7. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 6. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Pátek 28. května 2004

Bojovníci odporu zabili u Fallúdže sedm Američanů

Korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdže oznámil, že v pátek kolem 11:10 došlo na veřejné cestě k obvodu Abú Fális v Chálidíji 15 km od Fallúdže k útoku na americkou hlídku čítající 20 vojáků. Při útoku bylo sedm z nich zabito a šest dalších zraněno.

Fallúdžský odpor ostřeloval americké okupanty

Bojovníci odporu během boje s americkými okupačními vojáky v pátek vystřelili dvě rakety do zemědělského území severovýchodně od města a způsobili podle korespondenta Mafkarat al-Islam dvě exploze. Obyvatelé čtvrti al-'Askarí, sousedící se zemědělskou oblastí, prohlásili, že exploze pocházely od raket, jakých odpor používal pří obležení města. Podle korespondenta šlo o rakety dlouhé 1,25 metru s nosností 4 kg trhaviny.

Dvacet amerických vojáků obětí čtvrtečního bombového útoku

Tisková agentura Spojených arabských emirátů WAM oznámila, že při výbuchu bomby 27.5. jižně od Fallúdže bylo zabito nebo zraněno 20 amerických vojáků. WAM oznámila, že irácký odpor v oblasti Bú 'Isá odpálil tři bomby a zničil vozidlo s okupačními vojáky.

Irácký odpor ve Fallúdže zajal tři americké špehy

Při třetím incidentu téhož druhu během několika dní zajali bojovníci odporu v pátek ráno ve Fallúdže tři americké okupační vojáky, z toho jednu ženu, se dvěma kolaboranty-tlumočníky.

Podle korespondenta Mafkarat al-Islam, který o události referoval, bylo všech pět zajato, když se pokoušeli dostat do čtvrti al-'Askarí. Skupina cestovala v osobním autě s tlumočníky na předním sedadle. Žena byla oblečena do oděvu zvaného 'abá'a a byly jí vidět pouze oči - a to právě vzbudilo podezření bojovníků odporu, protože místní ženy ve Fallúdži si buď tváře nechávají odkryté nebo se naopak zakrývají úplně.

Lidé ve Fallúdže od malých dětí až po bojovníky si jsou vědomi místní identity a střeží své město před agenty a špehy, protože očekávají, že se okupační síly budou chtít dostat do města. Okupanti mají v úmyslu získat informace o odporu a o životně důležitých čtvrtích města. Záplava pokusů o špionáž ve Fallúdže, o níž svědčí zajetí amerických vojáků a novinářů a jejich iráckých slouhů, kteří se v několika posledních dnech pokoušeli tajně dostat do města, je jasným důkazem amerického záměru připravit novou ofenzívu a zaútočit znovu na město. Americké síly byly z města potupně vyhnány a po neúspěšném pokusu o dobytí města v dubnu donuceny podepsat dohodu o příměří s odporem.

Irácký odpor vyhodil do povětří auto japonských novinářů

Japonské ministerstvo zahraničí v pátek ráno oznámilo, že ve čtvrtek v noci bojovníci iráckého odporu zasáhli auto dvou japonských novinářů v Iráku, zapálili je a korespondenty zabili. Řidiči se podařilo z auta dostat před výbuchem a se zraněními byl dopraven do nemocnice u Bagdádu. Ředitel této nemocnice 'Imád al-Málikí oznámil, že oba Japonci byli zabiti a jejich těla byla explozí roztrhána. Útok novináře zastihl asi 20 mil jižně od Bagdádu na cestě ze Samawá, kde sídlí kontingent několika set japonských okupačních vojáků.

Pokračující boje v Kúfě

Podle egyptské agentury pro Střední východ očití svědkové v pátek ráno oznámili, že v Kúfě propukly nové srážky mezi okupačními vojáky a mahdisty.

K obnovení bojů došlo navzdory příměří, uzavřenému mezi okupanty a mahdisty, po němž byly boje ve čtvrtek přerušeny. Muqtadá as-Sadr údajně uzavřel se ší'itskými náboženskými představiteli dohodu o ukončení přítomnosti milic Mahdího armády ve třech svatých ší'itských městech - Karbale, Nadžafu a Kúfě.

Podle korespondenta americké CNN, doprovázejícího americké okupační síly, explodovalo v pátek ráno asi devět minometných střel blízko americké vojenské základny, ležící mezi Kúfou a Nadžafem. Americké síly podle něho zajaly čtyři Iráčany podezřelé ze spolupráce s mahdisty.

Associated Press mezitím tvrdila, že v pátek ráno otřásly centrem Kúfy silné exploze. Její reportér oznámil, že americké síly uzavřely v pátek časně ráno silnice a přístupy do města, protože se ozbrojení mahdisté ve velkém počtu rozmístili v ulicích.

Později během dne byla podle TV al-Džazíra kolem mešity v Kúfě a u Nadžafu slyšet kulometná palba, současně americké tanky území obklíčily.

Korespondent al-Džazíry oznámil, že mahdisté v kúfské čtvrti as-Sáhlí zničili americké vojenské vozidlo. Mluvčí mahdistů prohlásili, že milice boj nezačaly, ale pouze odpověděly na americkou provokaci. Američtí vojáci vstoupili do Kúfy krátce před pátečními společnými modlitbami po poledni a soustředili čtyři tanky blízko mešity Majsim at-Tammár, asi 500 metrů od velké městské mešity.

V pátek odpoledne nemocniční zdroje oznámily, že při bojích v Kúfě byli zabiti čtyři místní lidé a více než 13 zraněno. Dr. Husajn Alí z nemocnice Euphrates řekl AFP, že během ranních bojů přijali tři mrtvé a tři zraněné. Současně dr. Husajn Hamza z nemocnice al-Hakím sdělil téže agentuře, že k nim byla dopravena jedna mrtvola a pět zraněných.

Muqtadá as-Sadr vyzval v pátečním kázání as-Sístáního

Muqtadá as-Sadr pravidelně pronáší páteční kázání při společných modlitbách v Kúfě. Po čtvrteční dohodě o příměří americké síly naznačily, že je stále pokládán za "zločince", který je "hledán" jejich loutkovými představiteli. Vzhledem k silné americké přítomnosti ve městě se as-Sadr nemohl pátečních modliteb osobně zúčastnit. Páteční kázání, které jeho jménem pronesl Džábir al-Chafádží, bylo adresováno proamerickému ajatolláhovi Alímu as-Sístánímu: "Nepřítel přichází do našeho města a střílí a ty stále mlčíš. Zasáhli kupoli mešity vůdce věřících a ty pořád mlčíš. Dupou po hlavách našich lidí, a to nejen svýma nohama, a ty ještě mlčíš. Kdy konečně promluvíš?"

Podle TV al-Džazíra as-Sadrova ostrá slovní výměna pokračovala slovy "zahrnuje červená linie (jíž Američané nemají překročit) jen úřady ší'itských náboženských autorit?"

Tisíce stoupenců Muqtady as-Sadra přišly do Kúfy na pravidelné páteční kázání. Většina z nich přišla po bočních silnicích a chodnících přes pole, protože hlavní silnice spojující Kúfu a Nadžaf byla uzavřena okupačními vojáky.

Nádvoří velké mešity v Kúfě bylo zcela zaplněno věřícími a další zaplnili blízké ulice.

Američané a jejich slouhové znásilňovali irácké zajatkyně

Podle zpráv nevládních organizací a svědectví shromážděných AFP mohou očití svědkové potvrdit, že irácké zajatkyně v americkém koncentračním táboře v Abú Ghurajb byly vystaveny znásilňování a ponižování.

Ředitelka nevládního Mezinárodního střediska pro sledování okupace Eman Chammásová informovala, že jedna bývalá zajatkyně tvrdí, že její spoluvězenkyně v Abú Ghurajb byla znásilněna. Chammásová řekla, že vězenkyně vyprávěla, jak "přinesli mou spoluzajatkyni zpátky do cely v bezvědomí. Zůstala v bezvědomí 48 hodin. Pak mi vyprávěla, jak ji členové irácké loutkové policie během jednoho dne 17krát znásilnili za přihlížení amerických vojáků."

Předseda Federace zajatců a zadržených Muhammad Dahhám al-Muhammad shromažďuje se svým týmem vyznání ženských zajatkyň nebo jejich příbuzných. Federace má např. k dispozici svědectví ženy o opakovaném znásilnění její sestry americkými vojáky před očima jejího manžela v Abú Ghurajb.

Znásilněná byla zatčena okupanty v prosinci 2003. Propuštěna byla v květnu 2004. její sestra řekla, že "američtí vojáci vtrhli do sestřina domu v Bagdádu, aby zajali jejího manžela. Když ho nenašli, zatkli ji. Můj švagr šel a vydal se Američanům sám, a oni pak zadrželi oba." Sestra jí pak vyprávěla: "Přivedli mne do cely a uviděla jsem manžela připoutaného řetězem k mřížím. Americký voják mne chytil za vlasy a zvrátil mi hlavu k sobě a pak mi strhli šaty. Americký voják mne několikrát znásilnil před očima mého manžela, který opakoval stěží slyšitelným hlasem Alláhu akbar."

Americké okupační síly se snaží využít a zneužít etnické a náboženské rozdíly v irácké společnosti ve svůj prospěch, a to i pokud jde o vězně. Mezi vyšetřovateli v Abú Ghurajb jsou členové ší'itských kolaborantských brigád Badr a milic strany Hizb ad-Da'wa, jakož i kurdských nacionalistických kolaborantů ze strany Džalála at-Talabáního, který byl dlouhou dobu agentem CIA. Američané také zaměstnávají vyšetřovatele ze sousedních arabských států.

Jedna irácká žena, která byla také vězněna v Abú Ghurajb proto své členství ve straně Baas, vyprávěla, jak byla znásilněna třemi iráckými kolaboranty. Žena řekla, že se snažila zastrašit jednoho z útočníků připomínkou Boží odplaty. Když mu řekla, že nemá právo dělat něco takového svým krajanům, muž odpověděl: "Možná je to trest za hřích, který jsi spáchala proti Husajnovi" (Husajn ibn Alí, uctívaný ší'ity, zemřel v bitvě s vojskem islámského chalífátu v roce 680).

Mnozí lidé, kteří byli propuštěni z amerických koncentračních táborů a vězení, svědčí, že po příchodu do vězení byli zasypáváni vulgárními a urážlivými slovy, jakých užívají jenom kriminálníci - druh lidí patřících ke kolaborantským politickým stranám spojeným s okupačním režimem.

Irácký odpor ve Fallúdže osvobodil tři novináře

Mediální zdroje oznámily, že fallúdžský odpor v pátek propustil tři novináře NBC a jednoho nezávislého iráckého novináře, kteří byli o tři dny dříve ve městě zajati. Podle AP propuštění vyjednali s místním odporem iráčtí kmenoví vůdci ve Fallúdže.

Kolaborantský ší'itský duchovní přežil pokus o atentát

TV al-Džazíra oznámila, že auto se ší'itským duchovním Sadr ad-Dínem al-Qabandžím se po pátečních společných modlitbách u hrobky Imáma Alího v Nadžafu stalo terčem útoku. Al-Qabandží je předsedou oblastního výboru "Střední Eufrat" kolaborantské Nejvyšší rady islámské revoluce v Iráku (SCIRI). Vedení SCIRI oznámilo, že al-Qabandží nebyl zraněn a že osoba podezřelá z toho, že pokus o atentát spáchala, byla už zatčena.

Ijjád 'Álawí jmenován "premiérem"

S požehnáním zástupce OSN al-Achdara al-Ibráhímího zvolila kolaborantská "vládní rada" jednomyslně "premiérem" Iráku Ijjáda 'Álawího. Podle TV al-Džazíra volební zasedání osobně dirigoval americký místodržící Bremer. 'Álawí pochází z bohaté sekulární ší'itské rodiny, po léta žil na Západě, kde navázal styky s USA. V emigraci pomáhal založit a stal se generálním tajemníkem tzv. Strany národní dohody (Hizb al-Wifáq al-Wataní), o níž webová stránka BBC referuje jako o "exilové skupině podporované americkou a britskou výzvědnou službou".

Sobota 29. května 2004

Irácký odpor ostřeloval americký opěrný bod u Fallúdže

Bojovníci iráckého odporu podle korespondenta Mafkarat al-Islam v sobotu podnikli střelecký útok na americký opěrný bod 4 km východně od Fallúdže. K operaci došlo v noci a rozsah škod na americké straně nebyl ve chvíli odeslání zprávy ještě znám. Očití svědkové mu sdělili, že na místě obvykle parkuje řada tanků a Humvee.

Bombový útok zranil šest okupačních vojáků

Americké velení oznámilo, že při výbuchu auta s výbušninou před základnou americké armády blízko Mósulu došlo v sobotu večer ke zranění šesti amerických vojáků. Podle zprávy AFP americký okupační mluvčí sdělil, že šest zraněných vojáků bylo dopraveno do nemocnice, kde byli ošetřeni a propuštěni.

Zaměstnanci úřadu loutkové vlády zraněni minometnou střelou

Irácká loutková policie oznámila, že minometná střela iráckého odporu dopadla v sobotu ráno asi 400 metrů od štábu americké správy v centru Bagdádu a zranila čtyři zaměstnance úřadu loutkové vlády, kteří čekali na bezpečnostní linii, až jim bude dovoleno vstoupit do úřadu.

Američtí okupanti nepodali o útoku žádnou zprávu.

Americký generál přiznal průměrně 40 útoků odporu za den

Americký brigádní generál Mark Kimmitt řekl v sobotu tisku, že počet útoků odporu proti okupačním vojákům vzrostl od 4. dubna průměrně na 40 akcí denně. Před 4. dubnem to bylo 18-20 denně. Kimmitt tvrdil, že největším problémem pro jeho vojáky je velký počet min, položených mahdisty, protože nemají žádnou mapu, podle níž by je mohli vyhledávat. Dále sdělil, že bylo propuštěno 600 iráckých vězňů a že střelba, k níž došlo blízko autobusů je vezoucích, byla projevem radosti nad jejich propuštěním. (K tomu lze poznamenat, že celkový počet iráckých vězňů držených americkými silami se podle odhadů mezinárodních organizací pohybuje mezi 12 a 13 tisíci.)

Atentát na plukovníka kurdské loutkové policie v Kirkúku

Irácký odpor provedl podle sdělení ředitele kirkúcké policie AFP v sobotu ráno atentát na důstojníka kurdské loutkové policie v Kirkúku a jeho tři příbuzné. Generálmajor loutkové policie Šajrgo Šákir Hákim řekl, že v sobotu v 5:08 místního času zahájili bojovníci odporu v centru města palbu na auto plukovníka Sábira Muhammada Sábira, ředitele tzv. sil civilní obrany při kirkúcké policii. Sábir byl na místě mrtev, jeho žena, sestra a syn byli smrtelně zraněni a zemřeli cestou do nemocnice. Plukovník Sábir byl už čtvrtým kolaborantem, zabitým na severu Iráku v průběhu posledního měsíce.

Pokračující boje v Kúfě

V sobotu ráno začaly v Kúfě nové srážky mahdistů s americkými okupačními silami, ač bylo přede dvěma dny mezi oběma stranami uzavřeno příměří.

Šajch Muhammad al-Ghazzáwí z Mahdího armády řekl AFP, že "minulá noc byla klidná, ale ráno v 9:00 zahájily americké síly střelbu z tanku, stojícího na mostě, na pozice mahdistů" a tito palbu opětovali. Mahdisté podle AFP stříleli z minometů a těžkých zbraní ze svého postavení blízko minaretu hlavní mešity.

Neděle 30. května 2004

Bombový útok v Ramádí zabil 15 amerických vojáků

V neděli v Ramádí zemřelo 15 amerických vojáků, kteří byli na pěší hlídce, když do nich najelo auto naložené výbušninou. K útoku došlo poblíž Saddámovy nemocnice, z níž je nyní porodnice. Většina těl byla následkem silné exploze spálena nebo byla ohořelá.

Svědkově sdělili korespondentu Mafkarat al-Islam, že auto vyjelo proti pěší hlídce, když byla asi 50 metrů od budovy soudu. Poté následovala okamžitá exploze, takže svědkové si ani nebyli jisti typem auta, ani tím, zda se k vojákům jen přiblížilo nebo do nich přímo najelo.

Bombový útok u Fallúdže zabil 13 amerických vojáků

Bojovníci iráckého odporu zaútočili v neděli na americkou okupační kolonu na dálnici blízko fallúdžské čtvrti al-'Askarí. Všichni američtí vojáci v koloně byli zabiti explozí série bomb položených u silnice. Místní lidé slyšeli hlasitou explozi a spěchali na místo. Shromážděný dav byl však rozehnán po příletu amerického vrtulníku.

Podle očitých svědků, s nimiž hovořil korespondent Mafkarat al-Islam, byla zničena dvě Humvee a čtyři vozy Opal, kterých americké síly a jejich lokajové používají k transportu loutkových úředníků. Většina těl byla ohořelá, protože oheň zachvátil několik vozidel.

Každé z "osobních" aut řídil americký voják, v prvním Humvee byla dvě ohořelá těla vojáků, ve druhém byl řidič a šest vojáků. Mrak černého kouře z hořících vozidel pozorovali i obyvatelé severní části Fallúdže

Dva západní žoldáci zabiti a další zraněni při útoku odporu u Bagdádu

TV al-Arabíja v neděli odpoledne oznámila, že podle sdělení důstojníka loutkové policie byli dva západní cizinci zabiti a další tři zraněni při útoku odporu severozápadně od Bagdádu. Šlo zřejmě o žoldáky pracující pro západní "bezpečnostní společnosti".

Kapitán Sá'dún 'Azíz z loutkové policie řekl, že cizinci cestovali ve třech vozech. Reportér AFP viděl v autě muže v neprůstřelné vestě se zakrvácenou hlavou. Vedle něho ležela zbraň. Na všech třech autech byly patrné otvory po kulkách. Podle svědka "pět nebo šest osob uniklo útoku a ujelo ve čtvrtém autě". Podle agentury Reuters se zdá, že dvě z aut se po střelbě srazila. Bylo v nich vidět dvě těla. Obyvatelé oblasti a loutkový policista uvedli, že bojovníci odporu s sebou odvedli tři z cizinců, kteří útok přežili. Jejich osud i národnost nebyly v neděli večer známy.

Američtí okupanti odpověděli na útok proti žoldákům hromadným zatýkáním

Americké okupační síly v neděli obsadily a uzavřely silnice vedoucí na hlavní tržiště ve čtvrti al-'Ámil v bagdádském obvodu al-Bajjá' blízko silnice vedoucí k letišti. Po uzavření oblasti američtí vojáci zahájili masové zatýkání všech lidí, kteří se náhodou nacházeli na ulicích čtvrti. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam žijí nyní místní lidé ve strachu, co se stane s oběťmi vlny zatýkání.

Američané přiznali tři námořní pěšáky zabité v provincii Anbar

Americké vojenské velení v neděli ráno oficiálně přiznalo, že tři z příslušníků námořní pěchoty byli v sobotu zabiti v provincii Anbar. Podle prohlášení předaného AFP k tomu došlo při operaci pro "zajištění bezpečnosti a stability" pod americkou okupací.

Americké velení přiznalo ztráty při útoku odporu na základnu v jižním Iráku

Americké oficiální prohlášení, vydané v neděli ráno a zveřejněné AFP, oznámilo, že jeden americký okupační voják byl v úterý 25. května zabit a devět zraněno při minometném útoku na americkou vojenskou základnu jižně od Bagdádu. Prohlášení neuvedlo přesně místo, kde k útoku došlo, ani další podrobnosti.

V Nadžafu pokračují boje

Američtí okupační vojáci nedodrželi dohodu o příměří a v neděli zaútočili na mahdisty v Nadžafu. Podle zdroje z Mahdího armády si americká střelba vynutila opětování palby. Podle nemocničních zdrojů byli při bojích zraněni tři Iráčané.

Bulharští okupanti odsunuti z Karbaly pro "lepší ochranu" před Iráčany

Šéf štábu bulharské okupační armády Nikola Kolev v neděli oznámil, že bulharské okupační jednotky v Karbale budou během 2-3 měsíců ze své základny staženy. Kolev řekl, že polská a bulharská okupační základna v Karbale budou po 30. červnu předány iráckým loutkovým silám. K uvedenému datu nahradí nová sada iráckých loutek tzv. prozatímní vládní radu ve snaze učinit americkou okupaci Iráku přijatelnější pro ostatní západní země.

Sofia News uvedla že cílem stažení Bulharů a Poláků z Karbaly je zajistit východoevropským okupačním vojákům "lepší ochranu" před odporem iráckých obyvatel. Bulharský tábor Kilo v Karbale se stal v dubnu a květnu několikrát cílem útoku odporu. Polský tábor Lima prochází v současné době opravami.

INC: Mouřenín vykonal svou práci, mouřenín může jít

Irácká loutková policie provedla v neděli ráno razii v sídle tzv. Iráckého národního kongresu (INC) v Ramádí. Šéf strany, dlouholetý kolaborant Ahmad Šalabí v minulých dnech upadl u svých amerických pánů v nemilost.

TV al-Džazíra oznámila z Ramádí, že irácká loutková policie dala řediteli sídla INC Hamídu Farhánu Hajísovi šest hodin na vyklizení budovy s tím, že pokud neuposlechne, bude vystěhován násilím. Hajís hrozil, že přivolá na pomoc milicionáře své strany, ale po hodinách dohadování a vyhrožování milicemi členové strany budovu vyklidili s tím, že k tomu dostali od Šalabího příkaz.

Pondělí 31. května 2004

Odpor zasáhl tři americké základny u Fallúdže

Tři americké vojenské základny - v zemědělské oblasti u Fallúdže, v Saqlawíji a v Karmě - se staly v noci z neděle na pondělí terčem série útoků odporu. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam byly útoky provedeny souběžně, aby si vojáci ze základen nemohli přijít vzájemně na pomoc. Útoky začaly v neděli kolem 22:00 a trvaly půl hodiny. Střelba odporu pokračovala podle Mafkarat al-Islam ve čtyřech vlnách až do pondělního rána. Druhá vlna přišla přišla v 0:30 a trvala rovněž půl hodiny, třetí ve 3:00 a trvala 45 minut. Poslední začala těsně před rozbřeskem a trvala čtvrt hodiny. Po dobu všech útoků zůstali okupanti na základnách a vůbec nevycházeli. O ztrátách Američanů nebyly podány žádné informace, při takových útocích však bývají velké.

Irácký odpor zasáhl americkou základnu v Bagdádu

V pondělí krátce před západem slunce došlo k explozi na americké základně na silnici do Hilly v bagdádském obvodu ad-Dúra. Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam výbuch způsobila minometná střela nebo raketa. Z místa byl pak vidět stoupat sloup kouře. Zprávy o ztrátách nebo škodách na základně nebyly k dispozici.

Raketový útok na americké vojáky u 'Ámiríje

Oddíl bojovníků odporu zasáhl u sportovního klubu v 'Ámiríji u Bagdádu raketomety americkou vojenskou kolonu. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam útok pravděpodobně nezpůsobil velké ztráty.

Bombový útok na Humvee v Bagdádu

Na dálnici v bagdádské čtvrti Chadra vybuchla pod koly Humvee bomba nastražená odporem. Vozidlo bylo zničeno a posádka byla pobita nebo zraněna. Podle Mafkarat al-Islam Američané pak ulici uzavřeli.

Dva útoky u mostu ad-Dawli'í v Bagdádu

Odpor v pondělí v poledne zaútočil u mostu ad-Dawli'í v Bagdádu na americkou kolonu. Došlo k výbuchu způsobenému patrně bombou a celý vojenský transportér naložený zásobami a výzbrojí byl zničen a jeho řidič zabit.

V neděli v 18:30 zaútočil oddíl bojovníků odporu na skupinu amerických vozidel u téhož mostu. Tři vozidla byla zasažena raketami a zničena, sedm vojáků v nich zemřelo. Další tři vojáci utekli, zmocnili se iráckého auta a ujeli. Podle svědků Američané hned poté odnesli mrtvá těla, kromě jednoho, které se jim nepodařilo dostat z vraku. Místní lidé pak přišli k vrakům a fotografovali se u nich a brali si jejich kusy jako trofeje. Vyfotografovali také zanechanou mrtvolu, než si pro ni přijela loutková policie a odvezla ji. V noci pak okupanti odvezli jeden z vraků a zbývající dva zapálili; jejich zbytky pak ležely u dálnice.

Svědkové informovali, že v pondělí v poledne se Američané na místo vrátili s tlumočníky a pod ochranou obrněných vozidel a Humvee se pustili do pátrání. Vyptávali se lidí, jak incident proběhl a kdo ho vyvolal. Snažili se získat jakékoli informace, které by je dovedly k pachatelům.

Američtí vojáci hledali u Bagdádu "teroristy"

Skupina okupačních vojáků v pondělí ráno projížděla obvodem al-'Ámiríja-Džámi' Maluki v bagdádském oblasti al-Karach a ve vsi 'A'ilát al-'Iráq. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam vojáci fotografovali a vyptávali se místních lidí na "teroristy" a rozdávali jim noviny.

Minometný útok na americký tábor

TV al-Džazíra v pondělí v poledne přinesla zprávu, že odpor zasáhl palbou z minometů americký vojenský tábor v at-Tilla u Saddámova mezinárodního letiště v Bagdádu. Z ležení stoupaly sloupy kouře. Okupanti k útoku nevydali žádné prohlášení, nechtěli ani popřít ani potvrdit, zda k němu došlo.

Exploze v Bagdádu

V pondělí kolem poledne otřásla silná exploze ulicí al-Kindí v centru Bagdádu poblíž amerického štábu v tzv. "Zelené zóně". Svědkové sdělili al-Džazíře, že výbuch zabil a zranil řadu lidí, přesné informace však nebyly k dispozici.

Bombový útok na kolonu Humvee v Bagdádu

Podle zprávy Mafkarat al-Islam v neděli kolem 23:00 vybuchly bomby na ulici al-'Amal aš-Šá'bí v obvodu al-'Ámiríja v oblasti al-Karach v Bagdádu, když tudy projížděla 4 Humvee. Rozsah ztrát není znám, ale očití svědkové sdělili korespondentovi, že vozidla utrpěla přímý zásah. Ihned poté Američané oblast uzavřeli a vraky odtáhli. O události nadále svědčil kráter v zemi, ohořelé zbytky a rozbité sklo.

Útok odporu na britský konvoj

Ministerstvo zahraničí Velké Británie v pondělí ráno oznámilo, že čtyři britští "civilisté" a jeden Iráčan v neděli přežili útok na svůj konvoj severozápadně od Bagdádu. Druhý Iráčan byl zabit.

Svědkové řekli Reuters, že odpor při tomto útoku zabil dva západní cizince. Místní obyvatelé a loutková policie uvedli, že bojovníci odporu s sebou odvedli další tři osoby. Na to mluvčí britského ministerstva zahraničí prohlásil, že informátoři, kteří místo útoku prohlédli, tomu nevěří.

Místní lidé pak útok oslavovali a zasažené vraky zapálili.

Bomba zasáhla nizozemskou hlídku

Pod vozidlem nizozemské okupační hlídky ve městě Samawá explodovala bomba. Nizozemská média uvedla, že nedošlo k žádným ztrátám.

Američané přiznávají další padlé

V pondělí večer přiznaly americké okupační síly další ztráty:

Jeden voják byl zabit a dva zraněni u silnice v Bagdádu podomácky vyrobenou bombou vážící 250 kg.

Při útoku auta s výbušninou v Bagdádu byli zabiti dva američtí vojáci a třináct jich bylo zraněno.

Jeden voják byl zabit a další dva byli zraněni při výbuchu bomby pod jejich vozem v Bagdádu. Další podrobnosti nebyly řečeny.

V neděli zemřel jeden americký voják na zranění, které utrpěl při minometném útoku v Mósulu den předtím.

Dva vojáci byli zabiti při dvou různých útocích odporu jižně od Kúfy -- jeden byl zabit, když se jeho hlídka dostala do palby lehkých zbraní, druhý zemřel v tanku zasaženém granátem.

Jeden voják padl při výbuchu bomby v Bagdádu, při němž byli navíc další dva zraněni.

Podle al-Džazíry generál Mark Kimmitt sdělil na tiskové konferenci, že dva američtí vojáci byli zabiti -- jeden zemřel ihned, druhý pak podlehl zraněním - při útoku ručními granáty, když se pokoušeli uzavřít ulici v jihovýchodním Bagdádu. Kimmitt dále uvedl, že při jiném útoku odporu byl zabit příslušník kolaborantské tzv. civilní obrany.

Boje v Kúfě

Americké vojenské zdroje oznámily, že v neděli v noci propukly boje mezi americkými vojáky a Mahdího armádou v Kúfě. Boj prý začal, když američtí vojáci prováděli "průzkum města". Stovka vojáků 237. obrněné brigády vstoupila do Kúfy s rozkazem zjistit počet a rozmístění mahdistů. Mahdisté prý zahájili palbu a v následné bitvě, která trvala asi hodinu, raketou zničili jeden tank. Třicet jich prý přišlo o život. Po boji se Američané vrátili na místo, odkud přišli.

Mluvčí Mahdího armády Ahmad aš-Šajbání upřesnil, že američtí okupanti podporovaní tanky a vrtulníky vstoupili do Kúfy ze tří stran -- z amerického tábora mezi Nadžafem a Kúfou, z území u mešity as-Suhajl a z okraje Kúfy.

Během razie okupanti prohlédli policejní stanici, neboť se domnívali, že je využívána skupinami odporu.

Nizozemí potvrdilo únos a smrt dvou Iráčanů pracujících pro nizozemské noviny

Nizozemská vláda potvrdila, že dva Iráčané -- řidič a osobní strážce -, kteří pracovali pro nizozemské novináře, byli uneseni a zabiti. Úředník nizozemské novinářské asociace potvrdil, že k únosu došlo v pátek. Mrtvoly obou byly nalezeny v bagdádském obvodu Raghib Chátún.

Osobní strážce patřil Ismá'ílu Zajirovi, iráckému novináři s nizozemským občanstvím, a jeho manželce Anek Amilroy, která také pracuje pro nizozemské noviny. Zajir vydával list as-Sabáh (Ráno), založený přímo americkým ministerstvem obrany, který je v Iráku považován za hlásnou troubu okupace. Před únosem Zajir dostával výhrůžky a raději se skrýval ve svém domě. Když vyšel z úkrytu, zjistil, že jeho řidič a čtyři vozy, které parkovaly mimo dům, jsou pryč.

Atentát na představitele kolaborantské Irácké islámské strany

Ijjád as-Samarrá'í pro Reuters oznámil, že Qahtán ar-Rabí'í, vysoce postavený člen Irácké islámské strany, byl zastřelen. Když se v noci vracel z Bagdádu domů do Mahmúdíje, zaútočili na jeho auto kulomety čtyři příslušníci odporu. Islámská strana věří, že byl zavražděn, ale je prý třeba počkat na výsledky vyšetřování loutkovou policií.

Irácká islámská strana má ve své zemi velmi špatnou pověst; pro svou kolaboraci s okupanty je nazývána "stranou odpadlíků". Její šéf Muhsin Abd al-Hámid je členem tzv. "prozatímní vládní rady".

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       7. 6. 2004
5. 6. 2004 "Jste Ruska, ale předstíráte, že jste z Británie"
7. 6. 2004 Richard Perle: Reagan, muž kterého jsem znal
5. 6. 2004 Ronald Reagan zemřel ve věku 93 let
5. 6. 2004 George Novotny v listopadu 2003 pro Britské listy: "Nehledá mě Policie ČR, Interpol ani FBI"
7. 6. 2004 AI ČR požaduje bezpečí pro ruskou občanku
5. 6. 2004 Papež zkritizoval Bushe
4. 6. 2004 Papež požaduje navrácení suverenity Iráku
5. 6. 2004 Hladomor v Súdánu: Zemře tam 300 000 lidí?
5. 6. 2004 Hospodaření OSBL za květen 2004
7. 6. 2004 Strach o strach František  Hájek
7. 6. 2004 O strachu za komunismu Jan  Čulík
7. 6. 2004 Také jsem neměl za komunismu strach Josef  Vít
7. 6. 2004 Kdo se bojí Michaela Moora Martin  Škabraha
7. 6. 2004 Právo jako nástroj v rukou neschopných Jan  Sýkora
7. 6. 2004 Třetí vlna mystifikace - nástup odložených Jiří  Bystřický
7. 6. 2004 Nový světový řád a jeho neřádné zdroje Marek  Hrubec, Martin  Brabec
7. 6. 2004 Dva novináři z BBC se stali terčem střelby v Saúdské Arábii
7. 6. 2004 Čína: Největší experiment v dějinách Oskar  Krejčí
7. 6. 2004 Izrael, Palestina, Irák: Zajímavé mrtvoly a banální mrtvoly Efraim  Israel
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš
7. 6. 2004 Omyly a šlendrián zdravotního personálu ničí tisíce lidských životů v kanadských nemocnicích Miloš  Kaláb
7. 6. 2004 Jména dětí je nutno regulovat
7. 6. 2004 Je patentování softwaru skutečně zhoubné? Jan  Hošek
7. 6. 2004 Počítačové programy mají právo na copyrightovou ochranu Jiří  Šoler
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004
7. 6. 2004 Poučení z vyjednávání Švýcarska s Evropskou unií Vladimír  Rott
7. 6. 2004 Spokojeni (sami se sebou) bohatí duchem Jan  Hruška
7. 6. 2004 Homosexualita není všeobecně přijatelná Petr  Švec
7. 6. 2004 O terorizování matek
7. 6. 2004 SRN: Pravopisná reforma se stane závaznou
7. 6. 2004 130 km/h -- limit i v Německu?
7. 6. 2004 Setkání čs. politických vězňů
3. 6. 2004 Bankovní panstvo radí, nabízí... Radek  Mokrý
4. 6. 2004 Cenzura byla zrušena, zapomeňte! Josef  Brož
4. 6. 2004 Strategická východiska pro českou ekonomiku Valtr  Komárek
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
5. 6. 2004 Papež zkritizoval Bushe   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
4. 6. 2004 Irák požaduje plnou suverenitu   
4. 6. 2004 Papež požaduje navrácení suverenity Iráku   
3. 6. 2004 Je to jinak, že? Miloš  Dokulil
2. 6. 2004 Irák a lhaní   
2. 6. 2004 Hádka ohledně iráckých jmenování   
2. 6. 2004 Ahmad Čalabi "prozradil Íránu, že USA rozluštily tajné kódy jeho výzvědných služeb"   
1. 6. 2004 Mučení v Iráku: Co jsme to udělali?   
31. 5. 2004 Americká armáda: nejen brutalita, ale i nekompetence   
31. 5. 2004 Mediální manipulace v reportážích o irácké válce   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Jde o svobodu   
27. 5. 2004 Jde v Iráku především o předání plné moci, i když "neplně"? Miloš  Dokulil

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004