8. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 7. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Neděle 27. června 2004

Situace ve Fallúdže

V očekávání amerického útoku rozmístili obránci Fallúdže početné posádky ve čtvrtích Sakkání a Džawlan na severozápadě města a převzali i úplnou kontrolu území kolem železniční stanice, která je na vyvýšeném místě nad ostatním terénem. Obě jmenované čtvrti byly v dubnu nejvíce bombardovány Američany, budova železniční stanice jim tehdy sloužila jako strategický bod k útokům na město.

Odpoledne bojovníci odporu ostřelovali okupanty, nacházející se za mezinárodní dálnicí. Dobře informované zdroje sdělily AFP, že obléhání města se účastní též jihokorejští vojáci, ale odmítly potvrdit nebo popřít pověsti, šířící se po městě, že několik jich bylo zajato. Jihokorejská vláda předtím tvrdila, že její síly jen "pomáhají při rekonstrukci" země a bojů se neúčastní. Toto prohlášení bylo určeno jen pro vnitřní propagandu vůči silnému odporu domácího obyvatelstva proti účasti jejich země na angloamerické agresi vůči Iráku.

Část členů rady muslimských ulamá ve Fallúdže byla zatčena a bylo proti nim zahájeno soudní řízení před nejvyšším soudem, který je přímo podřízen dohledu amerických okupačních představitelů. Má jít o šajcha Abd Alláha al-Džanabího, imáma a kazatele fallúdžské mešity Sa'da ibn Abí Waqqáse, Záfira ad-Dulajmího, imáma tamní mešity ar-Rawdá al-Muhammadíja, a 'Umara al-Hadídího. Uvedl to kuvajtský list ar-Ra'j al-'Ámm, podle něhož byli tři šajchové obviněni z "podněcování k popravě a zneužití mrtvol šesti ší'itských mladíků ve Fallúdže". Rada muslimských ulamá obvinění prudce odmítla s tím, že jde o pomstu, za to, že dotyční vyzývají k odporu proti cizí okupaci země. Oněch "šest mladíků" byli milicionáři z kolaborantské strany Irácký národní kongres (INC), které při pokusu o sabotáž zabili bojovníci odporu.

Útoky na americké vojáky v Saqlavíji a Ramádí

Bojovníci iráckého odporu odpálili v neděli odpoledne šest minometných střel na americký štáb východně od Saqlavíje. Střely však zasáhly prázdné území mimo tábor a nezpůsobily žádné škody. Minulého dne zasáhlo základnu více než 14 minometných střel, které zapálily polovinu tábora.

Při pátečním útoku na skupinu asi 50 amerických vojáků u garáží al-Muwáhhid v Ramádí jich bylo 20 zabito a 18 dalších zraněno výbuchem bomby

V Tádží zabit řidič amerického náklaďáku

Korespondent Mafkarat al-Islam v neděli odpoledne oznámil, že velký americký nákladní automobil narazil na silnici vedoucí do Tádží do stromu. Přední část automobilu byla zdemolována, řidič zahynul a strom byl vyvrácen z kořenů. Je možné, že příčinou nehody byl kulometný útok odporu, kvůli němuž řidič kličkoval po silnici.

Bagdád

AP oznámila, že nejméně jeden americký voják byl zabit při raketovém útoku na americkou základnu Kjurfu u Bagdádu, kde je umístěna 1. jízdní divize.

"Zelenou zónou" v Bagdádu otřásly tři silné exploze. Ve čtvrti Šu'la panovalo od pátečního útoku odporu napětí.

Útok na americký štáb na bagdádském letišti

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil z Bagdádu, že v neděli kolem 22:00 bylo slyšet zvuky silných explozí z bagdádské čtvrti 'Ámiríja. Obyvatelé viděli plameny a sloupy kouře ze zasaženého místa, které bylo zřejmě blízko amerického štábu, umístěného v klubu al-Fáris na bagdádském letišti. Zprávy o škodách nebyly vydány.

Střelba na australský letoun

Americká strana oficiálně potvrdila, že australský dopravní letoun C-130, opouštějící bagdádské letiště, se stal v neděli kolem 17:30 terčem palby z automatických zbraní. Letoun byl zasažen asi 12 mil od letiště a na jeho palubě zemřel nejméně jeden americký voják. Žádný Australan nebyl zraněn a stroj byl jen mírně poškozen.

Útoky na loutkovou policii

V neděli v noci kolem 23:00 ostřelovali partyzáni minomety stanici loutkové policie al-Muštíl v Bagdádu. Útok zničil budovu stanice a zabil nejméně dva policisty. Řada dalších policistů byla zraněna a odvezena do nemocnice. Poškozeny byly také okolní budovy.

V neděli kolem 18:30 explodovala bomba pod vozidlem policejní hlídky v okrsku 'Ámiríja na ulici vedoucí k velké mešitě Hammúd Dhijáb al-Kubajsí. Dva policisté byli podle korespondenta Mafkarat al-Islam na místě zabiti a další zraněni, jejich auto zničeno.

Útok na kurdské kolaborantské milice

Irácké loutkové bezpečnostní síly v neděli oznámily, že pět členů kurdských pešmergských milic bylo vážně zraněno, když pod jejich kolonou v okrsku Kawkadžlí východně od Mósulu vybuchla bomba. Zranění byli dopraveni do mósulské nemocnice as-Salam.

Exploze v Irbílu

Egyptská agentura MENA oznámila, že v neděli ráno explodovalo auto s výbušninou před kulturním střediskem v severoiráckém Irbílu. Deset osob bylo zraněno. Okupační vojáci spolu s kurdskými milicemi ihned po výbuchu místo uzavřeli, stejně jako všechny cesty do města.

Následky bombového útoku v Hille

Podle sdělení irácké loutkové policie stoupl počet mrtvých po sobotním výbuchu auta s výbušninou v centru města Hillá na 40. Podle zprávy AP irácké bezpečnostní síly odhalily, že v sobotu kolem 8:45 místního času došlo ve městě ke dvěma explozím, jež patrně způsobila dvě auta místo jednoho, jak se soudilo původně.

Unesen Pákistánec sloužící v US Army

V pondělí mluvčí americké námořní pěchoty oznámil, že 21. června zmizel desátník Yusuf Hassun, jehož jednotka působila v oblasti Fallúdže. TV al-Džazíra v neděli večer vysílala videozáznam skupiny iráckých bojovníků odporu, kteří oznámili, že unesli amerického mariňáka a drží ho jako rukojmí. Podle sdělení al-Džazíry byl rukojmí pákistánského původu a věznitelé ho byli ochotni propustit výměnou za propuštění všech iráckých vězňů z okupačních vězení na základnách v Baládu, Dádžílu, Jathribu, Samarrá a Abú Ghurajbu. Také vyzvali Pákistán, aby uzavřel své vyslanectví v okupovaném Bagdádu a odvolal z Iráku všechny své občany, pracující tam pro okupanty. V opačném případě pohrozili zabitím rukojmího. Podle AFP americká armáda videozáznam nijak nekomentovala, ač v něm byl ukázán identifikační průkaz dotyčného vojáka. Bojovníci odporu v záznamu prohlásili, že se dostali do amerického tábora v Baládu a muže unesli.

Pokusy o likvidaci irácké inteligence

Iráčtí univerzitní profesoři v neděli obvinili sionistický Mossad ze zavraždění asi sta iráckých univerzitních profesorů a intelektuálů od počátku americké okupace na jaře 2003. Profesorka palestinských studií na bagdádské univerzitě dr. Hudá an-Nu'ajmíová prohlásila, že Mossad spáchal vraždy ve spolupráci s americkými a britskými okupačními silami. Dodala, že vraždy donutily velký počet iráckých profesorů opustit zemi. Sionisté se do Iráku vetřeli pod pláštíkem obchodních společností investujících do "rekonstrukce" země.

Vražda bývalého plukovníka Republikánské gardy

Egyptská agentura MENA přinesla zprávu, že skupina ozbrojených mužů zavraždila ve čtvrti Rašíd 8 km jihovýchodně od Kirkúku plukovníka bývalé Republikánské gardy Awáda al-Hadídího. Ozbrojenci vystřelili na plukovníka několik kulek blízko jeho domu a na místě ho usmrtili.

Ší'itská demonstrace v Karbale

AFP informovala, že stovky stoupenců Muqtady as-Sadra demonstrovaly v neděli v Karbale za propuštění Ahmada Ridy al-Husajního, který byl 14. června zajat americkými vojáky. Al-Husajního zástupce Habíb al-Hákim prohlásil: "Žádáme neodkladné propuštění al-Husajního z rukou amerických okupantů. Uvěznění bylo neuvážené. Neexistoval žádný zatykač ani obvinění proti al-Husajnímu a proto je jeho uvěznění ilegální." Demonstranti žádali setkání s místním úředníkem nebo zástupcem okupačních sil, ale nikdo se neobjevil.

Pondělí 28. června 2004

Odpor ostřeloval bagdádské letiště

Síly iráckého odporu zahájily v pondělí prudkou palbu na bývalé Saddámovo mezinárodní letiště u Bagdádu. Podle očitých svědectví, tlumočených korespondentem Mafkarat al-Islam, zaútočili bojovníci odporu kolem 17:00 mekkánského času ze čtvrti Furát raketami Grad. Útok vyvolal střelbu na různých místech letiště. Tři silné exploze byly slyšet ve čtvrti 'Ámiríja, zprávy o škodách či ztrátách nebyly vydány.

Ve vesnici 'Awdžá zavražděn šéf loutkové policie

Šéf loutkové policie v 'Awdžá kapitán Ahmad Hamza Barrák byl v pondělí zabit bombou, položenou před jeho domem. Vesnice bývala domovem Saddáma Husajna.

V Tikrítu zraněni čtyři američtí vojáci

Podle americké mluvčí Sharon Walkerové byli u silnice v Tikrítu zraněni čtyři američtí vojáci, když jejich vozidlo najelo na bombu.

Raketový útok na tzv. "Zelenou zónu"

Kolem půlnoci otřásly centrem Bagdádu v oblasti amerického štábu v tzv. "Zelené zóně" silné exploze. Podle amerického tvrzení nedošlo k žádným zraněním.

Útok na loutkovou policii

Dva iráčtí loutkoví policisté byli zraněni a jeden civilista zabit v okrsku al-Maháwíl severně od Hillá, když pod policejní hlídkou explodovala bomba.

Vlna razií a zatýkání v Bagdádu

Americké okupační síly zahájily v neděli večer razii ve čtvrti blízko bagdádské mešity al-Muhajmin. Svědkové sdělili korespondentovi Mafkarat al-Islam, že viděli řadu amerických Humvee, rozmístěných po čtvrti a podporovaných ze vzduchu vrtulníky. Vojáci pak zahájili prohledávání domů, nakonec však zatkli jen jednu osobu.

Exploze v Basře

Britské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že jeden britský voják byl zabit a dva zraněni při bombovém útoku v Basře. Podle mluvčího k útoku došlo kolem 5:30 greenwichského času.

Američané přiznali jednoho mrtvého vojáka

Americká armáda v pondělí oznámila, že v sobotu 26. června byl v provincii Anbar zabit jeden příslušník její námořní pěchoty. Prohlášení neobsahovalo další podrobnosti.

Komedie s "předáním moci" proběhla v tajnosti o dva dny dříve

Z obav před útoky odporu Američané uskutečnili ceremonii komediálního "předání moci" jednou skupinou kolaborantů druhé skupině. Samozřejmě, že na stavu věcí se nic nemění, Irák zůstává dále americkou kolonií. Stalo se tak dnes místo původně plánovaného 30. června kvůli "neblahé bezpečnostní situaci", tedy z obav z velkých útoků odporu u příležitosti tohoto "státnického aktu". Přesně hodinu po uspěchané šou americký správce L. Paul Bremer odletěl z Iráku letadlem C-130.

Že "předání moci" byla jen fraška, dokázala vzápětí AP, když uveřejnila zprávu, že "navzdory formálnímu konci okupace zůstane v Iráku kolem 160 000 vojáků, většinou amerických".

Úterý 29. června 2004

Amerického rukojmí popraven

TV al-Džazíra v úterý ráno oznámila, že jedna povstalecká skupina popravila amerického vojáka, kterého zajala na počátku dubna. Al-Džazíra jméno rukojmího nesdělila, ale americká AP uvedla, že šlo o svobodníka Keitha M. Maupina z Batavie v Ohiu. Zástupce Pentagonu pod podmínkou zachování anonymity řekl, že v Bagdádu se objevil videozáznam osoby, která byla zezadu střelena do hlavy, nebylo ji však možno identifikovat.

Bombový útok v Bagdádu

Americké velení přiznalo, že u silnice ve východní bagdádské čtvrti Qanat zabila nastražená bomba tři příslušníky námořní pěchoty a dva zranila. Zničeno bylo také jejich Humvee.

Fallúdža

Americká armáda navzdory svému odříznutí od zásobovacích linií stále pokračuje v úsilí o průlom do odbojného města. Přerušované boje propukly podle zprávy místního korespondenta Mafkarat al-Islam mezi bojovníky odporu a americkými vojáky v oblasti al-Džubajl jižně od Fallúdže. Američtí vojáci používali v bojích těžké zbraně a letectvo, odpor přesto odrazil jejich útoky a zabránil jim dostat se do Fallúdže. V odpoledních hodinách boje podstatně zesílily a ustaly, až když se snesla noc. V al-Džubajl byly slyšet silné exploze. Podle sdělení místních obyvatel byly způsobeny protiútokem odporu na Američany. Ve zprávě odeslané krátce po půlnoci korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že američtí okupanti soustředili své síly také na východ a sever od Fallúdže. V očekávání útoku odpor evakuoval především obyvatele čtvrti 'Askarí.

Korespondent také oznámil, že americký ostřelovač zabil v jižní části města muže a ženu.

Bagdád

V úterý ráno došlo k mohutným explozím v tzv. "Zelené zóně". Večer otřásla Bagdádem, pravděpodobně jeho východní částí, silná exploze, po níž křižovala nebe nad městem řada amerických vrtulníků, bylo slyšet houkání sanitek a hasičských vozů.

V oblasti Abú Ghurajb zaútočil odpor na americkou hlídku a několik jejich členů zranil. Americké síly pak uzavřely hlavní cestu vedoucí do oblasti a začaly pátrat po partyzánech. Oznámila to katarská agentura QANA.

Ve čtvrti A'zamíja příslušníci odporu zahájili palbu na americkou hlídku. Američané oznámili, že útok jim nezpůsobil žádná zranění, byl však zabit jeden irácký civilista.

Ve čtvrti 'Ámiríja provedli američtí vojáci vlnu razií a zatýkání, přičemž uvěznili řadu lidí podezřelých ze styku s iráckým odporem. Očití svědkové sdělili Mafkarat al-Islam, že vojáci zahájili akci plně ozbrojeni a kryti obrněnými vozidly a Humvee. Nejznámější ze zatčených osob jsou šajch Waddáh Sadíd a jeho bratři, dobře známí šajchové kmene usedlého v této oblasti.

Boj s americkými ostřelovači u Ramádí

Jeden Iráčan byl zabit a čtyři další zraněni při srážkách mezi silami odporu a americkými ostřelovači na vojenském kontrolním stanovišti u východního vstupu do města Ramádí. Podle zprávy TV al-Džazíra shořelo během bojů jedno vozidlo, o lidských ztrátách nebyly žádné zprávy.

Útok na ropovod jižně od Bagdádu

TV al-Arabíja oznámila, že pod ropovodem vedoucím okrskem al-Júsúfíja jižně od Bagdádu, vybuchla bomba. Na místě byly vidět plameny a sloupy kouře.

Útoky v Mósulu

Britské ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že britský žoldák Julian Davis byl zabit při útoku na své vozidlo. Davis, původem z Walesu, pracoval jako "bezpečnostní poradce" (což je eufemismus pro žoldáka) při výcviku iráckých loutkových policistů, sloužících okupantům.

Lékařské zdroje v Mósulu oznámily, že dva členové kurdské šovinistické milice pešmergů byli zabiti a dva další zraněni v bojích s bojovníky odporu ve východní mósulské čtvrti Karamá.

Útok na policejní stanici v Mahmúdíji

V úterý ráno bojovníci odporu zaútočili na stanici loutkové policie v Mahmúdíji 20 mil jižně od Bagdádu, zabili podle policisty Sattára al-Gharárího jednoho policistu a jednoho civilistu.

Útok na kurdského policejního důstojníka

Pod autem šéfa loutkové policie v Kirkúku Ahmada al-Hamáwandího vybuchla ráno kolem 8:50 v kirkúcké čtvrti Dubbat bomba. Al-Hamáwandí a další dva lidé byli raněni, řidič Chalíl Džalíl (28) byl zabit. Ahmad al-Hamáwandí je členem nacionalistické kolaborantské Kurdské demokratické strany. Policejní stanice okrsku Ázadí je největší ze sedmi loutkových stanic v Kirkúku a pod její dohled patří převážně kurdské území.

Američtí okupanti proměnili irácké zbraně ve "šrot" a pak je prodali do "Izraele"

Jordánský deník al-'Arab al-Jawm (29. června) zjistil, američtí okupanti oficiálně prohlásili zabrané irácké zbraně a výstroj za "šrot", a pak je potajmu prodali tzv. "Izraeli", Japonsku a Indii. Korespondent listu navštívil hraniční přechod, kde pozoroval a fotografoval "šrot", expedovaný z Iráku. Mluvil s informovanými iráckými zdroji, které uvedly, že okupační síly ukradly irácké zbrojní vybavení. Sám přímo pozoroval, že většinu "šrotu" naloženého na vozech tvořily staré a nové modely iráckých tanků, pro snadnější přepravu rozebrané na kusy, dělostřelecké granáty, ruční granáty, lehké zbraně a střely nazývané po Saddámu Husajnovi. Výtěžek prodeje "šrotu" šel ovšem do kapes okupantů a jejich sluhů.

Propuštění tureckých rukojmích

Organizace Džamá'at at-Tawhíd wal-Džihád v úterý oznámila, že propustila tři turecké rukojmí. Na videozáznamu, vysílaném TV al-Džazíra, bylo vidět tři Turky obklopené příslušníky této organizace, z nichž jeden oznámil, že rukojmí propouštějí poté, co turecký lid protestoval proti návštěvě prezidenta Bushe v jejich zemi. K propuštění došlo také po slibu Turků, že nebudou dál pracovat pro okupační vojáky.

USA povolávají vojenské zálohy

AP informovala, že kvůli rychle se zhoršující situaci v Iráku a Afghánistánu připravuje US Army povolání asi 5 600 propuštěných důstojníků a záložních vojáků do aktivní služby. Naposledy americká armáda povolávala zálohy v tak značném počtu v první válce proti Iráku v r. 1991.

Středa 30. června 2004

Americká armáda bombardovala Fallúdžu

Agentura Mafkarat al-Islam oznámila, že americké letectvo provedlo v noci na středu prudké útoky na několik čtvrtí Fallúdže. Nejvíce byla ostřelována průmyslová zóna na jižní straně města a čtvrť 'Askarí na severu. Americké letouny shazovaly tříštivé bomby a po náletech následovala kulometná palba. Na několik čtvrtí města shodila americká letadla osm kontejnerových bomb. Dvě dopadly na čtvrť 'Askarí a šest do čtvrti Šuhadá a průmyslové oblasti, která je od ní oddělena pouze ulicí. Kontejnerovou bombu tvoří hliníkový box, v němž je 755 bomb, každá o váze jednoho kilogramu. Vrtulníky je shazovaly z největší možné výšky, aby dosáhly maximálního účinku. Bomby způsobily velké materiální škody ve všech třech čtvrtích, k lidským ztrátám naštěstí nedošlo, protože obyvatelstvo napadených čtvrtí bylo v předtuše těžkých bojů evakuováno. Jen ve čtvrti Šuhadá americká raketa ve 22:00 usmrtila čtyři členy jedné rodiny a deset dalších - ženy a děti - zranila, z toho čtyři vážně. Usmrcen byl starý muž, mladík, žena a malé dítě, jehož tělíčko bylo nalezeno bez hlavy a nohou. Ještě ve čtvrtek v poledne se ambulance snažily vyprostit těla ze sutin. Po skončení bombardování Američané na všech stranách z okolí města ustoupili a zaujali své dřívější pozice na opačné straně dálnice. Šest amerických tanků se postavilo na východ od města. Na vyvýšených místech terénu kolem města se rozmístili američtí ostřelovači, aby mohli vidět do čtvrtí a střílet na lidi v nich.

Před rozedněním příslušníci odporu ve Fallúdže pochopili, že bombardování mělo odvrátit jejich pozornost od velkého zásobovacího konvoje, vyslaného z Bagdádu na základnu v Habbáníji. Korespondent také oznámil, že Američané se čas od času v okolí města soustředí a pak zase rozptýlí ve snaze, aby unavili síly odporu a odhalily jejich slabá místa. Tato taktika je součástí psychologické války, která má obránce města vyvést z rovnováhy.

Útok odporu zranil 11 okupačních vojáků

Američané přiznali, že ve středu ráno bylo zraněno jedenáct amerických vojáků při minometném útoku odporu na jejich základnu blízko bagdádského letiště.

Útok na policejní stanici u Karbaly

Důstojník loutkové policie v Husajníji oznámil, že místní policejní stanice se ve středu ráno stala terčem ozbrojeného útoku. Podle listu al-Baján, vycházejícího ve Spojených arabských emirátech, byl v boji zraněn jeden policista a zničeno policejní vozidlo. Loutková policie nebyla schopná útočníky pronásledovat.

Mahdisté vzali policisty v Nadžafu jako rukojmí

Mahdisté v Nadžafu zajali devět loutkových policistů z tamní stanice al-Majdán, ležící 400 metrů od hrobky Imáma Alího. Zabrali také několik policejních vozidel. Ve velkém počtu se rozmístili po okrsku Wádí as-Salam kolem hrobek imámů v centru Nadžafu.

Exploze bomby v Samawá

Očití svědkové oznámili agentuře Reuters, že ve středu ráno došlo k explozi ve městě Samawá, které je sídlem 530 japonských okupačních vojáků. Ta však údajně nezpůsobila větší ztráty, neboť k ní nedošlo v blízkosti Japonců, jen několik lidí utrpělo menší zranění.

Odcházející správce Iráku Bremer podepsal před odchodem řadu dekretů

V exkluzívní zprávě z Bagdádu dr. Hámid Abd Alláh z bahrajnského listu al-Achbár al-Chalídž 30. června oznámil, že americký správce Paul Bremer vydal ve dnech 14. - 28. června 2004 97 správních, politických a právních dekretů, které zůstanou v platnosti i po tzv. "předání moci" a zajistí, že veškerá skutečná moc zůstane v rukou okupantů a moc nové "vlády" bude jen formální. "Premiér" Álawí nemá také žádnou moc tyto dekrety zrušit či anulovat. List uvedl, že tyto Bremerovy dekrety mění velký počet dosavadních zákonů. Do klíčových míst ustanovily sedm oddaných iráckých kolaborantů, jimž byla dána moc odmítnout komukoli - jednotlivcům, skupinám či politickým stranám - právo účastnit se voleb. Bremer těmito dekrety také jmenoval na pětileté období národního bezpečnostního poradce a šéfa irácké rozvědky. Tito lidé zůstanou na svých místech i po nástupu nové vlády a a ani premiér nebude místo nich moci jmenovat někoho jiného. Bremer rovněž jmenoval skupinu Iráčanů na důležitá místa v loutkové "prozatímní vládě" - pro každé ministerstvo byl např. jmenován generální inspektor na dobu pěti let, byl jmenován výbor pro organizaci spojů, rádia a záležitosti trhu obchodních papírů, policejní prezident pro dohled nad veřejným sektorem, v jehož pravomoci bude soudit "zkorumpované úředníky".

"Premiér" a členové "vlády svobodného Iráku" i další vysoce postavení kolaboranti nemají ani tolik důvěry ve svůj lid, že by si tělesnou stráž vytvořili z Iráčanů. Jejich ostrahu má na starosti soukromá americká společnost DynCorp, sídlící v Restonu ve Virginii. DynCorp je dobře známá skandálním jednáním svých zaměstnanců z doby, kdy byla zaměstnána OSN jako součást "mezinárodních bezpečnostních sil" v Bosně. Někteří zaměstnanci byli zapleteni do obchodu s prostitucí a natáčení videozáznamů znásilňování. DynCorp je také objektem trestního řízení v Ekvádoru, které vedou rolníci tvrdící, že společnost ve snaze zničit úrodu koky rozprašovala na pole v Kolumbii herbicidy, ale popráškovala i ekvádorskou stranu hranice, čímž zničila jejich úrodu a způsobila strašné nemoci, které zabíjely děti. Následkem toho musely stovky ekvádorských rolníků opustit své domovy.

DynCorp rovněž patřila k hlavním příjemcům tučných smluv na "obnovu" bezpečnostní infrastruktury, vybavení vězení a výcvik loutkové policie v Iráku.

Muhammad ad-Dúrí: irácká suverenita neexistuje

Bývalý irácký velvyslanec při OSN Muhammad ad-Dúrí řekl ve středu v interview pro libanonskou televizi LBC: "Jak můžeme mluvit o suverenitě, když bohatství Iráku je v rukou cizích okupantů? Jak můžeme mluvit a návratu suverenity do Iráku, když irácká ropa je stále v rukou okupantů?" Dodal, že "federalismus", který se některé strany snaží si vynutit, se rovná dělení země. Ke zprávě, že Američany vedené NATO bude cvičit novou iráckou armádu, poznamenal, že "Irák už má armádu a proto není třeba, aby ji cvičili 'experti' NATO nebo jiní cizinci."

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       8. 7. 2004
8. 7. 2004 Čech v kleci
8. 7. 2004 Slabinou MFF Karlovy Vary je tradičně nevýrazná soutěž Petr  Šafařík
8. 7. 2004 Zápach včera, dnes i zítra a nikdy jinak Radek  Mokrý
8. 7. 2004 Karlovy Vary: Trapné vtípky Marka Ebena Jan  Čulík
8. 7. 2004 Když malé svině rostly, čas voněl nadějemi...
8. 7. 2004 Český sen: zábavný průvodce zemí, kde se neřežou hlavy Ondřej  Čapek
8. 7. 2004 Pánská jízda: křečovitý pokus o komedii Jan  Čulík
7. 7. 2004 Film Český sen: zklamání Jan  Čulík
8. 7. 2004 Gramofon od Edisona na zpáteční cestu Martin  Klauz
8. 7. 2004 Drastické zkušenosti z amerického zdravotnictví
8. 7. 2004 Bishara chce upozornit na apartheid izraelského státu
8. 7. 2004 Jaké Turecko vstoupí do Evropské unie? Miloš  Kaláb
8. 7. 2004 Moravskoslezský kraj se umoudřil a specifikoval zadání pro Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě Štěpán  Kotrba
7. 7. 2004 Demontáž sociálneho modelu Európy? Ľubomír  Tokár
8. 7. 2004 Giscardova ústava nedává naději
7. 7. 2004 Irák zavedl přísný bezpečnostní zákon
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004
7. 7. 2004 Budou mít Němci padesátihodinový pracovní týden ? Tomáš  Krček
7. 7. 2004 Britští podnikatelé se shodují, že podniky musejí projevovat sociální a ekologickou odpovědnost
7. 7. 2004 Diktátoři před soudem
7. 7. 2004 Pražský hrad stojí před revitalizací Bohumil  Kartous
7. 7. 2004 Fukuyama: Je nutno posílit roli státu
7. 7. 2004 Zapomenutý muž, který dal jméno pražskému festivalu Devět bran Tomáš  Koloc
5. 7. 2004 Michael Moore si založil blog
6. 7. 2004 Michael Moore: Klidně si ukradněte můj film, jsem pro svobodnou výměnu informací
7. 7. 2004 GMO: Čí zájmy hájí zástupkyně Ministerstva životního prostředí? Eva  Tylová
4. 7. 2004 Ruští hackeři kradou uživatelům Internet Exploreru hesla k bankovním kontům
3. 7. 2004 Virus způsobuje horentní telefonní účty
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004   
7. 7. 2004 Diktátoři před soudem   
7. 7. 2004 Irák zavedl přísný bezpečnostní zákon   
2. 7. 2004 Vzdorný Saddám se vysmál iráckému soudu   
2. 7. 2004 Novinářům bylo znemožněno řádně informovat o Saddámově předvedení před soud   
2. 7. 2004 Irácká veřejnost reagovala na Saddámovo předvedení k soudu se smíšenými pocity   
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004   
1. 7. 2004 Amerika bude revidovat případy vězňů z Guantánama   
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
28. 6. 2004 Zajatci v zálivu Guantánamo se mohou odvolávat k americkým soudům   
26. 6. 2004 USA a EU se dohodly na podpoře pro novou iráckou vládu   
25. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 19. června 2004   
25. 6. 2004 Irák zasáhla ve čtvrtek vlna útoků   
25. 6. 2004 Británie v konfliktu s USA ohledně Guantánama   
24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004   
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004   
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
25. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 19. června 2004   
21. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004   
18. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 13. června 2004   
15. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje ze dne 6.-8. června 2004   
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004