1. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 7. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Zpravodajství iráckého odporu za dny 24. - 26. června 2004 sestavil Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Čtvrtek 24. června 2004

Masivní útoky povstalců po celé zemi

Irácký odpor ve čtvrtek ráno zahájil koordinovanou ofenzívu proti budovám loutkové policie a loutkové vlády po celém okupovaném Iráku. Zuřivé boje propukly mj. ve čtyřech velkých iráckých městech - Fallúdže, Ramádí, Ba'qúbě a Mósulu. Lékařské zdroje ve čtvrtek ráno oznámily, že počet ztrát celodenních bojů stoupl na 100 mrtvých a 320 raněných. Podle místních očitých svědků ztratili Američané jen v bojích kolem Fallúdže nejméně 30 mrtvých, jejich propaganda ovšem přiznala pouze čtyři mrtvé v celé zemi. V Bagdádu loutkové tzv. "ministerstvo zdravotnictví" oznámilo, že bylo nejméně 66 lidí zabito a 268 zraněno, ale tyto počty nezahrnovaly ztráty amerických okupantů.

Těžké boje ve Fallúdže

Agentura Mafkarat al-Islam přinesla zprávu o těžkých bojích ve statečné Fallúdže, která už několik měsíců vzdoruje okupantům.

Americké okupační jednotky zahájily ve čtvrtek ráno přesně ve 04:15 intenzívní bombardování města. Kolem 8:30 došlo k pozemnímu střetu mezi odporem a okupanty. Mudžáhidům se podařilo zahnat je na druhou stranu dálnice východně od města a tři z nich zabít. V 16:00 mekkánského času se mechanizovaný předvoj Američanů dostal do čtvrti Šuhadá. Američané zahájili palbu na mudžáhidy ukryté v budově, umlčeli jejich předsunutou hlídku a budovu vážně poškodili.

V 18:30 mekkánského času korespondent oznámil, že americký letoun před malou chvílí zahájil bombardování čtvrtí na severní a severovýchodní straně města. Americká letadla F-18, která vzlétla z letadlových lodí v Perském zálivu, shazovala bomby na řadu čtvrtí - zvláště na Šuhadu a 'Askarí. S ohledem na intenzitu bombardování odpor nařídil úplnou evakuaci těchto čtvrtí a částečnou evakuaci čtvrti Dubbat. Evakuovaní obyvatelé mají být přemístěni do Nu'ajmíje nebo Bagdádu.

Mezitím síly odporu několikrát zaútočily na americkou kolonu, která se snažila dostat do Fallúdže ve směru od Saqlavíje. Nejprve na ni zaútočili na saqlavíjské silnici, podruhé v okrsku Šukr a potřetí na prvním fallúdžském mostě. Kolona pokračovala dále až k druhému mostu, kde už z ní zůstala jen dvě Humvee a jeden tank. Několik dalších amerických vozidel bylo obklíčeno a donuceno k ústupu. Dvě Humvee byla zničena, první ve 20:20 a druhé o několik minut později.

V noci se okupanti pokusili narušit linie, z nichž bojovníci odporu ostřelovali silnice vedoucí do města. Soustředili velké kolony svých sil za dálnicí proti čtvrti 'Askarí na severní straně města. Korespondent viděl shromažďování vojáků a popsal kolony jako "velmi dlouhé". V odpověď na to se síly odporu v očekávání blížícího se boje soustředily ve čtvrtích 'Askarí a Šuhadá.

Fallúdžští mudžáhidové vydali prohlášení, v němž pohrozili útoky na ropovody a pomocná zařízení i útoky na členy a úředníky loutkové "prozatímní vládní rady", pokud Američané na Fallúdžu zaútočí. Bojovníci odporu byli rozmístěni po celém městě, aby zabezpečili zadní linie a "zadní" vchody do města v případě překvapivého útoku nepřítele. Řada z nich se přivázala k elektrickým stožárům, aby v případě boje nemohli podlehnout strachu a utéct. Všechny cesty z města včetně hlavní silnice do Bagdádu byly uzavřeny. Američané uzavřeli i mezinárodní dálnici do Jordánska s odůvodněním, že u Fallúdže se bojuje. Obklíčili také blízké město Karma.

Bojům učinilo konec příměří na 24 hodin, které bylo mezi odporem a Američany uzavřeno v noci ze čtvrtka na pátek. Lid Fallúdže zastupovali šajch Abd Alláh al-Džanabí a šajch Džamál a jako třetí síla byla přítomna Irácká islámská strana.

Podle Mafkarat al-Islam během čtvrtka bojovníci odporu zabili nejméně 30 amerických vojáků a sestřelili šest amerických vrtulníků, z nichž pět byly bojové stroje různých typů (mj. Cobra, které město od rána ostřelovaly), šestý byl zásobovací letoun. První dva vrtulníky byly sestřeleny nad dálnicí východně od města a vzplanuly, další byl sestřelen kolem 14:30 nad průmyslovou zónou. Po zásahu také vzplanul a zřítil se na zem. Posádky všech strojů zahynuly. Velké služby mudžáhidům prokázaly granátomety, které vyrábějí iráčtí vojenští inženýři, kteří byli dříve zaměstnáni při výrobě munice a nyní se přidali k odporu a podařilo se jim zvýšit výbušnou sílu raket desetkrát.

Čtvrť 'Askarí byla podle zprávy zaslané v pátek v 0:50 ještě bombardována, podle zprávy zaslané v pátek ve 12:30 panoval už všude relativní klid, jen čas od času přerušený znepokojivým hukotem masivních amerických bombardérů B-52, přelétávajících nad městem. Motorista, který v pátek ráno projížděl Fallúdžou, řekl AP, že irácká policie a povstalci spolupracují a společně procházejí ulicemi. Čtvrť 'Askarí je nyní úplně prázdná, její obyvatelé žijí v jiných částech města, místo nich se po čtvrti rozmístili bojovníci odporu.

Loutkový tzv. "ministr obrany" Házim aš-Ša'lán ve čtvrtek přiznal, že brigáda iráckých kolaborantů se podílela na útoku proti statečnému lidu Fallúdže. Vyhrožoval, že dostane bojovníky odporu z Fallúdže dům po domu a naznačil, že jeho režim může vyhlásit ve vzpurných oblastech výjimečný stav.

Boje v Ba'qúbě

Podle zpráv TV al-Džazíra a AFP se síly iráckého odporu ve čtvrtek ráno střetly s americkými okupanty a loutkovou policií v Ba'qúbě, při čemž bylo zabito 19 loutkových policistů a zraněno 15 dalších osob, popisovaných jako "civilisté". Později 1. jízdní divize přiznala, že byli zabiti dva Američané a sedm zraněno. Zničena byla dvě americká vojenská vozidla.

Boje propukly po ranních modlitbách, když bojovníci odporu dobyli stanici loutkové policie ve čtvrti Mafraq v západní části města a zaujali postavení na její střeše. Ráno také odpor vypálil raketu na dům šéfa loutkové policie v provincii, generálmajora Wálida Chálida Abd as-Salama. Generálmajor ani jeho rodina nebyli ve chvíli útoku v domě, při následující přestřelce byl zraněn jeho tajemník.

Američtí okupanti začali Ba'qúbu bombardovat ze vzduchu. Nad městem létaly americké vrtulníky s kulomety, které se občas vrhaly dolů na něco, co považovaly za pozice bojovníků odporu, maskované jako palmový hájek. Mluvčí 1. jízdní divize major Neal E. O'Brien řekl AP, že americký letoun svrhl 250kilogramovou bombu na údajné pozice odporu blízko městského fotbalového stadionu. AP však oznámila, že bojovníci odporu se pohybovali po městě s raketomety a automaty a obsadili dvě policejní stanice. Ulice města, kde žijí sunnité i ší'ité, byly od rána opuštěné. Kvůli americké palbě všemi směry se někteří motoristé pokoušeli jezdit s bílými vlajkami na autech. Loutková policie se neodvažovala vyjít do ulic, ale budovy loutkové správy byly silně střeženy. Lékaři v městské nemocnici zápasili s neustálým přílivem raněných, které osobní auta a pickupy přivážely ke dveřím nemocnice. Chodby nemocnice byly postříkány krví. Jeden muž na nemocniční chodbě volal: "Ať Bůh zničí Ameriku a všechny, kdož s ní spolupracují!"

Později toho dne americké síly vtrhly do města. AP oznámila, že tanky M1A1 s kulomety se valily po liduprázdných ulicích Ba'qúby.

Ve čtvrtek v noci zaútočili bojovníci odporu raketami na stanici loutkové policie Habhab u Ba'qúby, zabili tři loutkové policisty a čtyři další zranili. Dr. Násir Kázim Džawád z ba'qúbské hlavní nemocnice sdělil, že mezi mrtvými policisty byl i nadporučík. Důstojník Chalaf Táhá, který byl při útoku zraněn, uvedl, že k útoku došlo, když se policisté shromáždili na střeše policejní stanice, aby ji bránili proti odporu.

Úřední zdroj z Ba'qúby v pátek oznámil, že generální ředitel místní elektrárny Abd al-Latíf Ibráhím al-'Alúw s celou svou sedmičlennou rodinou byl ve čtvrtek zabit během boje amerických okupantů a jejich loutkových pomocníků proti iráckému odporu.

Situace v Ramádí

V úterý oznámily zdroje z iráckých bezpečnostních sil, že černě maskovaní bojovníci odporu zaútočili granátomety na loutkové policejní stanice ve městě a jeho okolí a zabili 17 policistů a 13 dalších zranili. Nadporučík loutkové policie Ahmad Sámí řekl: "Byli jsme uvnitř stanice Qattaná, když jsme najednou uslyšeli explozi způsobenou granátem." Další oddíl bojovníků zaútočil podle něho podobným způsobem na stanici Farúq, třetí oddíl na budovu loutkové městské správy, kde bylo zničeno několik vozů loutkové policie.

Útok na policejní stanici v Maháwílu

Ve městě Maháwíl 40 mil od Bagdádu zemřel při výbuchu bomby před policejní stanicí jeden loutkový policista a šest dalších bylo zraněno.

Útoky odporu v Mósulu

Auta s výbušninou zasáhla ve čtvrtek loutkovou policejní akademii, dvě policejní stanice a nemocnici Džumhúrí v Mósulu. Ve městě vybuchlo po poledni místního času nejméně pět bomb a způsobilo smrt 44 lidí a zranění 216. Při ofenzívě odporu byl zabit jeden americký okupační voják a tři zraněni. Guvernér Mósulu vydal zákaz nočního vycházení od 21:00 do 6:00.

Odpoledne vybuchla další bomba pod americkou okupační hlídkou procházející ulicemi čtvrti al-Islá az-Zirá'í. Dva američtí vojáci byli zraněni a jejich vozidlo zničeno. Američtí vojáci pak zahájili razii a prohledávali domy, přičemž zajali Iráčana, který měl podle nich prodávat zbraně. Odvedli ho do vojenského vězení na mósulském letišti, kde je štáb americké armády.

Mrtvý americký voják ve Wásatí

Ve středu v noci byl ve Wásatí u Kirkúku bombou u silnice zabit jeden americký voják. Podle agentury MENA očití svědkové uvedli, že byli zraněni nejméně čtyři další američtí vojáci. Všichni byli dopraveni do vojenské nemocnice na kirkúckém letišti. Také tady začali okupanti po útoku odporu provádět razii v širokém okolí ve snaze dopadnout útočníky.

Útoky odporu na dalších místech

Americká AP ve čtvrtek oznámila, že čtyři iráčtí loutkoví policisté byli zabiti při výbuchu u kontrolního stanoviště v jižní bagdádské čtvrti Dawrá. U silnice byl vedle hořícího pickupu nalezen zraněný americký voják.

Mahdího armáda oznámila příměří s Američany

Podle AFP bylo prohlášení ústředního výboru Mahdího armády vydáno po sérii útoků na policejní stanice a americké vojáky. Uvádí se v něm: "S ohledem na mimořádnou situaci našeho lidu bylo nařízeno zastavit bojové operace na území Madínat as-Sadr, počínaje večerem /čtvrtka/ až do dalšího oznámení." Toto příměří bylo ohlašováno z tlampačů v bagdádském Madínat as-Sadr, kde žijí as-Sadrovi stoupenci. Z ampliónů se ozývalo: Prohlášení přenášené ampliony: "Je povinností všech členů Mahdího armády respektovat toto rozhodnutí pod trestem vyloučení." Muqtadá as-Sadr dále oznámil, že mahdisté jsou připraveni pomoci Američanům chránit "nejdůležitější místa před teroristickými útoky".

Pátek 25. června 2004

Situace ve Fallúdže

Americké tanky a obrněná vozidla manévrovala v pátek ráno na dálnici u okraje města, střílela různými směry, bojovníci odporu ve východním předměstí palbu opětovali. Podle nemocničních zdrojů bylo během dvou dnů v těchto přestřelkách zabito sedm lidí. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že boj mezi odporem a americkými okupanty trval od 1:30 do 2:30 ráno. Vrtulníky Apache létaly nad bojištěm a ostřelovaly bojovníky odporu. Navzdory tomu se mudžáhidům podařilo zničit první řadu postupujících Američanů, sedm tanků, šest obrněných vozidel a deset Humvee. Velký počet lidských ztrát donutil Američany ustoupit. Podle Mafkarat al-Islam byl v boji zabit jeden příslušník odporu a 17 zraněno. Tím stoupl počet mrtvých bojovníků odporu od čtvrtka na pět a zraněných na 22. Američané pak až do 4:00 ostřelovali minomety čtvrť 'Askarí. Pokusili se také dostat do čtvrti Džurajfí na severovýchodní straně města, ale i odtud se museli po těžkých ztrátách stáhnout. Pak ještě nějaký čas ostřelovali civilní budovy ve čtvrti.

Dělicí linii mezi bojovníky odporu a americkými okupanty tvoří mezinárodní dálnice Bagdád-Ammán. Obě strany se vzájemně ostřelovaly minomety. Výsledkem bojů bylo to, že velký počet domů ve čtvrtích 'Askarí a Džurajfí byl poškozen. Bojovníkům odporu se podařilo útočníkům způsobit materiální ztráty, což dokazoval černý kouř nad jejich liniemi.

Odpoledne došlo k novému boji ve čtvrti 'Askarí. Korespondent Mafkarat al-Islam sdělil, že v něm bylo zabito nejméně šest amerických okupačních vojáků a zničena dvě Humvee. Bojovníci odporu zaútočili severně od čtvrti na nákladní automobil s vojenskou výstrojí, vozidlo zasáhli a zabili řidiče i jeho společníka. Automobil úplně shořel.

Při novém leteckém útoku na město bombardovali Američané mešitu aš-Šamarí ve čtvrti Šuhadá. Vypálili na ni dvě rakety a způsobili jen materiální škody, neboť nebyl čas modliteb a nikdo v mešitě nebyl.

Američtí okupanti oznámili, že v pátek ve Fallúdže zabili 20 - 25 lidí. Protože však z napadených čtvrtí civilisté minulého dne odešli, ztráty mohly být menší. 'Umar Madžíd (40), který v napadené části města zůstal, řekl, že střely padaly na prázdné domy. To ve své reportáži potvrdila i TV al-Džazíra, podle níž byli zraněni pouze čtyři lidé.

Krátce před půlnocí mekkánského času bylo uzavřena dohoda, že příměří z minulého dne nebude nadále porušováno. Město zastupovali šajch Záfir al-'Ání, šajch Džamál a šajch Abd Alláh al-Džanabí, opět tu byli i zástupci Irácké islámské strany. Dohoda byla uzavřena na tři dny, počínaje od pátku 22:00 hodin. Američané přislíbili zastavit přelety nad městem, ale jakmile se vyjednavači vrátili do města, americký letoun s hukotem přeletěl nad jejich hlavami a porušil tak dohodu sotva uzavřenou. Ani potom Američané s přelety nepřestali, i když byly méně hlasité. Na severovýchodě i na severozápadě města zavládl klid, ani kolem čtvrtí 'Askarí a Džurajfí nebyly pozorovány žádné pohyby Američanů. Klidná byla i frontová linie v průmyslové zóně, kde byly v pátek sestřeleny dva vrtulníky, i čtvrť Šuhadá. Jen na dálnici na severní straně města bylo možno pozorovat pohyby amerických kolon. Bojovníci odporu bděli rozmístěni podél severní i jižní strany města, další střežili východní část města.

Abú Mus'ab az-Zarqáwí ve Fallúdže není

Tohoto dne také přinesla média zprávu, že se objevila videokazeta, na níž pět mudžáhidů z Fallúdže s RPG a kulomety a se zakrytými obličeji tvrdí, že Jordánec Abú Mus'ab az-Zarqáwí, údajný příslušník organizace al-Qá'ida, není v jejich městě. Podle agentury Reuters jeden z mužů na nahrávce říká, že "Američtí okupanti prohlašují, že az-Zarqáwí se se skupinou arabských bojovníků zdržuje v našem městě, ale není to nic jiného než lži. My víme, že všechny řeči o az-Zarqáwím a jeho lidech nejsou nic jiného než záminka, používaná Američany na ospravedlnění jejich agrese proti muslimům v Městě mešit, statečné Fallúdže."

Útok odporu u Bagdádu

Americká hlídka složená ze čtyř Humvee padla ráno v oblasti mezi Zajdánem a Ridwáníjou západně od Bagdádu do léčky povstalců. Výbuch nastražené bomby úplně zničil jedno Humvee a druhé vyřadil z provozu. Pět amerických vojáků zahynulo a dva byli zraněni. Pak přiletěly dva vrtulníky, aby odvezly mrtvá těla a raněné k ošetření. Později američtí vojáci jako obvykle uzavřeli všechny cesty vedoucí na místo.

Bagdád očekává další útoky odporu

Očití svědkové sdělili v pátek v noci Mafkarat al-Islam, že v iráckém hlavním městě byl ve srovnání s jinými částmi země relativní klid. Bagdádské ulice byly plné loutkových policistů a loutkových vojáků "irácké armády", nikoli však amerických vojáků. Téměř všechny ulice a náměstí byly zbaveny jejich přítomnosti. Dosud byli rozmístěni ve všech větších ulicích Bagdádu, na četných kontrolních stanovištích a u betonových zátarasů, rozesetých po městě, které velice omezovaly dopravu po městě.

V bagdádské obytné čtvrti 'Ámiríja v pátek explodovala bomba u silnice a zabila jednoho loutkového policistu, druhého zranila.

V pátek také Američané a jejich sluhové přiznali, že při explozi bomby ve čtvrtek v noci byli zraněni tři loutkoví policisté.

V pátek v noci ostřelovali bojovníci odporu hlavní štáb americké armády v tzv. "Zelené zóně". Podle amerického mluvčího údajně rakety minuly svůj cíl a dopadly na prázdné místo.

V pátek ráno vypálili bojovníci odporu tři minometné střely na leteckou základnu Muthanna, kde se nacházejí společně američtí vojáci a jejich sluhové z "irácké armády".

Posílena kirkúcká policie

Šéf loutkové policie s severoiráckém Kirkúku oznámil, že loutkové bezpečnostní síly v jeho okrsku byly uvedeny do stavu nejvyšší pohotovosti. Brigádní generál Turhan Júsúf řekl AFP, že má zprávy o tom, že na sobotu jsou plánovány útoky na stanice loutkové policie a místní představitele. Ve strachu z těchto útoků Júsúf rozmístil 5 000 členů loutkových bezpečnostních sil na "citlivých místech" v Kirkúku, obzvláště v centru a na jihu města, kde už k řadě útoků odporu došlo.

Američany mají před útoky odporu chránit balóny

QudsPress oznámil, že americké okupační síly v Iráku začaly používat balóny vybavené kamerami a monitorovacími zařízeními, které mají monitorovat aktivity iráckého odporu. Obyvatelé Bagdádu mohou vidět balóny zakotvené nad městem na dvou místech, jednak nad čtvrtí Mansúr, jednak blízko tzv. "Zelené zóny".

Boj s odporem bude úkolem irácké loutkové armády

Zdroj v "ministerstvu obrany" řekl saúdskému listu al-Hájat, že prudké oživení iráckého odporu, zvláště ve čtvrtek ve Fallúdže, Ramádí, Ba'qúbě a Mósulu, povede k vystupňování snah přenést odpovědnost za potírání vzbouřenců z "ministerstva vnitra" na "ministerstvo obrany", to znamená přenést odpovědnost za boj proti odporu z loutkové policie na "iráckou armádu". Loutková policie se totiž ukázala jako značně nespolehlivá a neloyální k americkým okupantům. V loutkové policii má navíc v následujících týdnech proběhnout masová čistka, při níž má být vyhozeno odhadem 20 000 lidí. Podle analytiků svědčí nedávná žádost iráckého loutkového premiéra Ijjáda 'Álawího o výcvik a vyzbrojení irácké loutkové armády pomocí NATO o napětí mezi loutkovými vládními kruhy, které se obávají, že po "předání moci" se situace může ještě zhoršit a proto chtějí Američanům dokázat, že jejich režim je schopen aspoň něčeho.

Sobota 26. června 2004

Situace ve Fallúdže a okolí

Agentura Mafkarat al-Islam informovala, že obráncům Fallúdže se podařilo prolomit americké linie kolem města. Podařilo se jim přerušit americké zásobovací trasy od Fallahatu, Saqlawíje, Chálidíje, Ramádí a Mósulu, takže od pátečního rána až do zaslání zprávy po žádné z nich nepřicházelo zásobování. Tím se vlastně opakovala situace z dubnového obležení Fallúdže, kdy se Američané sami ocitli v obležení sil odporu, jedněch ve Fallúdže a druhých, útočících na ně z týlu. Američané mají sice ještě dvě zásobovací základny - v Habbáníji 20 km na západ a v zemědělské zóně severovýchodně od Fallúdže, ale obě jsou častými terči útoků. Americké síly ustoupily od jižní, západní, jihovýchodní a severozápadní strany města a zůstaly soustředěny jen proti severní a severovýchodní straně.

Příměří bylo několikrát porušeno bojovníky odporu, kteří přesně v 16:00 mekkánského času podnikli dvojitý útok na americkou základnu v zemědělské zóně 3 km severovýchodně od města. Nejprve na základnu vypálili tři rakety a krátce poté do ní najelo auto naložené výbušninou. I na vzdálenost 3 km mohli obyvatelé Fallúdže pozorovat oblaky černého kouře stoupající ze základny. Mafkarat al-Islam informoval, že zásah raketami způsobil značné lidské ztráty, Američané však žádné informace nepodali.

Kolem 19:00 mekkánského času zaútočil odpor minomety na americkou základnu na fallúdžském předměstí Saqlavíja. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že lidé žijící v blízkosti slyšeli na základně vybuchnout více než 14 minometných střel a celá jižní strana základny se ocitla v plamenech.

Americké letectvo pak ve 20:35 bombardovalo čtvrť Šuhadá. Byl vážně poškozen jeden dům, nikdo v něm však nebyl, takže nedošlo k žádným zraněním. Americká letadla pokračovala po útoku nějakou dobu v přeletech nad Šuhadou.

V noci ze soboty na neděli prováděly americké síly další přesuny kolem města. V 01:00 korespondent Mafkarat al-Islam sdělil, že Američané se stahují na menší území, kde mohou být méně zranitelní. Příčinou přesunu je pravděpodobně i výše uvedené přerušení jejich zásobovacích linií. U Fallúdže zůstalo jen jedno kontrolní stanoviště pod dálničním mostem východně od města, jehož cílem je kontrola projíždějících vozidel. Ale i zde jsou jako osazenstvo příslušníci místních policejních sil, vybraní městem (podle dohody z dubna 2004) a jedinými Američany na stanovišti je oddíl stráže, skrytý za pískovým valem.

Exploze bomby v Hille

Večer podle zprávy TV al-Džazíra explodovalo auto naložené výbušninou v obchodní čtvrti města Hillá 100 km jižně od Bagdádu. Tamní loutková policie oznámila, že exploze zabila 32 a zranila 22 osob, poškozeno bylo 10 osobních aut a několik obchodů.

Útok na stanoviště u bagdádského letiště

Síly iráckého odporu zaútočily na americké kontrolní stanoviště u vjezdu na Saddámovo mezinárodní letiště v Bagdádu, z něhož nyní je okupační základna. Podle AFP bylo vypáleno na 20 minometných střel.

Američané přiznali jednoho zabitého vojáka

Američané podle zprávy AFP v sobotu ráno přiznali, že jeden voják zemřel na zranění utrpěná během hlídky v centru Bagdádu.

Útok odporu na ropovod u Kirkúku

Odpor zaútočil na opravovaný ropovod, spojující severoirácká ropná pole a tureckým Ceyhanem. Americký velitel v Huwajdže, plukovník William Layth, sdělil, že dvě minometné střely zasáhly ropovod v okrsku Rijád 40 km na západ od Kirkúku. Velitel loutkové policie v Huwajdže podplukovník Ahmad al-'Ábidí řekl AFP, že útok poškodil třímetrový úsek ropovodu. Tento ropovod byl již terčem mnoha útoků sabotérů a právě byl těsně před dokončením oprav.

Zraněn kurdský "ministr"

AFP přinesla zprávu, že exploze auta s výbušninou v sobotu ráno v Irbílu zranila tzv. ministra kultury "Kurdského parlamentu" Mahmúda Muhammada, člena Demokratické strany Kurdistánu Mas'úda Barzáního. Jeden z jeho strážců byl zabit. Podle zástupce DSK došlo k explozi ve chvíli, kdy "ministr" vystupoval ze svého auta před místním sídlem strany. Demokratická stranu Kurdistánu kontroluje provincie Irbíl a Dahúk na severu Iráku.

Útoky v Ba'qúbě

V sobotu ráno zaútočily síly iráckého odporu na ba'qúbské sídlo kolaborantské Nejvyšší rady islámské revoluce v Iráku (SCIRI), ší'itské organizace, která přišla do Iráku společně s americkými agresory na jaře 2003. Při útoku zemřeli čtyři lidé a dva byli zraněni, podle sdělení úředníka strany byli zabiti tři strážci stranického sídla. Zdroj z ba'qúbské hlavní nemocnice potvrdil smrt jedné osoby, prý kolemjdoucího, zabitého kulometnou střelou. Potvrdil také zranění jednoho ze strážců. Místní špičky SCIRI sdělily AFP, že odpor použil při útoku RPG a ukázaly tisku zle poškozené ostatky osoby, o níž se domnívaly, že jde o sebevražedného útočníka. Na místě se našly také zbytky časovacího zařízení, které měl mít útočník na sobě. Zraněný strážce Hajtham Mahdí Ibráhím, sdělil AFP z nemocničního lůžka, že asi 20 bojovníků odporu s maskovanými tvářemi zaútočilo s RPG, ručními granáty a automaty na sídlo strany. Řidič sanitky Džawwád Kázim potvrdil, že dovezl do nemocnice zraněného kolemjdoucího.

Odpor ostřeloval italské vrtulníky

Italské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že irácký odpor zaútočil v noci z pátku na sobotu na dva italské vrtulníky AB 412. Podle jeho prohlášení vrtulníky s posádkami vyvázly bez úhony. Vrtulníky údajně prováděly cvičnou a průzkumnou misi nad oblastí Súq aš-Šajch v provincii Dhí Qár u Násiríje.

Společné hlídky mahdistů a loutkové policie v Bagdádu

Radio Sawa oznámilo, že členové Mahdího armády začali v sobotu konat společné hlídky s iráckou loutkovou policií v bagdádském Madínat as-Sadr. Důstojník loutkové policie uvedl, že hlídky střeží vládní budovy a vykonávají prohlídky aut při hledání bojovníků odporu, kteří se údajně dostali do Madínat as-Sadr a v předchozích dnech útočili na policejní stanice. Místní důstojník mahdistů řekl, že rozkaz k vykonávání společných hlídek dostali od svého vůdce Muqtady as-Sadra.

Útok mahdistů na americké vojáky v Nadžafu

V sobotu přesně v poledne místního času zahájili mahdisté palbu na americkou vojenskou kolonu, která vjela do centra Nadžafu a přiblížila se k místům, kde leží hrobky ší'itských imámů. Informovala o tom AFP.

Odpor hrozí popravou tří zajatých Turků

Organizace Džamá'at at-Tawhíd wal-Džihád oznámila v sobotu videonahrávkou, že je připravena zabít tři turecké pracovníky, které zajala, pokud Turecko nestáhne do 72 hodin z Iráku své společnosti, které pomáhají ve vykrádání země americkými okupanty. TV al-Džazíra ukázala nahrávku, na níž sedí tři dělníci před dvěma ozbrojenci. Skupina také žádala, aby Turci protestovali proti návštěvě prezidenta Bushe v jejich zemi.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       1. 7. 2004
30. 6. 2004 Riziko pasivního kouření je daleko větší, než se předpokládalo
1. 7. 2004 Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross Ivan  David
1. 7. 2004 Špidla měl zůstat premiérem Boris  Cvek
29. 6. 2004 "Sociální demokracie se nám rozpadá pod rukama"
1. 7. 2004 Necháváme se bít pomyslnou blbostí Bohumil  Kartous
1. 7. 2004 Saddáma budou v Bagdádu předvádět v televizi
1. 7. 2004 Amerika bude revidovat případy vězňů z Guantánama
1. 7. 2004 Je vražda důvod k ustoupení vrahům? Boris  Cvek
1. 7. 2004 Zákaz KSČ/KSČM by krizi levice nevyřešil Jiří  Kratochvíl
1. 7. 2004 Dvakrát "tři Grácie" v české licenci... Jan Bohuslav Akláb
1. 7. 2004 Klan Vadasů a kauza bratří Mašínové Jaroslav  Pour
1. 7. 2004 Pedagogická centra budou zrušena
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004
1. 7. 2004 Proč nejsem komunistou
30. 6. 2004 Svědčíme o diskriminaci Boris  Chykulay
30. 6. 2004 Akce, které jsme už úspěšně realizovali
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv
30. 6. 2004 Ryba smrdí od hlavy Jan  Sýkora
29. 6. 2004 Přes Putim do Budějovic Tomáš  Koloc
30. 6. 2004 Konkurz na premiéra Oskar  Krejčí
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004   
1. 7. 2004 Amerika bude revidovat případy vězňů z Guantánama   
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
28. 6. 2004 Zajatci v zálivu Guantánamo se mohou odvolávat k americkým soudům   
26. 6. 2004 USA a EU se dohodly na podpoře pro novou iráckou vládu   
25. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 19. června 2004   
25. 6. 2004 Irák zasáhla ve čtvrtek vlna útoků   
25. 6. 2004 Británie v konfliktu s USA ohledně Guantánama   
24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný   
23. 6. 2004 Při procesech o týrání iráckých vězňů se musejí zodpovídat i armádní šéfové   
23. 6. 2004 Afghánští vězni jsou také terčem mučení a ponižování amerických vojáků   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
22. 6. 2004 O Iráku, Spojených státech a integritě Václava Havla Roman  Weber-Pachola
22. 6. 2004 USA nabízejí kompromis ohledně Saddáma Husajna   
21. 6. 2004 Bush: Peniaze na novú jadrovú zbraň Jakub  Topol

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004   
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
25. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 19. června 2004   
21. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004   
18. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 13. června 2004   
15. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje ze dne 6.-8. června 2004   
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
24. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 15. května 2004   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004