13. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 7. 2004

Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Čtvrtek 1. července 2004

Američané pokračují v bombardování Fallúdže

Americké bombardéry intenzivně bombardovaly a ostřelovaly fallúdžskou čtvrť 'Askarí. Tříštivé bomby dopadaly na čtvrť ještě ve chvíli, když korespondent Mafkarat al-Islam odesílal ve čtvrtek v 8:03 mekkánského času svou zprávu. Až do 7:00 ve ráno byla také intenzívně bombardována průmyslová zóna a čtvrť Šuhadá.

Ztráty okupantů

Libanonská televize LBC oznámila, že jeden americký voják z námořní pěchoty byl zabit v provincii Anbar, kde leží města Fallúdža a Ramádí. Další podrobnosti nebyly uvedeny.

Mluvčí okupačních sil v Iráku oznámil, že při útoku na vojenský konvoj blízko Mósulu byl zabit jeden zahraniční voják a druhý zraněn. Konvoj převážel řadu cizích okupačních vojáků, jejich národnost prý bude oznámena později.

Americké vojenské zdroje přiznaly, že jeden jejich voják byl v noci na středu zabit a čtyři zraněni při údajné "dopravní nehodě" blízko kuvajtských hranic. Americký mluvčí uvedl pro AFP, že voják patřil k 1. divizi a že bylo zahájeno vyšetřování "incidentu" jehož okolnosti nejsou zatím známy.

Útok na americkou základnu v 'Ámiríji

Ve čtvrtek ráno otřásla americkou základnou v 'Ámiríji západně od Bagdádu silná exploze. Podle zprávy TV al-Arabíja americké síly hned po výbuchu oblast uzavřely a přelétávaly nad ní vrtulníky, prohledávající okolí.

Bagdád

TV al-Džazíra oznámila, že ráno byla slyšet silná exploze v bagdádské čtvrti A'zamíja. Způsobilo ji zřejmě auto s výbušninou, ale bližší podrobnosti nebyly zatím známy.

Agentura Mafkarat al-Islam oznámila, že v téže čtvrti došlo k prudkým bojům mezi bojovníky odporu a americkými okupačními silami a loutkovou policií. Boje začaly už ve středu odpoledne poté, co odpor zasáhl dvěma raketami tank, stojící na náměstí naproti mešitě imáma Abú Hanífy. Tank shořel a posádka v něm údajně zahynula. Američtí vojáci se podle svědků snažili vrak tanku odtáhnout, povstalci na ně ale zaútočili, zasáhli dvě Humvee a v nich zabili nejméně dva Američany. Zničena byla rovněž tři auta loutkové policie, která Američany doprovázela. Loutková policie odpověděla na útok odporu střelbou z automatů. Bojovníci odporu kryli střelbou svůj odchod z místa útoku, aniž však někoho zranili.

Asi tři Američané byli zabiti a jedno vozidlo bylo zničeno v 6:00 místního času blízko náměstí 'Antar, když příslušníci odporu zaútočili granáty na americké auto přepravující vojáky ze čtvrti A'zamíja.

Američtí vojáci ve čtvrtek v noci zapálili na jihozápadním okraji Bagdádu skladiště, o němž prohlašovali, že bylo zásobárnou munice. Místní obyvatelé sdělovali, že výbuch byl tak silný, že se v širém okolí třásla okna a horizont byl osvětlen.

Další útok na ropovod

Korespondent Mafkarat al-Islam citoval ve čtvrtek zprávu očitých svědků, že ve středu ráno kolem 8:30 místního času byl zapálen ropovod u dálnice do Júsúfíje blízko Bagdádu. Svědkové viděli nad místem mraky černého kouře.

Atentát na šéfa Nejvyšší kontrolní rady

Důstojník irácké loutkové policie sdělil AFP, že na Ihsána Karíma, šéfa Nejvyšší kontrolní rady, byl ve čtvrtek ráno kolem 8:00 místního času v Bagdádu spáchán atentát. Karím byl raněn a zemřel v nemocnici. Karím řídil slyšení o korupci v programu "ropa za potraviny", vnuceném Iráku Spojenými státy v období uvalení embarga, které zabilo 1,75 miliónů Iráčanů.

Pátek 2. července 2004

Bagdád

Skupiny odporu zahájily v pátek ráno sérii raketových útoků na cíle v Bagdádu, převážně hotely obývané západními cizinci sloužícími okupantům. Rakety na hotel Bagdád byly vypáleny z úkrytu za dodávkovým autem, zaparkovaným na náměstí Firdaws. Jedna raketa vybuchla na parkovišti před hotelem. Plameny a černý kouř stoupaly z dodávkového auta, hořícího poblíž modře klenuté mešity na náměstí. Podle agentury Prensa Latina byly v hotelu Bagdád zraněny tři osoby. Raketový útok na 18tipatrový Sheraton způsobil podle AP jen menší škody. Rakety byly vypáleny rovněž na hotel Marjam - jedna zasáhla sochu v blízkosti náměstí Athíq a jiná dopadla podle sdělení policie nedaleko indonéské ambasády, ale nevybuchla. Další raketa byla vypálena na sídlo kolaborantské Irácké islámské strany v západobagdádské čtvrti Jarmúk, zasáhla vchod, vyrazila okna a zranila strážce.

Ukrajinský voják spáchal sebevraždu

Ukrajinský seržant Roman Hinzerski (nar. 1981) v pátek "z neznámých příčin" spáchal sebevraždu. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo války. Jde o druhou zprávu o sebevraždě ukrajinského vojáka v Iráku. Ukrajinský vojenský kontingent je od srpna 2003 v počtu 1 650 vojáků rozmístěn v provincii Wásit jihovýchodně od Bagdádu.

Propuštění rukojmích

AP oznámila, že dva Turci, zajatí organizací Brigáda mudžáhidů, byli v pátek propuštěni. Šlo o opraváře vzduchotechniky Sonera Sercaliho a jeho spolupracovníka Murata Kizila. Byli propuštěni poté, co jejich zaměstnavatel, firma Kayteks, v úterý slíbila, že zastaví všechny práce v okupovaném Iráku. TV al-Džazíra odvysílala videozáznam, na němž byli dva klečící muži před třemi maskovanými bojovníky. Jeden z bojovníků četl prohlášení, že klečící muži budou propuštěni, protože slíbili, že už nebudou pracovat pro okupanty Iráku: "Ke cti muslimského tureckého lidu, a pro lítost dvou rukojmích a jejich slib, že už to podruhé neučiní ... jsme se rozhodli je propustit". Úředník turecké ambasády v Bagdádu, který si přál zůstat anonymní, propuštění rukojmích potvrdil.

Propuštěn byl také Pákistánec Amdžad Háfiz (26), který pracoval jako řidič americké přepravní společnosti, která americkým okupantům dovážela zboží z Kuvajtu. Propuštění oznámila jeho rodina.

Prosaddámovská demonstrace v Samarrá'

Stovky demonstrantů v Samarrá' odsoudily fraškovitý soudní proces, který byl ve čtvrtek zahájen se Saddámem Husajnem. Demonstranti se shromáždili před budovou místní správy v centru města a pak pochodovali ulicemi s obrazy Saddáma Husajna a skandováním "Dáme za tebe své duše a svou krev, Saddáme!" a "Všichni Iráčané volají - Saddám je sláva naší země!" Někteří z nich stříleli do vzduchu. Účastník demonstrace Muhammad Džásim řekl AFP: "Soudní proces je fraška. Nikdo nemůže soudit našeho legitimního prezidenta. Ti, kdo to dělají, slouží okupantům, nemají žádnou legitimitu a proto je proces neplatný."

Sobota 3. července 2004

Američané přiznali úmrtí příslušníka námořní pěchoty

Američané přiznali, že jeden mariňák zemřel na následky zranění, utrpěná v boji v provincii Anbar. Prohlášení neobsahovalo žádné podrobnosti.

Útoky na okupanty

V Basře poškodil bombový útok dvě vojenská vozidla a zranil jednoho britského vojáka.

V sobotu večer oznámil korespondent Mafkarat al-Islam, že v pátek byl při útoku odporu západně od Bagdádu zabit jeden americký voják a další dva zraněni. Podle očitých svědků partyzáni položili na dálnici u Dawli'i bombu a při průjezdu americké kolony ji odpálili. Zničeno bylo Humvee a vojenský náklaďák. Americké síly později odhalily v okolí ještě jednu bombu a odpálily ji.

Mafkarat al-Islam uvedl, že podobný bombový útok byl i v západobagdádské čtvrti Chadra. Tentokrát bomba explodovala až po průjezdu americké vojenské kolony, takže nezpůsobila žádné škody.

Americké jednotky jsou někdy vybaveny elektronickým zařízením, které naruší signály pro odpálení bomby a způsobí, že bomba exploduje později, často také obrátí účinek bomby proti kolemjdoucím.

Útok u Mahmúdíje

Bojovníci odporu zaútočili na deset mužů z kolaborantské "národní gardy" střežících ropovod ve městě Latífíja as-Saghírá (8 km jižně od Mahmúdíje). Sedm gardistů bylo zabito a tři další byli zraněni. Lékař dr. Hajdar Sabbáha z nemocnice v Mahmúdíji řekl AFP, že do nemocnice bylo dopraveno pět těl, čtyř řadových vojáků a jednoho poručíka, a pět zraněných, z nichž tři byli v kritickém stavu. Zranění byla způsobena zřejmě ručním granátem. Dva lehce zranění byli po ošetření z nemocnice propuštěni, tři těžce zranění byli přemístěni do bagdádské nemocnice Jarmúk, kde jeden z nich později zemřel.

Irácký odpor zapálil ropovod na poloostrově Fáw

Úředník loutkové správy iráckého ropného průmyslu oznámil TV al-Džazíra, že irácký odpor zapálil ropovod na poloostrově Fáw na jihu Iráku. Britský mluvčí v prohlášení pro AP přiznal, že jeden ze dvou hlavních ropovodů v Iráku byl přerušen, ale prý "není podezření na sabotáž a export ropy nebyl nijak omezen". Šlo o 42palcový ropovod šest mil jižně od Zubajru.

Americký tank zabíjel civilisty

Očití svědkové sdělili katarské agentuře QANA, že v sobotu ráno americký tank vystřelil na skupinu mladých lidí sedících na zápraží svého domu v Chálidíji. Pět jich na místě zabil a nejméně tři další civilisty zranil. Otec jedné z obětí sdělil, že všichni mladí patřili k jedné rodině a posádku tanku před výstřelem nijak neprovokovali, vojáci je také před výstřelem nijak nevarovali. Pohřeb čtyř obětí v Ramádí se změnil v protiamerickou demonstraci. Americká armáda odbyla zprávy o mrtvých a pohřbu jako "nepodložené".

Američtí vojáci uvěznili 51 Iráčanů

Američtí vojáci v sobotu prohlásili, že v Bagdádu "odhalili zařízení na výrobu bomb" a pochytali 51 místních lidí, o nichž prohlásili, že byli ve styku s místním oddílem bojovníků odporu.

Americký útok na Nadžaf

TV al-'Álam oznámila, že američtí vojáci porušili dohodu uzavřenou s Mahdího armádou, vedenou Muqtadou as-Sadrem, a vstoupili do Nadžafu. Asi sto mužů s tanky během noci z pátku na sobotu zaútočilo na město z různých směrů. Shromáždili se na pevných stanovištích loutkové policie ve městě. Proč americká armáda město navzdory dohodě uzavřené s místními ší'itskými vůdci znovu okupovala, nebylo vysvětleno.

Americký generál potvrdil přítomnost "izraelských" vyšetřovatelů v iráckých koncentračních táborech

Americká důstojnice Janis Karpinská, zapletená do skandálu kolem vězení v Abú Ghurajb, sdělila britské BBC, že má důkaz o tom, že "Izraelci" pomáhali vyslýchat v dalších zařízeních Iráčany. Při návštěvě centra rozvědky v Bagdádu se setkala s "Izraelcem", pracujícím tam jako tlumočník a vyšetřovatel. "Viděla jsem tam osobu, se kterou jsem se předtím nesetkala, a když jsem se ho ptala, co tam dělá, řekl: Dělám tu nějaké výslechy. Mluvím arabsky, ale nejsem Arab; jsem z Izraele." Toto prohlášení potvrdili stejní novináři, kteří uvedli na stránky hlavních západních médií otázku mučení a ponižování v Abú Ghurajb. Seymour Hersh řekl BBC, že jeho zdroje potvrdily přítomnost "izraelských" agentů v Iráku, a že jeden z nich získal přístup k zajištěným příslušníkům irácké rozvědky, která se údajně specializovala na záležitosti tzv. "Státu Izrael".

Další demonstrace na podporu Saddáma Husajna

Ve městech Tikrít a Dúr demonstrovaly stovky lidí na podporu Saddáma Husajna. Podle libanonské televize protestující v Tikrítu nesli irácké vlajky a obrazy Saddáma Husajna a provolávali hesla na jeho podporu a proti okupaci. Někteří stříleli do vzduchu. Korespondent TV al-Džazíra oznámil ze Samarrá', že v Dúru se demonstranti shromáždili před budovou místní správy, odsoudili americkou okupaci a prohlásili Saddáma Husajna "legálním prezidentem země".

Neděle 4. července 2004

Odpor ostřeloval dvě americké základny u Fallúdže

Mafkarat al-Islam informoval, že síly iráckého odporu zahájily v 18:00 místního času sérii "extrémně silných" raketových útoků na americkou vojenskou základnu v zemědělské oblasti severně od Fallúdže. Ze základny stoupal černý kouř, což znamenalo, že byla zasažena vojenská vozidla. Současně došlo také k útoku na nově zřízenou americkou základnu u Zawbí'a jižně od Fallúdže. Útok byl podle zpráv rovněž velmi intenzívní. O rozsahu škod a ztrát, způsobených oběma základnám, však nebyly žádné informace. Od neděle odpoledne létal nad bojišti bez ustání americký letoun F-16.

Útok na Poláky v Karbale

Podle zprávy TV al-'Álam v neděli po poledni explodovala před polskou hlídkou v průmyslové zóně v Karbale bomba. Výbuch nezpůsobil Polákům žádné škody ani ztráty, ale ti v nastalém zmatku podle příkladu amerických vojáků začali bezhlavě střílet kolem sebe a zranili 11 iráckých kolemjdoucích a řidičů taxi.

USA a Velká Británie otevřely konzuláty v Kirkúku

Spojené státy a Velká Británie otevřely v neděli za přísných bezpečnostních opatření své konzuláty v severoiráckém středisku ropného průmyslu Kirkúku. Podle zprávy libanonské TV LBC jsou oba konzuláty umístěny ve velké budově, která dříve patřila straně Baas a byla americkými okupanty zabrána na jaře 2003.

Zahajovací ceremonie se zúčastnili zástupci USA a Velké Británie v čele s americkým vojenským velitelem Kirkúku plukovníkem Williamem Maelem a místní kolaboranti. Loutkový "zástupce guvernéra" prohlásil, že oba konzuláty zajistí praktickou pomoc při organizaci voleb, které se chystají na začátek roku 2005. Budou také koordinovat práci západních soukromých společností v rámci tzv. "rekonstrukce Iráku".

Skupina Ansar as-Sunna popírá popravu amerického vojáka

Odbojová organizace Ansar as-Sunna vydala prohlášení, v němž se distancovala od oznámení, vydaného v sobotu jejím jménem, že příslušník americké námořní pěchoty, desátník Wasif Ali Hassoun, byl popraven. Prohlášení nepopřelo, že Hassoun by mohl být v rukou jiné skupiny. V neděli ráno americké vojenské zdroje podle AFP prohlásily, že nemají informace o tom, že by zmizelý voják libanonského původu byl skutečně mrtev.

Pondělí 5. července 2004

Útoky na americkou základnu v Azraqíji

Mafkarat al-Islam oznámil raketový útok na americkou základnu v Azraqíji (mezi Saqlawíjí a Fallúdžou). Oblaky černého kouře nad základnou svědčily, že rakety zasáhly cíl. Američtí vojáci, podporovaní ze vzduchu dvěma vrtulníky, pak vyrazili ze základny pronásledovat útočníky. Odpor zasáhl jeden z vrtulníků, který však nespadl, zatímco druhý uletěl a vojáci se bez jejich krytí stáhli zpět na základnu.

Partyzáni zaútočili automaty a RPG na zdravotnický vrtulník, převážející velmi vážně zraněného amerického vojáka. Oba piloti byli při útoku zraněni. Vrtulníku se podařilo přistát na odlehlém místě, kde byli zranění přeneseni do jiného vrtulníku a dopraveni do nemocnice.

Podle další zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam sestřelil odpor v pondělí večer po západu slunce americký vrtulník Apache. Korespondent potvrdil, že vrtulník byl zasažen střelou země-vzduch a celá jeho posádka zahynula.

V úterý korespondent své zprávy doplnil dalšími podrobnostmi. Podle toho sestřelil odpor během bojů u Azraqíje dva vrtulníky Chinook, z nichž jeden spadl ihned a jeho posádky byla mrtvá, druhý pokračoval v letu, ale spadl o čtyři kilometry dál. Současně odpor zničil jedno Humvee a zabil čtyři vojáky v něm. Úplně zničeno bylo také americké obrněné vozidlo.

Odpor zasáhl základnu v Saqlawíji

Síly odporu v pondělí zasáhly raketovou palbou americkou základnu v Saqlawíji. Podle očitých svědků byly ze základny slyšet čtyři silné výbuchy a byla zasažena řada vojenských vozidel.

Američané znovu bombardovali Fallúdžu: asi 15 mrtvých civilistů

V pondělí večer svrhl americký bombardér na civilní dům ve fallúdžské čtvrti Šuhadá dvě tuny bomb a změnil jej na 30 stop hlubokou jámu písku a sutin. Údaje o počtu mrtvých se různí. Podle očitých svědků a řidičů sanitek zahynulo 15 členů jedné rodiny a tři byli zraněni. 17letý Fallúdžan Jásir 'Ábed řekl, že bylo zabito 15 členů jeho rodiny včetně 12 dětí. 'Ábed, jeho otec a bratr přežili, neboť byli ve chvíli útoku mimo dům. O 15 mrtvých řekl AP i zdroj z místní loutkové policie. AFP přinesla sdělení řidiče sanitky Ámira Hasana, že zpod trosek bylo vytaženo osm těl a nejméně tři zraněné osoby, které byly dopraveny do nemocnice. Podle fallúdžského obyvatele Ibráhíma Alího byly mezi mrtvými a zraněnými děti a nejméně jedna žena. Části dalších těl byly rozmetány po okolí. Lidé shromáždění kolem jámy, která zůstala po domu, se s hněvem ptali: "Kde jsou lidská práva? Irácká vláda tohle schvaluje?" Skutečně, kolaborantská "vláda Iráku" to schvaluje: "premiér" Ijjád 'Álawí vydal po americkém útoku bezprecedentní prohlášení, podle něhož jeho vláda poskytla údaje o umístění domu Američanům a útok měl "skoncovat s teroristy". Zabíjení a terorizování civilistů ve Fallúdže okupanti obhajují tím, že útočí na hnízda jordánského islamisty Abú Mus'aba az-Zarqáwího, ten však ve Fallúdže není.

Útoky odporu na americké síly v okolí Bagdádu

Síly iráckého odporu vypálily tři minometné střely na koncentrační tábor a vojenskou základnu v Abú Ghurajb. Podle zprávy korespondenta TV al-Džazíra se terčem dalšího minometného útoku stalo bývalé Saddámovo mezinárodní letiště, z něhož rovněž stoupaly sloupy černého kouře. Příslušníci odporu také zaútočili na konvoj, který vezl Američanům zásoby pohonných hmot. Zásobník s naftou se vzňal a několik nákladních vozidel bylo vyřazeno z provozu.

Další útok na strategický ropovod

Zdroje z irácké loutkové policie oznámily, že sabotéři v pondělí ráno zapálili strategický ropovod spojující severoirácká ropná pole s jižními oblastmi Iráku. Požár byl tak silný, že se rozšířil do blízkosti města Musajjib 80 km jižně od Bagdádu. S ohněm bojovalo množství policistů a členů tzv. sil civilní obrany.

Exploze v Samawě

Japonská agentura Kyodo přinesla zprávu, že silná exploze otřásla v pondělí městem Samawá, kde je umístěno 550 japonských okupačních vojáků. K výbuchu došlo na dálnici mezi Bagdádem a Basrou. K tomuto útoku došlo necelý týden po útoku auta s výbušninou blízko místní policejní stanice.

Útoky na úřady loutkových guvernérů v Ba'qúbě a Basře

TV al-Arabíja oznámila, že bojovníci odporu zaútočili na úřadovnu loutkového guvernéra v Ba'qúbě a zabili jeho bratra a jednoho příbuzného.

AP oznámila, že v pondělí krátce po půlnoci povstalci vypálili několik raket na jednu z budov guvernérského úřadu v Basře. Podle sdělení kapitána Chálida Muštaqa z místní loutkové policie útok zranil osm osob, které byly dopraveny do nemocnice.

Síly odporu v neděli večer zaútočily na stanici loutkové policie v Basře, zabily jednu osobu a zranily tři další.

Americko-libanonský příslušník námořní pěchoty byl přenesen na "bezpečné místo"

TV al-Džazíra v pondělí citovala prohlášení skupiny zvané Islámské hnutí, že Wasif Ali Hassoun, který byl v červnu zajat, byl dopraven na "bezpečné místo" poté, co slíbil, že se nevrátí do služeb americké armády. Al-Džazíra ale nenaznačila, kde by ono "bezpečné místo" mělo být. Dala nicméně na srozuměnou, že Islámské hnutí je připraveno pomoci Hassounovi utéci z americké armády.

Sexuální zneužívání v iráckých věznicích pokračuje: teď jsou na řadě děti

Mluvčí Mezinárodního červeného kříže Florian Westphal řekl v interview časopisu Report Mainz: "Od ledna do května jsme během 19 návštěv nápravných zařízení, vedených americkou správou v Iráku, zaregistrovali 107 dětí." Děti nemají žádné spojení se svými rodinami a nemají jistotu, že se dostanou před soud. Westphal dále americké okupační síly obvinil nejen ze zadržování dětí, ale z jejich zneužívání. Jeden poddůstojník z Abú Ghurajb oznámil, že vyšetřovatelé se zdržovali s dívkou mezi 15-16 lety v její cele a svlékali ji. V jejím případě zakročila vojenská policie, když už byla svlečena do polonaha. Jindy byla na 16letého hocha vylita voda a pak byl odnesen do chladu a pomazán blátem. Tyto děti pochytali Američané při zátazích, následujících po útocích partyzánů.

Zprávu převzal 4. července německý Der Spiegel a 5. července chilský Las Estimas Noticias.

Američtí vojáci zabili dítě

Egyptská agentura MENA přinesla v úterý ráno zprávu, že američtí vojáci zastřelili irácké dítě a zranili jeho bratra, když stříleli na osobní auto, které projíždělo v pondělí v noci kontrolním stanovištěm v Bagdádu.

Americké okupační síly v Iráku vytvořily po celé zemi spoustu kontrolních stanovišť. V obavách z útoků odporu se hlavně v noci vojáci obsluhující stanoviště skrývají na okolních střechách a stanoviště není prakticky viditelné. Motoristé, kteří včas nezpozorují vojáky na střechách a nezastaví, jsou ihned ostřelováni.

Úterý 6. července 2004

Bombový útok v Chálisu

Auto naložené výbušninou explodovalo v úterý poblíž stanice loutkové policie ve městě Chális 50 km severně od Bagdádu a zabilo nejméně 14 osob a zranilo 70 dalších. Mezi zraněnými byl i velitel místní policie. Šéf loutkové policie v Ba'qúbě generálmajor Wálid Chálid Abd as-Salam řekl tisku, že počet mrtvých a zraněných může ještě stoupat a že nemocnice jsou po útoku přeplněny lidmi. TV al-Džazíra oznámila, že útok byl namířen na hosty pohřebních obřadů bratra loutkového starosty v Chálisu. Citovala prohlášení policejního šéfa, že starosta a řada místních představitelů se pohřebních obřadů účastnili půldruhé hodiny před explozí.

Boje v Bagdádu

Americké velení v úterý ráno oznámilo, že dva okupační vojáci byli zabiti v bojích s odporem v Bagdádu. Při vysílání tohoto oznámení TV al-Džazíra dodala, že třetí příslušník námořní pěchoty v pondělí na následky zranění zemřel. Další podrobnosti nebyly známy.

Útok na obrněné vozidlo u Abú Ghurajb

Katarská agentura QANA v úterý ráno oznámila, že bomba položená odporem na silnici v Abú Ghurajb vybuchla v úterý pod americkým konvojem a zasáhla obrněné vozidlo, naložené vojenským vybavením. Informace o dalších škodách či ztrátách nebyly vydány.

Irácký odpor zapálil plynovod u Kirkúku

Síly iráckého odporu poškodily v úterý plynovod u Kirkúku, který zásobuje řadu elektráren v centrální a severní části země. Generální ředitel společnosti Gas of the North Hunar Hasan řekl AFP, že pod plynovodem asi 90 km jižně od Kirkúku explodovala bomba a zapálila ho.

Úředník ropné společnosti v úterý oznámil, že byl zahájen zkušební provoz na ropovodu opraveném v jižní části Iráku. Pokud při zkušebním provozu nedojde nikde k úniku ropy, bude její export ve středu obnoven.

Irácký voják zastřelil čtyři Američany

Irácký voják, který se spolu s americkými okupačními vojáky účastnil průzkumné operace v severním Iráku, zastřelil čtyři příslušníky námořní pěchoty za to, že urazili jeho krajany. Oznámil to kubánský list Granma, citující agenturu ANSA, s tím, že k události došlo v obci Buhišmá nedaleko Tikrítu.

"Prozatímní vláda" vyhazuje bezdomovce na ulici

Od začátku americké invaze a okupace našly tisíce iráckých rodin útočiště v opuštěných vládních budovách a prázdných vojenských barácích. Teď režim Ijjáda 'Álawího hodlá znovu převzít nad objekty kontrolu a nevítaných nájemníků se co nejrychleji zbavit. Ve čtvrtek demonstrovala asi stovka Iráčanů vyhnaných z opuštěného vojenského tábora; nemají kam jít a kde složit hlavu. Nyní přišla na řadu stará budova bývalé irácké televize v Bagdádu. Asi 300 iráckých rodin, jejichž domovy byly zničeny během amerického bombardování na jaře 2003, našlo v této budově útulek. Nyní však cizí podnikatelé požádali, aby byla budova vrácena štábu nové "irácké" televizní společnosti, ustavené okupačními představiteli. "Prozatímní vláda" neváhala a přání svých amerických pánů splnila. Bezdomovcům, kteří v budově pobývali, byl dán rozkaz sbalit svá zavazadla a neprodleně se vystěhovat. Každé rodině bylo za odchod nabídnuto 100 dolarů, jinak budou vyhnány násilím bez náhrady. Jeden z obyvatel budovy, Sádiq Mahmúd (42), řekl AFP: "Řekli nám, že musíme odejít do 13:00. Ale já nevím, kam jít." Sa'd Hámid Alí, otec sedmi dětí, řekl, že šok, který utrpěli ráno, když k nim cizí podnikatelé vpadli a vyhnali je na ulici, byl hrozný. Jeho rodina se shromáždila v hale budovy a snažila se vymyslet, kam jít.

Syn kolaboranta zavražděn v Ramádí

Očití svědkové oznámili, že skupina bojovníků iráckého odporu v úterý v noci zaútočili na auto Husajna Ámira Abd al-Džabbára, syna jednoho z vůdců kmene Dulajm, který kolaboruje byl zastoupen i v tzv. "vládní radě". Husajn a jeho dva tělesné strážci byli zabiti.

Středa 7. července 2004

Útok odporu na americký konvoj

Mafkarat al-Islam informoval, že síly iráckého odporu zaútočily ve středu po noční modlitbě na americký vojenský konvoj jedoucí po dálnici severně od Saqlawíje. Jeden vůz naložený výstrojí byl zasažen minou a zničen, jeden Američan při výbuchu zahynul.

Americké útoky na Karmu

Mafkarat al-Islam oznámil, že krátce před středeční půlnocí mekkánského času americké letectvo zahájilo prudké bombardování města Karma severně od Fallúdže. Pod ochranou letectva americké pozemní síly zaútočily na domy kmene Bú Džár a uvěznili více než 75 procent jeho příslušníků. Pak prohlásili, že útok byl zaměřen na chycení nepolapitelného jordánského bojovníka Abú Mus'aba az-Zarqáwího, který se prý zdržuje zase tady.

Americké bombardéry terorizují obyvatele Fallúdže

Mafkarat al-Islam informoval, že americká letadla, pravděpodobně bombardéry B-52, létala v noci více než půldruhé hodiny nad Fallúdžou. Místní obyvatelé se obávali, že zvýšená aktivita letectva může být předzvěstí nějakého většího útoku na jejich město. V několika posledních týdnech se Fallúdža stala terčem několika amerických bombardovacích náletů, při nichž byly zabity desítky obyvatel - to vše bylo západní veřejnosti prezentováno jako pokusy o zabití jordánského bojovníka Abú Mus'aba az-Zarqáwího.

Zabiti čtyři příslušníci námořní pěchoty

Americká armáda ve středu ráno podle agentury Reuters přiznala, že čtyři námořní pěšáci byli v úterý zabiti v boji s iráckým odporem v provincii Anbar. Americké velení nepodalo žádné zprávy o bližších okolnostech smrti svých příslušníků.

Mina zranila pět amerických vojáků

Pozemní mina explodovala pod americkým vojenským Humvee na silnici podél břehu Tigridu v Karmě. Pět mužů, kteří tvořili posádku vozidla, bylo zraněno. Svědkové sdělili korespondentu Mafkarat al-Islam, že americké síly ihned po explozi oblast uzavřely, dokud neodvlekli vrak vozidla a neodvezli zraněné muže. Žádné bližší informace nebyly k dispozici.

Bagdád

K prudkým bojům mezi silami iráckého odporu a americkými vojáky došlo během úterního večera na silnici k Saddámovu mezinárodnímu letišti. Očití svědkové řekli korespondentu Mafkarat al-Islam, že slyšeli během noci střelbu. Ráno se američtí vojáci a jejich loutkoví iráčtí sluhové rozmístili v prostoru nočních bojů a zahájili vlnu intenzívního prohledávání aut iráckých civilistů.

Ráno otřásly tři silné exploze bývalým Republikánským palácem v Bagdádu, tzv. "Zelenou zónou", kde je nyní umístěno americké a britské velvyslanectví a velitelství okupačních sil.

Libanonská TV LBC oznámila, že v ulici Hajfa došlo k prudkým bojům mezi příslušníky iráckého odporu a Američany a jejich kolaboranty z "Irácké národní gardy". K bojům došlo poté, co se "národní gardisté" pokusili prohledat několik domů v okrsku Karak; chtěli najít zbraně a bojovníky odporu. Podle svědků bojovníci odporu zaútočili na americké obrněné vozidlo a zapálili je. Dva členové jeho posádky byli zraněni. Američtí vojáci, kteří seskočili z vrtulníků, s podporou letounů útočili na povstalce a ti odpovídali střelbou. Boje pokračovaly ještě v poledne mekkánského času. Odpoledne nemocniční zdroje oznámily, že nejméně dva členové loutkové "národní gardy" byli zabiti a asi deset zraněno. Americké okupační velení vydalo zákaz vysílání zpráv o těchto bojích.

Útok odporu na vojenský tábor u Tádží

Americké armádní zdroje ve středu oznámily, že pět iráckých loutkových vojáků bylo zabito při raketovém útoku na okupační vojenskou základnu u Tádží severně od Bagdádu. Podle iráckých bezpečnostních zdrojů je město Tádží považováno za strategicky bezpečné místo pro americké okupační vojáky a irácké "bezpečnostní síly", které tady americká armáda cvičí. Navzdory údajné bezpečnosti se tábor stal už několikrát terčem útoků.

Syrští celníci zastavili pašeráky sionistického zboží do Iráku

Celníci v Násib al-Hudúdí v provincii Dar'a blízko jordánské hranice zastavili pět jordánských vozů naložených "izraelskými" výrobky a materiály, které projížděly Sýrií do Turecka a odtamtud měly směřovat do okupovaného severního Iráku. Celník Hasan Hamdu sdělil listu al-Chalídž, vydávanému v SAE, že zadržení řidiči mu řekli, že se chtěli dostat s pašovaným sionistickým zbožím přes Karamá na jordánské hranici do Iráku. Ale nejistota cesty z Karamá do Bagdádu, kde je hrozí útok partyzánů, je přiměla vydat se na cestu přes Sýrii a Turecko.

Cílem sionistické kolonie v okupované Palestině je ekonomicky si Irák podmanit a přeměnit ho na distribuční centrum svých výrobků do arabského světa. Američtí okupanti podporují všechny sionistické aktivity v Iráku - od Mossadem organizovaných vražd profesorů a mučení vězňů přes rozsáhlé zakupování země na severu až po loupení starožitností.

Američtí okupanti vyhánějí pouliční prodavače

Mafkarat al-Islam oznámil, že američtí vojáci začali vyhánět pouliční prodavače (nazývané al-džanábír) z chodníků iráckých ulic a konfiskují jim zboží. Útoky proti tomuto zaměstnání irácké městské chudiny vysvětlují okupanti tím, že pouliční prodavači spolupracují se silami odporu, které kladou bomby a pozemní miny na ulicích, kudy procházejí američtí vojáci.

Irácký loutkový režim oznámil seznam 29 zajatých "cizích bojovníků"

Spojené státy rozvířily značný propagandistický rozruch kolem role tzv. "cizích bojovníků" čili arabských dobrovolníků, kteří měli přijít do Iráku účastnit se boje proti okupantům. Velkou vlnu odporu Iráčanů, která okupantům a jejich sluhům nedává spát, se snaží vysvětlit působením několika jednotlivců ze zahraničí. Cílem této lži je přesvědčit svět, že irácká veřejnost je spokojená s podmaněním své země. Kolaboranti z tzv. "vlády Iráku" se snaží svým americkým šéfům zavděčit a jejich výmysly opakují. Loutkový ministr spravedlnosti Málik Duhán al-Hasan vymyslel seznam 29 jmen "cizích bojovníků" (která odmítl přečíst) a řekl, že "tento seznam je jednou z hlavních příčin" vydání výjimečného zákona, opravňujícího loutkové bezpečnostní složky vyhlásit v kterékoli části země na jakoukoli dobu stanné právo, který podepsal "premiér" Ijjád 'Álawí

Americké okupační síly nikdy nezveřejnily oficiální celkový počet svých iráckých zajatců, ale důvěryhodné mezinárodní organizace udávají číslo kolem 12 000.

Útok odporu na iráckého "premiéra"

Čtyři osoby byly zraněny při minometném útoku odporu na dům, kde sídlí irácký loutkový "premiér" Ijjád 'Álawí a jeho Strana národní dohody. Tento dům uvnitř tzv. "Zelené zóny" v Bagdádu je asi nejstřeženějším objektem v Iráku. Důstojník loutkové policie v oblasti útoku řekl AFP, že jedna ze střel zasáhla dům ležící 20 metrů od sídla strany. V něm byly zraněny dvě osoby, druhé dvě utrpěly zranění na "bezpečné" ulici.

Skupina odporu drží filipínského rukojmího

Odbojová organizace zvaná Sbor islámské armády Chálida al-Walída ve středu oznámila na videokazetě zaslané al-Džazíře, že unesla filipínského občana a hodlá ho popravit, pokud Manila do 72 hodin nenařídí stažení svých cca 50 okupačních vojáků z Iráku. Na videozáznamu mluvčí organizace rovněž říká, že zabili Iráčana Háfize Ámira, který byl spolu se zajatým Filipíncem zaměstnancem saúdské společnosti pracující pro americké okupanty.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       13. 7. 2004
13. 7. 2004 Guardian o kontroverzním americkém plánu vybudovat protiraketovou základnu ve střední Evropě
13. 7. 2004 Evropský soudní dvůr zrušil rozhodnutí ministrů financí
13. 7. 2004 Bude v ČR vybudována americká vojenská základna? Jan  Čulík
13. 7. 2004 Média v Česku o americké základně Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 G. W. Bush - Syn hvězdných válek Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Anglosaské země nebyly nikdy tím, kdo rozpoutal válku? Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 V Rakousku se vyšetřuje sexuální skandál v katolickém semináři
13. 7. 2004 Karty na stole, Damoklův meč nad hlavou Miloš  Dokulil
13. 7. 2004 John Cleese: "Humor v Monty Pythonech má vážný význam" Jan  Čulík
13. 7. 2004 Je opravdu třeba pracovat déle a za méně peněz? Tomáš  Krček
13. 7. 2004 Má vôbec zmysel považovať KSČM a KSS za lavicové strany? Andrej  Sablič
13. 7. 2004 Knížák opět nezvládl řízení Petr  Jánský
13. 7. 2004 Další úspěch anti-GM kampaní v Anglii Pavel  Houdek
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004
13. 7. 2004 Přepisy zvukových záznamů ze zasedání ÚVV ČSSD dne 26. 6. 2004
13. 7. 2004 Aj Západ potrebuje politiku glasnosti Eduard  Chmelár
13. 7. 2004 Miliardové zisky z peňaženiek obyčajných ľudí Jakub  Topol
12. 7. 2004 Zemřel Laurance Rockefeller
13. 7. 2004 Svatební kázání - i pro Evropu Zdeněk  Bárta
12. 7. 2004 Američané zabránili vědcům vystoupit na kongresu o AIDS
12. 7. 2004 Koalice: Podpis vlastní krví aneb konec objímání stromů Irena  Ryšánková
9. 7. 2004 Kostelka přiznal utajené jednání s Američany Štěpán  Kotrba
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
11. 7. 2004 Hledání vkusu aneb o SUPERlativech Jan  Sýkora
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
11. 7. 2004 Irák: Britská rozvědka "odvolala tvrzení", že má Saddám ZHN
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004   
11. 7. 2004 Irák: Britská rozvědka "odvolala tvrzení", že má Saddám ZHN   
10. 7. 2004 Ospravednění pro útok na Irák bylo chybné, konstatuje ostře kritická americká zpráva   
9. 7. 2004 Za chyby ohledně Iráku "nemůže Bílý dům, ale CIA"   
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004   
7. 7. 2004 Diktátoři před soudem   
7. 7. 2004 Irák zavedl přísný bezpečnostní zákon   
2. 7. 2004 Vzdorný Saddám se vysmál iráckému soudu   
2. 7. 2004 Novinářům bylo znemožněno řádně informovat o Saddámově předvedení před soud   
2. 7. 2004 Irácká veřejnost reagovala na Saddámovo předvedení k soudu se smíšenými pocity   
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004   
1. 7. 2004 Amerika bude revidovat případy vězňů z Guantánama   
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
28. 6. 2004 Zajatci v zálivu Guantánamo se mohou odvolávat k americkým soudům   
26. 6. 2004 USA a EU se dohodly na podpoře pro novou iráckou vládu   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004   
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004   
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004   
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
25. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 19. června 2004   
21. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004   
18. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 13. června 2004   
15. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje ze dne 6.-8. června 2004   
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004