4. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 5. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > >

Čtvrtek 22. dubna 2004

Americký okupační velitel dal Fallúdže "několik dnů" na odevzdání těžkých zbraní

Velitel amerických sil obléhajících Fallúdžu ve čtvrtek oznámil, že odpor má jen několik dní, nikoli týdnů, na to, aby podle příměří uzavřeného počátkem týdne odevzdal těžké zbraně. Americká armáda již toto příměří porušila zpomalením návratu obyvatel do jejich domovů ve městě. Americký velitel rovněž varoval, že jeho síly uskuteční ofenzívní operace proti obleženému městu.

Američané zastavili návrat rodin do Fallúdže

Zprávy z Fallúdže naznačují, že návrat obyvatel města do jejich domů byl po středečním boji mezi silami odporu a americkou okupační armádou, zastaven. Blízko města byly zpozorovány ozbrojené americké posily.

Američané přiznali mrtvého vojáka v Bagdádu

Podle rádia Londýn americká armáda ve čtvrtek oznámila, že při bombovém útoku na severu Bagdádu byl zabit jeden americký voják. Další podrobnosti nebyly uvedeny.

Irácký odpor ostřeloval minomety kirkúcké letiště

Ve čtvrtek časně ráno se letiště v Kirkúku stalo terčem minometného útoku odporu. Americké síly toto letiště přeměnily na svůj regionální štáb. Agentura pro Střední východ oznámila, že američtí činitelé v Kirkúku nevydali žádné informace o způsobených škodách či ztrátách.

Tábor nizozemských okupantů terčem minometného útoku

Úředník japonského ministerstva obrany sdělil, že ve čtvrtek dopadla blízko tábora nizozemských okupačních sil minometná střela. Údajně nezpůsobila žádné škody.

Raketový útok na okupační štáb v Samáwě

Japonská agentura Kyodo oznámila, že ve čtvrtek dopadly tři rakety blízko dočasného sídla okupačních sil v Samáwě.

Zabit jihoafrický žoldák

Iráčtí očití svědkové oznámili, že bojovníci odporu se zakrytými tvářemi zahájili ve čtvrtek palbu na dva cizince v jižní části iráckého hlavního města. Jeden z cizinců byl zabit a druhý zraněn. Zdroje irácké loutkové policie mrtvého cizince označily jako francouzského novináře pracujícího v Bagdádu a druhého (raněného) za novinářova tlumočníka. Associated Press oznámila, že k útoku došlo blízko čtvrti A'zamíja, kde je podle Američanů odpor velmi aktivní.

Později bylo oznámeno, že cizinec byl Španěl.

A nakonec se zjistilo, že šlo o žoldáka z Jihoafrické republiky.

Základna honduraských okupantů pod minometnou palbou

Honduraské okupační síly ve čtvrtek oznámily, že jedna z jejich základen v Nadžafu se ve středu v noci stala terčem útoku, při němž však nedošlo k materiálním škodám ani ke zraněním. Podle jejich sdělení dopadly čtyři minometné střely na území mimo základnu.

Švýcarští rukojmí propuštěni

Úředník švýcarského vyslanectví v Bagdádu sdělil, že dva švýcarští občané, kteří byli v jižním Iráku zajati jako rukojmí, byli ve čtvrtek propuštěni. Dva rukojmí, manželé, pracovali pro nevládní organizaci a byli uneseni v úterý za podezřelých okolností.

Tisíc Jordánců v okupačních věznicích v Iráku

Jordánské úřední zdroje odhalily, že americké síly drží více než tisíc jordánských občanů ve vězení v okupovaném Iráku. V prohlášení, jež bylo ve čtvrtek zveřejněno v listu ad-Dustúr, jordánský parlamentní výbor pro občanskou svobodu žádal, aby jordánské ministerstvo zahraničí zaslalo americkému správci Iráku L. Paulu Bremerovi žádost o jejich vydání.

Rakety iráckého odporu zapálily tři potrubí ropovodu

Informované irácké zdroje ve čtvrtek sdělily, že v severním Iráku byla zapálena tři potrubí ropovodu. Potrubí, jimiž se ropa vede z iráckých vrtů do rafinérie ad-Dura v Bagdádu, vzplála podle očitých svědků, citovaných al-Džazírou, po zasažení raketami iráckého odporu. Stalo se tak poblíž oblasti Tharthar, která leží jižně od města Samarrá'.

Americký generál: každý desátý loutkový policista pracuje pro odpor

Americký generál Martin Dempsey z 1. obrněné divize v rozhovoru pro American Press Association ve Washingtonu Dempsey řekl, že jeden z deseti iráckých loutkových policistů spolupracuje s iráckým odporem proti americkým okupantům. Dempsey přiznal, že operace amerických sil na irácké půdě se dostaly do těžké a komplikované situace.

Dále prohlásil, že 40 % příslušníků loutkové policie dezertovalo ze strachu před odporem. Tvrdil ovšem, že polovina mužů, které Američané vycvičili, ještě disciplinovaně pracuje.

Dva němečtí specialisté na "boj s terorismem" zabiti u Fallúdže

Německé ministerstvo vnitra oznámilo ve čtvrtek, že se domnívá, že dva němečtí občané, specialisté na tzv. "boj s terorismem", byli zabiti, když se jejich konvoj stal na cestě z Jordánska do Bagdádu přede dvěma týdny blízko Fallúdže terčem útoku odporu.

Siemens General Electric prchá z Iráku před útoky odporu

Vzrůstající boj iráckého odporu s okupanty přiměl společnost Siemens opustit Irák. Siemens ukončil svou práci v Iráku po varování německého ministerstva zahraničí 12. dubna. Společnost pracovala na zařizování elektrárenských podniků v Iráku. Odchod Siemensu je ranou pro americké okupanty.

Pátek 22. dubna 2004

Irácký odpor ve Fallúdže vydal komuniké kritizující příměří jako "inspirované Satanem"

Komuniké vydané jménem "iráckého odporu ve Fallúdže" bylo v pátek rozdáváno před mešitou Ibn Tajmíja po odpoledních společných modlitbách. Odmítlo příměří uzavřené s okupanty a nazvalo je "dohodou o příměří pocházející z vnuknutí Satanova", přísně odsoudilo také Islámskou stranu Iráku vedenou členem loutkové tzv. prozatímní vládní rady Muhsinem Abd al-Hámidem za roli, kterou sehrála při jeho uzavření.

Podle TV al-Džazíra se v komuniké odporu pravilo: "tzv. Islámská strana použila myšlenku zastavení palby, která pochází z vnuknutí Satanova, aby zasela rozpory mezi mudžáhidy. Tím dala nepříteli příležitost nabrat znovu dech a znovu se vzchopit poté, co ho měli mudžáhidové v hrsti. Díky příměří mu bylo umožněno stavět barikády, aby se mohl bránit."

V dalším textu se pravilo: "Rovnováha sil ve Fallúdži se naklonila ve prospěch nepřítele, zatímco dosud byla převaha na naší straně." Dokument se tázal: "Copak tato strana neví, že nevěřící neuznávají žádné dohody nebo listiny?"

Komuniké potvrdilo, že odpor způsobil okupantům velké ztráty a že "Američané lhali, když oznamovali své ztráty, tak, jak je lhaní jejich zvykem."

Americká armáda připravuje "rozhodnou" bitvu o Fallúdžu

Američtí vojenští velitelé připravující námořní pěchotu k útoku na Fallúdžu očekávají tvrdý odpor ze strany obránců města. Prohlásili, že bitva bude pro budoucnost Iráku rozhodující. Americký plukovník John Colman v rozhovoru pro TV al-Džazíra řekl, že očekává ode všech Fallúdžanů - islamistů, arabských dobrovolníků a místních bojovníků - silný odpor.

Fallúdža: okupanti brání uprchlíkům v návratu domů

Američtí okupační vojáci stále porušují dohodu o příměří ve Fallúdže, když trvale brání rodinám, které opustily obležené město, v návratu domů. Irácký červený půlměsíc začal zřizovat v bagdádské čtvrti Karráda tábor, který poskytne uprchlíkům přístřeší.

Ohledně Fallúdže hrají iráčtí loutkoví "ministři" mrtvé brouky

V průběhu dne tzv. loutkový ministr zdravotnictví v okupovaném Iráku Chudajr 'Abbás prohlásil, že od začátku obléhání Fallúdže bylo pouze 271 osob zabito a 800 zraněno. Jen nemocniční zdroje ve Fallúdži už minulý týden oznámily, že podle jejich nejnovějších zjištění počet mrtvých ve městě překročil číslo 500.

Bomba iráckého odporu zranila u Ramádí tři okupanty a zničila jejich vozidlo

Korespondent al-Džazíry v Ramádí oznámil, že bomba iráckého odporu vybuchla v pátek u silnice v distriktu Mádiq 30 km východně od Ramádí a zničila jedno vojenské vozidlo z amerického konvoje. Tři američtí okupanti byli zraněni. Američané oblast uzavřeli a začali prohledávat okolní domy.

Američtí okupanti vtrhli v pátek po modlitbách do mešity u Ramádí

TV al-Džazíra oznámila v pátek večer z Ramádí, že okupantští vojáci vpadli v pátek po společných modlitbách do mešity Sáhib ar-Rúmí ve vesnici Malámiha východně od Ramádí. V průběhu razie američtí okupantští vojáci zavřeli všechny věřící uvnitř mešity a prohledali domy v jejím sousedství. Mezi zajatci byl i šajch kmene al-Bú Dhijáb.

Exploze u Saddámova mezinárodního letiště u Bagdádu

Stanice TV al-Arabíja oznámila v pátek krátce po 18:00 bagdádského času, že bylo slyšet exploze, vycházející z okolí Saddámova mezinárodního letiště. Další podrobnosti neměla stanice k dispozici.

Raketa odporu zasáhla americkou "Zelenou zónu" v Bagdádu

Bojovníci iráckého odporu odpálili raketu na tzv. zelenou zónu, kde mají americké okupační síly svůj hlavní štáb. Podle katarské agentury QANA nebyly oznámeny žádné škody nebo ztráty.

Raketa odporu zabila amerického vojáka v Samarrá'.

Bomba iráckého odporu vybuchla pod projíždějícím americkým vojenským konvojem ve městě Samarrá' 100 km severně od Bagdádu. Podle oznámení amerického okupačního velitelství byl zabit jeden americký voják. Jak oznámila AFP, oznámení uvádělo, že voják patřil k 1. pěší divizi.

Britský štáb terčem minometné palby odporu

Podle tiskové zprávy britských okupačních sil vypálili bojovníci iráckého odporu tři minometné střely na hlavní štáb britské armády v Basře. Podle sdělení útok nezpůsobil žádné škody ani ztráty.

Ukrajinská okupační armáda zasažena explozemi

Nejméně deset explozí otřáslo ukrajinskou okupační základnou západně od města Kút jižně od Bagdádu. TV al-Džazíra v pátek oznámila, že původ explozí, ani přehled eventuálních ztrát či škod není znám.

Po útoku iráckého odporu zůstali v Bá'qubě tři zranění loutkoví policisté

Důstojník loutkové policie oznámil, že čtyři osoby včetně tří policistů byly v pátek zraněny při útoku iráckého odporu na hlídku loutkové policie v Bá'qubě. Důstojník Chálid Šákir řekl AFP, že hlídka se dostala do deště kulek iráckého odporu, když projížděla městským distriktem Mafraq. Loutkoví policisté palbu opětovali, ale bojovníci odporu zasáhli granáty auto hlídky a poté zmizeli.

Bulharský okupační voják zabit v Karbale

Bulharské ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že jeden bulharský voják byl postřelen v Karbale a na následky těžkého zranění zemřel.

Polský okupační voják zabit v Karbale

TV al-Džazíra oznámila, že podle prohlášení polských okupačních sil byl jeden polský voják zabit během prudkých srážek, které propukly mezi okupačními jednotkami a příslušníky Mahdího armády ší'itského náboženského vůdce Muqtady as-Sadra. Korespondent al-Džazíry v Karbale oznámil, že v bojích byly použity různé typy lehkých zbraní a na obou stranách byla řada zraněných.

Zdroj z irácké loutkové policie v Karbale uvedl, že v boji iráckého odporu s bulharskými a polskými okupačními vojáky byla zničena dvě vojenská vozidla. Irácké lékařské zdroje potvrdily, že bylo zraněno deset osob - z toho pět členů Mahdího armády, jeden íránský poutník a čtyři iráčtí civilisté.

Tzv. "mnohonárodní brigáda" okupačních vojáků vedená Polskem, v níž jsou vojáci z Bulharska, Lotyšska a Litvy, a která složí USA, oznámila, že jeden z jejích konvojů byl ve čtvrtek krátce před půlnocí napaden blízko guvernérova sídla v Karbale. Konvoj palbu opětoval a žádal posily k "zabezpečení oblasti".

Korespondent al-Džazíry oznámil, že boje zřejmě propukly poté, co okupační letadla po dva dny rozhazovala letáky vyzývající ší'itské bojovníky, aby složili zbraně a ustoupili z veřejných budov.

Muqtadá as-Sadr vyzývá k pokračování odporu proti okupaci

Muqtadá as-Sadr pohrozil, že jestliže američtí okupanti vstoupí do ší'itských svatých měst, budou na ně zahájeny sebevražedné atentáty. Ve svém pátečním kázání v Kúfě vyzval své stoupence, aby pokračovali v odporu proti okupantům.

Útok na okupační základnu mezi Kúfou a Nadžafem

Korespondent al-Džazíry v Nadžafu napsal, že spojenecký štáb amerických, španělských a salvadorských okupačních sil, ležící mezi Kúfou a Nadžafem, se ve čtvrtek v noci dostal do minometné palby. Bylo slyšet zvuky boje, ale nejsou zprávy o ztrátách mezi okupanty.

Kostarický okupační voják zemřel v Iráku

Podle Associated Press, citující list Extra, v úterý v Iráku zemřel kostarický okupační voják Leroy Hariz Kelly. Vstoupil do US Army před třemi lety a byl zabit při "nehodě", když jel po silnici z Bagdádu do Kuvajtu společně se dvěma dalšími americkými okupačními vojáky. Podle zprávy se vojáci dostali do písečné bouře a jejich vozidlo narazilo do druhého vozidla.

Piloti amerických vrtulníků studují způsoby leteckých útoků v "Izraeli"

Zdroje v americké okupační armádě v Iráku uvedly, že velitel okupačních sil gen. Ricardo Sanchez dostal souhlas gen. Johna Abizaida k zabití Muqtady as-Sadra. Dva ze Sanchezových velitelů byli údajně vysláni do Pentagonu, aby dokončili plán vraždy. Plán obsahuje několik bodů včetně rozsáhlé vojenské operace proti ší'itským svatým městům, při níž má být zničena Mahdího armáda. Zpráva bahrajnského listu Achbár al-Chalídž uvádí, že podle amerického plánu budou iráčtí loutkoví policisté evakuovat ženy, děti a starce, po čemž bude americké letectvo bombardovat města, dokud nebudou zlikvidováni všichni členové Mahdího armády.

Podle tohoto plánu se americké ministerstvo obrany rozhodlo využít sionistických zkušeností ve vraždění vůdců palestinského odporu a použít stejnou techniku v Iráku. Podle listu Washington vyslal 200 amerických pilotů ze základen v Iráku do sionistické entity (tzv. "Izrael"), aby se tam cvičili ve vraždění ze vzduchu. Jejich návrat do Iráku se očekává příští týden.

Odpor rozdrtil americký plán útoku na Fallúdžu

List Achbár al-Chalídž také přinesl zprávu, že americké okupační síly se na přímý rozkaz Bushe nedávno pokusily realizovat plán s krycím názvem "Poslední bitva", podle něhož měly ze západní strany zaútočit na Fallúdžu tisíce vojáků námořní pěchoty, commandos a tanků. Plán ovšem ztroskotal, když síly iráckého odporu napadly americké posily. 2 500 amerických vojáků přicházejících od západu se dostalo do kulometné palby odporu, desítky Američanů zemřely a zbytek musel ustoupit.

Sobota 24. dubna

Čluny se sebevrahy vyslané odporem zaútočily na ropné terminály v Perském zálivu. Dva američtí námořníci zemřeli.

Útok sebevražedných bojovníků na ropný terminál u Basry způsobil spoušť mezi okupačními námořními silami v přístavu. Iráčtí loutkoví představitelé terminál v sobotu uzavřeli.

Sebevražední bojovníci iráckého odporu se dostali se třemi malými čluny těsně ke dvěma ropným terminálům v Perském zálivu asi 100 mil od iráckého hlavního přístavu Umm Kasr, a explodovaly, když se je americké námořní síly snažily zastavit. US Army přiznala, že jeden její člun exploze zničila, dva američtí námořníci byli zabiti a pět zraněno.

Komuniké vydané americkou 5. flotilou, jejíž hlavní štáb sídlí v Bahrajnu, sdělilo, že američtí námořníci byli zabiti a zraněni "v důsledku tří osamocených námořních útoků v Perském zálivu".

Mluvčí britských okupačních sil v sobotu oznámil, že okupační válečné lodi se stal podezřelým jeden ze člunů blížících se k terminálu. Když okupační vojáci vstoupili na jeho palubu, člun explodoval. O 20 minut později došlo k podobnému útoku. Podle britského mluvčího další člun explodoval blízko lodi tankující ropu. Britské ministerstvo obrany oznámilo, že útoky nezpůsobily žádnou škodu na přístavech ani na lodích. Společnost Oil of the South oznámila, že dva motorové čluny iráckého odporu zaútočily na terminály al-Bakr a Chúr al-'Ámid, exportující ropu.

Irácký odpor ve Fallúdže zničil dva americké tanky

V sobotu po západu slunce bojovníci odporu zaútočili v severní části Fallúdže na americký konvoj. Dvě americká obrněná vozidla byla raketami RPG-7 zničena a jejich posádky pobity. Podle fallúdžského reportéra Mafkarat al-Islam bývá v každém tanku 12 mužů. Dva muži tvoří posádku, ostatních 10 jsou pěšáci, kteří mají zaujmout pozice, které pak tank chrání.

Jeden americký tank zničen při pokusu o vpád do fallúdžské čtvrti Džawlan

Fallúdžský odpor zapálil v sobotu odpoledne americký tank ve čtvrti Džawlan. Devět členů posádky se dostalo ven a byli pak pravděpodobně zabiti. Tank byl zničen raketou, když se společně s dalšími tanky pokoušel proniknout do čtvrti.

Při pokusu o útok na Fallúdžu bylo zabito pět námořních pěšáků

Korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdže v sobotu pozdě večer oznámil, že pět amerických námořních pěšáků bylo zabito, když se jejich oddíl pokoušel zaútočit na fallúdžskou čtvrť Nizál. Útočníky zabili ostřelovači odporu.

Bojovníci odporu zničili ve Fallúdži velký americký tank a zabili 12 vojáků

V sobotu ráno oznámil korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdže, že odpor zničil v průmyslové části Fallúdže maskovaný tank. Američtí vojáci se pokusili odtáhnout trosky z bojiště, ale bojovníci odporu je zahnali a 12 jich zabili, zatímco přihlížející Fallúdžané vítězně volali "Alláhu akbar".

Jde o první případ, kdy se odporu podařilo zničit tank tohoto typu, který je znám svou neobvyklou silou. Američtí agresoři na něj spoléhají při pokusech o zatlačování bojovníků odporu do terénu, kde na ně pak mohou střílet ostřelovači, což jsou někdy Američané, ale většinou jde o kurdské pešmergy.

Očitá svědectví obyvatel čtvrti se rozcházejí v tom, jak byl tank zničen. Podle některých se to stalo minou tak velkou, že zásah otřásl okolními budovami. Podle jiných byly použity dvě rakety.

Irácký odpor bombardoval celou noc pozice námořní pěchoty kolem Fallúdže

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam ve Fallúdže, zaslané v 16:26 mekkánského času, bojovníci odporu ostřelovali minomety, které ukořistili Američanům, oblast za průmyslovou zónou města, kde se soustředili okupanti. Podle sdělení místních lidí minometná palba začala ze čtvrti Dubbat asi ve 2 hodiny ráno a pokračovala až do ranní modlitby o tři hodiny později. Místní lidé byli těmito útoky odporu překvapeni zvláště proto, že americká odpověď na střelbu byla údajně "velmi slabá", což brali jako důkaz celkového stavu amerických sil.

Okupanti brání fallúdžským rodinám v návratu domů

Americká námořní pěchota obléhající Fallúdžu potvrdila, že v sobotu dostala rozkaz bránit Fallúdžanům v návratu domů. Důstojník pěchoty Joe Cotrino řekl AFP, že v pátek bylo asi 50 či 60 rodinám dovoleno vrátit se domů, ale v sobotu se do města mohli vrátit pouze příslušníci loutkové policie a tzv. civilní obrany. Cotrino se nařízení nesnažil nějak odůvodňovat, i když příměří stále platilo. Podle jeho slov došlo ve Fallúdže během předchozích 24 hodin jen ke sporadické střelbě.

Po sestřelení šesti vrtulníků Apache americká armáda omezuje jejich používání

Zvyšující se počet útoků odporu na americké okupační letectvo přinutil americké velení, aby zastavilo většinu letů vrtulníků Apache a zvláště, aby nařídilo pilotům vyhýbat se vznášení na místě. Američtí okupanti byli přinuceni uchýlit se k užívání jiných vrtulníků, protože Apache se partyzánům prokazatelně daří velice dobře sestřelovat. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam bylo právě v posledních několika dnech ve Fallúdže sestřeleno více než šest amerických vrtulníků.

Americké velení přiznává smrt námořního pěšáka u Fallúdže

Mluvčí amerických okupačních sil v Iráku v sobotu oznámil, že jeden námořní pěšák zemřel ve čtvrtek na následky zranění, která utržil týden předtím u Fallúdže.

Iráčtí rodiče dávají svým dcerám jméno Fallúdža

Iráčané našli nový způsob, jak vyjádřit své nadšení a podporu pro boj odporu ve Fallúdže. Nemocnice v Bagdádu nyní hlásí, že mnozí rodiče dávají nově narozeným dcerám jméno Fallúdža na počest statečnému městu.

Až dosud nebyla nikdy Fallúdža zaregistrována jako osobní jméno, teprve od počátku obležení města Američany začali Iráčané poctívat své dcery jménem města, které vymáchalo agresorům nosy ve špíně. (Poznámka: Fallúdža je gramaticky v arabštině ženského rodu. Proto je dáváno pouze holčičkám.)

12 iráckých civilistů zabito, 22 zraněno "chybnou" americkou střelbou v polích u Fallúdže

Podle TV al-Arabíja bylo 12 Iráčanů zabito a 22 zraněno v oblasti Nu'ajmíja u Fallúdže v pátek v noci při americké střelbě. Al-Arabíja oznámila, že americké okupační síly odvezly po omluvě za bombardování zraněné na neznámé místo. Američané sdělili, že stříleli v polích Nu'ajmíje proto, že se domnívali, že by se v tomto zemědělském prostředí mohli ukrývat bojovníci odporu.

Rada muslimských ulamá: americké síly porušují příměří ve Fallúdže

Rada ulamá obvinila ve svém prohlášení americké okupační síly z provokativního porušování dohody o příměří, což navozuje domněnku, že okupanti nemají na dosažení míru zájem.

Rakety odporu zabily 5 amerických vojáků

V sobotu časně ráno zahájili bojovníci odporu raketovou palbu na americkou vojenskou základnu severně od Bagdádu. Americké velení přiznalo, že zabili pět amerických vojáků a šest dalších zranili. Podle podplukovníka letectva Sama Hutspatha dopadly dvě rakety na americkou základnu v Tádží, kde se nachází americká 1. jízdní divize.

Bomba odporu zranila americké vojáky v Bá'qubě

Podle egyptské agentury pro Střední východ explodovalo výbušné zařízení iráckého odporu u silnice v Bá'qubě, když je míjela americká okupační hlídka, poškodilo americké vojenské vozidlo a zranilo všechny členy jeho posádky.

Útok odporu v Kútu zabil dva Američany a jednoho zranil

TV al-Džazíra v sobotu odpoledne bagdádského času oznámila, že dva Američané byli zabiti a třetí zraněn, když irácký odpor zaútočil na americkou okupační hlídku v jihoiráckém městě Kútu.

Americká hlídka terčem odporu blízko kirkúckého letiště

Bomba iráckého odporu explodovala v sobotu podle TV al-Džazíra na silnici k letišti u Kirkúku, když ji míjela americká hlídka. Letiště je nyní oblastním štábem amerických jednotek v severním Iráku.

Irácká kolaborantka zabita odporem

Iráčanka pracující jako překladatelka pro americké okupační síly byla podle zaměstnance nemocnice zastřelena iráckým odporem společně se svým manželem při cestě na americkou základnu.

Auto iráckého odporu naložené výbušninou explodovalo u základny v Tikrítu

Auto iráckého odporu s výbušninou, pravděpodobně řízené sebevražedným útočníkem, explodovalo v sobotu ráno blízko americké základny v centru severoiráckého města Tikrítu. Místní velitel irácké loutkové policie v Tikrítu řekl, že výbuchem byli zabiti čtyři policisté a 16 osob zraněno, z toho 12 policistů.

Ve vraku auta, které bylo podle velitele loutkové policie taxíkem brazilské výroby, byla nalezena tři těla a auto. Svědkové soudili, že šlo o útok na konvoj iráckých představitelů směřující k úřadu starosty města.

Americká armáda převzala řízení španělských, honduraských a dominikánských vojáků

Španělská média oznámila, že zástupce polského ministra obrany prohlásil, že US Army přejímá velení nad španělskými, honduraskými a dominikánskými silami, působícími v okupovaném Iráku. Zastupující polský ministr řekl španělskému magazínu ABC, že v provinciích Qádísíja a Nadžaf americké síly chtějí vystřídat odcházející Španěly a ostatní během 9 dnů.

Srážka polských vojáků s Mahdího armádou v Karbale

Polští okupanti se v noci utkali se ší'itskými milicemi v Karbale. Podle mluvčího okupačních "mnohonárodních sil" padlo 5 ší'itských bojovníků.

Obyvatelé "Sadrova města" v Bagdádu bojovali s americkými okupanty

Stoupenci Muqtady as-Sadra svedli v sobotu v tzv. "Sadrově městě" ve východním Bagdádu boj s americkými vojáky. Ke srážce došlo, když okupanti zahájili razii proti domnělým příslušníkům Mahdího armády. Podle amerických zdrojů byli v boji zabiti "jeden nebo dva Iráčané".

Když Američané čtvrť ostřelovali, těžce zranili tři irácké dívky, v jejichž ložnici explodovala střela vypálená Američany, a zapálili řadu aut. Požár potom přeskočil na blízké domy.

Zdroj z lékařského prostředí sdělil TV al-Džazíra, že třemi silnými explozemi v "Sadově městě" bylo 11 Iráčanů zabito a skoro 30 zraněno. Podle svědků rakety spadly do přeplněného tržiště.

Výbuch v Bagdádu zabil 14 Iráčanů a 12 zranil

V sobotu odpoledne al-Džazíra oznámila, že exploze v jižním obvodu Bagdádu Haswá zabila 14 lidí a 12 zranila.

Bangkok nařizuje veliteli thajského okupačního kontingentu stáhnout se z Iráku, pokud se situace ještě zhorší

Thajský ministr obrany sdělil, že thajská vláda nařídila veliteli thajských okupačních vojáků v Iráku, aby dal rozkaz k opuštění země, pokud se bezpečnostní situace bude ještě více zhoršovat.

Neděle 25. dubna 2004

Očitá svědectví z Fallúdže: zdrogovaní američtí vojáci se při boji smějí

Korespondent Mafkarat al-Islam z Fallúdže oznámil, že po více než deset dní vyjadřovali bojovníci odporu v obleženém městě podiv nad úkazem, který se jim zdál zvláštní a překvapující. Často totiž pozorovali, že američtí okupační vojáci se při útoku na město smějí. Korespondent může osobně dosvědčit, že to zřetelně viděl, když v neděli pozoroval útok amerických okupantů na čtvrť Nizál. Viděl dva smějící se americké vojáky, kteří se navzdory kulometné palbě odporu hrnuli do boje, zatímco jejich kamarádi kolem nich umírali. Oba byli později v bitvě zabiti. Podle korespondenta se bojovníci odporu později při výsleších zajatých námořních pěšáků dozvěděli, že američtí vojenští lékaři rozdávají vojákům halucinogenní pilulky, které je uvádějí do veselé nálady a omezují jejich smysl pro nebezpečí.

Změněná situace se projevila zoufalstvím a terorem, které američtí vojáci projevili, když jim byl přerušen přísun potravin a léků.

Dohoda o příměří ve Fallúdže prodloužena

TV al-Džazíra sdělila, že zástupci města a americké armády prodloužili příměří ve Fallúdže, které je Američany obležena už od 5. dubna. Podle dohody má být umožněn návrat do města většímu počtu rodin. Společné hlídky okupačních sil a městské loutkové tzv. civilní obrany a loutkové policie mají začít působit poté, co budou rozděleny obvody jejich činnosti. K tomu má dojít v úterý. Podle dohody obě strany odstraní hesla a nadbytečnou výzbroj.

Jakmile budou tyto podmínky splněny, bude obležení města ukončeno a situace ve městě se vrátí do původního stavu před obležením.

Korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdži sdělil, že v sobotu zástupci města a představitelé odporu na jedné straně a zástupci amerických okupačních sil na druhé straně jednali dlouho do noci. Nakonec byly původní tvrdé podmínky americké strany pro ukončení obléhání značně zmírněny.

Korespondent získal kopii nových podmínek, které vypadají takto:

1. Odpor musí odevzdat těžké zbraně a ponechá si jen lehké.

2. Každý člen odporu musí svou zbraň odevzdat osobně (pravděpodobně proto, aby mohl být americkými okupanty vyfotografován).

3. Odpor nezaútočí na ustupující americké jednotky. Americké síly opustí území 28. dubna.

Odpor ale odmítl většinu amerických podmínek, protože si byl vědom toho, že je ve výhodnějším postavení než americká strana, kterou v první řadě zajímá ochrana jejích vojáků.

Korespondent al-Džazíry ve městě oznámil, že v neděli ráno se město probudilo do jiné situace než v předchozích dnech, protože se zdálo, že příměří skutečně platí a život už vypadal docela "normálně", místní členové loutkové policie a loutkové tzv. civilní obrany pracovali a některé městské úřady byly opět otevřeny.

Podle korespondenta Mafkarat al-Islam došlo k poslední kulometné přestřelce v sobotu ve 21:15 večer. Potom až v neděli v poledne porušil klid obleženého města hukot amerických letadel.

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam se v neděli od 8:00 ráno do 12:25 po poledni z amplionů na minaretech ozývalo volání "Alláhu akbar wan nasru lil-mudžáhidín!" (Bůh je největší a vítězství mudžáhidům!). Korespondent uvádí, že u Fallúdžanů bylo zřetelně vidět kladnou odezvu, neboť je jednohlasně opakovali.

Odvaha lidí stoupla po zprávě, že americké okupační síly ustoupily znovu dále od města, protože se snažily uniknout neustálým útokům bojovníků odporu. Američané prohlásili, že ústup je projevem "dobré vůle" a respektu k příměří.

Po ústupu Američanů z jejich pozic kolem Fallúdže byl východní val, který američtí vojáci navršili, aby blokovali nejdůležitější vstupy a východy z města - silnice do zemědělské oblasti na západ a do Bagdádu na východ - odstraněn.

Mezitím se více než 300 rodin shromáždilo tři kilometry od Fallúdže, aby se vydalo do města. Protože chyběly dopravní prostředky, místní mládež a majitelé vozů nabídli svou pomoc vracejícím se obyvatelům. Ampliony mešit také vyzývaly místní obyvatele, aby navracejícím se pomohli. Nakonec se sešlo velké množství mladých z různých konců, aby pomáhali, a americké síly nebyly schopny jim v tom zabránit. Po několik dní američtí vojáci striktně omezovali počet fallúdžských rodin, které se mohly vrátit domů, protože doufali, že tím podlomí morálku statečného města.

Irácký odpor zajal a popravil ve Fallúdže 20 amerických agentů z řad Iráčanů

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že bojovníci odporu ve Fallúdži zajali 20 amerických agentů iráckého původu, kteří se do města dostali s vracejícími se rodinami v naději, že napomohou útoku Američanů na obležené město. S pomocí místních lidí však odpor tyto eventuální sabotéry odhalil a uvěznil. Agenti podstoupili během několika dnů výslechy a přiznali se k různým zločinům. Jejich výpovědi byly zaznamenány a oni pak všichni popraveni.

Jedním z amerických agentů byla lékařka z Bagdádu, kterou poslal loutkový tzv. ministr zdravotnictví údajně na pomoc místním lékařům. Ale místní lidé pojali pochybnosti, které vyvolala její špatná práce. Byla po dva dny vyslýchána a nakonec se přiznala a prozradila základní rysy plánu na boj s odporem zevnitř, který měli agenti připravovat. Bylo s ní naloženo jako s ostatními.

Bomba odporu zničila u Fallúdže americké vozidlo a zranila vojáky

Iráčtí očití svědkové oznámili, že bomba iráckého odporu položená u silnice explodovala v neděli pod americkým vojenským konvojem na okraji obležené Fallúdže. Zničila vojenské vozidlo a zranila řadu amerických vojáků. Podle svědků bylo z hořícího vozidla vidět stoupat černý kouř. Do 19:30 iráckého času američtí okupanti nevydali žádné prohlášení, týkající se tohoto útoku.

Obavy rady muslimských ulamá, že americká armáda hraje o čas před útokem na Fallúdžu

Rada muslimských ulamá v Iráku prohlásila, že americké okupační síly slíbily se zavázaly nezaútočit na Fallúdžu poté, co budou shromážděny těžké zbraně, jak stanoví dohoda o příměří. Podle TV al-Džazíra mluvčí rady šajch Muhammad Baššár al-Fajdí vyjádřil obavy, že okupační síly se pokoušejí hrát o čas, aby mohly připravit útok na obležené město.

Američtí okupanti v Bagdádu terčem bomby odporu, Američané ze msty zabili čtyři školní děti

Očití svědkové oznámili, že čtyři irácké školní děti byly zabity americkými okupačními vojáky, kteří v neděli bez míření stříleli kolem sebe na bagdádské ulici al-Qanát. Bomba iráckého odporu na ulici vybuchla, když ji Američané míjeli, a ti, jako obvykle, začali kolem sebe střílet nazdařbůh všemi směry, přičemž zabili čtyři děti, které byly v okolí.

Taxikář, který incident vylíčil TV al-Džazíra, řekl: "Viděl jsem děti ležet na ulici s ranami po kulometných střelách v zádech a boku. Na zádech měly školní brašny. Asi po 15 minutách přišli jejich příbuzní a odnesli si jejich těla."

Bagdádská nemocnice potvrdila, že přijala těla čtyř dětí se střelnými ranami. Podle americké televize ABC pozorovaly čtyři děti s dalšími místními lidmi americké vojenské vozidlo hořící po útoku odporu, načež Američané začali střílet kolem sebe, čtyři děti zabili a zranili nejméně pět dalších osob.

Vozidlo z amerického okupačního konvoje se stalo v neděli ráno terčem útoku odporu při projíždějí bagdádskými ulicemi. Podle svědků odnesli vojenští lékaři ze zasaženého vozidla dva vojáky.

Mina zabila v Bagdádu amerického vojáka

TV al-Arabíja oznámila, že jeden americký voják byl zabit explozí miny v Bagdádu. Americký okupační mluvčí sdělil, že mina vybuchla pod vojenským vozidlem, které projíždělo jednou z ulic iráckého hlavního města.

Američané zajali kameraman TV al-Arabíja

Podle zprávy egyptské agentury pro Střední východ zajali v neděli Američané kameramana satelitní TV al-Arabíja. Byl zajat poté, co se dav seběhl kolem hořícího amerického vojenského vozidla, zapáleného při útoku iráckého odporu.

AFP oznámila smrt amerického vojáka v Bagdádu

Americký voják byl podle AFP v neděli zabit výbuchem bomby u silnice v Bagdádu. Egyptská agentura pro Střední východ oznámila, že z místa exploze stoupaly mraky kouře a americké helikoptéry slídily po nebi nad ním.

Silná exploze otřásla Bagdádem

V neděli otřásla centrem Bagdádu silná exploze. Z místa výbuchu stoupaly mraky kouře. Americké vrtulníky pročesávaly nebe nad územím. Nebyla vydána žádná zpráva o škodách či ztrátách.

Raketa zasáhla nemocnici v Mósulu a zabila dva lékaře; útoky v různých částech města

Korespondent al-Džazíry oznámil z Mósulu, že dva iráčtí lékaři byli zabiti a deset zaměstnanců zraněno, když na jednu z městských nemocnic dopadla raketa neznámého původu.

Irácké lékařské zdroje v Mósulu v neděli rovněž oznámily, že jeden z hotelů ve městě a sídlo štábu místní televize se staly terči raketového útoku, který zjevně souvisel s útokem na nemocnici. Ghází Fajsal, šéf televizní stanice v Mósulu řekl, že raketa zasáhla hotel a sídlo televize, ale neřekl nic o ztrátách.

Major loutkové policie Abd ar-Rahmán al-'Ábidí sdělil, že další útok zasáhl hotel Ašúr v centru města, zabil dva hotelové zaměstnance a zranil jednoho dalšího.

Útok odporu v Kirkúku zabil a zranil loutkové policisty

Důstojník irácké loutkové policie byl zabit a další policista vážně zraněn při dvou útocích iráckého odporu s severoiráckém Kirkúku.

Tři američtí vojáci zraněni bombou odporu v Bá'qubě

Korespondent al-Džazíry v Bagdádu oznámil, že v Bá'qubě na hlavní ulici severovýchodního obvodu Habhab explodovala bomba právě, když ji míjela americká hlídka. Okupační síly potvrdily, že útok zranil tři americké vojáky a zničil dvě vozidla.

Dva iráčtí loutkoví policisté byli v Bá'qubě zraněni, když na ně bojovníci odporu zahájili palbu. Podle al-Džazíry zachránili policisté své životy útěkem.

Důstojník loutkové policie Jásín Muhammad Mahdí řekl, že bojovníci odporu vyskákali ze svých vozidel, když se policisté chystali nasednout do auta a jen na stanici. Mahdí řekl, že bojovníci odporu po útoku opustili bojiště a že jemu a dalšímu zraněnému policistovi pomohli místní lidé do nemocnice.

Americká hlídka terčem bombového útoku v Ramádí

Korespondent al-Džazíry oznámil z Ramádí, že bomba nastražená odporem explodovala v ulici as-Sadda, když šla kolem americká pěší hlídka. Američtí vojáci se pak z obav, že bomb by mohlo být více, rozptýlili po obou stranách silnice.

Srážky mezi odporem a okupanty v Qá'imu na hranici se Sýrií

V sobotu v noci propukly v Qá'imu srážky mezi bojovníky odporu a americkými okupanty. Ačkoli nejsou přesné informace o obětech, svědkové tvrdí, že viděli jednu krví zalitou mrtvolu v mešitě. TV al-Džazíra oznámila, že bojovníci odporu se zmocnili americké dodávky. Její záběry ukázaly tělo ležící v mešitě a bojovníky odporu zvedající své zbraně a obklopující ukořistěnou dodávku.

Američané oznámili nalezení těla svého vojáka zabitého 9. dubna

Podle nedělní zprávy al-Džazíry americké okupační zdroje oznámily, že v pátek nalezly tělo Elmera Crosse (40 let), který byl zabit, když byl jeho kolega Keith Matthew Maupin (20 let) vzat jako rukojmí. Konvoj, v němž oba cestovali, byl 9. dubna západně od Bagdádu přepaden a Maupin byl zajat bojovníky odporu. Al-Džazíra vysílala záběry, na nichž se vojín Maupin objevil jako zajatec mezi skupinou partyzánů.

Přístav v Basře zastavil nejméně na dva dny vývoz nafty

Američtí okupační představitelé v Basře oznámili, že po sobotním sebevražedném útoku bojovníků odporu export irácké ropy z přístavu se nejméně na dva dny zastaví. Přiznali, že dva Američané při útoku zemřeli a pět jich bylo zraněno.

Americký generál: příprava útoku na Nadžaf

Americký generál Mark Hertling v neděli oznámil, že americké síly připravují bleskový útok na Nadžaf. Jeho prohlášení je posuzováno jako posun v probíhající konfrontaci mezi americkými okupanty a Mahdího armádou.

Palestinci vězněni americkými agresory v Iráku

Asociace pro lidská práva Palestinců v Iráku vydala v neděli prohlášení vyzývající k boji za práva Palestinců ve vězeních okupantů v Iráku. V prohlášení se praví, že mnoho Palestinců bylo v nedávné době okupanty bez obžaloby nebo procesu uvězněno. Zaměstnanci palestinského vyslanectví v Bagdádu včetně charge d'affairs jsou uvězněni od 28. května 2003.

Třetí americký námořník zemřel na zranění při útoku v Basře

Podle AFP už třetí Američan údajně zemřel na zranění, které utrpěl při sobotním námořním útoku sebevrahů na terminál u Basry. Zemřelý náležel k americké pobřežní hlídce, která jinak působí pouze v amerických domácích vodách.

Ropné terminály poškozeny útokem, ztráty činí miliony dolarů

Loutkový tzv. ministr ropného průmyslu Iráku v neděli oznámil, že sebevražedný útok odporu na ropné terminály v Basře vyřadil z provozu dva největší terminály v zemi. Toto přiznání ukázalo lživost sobotních zpráv, že totiž útoky zařízení nepoškodily. Výsledkem je, že okupanti, kteří kradou iráckou ropu, ztratili jeden milion barelů exportu ropy jen za první den po útoku - exportu, který podle loutkového ministra ropného průmyslu činí 28 milionů dolarů. Americká Associated Press oznámila, že menší z poškozených terminálů Chawr al-'Amajá byl v neděli, tj. už den po útoku, otevřen, ale druhý terminál al-Basra, největší v celém Iráku, podle "ministra" Ibráhíma Bahra al-'Ulúma nebude moci být otevřen dříve než v pondělí.

Bahr al-'Ulúm řekl, že útok odporu poškodil elektrické generátory terminálu al-Basra, které denně vyčerpají asi 700 000 barelů ropy - celý export z okupovaného Iráku činí 1,6 milionu barelů denně. Zároveň přiznal, že dokud bude terminál mimo provoz, okupanti budou ztrácet 20 milionů dolarů příjmů denně. Španělští okupační vojáci zabili v Díwáníji dva Iráčany

Španělský list El Mundo oznámil, že španělské okupační síly v Iráku v neděli zastřelily dva nevinné irácké obyvatele v Díwáníji 180 km jižně od Bagdádu.

Mezitím španělské okupační síly v neděli započaly s odchodem z Nadžafu. 12 španělských obrněných transportérů a 12 osobních vozů opustilo základnu al-Andalus, štáb španělských sil Plus Ultra, a zamířilo do Díwáníje, hlavního štábu španělských okupantů v Iráku.

Američané v provincii Saláh ad-Dín zajali úředníka náboženských nadací

Korespondent TV al-Džazíra v Tikrítu oznámil, že americké okupační síly v neděli ráno zajaly sunnitského ředitele waqfů (náboženských nadací) pro provincii Saláh ad-Dín Abdalláha Alího. Korespondent oznámil, že představitelé nadace ve městě protestovali u Američanů a žádali jeho propuštění.

Pondělí 26. dubna 2004

Irácký odpor rozdrtil americký útok v obnoveném boji ve Fallúdže

Irácký odpor rozdrtil podle korespondenta Mafkarat al-Islam mohutný americký útok zaměřený proti čtvrti Džawlan. Americký útok byl zahájen po východu slunce a trval až do večera, jak napsal korespondent ve zprávě, zaslané v úterý v 00:02 hodin.

Irácký odpor dostal námořní pěchotu v Džawlanu do kleští. Pak prudce zaútočil na týlové linie amerických sil a odřízl předvoj od zbytku útočících Američanů. Tak byly dvě třetiny amerických sil odříznuty a většina z nich vyřazena z boje. Zbytek se pokoušel utéci do okolních domů, ale obyvatelé bojovníky odporu na jejich přítomnost upozorňovali a mnozí z nich byli dopadeni. Celkový počet zabitých Američanů překročil 30.

Americká námořní pěchota se pokusila prolomit sevření kolem svých útočících sil, ale prudký boj znemožnil jakoukoli záchranu. Výsledkem prvního útoku bylo zničení jednoho tanku a zabití jeho posádky, dále zkáza dvou vozidel a smrt většiny jejich posádek palbou odporu.

Druhý útok přinesl Američanům ještě těžší ztráty. Raketovou palbou byly zničeny tři tanky a zabity jejich posádky. Mimoto bylo zničeno jedeno obrněné vozidlo a čtyři Humwee, usmrcena byla většina členů jejich posádek.

Další zpravodajství z Fallúdže

Americký okupační velitel v Iráku přiznal, že jeden okupační americký voják byl zabit a osm dalších zraněno, někteří z nich vážně, v boji, k němuž došlo ve Fallúdže mezi americkými silami, obléhajícími už 20 dní město, a bojovníky iráckého odporu, kteří město hájí.

Korespondent al-Džazíry z Fallúdže oznámil, že americká okupační jednotka podporovaná střelbou z vrtulníku se pokusila proniknout do Fallúdže čtvrtí Džawlan. Bojovníci odporu kladli silný odpor a boje propukly také ve čtvrti Šuhadá. Po obnovení bojů mnohé rodiny opustily své domy ve městě a uchýlily se do okolí města.

Boje ve Fallúdži se znovu rozhořely navzdory prodloužení příměří podle dohody, uzavřené v neděli.

Irácký odpor sestřelil nad Fallúdžou vrtulník Apache

Korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdže v pondělí oznámil, že irácký odpor ve městě sestřelil americký vrtulník Apache. Byla rovněž zničena dvě americká vojenská vozidla a tank. Podle očitých svědků tank úplně shořel a jeho posádka byla zabita.

Korespondent oznámil, že silám odporu se podařilo obklíčit útočící okupantské jednotky ve čtvrti Džawlan, když je napadli z boku od severu a od západu. V pondělí časně odpoledne boj ve čtvrti ještě zuřil, ačkoli řada okupačních vojáků musela ustoupit před intenzívní palbou bojovníků odporu. Po ustupujících Američanech zůstal velký počet mrtvých a raněných, byla také odříznuta skupina ostřelovačů, kterým se podařilo soustředit v jedné budově ve městě, ale pak zjistili, že jsou obklíčeni.

Bojovníci odporu pobili 17 ostřelovačů

Krátce po vydání předchozí zprávy korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že síly iráckého odporu zabily 17 amerických ostřelovačů, kteří byli v pondělí ráno obklíčeni v jednom domě fallúdžské čtvrti Džawlan.

Americký útok na čtvrť Džawlan zabil velký počet iráckých žen a dětí, které se vracely spolu s jinými uprchlíky do svých domů.

Skupina ostřelovačů z námořní pěchoty byla obklíčena poté, co jejich kamarádi ustoupili před palbou odporu. Odpor pak zaútočil na dům, kde ostřelovači uvízli, zajal je a pak usmrtil jednoho po druhém. Jejich těla byla shozena ze střechy domu, zatímco lidé, kteří přežili dny teroru působeného americkými ostřelovači, střílejícími po každém, kdo vyšel na ulici bez ohledu na věk a pohlaví, triumfálně skandovali "Alláhu akbar!".

Dva američtí vojáci údajně zabiti výbuchem bomby v Bagdádu

Dva američtí vojáci byli údajně zabiti a pět dalších zraněno, když pod americkým vojenským konvojem v pondělí vybuchla bomba v bagdádské čtvrti Wazíríja. Místní obyvatelé sdělili, že rakety vystřelené na americká vozidla nejméně čtyři zapálily. Po útoku se nad oblastí vznášely sloupy hustého kouře. Okupační vojáci oblast uzavřeli a helikoptéry prohledávaly okolí z nebe. Událost potvrdily sanitky, které přijely na místo, a očití svědkové. Reuters oznámil, že obyvatelé blízkého okolí útoku našli identifikační karty patřící členům amerického týmu pro "hledání zbraní hromadného ničení" v Iráku.

Američtí okupanti zraněni při útocích odporu

Pět amerických okupačních vojáků bylo zraněno střelbou odporu v městě Tádží severně od Bagdádu.

Jeden americký voják byl zraněn, kdy bomba odporu explodovala na dálnici blízko města Samarrá' severně od Bagdádu.

Jeden americký voják byl podle amerického komuniké zraněn výbuchem bomby iráckého odporu blízko města Iskandaríja.

Jak přiznalo americké komuniké, bomba iráckého odporu explodovala na dálnici blízko Díwáníje a zranila jednoho amerického vojáka.

Raketový útok na americkou základnu v Kirkúku

Síly iráckého odporu vystřelily v pondělí tři rakety na americkou vojenskou základnu v Kirkúku. Podle egyptské agentury pro Střední východ americký mluvčí nepodal žádné informace o možných ztrátách nebo škodách.

Střety v Díwáníji

Španělské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho okupační jednotky zabily pět bojovníků iráckého odporu a sedm dalších zajaly ve střetu, k němuž podle Madridu došlo poté, co se španělské okupační jednotky staly terčem útoku Mahdího armády.

Střet amerických okupantů se ší'itskými milicemi u Kúfy

V pondělí večer došlo podle AFP k boji mezi Mahdího armádou a americkými okupačními vojáky na severním okraji města Kúfy.

Milice Mahdího armád střežily most u východu z města a střetly se s americkými okupanty, kteří se podle zprávy AFP pokoušeli obejít strategické objekty a dostat se do města. Mahdího armáda oznámila, že americké síly zahájily palbu na jejich pozorovatelnu na mostě a zabily nebo zranily neurčený počet bojovníků. V odpověď na to Mahdího armáda zničila dvě americká vojenská vozidla.

AFP oznámila, že desítky příslušníků Mahdího armády se rozmístily po polích kolem silnice a byli také spatřeni další mahdisté, vyslaní z Nadžafu do Kúfy, aby posílili tamní bojové linie.

Zdroj amerických okupantů neměl žádné informace o bojích kolem Kúfy.

Americké okupační síly nahrazují v Nadžafu španělské okupanty

Američtí okupační vojáci vstoupili v pondělí do Nadžafu, aby nahradili odcházející španělské vojáky. Oficiální zdroj z americké armády sdělil, že američtí vojáci jsou připraveni město opustit a že jejich příchod neznamená útok, ale pouze snahu ochránit asi 200 amerických vojáků v táboře, z něhož odejdou během příštích dnů španělští vojáci, opouštějící Irák.

Exploze v Nadžafu

Očití svědkové v pondělí v noci sdělili, že Nadžafem se rozlehly exploze, které otřásly centrální částí města. Podle agentury Reuters svědkové dodali, že po explozích došlo k boji mezi Mahdího armádou a americkými okupačními silami ve městě.

Zraněn britský okupační voják

Bomba iráckého odporu vybuchla v jihoirácké Basře u silnice, kterou projížděl britský vojenský konvoj šesti vozidel. Jeden britský voják byl při útoku zraněn.

Bulharský prezident terčem útoku iráckého odporu

Bulharské vojenské zdroje sdělily, že autokolona bulharského prezidenta Georgiho Parfanova, který překvapivě navštívil bulharské okupační síly v Karbale, se stala terčem útoku sil iráckého odporu.

Tělesná stráž prezidenta opětovala palbu, ale bojovníci z místa unikli se zdravou kůží.

Zelená brigáda hrozí zabitím tří italských rukojmích

TV al-Arabíja vysílala videozáznam tří italských rukojmí, které zajala skupina iráckého odporu známá jako Zelená brigáda. Al-Arabíja potvrdila, že Zelená brigáda slibuje, že během příštích pěti dnů rukojmí zabije, pokud italský lid nebude protestovat proti italské přítomnosti v Iráku.

Tři rukojmí byli na záznamu oblečeni do iráckých oděvů a při jídle. Zdáli se být v dobrém stavu. Zelená brigáda řekla, že rukojmí propustí, jestliže se v Itálii uskuteční demonstrace proti agresi italského režimu do Iráku. Sdělila rovněž, že Italové byli vzati jako rukojmí proto, že se zapojili do špionáže proti Iráku.

Úterý 27. dubna 2004

Američtí okupanti se pokusili o malý útok na Fallúdžu

Korespondent Mafkarat al-Islam ve Fallúdže ve zprávě odeslané ve 23:10 mekkánského času oznámil, že situace ve městě se po malém útoku Američanů vrátila k normálu. Američtí okupanti vypálili tři rakety na zalidněnou čtvrť Džawlan. Bojovníci odporu odpověděli minometnou palbou z východní části Džawlanu, jehož terén je vyvýšen, zatímco americké síly se soustředily na západním nižším konci čtvrti.

Minometná palba trvala od 22:25 do 22:40 místního času a během této doby nebyly americké síly schopny vystřelit více než desetkrát. Podle zpravodajů Mafkarat al-Islam byl ve čtvrti úplný klid, všichni byli překvapeni zveličeným líčením mezinárodních médií, že tři americké rakety zapálily několik domů. Mezinárodní média také oznámila, že americké vrtulníky střílely na město, ale podle Mafkarat al-Islam se nic takového nepřihodilo. Média oznámila intenzivní minometnou palbu Američanů, ale protože jejich zpravodajové nebyli přímo na místě činu, nemohli zjistit pravdu. Ve skutečnosti minometná palba pocházela ze strany odporu a mířila na okupanty.

Na některých záběrech bylo možno vidět záblesky na noční obloze, které pocházely od amerických letadel, která shazovala tříštivé bomby na Džawlan a pak zmizela. Bomby však nikoho nezranily. K tomu došlo v úterý v noci přesně v 22:42.

Příměří ve Fallúdži bylo v úterý dodržováno

Podle al-Džazíry bylo po střelbě ve čtvrti Džawlan příměří ve Fallúdže už celý den dodržováno. Boje skončily v pondělí večer a příměří pak trvalo zbytek noci i celé úterý. Na druhou stranu ustanovení společných hlídek amerických vojáků a místních loutkových policistů, k němuž mělo v úterý dojít, bylo odloženo na neurčito.

Američtí vojáci uzavřeli východní vstupy do města poté, co byly přechodně otevřeny, aby se několik rodin mohlo vrátit do Fallúdže.

Další detaily o popravě 17 amerických ostřelovačů 26. dubna ve Fallúdže

Korespondent Mafkarat al-Islam dopsal další podrobnosti ke své pondělní zprávě o popravě 17 amerických ostřelovačů bojovníky odporu na střeše budovy ve Fallúdži během amerického pokusu o vpád do čtvrti Džawlan.

Korespondent píše, že poté, co okupanti porušili příměří a zaútočili na Džawlan, vyslali skupinu ostřelovačů na střechu vily, z níž je dobrá vyhlídka na most přes Eufrat, který se jmenuje as-Sadda. Most spojuje Džawlan se zemědělskými pozemky kolem města. Dvoupodlažní vila zřejmě patří někomu z bohatých obyvatel, kteří město opustili po začátku obléhání.

Ostřelovači měli ze střechy vily krýt pohyb amerických tanků při cestě do čtvrti. Ostřelovači terorizovali lidi, kteří chtěli přejít most, aby se mohli vrátit domů. Stříleli na civilisty jdoucí po mostě a značný počet žen a dětí zabili nebo zranili.

Irácký odpor odrazil americký pokus dostat se do Džawlanu, přešel do protiútoku a prudkou střelbou donutil tanky ustoupit. Po intenzivní raketové a kulometné palbě odporu byla vila obklíčena a 17 ostřelovačů v ní uvízlo. Asi 35 příslušníků odporu na vilu zaútočilo a obležené snajpry naplnili strachem z blízké smrti. Jejich zaměstnáním bylo ostřelování z dálky, boj muže proti muži nezvládli. Kromě toho si byli jisti nenávistí všech obyvatel města. Bojovníci odporu se na ně vrhli a plni hněvu na ty, kdo bez ohledu na příměří terorizovali a zabíjeli jejich ženy a děti, jim podřezali hrdla a mrtvoly shodili ze střechy dolů.

Je třeba poznamenat, že webová stránka Mafkarat al-Islam je jediné médium, jehož korespondenti přinášejí přímo z boje živé a precizní informace. Žádné jiné médium, ať noviny nebo TV, nepokrývá dění bojů tak dokonale. Kromě toho pouze arabské satelitní televizní společnosti se zabývají humanitární stránkou obležení a agrese, utrpením obyvatel města. Nepřátelský postoj okupantů a jejich tlak tyto satelitní televizní společnosti nutí, aby se omezovaly na humanitární stránku konfliktu a o bojích podávaly jen malé množství aktuálních informací. Pokusy TV společností o zpravodajství mají velký vliv a zaslouží si díky za odhalování zločinů okupantů na civilistech, kteří nejsou bojovníky odporu, ačkoli se okupanti snaží to tak podat.

Šest explozí otřáslo Bagdádem

Podle Mafkarat al-Islam bylo v úterý od rána do odpoledne slyšet šest explozí v různých částech Bagdádu. Další detaily nebyly sděleny.

Bomba nastražená odporem zranila americké vojáky

Několik amerických okupačních vojáků bylo zraněno v úterý blízko mešity Ibn Tajmíja v centru Bagdádu při výbuchu bomby pod jejich konvojem, jedoucím k letišti při pravidelné hlídce. Podle zprávy egyptské agentury pro Střední východ výbuch zničil obrněné osobní auto.

Útok odporu zranil okupanty v bagdádské čtvrti Qádísíja

Příslušníci odporu zaútočili lehkými zbraněmi na americkou hlídku na dálnici v jihobagdádské čtvrti Qádísíja. Několik Američanů bylo údajně zraněno a jedno jejich obrněné vozidlo bylo poškozeno. Okupanti pak uzavřeli okolí včetně dálnice a zraněné si odvezli.

Americký vrtulník explodoval v Kútu

Mluvčí amerických okupantů přiznal, že jeden americký vrtulník explodoval poté, co byl v pondělí večer přinucen přistát v Kútu. Podle mluvčího výbuch způsobila technická závada a posádka vrtulníku se zachránila. Podle al-Džazíry očití svědkové viděli ve vraku jednoho mrtvého vojáka.

Jeden okupační voják zabit a další zraněn v Bagdádu

Jeden americký voják byl zabit a druhý zraněn při útoku odporu na americkou hlídku v Madínat as-Sadr v Bagdádu. Irácký kolaborant tlumočník a člen tzv. loutkové civilní obrany uvedl, že Američané konali rutinní prohlídku autobusové zastávky a dostali se do palby z blízké budovy.

Americký útok na Kúfu přinesl vysoké civilní ztráty

Americký zastupující velitel gen. Mark Kimmitt v úterý prohlásil, že američtí vojáci v krvavé bitvě s Mahdího armádou u Kúfy, 10 km od Nadžafu, zabili 61 Iráčanů. Kimmitt tvrdil, že Američané zničili protivzdušnou obranu mahdistů. Zpravodajství al-Džazíry v noci z pondělí na úterý ukázalo, že většina těchto zabitých Iráčanů byli civilisté. Mezitím lékařské zdroje sdělily, že při útoku bylo zabito 28 a zraněno 32 stoupenců Muqtady as-Sadra a že útok poškodil několik domů. Podle TV al-Džazíra zůstává v Kúfě a Nadžafu napětí a rozhořčení obyvatelé pohřbívají své mrtvé.

Salvadorský velitel zraněn při útoku na Nadžaf

Salvadorské ministerstvo obrany oznámilo, že v pondělí byl při útoku odporu na okupační základnu v Nadžafu zraněn velitel salvadorských okupačních vojáků. Několik minometných střel údajně dopadlo do tábora. Podle salvadorských oficiálních pramenů byl velitel pouze lehce zraněn šrapnelem.

Středa 28. dubna

Zprávy očitých svědků o událostech v obležené Fallúdže

Podle korespondenta Mafkarat al-Islam zahájili ráno Američané přerušovanou střelbu na Fallúdžu. Podle korespondenta střelba zesílila mezi 14:00 a 20:00 místního času. Po 20:00 došlo už jen k několika průzkumným přeletům. Bombardování se účastnila letadla a vrtulníky Apache, ale protože létaly příliš vysoko, často minuly cíl a bojovníkům odporu se nepodařilo žádný letoun sestřelit.

Podle korespondenta zasáhlo bombardování skoro všechny čtvrtě Fallúdže, zvláště čtvrti Šurta, Askarí, Nizál, Šuhadá', Džawlan, Džurajfí a čtvrť Mu'allimín, která byla hlavním cílem náporu. V této čtvrti byla zasažena mešita a čtyři domy. Zraněno bylo 15 osob, vesměs ti, kteří se během obléhání vrátili do města. Někteří obyvatelé dosvědčili, že bylo i několik mrtvých, ale tyto zprávy nebylo možno ověřit.

Irácký odpor odpověděl na bombardování těžkou minometnou palbou na tři štáby Američanů: za čtvrtí Sakaní, u železniční stanice a západně od Džawlanu. Okupanti se ukryli za východní valy a odpor proto mohl poznat, že zasáhl cíl, jen podle oblaku kouře. Většina útoků na štáb u železniční stanice byla úspěšná.

V některých případech k přímé srážce odporu s Američany nedošlo. Američtí vojáci volali na pomoc vrtulníky, ale piloti měli příliš velký strach, že se dostanou do palby odporu.

Zdroje z řad odporu říkají, že středa byla pro odpor jedním z nejlepších dnů. Američané se dostali do úplné defenzívy, i když odhadnout rozsah jejich ztrát je nemožné.

Exploze a kulometná palba ve Fallúdže

Podle Associated Press otřásla ve středu odpoledne Fallúdžou série výbuchů. Agentura též uvedla, že z okraje města byla slyšet kulometná palba. Iráčané žijící ve městě odhadovali, že exploze nejspíše pocházely od minometné palby. Kulometná palba v jihozápadní části města byla podle nich slyšet odpoledne déle než hodinu. Dodávali, že exploze byly tři a v oblacích černého kouře byl vidět létat americký vrtulník.

Noční boje ve Fallúdži

Ve středeční noci agentury oznamovaly, že po setmění došlo k přestřelkám mezi odporem a okupanty ve Fallúdži. Associated Press informovala, že americký vrtulník AC-130 střílel na různé části města. Kouř údajně stoupal z různých částí města, ale není jisté, zda to byl výsledek amerického bombardování nebo odpovědi odporu na ně.

Podle AP se americký plukovník Brennan pochlubil, že Američané použili 10 laserem naváděných bomb včetně jedné pětisetkilové bomby. AP také uvedla, že některé jednotky námořní pěchoty, které se pokoušely vstoupit do města, se dostaly do silné palby odporu a musely povolat na pomoc letouny, aby kryly jejich ústup.

Americký letoun bombardoval čtvrť Šuhadá'

Američané ve středu odpoledne bombardovali jihofallúdžskou čtvrť Šuhadá'. Okupantům, krytým kulometnou střelbou z vrtulníků, se v úterý v noci údajně podařilo proniknout do některých částí Fallúdži. Přepadli sklady zbraní a útočili na síly odporu.

Byl vytvořen výbor pro sledování vývoje ve Fallúdži

Čtyři náboženské, politické a univerzitní organizace (rada ulamá, Fallúdžský klub, Liga univerzitních profesorů a Jednotné národní hnutí) ve středu vytvořily mimořádný výbor, jehož cílem je sledovat situaci ve Fallúdže, kde se bojuje už skoro měsíc.

Podle saúdské agentury WAS se tento výbor bude věnovat záležitostem pomoci, publicity a politiky. Založení výboru bylo oznámeno ve středu na tiskové konferenci. K založení výboru došlo následkem vývoje bezpečnostní situace ve městě.

Plakáty odporu ve Fallúdži nabízejí 15 milionů dolarů za Rumsfelda, Sancheze nebo Kimmitta

Bojovníci odporu ve středu rozdávali ve Fallúdže plakáty s vyobrazením amerického tajemníka obrany Donalda Rumsfelda, velitele amerických okupačních sil v Iráku gen. Ricarda Sancheze a oficiálního mluvčího okupačních sil gen. Marka Kimmitta. Al-Džazíra uvedla, že plakáty slibovaly odměnu 15 milionů dolarů tomu, kdo přinese kterékoli úřadovně odporu hlavu některého z nich.

Exploze v americkém hlavním štábu v Bagdádu

Agentury oznámily, že silná exploze otřásla ve středu v noci americkým okupačním štábem v tzv. Zelené zóně v Bagdádu. Katarská agentura QANA oznámila, že žádné podrobnosti o ztrátách či škodách nebyly dostupné.

Dva okupační vojáci zabiti v Suwajrá

Dva okupační vojáci byli ve středu zabiti a třetí zraněn, když partyzáni zaútočili na vojenskou hlídku okupantů v Suwajrá v jižní části Bagdádu.

Pět loutkových policistů zabito v Mósulu

Mluvčí irácké loutkové policie v Mósulu oznámil, že 5 loutkových policistů bylo ve středu zabito a dva další zraněni, když bojovníci odporu zahájili palbu na jejich hlídku ve čtvrti Filástín (Palestina) na východě Mósulu. Loutkový policejní kapitán Fáris Sa'd Abdalláh řekl AFP, že bojovníci odporu zabili a zranili 7 policistů, jejich vozidlo vyřadili z provozu a poté z místa beze ztrát unikli.

Američané odpálili bombu v Bagdádu a přerušili dodávku elektřiny

Američané odpálili výbušné zařízení, které nalezli blízko brány do mešity al-Qubajsí v Bagdádu. Podle TV al-Arabíja okupanti použili ke zničení bomby robota. Že by detonace způsobila nějaká zranění, není známo. Bylo jen zničeno elektrické vedení, čímž byl z provozu vyřazen elektrický generátor zásobující elektřinou část hlavního města.

Šéf bagdádské loutkové policie přežil pokus o atentát

Výbušné zařízení nastražené odporem ve středu explodovalo v obvodu al-Ghazala, když je míjel automobil šéfa loutkové policie v Bagdádu. Podle egyptské agentury pro Střední východ nejsou žádné zprávy o zraněních. Podle sdělení irácké loutkové policie zařízení explodovalo po obou stranách silnice. Šéf policie zůstal nezraněn, bylo však poškozeno jiné auto z jeho kolony.

Jeden Ukrajinec zabit a dva zraněni útokem odporu

AFP uvedla, že ve středu při útoku odporu v jižním Iráku byl jeden ukrajinský okupační voják zabit a dva další zraněni. Zdroj: http://www.albasrah.net/moqawama/english/iraqi_resistance.htm

                 
Obsah vydání       4. 5. 2004
4. 5. 2004 ČTK: Nejmenovaný zdroj je také zdroj... Štěpán  Kotrba
4. 5. 2004 Karlovy Vary opět dějištěm justiční taškařice Robert  Kvacskai
4. 5. 2004 Britská zbrojovka obrovskými částkami podplácela saúdské Araby
4. 5. 2004 Podle jejich skutků poznáte je... Martin  Škabraha
4. 5. 2004 Američané nemají čas na úslužné lichotky Miloš  Kaláb
4. 5. 2004 Irák: Američané začínají hovořit o odchodu ze země
4. 5. 2004 Mělo by se příslušníkům al Kajdy říkat "islámští teroristé"?
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 MMM FAQ - aneb proč se MMM 2004 konalo 1. května... Michael "xChaos" Polák
4. 5. 2004 Modrá linka pro volby do Evropského parlamentu
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká
3. 5. 2004 Vítej v EU, Stando! Štěpán  Kotrba
3. 5. 2004 Příbuzní iráckých vězňů potvrzují mučení
2. 5. 2004 Americká armáda se snaží zakrýt systematické mučení obviněním šesti jednotlivých vojáků
3. 5. 2004 Důtky pro vysoké důstojníky americké armády
3. 5. 2004 Britští vojáci "si vyměňovali fotografie týraných vězňů"
2. 5. 2004 Jsou či nejsou "britské" fotografie mučení z Iráku pravé?
2. 5. 2004 Fukuyama: V islámském světě je množství liberálních reformátorů
3. 5. 2004 O mladé Romce: Jak pomoci Tereza  Kaděrová
4. 5. 2004 K mentalite etnického konfliktu - príklad Macedónsko Nikola  Jordanovski
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"
3. 5. 2004 Jaké bude postavení České republiky v Evropské unii?
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004
4. 5. 2004 Los disidentes
7. 4. 2004 Hospodaření OSBL za březen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
4. 5. 2004 Irák: Američané začínají hovořit o odchodu ze země   
3. 5. 2004 "Nebylo nám řečeno, že jsou to lidé" Tomáš  Gawron
3. 5. 2004 Příbuzní iráckých vězňů potvrzují mučení   
3. 5. 2004 Důtky pro vysoké důstojníky americké armády   
2. 5. 2004 Americká armáda se snaží zakrýt systematické mučení obviněním šesti jednotlivých vojáků   
1. 5. 2004 Mučení v Iráku: vinni jsou i britští vojáci   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
30. 4. 2004 Irák: Americká armáda má skandál s mučením vězňů   
29. 4. 2004 Irák: Američané - možná - odcházejí z města Fallúdža   
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
28. 4. 2004 Spojené státy přiznaly omyl - nyní vítají baathisty do irácké státní služby i do armády Miloš  Kaláb
28. 4. 2004 Američané útočí na město Fallúdža   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.