenské velení v oficiálním prohlášení ve středu potvrdilo, že v Díwáníji byli zabiti tři američtí vojáci v potyčkách s mahdisty. Podle tohoto prohlášení zaútočili američtí vojáci na dvě budovy, z nichž na ně prý mahdisté útočili.

Američané provedli razii ve štábu Mahdího armády v Díwáníji

AFP ve středu odpoledne oznámila, že americké okupační síly provedly prohlídku štábu stoupenců Muqtady as-Sadra v centru Díwáníje 181 km od Bagdádu. Korespondent AFP viděl americké vojáky uvnitř budovy potom, co sebrali zbraně, které tam našli.

Muqtadá as-Sadr je údajně ochoten k dohodě s americkými silami, pokud ustoupí ze základny u Nadžafu

Mluvčí Muqtady as-Sadra oznámil, že mahdisté zastaví bojové operace proti Američanům ihned poté, kdy se americké síly stáhnou ze základny, kterou mají u města Nadžaf.

Ahmad aš-Šajbání řekl AFP, že mahdisté "přijmou myšlenku příměří hned poté, kdy americké síly ustoupí ze základny v as-Sadrově fakultní nemocnici". Podle aš-Šajbáního bude as-Sadr v tom případě souhlasit také s návratem loutkové policie do Nadžafu, mahdisté se omezí na okolí ší'itských mauzoleí v Nadžafu a Kúfě a kontrolu nad městem přenechají iráckým loutkovým bezpečnostním silám. Mluvčí sdělil, že ve středu ráno proběhlo jednání s generálem Džawdatem al-'Ábidím, vůdcem strany Irácká demokratická rada (uznávané americkou okupační správou), který byl ochoten přednést toto poselství americkým okupačním představitelům.

Z centra Nadžafu hlášeny exploze

Podle zpráv očitých svědků byla slyšet v centru Nadžafu, který je úplně obklíčen okupačními silami. Z města bylo vidět stoupat oblaky hustého černého kouře. Podrobnosti o explozích nebyly k dispozici.

Tábor salvádorských okupačních sil terčem útoku

Salvádorské ministerstvo obrany oznámilo, že základna jejich okupačních vojáků v Iráku se stala v úterý terčem minometné palby. Poté následovala přestřelka lehkými zbraněmi. Podle prohlášení střelba nezpůsobila žádná zranění.

Dva iráčtí civilisté zabiti při americké střelbě na kulturní středisko v Karbale

Korespondent TV al-Džazíra oznámil, že dva irácké civilisty zabila a tři další zranila noční přestřelka mezi americkými okupačními vojáky a mahdisty v Karbale. Američané ostřelovali as-Sadrovo kulturní zařízení ve městě, zničili budovu a způsobili smrt civilistů.

Okupační voják amerického satelita zabit v Karbale

Oficiální prohlášení okupačních sil vydané ve středu ráno, oznámilo, že jeden voják z tzv. mnohonárodní brigády byl zabit v boji s mahdisty v Karbale. Okupačním vojákům ze satelitní země se podle prohlášení podařilo obsadit budovy, dosud kontrolované mahdisty, nezmínilo se však o dalším průběhu boje.

Katarská agentura QANA oznámila, že v boji byli zabiti tři iráčtí bojovníci a další tři zraněni.

Podle svědků bylo asi 30 amerických vojenských vozidel zničeno u západního přístupu ke Karbale. Z okolí města bylo slyšet exploze. Z města bezpečnostní síly oznámily, že polské okupační síly začaly v úterý ráno organizovat hlídky s podporou kulometné palby z vrtulníků. Hlídky na ulicích města pokračovaly až do západu slunce ve středu, Poláci přitom při hledání mahdistů stříleli různými směry.

Boj okupantů s mahdisty v Karbale

Svědkové a nemocniční zdroje v Karbale oznámili, že americké síly se ve středu v časných ranních hodinách utkaly s mahdisty.

Podle agentury Reuters mahdisté krátce po půlnoci ostřelovali pozice amerických a bulharských vojáků u Karbaly minomety, raketami a automaty. Američané opětovali palbu a bitva trvala až do svítání.

Atentát odporu na loutkového představitele v Basře

Bezpečnostní zdroje oznámily, že síly iráckého odporu provedly v úterý krátce před půlnocí za jízdy atentát na baserského kolaboranta Rádího al-Hálifího (50), vůdce malé politické strany a člena loutkové městské rady. Podle zdrojů citovaných agenturou Reuters bojovníci dohnali jeho auto, zasypali ho kulkami a al-Hálifího zabili.

Kanadský rukojmí propuštěn

Kanadský občan Nadží al-Kuwajtí, zadržený před týdnem v Iráku jako rukojmí, byl podle mluvčího kanadského ministerstva zahraničí propuštěn a bez úhony opustil Irák. Předchozí zprávy během týdne tvrdily, že al-Kuwajtí nebude propuštěn, dokud nezaplatí výkupné 50 000 dolarů. Není prozatím jasno, zda byla požadovaná částka vyplacena.

Americké nařízení o pokutě 2 500 dolarů za "omylem" zabitého Iráčana

Američtí okupační představitelé vydali nařízení, podle něhož každý americký voják, který omylem zabije Iráčana, musí zaplatit 2 500 dolarů jako odškodné, ale pak už nemá být žádným způsobem volán k odpovědnosti. V souladu s tím L. Paul Bremer zakázal soudům v okupovaném Iráku projednávat jakékoli stížnosti na okupační vojáky nebo občany "koaličních" okupačních zemí, protože jejich přečiny jsou nyní zahlazovány zaplacením 2 500 dolarů.

To ovšem dává povolení okupačním vojákům USA i jejich satelitních zemí páchat zvěrstva s vědomím, že ať spáchají cokoli, nic se jim nestane.

Čtvrtek 6. května 2004

Sebevražedný útok iráckého odporu na americký štáb v Bagdádu

Ve čtvrtek ráno otřásla Bagdádem exploze, k níž došlo poblíž amerického hlavního štábu v okupovaném Republikánském paláci, který americké síly nazývají "Zelená zóna". Sirény v objektu kvílely a k nebi stoupaly mraky černého kouře. Později bylo oznámeno, že sebevražedný útočník odpálil v "Zelené zóně" auto s výbušninou. Podle oficiální americké zprávy byl zabit jeden Američan a pět Iráčanů a 25 osob (včetně dvou Američanů) zraněno. Bomba v oranžovo-bílém bagdádském taxíku explodovala u tři stopy vysoké zdi, která má chránit americké pozorovací stanoviště.

Předběžné zprávy loutkové policie, jež převzala egyptská agentura pro Střední východ, odhadovaly ztráty na 14 mrtvých a více než 20 raněných. Na místě výbuchu bylo prý více než 14 aut, která všechna shořela i s lidmi, kteří v nich byli. Americké okupační síly a irácká loutková policie uzavřely celou oblast a zabránily úniku informací o útoku. Sanitky odvážely rychle mrtvé a raněné a americké vrtulníky přelétávaly nad palácem.

Bomba odporu zabila v Bagdádu dva americké vojáky

Ve středu krátce před půlnocí explodovala v Bagdádu u silnice bomba, která zabila dva americké vojáky a další dva zranila.

Exploze bomb blízko hotelů Palestina a Sheraton

Bomba iráckého odporu explodovala na obchodní třídě Sá'dún na východní straně Tigridu blízko hotelů Palestina a Sheraton, kde bydlí američtí žoldáci a spekulanti. Podle oficiální zprávy byli výbuchem zraněni dva Iráčané. Irácká loutková policie sdělila, že k výbuchu došlo ve čtvrtek v 0:40 místního času. Okolí výbuchu bylo zasypáno úlomky skla, sloup černého kouře stoupal z místa a nesl se nad městem. Obyvatelům žijícím v okolí až do vzdálenosti 100 metrů se třásla okna a dveře vypadávaly z pantů.

Atentát na správního úředníka v Kirkúku

Jak oznámil generál Šerko Šákir z kirkúcké loutkové policie, provedli v Kirkúku bojovníci odporu ve čtvrtek atentát na šéfa loutkového ministerstva zemědělství Nadžíba Muhammada. Za jízdy zahájili palbu na jeho vůz, zabili také jeho řidiče a zranili Nadžíbovu manželku.

Bombový útok na sídlo kurdské šovinistické strany v Bá'qubě

Ve čtvrtek ráno explodovala bomba iráckého odporu v sídle bá'qubského místního vedení kolaborantské šovinistické kurdské strany, nazývané Vlastenecký svaz Kurdistánu. Tři členové strany byli údajně zraněni. Zprávu přinesla egyptská agentura pro Střední východ bez dalších podrobností.

Útok na síly civilní obrany v Samarrá

Bojovníci iráckého odporu zaútočili na loutkové tzv. síly civilní obrany v obvodu Huwajš ve městě Samarrá. Bylo slyšet střelbu lehkými zbraněmi a později se ukázalo, že bojovníci odporu zaútočili na loutkové síly. Údajně nedošlo k žádným ztrátám.

Podle iráckého listu az-Zamán se ve městě objevily letáky podepsané skupinou, která si říká Armáda pravých mudžáhidů na Boží stezce. Ta oznámila, že mudžáhidové se rozhodli zlikvidovat loutkovou domobranu a loutkovou městskou radu. Letáky vyzývaly policisty, aby si oblékli civilní oděv, zanechali všechny své vysílačky na stanicích a propustili vězně. Mudžáhidové oznámili, že se rozhodli vytvořit svobodnou radu ze tří náboženských vůdců, která zavede v Samarrá pořádek.

V prohlášení z 2. dubna 2004 mudžáhidové prohlašují, že netouží po žádném úřadu a dávají tzv. domobraně 24 hodin s varováním, že pokud bude někdo dále pracovat pro loutkovou policii, zemře nebo mu bude zničen dům a pobita rodina.

Jiný leták téže organizace, kolující po městě, hrozí vypálením každé budovy ve městě, na níž by byla vyvěšena kolaborantská "irácká vlajka" sionistického stylu.

Mahdisté zaútočili na čtyři americké hlídky v Bagdádu

V bagdádském obvodu Madínat as-Sadr zaútočili stoupenci Muqtady as-Sadra na čtyři okupační hlídky. Podle amerického prohlášení bylo odvetnou kulometnou palbou zabito 10 mahdistů. O amerických ztrátách nebylo nic řečeno.

Irácký odpor ostřeloval britskou základnu v Basře

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam v Basře ostřelovali bojovníci odporu ve čtvrtek v noci ve 21:35 minomety britskou základnu ve městě. Základna leží u vstupu do čtvrti Abú al-Chásib. Základna byla několikrát přímo zasažena, ale žádná zpráva o škodách či ztrátách nebyla okupanty vydána.

Američané oznámili těžké boje v Karbale

Americký brigádní generál Mark Kimmitt ve čtvrtek oznámil, že američtí okupanti se utkali v prudkém boji s Mahdího armádou v Karbale. Okupanti vpadli do hotelu, v němž dříve sídlila strana Baas a guvernér, protože se domnívali, že mahdisté tam mají sklad zbraní. Podle sdělení amerického důstojníka byl zabit jeden Mahdího bojovník.

Americké tanky pronikly do Karbaly a po těžké kulometné palbě zaujaly pozice u důležitých bodů. Reuters oznámil, že podle očitých svědků se okupanti nesetkali s odporem. Soustředili asi 8 těžkých obrněných vozidel a 6 malých vozů cca 500 m od středu města.

Podle údajů z nemocnice byl zabit jeden mahdista a devět osob, většinou civilistů, bylo zraněno.

Američané u Kúfy zaútočili na iráckou dodávku

Američané zaútočili u Kúfy na dodávku, která prý byla naložena zbraněmi. Podle Kimmitta bylo vozidlo zničeno a 5 lidí zabito.

Pokus o útok na Nadžaf, srážka s mahdisty blízko hrobky Imáma Alího

Američtí vojáci se střetli s Mahdího armádou blízko nadžafského hřbitova a hrobky Imáma Alího, která je nejsvětějším místem ší'itů. Boje propukly v Nadžafu i kolem něho ve čtvrtek a po minometné palbě z obou stran američtí vojáci údajně mahdisty obklíčili. Nad hřbitovem se vznášely sloupy kouře a létaly americké vrtulníky. Američtí mluvčí prohlásili, že do svatého města nechtěli vstoupit přímo, aby nevzbudili hněv muslimů. Zabili prý 41 mahdistů. Reuters informoval, že okupanti se zmocnili i úřadu nadžafského guvernéra.

Pozdější zprávy říkaly, že americké síly v přípravě na útok na Nadžaf soustředily množství mužů, tanky a obrněná vozidla severně od města. Reportér AFP viděl tři obrněná Humvee a dva tanky 5 km severozápadně od Nadžafu. Viděl také skupinu tanků a asi 30 okupantů, uzavírajících silnici mezi Fallúdžou a Karbalou.

Boj mahdistů s italskými okupačními vojáky

V boji mezi mahdisty a italskými okupanty v Súq aš-Šajch v Násiríji byli zabiti dva Iráčané, zničeno bylo i jedno italské vojenské vozidlo. Podle očitých svědků k boji došlo, když Italové vtrhli do úřadovny Mahdího armády ve městě.

USA "vyšetřují" vraždu generálmajora Irácké republikánské gardy

Ve čtvrtek přinesl The New York Times zprávu, že v listopadu 2003 generálmajor Republikánské gardy 'Ábid Hamíd Muhuš zemřel v koncentračním táboře Abú Ghurajb krátce poté, co byl vyslýchán důstojníky CIA.

List odhalil, že ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje účast důstojníků a smluvních zaměstnanců CIA na třech podezřelých úmrtích zadržených osob, dvou v Iráku a jedné v Afghánistánu. List poznamenal, že CIA "odmítla identifikovat své zaměstnance", kteří se toho měli dopustit.

Podle poslední zprávy nařídila CIA velitelům koncentračního tábora Abú Ghurajb, aby nedělali seznamy zadržených. To umožňovalo přemisťovat vězně podle libosti a zatajovat je před návštěvou Mezinárodního výboru Červeného kříže.

CIA vše oficiálně popírá. Podle ní se její lidé Muhuše ani nedotkli, ale on sám zničehonic zemřel při výslechu. Zjevně uspokojen tímto vysvětlením, uvedl předseda senátního vyšetřovacího výboru, kansaský republikánský senátor Pat Roberts, v prohlášení pro tisk toto: "Zdá se, že není žádný důkaz toho, že by zpravodajská služba nařídila jakékoli mučení, ale vyšetřování pokračuje".

USA se snaží zmírnit pohromu v koncentračním táboře Abú Ghurajb jmenováním nového velitele - z Guantánama

Americká Associated Press ve čtvrtek oznámila, že Washington jmenoval nového velitele koncentračního tábora v Abú Ghurajb, který se nebojí skandálu, protože jeho posledním působištěm byl také koncentrák - v Guantánamu. Generál Miller strávil více než rok v Gauntánamu, kde se podle zpráv propuštěných vězňů používaly stejné brutální a sadistické metody, jaké byly nyní odhaleny v Abú Ghurajb.

Miller převzal koncentrační tábor v Abú Ghurajb před třemi dny. Jeho předchůdkyně v této funkci je vyšetřována v souvislosti s odhalením mučení a ponižování, které jsou Američany všeobecně používány v okupovaném Iráku, okupovaném Afghánistánu a na Guantánamu. Lidskoprávní organizace Millera už dříve kritizovaly za to, co se děje v Guantánamu, ale on jejich námitky odrážel tím, že s vězni se nakládá humánně.

Pátek 7. května 2004

Americké síly přestávají mít zájem na společných hlídkách ve Fallúdže

Korespondent Mafkarat al-Islam z Fallúdže oznámil, že Američané se tak dalece obávají vstoupit do města, že se jim ani nechce účastnit se společných hlídek, které měli podle dohody o příměří vytvořit s místní policií. Přitom americká strana na jejich vytvoření původně trvala. Dohoda stanovila zahájení společných hlídek na 10. května. Ale podle korespondenta šéf amerického jednacího týmu v pátek sám naléhal na odložení termínu do 20. května a pak všechny překvapil sdělením, že ani 20. května americká strana své vojáky do hlídek nevyšle, a vojáci se hlídek zúčastní jen tehdy, až se americká strana sama rozhodne.

Odstoupení americké strany od účasti na hlídkách je výsledkem jejího strachu z toho, že američtí vojáci by měli znovu stanout před bojovníky odporu.

Američtí vojáci šířili pornografii v okupovaných částech Fallúdže

Korespondent Mafkarat al-Islam tlumočil sdělení mluvčího irácké policie ve Fallúdže, že americké okupační síly rozhodily před svým odchodem v ulicích a na veřejných místech průmyslové zóny města, kterou okupovaly, tisíce pornografických fotografií. Místní iráčtí policisté byli šokováni tím, o jak ohavné a oplzlé fotografie šlo a přijali je jako důkaz nízké mentality a morálky amerických vojáků.

Místní policisté vstoupili po ústupu Američanů do oblasti jako první. Neprodleně začali pornografii shromažďovat a pálit. Korespondent to komentoval tak, že podle jeho názoru se americké síly, kterým se nepodařilo město dobýt silou, pokusily podmanit si Fallúdžu ponížením toho jediného, co fallúdžským obyvatelům zůstalo, totiž morální důstojnost a pevnou víru v pravdivé principy islámské sunny.

Americký šéf vyjednávacího týmu ve Fallúdže: dokonce i pavouci se spikli proti americkým vojákům

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam si na jednání mezi zástupci americké armády a představiteli Fallúdže šéf americké delegace postěžoval, že proti Američanům se ve Fallúdži spikly i přírodní podmínky. Podle jeho sdělení zamořili během obléhání americké ležení ohavní pavouci a svým kousnutím usmrtili několik vojáků. Zaútočili na Američany v obvodu Sadždžá v zemědělské oblasti za čtvrtí Mu'allimín na severovýchodě Fallúdže.

Bojovníci odporu to komentovali tak, že pavouci se objevili jako Boží pomoc obráncům města. Nejstarší lidé v oblasti potvrdili, že nikdy předtím o takových pavoucích neslyšeli a tvrdili, že tam nejsou ani nyní, když Američané odešli.

Američtí okupační vojáci počmárali zdi fallúdžských domů

Když se fallúdžské rodiny, vyhnané americkým útokem z města, začaly vracet do svých domů, byly šokovány zjištěním, že američtí vojáci, kteří obsadili jejich domovy, nechali po sobě na zdech příbytků načmáraná graffiti. Také pornografické čmáranice "zdobily" domy mnoha vracejících se rodin, které je shledaly odpovídající nízké lidské úrovni amerických vojáků.

Jeden americký voják napsal na zeď domu v průmyslové zóně Fallúdže: "Chci tři věci - ukrást peníze, zabít fallúdžské teroristy a vyspat se s jejich matkami na bílém písku." Vedle tohoto nápisu byla zřícená zeď a pod ní těla dvou amerických vojáků. Kdo ví, možná že jedním z nich byl právě autor těchto slov.

Dva útoky odporu na Američany u Ramádí

Podle informace katarské agentury QANA bylo v pátek několik amerických vojáků bylo zabito a další byli zraněni explozí dvou bomb iráckého odporu na dálnici na východním okraji města Ramádí. Na místo byly vyslány dva americké vrtulníky, aby odvezly zraněné a američtí vojáci prohledávali okolí, zda tam nejsou další bomby.

Čtyři loutkoví policisté zabiti bombou v Mósulu

Podle zpráv irácké loutkové policie a nemocničních zdrojů zabila v pátek bomba odporu v Mósulu čtyři loutkové irácké policisty a další zranila. Reuters oznámil, že bomba explodovala, když hlídka loutkové policie procházela jižní částí města. Podle policie pak došlo ke kulometné přestřelce s odporem, ale naštěstí nebyl žádný bojovník odporu zajat.

Kurdský kolaborant Mas'úd al-Barzání vyzývá Araby, aby opustili Kirkúk

Kurdský šovinista a člen loutkové tzv. prozatímní vládní rady Mas'úd al-Barzání vyzval nedávno na zasedání městské rady v Kirkúku arabské rodiny, aby opustily město. Informovala o tom palestinská agentura QudsPress. Al-Barzáního stranická milice pomáhá americkým okupantům udržet si kontrolu v okupovaném Iráku. Podle zpráv tisku byly od počátku okupace Iráku na jaře 2003 v rámci etnického čištění z Kirkúku vyhnány tisíce arabských rodin.

Dánští okupační vojáci zabili iráckého řidiče

Dánští okupační vojáci zahájili palbu na iráckého civilistu, který nezpomalil jízdu, když se v jihovýchodním Bagdádu blížil k jejich stanovišti. Americká Associated Press oznámila, že podle dánského mluvčího varovali Dánové řidiče střelbou do vzduchu, ale když nezastavil, namířili přímo na něho a zabili ho.

Střelba odporu na okupační štáb v Amará

Irácká loutková policie v pátek oznámila, že štáb okupačních velitelů v Amará se stal terčem minometné a raketové palby iráckého odporu. Svědkové sdělili AFP, že do okupačního štábu dopadlo v noci mezi půlnocí a 3:00 sedm minometných střel a tři rakety. Zprávy o škodách a ztrátách nebyly k dispozici.

Prudké boje mezi mahdisty a americkými okupanty v Bagdádu a Karbale

Podle svědeckých zpráv došlo ve východní části bagdádské čtvrti Madínat as-Sadr k prudkým bojům mezi americkými okupačními vojáky a mahdisty. Američtí okupanti použili k útoku těžkých zraní, mahdisté odpověděli raketami a kulomety. Podle svědků trvaly boje několik hodin. Propukly poté, co se na nebi objevila řada amerických vrtulníků, a pak začala americká obrněná vozidla postupovat do Madínat as-Sadr.

Osm mahdistů bylo v pátek zabito a 14 zraněno v bojích s americkými okupanty v Karbale. Podle TV al-Džazíra boje propukly asi 500 metrů od hrobky Imáma Husajna. Bojovalo se také ve čtvrtích Šabíja, Tá'lib a Džam'íja.

Americké okupační síly kryté tanky zasáhly v Karbale čtyři autobusy palestinských poutníků, kteří přijeli navštívit ší'itská svatá místa ve městě.

Podle AFP byly střelbou ve městě zničeny také dva íránské autobusy, ovšem to se obešlo bez zranění. Autobusy parkovaly na parkovišti blízko hlavního štábu mahdistů, 200 metrů od ší'itských svatých míst. Kapitán irácké loutkové policie Muhammad Sálim řekl AFP, že na americkou střelbu na mešitu v táboře mahdistů odpověděli mahdisté ostřelováním tří amerických pozic minomety.

Mahdisté ostřelovali americký štáb v Nadžafu

V pátek večer oznámila al-Džazíra, že mahdisté zahájili prudkou minometnou palbu na americký štáb v sídle guvernéra v Nadžafu. Informace o ztrátách či škodách nebyly k dispozici.

Exploze v Nadžafu

V pátek před východem slunce otřásla Nadžafem série explozí v severovýchodní části města. Americké okupační síly údajně obklíčily členy Mahdího armády. Podle AFP k explozím došlo kolem 4:53 místního času (tj. 23:45 greenwichského času) v části města ve směru na Kúfu a Abbásíji.

Zastřelení novinářů

Podle TV al-Džazíra byli zabiti dva alžírští novináři a jeden polský korespondent pracující pro polskou televizní společnost, a zraněn polský kameraman, když neznámí ozbrojenci zahájili jižně od města Latífíja 30 km na jih od Bagdádu palbu na jejich vůz. Podle očitých svědků došlo k útoku na vozidlo patřící novinářskému štábu, jedoucí směrem k Babylonu, kde je umístěn štáb polských okupačních sil. Polský novinář byl okamžitě mrtev. Zraněného kameramana dopravili podle svědků místní lidé svým vozidlem do nemocnice.

Honduraští vojáci opustí do konce května Irák

Honduras oznámil, že plánuje stažení svého kontingentu 370 okupačních vojáků z Iráku ještě před koncem května, tedy dříve, než byl původní termín stažení. Honduraský ministr obrany řekl ve čtvrtek v noci tisku, že po koordinaci postupu s ostatními okupačními silami byla nalezena cesta dovolující urychlit stažení vojáků, zvláště nyní, kdy vzrostl počet útoků na okupační vojáky.

20. dubna Honduras oznámil, že má v úmyslu následovat Španělsko stažením svých vojáků během dvou měsíců.

Zdroj ZDE

                 
Obsah vydání       14. 5. 2004
16. 5. 2004 Americké stráže natáčely bití vězňů v táboře Guantánamo
15. 5. 2004 Šéfredaktor bulvárního listu The Mirror propuštěn za falešné fotografie
14. 5. 2004 Opustí Británie svého amerického spojence?
15. 5. 2004 Britští politikové a mučení v Iráku Jan  Čulík
14. 5. 2004 Vladimír Špidla: "Nemyslím si, že náš politický vývoj směřuje k referendové demokracii" Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Je budoucnost demokracie v referendech? Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Pokus o restauraci zbankrotované paměti Jiří  Jírovec
14. 5. 2004 Proč ten, kdo chce porozumět politice, potřebuje psychologii? Oskar  Krejčí
14. 5. 2004 Klobása je důkazem předchozího zahraničního vlivu, pane prezidente... Fabiano  Golgo
14. 5. 2004 Světová obchodní organizace: světlo na konci tunelu? Ludmila  Štěrbová
14. 5. 2004 Zlo v člověku je kryto velmi tenkým civilizačním nátěrem...
14. 5. 2004 Chomsky: Dejte Iráčanům suverenitu
14. 5. 2004 Windows 1.01
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004
14. 5. 2004 Jak tomu skutečně bylo za komunismu? Pavel  Urban
14. 5. 2004 A mně se chce něco říct....! Ladislav  Žák
14. 5. 2004 Chobotnice made in Czech Jan  Roub
14. 5. 2004 Kdy si vzpomenou lidé, co je učilo křesťanské středověké tmářství Jan  Hruška
14. 5. 2004 Britský náměstek ministra obrany: Fotografie v deníku Daily Mirror nebyly pravé
14. 5. 2004 Odpověď Kuby na nové embargo Spojených států
14. 5. 2004 Dokonale zbytečná knížka Jakub  Leiter
14. 5. 2004 KSČM na počátku 21.století Ladislav  Žák
13. 5. 2004 Odkud jsou květiny darované ke Svátku matek? Miloš  Kaláb
13. 5. 2004 Vliv geneticky modifikovaných potravin na lidské zdraví -- propaganda a skutečnost Jan  Kopeček
13. 5. 2004 Nacismus páchne smrtí, komunismus voní po šeříku Bohumil  Kartous
13. 5. 2004 Krotká okrašlovací akce versus realita zástavby na Budějovickém náměstí v Praze 4 Petr  Kužvart
13. 5. 2004 V Evropě se rodí základy nové evropské politiky Josef  Brož
12. 5. 2004 Jak jsem pracoval v Haló novinách Tomáš  Koloc
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2004 Americké stráže natáčely bití vězňů v táboře Guantánamo   
15. 5. 2004 Britští politikové a mučení v Iráku Jan  Čulík
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
14. 5. 2004 Zlo v člověku je kryto velmi tenkým civilizačním nátěrem...   
14. 5. 2004 Chomsky: Dejte Iráčanům suverenitu   
14. 5. 2004 Britský náměstek ministra obrany: Fotografie v deníku Daily Mirror nebyly pravé   
13. 5. 2004 Do jaké míry bylo týrání iráckých vězňů americkou oficiální politikou?   
13. 5. 2004 Nové fotografie týrání vězňů "jsou ještě horší"   
13. 5. 2004 Spojené státy popírají tvrzení Bergovy rodiny   
12. 5. 2004 Britská vojska "střílela nevinné Iráčany"   
12. 5. 2004 Nechte mýho Rummyho na pokoji, vy terrystický ydijoti   
12. 5. 2004 Bush: Já rešpektuju všecki Arabi   
12. 5. 2004 Popraveného amerického rukojmího "varovala armáda, aby z Iráku odejel"   
11. 5. 2004 Irácké povstání Oskar  Krejčí
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.