24. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 5. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > >

sestavil Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Čtvrtek 13. května 2004

Boj iráckého odporu s americkými okupanty na silnici k Saddámovu mezinárodnímu letišti

Korespondent TV al-Arabíja ve čtvrtek večer oznámil, že propukly silné boje na silnici vedoucí k mezinárodnímu letišti u Bagdádu a pokračovaly ještě v době odeslání zprávy. Další podrobnosti nebyly k dispozici.

Bomba u silnice zranila americké vojáky u Fallúdže

Čtyři američtí vojáci byli ve čtvrtek zraněni poblíž Fallúdže, z toho jeden vážně. Podle zprávy agentury Reuters k tomu došlo, když vedle vojáků explodovala bomba položená u silnice iráckým odporem.

Americké velení přiznává mrtvého mariňáka v provincii Anbar

Americké okupační síly podle agentury AFP ve čtvrtek oznámily, že příslušník námořní pěchoty, zraněný při "bezpečnostní operaci" v provincii Anbar, zemřel. .

"Ministerstvo ropného průmyslu" terčem minometné palby

Tři osoby byly údajně lehce zraněny, když blízko iráckého "ministerstva ropného průmyslu" v Bagdádu explodovaly tři minometné střely. Podle TV al-Arabíja exploze rozbila skla v oknech okolních budov.

Exploze v Bagdádu

Ve čtvrtek ráno došlo k explozi v centru Bagdádu. Podle zprávy přinesené egyptskou agenturou pro Střední východ výbuch poškodil budovu Ropného kulturního střediska, nezpůsobil však žádné zranění. Irácká loutková policie oblast rychle uzavřela.

Jeden americký voják zabit v Bagdádu

Americké okupační síly oznámily, že jeden jejich voják byl zabit a další zraněn při výbuchu podomácku vyrobené bomby pod vojenskou kolonou v Bagdádu. Oznámila to TV al-Arabíja bez dalších podrobností.

Bomba odporu zranila americké vojáky v Ramádí

Řada amerických vojáků byla zraněna výbuchem bomby, položené iráckým odporem, pod vojenskou hlídkou ve městě Ramádí západně od Bagdádu.

Útok odporu na turecký konvoj

Podle zprávy přinesené egyptskou agenturou pro Střední východ zaútočil irácký odpor na turecký konvoj, přepravující do Iráku prefabrikované obytné buňky pro americké okupační vojáky. K útoku došlo blízko turecké hranice a údajně způsobil těžké ztráty a zranění, přesná čísla však nebyla k dispozici.

Boje v Karbale pokračují

Ve čtvrtek pokračovaly v Karbale blízko hrobky Imáma Husajna srážky mezi mahdisty a okupačními vojáky. Z oblasti se valil kouř a bylo slyšet silnou kulometnou palbu a exploze. Mahdisté se soustředili v úzké ulici blízko hrobky. Boje vypukly také v blízkosti hrobky imáma al-'Abbáse.

Loutková policie údajně zmařila raketový útok na Kirkúk

Mluvčí irácké loutkové policie ve čtvrtek oznámil, že se podařilo zmařit pokus o raketový útok na americkou základnu v Kirkúku. Podle úředníka kirkúcké loutkové policie Dabkara Šukra Abdalláha policie ve čtvrti Qadísíja odhalila dvě rakety připravené k odpálení na základnu. Podle egyptské agentury pro Střední východ Abdalláh dodal, že loutková policie ve spolupráci s okupačními vojáky obě rakety zneškodnila a začala pročesávat území a pátrat po bojovnících odporu.

Pátek 14. května 2004

Odpor zničil u Fallúdže dvě Humvee

Bojovníci iráckého odporu zničili v pátek podle korespondenta Mafkarat al-Islam ve Fallúdže na dálnici Bahgdád - Fallúdža dvě americká Humvee. Podle očitých svědků byli nejméně tři američtí vojáci zabiti a řada dalších zraněna. Američtí okupační vojáci neprodleně uzavřeli území útoku, které bylo po pět hodin nepřístupné a americká trysková letadla po celou tu dobu přelétala nad Fallúdžou. Tento útok odporu přerušil po několika dnech klid ve městě.

Americké velení přiznalo mariňáka zabitého v "západním Iráku"

Americká armáda v pátek oznámila, že předešlého dne byl v "západním Iráku" zabit jeden příslušník námořní pěchoty. Žádné podrobnosti oficiální americké prohlášení neobsahovalo.

Generál Latíf: neexistuje plán na odzbrojení bojovníků odporu ve Fallúdže

Generálmajor Muhammad Latíf, velitel sil udržujících mír ve Fallúdže, známý jako "generálmajor Fallúdže", řekl, že nepomýšlí na odzbrojení bojovníků odporu ve městě. V rozhovoru pro Reuters řekl, že "zbraně nejsou hlavním problémem města. Nejdůležitější musí být obnova Iráku." Zdůraznil, že americké síly musí opustit zemi, aby v ní nastal mír. Americký generálmajor James Matisse, velitel 1. divize námořní pěchoty, se sešel s gen. Latífem a řekl mu, že je nezbytné, aby byl odpor odzbrojen a "cizí bojovníci", tj. arabští dobrovolníci byli vyhnáni nebo pobiti.

Exploze v Bagdádu

Podle TV al-Džazíra otřásla v pátek v noci Bagdádem silná exploze. Stanice neměla k dispozici žádné bližší údaje.

Boj mahdistů s americkými okupanty v Nadžafu

V pátek došlo podle AFP k boji mezi mahdisty a americkými okupanty. Podle agentury byla ráno slyšet kulometná palba soustředěná kolem náměstí Revoluce 1920 blízko severního vstupu do města. Irácká loutková policie město ihned uzavřela a bránila vozidlům i pěším ve vstupu do města i v jeho opuštění. Později krátce před pátečními společnými modlitbami byla podle AFP slyšet série silných explozí od jižního vstupu do města. Současně bylo slyšet kulometnou palbu z jižní i západní strany města. Sedm osob bylo při bojích údajně zraněno.

V pátek dopoledne mluvčí tzv. Nejvyšší rady islámské revoluce v Iráku (SCIRI), kolaborantské organizace loajální k Američany kontrolované tzv. prozatímní vládní radě, oznámil, že páteční společné modlitby v nadžafské ší'itské mešitě byly následkem bojů zrušeny. Generální sekretář úřadu "imámů al-džum'a wa al-džamá'a", který SCIRI kontroluje, řekl tisku, že původně se předpokládalo konání modliteb jako obyčejně, ale s ohledem na boje je to nemožné. V té chvíli nebylo známo, zda se M. as-Sadrovi podaří dostat se kolem amerických tanků, blokujících silnici mezi Nadžafem a Kúfou. Muqtadá as-Sadr pravidelně vede páteční společné modlitby v kúfské mešitě. Navzdory americkým pokusům mu v tom zabránit vedl i tentokrát páteční modlitby v Kúfě a pronesl kázání, v němž zaútočil na Spojené státy. Podle agentury Associated Press as-Sadr nazval George Bushe a Tonyho Blaira "hlavami tyranie" a odhalil jejich pokus využít popravu Američana Berga k odvedení pozornosti světového veřejného mínění od zločinů, spáchaných na iráckých vězních v okupačních vězeních v Iráku.

As-Sadr varoval rivalské ší'itské politické strany před nebezpečím, skrytým v jakékoli podpoře okupačních sil vedených Spojenými státy proti němu a mahdistům. "Ptám se, co se to stalo s brigádami Badr? Co se pro ně změnilo, že se daly na cestu vlastizrady?" As-Sadr řekl, že brigády byly kdysi největšími spojenci jeho otce, když bojoval proti Saddámu Husajnovi. As-Sadr dále řekl, že brigády by na to měly pamatovat a dát si pozor, aby se nezapletly do spiknutí, které osnuje Amerika, když se snaží vyvolat vzájemné boje mezi různými ší'itskými skupinami. Brigády Badr jsou ozbrojené křídlo SCIRI, což je kolaborantská organizace vedená Abd al-'Azízem al-Hákimem. Muqtada as-Sadr také varoval každého Iráčana, který by podporoval okupační představitele a nazval takovou podporu "velezradou a lokajstvím".

Později v pátek odpoledne úřad Muqtady as-Sadra v Nadžafu oznámil, že mahdisté sestřelili americký vrtulník a zničili pět amerických tanků. V pátek večer as-Sadrův mluvčí sdělil, že 10 členů Mahdího armády bylo v pátek zabito v bojích s americkými okupanty. Exploze a palba z těžkých zbraní se nesly Nadžafem po většinu dne a městem procházely skupiny mahdistů s puškami, minomety a granátomety. Střelba pokračovala i v noci. Kulometná palba amerických okupantů poškodila v pátek ší'itskou svatyni v Nadžafu. Ve zlaté kupoli mešity Imáma Alího, která je místem posledního odpočinku Alího ibn Abí Táliba, bratrance a zetě Proroka Muhammada, bylo vidět čtyři otvory, každý asi 12 palců dlouhý a 8 palců široký.

Minometná střelba mahdistů na americkou základnu v Bagdádu

TV al-Džazíra v pátek v noci oznámila, že mahdisté zahájili v bagdádské čtvrti Madínat as-Sadr minometnou palbu na základnu ar-Raša v severní části města, okupovanou Američany. Mahdisté obsadili důležité body a hlavní přístupy do čtvrti.

As-Sadrův mluvčí v Bagdádu požádal mahdisty, aby vyrazili na pomoc Nadžafu a Karbale

Bagdádský mluvčí Muqtady as-Sadra, Abd al-Hádí ad-Darrádží, vyzval všechny příslušníky Mahdího armády, aby vyrazili pomoci svým bratrům v Nadžafu a Karbale. Ve svém pátečním kázání také (aniž někoho jmenoval) zaútočil na ší'itské náboženské autority, když prohlásil, že ti, kteří nazývají Nadžaf a Karbalu "červenými liniemi" nejsou schopni udělat nic, aby zastavili americký útok. Řekl: "Tomu, kdo je připraven a ochoten jít do Nadžafu a Karbaly, říkám: Musíš tam jít podpořit naše bratry ... Odtud odsuzuji a kritizuji ty, kteří říkají, že Nadžaf a Karbala jsou červené linie. Kde jsou jejich činy? Kde je jejich pomoc?"

Mahdího armáda obsadila Násiríji a uzavřela ji okupačním vojákům

V pátek pozdě odpoledne bylo oznámeno, že Mahdího armáda se rozmístila v ulicích Násiríje a převzala kontrolu nad budovou úřadu guvernéra a nad policejními stanicemi. Al-Džazíra oznámila, že ředitel as-Sadrova úřadu v Násiríji, šajch Aws al-Chafádží, ve městě vyhlásil džihád a město prohlásil za zónu zakázanou okupačním silám. Šajch al-Chafádží vyzval obyvatele, aby město opustili a umožnili bojovníkům Mahdího armády efektivně se v něm rozmístit. V pátek pozdě večer štáb italské okupační brigády v Násiríji oznámil, že mahdisté ostřelovali okupační štáby ve městě. Očití svědkové uvedli pro AFP, že v pátek v noci bylo na okupační štáby vystřeleno asi 10 raket.

Mahdisté obsadili stanici loutkové policie v Karbale

TV al-Džazíra v pátek večer přinesla zprávu o tom, že Mahdího armáda získala v Karbale kontrolu nad Husajnovou pohotovostní brigádou, což je část loutkové policie, a převzala její zbraně.

Brigády Badr a pešmergové pomáhali Američanům v pokusech o dobytí Nadžafu a Karbaly

Podle nových zpráv se irácké kolaborantské síly účastnily spolu se svými americkými pány útoku na svatá města Nadžaf a Karbalá. Agentura QudsPress oznámila, že její zdroje v těchto dvou městech potvrdily, že irácké kolaborantské milice podporovaly americké okupanty v těchto městech. Zdroje odmítly upřesnit, o jaké milice šlo, ale šlo bezpochyby o tytéž milice, které se účastnily dubnového obléhání Fallúdže. Jde o milice patřící odsouzenému defraudantu Ahmadu Šalabímu a jeho Iráckému národnímu kongresu, brigády Badr, loajální Nejvyšší radě islámské revoluce v Iráku (SCIRI), síly tzv. Strany národní shody, vedené Ijjádem 'Álawím, a kurdské šovinistické pešmergy. Tzv. prozatímní vládní rada zprávy o účasti těchto jednotek popírá. Nicméně Šalabího mluvčí Intifád Qanbar se už dříve na tiskové konferenci pochlubil, že je"hrdý" na úlohu Šalabího milice v útoku na Fallúdžu. Také Mafkarat al-Islam odhalil přítomnost kurdských pešmergů v útoku na statečné město.

Alí as-Sístání vyzývá as-Sadra a Američany, aby z Nadžafu odešli

Pobočník ší'itského náboženského vůdce Alího as-Sístáního Muhammad Báqir al-Mihrí vyzval americké jednotky a Mahdího armádu, aby zastavily boje a opustily Nadžaf. Podle TV al-Džazíra tato výzva přišla po vypuknutí pátečních bojů v Nadžafu, kdy se tři americké tanky dostaly až do blízkosti hrobek ší'itských imámů.

Poslední kontingent Španělů se připravuje k odchodu

Španělská média přinesla zprávu, že Španělé zahájili odsun svých zbývajících jednotek z Iráku. V pátek odletělo 144 Španělů z Kuvajtu do své vlasti. K odsunu posledních vojáků má dojít během dvou týdnů.

600 Filipínců odchází z Iráku

Filipínské vládní zdroje v pátek informovaly, že 600 filipínských dělníků zaměstnaných na amerických okupačních základnách v Iráku, odchází domů poté, co bylo několik Filipínců zabito při úterním minometném útoku. Manilský vládní mluvčí řekl, že "všechna práce v zemi je paralyzována strachem a Filipínci po posledním incidentu opouštějí zaměstnání". Jejich zaměstnavatel, tedy Američané, jim zaplatí cestu do Manily přes Spojené arabské emiráty, ale strhne jim to ze mzdy. Manila potvrdila smrt 4 Filipínců při útoku odporu na americkou základnu v Baládu v úterý v noci. Podle amerických zdrojů bylo dalších pět dělníků při útoku zraněno.

Asi 3 000 Filipínců údajně pracuje jako smluvní dělníci pro okupanty v okupovaném Iráku, z toho 1 360 na americké okupační základně v Baládu.

Sobota 15. května 2004

Útok na americké síly v Karmě

Síly iráckého odporu zaútočily v sobotu odpoledne na americké pozice v Karmě 10 km severovýchodně od Fallúdže a zničily dva tanky, které se pohybovaly v okolí. Podle očitých svědků citovaných korespondentem Mafkarat al-Islam, devět členů posádek či pasažérů z tanků uniklo. Korespondent uvedl, že ve většinou posádka uvnitř obrněnce či tanku zemře, protože má velký strach z vozidla vylézt a postavit se palbě odporu. Američané zpravidla zůstávají uvnitř nehybných a hořících tanků v naději, že je před smrtí přijde zachránit někdo z jejich sil. To se ovšem stává zřídka, protože bojovníci odporu brání komukoli v přístupu, a tak nakonec munice tanku vybuchne a zabije všechny v něm. Bojovníci odporu z Karmy se zúčastnili velkých operací proti okupačním jednotkám během amerického obléhání Fallúdže, kde prorazili americké linie. Právě v Karmě odpor v posledních dnech obléhání Fallúdže zlikvidoval celou americkou jednotku 18 transportérů, jedoucích z Fallúdže do Bagdádu. Celý transport s tanky, obrněnými vozy a Humvee, naloženými na transportérech, shořel (každý transportér veze jeden tank, jedno Humvee a dvě obrněná osobní auta), 36 amerických vojáků obsluhujících transport bylo zabito, stejně tak 9 vojáků v tancích a 18 dalších v obrněných vozidlech.

Američtí vojáci prohledali mešitu Abú Hanífy v Bagdádu

Americké okupační síly provedly v sobotu razii ve starobylé sunnitské mešitě Abú Hanífy an-Nú'mána v bagdádské čtvrti A'zamíja s prohlášením, že mají podezření, že jsou zde ukryty zbraně. Očití svědkové sdělili agentuře QANA, že američtí vojáci se psy prohledali celou mešitu. Není to první případ, kdy američtí vojáci vtrhli do Abú Hanífovy mešity, jednoho z nejvýznamnějších sunnitských míst v iráckém hlavním městě. Prohledali ji už před měsícem a rozkradli humanitární sbírku, darovanou bagdádskými obyvateli na pomoc obětem amerického obléhání Fallúdže. Tehdy také okupanti uzavřeli kolej imámů přilehlou k mešitě a poškodili její vnitřek.

Exploze v Bagdádu

Svědkové slyšeli v sobotu v poledne v centru Bagdádu dvě mohutné exploze. Uvnitř amerického štábu bylo slyšet varovné sirény a z tzv. Zelené zóny bylo vidět stoupat sloupy kouře. Mluvčí americké armády prohlásil podle agentury Reuters, že příčina explozí je "neznámá".

Několik silných explozí a řev letounů byl v Bagdádu slyšet už v sobotu za úsvitu. Okupační velení se k výbuchům nevyjádřilo a jejich příčina nebyla objasněna.

Američané přiznali zabité vojáky

V sobotu americké velení přiznalo, že při různých incidentech byli zabiti čtyři američtí vojáci. Z toho tři zahynuli v jižním Iráku: jeden kolem 15:00 při minometném útoku na jeho jednotku, druhého zasáhl ostřelovač odporu, třetí zemřel, když se převrátilo jeho auto, čtvrtý voják byl zabit v bagdádském vojenském štábu za nejasných okolností.

V sobotu byla rovněž přiznána smrt dalšího amerického vojáka, jenž zemřel na následky zranění utrpěných při granátovém útoku na vojenský konvoj severně od Bagdádu. Dva další američtí vojáci byli podle oficiálního prohlášení zabiti v pátek jižně od Bagdádu.

Útoky odporu na americké zásobovací konvoje

Americká Associated Press v sobotu oznámila, že americký vojenský zásobovací konvoj se stal 25 mil severně od Bagdádu terčem útoku, při němž byl jeden tanker s palivem zničen. Iráčtí mladíci tančili a jásali kolem hořícího vozidla.

Podle korespondenta TV al-Džazíra v Bagdádu byl při útoku odporu v bagdádském obvodu Nahda zapálen americký vojenský nákladní automobil s výstrojí. Americké síly po útoku oblast uzavřely.

Nábor dobrovolníků do loutkové armády v Mósulu

Nemocniční zdroje v sobotu oznámily, že minometná střela vypálená iráckým odporem dopadla kolem 10:35 mezi Iráčany, stojící ve frontě, aby se přihlásili do loutkové "irácké armády". Čtyři eventuální lokajští vojáci byli zabiti a 17 dalších podle agentury Reuters zraněno. Irácká loutková policie oznámila, že mrtví a zranění stáli v řadě před odvodovou základnou v průmyslové zóně východní části Mósulu.

Američané obklíčili Madínat as-Sadr v Bagdádu

Americké okupační komando rozmístilo v sobotu krátce po půlnoci vojenská vozidla kolem bagdádské čtvrti Madínat as-Sadr, která je pevností Muqtady as-Sadra a jeho Mahdího armády. Americké tanky zaujaly pozice na hlavní třídě vedoucí do města, ale neuzavřely ulice. Místní obyvatelé se egyptské agentuře pro Střední východ přiznali k obavám, zvláště když se během noci objevili v ulicích mahdisté a došlo ke srážkám s americkými hlídkami, podporovanými kulometnou střelbou z vrtulníků. Boje pokračovaly celou noc a ráno, kdy mahdisté ostřelovali americký štáb ve čtvrti Urfili. Později obyvatelé Madínat as-Sadr pohřbili dva Iráčany, zabité při americkém útoku, z nichž jeden byl nadporučíkem irácké loutkové policie. Americká okupační hlídka vyzvala obyvatele čtvrti, aby odevzdali zbraně, ti však odpověděli házením kamenů na americkou hlídku a bránili okupantům ve vstupu do čtvrti.

Boje v Karbale

Nemocniční zdroje a očití svědkové oznámili, že čtyři Iráčané, z toho tři civilisté, byli zabiti a sedm dalších zraněno v sobotu ráno při boji mezi iráckou loutkovou civilní obranou a mahdisty. Taxikář Hasan Ghaním (40), který boj viděl, uvedl pro AFP, že ke srážce došlo v centru Karbaly. Ředitel nemocnice ve městě Alí al-'Ardáwí uvedl, že do nemocnice byla přinesena těla tří mrtvých civilistů, a že bylo přiznáno sedm zraněných. Odpovědí amerických okupantů na zprávy, že jejich okupace zavinila smrt civilistů, byla výzva obyvatelům Karbaly, aby město opustili a nechali tak okupantům volné ruce ke zničení všeho, co se jim postaví do cesty. Podle TV al-Arabíja ovšem už většina obyvatel město opustila.

Prudké boje v Nadžafu, 'Amará a Násíríji

Série explozí zazněla v sobotu Nadžafem, kde pokračovaly boje mahdistů s americkými okupačními silami.

Britský vojenský mluvčí v jihoiráckém 'Amará prohlásil, že britští okupační vojáci zabili 20 mahdistů a jednoho zajali během kulometné přestřelky. Sdělil, že dva britští vojáci byli také zraněni v boji, při němž mahdisté zaútočili na britskou okupační hlídku raketami a ručními granáty.

Podle oznámení TV al-Džazíra byla prolomena blokáda mahdistů kolem štábů okupačních jednotek v Násiríji. Mahdisté bojovali asi půl hodiny s italskými a filipínskými okupanty, kteří střežili budovu štábů.

Američané údajně zabili 21 Iráčanů v okolí Bagdádu

Podle amerického brigádního generála Marka Kimmitta zabili američtí okupační vojáci 21 Iráčanů a více než 10 jich zranili při operacích, k nimž došlo v noci z pátku na sobotu v Bagdádu. Kimmitt prohlásil v sobotu na tiskové konferenci, že většina byla zabita v Madínat as-Sadr. Přiznal, že došlo k řadě dalších bojových střetů s okupačními silami v Násiríji a 'Amará. Dále řekl, že bojovníci odporu zaútočili na americkou hlídku granátomety a automaty, okupanti odpověděli kulomety a zabili přitom sedm Iráčanů.

Smrt loutkových policistů v Tikrítu

Irácká loutková policie v Tikrítu oznámila, že dva policisté a stráž byli v noci z pátku na sobotu zabiti, když bojovníci odporu zahájili palbu na stráž benzinové stanice blízko města.

Rumsfeld nařídil během pobytu v Iráku útoky na Nadžaf a Karbalu

Irácké zdroje potvrdily, že tajemník obrany USA Donald Rumsfeld dal podle Quds Press během své páteční návštěvy Iráku zelenou americkým silám, aby zaútočily na města Nadžaf a Karbalu. V obou městech propukly v pátek ráno boje mezi mahdisty a americkými okupačními silami. Místní očití svědkové oznámili, že americkým okupantům při útocích na města pomáhají milice kurdských pešmergů. Několik členů Mahdího armády prohlásilo, že v bojích byla zabita řada amerických vojáků. Další mahdista sdělil, že američtí okupanti přerušili silnici spojující Karbalu s Nadžafem ve snaze zabránit kontaktům mahdistů v obou městech.

Zavražděn saúdský filantrop

Mafkarat al-Islam uvedla, že v sobotu ráno kolem 8:30 byli ve městě Zubajr zabiti granátem hozeným do jejich auta saúdský obchodník šajch Saqr al-Hadhlúl a jeho syn. Korespondent označil al-Hadhlúla za filantropa a dobrodince města, který dal v obvodu Hamdán postavit známou mešitu, nazývanou "Džámí' al-Hadhlúl". Šajch se nedávno usadil v Iráku, ale ponechal si saúdské občanství. Příbuzní šajcha Saqra obvinili z vraždy ší'itské bandy, podporované Spojenými státy. Sdělili, že od pádu Bagdádu na jaře 2003 tzv. Hizb ad-Da'wa (Strana islámské výzvy), vedená Ibráhímem al-Dža'farím, členem tzv. prozatímní vládní rady, a brigády Badr, vedené dalším kolaborantem Abd al-'Azízem al-Hákimem, vraždily významné představitele sunnitské komunity.

Zdroj ZDE

                 
Obsah vydání       24. 5. 2004
24. 5. 2004 O lidech, kteří záhadně zahynuli v americkém vězení
23. 5. 2004 Britská vláda je znepokojena agresivním jednáním Američanů v Iráku
23. 5. 2004 Iráčané nebudou smět žalovat západní vojáky pro válečné zločiny
23. 5. 2004 Nevysvětlené "podivnosti" v případě popraveného Nicka Berga
24. 5. 2004 Další praskliny v budově pařížského letiště
24. 5. 2004 Novináři a "novináři" Štěpán  Kotrba
24. 5. 2004 Výzva naší schopnosti tolerovat odlišnost Štefan  Švec
24. 5. 2004 ČT, Nova a Prima se dohodly na společném postupu při zavádění digitální televize
23. 5. 2004 Moorův filmový pamflet získal hlavní cenu v Cannes
24. 5. 2004 Obviňovat prezidenta z velezrady má smysl
24. 5. 2004 Nezavřené víko Henryho rakve Ivo  Bystřičan
24. 5. 2004 Přítomnost vojsk OSN a NATO nezabránila v Kosovu "březnovému pogramu" Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 S policisty se nemluví, aneb stále zamindrákovaní ochránci zákona Jan  Paul
24. 5. 2004 Civilní oběti v Iráku
24. 5. 2004 AI vítá rozhodnutí vlády zabránit vývozu radarů: škoda, že až na nátlak ze zahraničí
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004
24. 5. 2004 Jaká má být televize veřejné služby
21. 5. 2004 Šéf kulturní komerční stanice Channel Four jmenován generálním ředitelem BBC
21. 5. 2004 Komunista morálně pokleslou osobou zůstane Petr  Jánský
21. 5. 2004 Co je nemorální? Jan  Baláč
21. 5. 2004 I mladí lidé mohou být antikomunisty Boris  Cvek
20. 5. 2004 Nálepkování se nevyplácí Jan  Čulík
21. 5. 2004 ČT potřebuje 6,5 miliard Štěpán  Kotrba
21. 5. 2004 Mládež na křižovatce - spojení světovosti s češstvím
21. 5. 2004 Mládež na křižovatce: Životní cíle, životní problémy a životní dráha Petr  Sak, Karolína  Kolesárová-Saková
24. 5. 2004 Asociace školských odborů pomohla pedagogickým centrům Radek  Sárközi
24. 5. 2004 Jak se referovalo o jednom zasedání Štěpán  Kotrba
24. 5. 2004 S komunisty nemluvíme! Oskar  Krejčí
24. 5. 2004 Ano, politika snižování daní je to pravé Marek  Zapletal
24. 5. 2004 Špatná argumentace o daních
24. 5. 2004 Normální a "normální" Petr  Švec
24. 5. 2004 Indie: Prinesú voľby pre miliardu ľudí skutočnú zmenu? Radovan  Geist
24. 5. 2004 Ako dostať USA z Iraku? John Brady Kiesling
24. 5. 2004 Tajné švajčiarske kontá budú zdanené
23. 5. 2004 Konflikt kvôli softvérovým patentom
24. 5. 2004 Okupační vojska zanechala za sebou v Rafahu spoušť
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
24. 5. 2004 Čo dokáže analýza... Ivan  Štefunko
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2004 Ako dostať USA z Iraku? John Brady Kiesling
24. 5. 2004 Civilní oběti v Iráku   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
24. 5. 2004 O lidech, kteří záhadně zahynuli v americkém vězení   
23. 5. 2004 Britská vláda je znepokojena agresivním jednáním Američanů v Iráku   
23. 5. 2004 Iráčané nebudou smět žalovat západní vojáky pro válečné zločiny   
23. 5. 2004 Nevysvětlené "podivnosti" v případě popraveného Nicka Berga   
21. 5. 2004 Dopis z Iráku Bohumil  Kartous
21. 5. 2004 Další videozáznamy ještě horšího týrání   
20. 5. 2004 Nové fotografie týrání z Abu Ghraib   
20. 5. 2004 Američané "provedli razii v rezidenci Ahmada Čalabího"   
19. 5. 2004 Jsou reportéři al-Džazíry teroristé s rukama potřísněnýma americkou krví? Fabiano  Golgo
19. 5. 2004 Moc a arogance   
19. 5. 2004 Iráčané pohřbili svatebčany, které Američané "nezabili"   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.