16. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 7. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 10. července 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >
>

Čtvrtek 8. července 2004

Boje v Samarrá'; okupanti ustupují z města

Mudžáhidové vypálili ve čtvrtek v 10:30 místního času 38 minometných střel na štáb amerických okupačních sil a iráckých loutkových sil ve městě Samarrá'. Podle sdělení majora Neala O'Briena z 1. jízdní divize palba zničila budovu štábu a zabila pět okupačních vojáků a jednoho člena irácké loutkové "národní gardy". 12 amerických vojáků a 3 iráčtí gardisté byli zraněni. Američtí vojáci poté oblast kolem budovy uzavřeli. Zranění byli převezeni do vojenské nemocnice, určené pro tzv. mnohonárodní síly. Asi 25 minut po minometném útoku Američané radarem zjistili, odkud byly střely vypáleny a odpověděli rovněž odpálením minometných 120 mm střel. Americké tanky zablokovaly most spojující americkou základnu s městem a vjely do ulic. Nad městem létaly vrtulníky s kulomety a ostřelovaly "podezřelá" místa. Výstřely a exploze bylo slyšet až do odpoledne. Podle ředitele městské hlavní nemocnice dr. 'Ábida Tawfíqa byly v nastalých srážkách zabity nejméně čtyři osoby a asi dvacet zraněno.

TV al-'Álam oznámila, že po těžkých bojích se Američané z města stáhli. Ve městě a okolí už není žádný americký voják. Nejbližší bod, obsazený americkými vojáky, je nyní až 20 km od města.

O'Brien také oznámil, že bomba u silnice v Samarrá' zasáhla americký konvoj a zranila jednoho vojáka.

Na silnici mezi Samarrá' a Baládem partyzáni zastavili kamión, zničili jej a jeho dva turecké řidiče zabili.

Čtyři Američané zabiti u Fallúdže

Irácká televize oznámila, že skupina zvaná Irácká islámská armáda zabila na hlavní silnici do Fallúdže čtyři Američany. Maskovaný člen organizace podle zprávy agentury QANA na videozáznamu řekl, že mrtví směřovali na základnu Habbáníja, ale na několik minut se zastavili a v tom okamžiku na ně bojovníci odporu zaútočili. Mrtvým ukořistili zbraně, zásoby a mapy, které v našli v jejich autě.

Bagdád

AP oznámila, že v bagdádské čtvrti Dawrá explodovalo auto s výbušninou a zabilo jednu osobu.

Iráčané zaútočili na americkou hlídku a zranili jednoho muže, který v pátek na následky zranění zemřel.

Italský vrtulník donucen přistát

Okupační velení v Iráku oznámilo, že italská vojenská helikoptéra byla z "technických důvodů" donucena přistát ve městě Šatra 350 km jižně od Bagdádu. Podle agentury AP vrtulník fotografoval vývoj projektu italských vojenských inženýrů. Italské síly prohlásily, že přistání nebylo způsobeno útokem odporu. Loutkový policejní prezident v Šatře Abd al-'Ámir Abíd potvrdil, že vrtulník přistál na dvoře místního technického institutu a že dva členy posádky odvezla sanitka.

Boje poblíž domu příslušníka námořní pěchoty pocházejícího z Libanonu

Historie v Libanonu narozeného mariňáka Wasifa Aliho Hassouna, uneseného a pak propuštěného iráckým odporem nabyla ve čtvrtek ještě dramatičtějšího rázu, když se začaly objevovat zprávy, že došlo k bojům v okolí bejrútského domu Hassounovy rodiny. Podle očitých svědků byla při kulometné přestřelce ve čtvrtek nejméně jedna osoba zabita a řada dalších zraněna. Reuters citoval svědky, podle nichž se členové Hassounovy rodiny pustili do boje s jinou rodinou, která je veřejně zesměšnila, když je nazvala sluhy Spojených států.

Americká ambasáda v Bejrútu předtím oznámila, že ji Hassoun kontaktoval a žádal, aby ho vyzvedli na určeném místě v Bejrútu.

Filipíny zastavily uzavírání pracovních smluv do Iráku

Zdá se, že zajetí Filipínce Angela de la Cruze a zveřejnění videa bylo načasováno jako nátlak na Filipíny, aby nepokračovaly ve vojenských službách Spojeným státům. Filipínská prezidentka Gloria Macapagal-Arroyová nařídila filipínským smluvním pracovníkům, aby neodjížděli do Iráku. Prezidentčin mluvčí Ignacio Bunye pro AP řekl, že Arroyová "nařídila ihned zastavit zaměstnávání dalších pracovníků v Iráku". Prezidentka také nabídla vládní pomoc všem, kdož se chtějí vrátit domů. Vojenský kontingent Filipínců v Iráku má skončit působení ke konci července, přitom před nedávnem Manila ještě uvažovala o zvýšení jeho počtu.

Filipíny mají v Iráku jen malý počet okupačních vojáků - údajně 51 mužů. Ale více než 4 100 Filipínců slouží americkým okupantům jako podnikatelé, provozující zásobovací a podobné služby, přijímají práce nejrůznější úrovně na amerických základnách. Podle AP by "armáda, která odvedla tolik vojáků, kolik jen mohla, mohla jen těžko operovat v Iráku bez filipínských zaměstnanců".

Pátek 9. července 2004

Exploze otřásla bagdádským hotelem Palestina

Televize Abú Dhabí večer informovala, že centrem Bagdádu otřásla silná exploze, po níž stoupaly z hotelu Palestina, obývaného zahraničními korespondenty a smluvními pracovníky, mraky černého kouře.

Američtí špehové zabiti ve Fallúdže

Místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že ve čtvrtek ráno zastavili bojovníci odporu ve Fallúdže vozidlo GMC s pěti muži, kteří své tváře schovávali za kufíjemi. Právě ty vzbudily podezření bojovníků, a když auto zastavili a zjišťovali jejich totožnost, bylo zjevné, že jde o americké špehy. Pětice měla v autě mapu, na níž byly velmi pečlivě vyznačeny důležité body. Očití svědkové řekli korespondentovi, že bojovníci pak podřízli špehům hrdla a jejich auto zapálili. Korespondent také oznámil, že na místo byl pozván reportér velké televizní společnosti, ale že "se rozhodl ze soukromých důvodů věc neuvádět". Vláda USA se hrozbami velkých pokut snaží bránit větším arabským televizním společnostem v přinášení zpráv o amerických ztrátách v Iráku.

Útoky v Bagdádu

Mafkarat al-Islam informoval, že v noci ze čtvrtka na pátek příslušníci odporu vypálili 82mm minometné střely na americký vojenský štáb v bagdádské čtvrti Kázimíja, umístěný v bývalé budově irácké rozvědky. Za rozbřesku pak americké síly s obrněnými vozidly a Humvee obklíčily okolí Královského hřbitova ve čtvrti A'zamíja, odkud byly střely vypáleny. Vojáci začali intenzívně prohledávat celou oblast a hledat - marně - bojovníky odporu. Korespondent ke své zprávě dodal, že podobné útoky jsou v oblasti takřka denním jevem.

TV al-Džazíra přinesla zprávu, že ráno na hlavní ulici severního Bagdádu pod americkým vojenským kamiónem vybuchla bomba a úplně ho zničila. Pěší hlídka pak prohledávala okolí, zda v něm nejsou ještě další bomby. Americké velení nevydalo žádnou zprávu o škodách.

Očití svědkové sdělili korespondentu Mafkarat al-Islam, že v ulici Sahát at-Talá'í došlo k boji mezi bojovníky odporu a iráckými loutkovými silami, které tu mají stanici. Podle svědků měli nejprve převahu mudžáhidové, ale početní převaha je nakonec donutila k ústupu. Zaútočili pak na budovu místní loutkové správy. Na pomoc loutkovým vojákům se u vchodu do budovy shromáždila policie. Shromážděné kolaboranty tu zasáhly dvě minometné střely, které 10 loutkových policistů zabily a 20 zranily. Poté přijely na místo americké tanky a začaly střílet všemi směry, přičemž zapálily tři osobní auta, která tu náhodou byla a s bojem neměla nic společného.

Zajat překladatel-kolaborant

Libanonská TV LBC oznámila, že bojovníci odporu v Ramádí zajali iráckého kolaboranta 'Umara Abd al-Džabbára Abd as-Sattára, který pracoval pro okupační síly jako překladatel. Podle sdělení loutkové policie byl zajat před svým domem ve čtvrti Šurta v centru města.

Osobní strážci pro irácké loutkové vůdce prošli výcvikem v "Izraeli"

Palestinský týdeník al-Manár zveřejnil zprávy, že druhá skupina nových "iráckých bezpečnostních sil" přijela tajně do Tel Avivu na intenzívní výcvik v sionistických zařízeních pro výcvik tělesných strážců a zvláštních bezpečnostních agentur. Tyto instituce jsou podle palestinského listu řízeny aparátem izraelské rozvědky. Tato skupina dokončí výcvik v "Izraeli" počátkem srpna a pak se vrátí do okupovaného Iráku, aby převzala ostrahu vysokých představitelů kolaborantského režimu. Jiné skupiny iráckých bezpečnostních sil prošly výcvikem ve Spojených státech.

Člen komunistické strany nalezen ubodán

Muhammad Mašhúl, činitel Komunistické strany Iráku, která kolaboruje s americkou okupací, byl ubodán ostrým předmětem. Jeho tělo bylo nalezeno v odlehlé oblasti 30 km východně od města Kútu. Mašhúl byl znám svým krajně nepřátelským postojem k islamistům.

Sobota 10. července 2004

Raketový útok v Saqlawíji zabil 33 Američanů

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že fallúdžtí bojovníci odporu odpálili čtyři rakety na americkou základnu al-Qá'idat al-Bajt, která se nachází v sousedství benzinové čerpací stanice na východě Saqlawíje. Výsledkem mohutné exploze bylo 33 mrtvých Američanů a velké množství zraněných. Základna je umístěna ve dvou budovách, zasažena byla ta větší.

V Saqlawíji jsou v současnosti dvě americké základny; kromě al-Qá'idat al-Bajt je tu ještě al-Qá'ida ad-Dahhámíja ve čtvrti Dahhámí v západní části města.

Útok odporu na americký tank

Bojovníci odporu kolem 11:00 místního času v Chálidíji západně od Bagdádu zasáhli raketou americký tank. Tank explodoval a celá jeho posádka zahynula. Oznámila to agentura Mafkarat al-Islam.

Boj v Ramádí

AP informovala, že bojovníci odporu zaútočili na americkou námořní pěchotou na parkovišti v Ramádí. Podle sdělení místní nemocnice zůstali na místě boje tři mrtví a pět raněných Iráčanů, o ztrátách Američanů nebyly informace k dispozici.

Zapálen plynovod u Kirkúku

Podle zprávy libanonské televize LBC bojovníci odporu zapálili plynovod v okrsku Safra západně od Kirkúku. LBC citovala mluvčího loutkové policie spolupracujícího se společností Oil of the North, podle se něhož plynovod, spojující kirkúcká ropná pole s elektrárnami na severu, stal předmětem útoku podruhé během pěti dnů a musel být uzavřen, dokud nebude požár uhašen.

Velitel loutkové policie v Karbale 'Abbás Fádil al-Hasaní sdělil AFP, že policie ve čtvrtek zneškodnila podomácku vyrobenou bombu, položenou pod velkým ropovodem blízko města. Také tento ropovod se stal terčem útoku už před několika dny.

Američané zablokovali dům kolaboranta Ahmada Šalabího

TV al-Arabíja oznámila, že americké okupační síly uzavřely dům Ahmada Šalabího i silnici vedoucí k němu. V televizní reportáži byli vidět američtí vojáci a vojenská technika kolem Šalabího domu. Al-Arabíja neměla další informace o důvodech tohoto kroku. A. Šalabí, předseda strany Irácký národní kongres, byl dříve nejprominentnějším kolaborantem, ale upadl u Američanů do nemilosti. Příčina možná spočívá v tom, že Washington hledá mezi svými lidmi vhodné obětní beránky, na něž by svedl evidentní neúspěchy v úsilí o podmanění Iráku.

Nejasnosti kolem filipínského rukojmího

Filipínská ministryně práce v sobotu oznámila, že prezidentka Gloria Macapagal-Arroyová mluvila telefonicky s rodinou Angela de la Cruze a ujistila ji, že byl propuštěn a je na cestě do hotelu v Bagdádu. TV al-Džazíra však jeho propuštění popřela a jak se ukázalo, měla pravdu.

V Ba'qúbě zničeny obchody s alkoholem

Libanonská televize LBC v sobotu ráno oznámila, že ozbrojení muži zapálili v Ba'qúbě pět obchodů s lihovinami a zabili řidiče taxíku, který zrovna míjel jeden z obchodů. Oheň způsobil značné materiální škody. Podle loutkové policie čtyři maskovaní muži ve dvou BMW uzavřeli hlavní ulici ve městě, položili výbušniny ke vchodům pěti obchodů a odpálili je. Žádný z majitelů nebyl v té chvíli v obchodě.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       16. 7. 2004
18. 7. 2004 ÚVV ČSSD: Šéfe, já to beru... Štěpán  Kotrba
18. 7. 2004 Hojdar: "US-DEU nikoho nezastupuje" Štěpán  Kotrba
17. 7. 2004 Ibl potvrdil, že bylo rozhodnuto zpřístupnit zasedání ÚVV ČSSD novinářům Štěpán  Kotrba
17. 7. 2004 Enron: Věřitelům méně než 20%, investorům vůbec nic Miloš  Kaláb
18. 7. 2004 Americký útok na dům ve Falludži "usmrtil 11 lidí"
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
17. 7. 2004 Američané se nyní rozhodli postavit svou protiraketovou základnu ne v ČR, ale v Polsku?
16. 7. 2004 Jaderná výzkumná laboratoř ve Spojených státech zastavila kvůli ztrátě dat práci na utajovaných programech
16. 7. 2004 Jak Američané financují brutální režim v Uzbekistánu
18. 7. 2004 Khon, Roubíček, jasná slova, nové tváře a smíření Zdeněk  Bárta
16. 7. 2004 Vážená přítelkyně, vážený příteli... Stanislav  Gross
16. 7. 2004 Český průmysl, uklízeči miliard a prodej odpadu Štěpán  Kotrba
16. 7. 2004 Není svazák jako svazák a není zbrojovka jako zbrojovka Ladislav  Žák
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
16. 7. 2004 Pražské městské úřady proti cyklistům Jan  Čulík
16. 7. 2004 ... a proti chodcům
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová
16. 7. 2004 Skuteční hrdinové Petr  Plaňanský
16. 7. 2004 Jak nezastavitelně uniká do atmosféry kysličník uhličitý z rašelinišť
16. 7. 2004 Británie odmítla podpořit americkou politiku sexuální abstinence
16. 7. 2004 Z Izraele přichází výzva ke smíru a uvážlivosti
16. 7. 2004 Sedí-li děti před televizí, poškozuje to jejich zdraví
16. 7. 2004 Byly obnoveny práce na genetické modifikaci rajčat Miloš  Kaláb
16. 7. 2004 Kultura a vojenská technika aneb filosoficky o střetu evolučních systémů Jan  Sýkora
16. 7. 2004 Stephen Hawking zrevidoval svou teorii černých děr
16. 7. 2004 Opusťte bojiště! Michel  Chossudovsky
16. 7. 2004 Co je to smilstvo? Boris  Cvek
16. 7. 2004 Válka, ropa a demokracie Mojmír  Babáček
16. 7. 2004 Americké hospodaření v Iráku
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN
16. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 10. července 2004
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
15. 7. 2004 Gross: Slibuji, že řadu věcí budeme dělat jinak Štěpán  Kotrba
15. 7. 2004 Vládní krize v Česku: Známá jména, nejasný program Oskar  Krejčí
15. 7. 2004 Nausea (nevolnost) Jaroslav  Pour
14. 7. 2004 "Londýn a New York budou zaplaveny"
14. 7. 2004 Britské výzvědné informace o Iráku: "Pochybné a s vážnými nedostatky"
15. 7. 2004 Americká vláda vykupuje pozemky od Indiánů pro provádění jaderných zkoušek
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů