13. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 7. 2004

Karty na stole, Damoklův meč nad hlavou

Je tu ještě nějaký záhadný problém v té nastalé vládní krizi?

Nechci se stylizovat do role "chytré horákyně". Ani si nechci myslet, že mí inteligentní spoluobčané nechápou ty hrátky, jichž jsme účastni jako diváci. Pokouším se níže v textu rozložit stávající karty těch nynějších politických hrátek na stůl; šilhaje zároveň po onom "Damoklově meči" nad našimi hlavami... Ostatně jsem na to všechno v dobově podmíněných podmínkách upozorňoval v BL už dříve.

Mluví-li se už tolik let o "politické scéně", nedivme se, že se na ní odehrává divadlo. Divné divadlo. Máme sice vykrystalizované a nově se krystalizující politické strany a hnutí, ale programy se mává zpravidla jen před volbami. Straníky ani politická strana mnoho toho ve své výbavě mít nemusí; stačí jí dostatečný "image" v médiích, aby se případně ve volbách prosadila. Takže při nízké volební účasti je pak otázkou, koho vůle byla vlastně volbami vyjádřena. Koalováním se pochopitelně ta "vůle voliče" dále ředí; neboť je nutné prostřednictvím vzájemných kompromisů mezi vládními stranami hledat a najít společně schůdný recept na ty problémy ve státě, které se nakonec rozhodne ustavená vláda řešit...

  1. Špidlova vláda měla mandát na čtyři roky. ČSSD měla "holuba v hrsti". Vládní většina v parlamentě byla sice setrvale křehká, ale kupodivu stále operabilní. Přitom bez opory o KSČM. --- Gross jako potenciální premiér může získat významnější podporu v parlamentě jen za cenu, se kterou koketují mnozí, ale k níž se zatím stydí naplno přiznat. Cožpak vládnout za tiché podpory KSČM?
  2. Tiše v ČSSD zaznívaly několik let hlasy, že po Miloši Zemanovi by měl přijít do čela strany Stanislav Gross. Ten nedávný "nesarajevský" atentát na Vladimíra Špidlu byl toho vyústěním. K pádu vlády pak došlo zcela bez ohledu na to, zda má Vladimír Špidla charisma, anebo ne; a také bez ohledu na to, zda plní "levicový" program, anebo ne. --- Gross buďto bude moci být premiérem za obdobné situace, jaká tu byla za Vladimíra Špidly, anebo se bude muset opřít (tak či onak) o KSČM.
  3. Stanislav Gross je v kleštích svých stoupenců. Nemá-li dojít pouze k personální výměně na místě premiéra vlády, k dílčím kosmetickým úpravám v některých resortech a nemá-li pouze vzniknout "Špidlova vláda bez Špidly", jak to označil předseda ODS M. Topolánek, ohrozí to již mezitím upečenou dohodu o udržení stávající koalice. --- Ber, kde ber: automaticky to znamená oslabit přinejmenším US-DEU; ta by byla potom zatlačena do opozice. Jenže když má být program příští vlády výrazně "levicovější", nelze to dělat verbálně. Bude to muset být viditelné v rozložení vládních resortů. Při US-DEU v opozici to opět znamená pootočit se po KSČM, že?
  4. Zatím se tu nemluvilo o "programu" --- samozřejmě "levicovějším"!. Síly v ČSSD, které prosadily S. Grosse do čela, se nemohou spokojit bianco papírem, který by byl podepsán jako závazná přísaha věrnosti stávající koalici - tj. bez konkrétně vytýčených úkolů a povahy jejich řešení. Paradoxně se zatím nejedná o konkrétních prioritách příští vlády, ale jen o případných osobnostech ze stávajících koaličních stran v příští vládě. Koneckonců, jak to adekvátně uvedl M. Kalousek --- do krize se nedostala Špidlova vláda, ale Špidlova ČSSD; přitom především z personálních důvodů, podepřených jakoby programovými výhradami. Jakmile Gross nemá pevně v zádech celý poslanecký klub ČSSD, musí promýšlet, zda opravdu upřednostnit programové zřetele oslabením koalice a nutností nějak se domluvit s KSČM, anebo pragmaticky nějak risknout, že třeba vlastní zázemí v ČSSD uspokojí částečně jiné tváře a jinak rozmíchané resorty, kupodivu s obdobnými riziky jako u těch programů.

    5) Škromachovými ústy v neděli v relaci V. Moravce na ČT1 bylo naznačeno, že úplný volební program lze ve vládě prosadit jen při 51 % vlastních mandátů v parlamentě; což ovšem není aktuální případ. Tlak na aspoň výchozí "levicovější" vizi vládního programu chystané příští vlády bude v ČSSD zřejmý. Nejsnáze to lze uskutečnit přece jen na účet US-DEU. Pak ale ohrožením většiny v parlamentě. Je tu jakýsi žolík v tom, že "levicoví buřiči" a ti, kdož se za ně schovají, mohou pak argumentovat tím, že ODS odmítla spolupráci s ČSSD. Copak nebyly ODS nabídnuty některé kontrolní funkce? Takže pak Grossovi nezbývalo než se nějak dohodnout s KSČM. Ještě o tom jistě uslyšíme. Jakmile bude třeba šlápnout na krk US-DEU, ukáže se prstem na ODS jako na viníka následných, ale přece "taky levých" kompromisů vůči KSČM. Pokud KSČM neposloužila jako možný "strašák" k přemluvení ODS k součinnosti na přípravě "druhé opoziční smlouvy", pak bude pro ČSSD beranidlem ODS: "Vy jste nás k domluvě s KSČM dotlačili!"

  5. Ukázalo se a dále se ukazuje, že vládnout v ČR je nesnadné. Kdekdo si začal špitat o tom, že by se už mělo pomalu pomýšlet na změnu volebního systému. --- Jistě, latentně to pociťujeme už léta. Koaliční vlády mají ne vždy dost "čitelný" program. Líbilo by se i mně, kdyby byla politika u nás "profilovanější". Má to přitom jeden závažný háček. Naše demokracie se ještě nestačila dostatečně etablovat, a už angažovanost našich občanů klesá na úroveň, kdy jen každý čtvrtý je ještě ochoten aspoň svůj hlas hodit do urny. Jen KSČM má úctyhodně početnou a disciplinovanou členskou základnu! A to se zrovna v tyto dny dovídáme o dalších a dalších případech a rafinovaných formách korupce, která by --- takto dobře zavedená --- mohla v systému dvou etablovaných silných stran bujet ještě víc ("brácha na bráchu", že?)...
  6. Bez opory o KSČM Grossovi zřejmě zbývá vyhlídka na "Špidlu bez Špidly": a další pokles důvěry jak v sebe, tak v ČSSD. S případnou oporou o KSČM nutně dojde k další erozi ČSSD rovněž; KSČM zatím neměla odpovědnost za nic a svou rétorikou vypadá rozhodně "zásadověji" ("principiálněji"), takže může snadno a zatím bez rizik lákat další "levicové" stoupence, nejblíže právě z ČSSD, kam předtím vstoupil nebo jíž svou důvěru dal nejeden bývalý komunista.
  7. Současná ČSSD dává až příliš okatě najevo, že vnitřně stmelená a tedy "silná", schopná něco účinně prosazovat) není. --- Za této situace uvažovat o "dvou vzájemně opozičně silných partnerech" politického boje v ČR nevypadá nikterak perspektivně. KDU-ČSL takovou sílu nemá. Nová uskupení, která se prosadila ve volbách do EU, nemají zatím dost silné zázemí, aby z nich byly politické strany celostátního významu. US-DEU je už teď odepisována; ČSSD rozhodně v příštích parlamentních volbách nebude ani zdaleka tak silnou stranou, jakou byla před dvěma lety. Vůči ODS jako jediný stále početně významnější politický partner se nyní jeví už jen KSČM... druhá nejsilnější strana nedávných voleb do EU.
  8. Že by prioritou tohoto státu v současnosti bylo postupné, ale radikální snižování velikého schodku státních rozpočtů? Že bychom se měli připravovat na další vylepšení právního klimatu v zemi? Že je třeba urychleně připravovat další reformu daňového systému? Že je nezbytné připravit zásadní reformu důchodovou, ve zdravotnictví, ve státní správě...? Ano, ale až pak... až budeme u moci "my"... A co občan?

                 
Obsah vydání       13. 7. 2004
13. 7. 2004 Guardian o kontroverzním americkém plánu vybudovat protiraketovou základnu ve střední Evropě
13. 7. 2004 Evropský soudní dvůr zrušil rozhodnutí ministrů financí
13. 7. 2004 Bude v ČR vybudována americká vojenská základna? Jan  Čulík
13. 7. 2004 Média v Česku o americké základně Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 G. W. Bush - Syn hvězdných válek Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Anglosaské země nebyly nikdy tím, kdo rozpoutal válku? Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 V Rakousku se vyšetřuje sexuální skandál v katolickém semináři
13. 7. 2004 Karty na stole, Damoklův meč nad hlavou Miloš  Dokulil
13. 7. 2004 John Cleese: "Humor v Monty Pythonech má vážný význam" Jan  Čulík
13. 7. 2004 Je opravdu třeba pracovat déle a za méně peněz? Tomáš  Krček
13. 7. 2004 Má vôbec zmysel považovať KSČM a KSS za lavicové strany? Andrej  Sablič
13. 7. 2004 Knížák opět nezvládl řízení Petr  Jánský
13. 7. 2004 Další úspěch anti-GM kampaní v Anglii Pavel  Houdek
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004
13. 7. 2004 Přepisy zvukových záznamů ze zasedání ÚVV ČSSD dne 26. 6. 2004
13. 7. 2004 Aj Západ potrebuje politiku glasnosti Eduard  Chmelár
13. 7. 2004 Miliardové zisky z peňaženiek obyčajných ľudí Jakub  Topol
12. 7. 2004 Zemřel Laurance Rockefeller
13. 7. 2004 Svatební kázání - i pro Evropu Zdeněk  Bárta
12. 7. 2004 Američané zabránili vědcům vystoupit na kongresu o AIDS
12. 7. 2004 Koalice: Podpis vlastní krví aneb konec objímání stromů Irena  Ryšánková
9. 7. 2004 Kostelka přiznal utajené jednání s Američany Štěpán  Kotrba
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
11. 7. 2004 Hledání vkusu aneb o SUPERlativech Jan  Sýkora
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
11. 7. 2004 Irák: Britská rozvědka "odvolala tvrzení", že má Saddám ZHN
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2004 Karty na stole, Damoklův meč nad hlavou Miloš  Dokulil
12. 7. 2004 Koalice: Podpis vlastní krví aneb konec objímání stromů Irena  Ryšánková
9. 7. 2004 Stoprocentní podpora vládě, která ještě neexistuje, a křesťanský "slib věrnosti" Štěpán  Kotrba
1. 7. 2004 Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross Ivan  David
1. 7. 2004 Dvakrát "tři Grácie" v české licenci... Jan Bohuslav Akláb
30. 6. 2004 Konkurz na premiéra Oskar  Krejčí
29. 6. 2004 Pád Špidlovy vlády a krize levice Milan  Valach
29. 6. 2004 "Sociální demokracie se nám rozpadá pod rukama"   
28. 6. 2004 Klaus začne jednat, až Špidla podá demisi   
28. 6. 2004 EP a ČSSD: Konstatování obecně známé skutečnosti jinými slovy Oldřich  Průša
28. 6. 2004 Pád strůjce pádu Ivan  David
27. 6. 2004 Podává s demisí premiéra automaticky demisi i vláda? Jan  Sýkora
26. 6. 2004 Špidla odstoupil z funkce předsedy ČSSD; ve středu podá jeho vláda demisi   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
25. 6. 2004 Vladimír Špidla: "Sociální demokracie na prahu nové civilizační etapy" Vladimír  Špidla

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2004 Karty na stole, Damoklův meč nad hlavou Miloš  Dokulil
12. 7. 2004 Koalice: Podpis vlastní krví aneb konec objímání stromů Irena  Ryšánková
9. 7. 2004 Stoprocentní podpora vládě, která ještě neexistuje, a křesťanský "slib věrnosti" Štěpán  Kotrba
2. 7. 2004 Prezident pověřil Grosse sestavením vlády   
1. 7. 2004 Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross Ivan  David
1. 7. 2004 Dvakrát "tři Grácie" v české licenci... Jan Bohuslav Akláb
30. 6. 2004 Konkurz na premiéra Oskar  Krejčí
30. 6. 2004 Aneb: Nesarajevský "atentát" na výdrž Miloš  Dokulil
29. 6. 2004 Pád Špidlovy vlády a krize levice Milan  Valach
29. 6. 2004 "Sociální demokracie se nám rozpadá pod rukama"   
14. 6. 2004 Gross naivně taktizoval, voliči měli ale jasno Štěpán  Kotrba
19. 5. 2004 ČSSD si vykopala hrob -- zbývá si jen lehnout Petr  Baubín
5. 3. 2004 Nový úděl pro Vladimíra Špidlu? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2004 Poslanci ČSSD: Chceme se podílet na zřetelné, lidem srozumitelné politice Štěpán  Kotrba