21. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 6. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Zpravodajství iráckého odporu za dny 14. - 16. června 2004 sestavil Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Pondělí 14. června 2004

Exploze v Bagdádu zničila vozidla zahraničních spekulantů

AFP informovala, že po 8:00 místního času centrem Bagdádu otřásla silná exploze, po níž stoupaly k obloze sloupy kouře. K útoku odporu došlo blízko hlavní dopravní tepny - ulice Sa'dún na východním břehu Tigridu. Irácká loutková policie oznámila, že sebevražedný útočník odpálil auto s výbušninou v rušné ulici, kterou projížděla auta zahraničních spekulantů. Podle sdělení loutkové policie šlo o typ auta užívaný americkými výzvědnými agenty. Egyptská agentura MENA oznámila, že výbuch poničil fasády řady obchodů a bytů, zničeno bylo osm vozidel. Podle agentury Reuters se místní lidé snažili vytahovat lidi z trosek domů, jejichž fasády se zřítily. Zaútočili také na dva vozy poškozené útokem odporu a tloukli do nich s voláním: "Amerika je nepřítel Boha!" Loutková policie pak dav rozehnala střelbou do vzduchu a místo útoku uzavřela. Podle americké AP bylo explozí zabito nejméně 13 osob včetně jednoho Američana a čtyř jiných cizinců, přiživujících se na průmyslu okupovaného Iráku. Podle bruselské mluvčí General Electric Louisy Binnsové šlo o dva zaměstnance bezpečnostních služeb a tři zaměstnance Granite Services Inc., jež podléhá General Electric. Americká armáda oznámila, že z mrtvých byli dva Britové, jeden Francouz, jeden Američan a poslední neurčené národnosti. Více než 60 lidí, v tom 10 cizích podnikatelů, bylo podle jejího sdělení zraněno. Podle AP byli mezi mrtvými naopak dva Filipínci, podle nemocničního zdroje byl jeden z mrtvých Súdánec a jeden Iráčan. Těla cizinců byla údajně odvezena na americkou základnu na bagdádském letišti.

Útok odporu na loutkovou policii ve městě Salmán Pák

Auto naložené výbušninou explodovalo v pondělí blízko města Salmán Pák jihovýchodně od Bagdádu. Podle sdělení loutkové policie vjel šedý opel mezi vozidla policie a vybuchl, přičemž zabil čtyři osoby a stejný počet dalších zranil.

Útok odporu na kurdské vojáky u Kirkúku

Pět kurdských členů loutkové irácké "armády", podřízené americkým okupantům, bylo v severním Iráku zabito bojovníky odporu. Podle prohlášení kurdského úředníka v Kirkúku byla jejich těla poté spálena v autě, v němž cestovali. Džalál Džawhar, člen politického byra kolaborantského tzv. Vlasteneckého svazu Kurdistánu vedeného Džalálem at-Talabáním, sdělil AFP, že kurdští loutkoví vojáci patřili ke dvěma kurdským kolaborantským stranám, Národnímu kurdskému svazu a Vlasteneckému svazu Kurdistánu. Pohřeb zabitých Kurdů se konal v převážně kurdské čtvrti Rahmawa severně od Kirkúku a kurdská kolaborantská policie a milice zabránily novinářům v přístupu.

Útok odporu na novozélandské okupační vojáky

Novozélandský rozhlas přiznal, že novozélandští vojáci z okupační technické jednotky se v pondělí stali terčem minometného útoku. Rozhlas citoval úředníka novozélandského ministerstva zahraničí, který přiznal, že do tábora novozélandských vojáků v Basře dopadly tři minometné střely, ale podle prvních informací nezpůsobily žádné ztráty. Podle novozélandského mluvčího byla komunikace s táborem obtížná, takže nebylo možno zjistit další podrobnosti.

Nový Zéland vyslal do Iráku 80 okupačních vojáků, příslušných k technické jednotce, která spolupracuje s britskými okupanty.

Britský ministr obrany Geoff Hoon v pondělí nečekaně navštívil britskou základnu v Basře. Jeho návštěva byla se vší pravděpodobností spojena s minometným útokem odporu.

USA jsou údajně připraveny jednat s Muqtadou as-Sadrem

Loutkový guvernér Nadžafu 'Adnán az-Zaráfí v pondělí oznámil, že americké okupační síly vyjádřily připravenost uzavřít dohodu se ší'itským vůdcem Muqtadou as-Sadrem o budoucnosti Mahdího armády. Podle zpravodajské stanice al-'Álam az-Zaráfí řekl, že sdělení o americké ochotě byla obsažena v nótě, zaslané americkým vyslancem Christopherem Rolsem ší'itským představitelům.

Podle az-Zaráfího mahdisté v pondělí propustili loutkové policisty, které v pátek při útoku na policejní stanici vzali jako rukojmí.

Na nedělní tiskové konferenci americký armádní mluvčí brigádní generál Mark Kimmitt vyjádřil překvapení nad množstvím zbraní, které vlastní Mahdího armáda, a nabídl, že americká armáda je odkoupí.

Američtí okupanti v Karbale uvěznili pobočníka Muqtady as-Sadra

Američtí okupační vojáci v neděli zajali Sajjida Ahmada Ridu al-Husajního (33) v jeho úřadě v Karbale. AFP to sdělil jeho bratr Džámil. Při zatýkání američtí vojáci ukradli v al-Husajního bytě 2 000 dolarů a 2 milióny iráckých dinárů (1 380 dolarů). Džámil al-Husajní řekl, že si není vědom, proč Američané provedli razii a uvěznili jeho bratra, a sdělil, že ho Američané drží na své základně ve čtvrti Ibráhímíja na okraji Karbaly. Americké zdroje zajetí al-Husajního nepotvrdily.

Úterý 15. června 2004

Útok odporu na americký konvoj

Síly iráckého odporu zaútočily v úterý ve čtvrti 'Adl v západním Bagdádu na americkou vojenskou hlídku, která doprovázela skupinu nevojenských vozidel ve službách amerických okupantů. Podle TV al-Džazíra se pak strhl boj mezi oběma stranami; jedno z nevojenských vozidel bylo zničeno. Americké síly ihned uzavřely území a rozmístily své ostřelovače na okolních střechách. Očitý svědek al-Džazíře sdělil, že američtí vojáci po útoku zahájili nekontrolovanou střelbu, stříleli na náhodné irácké kolemjdoucí a několik z nich zabili. Americký vojenský mluvčí v úterý přiznal, že skupina bojovníků odporu zahájila palbu na konvoj vozidel, v nichž jeli alespoň tři "podnikatelé" a kolaboranti. Americký generál Mark Kimmitt řekl na tiskové konferenci, že je prozatím nemožno určit, zda byl některý z "podnikatelů" zabit nebo ne. Odmítl je také blíže určit, ale uvedl, že jejich konvoj byl přísně střežen. Později sdělil tisku, že konvoj byl napaden na silnici k bagdádskému mezinárodnímu letišti a že několik z "podnikatelů" bylo zabito, odmítl však sdělit počet a národnost mrtvých.

Útok odporu na americké vozidlo

Americké vojenské vozidlo GMC se stalo v úterý ráno u Tádží terčem útoku iráckého odporu. Řidič vozidla byl při útoku zabit, osud pasažérů byl ve chvíli, kdy korespondent Mafkarat al-Islam podával zprávu, neznám. Okupační jednotky jako obvykle po útoku celou oblast uzavřely.

Útok odporu na sídlo kolaborantské komunistické strany

V úterý přesně v 5:30 ráno vypálili bojovníci odporu raketu na budovu, patřící kolaborantské Irácké komunistické straně ve čtvrti Šu'la v Bagdádu. Velká část budovy byla podle zprávy Mafkarat al-Islam zničena.

Vůdce této organizace Mufíd ad-Džaza'irí, bývalý agent CIA, byl Američany dosazen do tzv. "prozatímní vládní rady" a oddaně jim slouží.

Exploze bomby u Saddámova mezinárodního letiště

V úterý ráno se rozlehla exploze na silnici, vedoucí na bývalé mezinárodní letiště v Bagdádu, kde je nyní jedna z největších amerických základen. AFP oznámila, že američtí vojáci a irácká loutková policie uzavřeli místo útoku, z něhož stoupaly sloupy kouře. O škodách či ztrátách útokem způsobených nebyly žádné zprávy.

Útoky na ropovody na jihu Iráku

Zdroje z lodní dopravy v úterý oznámily, že blízko přístavu v Basře vybuchla bomba a způsobila značné škody, čímž "podstatně omezila" množství nafty dopravované z přístavu. Podle jednoho z úředníků "byl vážně poškozen jeden z ropovodů, který přivádí ropu do tanků v přístavu".

K dalšímu útoku na ropovod došlo v pondělí v noci blízko vesnice vzdálené 25 km od Basry. Zdroj uvedl, že "se zdá, že výbuch zastavil tok ropy do zásobních tanků. Následkem toho množství ropy vypravované z přístavu kleslo skoro o 80 %."

Ropovody v severním Iráku byly v minulých dnech opakovaně ochromeny a okupantům byla znemožněna doprava ropy ze země přes Turecko. Útoky na zařízení v Basře nyní hrozí, že bude uzavřena i tato cesta, kudy lze vykrádat iráckou ropu.

Podle Mafkarat al-Islam v úterý ráno údajně explodovala bomba blízko sídla společnosti Oil of the South v Basře, zranila jednoho Iráčana a vážně poškodila vozidlo.

Později americká AP sdělila, že irácký odpor zapálil dva ropovody na poloostrově Fáw, což podstatně omezilo export ropy z Perského zálivu a způsobilo značný růst cen ropy.

Úředník irácké loutkové policie tvrdil, že způsobené škody budou během několika dní opraveny. Analytik Paul Horsnell přesto prohlásil, že následkem útoků se iráckému loutkovému režimu v červnu nepodaří dosáhnout plánovaného denního exportu 2 miliónů barelů.

Kolaborant-překladatel zastřelen bojovníky odporu

Irácký tlumočník, pracující pro britské okupační vojáky, byl v úterý podle Mafkarat al-Islam zastřelen bojovníky odporu.

Vystrašená bagdádská městská rada žádá stanné právo

V zoufalé snaze zastavit stoupající vlnu útoků odporu žádala městská rada v Bagdádu v úterý vyhlášení stanného práva v zemi. Přiznala, že bezpečnostní situace se rapidně zhoršila v hlavním městě a vůbec v celé okupované zemi. Zdroj z městské rady řekl, že rada hodlá následkem rostoucích úspěchů odporu předložit loutkové tzv. prozatímní vládě, dosazené okupanty, žádost o vyhlášení stanného práva jako "naléhavé nutnosti". Agentuře QudsPress zdroj sdělil, že země, v nichž byla mnohem méně kritická situace než v Iráku, použily vyhlášení stanného práva a zavedly nouzová opatření. Podle městské rady "je stanné právo nezbytné, aby se podařilo získat kontrolu nad výbušnou bezpečnostní situací".

Irácký odpor zasáhl ukrajinskou základnu u Kútu

Dvě exploze otřásly územím blízko hlavní základny amerických a ukrajinských vojáků západně od jihoiráckého města Kút. Ze základny stoupaly mraky kouře, nebyly však žádné zprávy o následcích útoku.

Odpor ostřeloval britskou základnu u Basry

Podle egyptské agentury MENA bojovníci iráckého odporu odpálili rakety na britskou okupační základnu v Hákimíji v Basře a způsobili materiální škody na okupačním štábu.

Střelba okupantů na civilní automobil

Američtí vojáci zaútočili v úterý v 7:30 na černý automobil dolphin na dálnici mezi městy Muthanna a Qanát. Majitel vozu byl lehce zraněn, osud pasažérů nebyl v době zaslání zprávy znám. Na místo přijela sanitka, poškozený vůz odtáhlo Humvee. Proč Američané na civilní vozidlo zaútočili, nebylo vyjasněno.

Britský "civilní podnikatel" zabit při sebevražedném útoku

Britský list Guardian v úterý odhalil, že britský občan Keith Butler (46), který byl zabit v pondělí při bombovém útoku v Bagdádu, býval výsadkářem, který bojoval na Malvínách proti Argentině a sloužil v severním Irsku. Tento bývalý seržant britské armády byl podle Guardianu byl zaměstnán u Olive Security, londýnské společnosti, která zaměstnává bývalé členy britské armády a má v Iráku asi 300 zaměstnanců.

Středa 16. června 2004

Odpor zničil americké nákladní vozy ve Fallúdže

Síly odporu zapálily podle místního korespondenta Mafkarat al-Islam ve středu večer ve fallúdžské čtvrti Šuhadá čtyři americké výsypné vozy německé výroby, které se obvykle používají k přepravě písku a stavebního materiálu pro americké okupační síly.

Miny zabily čtyři Američany v Saqlavíji

Pozemní miny explodovaly ve středu po západu slunce pod vozidlem americké hlídky v Saqlavíji. Jedno Humvee bylo zničeno a druhé vyřazeno z provozu. V prvním byli čtyři vojáci, kteří všichni při útoku zahynuli, posádka druhého byla zraněna a později odvezena vrtulníkem.

Raketový útok odporu na americkou základnu u Baládu

Agentura AP oznámila, že tři američtí vojáci byli ve středu odpoledne zabiti a 25 dalších zraněno při raketovém útoku partyzánů na americkou logistickou základnu u města Balád asi 80 km severozápadně od Bagdádu.

Čtrnáct ze zraněných vojáků bylo dopraveno do vojenské nemocnice patřící 31. divizi, sedm dalších bylo údajně ošetřeno na ošetřovně amerického tábora Anaconda.

Útok odporu na důstojníky CIA blízko "Zelené zóny"

Oddíl iráckého odporu zaútočil v úterý kolem 13:00 na kolonu sedmi vozidel americké CIA, která projížděla silnicí blízko tzv. "Zelené zóny". Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že bojovníci odporu zaútočili na vozidla kulomety a granátomety. Dvě vozidla byla při útoku zničena a jejich posádky byly pobity. Ostatních pět aut ujelo. Právě ve chvíli útoku se z opačného směru objevila americká okupační hlídka a začala na bojovníky odporu střílet. Těm se přesto podařilo zmizet. Američané i potom pokračovali ve střelbě a zranili kolemjdoucího civilistu.

Bezprostředně potom Američané celou silnici uzavřeli. Korespondent Mafkarat al-Islam se tam však dostal boční cestou a viděl na zemi dvě těla přikrytá prostěradly. Bylo také vidět jedno zcela zničené vozidlo.

Bombové útoky v Ramádí

Čtyři členové americké CIA byli ve středu odpoledne zabiti explozí pozemní miny pod svým autem blízko autobusového nádraží ve městě Ramádí. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam příslušníci odporu minu nastražili ve chvíli, kdy se Američané zastavili u obchodu s nápoji.

Téhož dne ráno explodovalo v Ramádí auto naložené výbušninou, které zabilo devět lidí včetně čtyř zahraničních žoldáků. Americký mluvčí později oznámil, že bylo zatčeno šest příslušníků loutkových tzv. bezpečnostních sil a jeden irácký civilista pro "podezření" z účasti na útoku. Podle TV al-Džazíra bylo sedm zajatců odvezeno k výslechům na americkou základnu.

Útok odporu na americkou kolonu

Americká vojenská kolona se podle zprávy korespondenta TV al-Džazíra v Samarrá stala ve středu na dálnici blízko města terčem granátového útoku odporu. Útok zcela zničil jedno vojenské vozidlo. Američtí vojáci pak na hodinu úsek dálnice uzavřeli.

Irácký odpor zastřelil šéfa obrany severoiráckých ropných polí

Šéf ochrany iráckých ropných polí v severním Iráku Ghází at-Talabání, přisluhující americkým okupantům v jejich drancování iráckých zdrojů, byl zastřelen v Kirkúku a jeho řidič byl vážně zraněn. Ghází byl příbuzným Džalála at-Talabáního šéfa nacionalistické kurdské strany Vlastenecký svaz Kurdistánu, kolaborující s okupanty.

Minometný útok na americkou základnu na bagdádském letišti

Bojovníci iráckého odporu ostřelovali v úterý v noci minomety americké vojáky na základně na bývalém Saddámově mezinárodním letišti v Bagdádu. Bojovníci zahájili palbu z blízké čtvrti 'Ámiríja a podle korespondenta Mafkarat al-Islam zjevně způsobili Američanům ztráty. Ihned po útoku se ve čtvrti objevili američtí vojáci a začali pročesávat ulice, aby nalezli nějaké partyzány.

Exploze na základně v Kirkúku

Silná exploze způsobená vypálenou raketou otřásla ve středu ráno americkým okupačním štábem na letišti v Kirkúku. Výbuch způsobil značné materiální škody a zranil tři americké vojáky. Oznámila to egyptská agentura MENA s tím, že nemá k dispozici další informace.

Útok na americký štáb v Bagdádu

Ve středu přesně v 8:00 zaútočil irácký odpor dvěma raketami Grad na americký okupační štáb v budově, která bývala sídlem irácké rozvědky v bagdádském obvodu Kázimíja. Bojovníci odporu rakety vypálili z blízké čtvrti Madínat al-Hurrijá.

Útok na americkou kolonu v 'Ámiríji

V úterý kolem 11:00 se americká vojenská kolona, složená ze čtyř Humvee, stala terčem granátového útoku v 'Ámiríji ve čtvrti Muhamin, nedaleko bývalé základny Irácké jeruzalémské armády, z níž si Američané udělili svůj místní štáb. Američtí vojáci se po útoku rychle stáhli do své bašty. Americké zdroje nezveřejnily žádnou zprávu o případných ztrátách.

Irácký odpor popravil ve Fallúdže milicionáře INC

Zdroje blízké iráckému odporu oznámily agentuře QudsPress, že bojovníci odporu ve Fallúdže zabili sedm stoupenců tzv. Iráckého národního kongresu (INC), kolaborantské organizace vedené agentem CIA Ahmadem Šalabím. Milice INC byly zodpovědné za útok na bezpečnostní štáb ve Fallúdže, při němž bylo zabito 12 lidí, a z něhož byli zprvu obviněni bojovníci odporu. Bojovníci odporu obklíčili hřbitov, na němž se útočníci ukryli, a sedm z nich zajali. Během jejich výslechu zjistili, že jde o příslušníky INC.

V Bagdádu se ve středu v ulici Firdaws sešla před hotelem, obývaným zahraničními novináři, demonstrace, jejíž účastníci obvinili odpor, že lidé z INC nebyli popraveni kvůli svému zločinu, ale proto, že jsou ší'ité. Demonstranti nesli obrazy sedmi popravených, kteří prý nebyli ozbrojenými milicionáři, ale dopravními dělníky. Organizátoři demonstrace šířili prohlášení obsahující požadavek jihoiráckých kmenů Rabí'a na potrestání jejich "vrahů". K vraždě prý došlo se souhlasem dvou sunnitských náboženských hodnostářů Abd Alláha al-Džanabího a Záfira ad-Dulajmího.

Toto překrucování je jen dalším pokusem kolaboranta Šalabího, kterého nedávno odkopli i jeho američtí zaměstnavatelé, o zasévání náboženské nenávisti mezi ší'ity a sunnity. Zdroj blízký fallúdžskému odporu uvedl: "Odmítáme líčení události v sektářském hávu. Ti, kdo byli zabiti, byli stoupenci Šalabího. Zaútočili na nás a my jsme nad nimi vynesli rozsudek na základě zákonů. Nemohli jsme vynést jiný rozsudek ani kdyby to byli sunnité, protože tento trest si všichni zasloužili, když stříleli na své vlastní bratry." Šajch Abd Alláh al-Džanabí jakoukoli spojitost s popravou těchto lidí odmítl. V prohlášení pro TV al-Arabíja uvedl, že na jeho rukách není ničí krev a pokud by se objevil nějaký důkaz o jeho spoluvině, je ochoten předstoupit před soud. Oba šajchové jsou čelní sunnitští vůdci ve Fallúdže a jejich jména jsou na předních místech listiny sestavené kolaborantskými ší'itskými Brigádami Badr. Šajch ad-Dulajbí byl po několik měsíců držen v koncentračním táboře Abú Ghurajb. Místní pozorovatelé ve Fallúdže se obávají, že útok na tyto dva vůdce může být jen záminkou k obnovenému úsilí některých ší'itských kolaborantů rozpoutat náboženskou válku.

Útok sabotérů na ropovod v severním Iráku

Úředník ropné společnosti Oil of the North oznámil, že v úterý večer exploze roztrhla ropovod vedoucí ze severoiráckých ropných polí a dodal, že pravděpodobně šlo o sabotáž. TV al-Džazíra informovala, že oheň se rozšířil podél ropovodu asi 50 km západně od Kirkúku.

BBC oznámila, že irácký ropný průmysl "byl zastaven po sériích útoků na ropovody" už před středeční vraždou šéfa bezpečnosti tohoto ropného sektoru at-Talabáního.

Útoky sabotérů v několika posledních dnech zastavily veškerý export ropy z jihoiráckých terminálů v Basře a Chawr al-'Amajá, z nichž se denně exportovalo 1,6 milionu barelů ropy a do 30. června měl export stoupnout na 2 miliony. Zastavení provozu přijde okupanty na 60 milionů dolarů denně.

Američané si ze 14 000 mužů vytvořili oddíly kolaborantů, aby ropovody a ropná zařízení hlídali, ale nepomáhá jim to. Ijjád 'Álawí prohlásil, že úniky ropy stojí zemi (rozuměj: okupanty) 200 milionů dolarů.

Tři další žoldácké společnosti opouštějí Irák

Syrská agentura SANA oznámila, že rumunská firma Compania, jihoafrická Executive Outcomes a britská Sandline Company ukončily činnost v Iráku a své zaměstnance povolaly domů. Počet "bezpečnostních firem", které se z Iráku stáhly, tím stoupl na pět. Nad zisky těchto firem převážily výdaje způsobené neustálými útoky partyzánů na okupanty a všechny, kdož jim slouží. Armáda žoldáků čítající až 20 000 mužů však stále zůstává nejsilnější armádou v Iráku po US Army.

Mahdisté bojují s okupanty v Bagdádu

Během noci z úterý na středu propukly v Madínat as-Sadr v Bagdádu srážky mezi Mahdího armádou a okupanty. Podle TV al-Arabíja se boje soustředily v jižní a západní části čtvrti. Zprávy o škodách či případných ztrátách nebyly k dispozici. K podobným srážkám dochází po dva měsíce již téměř denně.

Muqtadá as-Sadr nařídil mahdistům opustit Nadžaf

Agentura Reuters informovala, že Muqtadá as-Sadr nařídil příslušníkům své Mahdího armády, kteří nepocházejí z Nadžafu, aby se z města stáhli a vrátili se do svých domovů. Zdroj: http://www.albasrah.net/moqawama/english/iraqi_resistance.htm

                 
Obsah vydání       21. 6. 2004
21. 6. 2004 Jste dyslektik a bydlíte v Kroměříži? Na středoškolské studium zapomeňte Bohumil  Kartous
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení
21. 6. 2004 Ostuda pro město Kroměříž? Ondřej  Hausenblas
21. 6. 2004 "Dyslektik je hlupák a tenhle má ještě vzpurnou matku!"
21. 6. 2004 V ČR stále panuje představa dyslektik = blbec
21. 6. 2004 Učitelé jsou schopni způsobit nevratné škody
21. 6. 2004 Opakování je matka moudrosti Štěpán  Kotrba
21. 6. 2004 Digitalizace: s ČeRTem nebo bez? Vlastimil  Ježek
21. 6. 2004 O štěstí v umírání a o institucionalizované smrti Jan  Paul
21. 6. 2004 Zločin, trest a soudcovo svědomí Zdeněk  Jemelík
21. 6. 2004 Pozor na zavádění školného na českých univerzitách! Jan  Sýkora
21. 6. 2004 Nesouhlaste s brněnským magistrátem - udělá z vás orwellovsky neosobu
21. 6. 2004 Konec kritiků v Čechách Jan  Lipšanský
21. 6. 2004 Britští vojáci obviněni ze "zohavování mrtvol a mučení Iráčanů"
21. 6. 2004 První irácké nezávislé rádio
21. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004
21. 6. 2004 Syrský občan uvězněn za používání internetu
19. 6. 2004 Al Kajda získá zbraně hromadného ničení a použije jich
20. 6. 2004 Červený kříž vydal Spojeným státům ultimátum ohledně Saddáma Husajna
21. 6. 2004 ČT chce být stále "názornější"? Miloš  Dokulil
21. 6. 2004 Znovu o českém praporu? Miloš  Dokulil
20. 6. 2004 Saúdská Arábie zlikvidovala buňku al Kajdy
21. 6. 2004 Umění psát Irena  Zítková
21. 6. 2004 "Vláda nemůže fungovat dál" Petr  Jánský
21. 6. 2004 Bude se v Česku mluvit a psát česky? Jan  Lipšanský
20. 6. 2004 Homeworking, podpantofelizace a Den otců Zdeněk  Bárta
21. 6. 2004 Vyberte si svého Boha. Udělejte to moderně - nainstalujte si náš software Štěpán  Kotrba
21. 6. 2004 OSN: Pomoc třetímu světu je nedostatečná Simone  Radačičová
21. 6. 2004 Alžírsko: Omezování svobody tisku? Simone  Radačičová
18. 6. 2004 Super tisíciletí Václav  Dušek
21. 6. 2004 Ministerstvo školství ocení vynikající uprchlické studenty
18. 6. 2004 Vedoucí představitelé EU se dohodli o ústavě evropské organizace
21. 6. 2004 Európa má ústavu
21. 6. 2004 Tajné stránky dňa D Peter  Greguš
21. 6. 2004 Supermarkety na muške Andrew  Wasley
21. 6. 2004 Ochrana prírody podľa Ruska Mikuláš  Huba
21. 6. 2004 Vojna a biznis Radovan  Geist
21. 6. 2004 Bush: Peniaze na novú jadrovú zbraň Jakub  Topol
21. 6. 2004 Utrpenie britského ľavičiara Radovan  Geist
18. 6. 2004 Makedonie -- doporučení pro cestování občanům ČR
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů
5. 6. 2004 Hospodaření OSBL za květen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 6. 2004 Bush: Peniaze na novú jadrovú zbraň Jakub  Topol
21. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004   
21. 6. 2004 Britští vojáci obviněni ze "zohavování mrtvol a mučení Iráčanů"   
20. 6. 2004 Červený kříž vydal Spojeným státům ultimátum ohledně Saddáma Husajna   
19. 6. 2004 Al Kajda získá zbraně hromadného ničení a použije jich   
18. 6. 2004 11. září 2001 zavládl v Americe chaos   
18. 6. 2004 Rumsfeld přiznal, že schovával jednoho iráckého vězně před Červeným křížem   
18. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 13. června 2004   
16. 6. 2004 Generál Karpinská: Udělali ze mne obětního beránka   
16. 6. 2004 Irák neměl nic společného s útoky z 11. září   
15. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje ze dne 6.-8. června 2004   
15. 6. 2004 Čtyři britští vojáci budou postaveni před vojenský soud   
12. 6. 2004 Psovodi z vězení Abu Ghraib: "Bylo nám nařízeno zastrašovat vězně psy"   
12. 6. 2004 Vrchní velitel amerických vojsk v Iráku schválil týrání vězňů   
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
21. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004   
18. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 13. června 2004   
15. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje ze dne 6.-8. června 2004   
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004   
7. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 29. dubna - 1. května 2004   
4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004