29. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 6. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Neděle 20. června 2004

Výbuch u Saddámova mezinárodního letiště

Dva iráčtí loutkoví vojáci byli zabiti a jedenáct zraněno při výbuchu bomby na dálnici blízko bagdádského letiště. Podle americké Associated Press byli dva zranění ve vážném stavu.

Boje v Samarrá'

Podle AP se američtí okupační vojáci se v sobotu střetli s bojovníky iráckého odporu v Samarrá'. V boji bylo údajně zabito deset Iráčanů a dalších dvanáct zraněno.

Američané přiznávají ztráty

Americký vojenský mluvčí v neděli přiznal, že při útoku bojovníků odporu v provincii Anbar byl zabit jeden příslušník americké námořní pěchoty. Americké oznámení přinesla TV al-Džazíra bez dalších podrobností.

Mluvčí americké armády v neděli rovněž přiznal, že předešlé noci byl při výbuchu bomby ve východním Bagdádu zraněn další americký voják. Tuto zprávu přinesla AFP s tím, že mluvčí nebyl schopen sdělit, o jak vážné zranění jde.

Atentát na místního loutkového představitele v Tikrítu

Podle sdělení generála tzv. sil civilní obrany Anwara Ámína ostřelovali povstalci v neděli ráno auto člena místní loutkové správy v Tikrítu Izz ad-Dína al-Bájjatího. Al-Bájjatí byl zastřelen, jeho řidič a ochranka byli zraněni.

Bombový útok v Bagdádu

Dva iráčtí loutkoví policisté byli v neděli ráno zabiti a více než pět dalších zraněno při výbuchu bomby u příjezdu na nadjezd aš-Šuhadá blízko Irácké centrální banky v centru Bagdádu. Podle TV al-Džazíra bomba explodovala, když ji míjel autobus se zaměstnanci banky. Výbuch poškodil řadu obchodů a čtyři soukromá auta parkující v okolí. Podle zpráv z lékařských zdrojů bylo při explozi zraněno pět osob. Ty byly podle AP převezeny k ošetření do nemocnice al-Kindí. Irácká loutková policie oblast uzavřela a zahájila vyšetřování. Nepotvrdily se původní zprávy, že mohutná exploze zasáhla budovu Irácké centrální banky, mezi zraněnými však byli dva její zaměstnanci a jeden strážce.

Útok na loutkovou policii

Oddíl iráckého odporu zaútočil v Bagdádu na skupinu iráckých loutkových policistů. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam a očitých svědectví bojovníci položili bombu do dveří skladištní budovy v okrsku Húrrijá a odpálili ji, když byla skupina policistů poblíž. Podle korespondenta výbuch usmrtil devět loutkových policistů.

Útok na policejní stanici v Samarrá'

Podle zprávy místního korespondenta TV al-Džazíra zabila exploze bomby při nedělním útoku povstalců na policejní stanici ve městě Samarrá' šest loutkových policistů a pět zranila.

Útok odporu na kolonu tzv. ministra zdravotnictví

Mluvčí irácké loutkové policie oznámil, že tzv. ministr zdravotnictví 'Alá' Abd as-Sáhib al-'Alwán přežil v sobotu v noci pokus povstalců o atentát. Bojovníci odporu položili bombu na silnici v bagdádském obvodu Sálihíja, která vybuchla, když ji ministrova kolona míjela, tzv. ministr však unikl nezraněn. Zprávu o tom přinesla egyptská agentura MENA s tím, že loutková policie, přivolaná ministrem nebo jeho štábem, se na místě střetla s řadou bojovníků odporu. V kulometné přestřelce, trvající asi 45 minut, bylo pak zraněno asi sedm policistů a deset iráckých civilistů.

Američtí vojáci zabili tureckého řidiče

Turecká televize v neděli oznámila, že američtí vojáci ve čtvrtek v noci zastřelili tureckého řidiče náklaďáku, který nezastavil na kontrolním stanovišti u Bagdádu. Podle zprávy Reuters turecká televize sdělila, že zraněny byly ještě dvě další osoby. Mluvčí amerického velvyslanectví v Ankaře ani turečtí představitelé nemohli tuto zprávu potvrdit.

Útok na americký kamion v Bagdádu

Korespondentovi Mafkarat al-Islam sdělili očití svědkové, že skupina bojovníků odporu v neděli v Bagdádu na nadjezdu ad-Dulu'i zaútočila na kamion, patřící americkým okupačním silám. Útok byl proveden dvěma granáty; jeden granát sice nevybuchl, ale druhý kamion zapálil, takže byl podle zprávy úplně zničen.

Pondělí 21. června 2004

Úspěšný útok na americké okupanty u Fallúdže

Podle místního korespondenta Mafkarat al-Islam v pondělí v noci kolem 2:15 zaútočili bojovníci odporu na hlavní kontrolní stanoviště US Army na okraji Fallúdže. Touto akcí bojovníci zastavili plánovaný postup amerických sil a donutili je ustoupit 200 metrů za stanoviště. Při tomto ústupu Američané vpadli do připravené léčky. Odpor na ně zaútočil intenzívní minometnou palbou a zničil šest Humvee, jejichž posádky byly buď zabity nebo zraněny. Američané ustupovali po 30 minut, než dorazily posily z tábora v zemědělské zóně u města.

Útok odporu v Ramádí

Při útoku odporu ve městě Ramádí byli v pondělí zabiti čtyři američtí vojáci. TV al-Arabíja sdělili očití svědkové, že našli na stavbě zakrvácená těla Američanů, o nichž nevěděli, kdy byli zabiti. Korespondent TV al-Arabíja pak oznámil, že američtí vojáci z pěší hlídky byli na hlídce v rozestavěné budově. Ve chvíli, kdy si jeden člen hlídky ulevoval, byli překvapeni bojovníky odporu, kteří je zasypali kulkami a čtyři z nich zabili. Korespondentu Mafkarat al-Islam naopak očití svědkové sdělili, že povstalci Američanům podřízli hrdla. Al-Arabíja ukázala záběry mrtvol, americké velení však tuto zprávu nijak nekomentovalo. Až následujícího dne americká armáda přiznala, že byla nalezena těla čtyř vojáků a že šlo o příslušníky námořní pěchoty.

Americký tank se zřítil do potoka

.Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že u Tádží se jeden americký tank zřítil do potoka. Tank údajně patřil k americké vojenské hlídce, postupující podél jednoho z potoků v oblasti, dostal se do rozměklé země, převrátil se a spadl do vody. Celá posádka se utopila. Američtí vojáci se ihned vydali posádku zachránit, ale teprve po čtyřech hodinách se jim podařilo vytáhnout tank z vody.

Boj u hotelu Palestina v Bagdádu

Síly iráckého odporu se podle TV al-Arabíja v pondělí ráno v kulometné přestřelce střetly se stráží hotelu Palestina v centru Bagdádu. Američtí okupační vojáci obklíčili hotel, v němž bydlí velký počet novinářů pracujících pro okupantská a sionistická média. Ve zprávě TV al-Arabíja nebyla žádná zmínka o ztrátách.

Američané zatýkali irácké mladíky

Americké okupační síly v neděli obklíčily řadu domů v bagdádské čtvrti Džawwádín a vtrhly do nich. Američtí vojáci domy prohledali a zatkli množství mladých lidí, přičemž sebrali řadu černých brašen, jejichž obsah nebylo možno určit. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam zatčené se svázanýma rukama i ona černá zavazadla nacpali do Humvee a odjeli. Bagdádská veřejnost spojuje vlnu razií a zatýkání s nárůstem útoků odporu proti americkým okupantům.

Útok na iráckou národní gardu

Podle pondělního prohlášení americké armády zabili povstalci při bombovém útoku kolem 11:00 místního času v Bagdádu dva členy tzv. Irácké národní gardy a zranili dalších 14. Iráckou národní gardou jsou míněny síly "civilní obrany", což je kolaborantská organizace ustavená a vyzbrojená americkými okupanty.

Americký tisk: sionisté cvičí kurdské milice

Americký novinář Seymour Hersh napsal v New Yorker Magazine ze dne 21. června, že komanda sionistického státu (tzv. "Izraele") působí v převážně kurdských územích na severu okupovaného Iráku. Spolupráce "Izraele" s Kurdy se podle něj zintenzívnila někdy koncem roku 2003, když sionistický stát došel k závěru, že administrativa prezidenta Bushe "nebude schopna vnést do Iráku stabilitu a demokracii, a že Izrael potřebuje jinou alternativu." Hersh naznačil, že úkolem těchto lidí je stát se "očima a ušima" sionistů v Iráku, stejně jako v Sýrii a Íránu. Přítomnost sionistů v Iráku je americké rozvědce prý dobře známa. Sionistické velvyslanectví ve Washingtonu sdělilo, že Hershova zpráva je "prostě nepravda". Hershova zpráva však citovala současné i bývalé důstojníky rozvědek USA, zemí Blízkého východu i Evropy, shodně tvrdící, že jedním z hlavních úkolů těchto agentů je vytvořit kurdskou armádu schopnou vyrovnat se ší'itským milicím. "Podívejte, Izrael podle Machiavelliho vždycky podporoval Kurdy, aby se mohli postavit Saddámovi," citoval magazín jednoho z bývalých "izraelských" důstojníků rozvědky. "To je realistická politika. Ve spojení s Kurdy má Izrael oči a uši v Íránu, Iráku i Sýrii." Zpráva také uvádí, že sionističtí pracovníci pronikli s kurdskými komandy až do Íránu, aby tam instalovati senzory a jiná citlivá zařízení ke sledování podezřelých nukleárních zařízení.

Minometný útok na Američany u Bagdádu

Americká okupační armáda oznámila, že jeden z jejích vojáků byl v pondělí v noci zabit při minometném útoku povstalců na americké pozice severně od Bagdádu. Při útoku bylo též zraněno šest dalších amerických vojáků a jeden podnikatel (tj. žoldák). Prohlášení bez dalších podrobností přineslo proamerické rádio Sawa.

Úterý 22. června 2004

Američané přiznávají ztráty u Baládu

V úterý kolem 12:45 zaútočili příslušníci hnutí odporu lehkými zbraněmi na americké vozidlo u Baládu severně od Bagdádu. Podle amerického prohlášení i TV al-Džazíra byli dva Američané zabiti a třetí zraněn. Žádné další podrobnosti nebyly k dispozici.

Odpor zničil americký štáb v Tádží

Agentura Mafkarat al-Islam uvedla, že v úterý odpoledne v 17:30 se americký okupační štáb v Tádží severně od Bagdádu stal terčem mohutného raketového útoku povstalců. Útok byl velice silný a americký štáb byl úplně zničen. Místní obyvatelé dosvědčili, že odpor použil rakety Grad, což jsou střely dlouhé asi pět metrů a mají velkou destrukční sílu.

Přesně načasovaný útok na americkou základnu v Saqlawíji

Bojovníci odporu z Fallúdže zaútočili v úterý v 5:00 ráno místního času raketami na americkou vojenskou základnu v Saqlawíji. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil s odvoláním na místní obyvatele, že na komplex ad-Dahhámí v severní části Saqlawíje dopadly čtyři rakety odporu. Komplex tvoří dvě budovy, z nichž jedna je rozsáhlejší. Větší budovu zasáhla jedna raketa, menší ostatní tři. Výsledek jejich zásahů místní lidé popsali jako "hroznou explozi". Podle nich bylo v komplexu více než 150 vojenských vozidel včetně tanků, obrněných osobních vozů a Humvee. K útoku došlo v souvislosti se střídáním posádky v táboře, v době, kdy na základně bylo nejvíce lidí. Načasování naznačuje, že odporu se podařilo proniknout přímo na základnu a získat přesné informace, týkající se rozpisu služeb a výměny stráží. Po útoku američtí vojáci obklíčili čtvrť Falláhíja v domnění, že střely byly vypáleny odtamtud. Falláhíja leží na západním břehu vodního kanálu naproti základně, která je na východním břehu.

Bomba odporu roztrhala ropovod u Bajdží

V úterý irácké loutkové bezpečnostní síly oznámily, že v pondělí v noci síly iráckého odporu zasáhly a zničily hlavní ropovod vedoucí z Bajdží v severním Iráku do největší ropné rafinérie v zemi. Strážce ropovodu Saláh Alí Hámid sdělil, že z hořícího ropovodu u města Mašáhida (20 mil severně od Bagdádu) bylo vidět stoupat mohutné sloupy hustého černého kouře. Podle americké agentury AP bomba zničila zvláštní zařízení ropné rafinérie na výrobu benzinu.

Odpor zasáhl u Fallúdže americký konvoj

Silná exploze otřásla podle korespondenta Mafkarat al-Islam východní částí města Fallúdža. Došlo k tomu u mezinárodní dálnice vedoucí z Fallúdže k jordánské hranici za mostem, který odděluje zemědělskou oblast s americkou základnou od čtvrti Turábí. Po výbuchu pokryl okolí daleko viditelný černý kouř, podle kterého bylo zřejmé, že bylo zapáleno nějaké vozidlo. Šetření ukázalo, že výbuchy byly výsledkem minometného útoku na americký vojenský konvoj. Američtí vojáci prohledávali místo útoku a nikomu nedovolili se přiblížit. Podle korespondentovy zprávy létaly nad místem výbuchu dva vrtulníky Apache, z čehož lze usuzovat, že zásah způsobil ztráty mezi americkými vojáky.

Útok na americké Humvee u Fallúdže

Agentura Mafkarat al-Islam informovala, že přesně v 17:30 došlo u východního vstupu do Fallúdže k útoku na americké Humvee. Šest Američanů v něm jedoucích bylo zabito a další džíp byl poškozen.

Bomba odporu zabila bodyguarda loutkového "ministra"

Auto s výbušninou v úterý zaútočilo v Bagdádu na americký konvoj, který převážel loutkového ministra 'Adnána al-Džanabího. Al-Džanabínu se nic nestalo, zahynul však jeho tělesný strážce a dva iráčtí náhodní chodci, z nichž jednomu bylo 60 let.

U Mósulu zabiti pracovníci "bezpečnostních služeb"

Výbuch bomby v okrese al-Džijára 50 km jižně od Mósulu zabil pět "bezpečnostních zaměstnanců" (žoldáků) iráckých loutkových představitelů a další dva zranil. Národnost mrtvých nebyla ve zprávách uvedena. Podle egyptské agentury MENA se však na místě útoku shromáždili iráčtí občané, oslavovali a provolávali hesla proti americké okupaci.

Smrt iráckých kolaborantů

Agentura Mafkarat al-Islam v úterý oznámila dvě vraždy kolaborantů: v okrese Zajúna severovýchodně od Bagdádu byl zastřelen kolaborant pracující pro okupanty jako překladatel, a v Tikrítu další kolaborantka. Korespondent této agentury také zjistil, že v neděli 20. června byli v Bagdádu zastřeleni dva kolaboranti - tlumočníci, kteří cestovali v automobilu značky Opel.

Další dvě kolaborantky, sestry Džanet a Šathu 'Udišovy, které pracovaly pro velký americký monopol, byly zastřeleny blízko svého domu v Basře. Jejich otec Sa'da 'Udišu řekl, že na dcery čekal, kdy se vrátí domů z přístavu, když kolem 17:00 uslyšel výstřely. Podle sousedů stříleli útočníci na ženy jedoucí v autě, jejich řidič byl přitom také zraněn.

Útok na člena místní správy v Júsúfíji

Podle zprávy, kterou přinesl v úterý ráno Mafkarat al-Islam, postřelili bojovníci odporu člena místní loutkové správy ve městě Júsúfíja a ještě jednu osobu.

Další letecký útok na Fallúdžu

Při americkém leteckém útoku na Fallúdžu byl zasažen obchod, opravený po předchozím útoku. Podle očitých svědků a nemocničních zdrojů byli při útoku zabiti čtyři Iráčané, agentura Reuters oznámila také s odvoláním na očitá svědectví, že dalších šest osob bylo zraněno. Irácká policie a američtí okupanti pak prostor uzavřeli, aby znemožnili přesné zpravodajství. Americká propaganda prohlásila, že cílem útoku bylo "odhalení" bojovníků odporu, kteří prý mají spojení s Abú Mus'abem az-Zarkáwím. Brigádní generál Mark Kimmitt prohlásil, že k útoku došlo na základě zjištění několika výzvědných zdrojů.

Vlna razií a zatýkání v Bagdádu

Mafkarat al-Islam přinesl zprávu, že američtí okupanti zahájili vlnu razií a prohledávání v okolí bagdádského mostu ad-Dawli'í, který se v nedávné době stal místem operací odporu proti okupantům. Američané použili při akci Humvee a obrněná vozidla a rozmístili se v rozestavěných budovách, odkud mohli pozorovat očekávané útoky odporu. Příslušníci odporu se už ale z amerických léček poučili, takže upustili od jakýchkoli operací ve střežené oblasti.

Irácký profesor a jeho žena zastřeleni v Mósulu

Zdroje z irácké loutkové policie v úterý oznámily, že irácká univerzitní profesorka Lajlá Abd Alláh Sa'd, která přednášela právo na místní univerzitě, a její manžel Munír al-Chajru byli ráno zavražděni při ozbrojeném útoku na jejich dům v Mósulu. Další podrobnosti nebyly sděleny.

Od okupace Iráku na jaře 2003 bylo zavražděno více než sto iráckých univerzitních profesorů a učenců. V řadě případů se na vraždách podílel sionistický Mossad.

Skupina Džamá'at at-Tawhíd wal-Džihád popravila jihokorejského rukojmího

TV al-Džazíra v úterý oznámila, že organizace Džamá'at at-Tawhíd wal-Džihád popravila jihokorejského rukojmího Kim Sun-Ila (33), kterého zadržela poté, co jihokorejská vláda odpověděla zamítavě na požadavek, aby nevysílala další vojáky pomáhat Američanům při okupaci a rabování Iráku. Kim Sun-Il pracoval v Iráku při zásobování amerických okupačních vojáků.

Mluvčí Džamá'at at-Tawhíd wal-Džihád v nahrávce vzkázal soulským představitelům: "Dost vašich lží a podvodů - vaše síly tu nejsou kvůli Iráku, ale kvůli Americe".

Útoky na Američany u Samarrá'

Korespondent Mafkarat al-Islam v úterý oznámil, že síly iráckého odporu v pátek 18. června odpálily blízko města Samarrá' velkou pozemní minu pod dvěma americkými Humvee. Podle svědků byl výbuch tak silný, že obě vozidla úplně zničil a všechny vojáky v nich usmrtil.

Podle zprávy téhož korespondenta byli už den předtím zabiti tři američtí vojáci při útoku partyzánů na silnici, vedoucí ze Samarrá' do Bagdádu. Podle svědků skupina bojovníků zaútočila na vojenské vozidlo GMC u příjezdu na dálnici. Okupanti později místo uzavřeli.

Američané žádali Salvador o více vojáků

Španělská média oznámila, že americký generál James Hill v pondělí naléhal na vedení malého středoamerického státu Salvador, aby poslalo více vojáků na pomoc USA do Iráku. Salvador je jediná latinskoamerická země, která ještě nestáhla své vojáky z Iráku, Nikaragua, Honduras a Dominikánská republika tak už po vzoru Španělska učinily.

Generál Hill navštívil základnu salvadorských zvláštních sil několik kilometrů východně od San Salvadoru a prohlásil: "Vyslání posil do Iráku musí být rozhodnutím salvadorského prezidenta a salvadorského lidu". Pak se Hill setkal i se salvadorským prezidentem.

Osudy italských rukojmí: propuštěni za 4 miliony dolarů

Skupina iráckého odporu zvaná Zelená brigáda zadržela asi před 2 měsíci 4 Italy oficiálně pracující pro americkou "bezpečnostní" společnost v Iráku. Podle zdrojů ve Fallúdže byli dva z italských rukojmí italští Židé, agenti Mossadu. První, plukovník Mossadu, se před příchodem do Iráku účastnil potlačování islámských hnutí v různých zemích, včetně Filipín, Bosny a Afghánistánu, druhý, major Mossadu, se účastnil potlačování intifády v okupované Palestině. Po zajetí těchto lidí Zelená brigáda žádala Itálii, aby stáhla své okupační vojáky z Iráku a Berlusconiho, aby se omluvil za své útoky proti islámu. Berlusconi však prohlásil, že stažení Italů z Iráku není "předmětem diskuze". V odpověď na to Zelená brigáda jednoho z rukojmí popravila.

V úterý 8. června byli rukojmí propuštěni. Korespondent Mafkarat al-Islam nyní oznámil, že italské zprávy, podle nichž byla italská rukojmí osvobozena bez vyjednávání s mudžáhidy, jsou lživé. Zjistil, že italští představitelé vyslali do Iráku delegaci, která nabídla značné výkupné, Zelená brigáda však nabídku peněz odmítla. Poté se do Iráku vypravila delegace Vatikánu, které se s pomocí představitelů fallúdžského odporu, kteří se ujali role prostředníka, podařilo přesvědčit Zelenou brigádu, aby přijala výkupné 4 000 000 dolarů a propustila rukojmí s podmínkou, že se již nikdy do Iráku nevrátí.

Američané použili nové rakety k vraždění lidí ve Fallúdže

Mafkarat al-Islam oznámil, že američtí okupanti provedli v úterý leteckou razii západně od Fallúdže, při níž zabili 22 lidí, většinou žen, dětí a starců. Američané odpálili dvě rakety na zahradní čtvrť u mlýna Hadždží Sámí. Letecký útok zasáhl garáž vedle zahrad, v jejímž stínu často odpočívají její majitelé a další lidé, pracující na zahradách. Garáž byla srovnána se zemí a po raketě zůstal v zemi tři metry hluboký kráter.

Místní očití svědkové uvedli, že Američané použili při útoku nějaký nový druh raket, jaký ještě neviděli, ačkoli lidé v oblasti Fallúdže mají dostatečné zkušenosti s americkými zbraněmi, používanými proti nim. Tyto nové rakety nedělají hluk ani kouř, což Američanům umožňuje zatajit jejich útoky, zvláště když útočí na nějaké poměrně odlehlé místo.

Středa 23. června 2004

V Mósulu zabit loutkový policista

Irácká loutková policie v Mósulu oznámila, že jeden její člen byl ve středu večer zabit a druhý zraněn ve srážce s iráckým odporem. Kapitán policie Ahmad Udaj Chajrí sdělil AFP, že k boji došlo ve čtvrti Dawwása ve 20:30 místního času. Podle jeho sdělení byli zraněni dva bojovníci odporu, kterým se však podařilo uniknout, zatímco jeden další byl zajat.

Lékař mósulské nemocnice oznámil, že zraněný policista je v kritickém stavu a podstoupil chirurgické vynětí dvou kulek z prsou. Soudní lékař nemocnice dr. Ahmad Abd Alláh Radžab uvedl, že zabitý policista byl střelen do hlavy.

Odpor znovu zaútočil na ropovod

Očití svědkové ve středu oznámili, že irácký odpor zaútočil na ropovod, který je součástí vnitřní irácké sítě, a zapálil ho. Odpor pravděpodobně zapálil také další ropovod mezi Tikrítem a Bagdádem, ačkoli se k tomu přímo nepřihlásil. Podle TV al-Džazíra se vedení ropovodu snažilo zjistit, zda oba požáry způsobily přerušení na větvi vedoucí do rafinérií nebo zda zasáhly místní síť pro ropné produkty a kapalný zemní plyn.

Mezitím bylo sděleno, že v úterý byl obnoven "omezený" export ropy do tureckého přístavu Ceyhan, který byl po sérii útoků sabotérů na hlavní ropovod v průběhu minulých tří týdnů zastaven. Úředník společnosti Oil of the North, který si přál zůstat v anonymitě, prohlásil, že čerpání ropy do terminálu v Ceyhanu bylo obnoveno v úterý odpoledne po provedení oprav, a dosáhlo úrovně 200 000 barelů ropy denně.

Američtí vojáci zabili ve městě Qá'im Iráčana před zraky jeho hostů

Agentura Mafkarat al-Islam přinesla zprávu o vraždě civilisty Muhsina Zajdána, občana města Qá'im, ležícího blízko hranic se Sýrií. Podle místních obyvatel, které citoval korespondent agentury, zabrali američtí okupanti Zajdánův dům a učinili z něj svou noční pozorovatelnu. Muhsin si stěžoval místnímu guvernérovi i americkým silám, ale nedostal od nich žádnou odpověď. V pondělí, u příležitosti návratu svého syna ze známého koncentračního tábora Abú Ghurajb, uspořádal Zajdán hostinu, na níž pozval své příbuzné a přátele. Američané přišli a před očima všech přítomných ho zastřelili. Příštího dne američtí vojáci vrazili do Zajdánova domu znovu, vyhnali z něj jeho ženu a učinili z něj znovu noční pozorovatelnu.

Auto s výbušninou explodovalo v Bagdádu

Ve středu ráno irácká loutková policie oznámila, že auto naložené výbušninou explodovalo blízko bagdádské nemocnice Ibn an-Náfís. Mluvčí americké armády ani Reuters neměl o výbuchu žádné informace, také Reuters neměl zprávy o ztrátách způsobených útokem.

Razie a zatýkání v Abú Hašmá u Baládu

TV al-Arabíja přinesla zprávu, že více než 300 amerických vojáků provedilo rozsáhlou vlnu razií a zatýkání ve vesnici Abú Hašmá u Baládu. Prohledali vesnici dům od domu a zatkli stovky obyvatel. TV al-Džazíra ukázala poškozené domy, do nichž vojáci násilím vtrhli. Bylo vidět ženu křičící zděšením nad tím, co se stalo z jejího domu po americkém vpádu. Razie byla odpovědí na útok iráckého odporu z úterní noci, který připravil o život dva americké vojáky a jednoho zranil.

Irácký loutkový režim hodlá uzavřít hranice a vyhlásit policejní hodinu

Američany dosazený loutkový režim se rozhodl uzavřít na pět následujících dní hranice se sousedními státy. Opatření souvisí s pokusem kolaborantů omezit "infiltraci" arabských dobrovolníků přes hranice. Prozatímní kolaborantská vláda hodlá také vyhlásit v zemi policejní hodinu.

Skupina Muqtady as-Sadra se odmítá účastnit v "Národním kongresu", ale za zavřenými dveřmi jedná s Američany

Kolaboranti z tzv. "Národního kongresu", loutkového orgánu, který se má sejít koncem července a zvolit prozatímní "Národní shromáždění" - jakýsi dočasný parlament, se mezi sebe pokoušejí vtáhnout i Muqtadu as-Sadra, vůdce Mahdího armády. Předseda nejvyššího přípravného výboru Fu'ád Ma'súm, pověřený dohledem na ustavení "Národního kongresu", pozval "velmi známou osobnost" z as-Sadrovy skupiny k účasti na práci výboru. Dotázán na účast Muqtady as-Sadra nebo jeho skupiny při vytváření národního shromáždění, Ma'súm v úterý na tiskové konferenci řekl: "Existuje rozdíl mezi pozváním Muqtady as-Sadra a pozváním jeho skupiny. Sadrova skupina je širší než Muqtadovy vlastní záměry."

Je vidět, že okupační správa se snaží najít s Muqtadou as-Sadrem nějaký konsensus, neboť dříve její šéf L. P. Bremer vydal nařízení, zakazující vůdcům milicí účast na volbách po následující tři roky, což bylo vymyšleno zvláště jako záminka, která by to znemožnila as-Sadrovi. Proto byli pozorovatelé Ma'súmovou nabídkou překvapeni. Tento krok je vykládán tak, že k němu dostal zelenou z Washingtonu.

Ve středu však skupina vedená Muqtadou as-Sadrem oznámila oficiálně, že se rozhodla neúčastnit se práce "Národního kongresu". Šajch Ahmad aš-Šajbání, oficiální mluvčí as-Sadrova úřadu v Nadžafu, prohlásil: "Odmítáme nabídku, která nám byla předána, abychom se zúčastnili Národního kongresu. Studovali jsme pozvání celé tři dny a shledali jsme, že se značně rozchází s naší linií".

Zdroje ze ší'itské náboženské komunity oznámily, že v Nadžafu se konala tajná jednání mezi zástupci okupačních představitelů vedenými úředníkem amerického velvyslanectví v Bahgdádu Rosem a osmičlennou delegací Muqtady as-Sadra. Rozhovory byly zřejmě zaměřeny na zapojení Muqtady as-Sadra do politické hry pod dohledem amerických okupantů po divadelním "předání moci" 30. června. Je známo, že američtí okupanti budou kontrolovat zemi dál a že asi 200 Američanů a jiných "poradců" zaujmou pozice ve všech "iráckých" ministerstvech - což ukazuje na povrchní charakter "změny" 30. června.

Podle listu Achbár al-Chalídž v průběhu jednání americká strana prodloužila souhlas s účastí Muqtady as-Sadra na politickém životě tím, že ho vyzvala, aby jmenoval zástupce do přípravného orgánu Národního kongresu, jehož počet členů stoupl z 65 na 100, protože do něj mají být zahrnuti členové dosavadní "prozatímní správní rady" (řízené L. P. Bremerem), jakož i další osoby, které se dosud do kolaborace nezapojily. Americké pozvání znamená pro as-Sadrovu skupinu souhlas s účastí v nadcházejících "volbách", řízených americkými okupačními představiteli s cílem potvrdit "Národní shromáždění", jehož hlavní úlohou bude být pláštíkem okupace s tenkým pozlátkem "demokracie".

Souhlas Muqtady as-Sadra, který je pro svůj odpor proti okupaci v Iráku velice populární, s účastí v okupační politické aréně by pravděpodobně odvedl velké množství hlasů kolaborantským ší'itským stranám.

Zdroj ZDE

                 
Obsah vydání       29. 6. 2004
29. 6. 2004 "Sociální demokracie se nám rozpadá pod rukama"
28. 6. 2004 Zajatci v zálivu Guantánamo se mohou odvolávat k americkým soudům
29. 6. 2004 Útlak za německé okupace byl brutální Jan  Gruntorád
29. 6. 2004 Pád Špidlovy vlády a krize levice Milan  Valach
29. 6. 2004 Přes Putim do Budějovic Tomáš  Koloc
29. 6. 2004 Arzeniková doba Václav  Dušek
28. 6. 2004 Pád strůjce pádu Ivan  David
28. 6. 2004 David kope do mrtvoly
28. 6. 2004 Špidlu jsem kritizoval, ale nepřál jsem si pád vlády Ivan  David
29. 6. 2004 Pokusy zakázat vysílání filmu Fahrenheit 9/11 jsou útokem na svobodu slova Jiří  Kratochvíl
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004
28. 6. 2004 Tak nám zabili Ferdinanda Jiří  Bakala
28. 6. 2004 EU odsoudila "bigotnost Vatikánu"
28. 6. 2004 Adélka Vražednice v pasti paragrafů i politiky Zdeněk  Jemelík
28. 6. 2004 Právo na příjmení se nezaručuje... Jan  Sýkora
28. 6. 2004 CIA suspendovala "drsné vyšetřovací techniky"
28. 6. 2004 Viagra "ostře snižuje mužskou plodnost"
28. 6. 2004 Mobilní telefony mohou snížit plodnost mužů až o třetinu
28. 6. 2004 Jak se rodí outsideři Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
5. 6. 2004 Hospodaření OSBL za květen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
28. 6. 2004 Zajatci v zálivu Guantánamo se mohou odvolávat k americkým soudům   
26. 6. 2004 USA a EU se dohodly na podpoře pro novou iráckou vládu   
25. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 19. června 2004   
25. 6. 2004 Irák zasáhla ve čtvrtek vlna útoků   
25. 6. 2004 Británie v konfliktu s USA ohledně Guantánama   
24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný   
23. 6. 2004 Při procesech o týrání iráckých vězňů se musejí zodpovídat i armádní šéfové   
23. 6. 2004 Afghánští vězni jsou také terčem mučení a ponižování amerických vojáků   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
22. 6. 2004 O Iráku, Spojených státech a integritě Václava Havla Roman  Weber-Pachola
22. 6. 2004 USA nabízejí kompromis ohledně Saddáma Husajna   
21. 6. 2004 Bush: Peniaze na novú jadrovú zbraň Jakub  Topol
21. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004   
21. 6. 2004 Britští vojáci obviněni ze "zohavování mrtvol a mučení Iráčanů"   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
25. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 19. června 2004   
21. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004   
18. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 13. června 2004   
15. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje ze dne 6.-8. června 2004   
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
11. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 4. května 2004