2. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 4. 2009

Zamyšlení k životnímu jubileu Milana Kundery

Milan Kundera již jeden dárek k osmdesátinám (které oslavil dne 1.4. 2009) dostal. Sice předčasně, ale i tak z něj měl jistě radost. Tento text se ohlíží za jednou novinářskou kauzou a odkazem jednoho evropského romanopisce.

2. 4. 2009

Mnozí se radují, že britská ministryně vnitra byla postižena vlastními opatřeními, píše v deníku Guardian Simon Jenkins. Šokující na tom, že Jacui Smith požadovala od státu v rámci zaplacení svého domácího poplatku za internetové připojení i zaplacení za pornografické filmy, které si v pay-for-view televizi zvolil její manžel, spočívá v tom, jak to bylo odhaleno. Kolikrát asi ministryni vnitra ujišťovali při vládním jednání počítačoví odborníci, že její nejnovější technické počítačové zařízení je "naprosto bezpečné"?

2. 4. 2009

ŠOK│ V odůvodnění uvedl, že by průvod "zasáhl do městské dopravy". Pravým důvodem jsou ovšem drakonická bezpečnostní opatření v souvislosti s návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy. Obamův veřejný projev bude v neděli v 10:00 na Hradčanském náměstí před Pražským hradem. Lidé mohou z Loretánské a Kanovnické ulice na vyhrazená místa na Hradčanském náměstí přicházet již od nedělních 7:00. Americké velvyslanectví uvedlo, že mezi předměty, zakázané nosit v neděli na Hradčanské náměstí, jsou i transparenty. Obama se tedy nejspíše nemá dozvědt, co si lidé v Česku o americké politice myslí... Demonstrace proti americkému radaru Iniciativy Ne základnám se bude konat v neděli od 15:00 na Václavské náměstí. Od cca 16:00 měl probíhat protiradarový pochod směrem ke Kongresovému centru, kde v tu dobu budou probíhat Obamova bilaterální jednání s vybranými představiteli zemí EU. Ten ovšem Magistrát, řízený primátorem Bémem (ODS) , nepovolil.

mapa příchodu na Hradčanské náměstí s vyznačením zátarsů ZDE

Obama v Praze -- předpokládaný program SO-NE ZDE
2. 4. 2009

KD│Když prezident Obama oznámil novou strategii pro eskalaci v Afghánistánu prostřednictvím USA a NATO, summit Aliance v německém Baden-Badenu a francouzském Kehlu (summit se uskuteční ve Štrasburku, Kehlu a Baden-Badenu - KD) konaný 3. až 4. dubna nabyl dodatečné naléhavosti - stejně jako demonstrace tisíců lidí z více než dvaceti evropských zemí a USA, napsala šéfredaktorka magazínu The Nation Katrina vanden Heuvel.

Michael Marčák: Je mi líto, kamaráde, ale náš generál má teď k vám, přeběhlíkům, ouplně jinej vztah.
2. 4. 2009

2. 4. 2009

Když lže premiér, tak se to už v Česku považuje za standard. Lže po celou dobu své vládní kariéry. Nikdo se nad tím nepozastavuje. Petr Žantovský se nicméně pozastavil nad tím, že na obranu předsedy vlády po jeho "pekelném" výletu do Štrasburku lhal místopředseda vlády a ministr pro evropské záležitosti Vondra.

2. 4. 2009
Lubomír Lédl

Tak to vypadá, že už je vše hotovo, strach z „Klausova řešení“ nakonec přivedl oba rivaly k dohodě vlastně o všem důležité. Zatím ovšem chybí její konečná podoba a pak i to hlavní, její přijetí a realizace ze strany hlavy státu. Ze zkušenosti je mi obtížné uvěřit, že by Václav Klaus přijal bez hnutí brvou něco,co mu jiní „nalajnují, snad s výjimkou tenisového kurtu.“

Protože mám i ve chvílích „vážných“ rád humor, jenom mě tak napadlo – no a co kdyby teď prezident navrhl na předsedu „prozatímní“ vlády Jaroslava Švejnara...?!?

2. 4. 2009

POZVÁNKA NA SOBOTU

tisková zpráva Iniciativy za sociální fóra a sdružení NEradaru.cz k veřejnému shromáždění 4. 4. 2009 "NATO dnes rozhoduje o radaru -- řekněme nahlas NE!"

O radarové základně USA v Brdech se může rozhodovat nejen v Praze, ale v sobotu 4. dubna i na summitu NATO ve Štrasburku podle zadání, jenž dal loňský summit NATO v Bukurešti. Proto bylo již loni v říjnu ohlášeno veřejné shromáždění za mír a proti základnám právě na tento den. Prezident USA Barack Obama přijede jak na summit NATO, tak ještě téhož dne i do Prahy.

2. 4. 2009
Poznámka k článku Rajko Dolečka k desátému výročí vojenského útoiku Severoatlantické aliance proti Jugoslávii "Je načase, aby se NATO dostalo před mezinárodní soud"

Kosovská fakta, o kterých se zminuje prof. Rajko Doleček, jsou otřesná a je nutné je neustále připomínat. V čase "sametového" opojení bylo pro většinu Čechů a Slováků nepředstavitelné, že by onen "demokratický a právní Západ" něco takového mohl připustit, podporovat či dokonce inscenovat. A zde se se dostáváme k zásadnímu problému. Postoj ke kosovské kauze je jedna věc, k tzv. mezinárodním institucím, které se na ni podílely a podílí (a tím není myšleno jen NATO), věc druhá. Úporně se vyhýbáme otázce, co z toho pro nás plyne ve vztahu k EU, která tento stav nejen trpí, ale která jej i - v souhře s USA a dokonce s předstihem - sama inscenovala.

2. 4. 2009
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Af-Pak je nová zkratka, kterou vymyslela vláda USA pro dvojici Afghánistán/Pákistán. Říká tím, že Spojené státy mají určitý geopolitický zájem, při jehož sledování musí mít na zřeteli obě země současně a nikoli odděleně. Spojené státy zdůraznily tuto politiku tím, že jmenovaly pro obě země jako svého zvláštního představitele tutéž osobu, Richarda Holbrookea.

Vojska USA poslal do Afghánistánu George W. Bush. A právě on začal s politikou, která používá bezpilotní letadla USA k bombardování Pákistánu. Ovšem teď, když se Barack Obama po „pečlivém posouzení“ ztotožnil s oběma těmito politikami, stala se z nich Obamova válka.

2. 4. 2009

Tisková zpráva hnutí Ne základnám

U příležitosti návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v České republice pořádá Iniciativa Ne základnám demonstraci proti radaru. Protest se uskuteční 5.4. od 15:00 na Václavském náměstí v Praze. Následovat bude pochod městem ke Kongresovému centru, kde se má konat summit USA-EU.

2. 4. 2009

Chtěl bych pogratulovat iniciativě Ne základnám, jejíž názory sdílím. Rekordní počet 150.000 podpisů však není zas tak rekordní, napsal čtenář, který se představil jako Jiří Novotný.

Skutečnost je taková, že největší občanskou kampaní byla snaha o obnovu práv Moravy pošlapaných komunistickým režimem (a dodnes pošlapávaných). Konkrétně: V září 1990 byly předsedkyni ČNR Dagmar Burešové předloženy petice občanů požadující rehabilitaci Země moravskoslezské, které podepsalo více jak 630 000 osob. K jejich přání nebylo přihlédnuto.

2. 4. 2009

KD│Válečný reportér Seymour Hersh minulý měsíc předběžně informoval o tom, že Bushova administrativa provozovala zabijácké jednotky podřízené viceprezidentu Dicku Cheneymu. Ne základě Bushových rozkazů, ale bez vědomí ambasadora nebo CIA, pronikaly na území cizích států, kde prováděly mimosoudní popravy a opět mizely. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Democracy Now nyní Hersh vysvětlil některé podrobnosti této kauzy.

2. 4. 2009

KD│Jakákoliv dosud zbývající očekávání, že summit G20 konaný tento týden v Londýně přinese koordinovanou globální odpověď na ekonomickou krizi, jsou odložena stranou. Jednodenní společenská událost předvede jen trochu sjednocující rétoriky o potřebě volného obchodu, mnohem větší regulace bankovních systémů a většího počtu podobných summitů.

Očekává se, že shromáždění prohlásí: "Věříme, že otevřená světová ekonomika založená na principech trhu, účinné regulace a silných globálních institucí může zajistit udržitelnou globalizaci s rostoucím blahobytem pro všechny", napsal pro UPI jeho slavný ex-editor Martin Walker.

2. 4. 2009

Francie a Německo ve středu v Londýně požadovaly přísnější bankovní regulaci, než jakou navrhují Amerika a Británie. Chtějí mluvit na summitu G20 jednotným hlasem.

SBS TV Australia
2. 4. 2009

SPOLUPRÁCE S ABC A SBS

tisková zpráva České televize

Česká televize připravuje nefinanční projekt výměny pořadů s významnými televizními společnostmi světa. Za pořady ČT bude televize veřejné služby získávat unikátní pořady partnerských televizí, a to zcela zdarma. Koncepce bude mít dva obrovské přínosy. Tuzemské pořady přispějí ke zviditelnění České republiky v zahraničí a český divák získá možnost sledovat skvělé pořady významných partnerů.

2. 4. 2009

Článek Bohuslava Binky mě zaujal. Ukazuje, že i vyhraněný aktivista může být nakonec fakty přiveden k relativně realistickému pohledu. Souhlasím, že je často diskuze z obou stran, tedy ze strany protijaderných aktivistů i zastánců jaderné energetiky, vedena mimoběžně a propagandisticky. Dovolil bych si však upozornit na dva základní motivy úvah Bohuslava Binky, ve kterých se podle mého názoru velice zásadně mýlí.

2. 4. 2009

Byly jednou dvě strany. Levicové. Jedna, která kdysi bývala rudě obrovská a teď je menší a světle červená, a druhá, která byla růžová, a postupně se pomocí různých odstínů žluté i červené vypracovala zpět ve velkou stranu. Oranžovou. Obě mají tiskové mluvčí. A tady podobnost končí. I když jsou témata, i lidé, které měly donedávna společné.

30. 3. 2009

UKÁZKA Z KNIHY "ZAHRANIČNÍ POLITIKA USA"

Cesta prezidenta USA Baracka Obamy do Evropy je spojená s mnoha očekáváními. Praktické kroky nové admistrativy USA zatím však zaostávají za sliby z předvolební kampaně. Zdá se, že více než dva měsíce po příchodu do Bílého domu by měly být kontury Obamovy zahranič-ní politiky jasnější. Jením z důvodů, proč tomu tak není, je trvající souboj nejrůznějších frakcí Demokratické strany o vliv na nového prezidenta, jehož výsledek zatím není zcela zřejmý.

31. 3. 2009

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj varovala vedoucí světové představitele, kteří přijíždění na summit G20, který se bude konat ve čtvrtek v Londýně, že světová ekonomika se rozkládá daleko rychleji, než se předpokládalo, a že je globální obchod ve volném pádu.

1. 4. 2009

Pan Jemelík nám zkusil vysvětlit, proč pan prezident nemá s pádem vlády vůbec, ale vůbec nic společného. Možná by mohl prostým čtenářům Britských listů nějak vysvětlit i následující dílčí fakta, která z příčinných souvislostí Topolánkova debaklu a toho, co bude následovat, odřízl:

1. 4. 2009

Kontroverzní videoklip ODS není prvním propagandistickým materiálem, ve kterém figuruje senátor Tomáš Töpfer.

Pan Töpfer účinkoval již v roce 1984 ve filmu Druhý tah pěšcem o důstojnících kontrarozvědky, kteří se snaží zabránit americkému agentovi získávat československé odborníky pro práci v zahraničí.

Hodnocení filmu Druhý tah pěšcem nalezneme na komunitním webu filmových fanoušků ČSFD.cz ZDE

Podle jednoho z diváků se jedná o "neskutečně ubohý pokus nasadit socialistické kontrarozvědce lidskou a přátelskou tvář".

Ukázky z filmu jsou k dispozici na serveru YouTube, ZDE můžeme sledovat dopadení imperialistického agenta důstojníkem Mildou, kterého ztvárnil právě Tomáš Töpfer:

1. 4. 2009

ŠOK│Vyplývá to z jeho bezděčného přiznání pro iDnes:

Lídr kandidátky ODS do europarlamentu Jan Zahradil tvrdí, že nezná autora kontroverzního klipu. "Natočili ho nějací známí někoho z našeho volebního štábu," řekl. Zahradil uznává, že Töpfer nevěděl, v jakém kontextu autoři jeho vyjádření použijí. <"Panu Töpferovi jsem se omluvil a scénu s jeho výrokem jsem z klipu nechal vystřihnout. Stahovat klip ale jako celek nebudeme. Myslím, že měl dobrou, byť trochu kontroverzní myšlenku, která zvedla návštěvnost stránek," dodal europoslanec.

iDnes 1. dubna 2009: Senátor Töpfer o "mnichovském" klipu ODS: Vymáchali můj známý ksicht ZDE

Přiznání ztěžuje zapírání.

1. 4. 2009

Románopisec Milan Kundera okrem písania svojich románov sa vo svojich esejistických dielach venuje predovšetkým dejinám a tvorbe románov. Jeho základné diela Umenie románu, Zradené testamenty, Opona a najnovšie Stretnutie z rozhodnutia autora zatiaľ neboli preložené do češtiny. Mohli sme ich (okrem Stretnutia samozrejme) načítať iba v cudzích jazykoch. To nás nielen zbavuje pôžitku z čítania, ale tiež z možnej dezinterpretácie vysloveného (napísaného). Niektoré state z uvedených diel Kundera počeštil a vydal ich samostatne, nezávisle od medzinárodných vydaní vo vydavateľstve Atlantis alebo v literárnom časopise Host. Románopisec Kundera prekypuje iróniu a z románov vyviera smiech. A to si na autora, ktorému nič nie je sväté, musíme dávať veľký pozor, pretože jeho hlavnou zábavou je vodiť čitateľa za nos. Napodiv v esejistických statiach svoje tézy, na mysli mám hladne tie venované románu, nie hudbe a umenie vo všeobecnosti, myslí vážne. Alebo?

Vychází k osmdesátinám Milana Kundery dne 1. 4. 2009.

1. 4. 2009

Je v tom, že jsem tady, nějaký smysl? Nevím.

Deník Daily Telegraph nalezl po deseti letech v Kanadě Drena Čaku, který byl r. 1999 svědkem masakru, když srbská policie zavraždila jeho matku a sestry.

Vancouver, kde Dren Čaka dnes žije, je vzdálen téměř 10 000 km od Kosova, ale Dren Čaka většinu nocí tráví ve své vlasti.

Vrací se ve snech do ulice Miloše Gilicy v městě Gjakova, kde žil se svou rodinou a příbuznými. Mysl se mu vrací do noci 1. dubna 1999, kdy přišla srbská policie. Dren Čaka, jemuž je nyní dvacet, je stále, deset let po poslední krvavé evropské válce, ještě její obětí.

"Pořád se mi o tom zdá," svědčí. "Nemohu spát a jsem neustále unavený." Mluví nyní s kanadským přízvukem a vypadá jako typický mladý Kanaďan, avšak historie ho odlišuje od jeho kamarádů, kteří neznají nic jiného než jen mír a bohatství na pobřeží Tichého oceánu.

Dren Čaka je jedinou osobou, která zázračně přežila masakr 19 žen a dětí, včetně jeho matky a tří sester. Masakr spáchala srbská policie.

1. 4. 2009

POZVÁNKA

Masarykova dělnická akademie Vás zve na přednášku dr. Marka Hrubce (Centrum globálních studií AV ČR a UK) GLOBÁLNÍ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE POHLEDEM POLITICKÉHO FILOSOFA. Přednáška se zaměří na témata:

  • sociální a politické dopady globální hospodářské krize,
  • světové ekonomické fórum a selhání elit,
  • světové sociální fórum a požadavky občanů,
  • kritika neoliberálního systému,
  • scénáře možného vývoje
  • návrhy na řešení krize.

Vystoupení dr. Hrubce pokračuje v sérii přednášek věnovaných současné krizi, kdy se na ni díváme pohledem ekonoma, filosofa, sociologa a politika. Přednáška se bude konat ve středu 1. dubna 2009 od 17,00 hodin ve Steinerově sále Lidového domu, Hybernská 7, Praha 1

1. 4. 2009

Dobře vidět a dobře interpretovat je obsažnější než blouznit... o vlastních pravdách. F. X. Šalda, Boje o zítřek

Před dvanácti lety jsem patřil k rozhodným odpůrcům jaderné energetiky. Spolu s dalšími environmentálními aktivisty jsem dvakrát blokoval staveniště temelínské elektrárny, účastnil se pochodů za bezjadernou Evropu a před úřadem vlády jsem na tehdejšího ministra životního prostředí Františka Bendu (smutné to pověsti) vášnivě a nerozvážně pokřikoval "Temelín dusí severní Čechy". Jenže od té doby se mnohé změnilo.

1. 4. 2009

Z analýzy materiálové a energetické náročnosti celkem dvaceti výrob, kterou zveřejil tým MIT vedený Timothym Gutowskim v časopise Environmental Science and Technology, mimo jiné vyplynulo, že novější a tzv. progresívnější výroby mohou být na jednotku produkce až o šest řádů (tj. milionkrát) náročnější než klasické industriální technologie. To se v plné míře týká také stávajících metod výroby solárních panelů, které byly designovány v dobách levných surovin a energií a zaměřovaly se proto na jiné hodnoty než materiálová a energetická efektivita. Tento jev vznikl také kvůli snaze vyrábět přesně velmi malá zařízení. Analýza tak představuje naléhavou výzvu ke zlepšení řady "zelených" technologií.

1. 4. 2009

APRÍL:

Guardian "vyvedl" dnes, 1. apríla, své čtenáře zprávou, že uzavřel exkluzivní dohodu a od nynějška bude vycházet jen na Twitteru. Veškeré informace se prý dají směstnat to výroků o maximální délce 140 písmen. :) Obrovské úsilí je prý v současnosti věnováno přepisování elektronického archivu deníku Guardian, který jde zpět až do roku 1821 - všechny informace budou prý "přeformátovány", aby se vešly do štěků o 140 písmenech. Vtip je ironickým útokem na povrchnost dneška.

Podrobnosti v angličtině ZDE

31. 3. 2009

Írán v úterý učinil výrazně smířlivé gesto vůči Obamově vládě. Nabídl totiž pomoc americkému úsilí stabilizovat a znovu vybudovat Afghánistán. Na mezinárodní konferenci v Afghánistánu v Haagu reagoval íránský delegát Mohammad Mehdi Akhundzadeh pozitivně na novou strategii Baracka Obamy pro vítězství ve válce proti Talibanu.

1. 4. 2009

To není o tom, zda v té či oné politické straně jsou na čelných místech větší či menší darebáci. To je o ideologii. O ideologii, kterou se politické strany zaštiťují, která je živí a kterou chtě nechtě prosazují (a v zájmu sebezáchovy musí prosazovat) do života, míní Luděk Prokop.

31. 3. 2009

Klady a zápory spojené s případným odstraněním vepřína na místě lágru Lety shrnula nejvýstižněji Katarína Klamkova (viz březnová anketa Romano hangos . Za určitých okolností by kauza Lety mohla přinést ještě jeden klad. Totiž sehrát roli klíčové (byť symbolické) otázky, sporu, kolem nějž se zmobilizuje romská scéna. Teoreticky vzato, že by sehrála podobnou roli jako např. některé památníky v Rusku či v Pobaltí za časů SSSR, díky nimž se zformovala tehdejší demokratická a národovecká opozice, elektrárna Zwentendorf, na níž "se udělali" rakouští zelení atd.

30. 3. 2009

Tak takhle se v roce 1997 kočkovali v parlamentu Václav Klaus a Miroslav Sládek. Zatímco toho druhého máme už léta díkybohu z krku, ten první má politickou situaci v zemi opět v rukou. Myslím, že připomenout v této souvislosti jednu dvanáct let starou parlamentní přestřelku není úplně od věci, píše Jan Rovenský. (...)

Poslanec Miroslav Sládek: Paní předsedající, dámy a pánové, pane předsedo vlády, Já bych rád zopakoval váš výrok, který jste přednesl dokonce na mezinárodním fóru, a nerad bych slyšel, že to je úplně, ale úplně falešné. Prohlásil jste kdysi - více takových Kožených.

31. 3. 2009

tisková zpráva Ne základnám

Iniciativa Ne základnám s potěšením konstatuje, že se jí v posledních měsících podařilo nashromáždit další tisíce nových podpisů pod petici za referendum o plánované americké radarové základně. Celkový počet podpisů tak dosáhl rekordních 150 000.

V polistopadové historii České republiky nezískala dosud žádná občanská kampaň takto rozsáhlou veřejnou podporu. Rádi bychom proto touto cestou poděkovali všem, kteří po celé zemi obětavě sbírali podpisy, posílali nám zaplněné petiční archy či "jen" připojili své jméno k požadavku všelidového hlasování. Právě dnes, s vyhlídkou předčasných voleb, se otázka referenda znovu vrací do hry.

Nejnovější balík petičních listin předají osobně mluvčí Iniciativy předsedkyni Petičního výboru JUDr. Zuzce Bebarové-Rujbrové tuto středu 1.4., v 9:30 v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR (Sněmovní 4).

31. 3. 2009
"Tyto fondy... jsou spravovány profesionály, kteří vědí, jak se tím uživit."
Ministr financí Tim Geithner při obhajobě nového záchranného balíčku

KD│Podle nového průzkumu General Social Survey je důvěra Američanů v instituce - od zdravotnického systému přes náboženské organizace až po banky - na historickém minimu. Ve skutečnosti je jedinou institucí s důvěrou velké části Američanů armáda.

Tato data sotva povzbudí (spíše nepříjemně připomenou selhávající demokracii na pokraji puče), nicméně nedůvěra je zcela racionální. V minulé dekádě byli Američané svědky širokého selhávání prakticky všech důležitých institucí, v nichž žijí: Od církevních sexuálních skandálů přes vliv farmaceutického průmyslu a ziskuchtivé krutosti na medicínsko-industriální komplex až k ekonomické krizi, která odhalila, že vládcové vesmíru řídí finance zbaběle, zkorumpovaně a netransparentně, napsal v magazínu The Nation washingtonský redaktor Christopher Hayes.

31. 3. 2009

New York Times 11.března 2009 publikovalo text prof. T.Postola "Defensible Missile Defense" o jeho vlastním návrhu protiraketové obrany. Přeložený článek se objevil v Literárních Novinách 29.03.2009 pod titulkem "Protiraketový štít, který nás skutečně ochrání", píše čtenář Ladislav Brzobohatý.

ŠOK│ Ale to je ovšem otázka, nikoliv, jak se domnívá redakce LtN, konstatování...

31. 3. 2009

Považuji vyjádření nedůvěry vládě Mirka Topolánka za čin, který je v zájmu nejen občanů České republiky, ale i Evropské unie.

Pokud bude české předsednictví EU něco pozitivního znamenat pro vnitřní politiku, pak je to v prvé řadě zvýšení pozornosti veřejnosti i médií evropské problematice. A hned na jeho počátku se objevily pádné argumenty ve prospěch evropské integrace, bohužel se smutným nádechem krizových událostí. Nejprve to byla "plynová" krize a poté se již plně projevily dopady celosvětové hospodářské recese.

31. 3. 2009

Během krize rostou v rozvojových zemích sympatie pro hospodářskou politiku autoritativních států

KD│Politickou vedlejší škodou, kterou Západ utrpěl během finanční krize, je rostoucí kritika demokratických společenských modelů v rozvojových zemích. Stále více politiků v Africe, Asii a Latinské Americe je okouzleno autoritářskými státy jako Čína, Singapur nebo Venezuela. Ty se vyznačují nepřetržitým, bezpečným a vyváženým rozvojovým kursem - v protikladu k pomalému, konfliktnímu a příliš složitě vypadajícímu procesu, napsal pro Die Zeit Jörg Faust.

2. 3. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V únoru 2009 přispělo celkem 180 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 220.46 Kč. Příjem z reklamy byl 10 200 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 99 040.99 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2009 Summit G20: Sarkozy a Merkelová chtějí konkrétní výsledky   
2. 4. 2009 G20 zklame   
31. 3. 2009 Experti všech zemí, spojte se   
31. 3. 2009 Umějí autokraté lépe hospodařit?   
31. 3. 2009 Nechci být otrokem, ani otrokářem Jaromír  Habr
30. 3. 2009 České republice nezbývá než přejít na obnovitelnou energii Jindřich  Kalous
30. 3. 2009 Topolánek on the Road Karel  Dolejší
29. 3. 2009 Biden žádá demonstranty o čas   
29. 3. 2009 Britská vláda bude dávat peníze chudým   
28. 3. 2009 Tržní mystika   

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2009 G20 zklame   
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
2. 4. 2009 Obama v Praze: Vzkažme mu, že radar nechceme   
2. 4. 2009 Ne válce, ne NATO   
31. 3. 2009 Experti všech zemí, spojte se   
30. 3. 2009 Topolánek on the Road Karel  Dolejší
30. 3. 2009 Problémy Baracka Obamy Oskar  Krejčí
28. 3. 2009 Tržní mystika   
27. 3. 2009 Lesk, anebo bída nachystané pasti na vládu? Miloš  Dokulil

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2009 Ruský ministr financí předpovídá novou vlnu problémů finančního sektoru   
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší
5. 3. 2009 Gazprom plánuje postavit v Německu plynové zásobníky pro EU   
26. 2. 2009 Ukrajina se žene do propasti   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 O hyenách, kočárku a "velké" politice Jan  Keller
27. 10. 2008 Topolánek: podmínky mé demise Mirek  Topolánek
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2009 Etnická čistka pracovního trhu aneb Při loupání cibule Karel  Dolejší
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček

Zelení RSS 2.0      Historie >
27. 3. 2009 Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika Štěpán  Kotrba
25. 3. 2009 Nudný kolovrátek aktivismu snílků Štěpán  Kotrba
19. 3. 2009 Není frakce jako frakce Pavel  Pečínka
19. 3. 2009 "Demokratická výzva" svolává valnou hromadu   
18. 3. 2009 Pane Juste, spletl jste si dveře Václav  Hála
11. 3. 2009 Zelená se, zelená? Miloš  Dokulil
9. 3. 2009 Ústřední revizní komise Strany zelených: Čáslavka a Šlegr budou zbaveni všech funkcí   
9. 3. 2009 Jak mohou být zelení atraktivní pro voliče komunistů? Boris  Cvek
9. 3. 2009 Vzkaz pro modrozelenou bandu ve Straně zelených Pavel  Pečínka
9. 3. 2009 Zubová: "Se lháři ve vedení nezíská Strana zelených podporu voličů"   

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2009 Pořady z celého světa zadarmo - nový projekt České televize   
27. 3. 2009 Matematická rovnice ČT: 2026 = ¾ z 2 500 000   
24. 3. 2009 Rada Českého rozhlasu se vážně chce soudit s koncesionáři...?   
16. 3. 2009 Strana nezávislých naivků jako politický ideál? Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
20. 2. 2009 Serpenízek další z malých digitálních televizí je v problémech Štěpán  Kotrba
18. 2. 2009 Týden - kreativně přepracovaný Telegraph? Štěpán  Kotrba
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
10. 2. 2009 zabijsvojeradio.cz aneb jak se stát předsedou Rady ČRo Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2009 Systém jako systém, dyť je to fuk, hlavně když poslouží "naší" věci Stanislav  Kaucký
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Jen počkej zajíci....radar bude! Miloslav  Štěrba
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Boj proti terorismu "znamená konec soukromí"   
28. 1. 2009 Chcete opravdu poskytnout svá data společnosti Google? Jan  Molič
28. 1. 2009 Ochrana osobních údajů -- není co slavit   
19. 1. 2009 Vláda zbrkle přijala návrh zákona o registrech, který může ohrozit občany   
31. 12. 2008 Moc Velkého bratra má výrazně posílit   
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
31. 3. 2009 Írán nabídl Spojeným státům pomoc v Afghánistánu   
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
9. 3. 2009 Obama přiznal, že Spojené státy "nevyhrávají" válku v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Britský ministr spravedlnosti vetoval zveřejnění vládních záznamů o rozhodnutí zaútočit na Irák   
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
18. 2. 2009 CIA tajně používá vojenskou základnu v Pákistánu   
16. 2. 2009 Irák: Vysocí američtí vojáci vyšetřováni kvůli ztrátě miliard dolarů na rekonstrukci   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2009 Proč zakazovat názor? Miroslav  Uhlíř
28. 2. 2009 Britská vláda "zneužívá strachu" k likvidaci demokratických svobod   
11. 2. 2009 Kde jsou hranice svobody projevu?   
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu