14. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 7. 2004

Lézt do zadku mocným

Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?

Když hladovějící lidé najdou potravu, nestarají se moc, jestli je to dobré. Film Michaela Moora je neotesaný a občas arogantní. Vkládá lidem do úst něco jiného, než co říkají. Dokončuje za ně větu. Občas je zábavný a dojemný, jindy neohrabaný a vyjadřuje se nesouvisle. Ale byl jsem tím filmem otřesen a na konci jsem tleskal. Neboť film Fahrenheit 9/11 vznáší otázky, které měly být vznášeny po celé čtyři uplynulé roky každý den. Úspěch tohoto filmu je důkazem, že všechna ostatní média selhala.

Americký komik se přiblížil pravdě blíž než společnost BBC. Většina novinářů selhává, argumentuje v úterním listě Guardian komentátor George Monbiot.

Ve středu v Británii zahájí novou debatu o tom, kdo nese vinu za lži, kvůli kterým šla Británie do války, zpráva lorda Butlera o práci britských výzvědných služeb. Sdělovací prostředky se ale nebudou zabývat svou vlastní vinou. Po vyšetřování lorda Butlera potřebujeme další analýzu - je nutno zjistit, pro novináři pomáhají vládám lhát občanům

Není zapotřebí diskutovat o selhání amerických sdělovacích prostředků, míní autor. Televize Fox a NBC se často vytahují tím, že jsou loajální Bushově vládě. Vlastní je pravicoví podnikatelé, a tak je lze realisticky popsat jako součást vojensko-průmyslového komplexu. Avšak selhání britských médií, zejména BBC, vyžaduje podrobnější vysvětlení. Studie, které zveřejnily Cardiff School of Journalism a Glasgow University Media Group, argumentují, že britské sdělovací prostředky prokazují vážnou a systematickou zaujatost ve prospěch britské vlády a jejích spojenců.

Studie z Cardiffu například dokazuje, že 86 procent zpravodajských relací, které se během invaze do Iráku zmínily o zbraních hromadného ničení, "tvrdily, že Irák má takové zbraně", zatímco "pouze 14 procent reportáží poukázalo na pochybnosti, zda tyto zbraně existují a zda byly použity".

Tvrzení britské a americké armády, že Irák odpálil protizákonně střely typu Scud do Kuvajtu, bylo v britském zpravodajství citováno sedmadvacetkrát. Zpochybněno bylo jen čtyřikrát: jednou ve zpravodajství Sky TV a třikrát ve vysílání Channel Four News. BBC si dokonce tuto pseudoinformaci ještě vyšperkovala: její korespondent Ben Brown dodal, že neexistující scudy možná měly chemické či biologické hlavice. Jak BBC, tak komerční Independent Television News informovaly o tom, že britští velitelé "potvrdili údajné protisaddámovské povstání v Basře dne 25. března 2003", ačkoliv k takovému povstání nedošlo. I když neexistovaly žádné důkazy, že irácké obyvatelstvo britskoamerickou invazi podporuje, anebo naopak ji odmítá, odvysílalo a otisklo se dvakrát více reportáží, které tvrdily, že Iráčané invazi podporují, než reportáží, které uváděly, že ji odmítají. "Celkově bylo daleko více času poskytnuto původním nepravdivým informacím než posléze jejich dementování," zjistili vědci.

Glasgowská studie dokazuje, že zpravodajství televizí BBC a ITN je zaujaté ve prospěch Izraele a proti Palestincům. Téměř třikrát více prostoru je poskytováno každé izraelské smrti než každé palestinské smrti. Zabíjení, které páchají Palestinci, je automaticky popisováno jako "zvěrstva" a "vraždy", zatímco o Palestincích, které úmyslně zastřelili izraelští vojáci, se informuje jako o "osobách, které se staly obětí křížové palby". V období, které vědci studovali, dostávali izraelští mluvčí dvakrát tolik vysílacího času než Palestinci. Zpravodajství BBC i ITN označuje Západní břeh Jordánu za izraelské teritorium. Tím, že reportéři nevysvětlují, že Palestinci žijí pod vojenskou okupací poté, co jim byla ilegálně odejmuta jejich zem, redukují běžně tento konflikt na "nevysvětlitelný cyklus násilí". Zároveň je prezentováno, že tento cyklus násilí vyvolávají Palestinci. Zpravodajství vždy tvrdí, že Izrael jen "reaguje" či "odplácí" za palestinské útoky: násilí Palestinců není skoro nikdy vysvětlováno jako reakce na útoky Izraelců. Obě televizní stanice pravidelně tvrdí, že americká vláda usiluje na Blízkém východě o mír (ITN dokonce Američany charakterizuje jako "objektivní"), avšak už neinformují o tom, že Spojené státy poskytují Izraeli vojenskou pomoc v hodnotě asi 3 miliard dolarů ročně.

BBC vychází z těchto studií velmi špatně. Cardiffská zpráva dokládá, že BBC používá americké a britské vládní zdroje častěji než jiné sdělovací prostředky a používá nezávislé zdroje, jako je Červený kříž, méně často než jiné sdělovací prostředky. BBC poskytla ze všech sdělovacích prostředků nejmenší prostor počtu iráckých mrtvých a nejméně často informovala o tom, že se Iráčané stavějí proti invazi. Jiná studie, kterou provedl list Frankfurter Allgemeine Zeitung a která se zabývala televizními stanicemi v pěti různých zemích, zjistila, že BBC poskytla odpůrcům války v Iráku nejmenší množství vysílacího času, jen 2 procenta. (Dokonce i americké televizní zpravodajství ABC News jim poskytlo 7 procent). Kvalitní je naopak televizní zpravodajství Channel Four News: je to, jak se zdá, jediná britská televizní stanice, která informuje o těchto konfliktech vyváženě.

Samozřejmě, tento problém se neomezuje na elektronická média, ani jen na pravicový tisk, míní Monbiot. Minulou neděli se ptal list Observer, sesterský týdeník deníku Guardian: "Proč byla předmluva premiéra Tonyho Blaira k oficiální britské vládní zprávě o Iráku tak jednoznačná ohledně hrozby, kterou prý zosobňoval Saddam Husajn? Proč byly nejednoznačné důkazy prezentovány jako fakta?" Tatáž otázka by se měla položit samotnému týdeníku Observer, který se při invazi postavil na stranu britské vlády a otiskl celou řadu nepravdivých reportáží - které stále ještě neodvolal - o zbraních hromadného ničení a o souvislostech mezi Saddámem a al Kajdou.

Proč se tedy novináři, kteří mají pověst, že jsou objektivní a nestranní, stavějí na stranu mocných? Jedním z důvodů podle Monbiota je, že usuzují - ať právem či neoprávem - že veřejnost nechce nic složitého. Jeden novinář z BBC vysvětlil glasgowskému týmu, že jeho šéfredaktoři od něho nechtějí, aby cokoliv vysvětloval, chtějí zpravodajství, které bude "ráz na ráz". Analytické a investigativní reportáže ustupují dramatickým popisům pohybů vojsk a vojenské techniky. Není pak překvapivé, že diváci nemají tušení, co se vlastně děje. V jedné skupině televizních diváků, kterou interviewovali vědci z Glasgow, si víc lidí myslelo, že "okupovaná území" na Blízkém východě jsou okupována Palestinci, než kolik usuzovalo, že jsou okupována Izraelci.

Jiným důvodem je to, že jako ve všech profesích, lezou-li novináři mocným kamsi, jsou za to odměňováni. Lidé, kteří od vlády dostávají mimořádně informace, jsou osobami, které se jí snaží zavděčit. To vede k paradoxnímu důsledku, že mnozí nejznámější a nejúspěšnější britští novináři jsou zároveň nejpodlézavější vůči mocným.

Vlády odměňují novináře za to, že jim lichotí, a naopak je trestají za odvahu. Americká, britská a izraelská vláda silně ztěžuje práci všem sdělovacím prostředkům, jejichž reportáže se jí nelíbí, jako zjistila BBC během aféry s Andrewem Gilliganem. Palestinci a obyvatelé Iráku mají daleko menší lobbistické schopnosti. Sdělovací prostředky se silně obávají, že si rozhněvají izraelskou vládu a že je označí za antisemitské. Mocné vlády mohou využívat pro svou podporu pravicový tisk. Mediální mangát Rupert Murdoch, v jehož komerčním zájmu je zlikvidovat BBC, vždycky rád pomůže.

Když novináři selhávají, není moc překvapivé, že těch několik málo lidí, kteří mají dostatečnou odvahu k tomu, aby odhalovali lži mocných, se stávají hrdiny, i když je jejich práce velmi nedokonalá. Když nás neupravený komik z Michiganu dokáže přivést k pravdě blíže než BBC, je načase vážné zkoumání, proč se zpravodajství stalo propagandou vítězné strany, uzavírá autor.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       14. 7. 2004
14. 7. 2004 Efedrin made in CZ končí, městu zůstane úvěr Radek  Mokrý
14. 7. 2004 Ve výzvědných informacích o Iráku byly "vážné chyby"
14. 7. 2004 "Londýn a New York budou zaplaveny"
14. 7. 2004 Existence KSČ-M prospívá pravici Milan  Valach
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
14. 7. 2004 Ještě ke kartám na stole a k meči nad hlavou Miloš  Dokulil
14. 7. 2004 Rozvodová patologie je řešitelná aneb také něco k rovným příležitostem Luboš  Patera
14. 7. 2004 Globální vliv listu Guardian
14. 7. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 zlomil v Británii kasovní rekord
14. 7. 2004 Francouzka, která se měla stát terčem útoku neonacistů, si útok vymyslela
14. 7. 2004 Proč přestávám kupovat výrobky Setuzy Karel  Vaníček
14. 7. 2004 Český sen žaluje ODS a supermarket Julius Meinl za porušení autorských práv
14. 7. 2004 Faulknerovské Téma
14. 7. 2004 Případ Michaila Chodorkovského a boj o ruskou ropu Radek  Vogl
13. 7. 2004 Přepisy zvukových záznamů ze zasedání ÚVV ČSSD dne 26. 6. 2004
13. 7. 2004 Evropský soudní dvůr zrušil rozhodnutí ministrů financí
13. 7. 2004 Guardian o kontroverzním americkém plánu vybudovat protiraketovou základnu ve střední Evropě
13. 7. 2004 Bude v ČR vybudována americká vojenská základna? Jan  Čulík
13. 7. 2004 Anglosaské země nebyly nikdy tím, kdo rozpoutal válku? Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 G. W. Bush - Syn hvězdných válek Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Je opravdu třeba pracovat déle a za méně peněz? Tomáš  Krček
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2004 Rozvodová patologie je řešitelná aneb také něco k rovným příležitostem Luboš  Patera
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
14. 7. 2004 Existence KSČ-M prospívá pravici Milan  Valach
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
14. 7. 2004 Efedrin made in CZ končí, městu zůstane úvěr Radek  Mokrý
14. 7. 2004 "Londýn a New York budou zaplaveny"   
13. 7. 2004 John Cleese: "Humor v Monty Pythonech má vážný význam" Jan  Čulík
12. 7. 2004 Postavení a úloha veřejné správy v demokracii a právním státu   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
12. 7. 2004 Uživatelé internetu se odvracejí od Internet Exploreru a přecházejí k Mozille   
11. 7. 2004 Irák: Britská rozvědka "odvolala tvrzení", že má Saddám ZHN   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
7. 7. 2004 Jak je to s hodnotami Zdeněk  Bárta
5. 7. 2004 BBC pod palbou kritiky už zlikvidovala některé své servery   
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv   
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš
24. 6. 2004 Televizní a rozhlasové poplatky: Sociální demokracie zradila svůj program Štěpán  Kotrba
23. 6. 2004 BBC "posílí své základní hodnoty"   
21. 6. 2004 ČT chce být stále "názornější"? Miloš  Dokulil
21. 6. 2004 Umění psát Irena  Zítková
21. 6. 2004 Digitalizace: s ČeRTem nebo bez? Vlastimil  Ježek
21. 6. 2004 Opakování je matka moudrosti Štěpán  Kotrba
3. 6. 2004 Poskytuje Václav Moravec svým hostům předem otázky? Jan  Čulík
1. 6. 2004 Jak jsme v Československém rozhlase bojovali proti totalitě Jan  Čulík

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
14. 7. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 zlomil v Británii kasovní rekord   
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
6. 7. 2004 Michael Moore: Klidně si ukradněte můj film, jsem pro svobodnou výměnu informací   
5. 7. 2004 Michael Moore si založil blog   
29. 6. 2004 Pokusy zakázat vysílání filmu Fahrenheit 9/11 jsou útokem na svobodu slova Jiří  Kratochvíl
28. 6. 2004 Michael Moore poděkoval politickým odpůrcům za obrovský úspěch svého filmu   
25. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 vyvolává v USA vášně   
25. 6. 2004 Moorův film je bezostyšná propaganda, ale Bushe asi zničí   
24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 bude v Americe mládeži nepřístupný   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
12. 6. 2004 Michael Moore nebude točit film o Tonym Blairovi   
7. 6. 2004 Kdo se bojí Michaela Moora Martin  Škabraha